O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ELEKTRICKÝ PROUD, BACHA! PDF Tisk E-mail
Středa, 19 srpen 2009

Tak jsem si v posledním půlroce koupil dvě prodlužovací šňůry s vypínačem, jednu rozdvojku do zásuvky s vypínačem a jednu časovací „minutku" do zásuvky s vypnutím. Žádná Čína nebo Hong, všechno v kamenných renomovaných elektroobchodech. Potřebuji je na připojení několika spotřebičů do zásuvky. Protože rád vím na čem jsem, nejdřív jsem si primitivní tužkovou zkoušečkou opíchnul vypnutý a zapnutý stav a nestačil žasnout.

 

 

 

 

      Fáze byla VŽDY „živá" i při vypnutém vypínači, což značí, že u těhhle všech prodlužovaček a nástavců apod. je vždy vypínaný jen pravý kontakt (při pohledu na zásuvku ve zdi), to znamená, že nulák. Tohle mě dost dojalo, nemám rád aušusy. Takže jsem příslušná zařízení rozdělal s tím, že musím dát věci do pořádku. A užasnul jsem podruhé, teď už ale i s mrazením v zádech. Mimo výše uvedeného nedostatku jsem odkryl i neporovnatelně horší věc, totiž, že propojení zemnícího ochranného vodiče (kolíku ze zásuvky) je úplně VŽDY provedeno zcela lajdácky, přímo životu nebezpečně, kdy např. ve dvou případech spočívá propojení této nejdůležitější elektrické ochrany v jakýchsi nástrčkových, absolutně netěsných svorkách.

 

 

Poučení:

 

  • Nikdy nespoléhejte na to, že když máte vypínač na prodlužovačce nebo rozdvojce ve vypnutém stavu, je fáze skutečně odpojená. Což samože platí vždy u připojení spotřebiče jednoduchou „vidličkou", u níž se poloha kolíků „levý - pravý" neurčuje. To by ale nemělo být už jedno při připojení jakéhokoliv zařízení, připojovaného zástrčkou sdvěma kolíky a dírou. Jenže výrobci to je úplně jedno! Takže např. i při vypnuté prodlužovačce jejím vypínačem není vůbec problém dostat ránu od třeba vodou politého spotřebiče!!!
  •  Výrobci zřejmě neznají základní poučku o barvách vodičů a o jejich zapojení vzásuvkách. Přitom tahle poučka patří ktomu nejzákladnějšímu, co se vyučuje jak na průmyslovkách, tak vučilištích: Levá fáze - pravá nulák, kdo to neví, ten je ču*ák!
  • Ale daleko důležitější poznatek je ten, že u takovýchto „pomocníků" vdomácnosti si nikdy nemůžete být jisti, že i za nimi připojené spotřebiče jsou chráněny ochrannou zemí, tedy, že případný průraz fázového napětí na povrch přístroje (např. žehličky) bude spolehlivě odveden do země, přičemž též naprosto spolehlivě vyrazí příslušný jistič.
  • Naopak - poučen několika zkušenostmi - prohlašuji, že tyto výrobky, pokud jsou použity pro připojení spotřebičů, majících ochranný zemnící kolík, jsou přímo životu nebezpečné!

 

 

To vám sděluje a dlouhý život přeje

Xaver

 

 

 

Komentáře (16)add feed
Jen fakta : vlk
Nechci se přít se spravedlivě rozhořčeným, ale uvedl bych pár faktů na uklidnění. Poloha "fáze" je možná jak vlevo, tak v pravo (rozdvojky to mají na obou stranách), veškeré rozvody v novostavbách jsou dvojvodičové a "nulák" a ochranný kolík je v zásuvce propojen. Spotřebiče chráněné jen ochraným vodičem by se snad už neměli ani vyskytovat, vše je s dvojitou izolací pro dvojvodičové vedení.
Pohyblivé přívody (lidově čokl, zásuvky s vypínačem a přívodní šňůrou) mají odpojované oba vodiče. Pokud máte jiné provedení, poslat na ČOI s udáním prodejce.
srpen 19, 2009 20:49
kéž bych věděla, : alena puntíkovaná
o čem to tu vlastně mluvíte....může mě zabít vypínání a zapínání televize?
srpen 19, 2009 21:10
Remcání : Saša Svobodová
V novostavbách musí být provedená síť TN-S čili trojvodičové zapojení zásuvek (nebo pětivodičové, pokud to je třífázová zásuvka). Dvojvodičové jsou jen starší sítě a nově se nebudují.

