O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VÁNOCE, VÁNOCE, JAKO VŽDYCKY PO ROCE PDF Tisk E-mail
Úterý, 01 prosinec 2009

Jsou už skoro za dveřmi. Cítíte to? Jak voní? Vanilkou, skořicí, jehličím, punčem, no prostě vánocemi. Jako každý rok jsem si nachystala těsto na perníčky a už mi pár dní povinně leží v lednici (v receptu bylo přes noc nebo nejméně dvě hodiny odležet) a čeká, až se mi zachce pustit se do vykrajování. Pravdou je, že když teď Gabčulce lezou zoubky a v noci si užíváme spíš jiných vášní než spaní, tak se mi večer do pečení vůbec nechce.

 

 

 

 

 

 

     Ale dnes už jsem si řekla dost, musíš, a tak po obědě, až půjde dcerka spát, se to toho konečně dám. Formičky a vykrajovátka jsou už nachystané v kuchyni, mám jich plný kyblík, a zatím se staly nejoblíbenější Gabčinou hračkou. Při přehrabování to krásně cinká, rachotí, a dají se krásně vysypat na zem a pak přehrabovat a prohlížet a maminka mezi tím chodí po špičkách, aby na nic a nikoho nešlápla. Ale zpět k vánocům. Nepochybně k nim patří vánoční stromeček. Bez stromečku by to nebylo ono. Kam by Ježíšek složil tu hromadu dárků?

 

     Když jsem byla malá, mívali jsme většinou živý stromeček, nejčastěji smrček, vlastně si borovici ani moc nevybavuji. Ale borové větvičky v kytici mívala moje prateta ve svém pokoji. Stromeček se jí tam nevešel, takže mívala na stole nazdobenou kytici z borovice. Ta nám rostla na zahrádce, šlo se jen uříznout tu správnou větvičku. S tetou jsem také nejčastěji vyráběla takové ty klasické vánoční ozdoby. Vlašské ořechy jsme balily do barevných staniolů, natíraly zlatou barvou, lepily řetězky z kroužků z barevného papíru, vystřihovaly sněhové vločky a vlastně už ani nevím, co dalšího jsme dělaly, ale byly toho spousty.

 

 

     Dlouhé roky jsme mívali na vánoce smrček, dokud děda jednou nevystál dlouhou frontu a nedonesl zázrak moderní doby, stromeček umělý. Popravdě, byl strašný, měl v každém patře pět větví a ty vypadaly jako obrovské zelené štětky na vymývání lahví, nedaly se tam pořádně pověsit ty klasické vánoční háčky, protože byly krátké a štětiny toho stromku příliš dlouhé, ale bylo to moderní a nové. Takže nějakých pár let jsme zdobili tuto hrůzu a tvářili se, že je to ten nejlepší stromeček pod sluncem. Stromek většinou stával v rohu velké kuchyně na šicím stroji. Pod stromek jsme dávali zlatou háčkovanou dečku s třásněmi, která se celý rok nesměla nikam dát, až na vánoce přišel její čas a ona zase směla být vytažena na světlo boží. Umělý stromeček ocenila zejména babička, protože nemusela zametat opadané jehličí a už vůbec ho pak nenacházela v útrobách šicího stroje ještě v létě.

 

     Ozdoby na tomto štětkózním stromečku byly krásné, pamatovaly ještě staré časy, krásné zdobené baňky, zvonečky, srdíčka, ovšem nejvíc mě coby dítě zaujali ptáčci. Sklenění, barevní a místo ocásku měli peříčka nebo takové dlouhé štětiny jako dědova štětka na holení. Potom ještě babička mívala starobylé panáčky, sněhuláčky, ozdoby z korálků a drátků, háčkované vločky naškrobené tak, že by se s nimi dalo rozbít okno, korálkové řetězy a samozřejmě ty ozdobené ořechy a další věci, co jsem dělala já. Ty schraňovala s největším úsilím a s láskou. Tenkrát jsem to nechápala, proč to dělá, když přece každý rok uděláme nové a hezčí, dnes už ji chápu. Schovávala je se stejnou láskou, s jakou schraňovala mé výtvory, výkresy, povedené i nepovedené.

 

      No a když už si chci být hodně sentimentální, tak si vybavím dárek, ze kterého jsem snad za celý svůj dětský život měla radost největší. Byly to tři velké a těžké knihy. Všechny tři díly o Neználkovi. Neználkovy příhody v bleděmodrých deskách, Neználek na Měsíci v deskách růžových a Neználek ve Slunečním městě v deskách žlutých. Ta růžová kniha byla polepená od šamponu, který jsem ten rok dostala taky a on v balíčku vytekl. Od té doby na přední straně knihy zůstal takový podivný flek a celá kniha krásně voněla po tom   šamponu. Vůbec mi to nevadilo, spíš naopak, čichala jsem k tomu a radost jsem měla obrovskou.

