O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DOPISY - "VŠEDNÍ ŽIVOT OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA" PDF Tisk E-mail
Sobota, 07 únor 2009

Občas, když dostanu nějaký dopis, či čtu komentář, který by bylo škoda nechat odplout do archivu, vyjmu ho a nabídnu jako extra téma k zamyšlení. Když jsem viděla následující text, až mne zamrazilo. Prostě pisatelka jen shrnula pár běžných těžkostí, které trápí některé lidí. Nerada bych ovšem, abyste se k tomu vyjadřovali jen a jen "politicky", jako že kdo za to může atd. - ale spíš alespoň hypoteticky dávali návrhy na možné změny...

 

 

 

 

 

 

 

     Pochopitelně, že ne každý člověk tak chytrý, aby ho nezasáhly vynalézavé praktiky některých obchodníků (myslím tím ty precizně formulované reklamy, reklamní akce) případně aby nezazmatkoval a nevyužil ze všech koutů vylézajících a nabízejících se "výhodných půjček".

 

     Kdyby byli všichni tak prozřetelní a moudří, nebylo by dnes tolik lidí neskutečně zadluženo, nebyli by devastováni následnými exekucemi. Ano, je to především jejich chyba, jejich neuvěřitelná důvěřivost, totální absence jakéhokoliv "myšlení na zítra". Jenže - co teď s tím, s nimi? Postřílet je? Zbavit svéprávnosti?

 

     Stejně tak - kam teď, v době, kdy se spíš propouští, kam s lidmi, které umějí jen nějakou tu léty naučenou manuální práci a najednou se (kolem padesátky i více let) ocitnou na dlažbě... Většinou právě z nich se rekrutují ti, co látají jeden dluh druhou půjčkou.... Třebas by si opravdu mohli  (jak je nyní v televizi nově zvykem) ti, co v rámci svého povolání naše životy řídí, "experimentálně" zkusit, jaké to je:

 

 

  • být ředitelem důchoďáku někde v pohraničí,
  • bydlet v bytě v cikánském baráku (aby se multikulturně obohatili),
  • nechala bych je pár let se starat o nemohoucí již rodiče, se všemi těmi nepříjemnými zážitky s lékaři, sociálkou (obzvláště by mne zajímalo, jak to pak budou starouškům vysvětlovat);
  • nadělila jim jedno a jen průměrně nezvedené dítko,
  • dopřála jim učit delší dobu v 9. třídě ZŠ a na též si zkusit totéž na učilišti;
  • v 58 letech je pak vyhodila na hodinu z práce,  
  • vyšťárala na ně nějakou 50,- Kč pokutu, kterou kdysi zapomněli zaplatit (předhodila jim tak osobní zkušenost s exekutorskou komorou;
  • taky by mohli zkusit život řidiče z povolání; ale v osobáku, a s jízdama každodenně napříč republikou, aby si magory, se kterýma není na silnicích vůle nic zvládnout, užili,
  • případně práci obyčejného policajta, který chodí v rozdrbané uniformě, do práce si donáší i papír...
  • a další a další těžko řešitelné zážitky obyčejných lidí - z té nejmasovější vrstvy....

 

 

     Úryvek jsem trochu upravila, čímž se pisatelce omlouvám a raději ji ani nijak nepodepisuji :-)))

 

d@niela  

 

P.S. Jedno - docela zajímavý - řešeníčko by tu bylo.... :-)))

 

 

Komentáře (65)add feed
Dnes výjimečně jsem tady na netu o víkendu a nerad bych už svým nickem tady odradil mnoho přispěvatelů, : toulavej
které dráždím . . . No ale, týkalo se to tak trochu mě, tak odpověď už jsem k tomu dal jinde. Už jenom dodám, že každýho potkají v životě různý problémy, někdy jsou fakt složitý, někdy způsobují BEZMOC a člověk neví kudy kam. Ta tíha okamžiku, jakoby se celý svět hroutil, je hrozná. Ale, VŠECHNO se dá překonat, když nejde o život, jde o h . . .
A když z toho vyjdeš a začínáš ZNOVU, někoho to zlomí a je vohnutej už napořád. A někoho to posílí, zocelí a v dalších zkouškách už je to lepší a lepší. Je na každým člověku, jestli se chce zodolňovat a pomáhá tomu a nebo jen odevzdaně čeká. Mě životní zkoušky posílily, takže já se jen tak nevzdávám a nepodléhám beznaději . . . Vždycky zbývá za šesták naděje - jak zpívá Naďa Urbánková . . .

