O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ČESKÁ OSTUDA PDF Tisk E-mail
Středa, 01 duben 2009

Byl jsem týden v Alpách, Čechů tam bylo opravdu hodně - a tak jsem trochu z povzdálí a jindy zblízka pozoroval mladou generaci Čechů, kterých bylo všude kolem víc než Italů. Nikdy jsem si nedělal žádné iluze o naší povaze, ale i tak trpím již jen pozorováním toho, co se děje v ČR každým dnem. Ale to, co Češi předvádějí za hranicemi, to je proti tomu téměř apokalyptické.

 

 

 

 

 

     Člověk má jen jedinou touhu - úplně se oddělit a nedát na sobě znát svůj původ. Lidičky z ČR se radují, jak okradli pokladní u lanovky o 90 eur a po mé poznámce, jestli jim nepřipadá blbé, že ta slečna to večer zaplatí ze svého, na mne vrhají soucitně pohledy jak na úplně retardovaného. Jiní zas vykládají s hrdinstvím v duši, jak někde u hospody na svahu "našli" moc pěkně lyže, o které se zjevně nikdo nehlásil - " ale když se k nim nikdo neměl, tak co, ne"?  

 

     A spousty a spousty dalších podobných příběhů, kterým si dokazují, jaký je západní človíček blbý, když si neumí svoje věci zabezpečit a jak tedy zde "chytrý" Čecháček všechny převeze, protože co není zamčeno, připoutáno (a to pořádně), je vlastně nabídnuto k volné výměně majitele. Místo odpočinku na dovolené je mi na blití. Jezdím do Alp lyžovat každý rok, ale takovou koncentraci českého fenoménu v jeho plně nahotě jsem ještě nezažil. Zčásti to bylo tím, že jsem se dříve záměrně ubytovával ve čtyřhvězdičkovém hotelu, kam Češi nepáchli. Nejsem snob ani zbohatlík, na druhou stranu ani sociální případ a tak mi těch 30 euro za noc navíc stalo za to, abych se na ně nemusel koukat po celou dovolenou. Letos v onom hotelu měli plně obsazeno a tak jsem bydlel ve tříhvězdičkovém, který byl plný českých a polských nenažranců. Katastrofa, jinak se to opravdu nedá napsat.

 

    V době nynější tzv. ekonomické krize nevidíte nikde moc turistů ze západní Evropy, zato jsou alpská rekreační střediska na prasknutí plná Čechů a Poláků, kteří jen koukají, co by kde ukradli, byť mi vrtá hlavou, kde na takovou dovolenou, při svém trvalém pláči a naříkání na krizi a vlastní chudobu, berou. Kradení je snad české nacionální stigma. Nejhorší však je, že těm lidem to tak připadá úplně normální a kohokoliv uvažujícího jinak, mají za"slabomyslné". Nejsem škarohlíd, ale ta lidská malost je neuvěřitelná a je to ona, která se vždy postaví do cesty jakékoliv změně směrem k lepšímu, k civilizaci. Říkám obecně k civilizaci, protože nikde na světě, i v těch nejchudších koutech Afriky nebo Filipín, jsem neviděl - ani mezi těmi nejchudšími a nejubožejšími lidmi - tolik nenávisti, zloby, potřeby těžit z druhého a tolik neúcty k hodnotám; kromě uspokojení vlastního jícnu na cizí účet, jako je mezi Čechy. To je to, co opravdoví chudáci ve třetích zemích neznají.

 

     A tak mám o kolébku naší civilizace doopravdy strach. Západní Evropu se budou snažit udělat sobě podobnou, protože "nebát se a nekrást" je přeci trapné a "dnes se nenosí". Jak to zastavit? Nevím, už to asi nejde. Jak tomu čelit? Výchovou? Kdo ji bude dělat, když novou generaci vychovávají rodiče, kteří jsou barbary, zloději a bývalými politickými prostituty?

 

 

Xaver Bláha

 

 

 

Komentáře (59)add feed
Xavere, Xavere, : Krakonoš
ty to tady schytáš! Jen počkej! Ty ses musel zbláznit, copak ty nevíš, že Češi jsou národem Mirků Dušínů kříženejch s Timurem a celou jeho partou, a jedinej, kdo jim kazí úžasnej morální profil, jsou cikáni a politici (přičemž ty druhý jmenovaný sem musela vysadit nějaká hodně zlomyslná mise z Marsu, to přece nemůžou bejt jedinci z našich řad). smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
duben 01, 2009 23:38
Xavere,nemusim jezdit do Alp! : Layla1
Sestra byla pred casem na seminari o zdrave vyzive v Praze. Po seminari byly oblozene stoly a pry se uplne stydela,jak nekteri Cechackove vyvadeli. Nejenom,ze se najedli,ale jeste si pakovali do kabelek,tasek atd.... a co,je to zadarmo,ne? smilies/shocked.gif