 

    Tyhle knihy jsem do té doby pořád dokola půjčovala v knihovně a četla jsem si je každý večer před spaním. Ale ještě častěji mi z nich četla teta. Teta seděla v proutěném křesle, já seděla u stolu a malovala jsem si, nebo jsem si hrála s medvídky a panenkami, a nebo jsem malovala nové šatičky pro papírové vystřihovací panenky, kterých jsem měla strašně moc. Teta četla a postupně u toho usínala, četla víc a víc potichu, až utichla úplně, někdy si i uchrupla. A já jsem vnímala spíš jen melodii hlasu, než obsah čteného textu, stejně jsem ty knihy znala nazpaměť, tak mi to nevadilo. Jakmile tetin hlas umlknul, tak mi za chvíli došlo, že je něco jinak, zbystřila jsem, zjistila, že teta nečte a tak jsem vždy zavolala:"Teto, čtíííííí." A teta se probudila, zavrtěla hlavou, řekla své obligátní „já nespím" a začala číst dál. Neználek na to byl ideální, byla to velká kniha a neměla konce. Myslím, že v dobách neználkovských jsem tak strávila většinu času, co jsem byla doma. I když toho zase tolik nebylo, protože jsem byla většinou někde venku s kamarádkami. Ale na tetino čtení nikdy nezapomenu.

 

Každý máme své vzpomínky jiné,

někomu se vybaví třeba každoroční kapr a cukroví,

jinému třeba ty nejhezčí baňky na stromečku

a jinému třeba betlémek a koledy...

 

     Pavla Vodoměrka

 

 

 

 

 

S přáním klidného Adventu se připojila i HOLUBINKA - 

posílá vám všem svůj věneček

vlastnoruční...

 

 

 

 

 

Komentáře (70)add feed
vánoce - Šumava : mia I
vzpomínám, jak jsme se sestrou četly tuším v časopise Vlasta, že na Šumavě natáčí pan režisér Vorlíček Tři oříšky pro Popelku. Moc jsme se na ni těšily. Bylo to docela náročné natáčení v okolí Železné Rudy, tehdy neexistovaly žádné týmy, herci si sami vařili.Sněhu peřiny, chudák Popelka v lehoučkých šatech. Vznikla určitě nejkrásnější česká pohádka, jedna z mála odehrávajících se v zimě. Libuška Šafránková i Pavel Trávníček tam byli velice mladí a moc jim to tam slušelo. Tuhle pohádku vlastně opakují každé vánoce. V roli princových pážat pan Jandák, ještě mlaďoch a tehdejší idol dívčích srdcí, předčasně zesnulý herec, Jaroslav Drbohlav. Tahle pohádka asi nezestárne. Když přišla revoluce opakovali i Popelku s Evou Hruškovou, do té doby ležící kvůli Janu Třískovi v trezoru.Pohádky a vánoce miluju.
prosinec 01, 2009 16:27
vzpomínám : dalenka
Maminka je roztržitá, takže dárky jsme dostávali nejen po slavnostní večeři, ale i na Štěpána, na Silvestra a jednou i v lednu....My s bratrem jsme byli nadšeni a často jsme čekali na maminčin nepřítomný pohled s nadějí, že se z něj nakonec vyklube nějaký zapomenutý dar....
prosinec 01, 2009 16:55
Jo hahahaha : alena puntíkovaná
naše máma nacházela dárky ještě v létě. Takže jsem třeba třináctého srpna dostala k svátku mohérovou chlupatou čepici a šálu a rukavice ze stejného materiálu
prosinec 01, 2009 16:59
jo a : mia I
Holubinko hezké, mám ráda jednoduché věci,jsi šikovná
prosinec 01, 2009 17:05
U nás doma bývaly Vánoce tradiční. : mamča
Smrček ozdobený skleněnými ozdobami, ale i čokoládovými figurkami, svíčkami a prskavkami. Jednou mi babička chtěla utrhnout ze stromečku , jak ona říkala, cukrátko. Nějak přitom přiblížila prskavku k suchým větvičkám stromku, a ten vzplál jásavým plamenem.
Jako dneska to vidím : Tatínek chytil přehoz z gauče, stromeček do něj zabalil a oheň udupal.
Následující Vánoce už nebyly na stromečku žádné prskavky, a tatínek nám udělal krásné elektrické lucerničky, stojánek jako pařez v lese a vedle něj svítící chaloupka. Celá ta nádhera se rozsvěcela vypínačem-hříbečkem.
Když se na to dívám zpětně, byl to pěkný kýč, ale vyráběný s láskou. Nakonec, kdy jindy si děláme doma kýčovitou výzdobu, než právě na Vánoce ?
prosinec 01, 2009 17:55
Kromě vyjmenovaných slov : Eva
se změnilo občas i psaní velkých písmen, takže jsou Vánoce! Jen mamča má za 1! smilies/wink.gif
prosinec 01, 2009 18:08
Evi : mia I
i Ty mrško, psaní mne, mě se nezměnilo, přečti si po sobě ve 12.57 dnes, jedna jedna jo smilies/grin.gif smilies/grin.gif
prosinec 01, 2009 19:46
Evo, ó díky ! : mamča
Už dávno jsem žádnou jedničku nedostala. smilies/cheesy.gif