Poloha fázového vodiče již není normou určená, jen je požadavek na to, aby v celé síti byla fáze na stejné straně zásuvky. Takže ona stará poučka zase tak moc neplatí. Ačkoli většina lidí podle ní ještě funguje a je to tak dobře.

Staré rozdvojky, které měli na každé straně fázi jinde, by se již neměli používat. Ty nové jsou udělané jinak a fáze mají na stejných stranách.

Mimochodem, ČSN nejsou závazné, jsou to jen doporučení. Zařízení smí být zapojené i jinak, pokud bude použité zapojení stejně bezpečné,nebo lepší, než navrhuje norma.

Jinak je pravda, že vypínač musí být na fázovém vodiči, žel, je to čistá iluze a u mnoha výrobků tomu tak není. Některé nemají připojený ani ten ochranný vodič ( http://www.danyk.wz.cz/roz3ka.html) Jinak vypínač na prodlužovačce nenahrazuje vypínač přístroje, který je u většiny přístrojů povinný. A pokud se podaří nějaký spotřebič namočit, tak je maximálně žádoucí, jej odpojit od sítě vytažením šnůry.

Zapínání a vypínání televize by tě zabít nemělo, obsah pořadů někdy ano.
srpen 19, 2009 21:21
... : mikin
Nechapu poznamku "zadna Cina nebo Hong". Skoro vsechno je dnes delane v Cine. I vyrobky z tech kamennych obchodu. Nekdy kvalitni, nekdy ne......
Moje "japonska" kytara Takamine je taky z Ciny a je vynikajici......
srpen 20, 2009 04:58
Přesně, : Sinix
to, že je to koupené v kamenném obchodě (i "renomovaném") není záruka, že to není z Číny. Dá opravdu velkou práci sehnat něco, co z ní není. Já tedy zatím problémy s prodlužovačkami nemám.