duben 02, 2009 02:24
bohuzel to odsouhlasim : Polarka
nikdy nezamykame dvere. Ale pred parma rokama jsme je v lete zamykat
zacali a to kvuli Cechum. Odjedeme na celej den do mesta a je to risiko kdo prijde dovnitr a co si odnese. Je to hrozny a stydim se ze to musime delat, protoze navstevy velice vitame, ale vsechno ma svoje meze.
Podel reky jsou sruby traperu.Jsou otevrene, aby lidi kteri maji nejaky problem tam mohli prespat, uvarit si.... Jedni Cesi kteri u nas byli na navsteve a jeli po Yukonu lodi tyhle sruby vykradali.Brali si vsechno co je zaujalo. Vsimla jsem jak prendavali do auta pasti a pak mi to jeden z nich pote co se s nimi pohadal potvrdil.Maco jim budou v Cesku pasti? povesi si je jako trofeje na zed? nebude jim trapne pokazde co se na ne podivaji????
duben 02, 2009 02:33
pozostatok socializmu : Sipik
Je to pozostatok socializmu, tak isto ako zamracene tvare a staznosti po otazke "ako sa mas". Moja byvala kamaratka, teraz uspesna lekarka bola po skonceni skoly na stazi v Rakusku. Jej mama bola pysna, ze si odtial doniesla zadarmo dva bicykle smilies/undecided.gif
Ved vtedy sa hovorievalo: kto nekradne s nami, kradne proti nam....
alebo kto nekradne, okrada svoju rodinu....
duben 02, 2009 07:09
... : Millilka
Češi jsou hrozní, to musím uznat. Byla jsem mockrát v zahraničí, kde si všichni mysleli, že nejsem češka. Bylo to hrozné. Prostě těch poznámek, kolikrát i na mou adresu - bez důvodu, to byla hrůza.
Vyvrcholilo to mým třítýdenním pobytem v itálii, kde jsem měla za sousedy dvě slovenky. Jelikkož jsem byla s kamarádkou němkou, nemluvila jsem česky vůbec. takže poznámky typu: no, krasavice a takové podobné, těm jsme neušly. Dva týdny jsem to přecházela, ale ten třetí jsem vybuchla a před všemi ji česky vynadala, že kdo ty její kecy má pořád posloouchat a jestli má nějaký problém smilies/grin.gif bylo celkem zábavné vidět její výraz. Proto já osobně nikoho nepomlouvám jen proto, že si myslím, že mi nerozumí! Asi jsou češi zakomplexovaný národ a takhle se musí ventilovat, jinak jsou asi srabi říct to narovinu, ale když je druhý "nerozumí" to jsou hrdinové!
duben 02, 2009 07:09
Millilka : Hele, udělej si v tom pořádek ! : mamča
"Češi jsou hrozní" ...a "jsem měla za sousedy dvě slovenky" smilies/shocked.gif
Proč jsi jim nevynadala slovensky ?
To asi nebylo o národnosti, prostě ty dvě byly nány hloupý.
duben 02, 2009 07:42
Sipik : mamča
Vymlouvat se po 20ti letech od revoluce, na "pozostatok socializmu", je alibismus. Do té "kapitalistické ciziny" jezdí (lyžovat) převážně mladší generace, které bylo po sametu maximálně 20 let a míň. To by se za těch dalších 20 let jistě stihli převychovat, kdyby chtěli.
Já jsem v tom omílaném socialismu prožila 2/3 života, a nepamatuju se, že bysme kradli nebo něco ničili. Je to zase jen a jen o lidech.
duben 02, 2009 07:47
... : mia
Do ciziny nejezdím tak tohle posoudit nemůžu.Osobně daleko více za českou ostudu považuji třeba česká nádraží,o vlacích nemluvě.Hlavně stav toalet je na hrozné úrovni.Když k nám přijíždí cizinec přes železnou Rudu tak musí mít pocit,že se ocitl v Asii-všude hromada asijského braku,o poutačích na erotické kluby nemluvě.Když jsme před lety byli na Karlštejně cestu lemovaly obchody s křištálovým sklem-děs!Ted po jaru jsou příkopy u silnic plné nepořádku.Vybrala jsem náhodně pár "maličkostí",určitě je jich daleko více.
duben 02, 2009 07:58
Tak tak, mamčo, : Vodoměrka
souhlasím do posledního písmenka, nejsou všichni stejní a tak strašní, vždy je to jen a jen o lidech, ale je pravda, že špatný příklad bohužel často udělá názor na celou zmíněnou populaci, stejné je to s našimi tmavočeskými spoluobčany, i mezi nimi jsou slušní, ale už jen podle barvy pleti je většinou hážeme do jednoho pytle...

No a Milililika nejspíš odešla od nás do Itálie ještě před rozdělením... nebo je to jako v tom vtipu....

Vyrobí Slovinci svojí první atomovou bombu a chcou ji vyzkoušet.

Rozhodnou se, že ji shodí na USA. Tak se určitě dozví, zda byla dobrá a nebo ne.
Vystřelí ji, čekají den-dva, nic. A tak rychle smontují druhou, cíl: Washington.
Opět se nic neděje. Zoufalí, že jim zřejmě nepodařila, pošlou poslední, třetí
opět na Ameriku.

Tři dny a opět se nic neděje. A tak prezident Kučan zavolá Clintonovi:

“Co je Bille, proč neodpovídáte?”