Na oplátku Ti posílám jeden recept :
BLESKOVÉ RUMOVÉ PRALINKY - OBLÍBENÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ :
Vezmi dutou čokoládovou figurku, ukousni jí hlavu a až po okraj dolij rumem. Hned konzumuj.

.... pak že vánoční cukroví zabere hodně času !
smilies/grin.gif

Inovace: pakliže si dáš 10 a více "pralinek" denně, budou Ti ukradené celé Vánoce i s vánočním cukrovím.


prosinec 01, 2009 20:31
Mio, máš pravdu, : Eva
to bylo v zápalu boje smilies/grin.gif Však jsem se na Vás láskyplně obrátila, ne? A nebylo to jen na Tebe, huž se to tu píše dlooooooho.
prosinec 01, 2009 20:35
Mamčo, nic jiného letos : Eva
nepeču! Díky! smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
prosinec 01, 2009 20:36
Tak rychlý rumový pralinky, jo? : Vodoměrka
No to budou svátky klidu... smilies/wink.gif Neměly byste už začít trénovat? Aby vás to na Vánoce neporazilo... trénovat se musí... mimochodem, dnes jsem si donesla půllitr rumu, tak začnu asi trénovat s vámi... smilies/cheesy.gif
prosinec 01, 2009 20:56
Hele musí to být rum? : alena puntíkovaná
nemohlo by to být něco jiného? Třeba Campari?
prosinec 01, 2009 21:02
ja jdu delat : mura1
rumovej dort. protoze nedosti na tom, ze jsou vanoce na krku (velka pismena z lenosti nepouzivam, takze bych si dovolila i vanoce s malym v), ale navic se polovina pribuzenstva nezodpovedne narodila zacatkem prosince. nebo je nezodpovedni rodice nevhodne pojmenovali. takze me cekaji 2 dorty (ne, ze by kazdy oslavenec dostal vlastni, takovej masochista zas nejsem, musi se podelit). a po nedeli muzu jit shanet novou varku darku.
prosinec 01, 2009 21:10
Mně se ten recept líbí, : mamča
obměnám alkoholu se meze nekladou. Já to holt budu muset "nasucho", jen tu prázdnou čekundaládu, takže po Vánocích budu jako koule. smilies/cheesy.gif Ale spokojená, vyrovnaná, neb čokoláda obsahuje hořčík, a ten je dobrý na nerv. Doufám, že i na ten můj, uskřípnutý. smilies/wink.gif
prosinec 01, 2009 21:11
Se mnou chdila do třídy : alena puntíkovaná
nějaká Eva Cacáková, která se navíc, chudinka, narodila 24. prosince. Tak se jí rodiče pomstili.
prosinec 01, 2009 21:12
mura1 : mamča
Nic si z toho nedělej, u nás je to podobně. Dvojčata na konci listopadu a manžel na Štěpána. To aby člověk vymýšlel dárky naněkolikrát.
Mmch, nemáte někdo nějaký skvělý nápad na dárek ? Letos mi nějak došla fantazie.
prosinec 01, 2009 21:21
alena puntíkovaná 21:12 : mamča
Rodiče byli spořiví. smilies/grin.gif Ale třeba zas místo šály, čepice, bačkor a fuseklí, dostala třeba kožich, peníze a ženicha, ne ? smilies/wink.gif
prosinec 01, 2009 21:22
no to nevím : alena puntíkovaná
ale kožich do školy nenosila a nakonec si vzala svého /tedy našeho/ spolužáka.
prosinec 01, 2009 21:24
No já jsem bez fantazie, : alena puntíkovaná
chci koupit Pepínovi Scrabble - jakože to pak budeme hrát všichni i s Květou, který loni umřel tatínek a byla by na Vánoce sama a navíc má furt ten sdrátovanej loket a nemůže s tím nic moc dělat. Takže, když už bude u nás jíst, tak si bude moci i zahrát ten scrabble. Mirek dostane tašku čokolád a Píťa tablety do myčky a balík zrnkovýho kafe - do přístroje na různé druhy presíček a jiných káv. Květuše chce tu drahou americkou bílou vazelínu, aby si s ní mohla mazat ten sdrátovanej loket. Zatím používá tu moji.Jinak pro ni mám relaxační olejíček, protože jsem jí půjčila takovou tu bublací vaničku na nohy a ona si v tom probublává ten loket...a dělá pokroky - moc jí to pomáhá, už si sáhne na nos. Na ucho ještě ne.