únor 07, 2009 18:16
předem se omlovám za komentář: : Zděnaa
ale už jsem dlouho nečetla takový pindy, jako jsi zas vyplodil toulavej ty! Tolik řádek, tolik slov a přitom obsah nula, jen vata.
Asi jsi nečetl, pane toulavý, ten úvodní odstavec. Tak doporučuju ještě jednou. Třeba ti dojde, že tady neměly být jen řeči, řeči, řeči - ale spíš něco k řešení.
Vlastně ono je to celé o té potrefené huse, žejo, která se právě ozvala.

únor 07, 2009 19:06
No, myslela jsem že babka vytáhne pistoli : wendy
ale tohle je ještě lepší ! Já byh do té explozivmí nálože dala barvu, která se bude jen těžko smývat.
Ten textík je podle Evy, která se snažila dokázat. že tu jsou fakt lidičkové, kteří to ne vlastní vinou mají dost těžké. Ale mnozí s tím statečně bojují, ostatní to flikují. Mnozí nepřílis úspěšně. Každý oře jak može, abych tu zse byxla za tetu Kateřinu...
toukavej, mě třeba nerozčiluješ, už jsem pochopila že jsi tak trochu nezřízený optimista a myslíš to dobře (nechci psát upřímně aby to nevypadalo, že si dělám legraci). Zastáváš tu tezi, že to špatné se neděje tak úplně úmyslně, že to někteří politici a podnikatelé myslí lépe než to vypadá apod.
Nuže, když jsem probrala jednu položku po druhé, vybrala bych si tu první - DD. Na ostatní nemám odvahu nebo schopnosti, tohle bych aspoň zkusila.

A co byste si vybrali vy ?
únor 07, 2009 19:20
a jeje, zase jsem narazil, tak pindy . . . : toulavej
ŘEŠENÍ se dává vždycky na konkrétní situaci. Jde o to, kterou jsi Zdeno měla na mysli . . .
Když víš přesně, že můj příspěvek byly pindy, měla jsi pro názornost, JAK má znít taková odpověď na článek, uvést sama nějaký příklad řešení NA ŽIVOTNÍ TRABLE, jinak i tvůj příspěvek k ničemu POZITIVNÍMU nepřispěl. Dozvěděl jsem se sice, co jsi chtěla, abych věděl, ale ostatním jsi tím nijak nepomohla . . . S tou potrefenou husou bych to potřeboval objasnit, nenapadlo mě vůbec kam tím míříš, jen že jsem tě něčím naštval, to se ale popudlivým lidem stává . . . Ale proč, to nevím.
únor 07, 2009 19:29
Toulavej, : Petronila
moc hezky napsáno....

Zděnoo - to, co jsi napsala, moc nechápu. Navíc ty v článku uvedené těžkosti jsou taky jen "řeči, řeči, řeči" - není to problém žádného konkrétního člověka, jak chceš takové obecné věci konkrétně řešit? Možná pokud někdo vnímá svět takto (jako nepřetržitý sled negativních událostí), nebylo by špatné pro začátek vyhledat nějakého dobrého psychologa, aby mu pomohl trochu "přenastavit" optiku ?

Většinu z nás v životě občas potkají nějaké těžkosti. A jak říká Toulavej - musíme se s tím nějak popasovat. Kdo jinej, než my. Ti z nás, kdo mají přátele a dobré rodinné zázemí, se mají o co opřít a ty těžkosti se jim překonávají mnohem líp. Většinou to jde, i když se to zpočátku nezdá. V téměř všech uvedených situacích nejde o život, a když nejde o život, jde o h...

