O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DOPISY - Z KANADY PRO ROZMARÝNU PDF Tisk E-mail
Sobota, 26 září 2009

Tenhle dopis, respektive komentář, který dnes vyjímám a dávám jako článek, nebyl věnován mně, ale „naší" Rozmarýnce, která se před pár dny poptávala na kamarádství Čechů a Slováků „tam v Kanadě". Protože odpověď, kterou dostala, je tak pěkná, věřím, že by bylo  škoda ji nedat větší místo. A docela jistě bude následovat plno otázek, že?

 

 

 

 

Zdravím z Vancouveru, Rozmarýnko,

 

     v tom "pohnutějším" rozpoložení jsem Ti nějak zapomněl odpovědět na Tvoji otázku - ano, Češi a Slováci mají zde svoji komunitu a scházejí se při nejrůznějších příležitostech; ať jsou to třeba „jen" taneční zábavy, které pořádají dvě hudební skupiny (samozřejmě každá zvlášť). Máme tu též České a Slovenské sdružení (už od roku 1948), které požádá různé akce, jako setkání seniorů, volejbalové turnaje na pláži, knižní bazar (kde si vždycky nakoupím spoustu knih), Mikulášskou nadílku pro děti, Diskotéky apod. 

 

 

     Potom je zde silné zastoupení trampů, kteří pořádají jednou za dva roky Velký potlach. Proč jednou za dva roky? Poněvadž je v Albertě (v sousední provincii) taky silná trampská osada a ti to dělají taky ob rok, většinou v Rocky Mountains, tak jeden rok (lichý) Vancouverští a ten druhý (sudý) Calgarští a Edmontonští. A pak máme ještě další trampskou osady - „Kamarády ostrova" (Vancouver Island), kteří už dlouhá léta pořádají Potlach vždy na Velikonoce. Říká se mu "Vítání jara", ale většinou tam bývá velice nevlídné počasí a tak je možné prožít víkend, kdy třeba svítí slunko, potom chvíli sněží (většinou přes noc) a pak zase prší (přes den).

 

     No, a další česká krajanská činnost, je naše amatérské Divadlo Za rohem, které se snaží zpestřit krajanům život divadelními představeními. Ta jsou však jen dvakrát do roka, na jaře a na podzim. Přičemž hrajeme jenom Premiéru, Inscenaci a Derniéru, čili pouhá tři představení. Ono by nám víc diváků už asi nepřišlo, přestože je prý ve Vancouveru asi 12 tisíc krajanů. Ale ono se říká, že je to vlastně jenom těch statistických pět procent z celkového počtu obyvatel té které obce, co chodí do divadla. Takže nám to i tady vychází s těmi pěti procenty. Dříve jsme zkoušeli hrát i odpolední matiné, pro starší diváky, kteří jsou večer unaveni, nechtějí už řídit auto a je to pro ně pozdě, ale bylo to poněkud "žalostné". Kdo někdy hrál divadlo, tak ví, co to je hrát pro plný sál a naopak zas jen pro pětadvacet lidí, když je kapacita pro tři sta.

 

     Jinak jsme zde měli taky skupinu několika nadšenců, která se jmenovala "APP"- Art Pacific Production, a ta se zabývala tím, že pořádala vystoupení českých herců a zpěváků, nejen zde ve Vancouveru, ale na celém západním pobřeží Ameriky. V Edmontonu, Calgary, Seattle, San Francisco, Los Angeles a někdy i ve Victorii na Vancouver Island, hlavním městě Britské Kolumbie.

 

      V devadesátých letech až po dnešek jsme tady měli návštěvou celou řadu umělců, mj.  pana Horníčka, Suchého s Molavcovou (2x), Ivo Jahelku, Hanu Hegerovou, Ivu Janžurovou a Stanislava Remundu, Václava a Honzu Neckáře, Waldemara a Olgu Matuškových (asi 3x), Evu Pilarovou (taky 2x), Jana Vodňanského s klavíristou Dobiášem a další. Mimo jiné taky třeba Jiřího Pechu (s tím jsme hráli hru o Janu Welzlovi) a Standu "Wabiho" Daňka, mj. moji kamarádi už z domova, nebo pana Ladislava Smoljaka, s kterým jsem měl možnost si zahrát v jeho hře Záskok, když u nás hostoval.