prosinec 01, 2009 21:30
pro manzela nebo pro syny? : mura1
pro syny nemohu slouzit, neb zelenocerne pruhovane podkolenky by asi neocenili, manzel dostane konvici a chladic pod notebook. starsi chlapecek si krome podkolenek jeste objednal ilustrovanou teorii vseho, mysacek pak zasobu ponozek a garfieldu. tak to jsem ti asi moc nepomohla.
prosinec 01, 2009 21:31
Mamčo, : Vodoměrka
na dárky pro chlapy a chlapce sice nápad nemám, ale zato jsem našla tu správnou figurku pro bleskovou pralinku... až teď mi došlo, že jsem dětem koupila Mikuláše a čerta, tak asi 30 cm vysoké... to bude super pralinka... to bude přímo pralinkový dort smilies/wink.gif
prosinec 01, 2009 23:29
Tak vám děvčata děkuju za nápady. : mamča
Ponožkama, pyžamama, tričkama ...a podobnýma "hadrama" svý chlapy zásobuju každý Vánoce. Ale ty tablety do myčky nejsou až tak špatný nápad. Nejstarší pitomek dostal od nás myčku letos k 30tinám, protože je děsný bordelář, a nádobí myl až když si neměli do čeho udělat kafe.
V jejich domácnosti se Zuzankou totiž funguje rovnoprávnost, takže se v mytí nádobí střídali po týdnu.
Kýbl s Koňskou mastí bych mohla koupit manželovi. Každá jeho sportovní akce končí zmrzačením nějaké končetiny, takže by to využil. smilies/grin.gif
Asi nakonec všem nakoupím zázračný přípravek do motorového oleje, který prý snižuje tření, takže i spotřebu. Na to bych tedy nevsadila, ale každopádně to výrazně ztiší i vyběhaný motor, takže to nějak funguje.
prosinec 02, 2009 08:38
Vodoměrko, : mamča
Mikuláš a čert jsou ty pravé formy na pralinky. smilies/cheesy.gif To budeš veselá až do Velikonoc. smilies/cheesy.gif
prosinec 02, 2009 08:39
naše malá : wendy
má svátek i narozeniny v prosinci, kdy je jako na potvoru i Štědrý den... hrůza.
smilies/wink.gif
prosinec 02, 2009 08:55
Tak to wendy důsledně rozdělte. : mamča
Hlavně malé oslavy, aby měla každou zvlášť. Moje maminka měla svátek 23.12., takže dárky dostala najednou k Vánocům, s tím, že to má i k svátku. Jako malá si připadala ošizená.
A to samé manžel. Má narozeniny 26.12., takže dostal všechno najednou, že si to má rozdělit, co je od Ježíška, a co k narozeninám.
U dospěláků už se to tak nebere, ale děti to mrzí.
prosinec 02, 2009 09:02
Taky mi letos došla fantazie : Míša šíša
Já se zase trápím s dárkama pro rodiče a manželovu maminku. Všechno potřebné již mají, na módní doplňky si nikdo už tak moc nepotrpí, tchýně navíc nepije a nekouří (nevím, jak bez toho může žít smilies/grin.gif ) a ani ji nezaujmou nějaké ty pochutiny (tudíž z nouze ctnost = dárkový koš taky padá). Ke všemu mamka vydala zákaz kupování knížek, že už to doma nemají kam dávat. Tak mě fakt nic nenapadá (pyžama, ponožky a kapesníky zavrhuju). Jo, srabble už mají naši dávno, tchýni by to nezaujalo. smilies/wink.gif
Tak a teď, baby, raďte! smilies/grin.gif
prosinec 02, 2009 09:13
Míša šíša : mamča
Možná to vypadá nepatřičně, ale i já mám tchýni, která všechno má, módní výstřelky si kupuje prostřednictvím zásilkových obchodů, nekouří, nepije...a krom klevetivosti žádné další nectnosti nemá. Kupuju jí proto každé Vánoce dárkové balení Geriavit-pharmaton (cca 800-900 Kč) a nějaký ten (každý rok nový) přípravek na artrózu. K tomu nějakou kosmetiku pro alergiky a vyšívané kapesníčky, na které si potrpí.
PS: Ten Geriavit kupuju všem nad 50 let. Nechci tady dělat reklamu, ale fakt to funguje. Sice po něm neskáčeme z věže do bazénu jako ti důchodci v reklamě, ale mám pocit, že je mi po něm líp.

