O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TAKOVÝ OBYČEJNÝ PŘÍBĚH PDF Tisk E-mail
Úterý, 10 únor 2009

Manželka mi vyprávěla příběh. Šla z práce a potkala svoji dávnou spolužačku z gymplu. Ta ji pozvala k sobě na kafíčko a na kousek řeči. Že prý je sama doma a z toho všeho, co se událo, je jí strašně smutno. Manželka mi to vyprávěla proto, protože ví, že já všechny ty osoby a obsazení velmi dobře znám. Zkusím se teď převtělit do role vypravěče a pokusím se to shrnout tak, aby tomu dramatu každý rozuměl.

 

 

 

 

 

 

     Nejprve osoby a obsazení. Manželky spolužačka ze školy, říkejme jí Dana. Její muž v tom nehraje žádnou roli, krom toho, že je to bývalý podnikatel a nyní alkoholik. Tito manželé mají dva syny. Jendu a staršího Davida. Oni, po krachu otce, převzali rodinnou firmu a ten starší, David, se ji snaží aspoň udržet v chodu, protože krom ostatních několika lidí, zaměstnává jak tátu, tak i svoji manželku. Říkejme jí třeba Šarlota.

 

     V době, kdy se táta dostal do finanční krize, kdy hrozil krach firmy a následně i exekutor, aby nepřišli o střechu nad hlavou, nechali přepsat celou jednu část domu, dá se říci, že celý dům, na Šarlotu. Na nevěstu jejich staršího syna Davida. Oni sami bydlí v jakémsi přístavku na dvoře. Když se pak jejich mladší syn oženil, měli malého kluka, kterého jim, asi ve třech nebo čtyřech letech, přejelo auto. Rodinná tragedie. Táta Jenda dosud nemůže přenést přes srdce, že ztratil kluka i to že ten řidič dostal pouhou podmínku. A začal pít. Ne pít, chlastat. Jeho matka Dana ho každou chvíli nachází válejícího se někde v příkopě nebo dostane avízo, že si ho má vyzvednout v té a v té hospodě, protože ho tam lidi musejí překračovat. A také musí platit jeho sekery, protože on řekl, že pracovat nebude. Jeho žena od něho odešla a požádala o rozvod. Jenda už prodělal i Bohnice, protialkoholní léčbu, ale vždy, když se vrátil, opil se do němoty. Má problémy i s policií, nyní i se soudem, protože i když požil, jezdí autem ožralý a tak ho čeká soud. Matka Dana si moc přeje, aby ho zavřeli, že se tam aspoň nedostane k pití a doufá, že by se tím snad i vyléčil.

 

     Já tu Danu znám velmi dobře. Kočka, s hezkým obličejem. Avšak nyní, po všech těch událostech, úplně jiná ženská. Vůbec se jí nedivím. Ale - budu pokračovat. Díky staršímu synovi Davidovi se nyní firmě vede jakž takž. Prodáním velké části vozového parku a dalšího majetku, se mu podařilo zabránit tomu nejhoršímu, exekuci.  

 

     Do druhého dějství vchází matka Šarloty, Maruš. A protože má Maruš ještě i syna Rudolfa, který má také jakousi známost, se kterou žije ve vypůjčeném bytě na hromádce, rozhodla se Maruš, že když je tady ten barák napsaný na dceru Šarlotu ---- že by se tam mohla i s manželem nastěhovat a svůj byt by tím uvolnili synovi Rudolfovi.

 

     A zde jsem žasnul. Je vůbec něco takového možné? Může někdo takhle uvažovat? Může být někdo tak otrlý nebo snad i hloupý a drzý zároveň? A pokud takto uvažuje, co je to asi za člověka? Bohužel, já znám shodou okolností i tu Maruš a tím pádem i celé divadlo. Už jsem to nemohl vydržet, skočil jsem ženě do vyprávění a řekl, že kdyby ta Šarlota za něco stála, tak nepřipustí žádné podobné máminy úvahy, zastaví její nároky, půjde za bývalými majiteli domu, za Danou a jejím manželem a řekne jim, že když už nepříjemná situace s exekucí pominula, že by bylo nejen spravedlivé, ale i lidské, aby se věci uvedly do původního stavu a že zpětně přepíšou dům, který jí nikdy nepatřil, zpět na rodiče Davida a Jendy. David taky i předběžně prohlásil, že nepřichází v úvahu, aby se tam Maruš s manželem nastěhovala, že jen přes jeho mrtvolu. Ale  - právo je bohužel nyní na straně Šarloty. A obrovský kus tohoto práva si uzurpuje i její máma, Maruš.