“Do kelu i s tebou, Milane! Počkej, jen co vás objevíme na mapě, uvidíš co s
vami uděláme!!”
duben 02, 2009 08:02
Já bych to taky neviděla : wendy
na deformaci "těch " 40 let, i v sebehorším systému se daly vychovat lidi dobře. A byli tady. Vy se na žádné nepamatujete ? Určitě ano. A tak zde máme nejen Mirky Dušíny a ctitele Masarykova hesla, ale i převlékače, tuneláře, lháře a podvodníky. Ti jsou sice všude, ale u nás při tom strašně mlaskají a asi jich fakt bude nějak moc...vzpomínáte na výstražné cedulky o zlodějich v rakouských obchoďácích ? Táhne se to s námi dlouho, předlouho.
Známí odmítají od doby, kdy jim mladí Němci zdevastovali chalupu, tento objekt pronajímat mladým z Německa. Taky zkušenost. Lidi obecně mají tendeci chovat se v cizině, v anonymním prostředí, hůř než doma. Ale co je moc, to je moc. Tady je milý Xavere, každá rada drahá. Vím, že jsem si tuhle moudrost mohla ušetřit, ale vážně nevím. Jak třeba jen ukáznit děti ve škole, aby nebili své učitele, když rodiče fandí spíš těm dětem...výchova, dobrý příklad, dobré vzory. Asi vypíšeme konkurz.
smilies/wink.gif
duben 02, 2009 08:07
No, s těma pozustatkama socializmu : NČ
Von hlavně Topolánek, VK, Íčko, Kalous, VH, ... to všechno jsou pozůstatky socializmu. Členové strany nebo SSM.
duben 02, 2009 08:11
NýČe, : Vodoměrka
já taky chodila do SSM a nemám dojem, že by to ze mě udělalo nenažranýho burana, kterej způundruje švédskej stůl, sotva ho uvidí a ještě si vezme pro strýčka příhodu maxisváču sebou... ale je děsně jednoduchý to všechno hodit do jednoho pytle... mezi náma tys určitě do svazu chodil coby student taky... nebo ne??? smilies/wink.gif
duben 02, 2009 08:15
oprav : Vodoměrka
....zplundruje....
duben 02, 2009 08:17
Naprostý souhlas s mamčou, : Eva
to si jen někteří stále v praxi pletou demokracii s anarchií smilies/wink.gif
Ad Milillilka: nezlob se, ale Tvůj "češtin" je také dost "hrozný", když už to slovo tolik miluješ smilies/wink.gif
duben 02, 2009 08:19
Vodomilko, : NČ
sebe jsem, z vrozený skromnosti, vynechal. Taky se neřadim mezi hlásný trouby novejch kapitalistickejch pořádků a morálky.
Samože i já jsem pozůstatek socializmu a samože jsem byl v SSM. Budoval jsem, s kapelama hrál v májovejch průvodech, na akcích MDŽ, párkrát i při předávání rudejch práporů, taky jsem hrál při družbě SČSP. Ježiš!
duben 02, 2009 08:21
No vidíš, : Vodoměrka
a zůstal jsi normální, teda až na ty vodhalený kolena, ale i tak si myslím, že výše popisovaný věci taky neděláš, takže doba a politická orientace to z lidí neudělala, buď to v sobě mají (možná výchovou a odkoukáním od rodičů) a nebo se chovají slušně a civilizovaně... a já jsem ráda, že znám hlavně ty civilizované a slušné... a kudlanku! smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif
duben 02, 2009 08:24
mam podobne zkusenosti : Dagmara
bydlela jsem v Chicagu, je tam opravdu hodne Cechu. Nekdy jsem se i bala, ze mne budou posuzovat stejne. Ono je totiz v USA pomerne jednoduche krast. Tam v obchodech hodne duveruji, takze se tam Cesi hodne zostudi. Mela jsem kamarada, co pracoval v jednom supermarketu. Tam se drobni zlodejicci fotografuji a jejich fotky si tam lepi (uvnitr) na zdi. Samozrejme, ze maji jejich jmena atd. A ten mi rekl, co je mezi nimi lidi z vychodu, a Cechu predevsim. Jo, ostuda.
duben 02, 2009 08:33
Vodoměrko hehe : Kamila
pozor na ústa - znám civilizované a slušné...a kudlanku smilies/grin.gif to se dá vykládat všelijak smilies/grin.gif smilies/cheesy.gif smilies/wink.gif
duben 02, 2009 08:34
Kamilo, : Vodoměrka
hahaha, máš pravdu... dalo by se to vykládat všelijak... tak pro ty vykladače na srozuměno: jsem ráda, že znám ty slušné a civilizované a kudlanku, na které se scházejí nejvíc... hahahaha smilies/wink.gif
duben 02, 2009 08:39
Vodomilko, : NČ
Zvostal jsem normální? To je otázka, jestli vůbec může bejt bolševik, zastánce třetí cesty, normální.
No ale fakt teda je, že lyže ani kola nekradu a ke švédskejm stolum nechodim s igelitkou.
duben 02, 2009 08:52
Ale NČ, tak už si to tak neber : wendy
