O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

LEGRACE NA PLACE - JSME VŠICHNI KATOLÍCI? PDF Tisk E-mail
Středa, 23 září 2009

To se nám toho v poslední době seběhlo... Jsem nekatolík. Studium historických pramenů, četba literatury i vlastní zkušenosti mi neukázaly církev svatou katolickou jako přínosnou instituci - jak pro mne samotného, tak pro náš národ. Ale nebudu to tu blíže rozebírat. Nemám tedy rád papeže - "zástupce Boha na zemi", ani tu fascinující pompu, církevní preláty obklopující.

 

 

 

     Nechci je podporovat a nechci je také platit. Zvláště v době, kdy šetříme každou korunu.  

 

     Jinak - proti samotné návštěvě papeže nic nemám, určitě je to významná událost, ale on přeci není hlava státu, je to hlava církve. A stát a církev máme už nějakou dobu rozdělenou. Co je taky zajímavé, je, že za vstupenky na papežovo vystoupení se neplatí! JSOU ZDARMA! Nechápu to - proč si ho nemohou věřící zadotovat ze svých kapes? Proč jsou jeho návštěvou vlastně potrestaní nevěřící? Velké akce, jako např. megakoncerty Madonny, Kabátů atd. si všechno zařizují a platí kluby, pořadatelé. Proč tedy tohle má mít v režii stát? Nehledě na to, že při návštěvách státníků se takovéhle monstrakce nekonají.

 

     Na rozdíl od dob minulých (třeba k datu vzniku republiky v r. 1918, kdy se ke katolické víře hlásilo zhruba 98% obyvatelstva, se k ní nyní oficiálně hlásí minimum obyvatel republiky.

 

     Katolická církev  ale považuje za svého člena každého, kdo byl pokřtěný. Lidé se již nemusejí při sčítání lidu k církvi hlásit a navíc - je propastný rozdíl mezi počtem těch, kteří se při sčítání lidu ke katolíkům hlásí a počtem skutečných věřících, jež jsou s církví v pravidelném kontaktu.

 

     Tato církev se také nejvíc ze všech u nás domáhá restituce svých bývalých majetků. Ostatně - vzpomeňme na tahanice okolo chrámu sv. Víta. Jen ho na chvilku církev dostala do správy, už začali vybírat nehorázné vstupné...

 

     „Vznikl tým, složený ze zástupců kraje, města a biskupství, který se pravidelně schází. Teď právě řešíme, kdo bude co platit, tedy podíly kraje, města a biskupství," přiznal jihomoravský hejtman Michal Hašek. No, jen v Brně přijde tahle návštěva stát na 60 milionů Kč, z daní tamějších poplatníků, tedy i „nevěřících", či věřících z jiných církvích. A za kolik to bude celkem? To se asi nikdy nedozvíme.

 

     Asi mne katolíci odsoudí, ale myslím, že kdyby se částka, profinancovaná na tento cirkus, rozdala potřebným, že by se ten jejich pánbíček nezlobil...

 

Flori@n

 

 

 

