O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DATOVÉ SCHRÁNKY - CO S TÍM? PDF Tisk E-mail
Středa, 12 srpen 2009

 Nevím jak vy, já vím jen velice minimálně, oč běží, a ještě méně, k čemu nám to přesně bude. A tak nám (těm, které či kteří jsou na tom podobně jak já) dá pár vysvětlivek v následujícím čtení "jeden informovaný".  Takže -  co je  ta v poslední době hodně omílaná Datová schránka? Je to zcela zjednodušeně řečeno takový email, který poskytuje pouze Česká pošta.  

 

 

 

     Jako správný správce si přesně eviduje komu a jakou schránku vydala a je tedy jednoznačně určitelné, kdo a komu zprávu posílá.  Jelikož má pošta jako jediná celý systém přímo pod svou správou, označí každou zprávu časovým razítkem. Vzhledem k tomu, že tyto činnosti vykonává na základě pověření státu, jsou těžko zpochybnitelné a právně relevantní.

 

     Úžasná zpráva pro všechny: v tomto systému nebude žádny SPAM (nevyžádaná pošta) - a víte proč? Právě proto, že odesilatel je známý a systém je uzavřený, nelze tedy zasílat emailové zprávy do datových schránek.

 

     Rozdělme si národ dle pozic, ve kterých vystupují jednotliví lidé, do dvou základních skupin. První skupinu tvoří občané, ti si (stejně jako živnostníci) tuto schránku zřizovat nemusí, je to pouze na jejich zvážení (ale pokud budou chtít, do tří dnů jim ji ministerstvo vnitra, na žádost, zřídí). Druhou skupinou jsou právnické osoby a orgány veřejné moci; ti již na výběr nemají a v těchto dnech si postupně chodí zástupci společností pro přihlašovací údaje na poštu a začínají datové schránky pomalu aktivovat.

 

     Přechodné období končí všem 1. 11. 2009, kdy se automaticky aktivují všechny datové schránky v systému a tím naplno začne digitální éra ve státní správě. Zajímavou kapitolou je cena: pro nestátní sektor je provozování datové schránky včetně odesílaných zpráv zcela ZDARMA. Stát se nakonec rozhodl, že platit provoz tohoto systému bude mnohem jednoduší z centrální úrovně a tedy za všechny orgány veřejné moci společně. Z ceníku je patrné, že nejprve je třeba uhradit všechny vstupní náklady pošty, včetně nepřímých a proto cena za prvních 33 mil. zpráv je 17,90 Kč / zpráva, pak již ceny klesají až k téměř přijatelným 9,90 Kč / zpráva. 

 

Hranice v mil. zpráv

Cena bez DPH v Kč

Cena s DPH v Kč

0 - 33

15,04

17,90

33 - 66

13,36

15,90

66 - 100

11,68

13,90

100 - 123

10,00

11,90

Nad 123

8,32

9,90

 

     Tak a nyní konec radovánek, zapomeňte na to, jak si budete zdarma mezi sebou posílat zaručené, právně relevantní, zprávy a stát to za vás bude platit. Ne, komunikace bude možná pouze s orgány úřední moci, tedy zasílání faktur, smluv či jiných dokumentů mezi občany, či právnickými osobami, je pouze v plánu na někdy později. Datová schránka je maximálním přínosem, pokud je pro Vás opravdu otravné chodit na poštu pro různé dopisy a sdělení z orgánů státní moci. Založením datové schránky jednoduše nutíte váš úřad, aby s vámi komunikoval výhradně touto cestou. Jedinou výjimkou je, pokud povaha dokumentu neumožňuje jeho konverzi do digitální podoby, případně by byla neekonomická; příkladem je dejme tomu stavební dokumentace -  výkresy A 0 vám opravdu nikdo skenovat nebude...

 

 

A co nám tedy ta datová schránka přináší?

Má ji tedy cenu vůbec zřizovat?

Jak se s tím máme jako právnická osoba vyrovnat, musíme všechno opravdu posílat takto?

 

Na tyto otázky se vám budu snažit odpovědět zase zítra.

 

 

 

Jirka Kratochvil

 

 

Komentáře (5)add feed
Myslím, že to nebude tak špatné. : Rozmarýna
Mně udivuje, že firmě, ve které pracuji ještžě nedošly přihlašovací údaje, abychom mohli stránku aktivovat. Já osobně se na datovou schránku těším, příští týden si o ni zažádám. Vadí mi, když přijdu z práce domů a mám ve schránce papír, že mám na poště dopis do vlastních rukou od finančáku a musím se trmácet na poštu a čekat ve frontě.

Co se týká datové schránky pro právnické osoby, tak právnická osoba není povinna ji používat k odesílání pošty na úřady. Není k tomu povinen nikdo.Myslím, že konverze dokumentů, které bychom chtěli v řadě případů odeslat, by se velmi prodražila.
Někdy totiž finančnímu úřadu nosíme na podatelnu i kilogramy naxeroxovaných dokladů, které si vyžádají třeba při vytýkacím řízení u DPH, jen aby ji nemuseli vracet v termínu.

Dost mě udivuje, že na www.datoveschranky.info mi neuměli odpovědět na dotaz, podle mě tam sedí nějaké holky - brigádnice, které umí odpovídat jen ty nejjednodušší dotazy, čímž jsem byla přinucena nastudovat si celý zákon.
srpen 12, 2009 20:55
Odesílání : Jirka Kratochvil
Ano máte pravdu, bude vysvětleno v dalším článku smilies/wink.gif
srpen 12, 2009 21:33
.. : kolemjdoucí
přečtěte si radši články od Peterky, třeba pochopíte, do jakého průseru se řítíte...

http://www.lupa.cz/clanky/datove-schranky-prvni-prakticka-zkusenost/

http://www.lupa.cz/clanky/datove-schranky-bez-razitka-to-nepujde/

http://www.lupa.cz/clanky/datove-schranky-prihlasujeme-se-s-certifikatem/
srpen 12, 2009 21:56
jo pak už nám dají všem jen pod kůži čipy, : Inka
aby věděly kde se kdo právě nachází a vše měli pod kontrolou naprosto přesně, jak kdo chodí z práce, kde se v pracovní době zdržuje, u koho a s kým ....
srpen 13, 2009 06:33
Pěkné články : Jirka Kratochvil
Pěkné technické články
srpen 13, 2009 08:22
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]