lidi v určitém věku mají skoro všichni trochu toho másla na hlavě. Já taky byla v SSM a organizovala zájezdy mládežníků. Byla to sranda. A jako zkoušku odvahy jsem musela v nějaké 1. nebo 2. třídě ukrást barevnou PVC lžičku v obchodě jménem VZOR. A třetí cestu-necestu úřednické vlády - pro tu bych šla k volbám hned teď. Když to ti mlaskači tak pokonili. Škoda.
smilies/wink.gif
duben 02, 2009 09:00
Asi : vlk
rýpnu do vosího hnízda, ale oni ty naše děti (mládež i starší obecně) dělá hlavně to, co je rodiče naučili, co jim dovolili a co jim tak nějak všeobecně prošlo.
Ano je to děs. Čechy a Morava jsou krásné země, malebné až líbezné, jen kdyby tu ti zk----ní češi nežili!
duben 02, 2009 09:01
Dovolim si take par slov do "pranice" : Romana
Musim uprimne napsat,ze mne stvou vsichni krajani,kteri jsou jako-by v nadhledu z lepsi pozice. Znam to dobre,ziju v Nemecku 18.let.Clovek si nejdrive na zacatku namlouva /nevedomky/,ze je to tu na zapade jakysi "raj" a letama ziti zde zjisti,ze jsou zde taky jenom "obycejni" lide,dokonce i kradou,pomlouvaji atd. a ma usta otevrena /slusne receno/.Napr.Nemci umi byt pekni hajzlici /povyseni,arogantni atd./,ale maji /nekteri/ komplexy z valky a tak se tu do nekonecna omilaji v TV diskuse o valce a nacistech smilies/undecided.gifNa druhou stranu jsou ale na sebe desne pysni,jaky se jim povedli "hospodarsky zazrak" po valce,pri vystavbe Nemecka /no,pomohli jim dost amici,ale to moc nerikaji nahlas/.Na nas z "jenom" vychodu tu koukaji z patra /poznaji to samozrejme podle prizvuku/ a tak s ehrde hlasim,ze jsme Ceska -no a co,proc bych se jako za to mela stydet a hrat si na Nemku?Znam spoustu krajanu,co to tak delaji a jsou podle mne pekne trapni,protoze to kazdy hned pozna.Ja jsem pro nas cesky humor /ten ve svete nenajdete snad nikde!!/ styl Svejk,nebo Slunce ,seno....to nema chybu smilies/cheesy.gifCo s etyce tech 4*hotelu v zahranici,tak to mam take uz prozite a mohu rict,ze tam u tech svedskych stolu byli i Nemci pekne "zravi",tak-ze nemejte nekteri komplexy /nebo jak to nazvat /,ze jste "jenom" Cesi.Kazdy jsme predevsim clovek!!! Tady ti mladi Nemci s echovaji take /nekteri/ hrozne.Rekla bych,ze tam hraje i dost roli dobra vychova z domu a cas na deti od rodicu,ne jen honba za majetkem smilies/cry.gif
duben 02, 2009 09:04
ale Wendulko, dyť já si to tak neberu :-))) : NČ
Onehdá tady lítaly takovýty nařčení mě z pesimismu, že jako z ničeho si nedokážu vyzobat to dobrý, dokonce jsem byl přímo naváděnej jednim superskvělym, abych si jeho příspěvek vzal pořádně k srdéčku.
Ale když pak napíču, že ne voni, nýbrž já jsem skutečnej optimista, že z tý doby mýho socialistickýho mládí mám spoustu optimistickejch zážitků, tak to bych byl "nynějšíma optimistama" nejraději zastřelenej pro zradu kapitalizmu.
duben 02, 2009 09:16
No, já to tak tragicky nevidím. Čěši nejsou asi o nic horší než jiné národy. : Myška
Třeba chování Němců při Velké ceně v Brně je roky příšerné. A i když jsou Němci opět jeden národ, tak je rozdíl mezi "dederonem" a původně západním Němcem. Nebo co říct ke skupinám anglicky mluvících teenagerů, jejichž jedinou náplní turistiky k nám je pořádně se spráskat pro ně levným alkoholem, a chovat se jako by jim to tu patřilo?
Bohužel pro nás, špatnou pověst nám, Čechům, mohou v cizině dělat cikáni, kteří pod záminkou rasové diskriminace žádali a žádají o azyl v zemích, které mají přívětivou imigrační politiku, třeba v Kanadě.
duben 02, 2009 09:17
Tak já osobně jsem se s uvedeným jevem nesetkala, : Míša šíša
ale k tématu mohu přispět svojí troškou. Vloni jsme byli na Korsice a v jednom horském stavení jsme požádali o nocleh. Korsičani po zjištění, že jsme z Čech, roztáhli ústa do úsměvu a ochotně nás nechali přespat. Chvíli po nás dorazila skupinka Němců se stejnou žádostí. Byli odmítnuti, i když volného místa bylo dost. Moc jsme tomu nerozuměli - že by ještě nějaké pozůstatky nenávisti pocházející z válečných let? Druhý den jsme pochopili, proč tomu tak bylo. V nedaleké horské chatě jsme na skupinku Němců narazili, za bílého dne byli tak ožralí, že se ani neudrželi na nohou. Takže domorodci s nimi asi mají své zkušenosti.