Aleno, zapínání a vypínání televize tě opravdu zabít nemůže, protože

1) ji většinou zapínáš dálkovým ovladačem,
2) (pokud ji zapínáš tlačítkem přímo na televizi) tlačítko a celá bedna je z plastu, který je nevodivý.
srpen 20, 2009 09:25
Několik vět 2009 - promiňte - toto je od věci, ale stojí to za zamyšlení...... : lila
Několik vět 2009.
Před 20 lety se schylovalo ke konci vlády komunistů nad naší zemí a o tuto změnu jsme aktivně usilovali.
Za 20 let mnozí z nás svým umem, pílí a inteligencí dosáhli profesních úspěchů a jistého blahobytu o kterém se nám za komunismu ani nesnilo. Budování soukromého úspěchu jsme vykoupili tím, že jsme až příliš ochotně odevzdali osud věci veřejných do příliš chtivých a chamtivých rukou.
Skandály dnešních politiků sledujeme se stejným znechucením jako někdejší tupost těch komunistických.
Napříč zemí se rozrostl bezprecedentní systém korupce na komunální, krajské i centrální úrovni.
Vstupenkou na lukrativní posty polostátních podniků a organizací s miliardovými rozpočty je legitimace nebo alespoň spřízněnost s velkou politickou stranou spojenou většinou s tzv. sponzorskými dary..
Nepozastavujeme se nad tím, že v zemi, kde je pracovní síla 3x levnější než v západní Evropě, je kilometr dálnice 2x dražší. Nepozastavujeme se nad tím, že narozeniny primátora či státního úředníka rozhodujícího o miliardách, stojí jeho “oficiální“ roční plat. Nepozastavujeme se nad tím, že milardové veřejné zakázky získá ministrova firma s momentálně neznámým vlastníkem - akciemi na doručitele. Nepozastavujeme se nad tím, že bývalý premiér vydělal desítky milionů na obchodě s akciemi od podnikatele, kterému předtím zajistil milardovou dotaci. Nepozastavujeme se nad tím, že např. výroba tramvajenky s čipem stojí v Praze 10x více než v Londýně nebo v Paříži.
Vleklá vyšetřování, když k nim vůbec někdy dojde, končí obvykle tím, že obvinění se neprokázala Pokdud magistrátní úředníci uvíznou v síti policie, tak jedině té švýcarské ale nikoli české. V naší zemi lze dnes ustát jakýkoli skandál, za několik dní ho stejně překryje jiný.
Hlavě státu, zaměstnané hlavně vlastní ješitností a bojem proti nebezpečí evropské integrace, nestojí korupce za půl slova. A i když je to dnes méně okaté, média jaksi velmi dobře vědí o čem psát víc, o čem méněa a o čem vůbec nic.
Zatímco v dobách komunismu jsme museli překonávat strach, nyní je překážkou lenost.
Nadáváme na ceny, ale jsme líní změnit banku nebo telefonního operátora.
Necháme se stříhat jak ovce. Jsme líní se informovat, vytvářet si, prosazovat a bránit svůj názor.
Místo přísunu a zpracování informací si necháme vymývat mozky stupidními televizními seriály.
Místo zpráv a názorů čteme raději v bulváru o celebritách, kdo komu zahýbá a s kým.
Náš národní cynismus se masochisticky vyžívá v tom, jak hrozné panují poměry a sami kromě vymýšlení vtipů neděláme téměř nic.
Ti přihlouplí se ještě rozčilují nad stotisícovými platy, ale miliardové causy jim unikají.
Svou lenost pak omlouváme filozofií, že „jsou stejně všichni stejní“ případně „tihle budou ještě horší“.
Za nezájem a lhostejnost k osudu věcí veřejných ale zaplatíme příliš vysokou cenu.
Korupce prodražuje většinu investic financovaných z daní i z obrovského deficitu.
Ukrajuje šance našich dětí, na nichž jinak v soukromí tak usilovně pracujeme.
Necháme zadlužovat zemi, která bude možná jednou jejich.
Dvě největší strany si rozparcelovaly tuto zemi s tím, že stejně budeme muset volit jednu z nich bez ohledu na to, jak přezíravě se k nám budou chovat.
Myslí si, že stačí provětrat strašáky, zahrát na strunu sociálních jistot pro jedny a strunu nízkých daní pro druhé. Technológie jejich vládnutí ale přitom dlouhodobě vylučuje jedno i druhé.
Monopol jedné strany v naší zemi nahradila střídavá a na komunální úrovni i společná vláda dvou stran, které se vždycky nějak dohodnou.
Je přitom zřejmé, že i ostatní strany využívají své zaslepeně loajální „fanoušky“, ochotné jim odpustit úplně cokoli.
Vedení velkých stran sází na to, že se budeme bát zahodit náš hlas podporou malých, nových či exotických a že nám nezbude než zvolit jejich oranžovou či modrou košili bližší než toho druhého kabát.
Kolikrát jsme už slyšeli, že “není koho volit“, mnozí volit nechtějí a nepůjdou.
Kolikrát jsme svou volbu s pocitem studu nikoli hrdosti, zdůvodňovali menším zlem.
Není snad právě takovýto vynucený hlas z rozumu ten “vyhozený“?
Jakou cenu má vůbec náš hlas, když ho dáváme se skřípěním zubů?
Nikdo z nás si nedělá iluze, že by malé politické strany byly lepší a čestnější než ty velké. Moc korumpuje vždy. Ale absolutní moc korumpuje absolutně.
Šance podzimu 2009 nespočívá v konkrétní straně či programu, spočívá ve změně, v tom, že přemícháme již zdánlivě rozdané karty a dáme průchod naší nespokojenosti alespoň ve volbách, když už to neumíme na náměstích.
Nemylme se, dvě největší strany budou určovat osud země i v budoucnosti, ale pokud dnes jejich arogantní chování odměníme, odepřeme jim tím důvod ke změně a k obrodě. Přejeme-li si změnu jejich vedení, případně v nich chceme později najít místo pro vlastní pravé či levé ambice, cesta paradoxně vede přes jejich podzimní volební neúspěch.
Možná jsme se někdy ptali našich rodičů a prarodičů: „A proč jste s tím tehdy něco neudělali?“ Připravujme si dnes odpověď pro naše děti.
Nemusíte to podepisovat. Můžete to pouze poslat dál.