  

 

     Vzpomínám, že jsem se mu tenkrát omlouval za to, že do něj buším tou "prodlouženou" rukou paní "nebožky" (hrál jsem doktora Vypicha), ale on mi odpověděl: "Ale jen se nestyďte, jen si do mě bouchněte, to stejně nic není proti tomu, jak do mě buší doma Penc". Sem tam si s ním ještě vyměním nějaký ten e-mail.

 

     Jemu se ve Vancouveru moc líbilo a pronesl jedno rčení, jemu vlastní, totiž - že: "Ono se říká - ´vidět Neapol a zemřít´, ale kdo uviděl Vancouver, tomu se umřít nechce".  Hezké, že?

 

     No, tak myslím, Rózinko, že Ti jsem toho trošku o nás tady pověděl a pokud budeš mít ještě nějaký další dotaz, nebo některá z ostatních "Kudlanek" (ani nevíte, jak se mi ten výraz moc líbí), tak se „možná uvolím" vám odpovědět (ale kdepak možná, určitě!).

 

 

 

Zatím vás všechny vespolek moc zdravím a -

„Milujte se a množte se!"

 

Zdeněk

 

 

 

Komentáře (17)add feed
Zdenku : Mikin
kdyz jsem na tvou zminku o Divadle za rohem reagoval poprve, tak sem se jak se zda spletl. To kdyz jsem napsal, ze David Nykl (dr.Zelenka smilies/smiley.gif ) hral svou prvni roli v 15 letech v Limonadovem Joe. Podle webu toho vaseho divadla zacal uz kdyz mu bylo 10. Jak dlouho u vas jeste hral ?
září 26, 2009 23:02
Mikine, : Zdenek
David začal jako malý kluk, tuším v Malém princovi, ale to jsem tady ještě nebyl, to bylo v roce 1980, já jsem přišel až v 83. Můj debut se odehrál ve zdramtizované verzi Kulhavého poutníka od Karla Čapka. Pak už jsem hrál skoro ve všem.