Komentáře (45)add feed
Floriane, mluvíš mi z duše. : strejda
Mně to také připadá jako šaškaráda a zbytečně vyhozené výdaje. Já bych to zařadil do balíčku opatření a bez uzardění to škrtl jako zbytečné.
září 23, 2009 23:04
My, země s husitskou tradicí : alena Bodka
vrážíme takový prachy do papeže - a to jako proč? To on - katolík všech katolíků - neví, že Ježíš byl chudej?
září 23, 2009 23:15
... : Mikin
Nic proti katolikum. V dobe komunisticke diktatury se spousta jejich knezi a vericich chovala statecne (i kdyz pochopitelne ne vsichni), a tak si u me urcity kredit a sympatie ziskali.
Ale meli by si uvedomit, ze jsou jen jedna z krestanskych cirkvi. Trochu pokory by neuskodilo. Ucit se mohou treba u Dalajlamy.
A taky snad by papez a jeho boys mohli konecne zacit naslouchat hlasum svych vlastnich ovecek (nemyslim to pejorativne) a prehodnotit vztah k zenam a treba i k homosexualum.
Nebo dopadnou jako ti muslimove.....
září 24, 2009 03:36
peníze vrážíme i do jiných pitomostí, : Inka
jiných návštěv, lyžování......jinak jsem pro to aby, se majetek vrátil církvím, ono když se nad tím Floriáne logicky zamyslíš, tak třeba údržba takového Chrámu sv. Víta bude stát horentní peníz, který někdo vydat bude muset, před tím to byl stát, nyní si na sebe bude muset vydělat sám vstupenkami a turistickým ruchem. Ty vstupenky berou asi tak, že každou neděli tam věřící narozdíl od Tebe nechají nějaký desátek (a když to spočteš ročně, tak je to víc jak jedna vstupenka), takže proč by nemohli mít vstupenky zadara, oni toho moc od církve jinak nemají.
Ještě mám otázku kdo jsou Ti potřební??? Cikáni? Lidé co se raději vyhýbají práci??? Stačí už to, že takovéto lidi podporujeme ze svých daní a nemáme žádné páky, aby šli dělat.
září 24, 2009 06:46
Taky jsem přesvědčená o tom, : wendy
že obyčejný poctivý věřící nepotřebuje prostředníka mezi sebou a svým Bohem. To všechno - ta pompéznost a všechny tanečky kolem církví, zejména ŘKC, jsou výmyslem lidským, nikoliv božským. Když toto uspořádámí napadli tzv. Katarové, a mysleli to vážně a začínali mít hojnost následovníků, vyslal na ně papež své třicetitisícové vojsko a všechny nechal vyvraždit.
Považuji se za agnostika a jako Florián se snažím studovat a hledat v historii. Vztah státu, potažmo mnoha lidí k církvím je poněkud ambivalentní. Vztah církve ke státu vidím jasnější - nejraději by byla, kdyby se o jejich budovy staral stát a jinak jim do ničeho nemluvil.
Mikine, církev už začíná být flexibilní, nemůže ustrnout na všech stařičkých dogmatech, to by úplně ztratila kredit, už takhle jí ovveček ubývá. Ale jsou pilíře, ze kterých uhnout nemůže, i když cítí, že to začíná být na pováženou.
Inko, právě že vrážíme do pitomostí, a dneska bych to právě ohlídala. To víš, že bych ty peníze nenacpala do cikánů, anobrž třeba do dalších pár metrů dálnice. Zrovna včera jsem četla, že stát chce tuto stavbu zadat soukromníkovi - nemá peníze. Na něco.
smilies/wink.gif
září 24, 2009 08:04
O náboženství : opas
září 24, 2009 08:08
Šetřit se musí, : Milan
aby bylo na poslanecké platy a náhrady a aby bylo z čeho rozdávat sociální dávky gamblerům a jehly feťákům.

září 24, 2009 08:11
Milý korespondente jménem Milan : wendy
tak na tebou uváděné výdaje u nás bude vždycky. Nebo jsi až do včerejška bydlel někde jinde ?
smilies/wink.gif
září 24, 2009 08:20
... : Sandra.
Potíž je v tom, že náš stát stále není s církvemi (a zejména ŘKC) vyrovnán. Sebral jim kdysi jejich majetek a po pár desetiletích jim vrátil z větší části pouze ruiny. Je v zájmu nás všech, aby tyto nemovitosti nezchátraly a proto výkřiky typu: zpropadeným církvím ani korunu! jsou trochu mimo. Až se náš stát s církvemi finančně vyrovná, tak budeme moci chtít, aby si takové srandy, jako je návštěva papeže, ŘKC platila ze svého.
září 24, 2009 09:48
JE TO HNUS, VELEBNOSTI... : KarelP
Kolik opravdu potřebných lidí by vytáhly peníze na návštěvu papeže z bídy. Kolik že to stálo?? Skoro 100 milionů? To si děláte pánbíčkáři pr--l ne?
V zemi, kde je 11% věřícívch (a to ze všech církví dohromady!) by si měli věřící zaplatit svého koníčka sami. Mi taky nikdo na mé koníčky nepřispívá.
Byl někdo z vás teď ve Staré Boleslavi? Po 10ti metrech někdo něco natírá a opravuje. Kamarád, který tam bydlí, měl strach, aby mu nevyhřebelcovali psa, když s ním byl na procházce. Opravují fasády, mejou se okna, natírají lavičky,dělají se nové pruhy na silnici.
Najednou to jde, když má přijet tento pro mě nesympatický papež. Dřív to prostě nešlo!
K poblití...
září 24, 2009 10:23
Nejsem věřící, : Míša 2
takže to možná vidím trochu zkresleně, ale myslím si, že ŘKC nabyla svého majetku z velké části způsobem, který se absolutně neshoduje s tím, co hlásá. V mých očích to vždycky byla agresivní organizace, která se z hrstky pronásledovaných vypracovala na jedinou povolenou církev. Odjakživa tvrdě potírala všechny, kdo měli snahu omezit její moc. Díky bohu smilies/wink.gif, že už to není, co to bývalo. Jo, a papež v počátcích křesťanství byl jen jedním z pěti biskupů, římský biskup. To jen díky tomu, že se na svatopetrském stolci vystřídalo pár ambiciózních, politicky obratných a bezskrupulózních chlápků, se z římského biskupa stal papež, zástupce boha na zemi.