duben 02, 2009 09:29
Když krade stát, kradou i jeho poddaní. : Milan
Nelze se divit afinitě prostých Čechů k odcizování ve svůj prospěch, když Česká republika odmítá vrátit dříve ukradené (například církevní majetek) a její politici vyhrožují dalším okrádáním poddaných (například poslanec Sobotka).
duben 02, 2009 09:32
Milane : vlk
S tou církví opatrně. Nikdy to nebyla "výrobní" organizace, svůj majetek si nahospodařila jako čistě politická síla z daní (darů, desátků a jiných dávek) a tím pádem si nějaké zásluhy o navrácení majetku nárokovat může leda v nebi.
duben 02, 2009 09:40
S církví velmi patrně : wendy
už v dobách, kdy se dostávala k moci, a nebyly žádné pozemkové knihy, za to spousta volných prostor, falšovala církev svatá různé darovací listiny. Přišlo se na to tak, že byly objeveny listiny podepsané králi, kteří v době darování již dávno byli po smrti. A podobné praktiky se táhnou stále. Nejsou výsadou jen necírkevních institucí. Církev, konkrétně katolická, je velmi bohatá instituce. Neříkám tím pochopitelně, že by se měla všeho vzdát, ale trochu pokory by jí slušelo. To jen tak na okraj.
Míšo - stejné zkušenosti s pronajímáním chalupy mladým Němcům, o kterém jsem psala výše. Je to tak.
smilies/wink.gif
duben 02, 2009 10:05
Souhlas Míšou Šíšou. : Sinix
Lidé jsou všude stejní. Všude jsou burani a ti druzí. Podívejte se, jak se chovají někteří Němci u nás. Nebo někteří Rakušani, co se děje v Americe atd. V národnosti to není, je to pouze a jenom v lidech. Ten článek zase jenom ukazuje, jak se chovají někteří Češi, nic víc.
duben 02, 2009 10:17
Myslím, že je za tím všeobecný úpadek morálky : alena puntíkovaná
patří se, aby důležitý politik měl milenku, evtl. nemanželské dítě, patří se aby "výběrová řízení" vyhrávali kámoši nebo příbuzní příslušných politiků,patří se, aby mocní neměli žádnou odpovědnost, je pravidlem, že čím větší hulvát, tím dále se dostane, atd. atd. To nemá nic společného s věkem, nebo s tím v jakém systému vyrůstali. Kdo byl buran za komoušů, je jím stále i nyní. Holt tihle parchanti jsou nějak víc vidět...nebo co.Že s tímhle národem není něco úplně v pořádku naznačují i takové blbosti, jako třeba - vycházíte z obchodu a pán jdoucí proti vám dovnitř, nejenže nepočká až vyjdete, ale vkopne vás zpátky dovnitř a ještě vám přibouchne dveře před nosem. Je běžné, že mladí lidé - tak do třicítky, vám podrží dveře, pustí vás v tramvaji sednout, nabídnou vám pomoc a podobně. Pak patrně dostanou mozkovou obrnu, či co a začnou se chovat jak dobytek. Asi je tu taková celková atmosféra a oni jen reagují podle toho, co vidí kolem sebe...předpokládám. Nemyslím, že to má něco společnýho s komunistama. Tyhle lidi totiž v té době byly ještě děti.
duben 02, 2009 10:32
moje dcera před deseti léty krátký čas učila na gymplu. : d@niela
Angličtinu a karate (sportovní škola). Učila v osmičce a devítce. Párkrát jsem se tam přišla podívat na hodinu (dětičky nevěděly kdo jsem - braly mne jak jinou kantorku smilies/smiley.gif). A když jsem už tehdy viděla, co si některé děti dovolují vůči kantorkám...
A to ještě Lenka měla výhodu, že ji všeobecně uznávali (kantoři, rodiče i děti) - byla "karatistka". Takže si k ní nic netroufly (děti). Ale ty dámy-učitelky nad pade, ty se fakt už těšily, až to budou moct zabalit.
Gympl mám u nosu, takže dost často jdu cestou na metro s ze školy jdoucími "dětmi" a nechtěně vyslechnu útržky debat. No, pozdraf pámbu... Tohle budou jednou tatínkové a maminky... smilies/grin.gif
duben 02, 2009 10:39
No nazdar bazar, aby to nedopadlo tak, že se budeme muset všichni naučit karate : wendy
tak jen fyzická síla má tu moc získat autoritu ? Není to norma, ale mnohde tomu tak je.
Puntík má recht, co chceme po dětech, když vidí, jak se chovají dospěláci, kteří jsou úspěšní ?
smilies/wink.gif
duben 02, 2009 10:54
Přesně Wendy : alena puntíkovaná
ryba smrdí od hlavy, že?
duben 02, 2009 10:57
V každém národě : Petronila
se najdou hovádka, a to setrvale, bez ohledu na režim.