prosinec 02, 2009 09:23
Tak fakt nevím, Míšo, jaké máte finanční limity, : Eva
ale co kdybys poslala rodiče na víkend (týden) do lázní (třeba za finanční pomoci sourozence, máš-li)? O mlouvám se, nechci Tě nikterak urazit, prostě nevím, v čem se pohybuješ... smilies/wink.gif
prosinec 02, 2009 09:34
miso : mura1
dospelakum, zvlaste starsich rocniku, vzdy pouze spotrebni darky. kam to ti chudaci furt maji davat smilies/smiley.gif . vloni jsme tchanovcum poridili na vanocnich trzich kozi a jine syry a nejaky fajnovy marmelady a medy. maji i ruzne masne a uzenarske specialitky, i pitivo. nelusti nenarocna asketicka tchyne treba krizovky? nebo co listky do divadla?
prosinec 02, 2009 09:34
nebo, : mura1
kdyz maji scrabble a jsou hravi, je spousta jinych her pro 2, treba abalone, quatro, koridory... nebo treba hlavolamy?
prosinec 02, 2009 09:39
Jo a koňskou mast fakt doporučuji, : Eva
jsem s ní pár dní asi před měsícem masírovala svou 76 letou tetu na vozíku (paraplegik 22 let) a k našemu velkému údivu málem začala i chodit! smilies/cheesy.gif Ne...., ale úplně jí přestaly bolet ruce a záda, která za těch 22 let dřiny dostala extrémně zabrat.
prosinec 02, 2009 09:40
Díky všem : Míša šíša
Evi, naši vloni dostali víkend zrovna v Českém Krumlově. :-) Moc se jim to líbilo, ale letos řekli, že žádné drahé dárky nepřijímají.
No, nejhorší je to s tou tchýňulí, jí se nikdo s ničím nezavděčí, stejně vše zkritizuje (takt je pro ni neznámý pojem). Víkend či týden v lázních nebo i lístky do divadla nepadají v úvahu, protože je sama a sama by nikam nejela. No a vzhledem k její milé povaze by nikdo jiný z rodiny s ní jet nechtěl. A cizím (jako kamarádce) to zase platit nebudeme, že jo.
Geriavit jsme už kdysi dávali, nechci se zase opakovat, ale možná nebude zbytí. Zaujala mě ta koňská mast. Co to je? V životě jsem to neslyšela. To se nechá někde normálně koupit? Já se v tomhle vůbec neorientuju, jsem tak zdravá, až mi je to trapný. smilies/grin.gif To byl vtip a taky hned ťuk-ťuk to musím zaklepat, i když vůbec nejsem pověrčivá (asi tak jako nevěřím na předtuchy). smilies/grin.gif smilies/grin.gif
prosinec 02, 2009 09:59
Míša šíša : mamča
Koňská mast je bylinné mazání s koňským kaštanem. Hoď si to do vyhledávače, mají to různé firmy. Existuje verze chladivá a hřejivá. Tak se rozhodni, co zrovna potřebujete. Chladivá je spíš na otoky a hřejivá třeba na artrózu.
Docela to funguje proti bolestem, ať už trvalým, nebo z namožení.
prosinec 02, 2009 10:26
mura1 : mamča
Spotřební jsou třeba i kvalitní (ne od Vietnamců) bio-pantofle, nebo sandály. Nevěřila bys, jak dobře podepřená nožní klenba pomáhá od bolesti páteře i kloubů.
prosinec 02, 2009 10:30
Mamčo, dík, : Míša šíša
už jsem na netu zapátrala. Asi se to ale nechá koupit i v klasické lékárně, že?
prosinec 02, 2009 10:31
Míša šíša : mamča
Mívají to i v lékárnách. Ale napřed se koukni, za kolik. Ne, že bych chtěla šetřit na svých blízkých, ale stejně velká pixla např. od firmy JUST, stojí dvakrát tolik, než leckde jinde.
Proč, když už to potřebujeme, platit víc ?
prosinec 02, 2009 10:36
jeje, : mura1
konska mast, skvely. obdrzi me dcery, studentky to fyzioterapie. at maji s cim delat domaci ukoly smilies/grin.gif
prosinec 02, 2009 10:52
to pro tu Květu : alena puntíkovaná
je americký výrobek, prodávaný zde. Jmenujje se to White petroleum Jelly - a je to to, co bývala kdysi za mého dětství tzv. Bílá vazelína. Prodávalo se to v takovejch kulatejch krabičkách z voskovanýho papundeklu a používalo se to na všecko, říznutí, píchnutí, spálení, opaření, různé rány a rankynamožené svaly, odřený nos atd. atd. Květa si s tím /mým/ maže ten loket. Tady to dováží firma Lander a mně to nosí kamarádka, která jim dělá prodejce. Stojí to asi stovku a je toho 226 gramů.
prosinec 02, 2009 12:46
Muro, to máš skvěle : Eva
zařízený, to bych též brala, leč už není doma nikdo, kdo by to studoval a sám sobě to člověk moc nezvládne.
prosinec 02, 2009 12:54
Evo, : mamča
ono to tak nefunguje. Víš, že kovářova "kobyla a ševcova žena chodí bosky".
Já mám neteř Mgr. fyzioterapie, je na MD a bydlí 500 m od místa kde pracuju, a co myslíš ? Chodím na RHB na soukromou kliniku, k úúúplně cizím fyzioterapeutům. smilies/grin.gif
prosinec 02, 2009 13:05
alena puntíkovaná : mamča
Aleno dík ! Tohle mazadlo ještě neznám, asi ho vyzkouším. Mně totiž vždycky všechny léky a podpůrné prostředky zabírají úplně úžasně, ale po pár použitích si na ně "neduh" zvykne, a přestává to fungovat. Takže já jsem takový vděčný sponzor lékáren. Koupím, a pak mi to leží načaté po šuplatech.
prosinec 02, 2009 13:08
Alčo za daleko nižší cenu to mají v lékárně i teď. : Myška
Akorát to nemá tak pěkné balení jako ta americká, taky ji znám.
prosinec 02, 2009 13:09
skvele zarizeny, : mura1
no, ja nevim. mne to prijde jako plejtvani potencialem. stacila by jedna fyzioterapeutka a ta druha by treba mohla bejt zubarka, nebo tak neco. jejich tatinek by to urcite ocenil. i veterinarku bychom brali.