 

     „Víš, když si teď David postavil vlastní dům, kam se chtějí se Šarlotou přestěhovat, mysleli jsme si, že tu volnou část pronajmeme a budeme mít jakous takous jistotu v důchodu," říkala se smutkem Dana.

 

     A to je konec moderní pohádky. Když to prý Dana manželce dovyprávěla, měla v očích slzy.

 

Strejda

 

 

 

Komentáře (17)add feed
... : Los evropský
Nojo, přepisy nemovitostí na děti, neřku-li na cizí osoby, to je vždycky choulostivá věc s nejistým výsledkem. Někdy se přepisuje z nutnosti, jako tady, někdy z dobré vůle, a protože se máme rádi... jenže nikdo neví, jestli se budeme mít rádi i za deset let, že. V naší rodině v tom máme jasno.
Máme se rádi, ale svoje nemovitosti má každý napsané pěkně na sebe, a "až umřu, bude to bez toho všechno vaše" Myslíme, že jsou i jiné způsoby, jak si vyjádřit lásku...
A teď mě třeba ukamenujte, jen v této souvislosti zmíním, že podle mě vztahy, které jsou založené na vztahu k jiným lidem (např. vztah zetě k tchýni, který je založen na vztahu zetě k její dceři, a když se mladí rozvedou, skončí i vztah zetě a tchýně, a ještě se budou navzájem pomlouvat u sousedů) nemívají obecně velkou /nebo žádnou/ hodnotu (výjimky samozřejmě existují) a je nutno k nim OD POČÁTKU takto přistupovat.