Před nějakou dobou banda italských středoškoláků na výletě počmárala a poryla schodiště vedoucí ke Křížové kapli na Karlštejně. A bez trestu v klidu odjeli.

Když jsem byla poprvé na recepci se zahraniční účastí, tak jsme my Češi, pamětlivi toho, že se o nás vykládají věci ut supra, stáli skromně v koutku, zatímco přítomní cizinci (nikoli z východu) vzali stoly útokem a než jsme se k nim dostali my, slušně stojící ve frontě, sežrali všechny lepší pochutiny včetně nakládaného lososa, na kterého jsem měla děsnou chuť. ;-))

Ponaučení? Pokud se už dostanu na nějakou recepci, tak se dál stavím spořádaně do fronty, i kdyby mi zas sežrali toho lososa. Příklady táhnou a pokud mi vadí to, jak se chovají jiní, nemůžu se jim přizpůsobit (snad krom okamžiků, kdy by se jednalo o život). Prostě chovat se tak, aby ti, kdo už mají potřebu soudit lidi podle národnosti, vítali po našem odjezdu Čechy jako ti na té horské boudě. Jiný recept na to nemám.
duben 02, 2009 11:30
Tak tak, každý měl začít sám u sebe : wendy
každý sice nezačne, ale kapka ke kapce...
Víš Petronilo, já taky vím, že se jiní chovají hloupě. Ale to mně pořád neomlouvá ty naše zlozvyky. Když mohou oni, můžu já taky ? Jo, ale nemusím. Nebo že by to bylo zakotveno v lidské povaze, jak se jí povolí, dělá psí kusy ? Že by se to táhlo napříč celým lidským genomem ?
smilies/wink.gif smilies/wink.gif
duben 02, 2009 12:11
Podepsala bych se : lila
pod to, co napsala paní Alenka Puntíkatá....
Vystihla to perfektně......ale jak to můžeme
změnit? Jen tím, že se sami budeme chovat slušně
a vést k tomu naše děti..... ale nebudou pak "bílé vrány"?
duben 02, 2009 12:12
No ale Wendy : NČ
přece platí: Kdo zaváhá - nežere!
duben 02, 2009 12:23
Lilo, toť otázka : Míša šíša
Taky už jsem přemýšlela o tom, že jsem své děti vychovala až moc slušně. Že se prostě v dnešní dravé společnosti nebudou umět prosadit a každý s nimi vy*ebe.
Moje dcera chodí o víkendech na brigádu do jednoho non stop baru. Tuhle jí tam jeden pán (pod vlivem) dal tuzéra 500 Kč. Nechtěla si to vzít, přece jenom pětistovka je něco jiného než dvacka, dobu se s ním o peníze přetahovala, nakonec jí to pětikilo hodil za barový pult. No a ona ty peníze vzala a odevzdala majiteli baru. Divila jsem se, proč to udělala - studentka, která smrdí korunou, navíc ty prachy dal chlápek jí a ne majiteli... Řekla mi, že jí to bylo blbý si ty peníze nechat. Tak jsem si pomyslela: "A kurňa, tohle jsem v té výchově asi trochu přepískla."
duben 02, 2009 12:30
Wendy, : Petronila
nechci do toho šťourat a vyvolávat flame, ale koukni se na debatu o úplatkách, jak tam dostali vynadáno ti, kdo si dovolili říct, že úplatky nepovažují za správné, nedávají je a neberou. (to k tomu "když můžou oni, můžu já taky).

Lilo - před stejným dilematem stál, když mi bylo asi dvanáct,můj otec (a řekl mi to) - zda mě má vychovávat k tomu, abych se chovala slušně (a byla na tom třeba bita) nebo aby ze mě byla "loktařka". Řekla jsem mu něco ve smyslu - stejně mě nemůžeš vychovat jinak, než jaký jsi sám, a loktař rozhodně nejsi.

A jsem ráda, že to tak bylo, i své děti se tak snažím vést - protože považuju za důležitější, aby byly férové a našli si k sobě podobné partnery a kamarády, než aby z nich byly sice dobře se mající, ale sv*ně, kterým se ti féroví budou na hony vyhýbat.
duben 02, 2009 12:31
... : bb
přesně tak, Petronilo, vidím to podobně a mrzí mě, že se o tom vůbec musí vést debaty, i když důvodům velmi rozumím, jak moje děti rostou a jsou téměř dospělé, dostávají se čím dál častěji do situací, kdy musí volit a jednat, oni skoro nezaváhají, nezapochybují a rozhodují se správně, tedy podle nás správně, zatím jen zíráme jak se do nich opravdu otisklo dětství a mládí, i přes pubertální roky snahy se vymezit a odlišit. Ale občas je mi jich skoro líto, jak to tím pádem mají složitější, jak občas dostanou na čumec. Teď se mi začíná potvrzovat na vlastních dětech, že jsou to naše zrcadla a co se v nich zrcadlí, za to možná dílem můžou geny po pratetě, ale ten zbytek je na nás. A přesně se potvrzuje i to, že k čemu byli cíleně, vědomě, programově vedeni, to nezanechalo tak trvalou hlubokou stopu jako "nevědomá výchova" atmosférou v rodině, vztahy v rodině, naším jednáním s lidmi, při potížích atd. Kdyby to nebyly vlastní děti, docela bych si to pozorování užívala :-) Takhle je tam kromě zvědavosti jak se to vyvine pořád přítomná i lehká obava, aby a aby ne atd.

To co popisuje Xaver jsem poprvé poznala po 89 na zájezdu ve Španělsku a styděli jsme se. Tak to dopadá, stydí se právě ti, co se nemají za co stydět.
duben 02, 2009 12:46
bb, : Petronila
tak nějak to s tou nevědomou výchovou vidím i já.

A myslím si, že díky tomu, že se snažím chovat se pokud možno slušně, jsem získala pár skvělých kamarádů, kteří by si o mě, kdybych se chovala jako sv*ně, pravděpodobně neopřeli ani kolo. A to je nad všechny výhody, které může mít ten, kdo nezaváhá ani vteřinu, aby žral (a případně u toho ještě mlaskal).
duben 02, 2009 12:55
Tak ja si myslim, : Giussi
ze u nas k tomu svindlovani, prelsteni a mozna i potom ke kradeni primo nabadaji zakony. Je mi z toho strasne smutno, ale je to tak. Mam s tim osobni zkusenosti. U nas se dopredu pocita (v zakonech a smernicich), ze obcan bude lhat nebo svindlovat, a tak se mu v tom zakon snazi zabranit. Napr. chce-li se vdat/ozenit Cech s cizincem v CR, tak cizinec musi predlozit doklad, ze neni jiz zenaty/vdana. Pokud jeho zeme takovy doklad nevydava (vetsina zemi vydava doklady, ze neco mate/jste/jste udelali a ne, ze neco nemate/nejste/jste neudelali), musi o tom prinest potvrzeni a k tomu svoje notarsky overene cestne prohlaseni, ze zenat/vdana neni. A bez toho ani hni! A to uz se ani nerozepisuju o superlegalizovanem rodnem listu a dalsich hruzach, ktere musi cizinec ke snatku v CR mit. Opet se mu neveri, ze rodny list, ktery predklada je pravy. Co kdyby lhal o tom kdy a kde a komu se narodil, ze?