pak by se jeste siknul opravar plynovych kotlu. predloni me pani plynari naucili odblokovat pojistku zapalovani za 1500 kc a letos vycistit filtr za 1410 kc.
prosinec 02, 2009 13:11
Alčo, víš co jsem myslela - : Myška
white petroleum jelly smilies/wink.gif.
prosinec 02, 2009 13:11
muro1 : mamča
Takhle jsem taky doma bědovala. Na co je mi hejno "stejných" inžinýrů, když mohl jít jeden na zedníka, druhý třeba na instalatéra a třetí na elektrikáře ! Mohli nám všem postavit domečky, a ještě by na venkově, kam jezdíme, náramně stoupli v ceně ! Ještě mi chybí aspoň dvě děti, jeden tesař a druhý by mohl jezdit s bagrem :-))
A pak ještě nějaké dcérenky : Jak jsi správně napsala, taková zubařka, veterinářka, praktická lékařka a geriatrická sestřička, by taky bodly. smilies/cheesy.gif
prosinec 02, 2009 13:29
Vy jste moc náročný : Míša šíša
Mně by stačila dcérenka bez vzdělání - uklízečka.
smilies/grin.gif
prosinec 02, 2009 13:39
tak ja jednoho : mura1
potencialniho uklizece mam. on si sice mysli, ze se stane narodohospodarem, ale kdyz vidim to studijni usili, tak mu misto domaciho otroka jeste furt drzim. zatim trenuje vytirani podlah a jde mu to celkem od ruky. akorat musime obcas opakovat skoleni o vytirani koutu. asi ma v zadech prkno, ci co.
prosinec 02, 2009 13:44
Míšo šíšo : bbj
jsem matka otrokářka, takže vzdělání nemají děcka zdarma, pěkně za úklid, žehlení, venčení, práce na domě atd. :-)

Prababičce, se kterou jsem měla při vymýšlení vánočních dárků stejnou potíž jako ty s tchýní, už několik let dávám s úspěchem bylinkové polštáře. Mívají to v prodejnách s dárkovými předměty, se zdravou výživou, bylinkami apod. Plátěné polštáře, většinou s pěkným obrázkem, plněné bylinami. Obvykle vyberu mateřídoušku, někdy je to směs s meduňkou, levandulí apod. Letos a loni na obrázku andělé, loni na modrém podkladu, letos na hnědooranžovém. Babička si moc libuje, jak se jí krásně usíná a spí.
Přidám velkou svíčku ve tvaru vánočního stromečku, protože stromek už dááávno nestrojí, a krabičku domácího cukroví, co taky už dááávno nepeče, ale pořád ráda mlsá.
prosinec 02, 2009 14:01
Muro, prostě máš, : Eva
zkrátka i Ty, málo dětí smilies/cheesy.gif
prosinec 02, 2009 14:44
Dárek pod stromeček : Hani
Už jsem sem dlouho nepsala, ale čtu vás smilies/grin.gif Jako dobrý dárek se mi jeví stojan na fotky, ale takový ten co fotky mění. Jsou nahrané na flešce ( smilies/wink.gif. Dá se to dálkově ovládat, i měnit-otáčet fotky podle tvaru. Klíďo si naskenujete třeba rodinnou kroniku od prababiček počínaje po očekávané mimi konče. Sice to není levné, ale myslím že teď je na to akce. Dostaneme to od dceky k Vánocům (jasně že o tom nevím smilies/wink.gif
prosinec 02, 2009 14:57
ja jsem si napsala jeziskovi : mura1
o garnyze, co jdou namontovat primo na strop. a ptaci budou mit po ptakach smilies/grin.gif