září 24, 2009 10:27
Nejsem věřící ve smyslu příslušník církve, natož Katolík. : mamča
Já a "můj Bůh" nepotřebujeme žádného prostředníka. A už vůbec né papeže, co byl v dětství členem Hitlerjugend. Možná to bylo dobou a nebylo vyhnutí, ale jak se může takový člověk cítit být "Svatým otcem" ?
Ať si klidně papež jezdí po světě a žehná svým ovečkám, ale za členské příspěvky svých obdivovatelů.
Svaz chovatelů drobného zvířectva taky nečeká, že jim stát bude hradit jejich setkání a prodejní výstavy. A to si troufám tvrdit, že procentuálně je těch "králíkářů" víc, než katolických věřících. smilies/grin.gif
září 24, 2009 10:37
teď jsem poslouchala ČT 24 : d@niela
nějaký okolárkovaný Ital se na tiskovce pohoršoval, že nejsou žádné plakáty, billboardy atd.
Že prý není dostatečná vhodná propagace...
Zdá se snad někomu, že je toho málo?
Myslím, že pozornost, která je papežovi všemi médii věnovaná, je rozhodně maximální...
září 24, 2009 11:30
... : Sandra.
Mno, ona církev udělala v hitorii též spustu užitečných, prospěšných a důležitých věcí...akorát že na to není tak atraktivní upozorňovat. Ale to je celkem jedno. pokud někomu vadí papež, jakožto představitel církve, lze ho také chápat jako představitele státu, který- ač malý rozlohou- má pořád ve světě ne zrovna zanedbatelný vliv. Nebo snad někdo přirovnával Obamovu návštěvu Prahy ke srazu králíkářů? A to přitom kolem jeho návštěvy bylo mnohem mnohem větší haló...
září 24, 2009 12:23
Kvůli Obamovi to bylo ze strany lidí dost spontánní : wendy
věřící nevěřící kde kdo ho chtěl vidět...Vatikán má stále svoje nitky a svůj majetek a super výzvědnou službu, nepodceňuji to. Obama je zase deklarován jako nejmocnější muž světa a je to celkem i sympaťák. Oproti tomu je třeba pro mě návštěva papeže trochu jaio závan středověku a neměla bych ochotu na ni přispívat, kdyby se mě na to ovšem někdo ptal.
smilies/wink.gif
září 24, 2009 12:31
Sandra. : mamča
Vatikán, "který - ač malý rozlohou- má pořád ve světě ne zrovna zanedbatelný vliv", zejména proto, že za každou ovečku v kterémkoli koutě světa se mu odtud odvádějí příspěvky. I proto je to stát bohatý, tudíž vlivný.
Nemám nic proti státním návštěvám, ale přípravy na tuto se mi zdají v době krize opravdu přehnané, od různých pódií s baldachýnem, až po to směšné pojízdné akvárium (pro jistotu hned ve dvou kusech), a armáda policistů na ochranu Svatého otce.
On ho snad nechrání Bůh ?
září 24, 2009 12:33
souhlas s Alenou : Polarka
Jezis byl chudy, cirkev katolicka je primo dynastie. Nevim co jsem.Asi nic. Ale vim, ze mam Boha, na ktereho se obracim kdyz se zivot zda prilis tezky.Buh, at se mu rika jak chce, je jenom jeden.Narodila jsem se v silne katolicke rodine a spousta rodinnych pratel mych rodicu byli knezi. Manzel se modli denne a veri v buddhismus,nekdo zase veri v Allaha, nekdo v Boha....No a co? A ja myslim, ze nabozenstvi dela z lidi nekdy lepsi lidi.Uz jenom tech deset prikazani, pet piliru islamu......
Tady v Dawsonu je jeden knez, neni to katolik a vubec nepatrime do jeho diocese, ale kdykoliv se nam neco stane....at uz uraz, nemoc, povoden....proste cokoliv, prijede nam nabidnout pomoc. A klidne vezme do ruky sekacku na travu nebo hadru na zem a jeho zena varecku do ruky. Nikdy v zivote jsem ho nevolala,nezadala, proste prijde, zepta se co potrebujeme, pomuze a zase odjede. A tomu se rika pritel v nouzi. I kdyz to nas pritel vlastne vubec neni a nikdy nebyl, je to strasne hodny clovek, pro ktereho mam jen slova ucty. Neda se to rict o kazdem.
Jinak...trosku jsem sesla z topiku, jestli ano tak se omlouvam, ale ted na mne dolehla trosku tvrdsi realita a tak filosofujusmilies/smiley.gif
Jo a take nevidim duvod prostrednika mezi mnou a necim tam nahore.