únor 10, 2009 20:06
... : bb
Smutný příběh to je, vztahy v rodině poznamenané. Zkusila bych ještě poslední výstřel směrem k Šarlotě. Nejdřív po dobrém, pozvat třeba mladé na večeři a v klidu, bez výčitek, požádat o převod nemovitosti zpět. Připomenout okolnosti za kterých k převodu došlo, že důvod pominul a je tedy čas vrátit nemovitost zpět. Předpokládám, že to Šarlotě tehdy řekli, že je to v nouzi a dočasně, ne dar na pořád. Navíc i mladí že si postavili svůj dům a tento dům tedy mohou vrátit rodičům. Třeba se Šarlota vzpamatuje a bude souhlasit. MOžná jen zaváhala, třeba se bojí, že Davida postihne to co otce a chce mít nějakou jistotu, proto se drží baráku. Pokud je to tak, není to zlá holka, jen si užila stres z nejistoty, viděla co se děje u tchánů za nerváky, k tomu u Jendy, teď má "klid" a chce mít "nějakou jistotu". Tak bych to zkusila vlídnou terapií...Zopakovala několikrát, s pomocí syna, aby ji zkusil uklidnit a probrat zpět.
Pokud to nezabere, tak bych zkusila poslat jí doporučený dopis, kde bych požádala o totéž, o vrácení nemovitosti, kterou jsme na ni převedli ve finanční tísni, účelově. Pokud se tím Dana a manžel nevyhnuli finančním závazkům, tak se nic neděje. A když ani ten dopis nezabere, připustila bych si sebrala všech ny dokumenty z té doby, které by dosvědčovaly finanční krizi, hrozbu exekuce atd. a šla bych za právníkem, zda by to stálo za žalobu. Napadnout to, že šlo o darovací smlouvu v tísni, účelový převod nemovitosti. Samozřejmě vzít i ten doporučený dopis Šarlotě, kde se jí účelovost převodu nemovitosti připomínala, i slib že dům vrátí až důvody pominou.
No a zažalovat. Vztahy se Šarlotou by v té době už byly jasné, zřejmé, a dům by třeba získali zpátky. Nebo by hrozba honiček po soudech apod. přiměla Šarlotu aspon ke kompromisu, půl domu ona, půl rodiče. Apod. Otázkou je, co to udělá s nimi samotnými a s jejich vztahem s Davidem...Snazší by to bylo, kdyby se Šarlota s Davidem rozváděla, ale takhle asi rodiče ustoupí synovu štěstí a klidu v jeho rodině.
únor 10, 2009 21:17
... : bb
Nevím to jistě, ale mám dojem, že kdyby došlo skutečně na exekuci apod., tak by Šarlota měla stejně smůlu, neb k převodu došlo na osobu blízkou a v době už vzniklých závazků.
Absolvovali jsme něco podobného v rodině, abychom zabránili nejhoršímu kdybychom krachli, převedla se chalupa a zúžilo SJM, pak se to vracelo zpět, ale bylo nám právníkem řečeno, že podstatné není to, že by nějaký soud či exekuce nastaly potom, ale podstatné že je to, kdy vznikly závazky a kdy došlo k převodu. Tím pádem se převody, zúžení atd. považují za účelové a neplatné.
A Šarlota je osoba blízká.
únor 10, 2009 21:24
... : Sandra
Já tedy nejsem právník, ale tuším, že dárce se může dožadovat vrácení daru zpět pokud se k němu obdarovaný zachoval v rozporu s dobrými mravy, což je podle mého přesně tento případ.
únor 10, 2009 22:08
A není to naopak? : blanče
Nemuseli už jednou prokazovat, že nemovitost nepřevedli účelově, tj. aby zabránili exekuci? Obávám se, aby tím, co navrhuje bb nevytáhli džina z lahve. Spíš v článečku nebylo(nebo jsem nechytla), zda mají David a Šarlota rozdělený majetek. Pokud ne, i když je dům napsaný na ni, je de facto obou. Pokud je opravdu jen její, obávám se, že nezbyde než apel na svědomí dotyčné - ona může mít pocit, že na ni byl sice přepsán dům ale že si ho zasloužila třeba za nervy spojené s hrozbou exekuce, za riziko, že mohla být obviněna, že využila tísně dotyčných a získala ho účelově, že kdyby jí ho ne(pro)dali, stejně by o něj přišli...
Tyhle čachry s majetkem jsou poměrně nový fenomém, ještě před pár lety se nemovitosti převáděly jen pokud se dotyční chtěli vyhnout dědické dani, přešly na toho, komu by stejně připadly a i tak s tím byly mnohdy problémy. Tady ten kolotoč, kdy se převádí milionové majetky jako ochrana před dopady neúspěšného podnikání a kdy se dostane majetek bezpracně do rukou lidem, kteří nikdy žádný neměli mi docela nahání hrůzu - je to směsice rodinných, peněžních a mezilidských vztahů a z tohodle kotlíku málokdy vylezou všichni spokojení - častěji není vlastně nikdo.

únor 10, 2009 22:08
bb, právně je to přesně tak, : Eva
jak píšeš, nedávno jsme to v okolí řešili.

Jinak ten příběh od strejdy je drsný, leč stávají se a pro mne je to mimořádná drzost a vypočítavost. Ale přiznávám, že sama bych na podobné řešení nepřistoupila, myslím si to, co Los. Až to zdědí smilies/wink.gif
únor 10, 2009 22:10
Sandro, ale to by to muselo být skutečně darováno, : Eva
včetně odvodu darovací daně atd., tohle na to nevypadá. Ale jinak lze soudně vymáhat zpětvzetí daru, ale musíš dokázat "rozpor s dobrými mravy", který je vymezen trochu hodně nepřesně.
únor 10, 2009 22:14
strejda : mia
Ale šarlota není výhradní vlastník,alespon to tak píšeš,takže k souhlasu nastěhovat matku by stejně potřeb.souhlas menšinového vlastníka nebo ne?a to si ani ti rodiče nenechali věcné břemeno užívání?
únor 10, 2009 22:57
Sandro, : bb
z pohledu zákona se Šarlota dobrým mravům asi nezpronevěřila, vždyť jen přijala dar "v dobré víře, že dárce ví co činí"...to bych spíš sázela na dárce v tísni, než to obrátit proti obdarované. Každopádně právníka.

