O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NOC NÁDHERNÝCH ČARODĚJNIC - BELTLINE - III. PDF Tisk E-mail
Středa, 25 duben 2007

 V noci je zapalována dvojice ohňů a předěl mezi nimi symbolizuje hranici mezi temnou a jasnou částí roku. Mladí lidé ohně mohou přeskakovat, ostatní se spolu se zvířaty očistí tak, že budou mezi ohni procházet. Dobytek provádějí mezi ohni za současného zaříkávání druidové. Tento zvyk se mezi irskými rolníky mnohde dodržuje dodnes. Symbolika hranice mezi dvěma částmi roku se v Irsku, kde se keltské tradice zachovaly nejvíce, zrcadlí v tradičním opravování plotů...

 

 

    

 

    

 

     Nejsilnějším očistným médiem je oheň. Právě ohně pálené na Beltine mají živé tvory zbavit všeho nečistého, co se nashromáždilo v temném zimním období a zároveň jim dodat ochranu pro období nadcházející. Noc patří ještě k vládě temnot a následující den již patří světlé polovině roku. Půlnoc je hranicí mezi dvěma polovinami roku.     

 

 

     Před svátkem Beltine se mají uhasit stará ohniště. Znovu se zapálí právě až od toho čistého posvátného ohně páleného v předvečer svátku.

 


     Vedle popisů veselí, tance a zpěvu se zachovaly zprávy o některých tradičních zvycích. Patřily mezi ně třeba soutěže mládenců ve vyhazování zapálených březových košťat do výše (bříza je slavnostní strom Galů), očistné koupání či alespoň symbolické namáčení do potoka, čištění chlévů, řezání proutků jívy a polykání květů kočiček, stavění a hlídání májky symbolizující spojení mocností země a nebe.

 

     Kolem májky bylo zvykem tančit kruhové tance, které, jak se věřilo, posilovaly půdu.        Lidé se vypravovali k blízkým menhirům o nichž věřili, že v tento den jim pomohou splnit nejrůznější přání. Polévání kamenů a poklepání lískovým proutkem prý spolehlivě vyvolalo déšť. Rybáři sypali k patám kamenů písek s prosbou o dobré počasí a bohatý úlovek. 

 

     Ohně ovšem neměly jen účel očistný, ale také ochranný. Noc toho dne patřila obyvatelům Jiného světa  - vílám, elfům a čarodějnicím. Jejich moc v těchto dnech roste a poroste i nadále, až do letního slunovratu. A také proti nim měly ohně zapalované na návrších lidi a zvířata chránit, ochrannou funkci mají i větve jeřábu. V místech, kde roste spolu dub, jasan a hloh, je možné o Beltinské noci spatřit skřítky.

 

 

      Podle pověstí v den svátku Beltine Keltové losovali tak zvaného Zeleného krále. Ten vládl buď celý rok nebo do podzimního Samainu - či jen jednu noc. Na závěr své vlády si král vybral ze svého kmene pannu a tu učinil ženou.

 

     Rituálně byl obětován mladý býk, jehož krví si všichni připili, což je mělo očistit a zajistit na celý rok pevné zdraví.

 

 

Zpracovala Markétka

pokračování zítra

 

 

  

Komentáře (2)add feed
Filipojakubska noc aneb paleni carodejnic : Jarka
Je to hezke, zajimave, ba i poucne, ale ja si u toho ohne predevsim opecu burta a zapiju to pivem. Zatancit si u ohne jako divozenka si netroufam, asi by se zbytek carodejnic a carodeju na me koukal jako na prdlouse...i kdyz ???
duben 25, 2007 22:05
Na prdlouše... no a? o) : Margot
Když se trochu odvázat - tak na čarodějnice je ideální příležitost smilies/smiley.gif. Aspoň bude sranda, buď Tě prohlásí za královnu večera anebo upálí smilies/wink.gif, tak jako tak rozproudíš zábavu smilies/smiley.gif.
duben 26, 2007 08:33
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]