září 24, 2009 12:46
... : Sandra.
wendy: jasně, také bych se šla raději podívat na Obamu, než na papeže:-) ... ale to samé třeba už neplatilo o návštěvě Bushe, to rozhodně žádnej sympaťák není a také jeho návštěva stála spoustu peněz. Tak to prostě je, na některé věci prostě jdou peníze ze státní kasy, stejně tak jako se ze státní kasy utratilo spoustu peněz za Ms světa v lyžování, stejně tak jako by přišla na šílené spousty peněz plánovaná olympiáda... nepřijde mi, že by ten papež zase tak moc vybočoval z řady.
mamčo: budeš se divit, ale papež, spolu s prezidentem USA a hrstkou diktátorů- masových vrahů, je nejohroženější státník na Zemi. Také na jeho předchůdce byl mnohokrát spáchán atentát, takže ti policisté nejsou od věci. Zcela jistě bychom nechtěli vejít do dějin jako země, kde zastřelili papeže...myslím, že letos už jsme se ve světě proslavili dost.
září 24, 2009 12:58
Sandra: : opas
Ano, katolická církev je nesmírně laskavá. Snaží se ze všech sil pečovat i o lidi, kteří o to opravdu nestojí.
září 24, 2009 14:35
Vážení motoristé, : Míša šíša
dlouho očekávaná návštěva naší země nejvyšším církevním představitelem, Papežem Benediktem XVI. se uskuteční již tento víkend. V souvislosti s tím dojde k uzavírce nejdůležitější dopravní tepny v zemi, dálnice D1, a to od soboty 18:00 do neděle 20:00 hod.

Ve směru od Prahy dálnici opustíte na exitu 196 a objízdná trasa povede skrz Brno po ulicích Hněvkovského, Černovická a Ostravská. Na dálnici se opět vrátíte na exitu 203. Tato objízdná trasa platí i v opačném směru.
Přestože se jedná o významnou dopravní komplikaci, nezoufejte! Objízdná trasa bude lemována i neoficiálním dopravním značením (viz obrázek).