srpen 20, 2009 09:47
No jo, : Míša šíša
tohle už koluje po internetu delší dobu. Ohromně se k tomu hodí, jak tady tuhle recitovala Iris:

Pocti nás svým hlasem, milý voliči,
a pak můžeš zase táhnout zpátky do ....
A když jsi nám, troubo, odevzdal svůj hlas,
na louku se vrať a dál se tiše pas.

Lilo, ale jak tě napadlo prsknout to zrovna pod elektrickej proud? smilies/wink.gif
srpen 20, 2009 10:43
Lilo Lilo ... : Honza
Asi netušíš že i na internetu jsou nějaká pravidla slušného chování. přečti si je třeba na tomhle odkazu http://www.hoax.cz/hoax/netiketa a příště přemýšlej než někam něco podobnýho přidáš.

Děkuji.

srpen 20, 2009 15:03
Alenko Puntikovana : Alena P-H
Mne napadlo presne totez jako tebe - chapu, ze se tu mluvi cesky a rozumim slovum samotnym, bohuzel smysl vypovedi mi unika. Ale vim, ze se s elektrinou nemanipuluje ve vlhke koupelne a prsty se do zasuvek taky nestrkaj. I kdyz proc by to taky jeden delal, ze jo.
srpen 21, 2009 05:49
Omlouvám se všem.... : lila
měla jsem "fofry" a neuvažovala jsem......
Určitě se to už nestane..... :-))
srpen 21, 2009 07:01
Pane Honzo, : lila
věřte mi, že se cítím velice zahanbena.....
Je to poučení pro príště, jinak mi, prosím věřte,
že jinak pravidla slušného chování dodržuji.....
Hezký den a ještě jednou přijměte mou omluvu. :-))
srpen 21, 2009 07:08
Lila : Dáša
Příště to nepiš pod elektrický proud, ale udělej to jako samostatný článek. S elektrickým proudem to má společné zejména to, že VŽDY je nebezpečné dotýkat se vedení - elektrického i jiného. Kdyby se to podepisovalo, podepíšu to hned. Slyšela jsem vtip, jehož pravdivost bych jako pamětník těžko popřela. Pokusím se jej interpretovat bez vulgárních výrazů.
Jaký je rozdíl mezi špičkami naší země dnes a před rokem 1989? Velký. To ti bývalí lhali, kradli, smilnili a zneužívali svého postavení. Ti dnešní kradou, smilní, lžou a zneužívají svého postavení. V čem je ten rozdíl. No přece v tom, že ti "bývalí" měli strach, že se jim na to přijde, kdežto dnes je jim to úplně jedno. .....
srpen 21, 2009 16:44
Jen fakta : Xaver
Závidím všem, kteří výše uvedená varování zlehčujete a podceňujete a děláte ze mě blbečka. Psána je pouze moje zkušenost s některými výrobky. Neříkám nikde, že se všemi, jenže bez rozebrání si nikdy nemůžete být jisti, jakým způsobem je právě u vaší třeba prodloužky provedeno propojení ochranného zemního vodiče! Tedy, jestli v případě potřeby skutečně uchrání! O tohle mi šlo zejména!
Jestliže je někdo ukolébán doměnkou, že v dnešní době je ochranný vodič přežitkem, je to jen jeho vlastní hloupost. Je také jasné, že v 99 procentech případů svou hloupost klidně přežije, aniž by si ji vůbec uvědomil, mně ale šlo o to jedno procento, kteří nepřežijí.
Pokud mi bude někdo tvrdit, že např. lednice, pračka, kuchyňský vařič, se bez ochranného vodiče v dnešní době již obejdou, pak ho vlastně nebudu ani litovat.