A vite, co je treba k oddani napr. tady v USA? Pouze platny cestovni pas obou nastavajicich manzelu. Na urade si z nich opisou par veci. Zeptaji se Vas, jestli jste svobodni a jestli nejste nejak pribuzni. A predstavte si, ze vasi odpovedi VERI! Tady se proste ocekava, ze obcan bude mluvit pravdu a pokud by se pozdeji zjistilo, ze ne, tak teprve pak plati pokuty, nebo jde brucet do basy.

A takovych prikladu, kdy v CR musi obcan snest stohy potvrzeni se ctyrmi kulatymi razitky (nedejboze, aby bylo razitko pouze hranate), je mnoho. Tahne se to ale asi uz od Rakouska-Uherska a asi se to nikdy nezmeni.
duben 02, 2009 15:54
A pak něco říkejte... : ivanka
Karlovy Vary - Netradiční představení čeká účastníky dnešního zahajovacího ceremoniálu karlovarského festivalu. Režisér Michal Caban namísto velkolepých show pro ně připravil krátký akční příběh, přímo snímaný kamerou na plátno Velkého sálu hotelu Thermal. Lidé v něm hrají s rekvizitami, většinou dětskými hračkami, v měřítku 1:43 - protože 43. ročník se právě zahajuje. O to větší bylo Cabanovo překvapení, když dnes ráno zjistil, že

některé věci kdosi ukradl. "Sebral nám i vysílačky a světýlka, kterými si svítíme na scénář. Považuji to za mimořádný hyenismus, když někdo ukradne to, o čem ví, že to budeme dnes večer potřebovat," řekl Caban. Přitom Velký sál, včetně celého hotelu, je hlídán ochrankou...

"Některé věci se nám podařilo nakoupit, některé scény jsme museli upravit, takže ceremoniál není ohrožen. Hlavně mi to ale zkazilo náladu," dodal režisér.

duben 02, 2009 16:20
souhlasím : romanB
s článkem, bohužel .. ale je pravda, že chování v podstatě libovolného národa tady se dost často jeví .. řekněme hodně primitivní .. a je mi jedno,jestli jsou to ožralý angličani obracející popelnice, nebo naprosto nevychovaný německý velký i malý .. a obou taky plnej hotel (trojky i ctyřky v praze) možná se ten "západní" vulgarismus a "východní" bída prostě spojí a konečně budem všichni žít v evropským bordelum jako ty správný "jedničky"
duben 02, 2009 18:15
ad mamča : Millilka
no, tak to jsem zrovna vzpomněla dvě slovenky, to mi nějak nedošlo, ale hodněkrát se mi to stalo i u čechů. Prostě pokud si někdo myslí, že mu druhý nerozumí, je schopný mu do očí říct skoro všechno. Ale to je na vás tady asi moc.
duben 03, 2009 06:40
No Petronilo, je to jen diskuse : wendy
a kdyby nebyly různé názory, nebylo by ani diskuse a jen bychom si přikyvovali. Všichni cítíme, víme, že úplatky nejsou správné. Ale člověk se někdy dostane do situace, kdy třeba pomoc blízkému člověku může zajistit právě přes úplatek. Úplatek nějaké lidské hyeně.
Mně osobně se lépe bojuje za někoho jiného nebo za nějakou věc, než jen za sebe. Jsou situace, kdy bych si nikoho netroufla odsoudit. Kdo je bez viny, ať hodí kamenem. Takže tak.
smilies/wink.gif
ivanko - něco podobného se stalo v Praze, kde byl vykraden ten přistavený kamion s eltechnikou.

duben 03, 2009 06:45
Já jezdím do Alp : Rozmarýna
každé léto na túry, to tam tolik Čechů nebydlí a párkrát se mi stalo, že jsem žádného nepotkala. Asi proto, že taky bydlím ve čtyřhvězdičkovém hotelu a dovolenu si pořizuji u rakouské cestovky. Na túrách v Alpách miluji, že na některých nepotkáte třeba i 6 hodin človíčka a když ano, tak jsou to Rakušáci nebo Němci, s kterými si vždy vyměníme to krásné Grüss Gott. Je to prostě balzám na duši. V létě 2007 jsme si zaplatili dovolenou ve Fulpmes. Výběr letoviska se nám moc nepovedl. Bylo tam moc turistů. Ale to by nevadil, ti rakouští a němečtí se chovali slušně. Bohužel v den, kdy jsme se lanovkou vypravili na nejkrásnější českou túru dorazil k lanovce autobus Čechů. Byli to lidé ve věku 35 - 50 let. Tipla bych to na firemní zájezd. Nahoře po přistání lanovky byl nádherný klid, ptáci zpívali, počasí bylo krásné letní. Sedli jsme si na lavičku v zahradní restauraci, objednali si jídlo a koukali na krásný výhled. Samozřejmě nahoru dorazili i Češi. Obsadili zahradní restauraci, vybalili z batohů pití a jídlo a pořvávali na sebe. Samozřejmě si nic neobjednali. Přišel číšník a požádal je, aby si něco objednali nebo aby opustili zahrádku. Ti to samozřejmě nerespektovali a pořvávali tam dál. My jsme s manželem honem snědli svoje jídlo, dali jsme 20 procentní spropitné, abychom se od těch Čechů, za které jsme se styděli odlišili a honem jsme vypadli a šli na túru. Protože chodíme stylem, co noha nohu mine a kocháme se přírodou, za chvíli nás hluční Češi svým rychlým tempem došli a někteří i předběhli. Jedna dáma si hlasitě stěžovala, že se už brzy "pochčí a posere", tak ať spěchají, ať utečou ostatním, aby někdy mohla v klidu vykonat svou potřebu. Za chvíli jsme na místo jejího záchoda dorazili. Promiňte mi ty výrazy. Ta kráva se vychcala a vysrala přímo do uličky. Bylo to první hovno a použitý toaleťák, který jsem po 5 letech v Rakousku v Alpách viděla. Alpy se mi líbí zejména proto, že se velmi odlišují od Tater svou čistotou. Já se za některé Čechy opravdu stydím. A tihle hnusní Češi mi svým pořváváním ničili nervy na túře ještě asi hodinu než jsme odbočili jinam než oni.