Zdraví Vás
BERNARD s čistou hlavou



září 24, 2009 14:36
Já bych si moc přála, : Rozmarýna
aby z našich daní nešla ani 1,-- Kč na církev - na žádnou. Je to zájmová organizace určité skupiny lidí, a proč by na ni všichni měli platit? Zavedla bych církevní daň, jak to už kdysi navrhoval Svoboda, kterou by platili příslušníci církve.
Církvi katolické bych už nevracela ani vindru. Ten majetek, o který církev přišla, stejně nebyl nabyt čestným způsobem. Naše předky i ty nejchudší odírali o odpustky, upalovali a zabavovali majetek atd. atd.
A i kdyby se jim sv. Vít vrátil, tak stejně stát bude financovat dál opravy. Pamatuji si, že Vlk kdysi v TV říkal v době, kdy jim to bylo přisouzeno, že i tak je to národní kulturní památka a že jsou domluveni se státem, že bude přispívat na opravy. Takže bych jim Víta nevracela.
září 24, 2009 17:32
Tohle je uplne mimo, ale : Bara
rada bych vedela jak to vlastne je. Plati se pri navsteve sv.Vita nebo ne? Pred predanim chramu cirkvi se neplatilo. Pak se platilo a zacaly se tvorit hodinove fronty. Pri mych poslednich navstevah Prahy a prochazky na Hradcany, me proste odradi stat v tech dlouhych frontach. Pokazde si rikam, uz jsem tam byla mockrat, tak priste az tam bude mene lidi, ale ty fronty jsou tam pokazde. Cim to je? Drive jsem si dovnitr zasla kdy se mi zachtelo, zadne tlacenice, mackanice a zadne fronty u vchodu nebyly......
září 24, 2009 19:14
co já vím, tak kostel -jakýkoli : alena Bodka
je stánek boží. Patří tedy Bohu. Nikoli lidem.Když se tam teda vybírá vstupný, jak tomu Bohu ty prachy předávaj a kdo mu je předává, jak to ten Bůh vyúčtovává a jak z toho platí daň z příjmu. Jestli tenhle papež TOHLE dokáže zdokladovat, tak má právo tvrdit, že JE zástupcem Boha na zemi. Jestliže ne, tak pěkně kecá a žádný prachy by se mu něměly dávat.
září 24, 2009 20:51
alena Bodka : mamča
Alenko, to neřeš, to je věc víry. Přesně podle hlášky Bolka Polívky : "Vaši pi.u jsem taky neviděl, a přesto věřím, že jí máte." smilies/wink.gif
září 24, 2009 21:23
no, asle věřit snad : alena Bodka
můžeš zdarma ne? Tak na co něco platit?
září 24, 2009 22:22
Baro, : Rozmarýna
teď, co je to zase ve vlastnictví státu, se už zase neplatí. Platilo se jen po dobu, co to chvíli vlastnila církev.
září 24, 2009 23:18
... : Bara
Dik, snad budu mit priste vice stesti a nebude tam tak dlouhatanska fronta.
září 24, 2009 23:45
Dalajláma nevadí? : bb2
Ať se nám to líbí nebo ne, ŘK církev v Evropě, k níž se tak rádi hlásíme, má stabilně silnou pozici a uřízli bychom si ostudu, kdybychom se nepřipojili ke státům, co papeže zvou.
Dalajlám je možná některým sympatičtější a jeho návštěvy milejší, ale katolíci by se bez něj jistě taky obešli. Na státní návštěvě (nemluvě o návštěvách na pozvání nadací Forum 2000, např. letos v září) byl u nás několikrát, poprvé těsně po revoluci, a státní návštěva v roce 2002 trvala dokonce 6 dnů, to samozřejmě nebylo nijak levné, ale tak se přece tyto záležitosti posuzovat nedají. Ostatně, co my víme, kolik štědrých mecenášů a donátorů by se od nás odvrátilo, kdybychom dalajlámu nebo papeže neuvítali, kolik projektů by se neuskutečnilo.

září 25, 2009 00:48
no, tak Aleno, : bb2
ona ta údržba božích stánků taky něco stojí a kupodivu z nebe ty prachy zatím nepadají. U nás se konečně opravuje kostel, střecha vyšla na milion korun, lidi dali ze svého několik desítek tisíc korun, stát zaplatil projekt a nutný archeologický, hydrogeologický aj. průzkum, něco káplo z dotací a církev na to dala přes půl milionu ze svého. Následovat bude fasáda, další milion.
Pochopitelně, může se to nechat spadnout a postavit místo toho něco užitečného, třeba supermarket, ale v Penny ani Albertovi ten houslový koncert Gabriely Demeterové, Milulášská, vánoční zpěvy a štědrovečerní mše, kde se sejdou lidi ze vsi a okolí, nemají zrovna šťávu. A když je v létě vedro, tak se tam docela rádi ochlazují turisti a cyklisti a můžou si u toho prohlížet vitráž nebo barokní fresky místo rejže v akci.
září 25, 2009 00:59
... : bb2
na ty akci chodíme všichni svorně - katolíci, husiti, budhisti a ateisti :-)
září 25, 2009 01:00
a to je teda divný Bíbí, že nepadaj : alena Bodka
je to stánek boží - měl by si na jeho provoz jeho vlastník přispět - pokud o něco takového fakt stojí.Je vševědoucí a všemohoucí - třeba by to zařídil i bez peněz - může konat zázraky, čímž by získal na svou stranu další ovečky. A to jako, kdyby nebyly kostely, umělci by přestali hrát na housle a lidi by se přestali scházet? No, nemusí se za ty prachy postavit novej supermarket.....je spousta jiných věcí, na které nejsou peníze. V dnešní době nejsou peníze prakticky na nic, tak proč je cpát do něčeho, co se dá vyřešit zdarma takovým malinkým zázrakem. Kdy se naposledy nějakej stal? Takže už by bylo na čase.....taky proto, aby se ty ciklisti měli kde ochlazovat.
září 25, 2009 04:20
cyklisti : alena Bodka
sorry
září 25, 2009 04:21
ale ale Álo Ty takový inteligentní člověk, : Inka
tak jako nechodíš kadit do telefoní budky, telefonovat do supermarketu, nakupovat do kostela, modlit se na obecní úřad, podávat žádosti do tunelu, ..... každý počin má přece své důstojné místo k tomu přímo stvořené....