únor 10, 2009 22:59
blanče, vycházím z toho, že : bb
Prodáním velké části vozového parku a dalšího majetku, se mu podařilo zabránit tomu nejhoršímu, exekuci.

únor 10, 2009 23:00
... : bb
což bych řekla dokládá svým způsobem tíseň rodičů, když v panice převedli dům a přitom měla firma vozový park a jiný majetek na prodej...
únor 10, 2009 23:01
nezapomínejte na to, : Petronila
že se ta uplakaná kamarádka pokusila spáchat trestný čin - poškozování věřitele. Maximální sazba tuším tři roky natvrdo.

Myslím, že tu nedávno padlo mnoho slov na nedostatečné dodržování zákonů v tomto státě.

Tím, že se chtěli vyhnout exekuci, bych tudíž vůbec neargumentovala, mohlo by se to otočit proti nim.

Doporučuji poradit se s právníkem a pokusit se se Šarlotou domluvit po dobrém. Pokud se Šarlota začne následně chovat hnusně, mohli by snad žádat o vrácení daru. Pokud jim zdvořile sdělí, že jim nic vracet nebude, obávám se, že mají smůlu.

Není to košer, ale to, co chtěli udělat oni, taky ne. VIz můj 1. odstavec.


únor 10, 2009 23:34
Petronilo, : bb
souhlas kdyby na exekuci došlo, ale ono na ni nedošlo, a věřitelé byli uspokojeni prodejem majetku firmy - takže na exekuci, prodej domu vůbec dojít nemuselo. Proto žádný zákon dle mého názoru neporušili. Firma jede dál, pouze prodali část majetku. Na dům by došlo až po prodeji veškerého majetku.
Ještě dodatek, že tohle znamená, že otec podnikal jako fyzická osoba, nikoli jako s.r.o.
únor 10, 2009 23:41
Vážení diskutující, : strejda
na některé otázky, které tu vznášíte, neznám odpověď. Jak už jsem psal, pouze jsem Vám to převyprávěl. S těmi lidmi se znám pouze tak, že se jen pozdravíme když se potkáme. Nic víc. A protože se mi to zdálo opravdu drsné, zajímal mne názor i dalších lidí. A také se to snad nestává denně, že?
Sám bych se zachoval asi takto. Kdybych byl hypoteticky v roli Šarloty - nakonec tam s nimi žije a zná současné poměry firmy, ve které i pracuje, navrhl bych vrácení sám, aniž by mne o to skuteční majitelé žádali, protože už se aspoň něco v dobré obrátilo. A ona to musí vědět, když si sami zrenovovali jiný dům, na který už asi mají peníze. Nějak se mi to nelíbí...
únor 11, 2009 00:10
bb, : strejda
ta firma nese název na jméno otce a synové. S.r.o. to není.
únor 11, 2009 00:20
... : mia
Strejdo to je jasné,hanba by se mnou tloukla,kdybych si měla osvojovat něco na čem nemám sebemenší zásluhu.Jenže jak je vidět jsou takový,co mají žaludky i na takovouhle věc.Na morálku nikdo zákony nevymyslel.Takže pak už přijde na zákony a tam to tak jednoznačné nebude.Ale je to stejně celé takové divné-měl by to být David,manžel šarloty,kdo by se měl víc angažovat,snažit se svou ženu ovlivnit.Aspon tak se to jeví mně.
únor 11, 2009 08:04
no strejdo souhlasím, : Inka
že by vrácení měla navrhnout Šarlota sama a i já bych to tak udělala, ale pokud ne tak snad by ty věci mohl pomoci uspořádat její manžel David?
únor 11, 2009 18:30
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]