vubec jsou, chudaci, posledni dobou jak v jirikove videni. na jednu skrin jsem jim dala plastovou vanicku, tak akorat velkou, aby vyplnila misto mezi nastavcem a stropem. na zbyvajici skrine jsem vyrobila ohradku z prken. policku s cedecky a pohary jsem prestehovala chlapeckovi do pokoje a posedy, co maji nad klecemi, jsem spustila o level niz. jedine utociste, ktere jim zbyva, kam jeste nedosahnu, jsou ty garnyze. smilies/smiley.gif
prosinec 02, 2009 15:17
bb, : Míša šíša
dceru mám přes týden v Praze a když se vrátí, tak - to bys nevěřila - má tolik přípravy do školy, že prostě na nic jiného jí nezbývá čas. Fakt je, že když se jdu občas podívat, jak jí ta příprava jde, najdu ji, jak spí (únavou pochopitelně). smilies/wink.gif
No a syn, ten sice kolem baráku vypomůže, to musím říct, že jo (teda někdy... někdy občas), ale pro úklid fakt není nějak naprogramovanej či co. On zastává názor, že "na co by se mělo uklízet, když se stejně zas hned udělá bordel". Sice oponuju, že podle stejného principu by nemělo smyslu vařit, když se to stejně hned sežere a člověk má zase hlad, nebo že nemá cenu prát a žehlit, když se prádlo stejně zase hned umaže a zmuchlá, to on ale nebere jako dostatečně pádné argumenty. Jídlo a čisté oblečení je prý nutností, kdežto uklizený dům člověk k životu nepotřebuje. Tož tak. smilies/kiss.gif
prosinec 02, 2009 15:19
Já : Milene
mám takový oblíbený dárek, který používám docela často. Podarovávám kulturou. Lístky do divadla, koncert ... Syn už si i letos nenápadně řekl. A taťka (tchán) dostane lístky na koncert. Ale jsem z Prahy, tak ta možnost je. Obě děti a teď i vnuk mají svátky a narozeniny polovina listopadu až polovina ledna. tak je to taky nápor. 'svagrová je Eva, tak jeden dáreček dostává ráno k svátku a potom večer od Ježíška.
prosinec 02, 2009 15:25
Je to DIGITÁLNÍ RÁMEČEK : Hani
smilies/grin.gif
prosinec 02, 2009 15:26
Ty bylinkový polštáře : Míša šíša
- to je dobrej nápad, tchýně furt suší nějakou lebedu na neduhy, to by jí mohlo přijít vhod. Ještě jí k tomu dáme Geriavit, Koňskou mast a tchýně bude zdravá jak řípa. :-))
Jo, ten stojánek s fotkama dostane tchýně od vnučky (mé neteře) s fotkama malého pravnoučka. To se nemůžu opičit :-)
prosinec 02, 2009 15:28
U nás se tradují dárkové šeky nebo různé kurzy apod. : Hani
Takže zeťáček dostal výuku golfu s trnérem, dcerka střelecký kurz s trenérem, nebo např. thajské masáže, nebo masáže lávovými kameny, kurz numerologie apod. Je to lepší než obligátní ponožky a jiné šatstvo smilies/cheesy.gif Každý si domluví vyhovující termín a hotovo.
prosinec 02, 2009 15:32
Milene : Hani
Kultura je taky dobrý dárek. K narozkám jsem dostala lístek na Richarda III. do Stavovského, s Krajčem, byl to úžasný zážitek! Pro manžela je zajímavý dárek i foto (třeba i mírně erotické), nebo dětí atd. Buď kalendář nebo např. velká fotka 1m X 80 cm, to teď děsně frčí. Vím to, dcerka je fotografka a a má teď opravdu hodně zakázek. I to by byl docela vhodný dárek pro manžela a nejen pro něj smilies/wink.gif
prosinec 02, 2009 15:44
Míšo šíšo, : bb2
sohhlas, synové jsou pokud jde o úklid jinak naprogramovaní. Junior je schopen sedět u počítače a zvedat pravou a levou nohu, aby mu zpod nohou mohla sestra posbírat pohozené oblečení a odnést do špíny a ještě vrčet, proč to dělá a že ho otravuje. Za dostačující považuje vynášení odpadků, tříděného odpadu, luxování a vyklízení umyté myčky. Odpadky vynáší zásadně když je narvaný koš, tříděný odpad náš začne vytlačovat a umytá myčka si může půl dne kliďánko ráchnout po té fušce s mytím. Onehdy dostal za úkol vystřídat sestru vytíženou něčím jiným a umýt koupelnu wc. Byla to hra "kdo vydrží déle" a samozřejmě skončila mým prohlášením, že nebudu čekat, až nám zpod prkénka začnou pučet brambory. Fakt je, že se stará o jiné věci a bez reptání pomůže s tím, co považuje za "chlapskou pomoc slabé ženě".
Jo, a Muro, louská ořechy na vánoce:-)
prosinec 03, 2009 01:12
mia 1 : holubinka
děkuju smilies/smiley.gif motání mě baví
prosinec 03, 2009 08:58
no, já mám v celém bytě perfektně vytřeno - pracovala jsem na tom : alena puntíkovaná
celou noc. Vytekl mi totiž bojler.
prosinec 03, 2009 12:26
Jo, synek instalattér by se mi teď sešel. : alena puntíkovaná
Syce synka šermíře doma taky moc nevyužiju - ale díky počítačovýmu grafikovi mám počítač. Takže je to půl napůl.Ještě bych potřebovala dceru, co by vášnivě ráda žehlila.
prosinec 03, 2009 12:29
Syn šermíř : Míša šíša
může kordem posekat zahradu. smilies/grin.gif