Zázrak je už jen to, že jsme zdraví, máme dobrou práci, hodné a milující děti a manžela či partnera, zdravé rodiče ...... asi bychom si měly víc těch malých denních zázraků všímat, vnímat je a vážit si jich. Ony totiž všechny ty naše jistoty se mohou během vteřiny obrátit naruby aniž bychom to mohli nějak ovlivnit či zase změnit zpěr.

Jo kdyby všechno padalo z nebe jak by k tomu ty cikády přišly lacině, to snad chápeš
září 25, 2009 07:10
Nejsem věřící ve smyslu církevním, ale že něco, nějaká síla, náš život ovlivňuje, věřím. : Myška
Někteří moji příbuzní jsou v podstatě fanatiky katolické církve (moc se nestýkáme), a tak mám k církvi velmi rezervovaný vztah. Návštěvu papeže vnímám jako státní návštěvu, a jako poctu naší zemi. A chápu náklady s touto akcí spojené. Církev není zájmová organizace, a nemůže tak být brána. Majetek katolická církev získávala dlouhá staletí, většinou dary, dědictvím, vlastním podnikáním na církevních statcích, ale i zmíněnou inkviziční činností, kdy majetek "kacířů" propadl církvi. O svůj majetek se církev v drtivé většině dobře starala, a udržovala jej. V padesátých letech, kdy komunisti zlikvidovali kláštery, a řeholníky, řeholnice i kněze vyhnali nebo pozavírali, začal zabavený majetek chátrat. Spousta sakrálních staveb byla zdevastována, kostely odsvěceny a používány zcela nedůstojně, byla nenávratně zničena unikátní výzdoba, rozkraden mobiliář. Devastace církevních památek, které unikly řádění padesátých let a jimž nebyla věnována v následujících letech žádná, nebo velmi malá péče, v mnohých případech pokračuje. Stát na údržbu nemá peníze. Proč tedy nevrátit církvi její majetek, ať se o něj stará?
září 25, 2009 08:23
Ach jo : Manul
docela mě tyto články na jinak skvělé Kudlance vadí. Takové to popichování k nenávisti.
Rozmarýno, kdyby se stát měl řídit Tvými radami, tak nemá problémy s rozpočtem. Církev jako zájmová organizace, OK. Pak ale podle stejného metru ani korunu na sport, kulturu a jiné.
Jo, a až tady bude článek v podobném duchu o islámu a valná většina z vás se bude ohánět tím, že prostě do kulturního prostředí Evropy nepatří, vzpomeňte si na své příspěvky pod tímto článkem. Protože právě křesťanství, a to z části katolická církev, tvoří ten kulturně společenský základ Evropy. Zatím. S tímto přístupem jsme, myslím, právě muslimům docela k smíchu.
září 25, 2009 10:24
... : Sandra.
dík, Manul, mluvíš mi z duše, moc pěkně jsi to napsala smilies/kiss.gif
září 25, 2009 10:56
aleno : bb2
A to jako, kdyby nebyly kostely, umělci by přestali hrát na housle a lidi by se přestali scházet?
Ne, ale ne v tak krásném prostředí, jsme malá obec a nemáme jiný, stejně krásný kulturní stánek s duchovním nábojem a skvělou akustikou. Tóny houslí tam zní skutečně nebesky, v normalizačním kulturáku bez akustiky, s tanečním sálem co slouží zároveň jako tělocvična i hospoda, by to prostě tu atmosféru a zvuk nemělo. Nehledě na to, že většina lidí by si nepřáli kostel zbourat, když zbouráme vše staré jen proto, že údržba stojí peníze, tak na čem ukážeme dětem historii, kde najdeš spojení s minulostí, a co předáme dalším generacím za odkaz - "co není užitečné, to zrušit" ? A kdo posoudí, co není užitečné - většina lidí je názoru, že kostely a chrámy užitečné jsou, že pro tebe ne je škoda, ale i s takovými názory se musí počítat. Taky bychom mohli postřílet i psy z útulků, kočky, staré lidi nad 80 let, jejich údržba stojí také peníze a akustiku taky nemají nejlepší, že. Mimochodem, zrovna spoustě stařečků je ten církevní svatostánek užitečným a milým místem, jistota, vše ostatní kolem nich se mění - domy, příroda, nové silnice, lidé umírají a rodí se, ale ten kostel je tu už 700 let.
září 25, 2009 11:00
... : bb2
ano, Manul to napsala výborně, bohužel jsou lidi, pro které je argumentem jen užitečnost a praktičnost v podobě levných housek
září 25, 2009 11:04
Báro : mia
pokud nebudeš mít štěstí na Chrám Sv. Víta je tam plno jiných skvostů. Minulý týden jsem byla na 4 dny v Praze a moc prima. Navštívila jsem mj. i Danielu v jejím bytečku /společně s dcerou, která se s Danielou taky zná/. No a další den jsem šla podle plánu po nejstarších románských památkách. Udělala jsem si z internetu seznam, co by se mi líbilo. Příbuzní mi vymysleli trasu, jak se co nejméně nachodit, ale i tak nohy bolely hodně.
září 25, 2009 11:57
mio s tim souhlasim, : Bara
taky si Prahy uzivame, ja ji proste miluju. Nachodime kilometry a kochame se vsim, strechy balkonky, fasady, kostely, zahrady, atd. Jen ten sv.Vit uz jsem dlouho nevidela (nebyla uvnitr) pro davy lidi u vchodu. Nemam totiz trpelivost tam postavat v rade. Ja vim to je muj problem, ale driv tam ty fronty nebyly a to mi vadi.