Co se týče polohy fáze (vlevo, vpravo), nejsem takový prosťáček, abych nevěděl, že v podstatě na tom nezáleží. Jenže sakra hodně záleží na tom, aby vypínač na prodlužovačce (psovi) anebo na přídavné vypínací zásuvce vypínal skutečně fázi (není pravda, a je to nebezpečná lež, tvrdit, že tyto šňůry s vypínačem anebo vypínací zásuvky, vypínají VŽDY oba pracovní vodiče!!!). Kdyby tomu tak bylo, můj článek by ani nevznil. Pravda však je, že tomu tak vždy není! Já sám bych do takto vypnutého zařízení samozřejmě ani nesáhl, jenže právě dojem vypnutého přívodu může v někom vyvolat dojem až jistotu, že je vypnuto. A ono není.
Všem přezíravým, velmi chytrým a mě poučujícím, přispěvovatelům, přeji i nadále jejich klid.
srpen 24, 2009 08:53
Upřesnění : Xaver
Psal jsem: "jenže právě dojem vypnutého přívodu může v někom vyvolat dojem až jistotu, že je vypnuto". Správně musí být "že je odpojeno".
srpen 24, 2009 09:12
Xaver : Jirka_
Nerozciluj se ;-) ses na Dámském Webu
srpen 25, 2009 12:28
Německé vs České normy : Jenda
Nic si z toho nedělejce já si koupil "vícepsa" s přepěťovou ochranou (prý) a dle popisu vypadala velmi slibně, ale... Šunt, který se sem dováží vyrobený v číně neodpovídá naším normám a předpisům, protože nemají potřebu je dodržovat, pokud nejsou závazné ale jen doporučné a nikdo je nekontroluje dřív než jdou do prodeje ani poté. Největší svinstvo je Schuko (Schutzkontakt) Německý systém zásuek s postraním kontaktem, který se velmi nepochopitelně prosazuje, přestože je méně kvalitní a méně bezpečný než ten náš se zemnícím kolíkem (užívaný třeba ve francii či belgii). Schuko nemá kolík ale jen postraní kontakty - plíšky a umožnůje připojení zástrčky oběma směry, takže jednou máte fázi vpravo jednou vlevo což u české kolíkové nejde. Unischuko tedy lisované zástrčky umožnůjicí připojení do obou typů zásuvek mají hnědý vodič na pravém kolíku a modrý na levém a to způsobuje, že v českých zásuvkách pak tyto prodlužky a přepěťové ochrany vypínají nulák místo fáze prostě počítají s fází v pravé dutince zásuvky. Někdy je toto řešeno tak, že se v zásuvce rozbočky nebo přepěťovky připojí modrý(levý kolík v Unischuko zástrčce) na vypínač a tím je vypínána fáze ale není tím dodrženo české značení vodičů neboť fázi za vypínačem najdeme opět na modrém vodiči. Já měl u přepěťové ochrany navíc plíčky obráceně, takže co bylo v zásuvce na zdi vlevo to bylo v zásuvce přepěťovky vpravo a nevypínané, takže sem měl fázi na špatné straně a ještě permenentně bez ohledu na pozici vypínače. Dále podle popisu měli být chráněny všechny tři vodiče ale chráněn byl jen jeden a to pouze maličkým resetovatelným jističem pochybné funkce a mei modrym a hnědym vodičem byl Varistor, takže ochrana jen jednoho vodiče a zadržení přepětí 6000 V, náboje 918 J a proudu 36 000 A s dobou odezvy 1 ns uvedený v popisu je naprostý nesmysl a skutečná přepěťová ochrana musí mít skleněnou obvykle plynovou (zhášecí) pojistku a signalizaci její funkce. EMI/RFI šumový filtr v této přepěťovce neexistuje ač ho popis uvádí. Tudíž za své peníze dostanete jen předraženou asijskou rozbočku zapojenou tak, jak zrovna kterej kablík přišel pod ruku a rozhodně neochání spíše ještě uškodí. Tuto "přeěťovou ochranu" mi po mém výkladu ochotně přijali zpět a vyplatili peníze, tak uvidíme jestli se objeví jiná solidnější, protože vyšší cena nezaručuje vyšší kvalitu.
říjen 22, 2010 00:46
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]