Hele, nic si z toho nedělej, nám v práci odešel plynovej kotel, takže tu teď pěkně klepem kosu. Možná bych radši tu vodu. smilies/wink.gif
prosinec 03, 2009 12:37
o plynovych kotlich mi nemluvte, : mura1
uz treti rok ho opravujeme. obcas stavkuje a nezapaluje. i pozvali jsme odborniky, za 1500 kc predvedli tajne tlacitko, kterym lze zablokovane skrtani odblokovat. nasledujici rok jsme pred topnou sezonou pozvali odborniky k odbornemu cisteni a prohlidce kotle. mesic po te zacalo stavkovat zapalovani. i prisli odbornici znovu, pravili, ze kotel ma doslouzino a asi bude treba vymenit za novy. prosim, kotel stary 8 let. a pri te prilezitosti se musi znovu vlozkovat komin. tez vlozkovany pred 8 lety. nakonec vymenili cosi za 6000 kc. letos na podzim opet kotel neskrtal. i opet se dostavili odbornici a tentokrat vycistili i tajny filtr, o jehoz existenci jsme nemeli dosud tuseni (a evidentne ani odbornici predchozi). sice me tato kratochvile stala 1410 kc a 2x vytopenou chodbu i botnikem a taktez koupelnu, ale tuktuk kotel zapaluje. nicmene za ty 3 roky uz mam vypestovanou fobii. rano uderem seste (to spina termostat) proloupavam oci a tepelnymi senzory (ty se mi nejspis behem tech 3 let vyvinuly) sonduju, jestli topime. ac temer hlucha, slysim velmi velmi tiche cvaknuti termostatu a bezim zkontrolovat, jestli topime. tepelne senzory mi tez s presnosti na pul stupne hlasi, jaka je teplota v mistnosti, jestli by uz kotel nemel zacit topit. touzim se prestehovat nakam hodne hodne na jih...
prosinec 03, 2009 12:50
jinak aleno, : mura1
bojler vytejka zasadne vzdy na vanoce. tedy alespon u nas ano. bud na vanoce, nebo na silvestra. taky zasadne v prosinci umiraji pracky, televize a dvd rekordery.
prosinec 03, 2009 12:53
Jo, s tím filtrem : Míša šíša
To zažila jedna známá - přišli jedni odborníci, neopravili. Přišli druzí - ti šli hned najisto, vyčistili filtr a bylo opraveno.
prosinec 03, 2009 13:20
mura1, u nás taky, : bb2
loni myčka a mrazák, předloni pračka a video. Thanks god it´s internet smilies/wink.gif (to jsem si vzpomněla na jednu výlohu, kolem které jsem šla, a tam bylo do nedávna Thanks god I am woman, a teď Thanks god it´s christmas). Výhodou předvánočního úmrtí spotřebičů je, že všichni mají fofr a nikdo moc nedumá nad mým výběrem, takže objednám a do poznámek píšu "je to vánoční dárek, prosím doručit do vánoc, v opačném případě prosím zrušit objednávku". A všechny spotřebiče do vánoc dorazily. Jestli si někdo myslel, že si pod jedli šoupneme krabici s mrazákem, mi bylo šumafuk, hlavně že jsme fungovali:-))
A divme se spotřebičům, když stávkuje kdekdo.
prosinec 03, 2009 13:38
U nás taky - loni před Vánocemi umřela televize, : Myška
po Vánocích pračka...
prosinec 03, 2009 13:47
Já si myslím, : wendy
že letos před vánocema mi umře nějaký zlatý šperk... smilies/wink.gif
prosinec 03, 2009 14:30
sakra, : bb2
a co kdyby k tomu kleklo i porsche...raději objednej zavčasu nové :-)
prosinec 03, 2009 15:08
to by sakra neprošlo : wendy
musí mi nadále stačit malý světlemodrý Huyndai...
smilies/wink.gif
prosinec 03, 2009 22:32
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]