Jak už ses zmínil, David hrál taky v tom Limonádníkovi a potom ještě jednou ve hře Safari (1991) od Pavla Kohouta, režírovanou Pavlem Křížem, kde hrál takového trošku "vyšinutého" básníka a vlastně byl jediný, kdo tonu "krušnému" představení dal trošku "život". Ona je to spíš hra do rádia, protože je to vlastně diskuze různých osobností, kteří jenom sedí a stále se mezi sebou hašteří.
David byl jediný, kdo tam předvedl nějaké (šílené) pohybové kreace. Mně se do toho vůbec nechtělo, taky hlavně kvůli tomu Kohoutovi, protože ho i přesto, že si ho Havel vzal jako poradce, nemám příliš v lásce (Zítra se bude tančit všude, až na celém světě zavlají vlajky rudé), ale Pavel mě do toho "nakopal".
On to byl vlastně takový pokus o pokračování Havlova Vaňka, který se ocitne v emigraci a je pozván do rozhlasového studia k jakémusi interiew (pokecu) se známou reportérkou. Pointa je v tom, že on, Vaněk, vlastně nic neřekne a mluví (hádají se) tam pouze ty ostatní osobnosti, neboť ho nepustí ke slovu. No, a to bylo vše, později už s náma David nehrál, poněvadž byl pořád nějak zaneprázdněný a nebo byl někde pryč.
(Já teď jenom doufám, že nedostaneme zase od někoho výtku, že si tady meleme nějakou soukromničinu.) Ještě sem přihodím link na Stanley Park ve Vancouveru.
Je tam spousta pěkných fotek a links na další zajímavosti, pokud bude mít někdo zájem - http://www.seestanleypark.com/
září 27, 2009 08:16
.. : kolemjdoucí
Naopak, pochvalu dostanete. Protože tohle je přesně to, co dělá kudlu zajímavou. Ty historky "já ho miluju a on mě zahejbá" jsou totiž oponěkud jednotvárné....
září 27, 2009 08:44
Kolemjdoucí, moje slova - : ivanka
jen jsi to napsal dříve než já smilies/cheesy.gif
a teď jdu listovat obrázkama!
září 27, 2009 08:45
Tady je ještě jeden link : Zdenek
kde jsou fota různých lokací Vancouveru - http://www.cometovancouverbc.com/
září 27, 2009 08:58
Ahoj Zdeňku, : Rozmarýna
děkuji Ti za vyčerpávající odpověď. Podle fotek, které jsem našla na internetu i podle fotky, těch hor, kterou jsi sem dal je tam opravdu krásná krajina a i to město obklopené horami je moc krásné. Konečně mám představu, jak je to s Čechama v cizině. smilies/smiley.gif
září 27, 2009 09:17
Stanley park : Mikin
Ve Stanley Parku je uprostred takove jezirko plne kapru. Byli tam v tech dobach strasne premnozeni, protoze je lidi krmili. Dali se i chytnout do ruky. Ja se na ne jednou pred Vanocemi zalibne dival, ale k cinu se neodhodlal......
Davida Nykla sem po odstehovani na Yukon nevidel, az se me jednou v te dobe kamos Jake zminil o tom, ze mu prijede kamarad z Vancouveru a ze ho potrebuje nekde ubytovat. A ze pry je ceskeho puvodu. A on to byl David. Bydlel pak u me ve srubu pro hosty i se svou pritelkyni (nyni manzelkou) Marketou asi 3 tydny.
Jo, svet je malej.
Tenhle rok mel znovu po letech prijet na lov, ale nevyslo mu to.
září 27, 2009 09:39
... : Mikin
Me se hrozne libi, kdyz Davida coby Dr. Zelenku nechaji mluvit v tom americkem sci-fi serialu Stargate Atlantis (tocenem ve Vancouveru) cesky. Nastesti mu nikdo nerozumi.....
http://www.youtube.com/watch?v=E_vtt0fvCo4&feature=related
září 27, 2009 09:48
Rozmarýnko, : Zdenek
ty fotky tam dala Daniela, jedna je odněkud z Rocky Mountains a tu druhou si Daniela půjčila z té naší divadelní webky. Jinak s těma Čechama tady, je to úplně stejný, jako doma, akorát v menším. Ale je pravda, že se jich tady taky hodně "přizpůsobilo" zdejším poměrům, a řekl bych k lepšímu. Ještě k tomu Vancouveru, Smoljak řekl, že si tady žijeme, jako v "botanické zahradě". Je pravda, že tu dost prší, hlavně přes zimu, ale právě proto tady má ta zeleň dostatek vláhy a je jí tady opravdu hodně. Vancouver má taky tu výhodu, pokud se to tak dá říct, že leží na břehu Pacifiku, který má silný vliv na zdejší počasí. V létě trošku ochlazuje a v zimě zase naopak otepluje, proto tady v zimě většinou prší, než sněží. Ale kousek odtud jsou celkem vysoké kopce (když se uváží, že stoupají přímo od hladiny moře), ten nejblíž k moři se jmenuje Cypruss Mountain (Cypřišová hora) ta má asi 1200 m/n.m., potom je Grouse Mount. (Tetřívčí h.) asi 1350 m/n.m. a pak je Seymour Mount., ta je po někom pojmenovaná, takže nepřekládám a ta má něco přes 1500 m/n.m.