Tohle se netyka RKC. Pochazim z Tabora, za meho detstvi tam stala zidovska synagoga. Byla zavrena a co pamatuju, byl v ni sklad pro zelezarstvi a jizdni kola. Byl to krasny monumet na starem meste, ale pak ji najednou zbourali a udelali na jejim miste parkoviste. Pry se o ni pak zacalo zajimat UNESCO, jenze uz bylo pozde....
září 25, 2009 13:51
bb ahoj, : Iris
v kostelech se při jejich stavění přímo počítalo s dobrou akustikou - jak vzhledem k mluvenému slovu, tak vzhledem k hudbě, která k liturgii nedílně patřívala a stále zkouší patřit.I když se po 2.vatikánském koncilu v šedesátých letech přesunulo místo, kde kněz celebruje mši od hlavního oltáře trochu směrem doprostřed, čímž se ty nejen akustické poměry myslím trochu změnily. Já jako varhanice například nevidím ze svého místa za nástrojem, co se dole děje a musím dávat pořádně pozor.

Zpívali jsme s naším pěveckým sborem všude možně - nestalo se, že by v nějakém kostele cokoliv vyznělo hluše nebo jinak znělo nedobře. Na rozdíl od jiných stánků, které se považovaly za kulturní, ale na akustiku se v nich jaksi nepomyslelo.

Navíc - ať věříš nebo ne - je zde genius loci, věřící tomu říkají také "promodlené prostory" a některá hudba prostě nikdy nikde lépe nevynikne, ačkoliv nemusí být nutně liturgická.Myslím, že to musí cítit každý, pokud není úplný ignorant nebo oponent ze zásady.
Mimochodem - za koncerty pořádané v našem kostele se zapovídá vybírat vstupné. Vstupenky. Můžeš přispět do košíčku, to ano.
Snad nejsem moc mimo diskusi, zaujalo mne, cos psala o těch nebeských tónech houslí, souhlasím. smilies/smiley.gif
září 26, 2009 14:29
Myško : Iris
správně to podle mě cítíš - víra v srdci a společenství církve nemusí jít ruku v ruce. Bohužel. Protože církev je prostě organizace, kterou tvoří lidé a Tvůj rezervovaný vztah k ní chápu, dokonce sdílím, ačkoliv se poměrně vlažně hlásím k víře. A všichni víme, jak to s organizacemi je. Takže fanatiční věřící - ať už jakéhokoliv vyznání dokáží spoustu lidí odradit, ačkoliv dotyční něco málo cítí a v něco věří a třeba by i dokázali a chtěli věřit víc.. Tomáš Halík jim říká "něcisti" - lidé, kteří věří, že je něco nad námi, ale církev jako instituce je naprosto neoslovuje, ba odrazuje. Tedy jak kde a jak koho.Je tu myslím i znát masírka minulého režimu, ale nechci se tu pouštět do problematických diskusí.
Píšu a zároveň mi běží ČT 24 a poslouchám o českém ateismu, je to dost zajímavé poslouchání.Ahoj