duben 03, 2009 07:55
Rozmarýno! Hezký!!!! Díííky! : NČ
Poslední část článku je jak pohlazení po duši žižkováka :-) Konečně pořádná čeština! :-)
duben 03, 2009 08:01
NČ, : Rozmarýna
kdybych věděla, že se ti tak bude líbit, napsala bych hajzlpapír místo toaleťák. smilies/grin.gif
duben 03, 2009 09:24
Hm, Rozmarýnko, : NČ
zrovna to mě taky napadlo. Ale hajzlpapír, to už je jen třešnička na tom, i tak přenádhernym, dortíčku (mňam). Ještě jednou dík za ten pramen vody živé! :-)

duben 03, 2009 09:44
S váma je sranda, : wendy
i když se řeší věci závažnějšího charakteru...
smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
duben 03, 2009 11:05
Vida! : Krakonoš
Jak si lze pochutnat na dortíčku uplácaným z hoven! smilies/grin.gif smilies/grin.gif
Zapils´ to kozlem nebo chcankama? smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
duben 03, 2009 13:30
wendy : Iris
SRANDA, to je ten správnej výraz.Čeština je v tomhle velkorysá.A k tomu Rozmarýna - je mi skutečně tak nějak voňavo na duši.....Jinak Rozmarýny příběh z túry je otřesný, bohužel skoro běžný. Tedy u nás, do Alp nejezdím (zatím smilies/wink.gif )
duben 03, 2009 21:38
Rozmarýno : mia
ty jsi dáma každým coulem smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif před Tebou blednou i štamgasti z Jedový chýše smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
duben 04, 2009 07:45
mio, : Rozmarýna
naprosto s tebou souhlasím smilies/wink.gif
duben 04, 2009 17:37
tyto dva dny : alena puntíkovaná
sloužím za kamarádku v Národní Galerii (prodávám lístky) a dneska se mi stalo toto: Přišel tam pá a paní - podle všeho manželé - tak kol čtyřicítky. Chtěli dva lístky, tak jsem jim je vyjela, oba lístky dohromady tři stovky. Pán se ptal, zda by nemohli jít jako rodina (což stojí jen dvě), tak jsem se zeptala, kolik s sebou mají dětí - totiž, aby vám ten program v počítači vyjel, musí se udat počet dětí. (NG má totiž program rodina, který je určen právě rodinám s dětmi - resp. těm dětem, aby mohli navštěvovat galerie a získat tak lásku k umění). Pán mi sdělil, že mi do toho, zda mají, či nemají děti nic není a že oni dva chtějí jít na výstavu jako rodina - tedy o stovku levněji. Opětz jsem mu trpělivě vysvětlila, že pro počítač a pro mne jsou oni pouze dvě dospělé osoby a jako takové platí plné vstupné (existují totiž různé slevy, např. pro seniory, pro studenty, pro umělecké školy, pro tisk atd. atd). No měli jste ho slyšet...mimochodem, nevím, zda byli Pražáci - podle výslovnosti pocházeli z Moravy, kde by člověk řekl, že.....no tihle arogantní vychcánkové se zřejmě táhnou celým spektrem obyvatelstva.
duben 05, 2009 05:19
Cesi a pozustatky socialismu ? : mikin
Ja bych na Cechy jako na takove nenadaval a jejich zlocinnost na "socialismus" nesvadel. Spis bych mluvil o narodech, ktere prosly komunistickou diktaturou.
Protoze pro ty je zvysena mira zhovadilosti a loupezivosti pravidlem.
Ze nemam pravo svadet 19 let po padu komunistickych diktatur vsechno na komunisticke zlocince ?
Ale mam. Jen se podivejte, kde je v Evrope nejvetsi bordel.
To nemuze byt nahoda.......

duben 10, 2009 08:05
Mikin-pozůstatky socialismu. : Dáša
To, co vidíme, to nejsou pozůstatky socialismu, to je následek současné politiky. Proč by proboha lidé nekradli co se dá, když jim jdou politici vzorem. Podvody, rozkrádání, jánabráchubráchanamě. Ty dětí, které dnes dokáží říct kantorovi "ukliď si to sám, ty hajzle", to není výsledek výchovy za socialismu. Je snadné svést na socialismus vše. Kdysi jsem slyšela vtip - jaký je rozdíl mezi politiky za komunistů a teď - v podstatě žádný, ti za komunistů kradli, kurvili se , podváděli a lhali. No a ti dnešní dělají totéž. Ale jeden rozdíl tady přece jen je - ti za komunismu se báli, že se to provalí, protože v tom případě šli od válu. Těm dnešním je to jedno.
duben 22, 2009 17:42
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]