O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NOC NÁDHERNÝCH ČARODĚJNIC - BELTINE - II. PDF Tisk E-mail
Pondělí, 23 duben 2007

 Snoubenci a dvojice zamilovaných se vydávali v předvečer svátku do lesů. Měsíc květen se pak následně stával symbolem sexuální volnosti na počest Velké matky a Rohatého boha lesů, sexuálního zasvěcování a milostných her. V tomto období se prý uzavírala zkušební manželství na "dobu určitou" - na rok a jeden den. Pokud svazek nefungoval, partneři se po tomto období prostě rozešli...

   

 

    

 

    

 

     A určitě vás teď nepřekvapí, že svátek Imbolc, který je slaven o devět měsíců později, býval spojován s rozením dětí... Děti počaté na Beltine prý byly velmi šťastné.

 

    Z těch dob nám zřejmě zbyl zvyk líbat se na prvního máje pod rozkvetlou třešní, pod břízou či jiným stromem.  

  

     Kdo a podle čeho datum Beltine určoval? Zřejmě to byla jedna z povinností druidů. Postavení nebeských těles při tom mělo význam orientační, hlavní význam měly spíš skutečné děje v přírodě, Beltine mohl být slaven v okamžiku, kdy druid nalezl první kvítky na větvích hlohu. V současné době je zvykem slavit Beltine 1. května, svátek sám ovšem začíná večer 30. dubna.   

    

     Noc ze 30. dubna na 1. května je i svátkem germánským - asi jste již slyšeli pojem Valpuržina noc. Valpurga byla saská bohyně, které tradice připisuje patronství nad čarodějnicemi. Zajímavé je, že slovo Valpurga je také jeden ze staročeských výrazů pro čarodějnici. Údajně to však byla především křesťanská světice z 8. století, která v německých lidových pověrách vystupovala jako ochránkyně před čarodějnicemi a jejich kouzly a nahradila starogermánský svátek příchodu jara a probuzení přírody, slavený v noci z 30. dubna na 1. května. Psal o tom také J. W. Goethe ve Faustovi. A další zajímavost - 30. duben je ve Španělsku a Portugalsku slaven jako svátek mrtvých.  

      

     Církev nazývá noc ze 30. dubna na 1. května nocí Filipojakubskou na počest svátku apoštolů Filipa a Jakuba. Je tu však jistá nesrovnalost - svátek svatého Filipa a Jakuba totiž připadá až na 3. květen. Podle některých historiků však byl svátek na toto datum přesunut relativně nedávno. Po staletí se slavíval 1. května a to zřejmě proto, aby mocní světci chránili tento den před temnotou pohanských obřadů. 

     

     Apoštol Jakub byl jeruzalémským biskupem, který si svou svatost vysloužil svržením z věže jeruzalémského chrámu. Svatý Filip z Betsaidy byl současně ukřižován a ukamenován.  

 

 

Zpracovala Markétka

pokračování zítra


 

Komentáře (0)add feed
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]