září 26, 2009 14:55
Manul, Inko - snad se k vám můžu obrátit se vzpomínkou, : Iris
Velmi často vzpomínám na řádové sestry z našeho kláštera, kterým byl před nedávnem vrácen jejich majetek a ony odešly kamsi hodně daleko na několik míst republiky. Tady po nich zůstal prázdný obrovský barák, který chátrá, vlhne a umírá, zahrada, ze které dříve sestry vypěstovaly spoustu ovoce a zeleniny a nádherných kytek nejen pro svojí potřebu zarostla plevelem jako nějaké místo z hororu.A tvrdím, že tu zůstala díra v srdcích po fajn ženských, které vám nic necpaly, byly milé a hodné a vonělo to u nich vždycky báječnými koláčky a čajem,nalily polévku a ubytovaly potřebné, bylo cítit člověčenství a pohoda.
Jeptišky v době, kdy byly při síle a bylo jich dost, byly mnohdy vzdělané a většinou hodné ženské, které kromě charity působily jako učitelky zpěvu a hry na hudební nástroje, včetně varhan, učily malovat, paličkovat, háčkovat a vařit děcka z katolických i nekatolických rodin - no něco jako zájmové kroužky a liduška dohromady. Zadarmo ovšem.. Jejich hlavní činností byla péče o postižené dívky v nedalekém domově (jednalo se o ústav z onoho známého filmu F. Renče, za jeptišek se tam ovšem žádné hrůzy neděly).
Rozpovídala jsem se. Vadí mi, když se některé věci cpou do popředí a o jiných se ani neví. Ale taková milosrdná sestra u lůžka umírajícího se jeví i se svou "hloupou" katolickou vírou jako poměrně potřebná osoba a není třeba myslet si, že víra je jen pro zpozdilé a nepraktické pomatence.Naopak - moc nám všem chybí.
Omlouvám se ortodoxním nevěřícím.
září 26, 2009 14:57
to máš pravdu Irisko, : Inka
mám bezmezný obdiv k jeptiškám, setkala jsem s nimi v Břevnovském klášteře v nemocnici. Já jsem asi hodně živočišný člověk, nedovedu si vůbc představit své vlastní rozhodnutí obětovat svůj život a rodinu bohu a věnovat se celoživotně s láskou třeba těžce nemocným lidem. Jsou nesmmírně obětavé a nemocnice má úplně jinou atmosféru jak pro návštěnívnky, tak pro nemocné.
Také chodím velmi ráda zpívat do kostela, úplně jinak to tam zní, je to nádherný zážitek, ale už jsem tam velmi dlouho nebyla.
září 26, 2009 20:53
Včelaři a zahrádkáři : Dáša
Osobně považuji včelaře, zahrádkáře, hasiče a jiné skupiny lidí za mnohem užitečnější než jakoukoliv církev. Přitom, pokud vím, musí platit příspěvky. Nedovedu si představit, že se uspořádá výstava nebo jiná akce pro tyto užitečné skupiny a oni nebudou platit vstupné. Proč byly autobusy z parkovišť zadarmo? Proč nebyly vstupenky na Benediktovo vystoupení? Proč je takhle jedna skupina obyvatel zvýhodňována oproti skupinám, které jsou užitečné. Když chci do divadla nebo na koncert, zaplatím si dopravu i vstupenku.
A pokud se týče navrácení majetku - já jsem pro to, aby se stát o některé církevní památky staral, ale kde asi brala šlechta peníze, které dávala církvi a kde brala církev ten zbytek. Ono se sice říká Modli se a pracuj, jenže církev a šlechta to měli dobře rozděleno. Šlechta dohlížela na to, aby lidé pracovali a chodili do kostela, kněží se modlili za zachování svoje a šlechty a pracovali poddaní. Z historických dokumentů vyplývá zcela zřetelně, že nejhůř se měli poddaní, kteří patřili klášterům a jiným církevním institucím.
leden 03, 2010 07:20
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]