A jen tak mimochodem, když jsme u těch "kopců", tak nejvyšší hora na světě je samozřejmě Mnt, Everest, ale pokud by se to bralo od spodku a délkou úpatí, tak to má být největší Mnt. Mc Kinnley, ale to tady jistě ví spousta lidí. Tož tak.
září 27, 2009 09:54
No jo, ta skleroza, : Zdenek
zapomněl jsem ale dodat, že na těch kopcích bývá vždycky hodně sněhu, někdy i deset metrů.
září 27, 2009 09:57
Mikine, : Zdenek
to jezírko ve Stanley Parku se jmenuje Beaver Lake (Bobří), ale kapři už tam nejsou, je tam spousta kačen a ptactva, a dokonce i ten bobr, po kterém se to jmenuje, jenže roste tam nějaká vodní rostlina a tak rychle, že ubývá vodní plocha a stává se z ní suchozem. Na jedné tabulce tam píšou, že za 50 let to celé bude pevnina. Nevím, jestli je to dobře, nebo ne. Ale hlavní důvod je, jako vždycky, nedostatek peněz. Vláda nemá peníze na pořádné vyčištění, tak to ponechá na přírodě samotné. Já tam jezdím často na byciklu, tak to vidím, jak to pokračuje. A co je tam trošku "funny", je to, že ten "busy beaver" (pilný bobr), tam každou noc natahá klestí, listy a hlínu k výtoku vody z jezírka, aby to ucpal. Ráno přijde zřízenec parku a celý mu to odnese kousek na břeh, jenže bobr se nedá odradit a další noc zase pilně pracuje. Já mám i pár fotek, které jsem pořídil právě na tom místě, ale já je sem nemůžu "postnout", ledaže je pošlu Daniele a ona, pokud bude chtít, je tady někde umístí. Skol.
září 27, 2009 10:17
oprava : Zdenek
teď jsem si všimnul, že jsem měl napsat na bicyklu, místo na byciklu.
září 27, 2009 10:21
zdenku : mia
dík za příspěvek, hezké osvěžení Kudlanky. Jste moje krevní skupina, mám ráda lidi, kteří mají podobné aktivity jako Vy a dokáží dělat věci jen pro radost, pro radost sobě i druhým. Ještě jednou dík za povídání a držím palce. Nemám čas se rozepsat /vařím/, ale určitě si článek přečtu ještě jednou. A dovětek - mám také podobnou aktivitu a nevzdala bych se jí ani za nic. smilies/smiley.gif
září 27, 2009 10:26
Milá Mio, : Zdenek
nezdráhám se zde přiznat, že mě to taky těší, pokud můžu někomu udělat radost. A někdy to dá i makačku, ale já myslím, že to tak má být, a že je to dobře. Doufám, že máš na mysli to naše divadlo, protože jsme opravdu jenom amatéři a nikdo za to nemá ani cent, naopak stojí ho to spoustu volného času a nakonec i nějaké peníze, protože musí jezdit na zkoušky dvakrát týdně po tři měsíce, takže projede i nějaký ten benzín. Teď zkoušíme Sluhu dvou pánů od Goldoniho, hrát budem 5.- 6. a 7.listpadu t.r.
září 27, 2009 11:13
zdenku : mia
samozřejmě, že mám na mysli divadlo. smilies/smiley.gif
září 27, 2009 11:19
Zdendo : wendy
to jste dobrý - Sluhu dvou pánů. Divadlo je super zábava. Jinak souhlasím s tím, že lidi by si měli dělat radost. Nebo ne ?
smilies/wink.gif
září 27, 2009 16:07
... : Mikin
Co se me na tom Vancouverskem divadle libi nejvic, je ze tam amateri podavaji profesionalni vykony. Nic proti ochotnikum, ale vetsinou je amaterske divadlo na jeho urovni poznat. Ve Vancouveru ne. Je videt, ze je za tim vsim plno prace.
Pripomina me to nasi mladsi holku Mary, ktera posledni rok dvanactiletky absolovovala ve tride s umeleckym zamerenim ve Whitehorse. Nacvicovali jakysi muzikal a jejich ucitelka jim dva tydny pred premierou rekla, ze to vypada jako vynikajici skolni hra, ale bohuzel JEN skolni hra. A ze jestli chcou neco vic, tak budou muset maknout. Decka chtely a tak Mary temer nechodila az do premiery domu.
Ale kritici se pak shodli na tom, ze za takovou hru by se nemusela stydet jakakoliv profesionalni scena.......
září 27, 2009 17:50
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]