Dneska ráno jsem byla s dítkem na pohotovosti - zánět středního ucha. Doktoři byli velice milí a zdvořilí. Připletli jsme se tam (což jsem, když jsme vyráželi, netušila), do doby, kdy tam chodili na kontrolu onkologičtí pacienti. V tu chvíli jsem byla zatraceně vděčná za probdělou půlku noci se zánětem středního ucha.
únor 07, 2009 19:32
než půjdu, tak Petronilo, TOHLE bylo od tebe taky moc pěkný :-) : toulavej
ale, nerad bych, aby ti to mělo tady nějak ublížit :-) . . . když ta pochvala je ode mě. Tady začíná být divné fluidum, divní lidé a nebo jsem fakt divnej já . . .
únor 07, 2009 19:54
toulavej, : Petronila
neboj, já se nedám smilies/wink.gif. A neboj, nijak zvlášť divnej nejsi, jen občas nezapomínej na trochu té pokory, bratře smilies/wink.gif
únor 07, 2009 19:56
pokorný já jsem NEUSTÁLE. To se ale se sebevědomím nevylučuje . . . : toulavej
Život mě pokoře naučil už dávno a já na ni NIKDY nezapomínám. No, možná se to některýn nezdá, leč je to tak. Možná, kdyby tu znali mé životní osudy se kterými se však nijak nechlubím . . .
únor 07, 2009 20:02
tak, právě jsem v televizních novinách slyšela, : d@niela
že se tahle ekonomická gramotnost bude opravdu ve školách učit!!! Na vysokých i na těch základních a středních!
No, není to už hned jedno opravdu fajn řešení? Když nic jiného, tak to děti doma rodičům spočítají smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
únor 07, 2009 20:05
toulavej, : Petronila
nemám vůbec nic proti zdravému sebevědomí, jen mi přijde, že z Tebe občas moc čiší to - já sám, já sám, a kdo to celé nezvládne sám, tak je slaboch.

Já toho mám za sebou taky docela dost, celý život se snažím stát na vlastních nohou a nečekat, že moje problémy za mne vyřeší někdo jiný, přesto si uvědomuju, že tak úplně všechno ve svých rukou nemám a že bůhví jak by to bylo, kdyby se v mém životě neocitlo pár pravých lidí na pravém místě... smilies/wink.gif
únor 07, 2009 20:07
Danielo, : Petronila
to mi opravdu připadá užitečné.

Ve škole se IMHO učí (aspoň za mě učila) spousta příšerných ptákovin, které jsou v praktickém životě naprosto nepoužitelné, nebo jsou sice použitelné, ale škola Ti nedodá ten "link" na to, jak je používat v praxi.

Další věc, která by nebyla špatná, by bylo nahlédnutí do práce novináře - tj. jak vznikají zprávy, třeba i ty bulvární. Nedělám si iluze, že by se pak rozsvítilo všem, ale snad aspoň někomu...

Jen houšť a větší kapky!
únor 07, 2009 20:10
ano, to je ono - děti by se měly mj. učit i to, : d@niela
co budou v životě pak bezpodmínečně potřebovat. A ta ekonomická vzdělanost k tomu - především v dnešní době - setsakra patří.
A to s tou prací novináře - jo, to je taky dobrý nápad, mohly by se děti ve škole (v češtině) učit např. tvořit noviny, rozebrat, které jsou "póvl", které zajímavé, které informující, samy by se mohly učit takové články psát... Prostě si to vyzkoušet, aby tímpádem pak v praxi věděly, co čtou. Jak velkou vážnost čtenému mají dát.
A pak by např. novinové horoskopy atd. braly fakt jen jako pobavení, stejně tak jako reklamy na "hubnoucí prášky" :-)))
únor 07, 2009 20:15
Zivot umi byt sakra tvrdej : Alena PH
a na skutecne dulezite veci neexistuje pojisteni.
I ja si prosla svym peklem - ale kdyz jsem se dotkla dna pochopila jsem, ze dolu to uz nejde a ze se nemusim bat, horsi to uz nebude a to mi dalo silu odrazit se. Mozna jsem to mela lehci, protoze jsem mela dite a matka ve mne mi proste nedovolila vzdat to. A kupodivu poznani skutecneho strachu a nejistoty a tezkosti me naucilo humoru, ktery je od te doby mym dulezitym spolecnikem, bez toho by to neslo. Ponevac kdyz se prestanem smat, i kdyz aspon krivym usmevem, tak to uz nejde.
Taky vim, ze prave bolest a trapeni me naucilo soucitu a snad doufam pomohlo byt lepsim clovekem. Jsem tak trochu naladenim budhistka a to mi take pomohlo.
Ale to je o mne a vim, ze mnoho lidi to ma tezsi jinym zpusobem, mozna nezvladnutelnym.
Neumim poradit vsem kteri trpi, bolest ma mnoho tvari, ale kazdy z nas ma vevnitr svuj svet kde hledame mir - nekdy i nachazime. A stestim je, kdyz ten svet najdeme. Mozna protoze mam za sebou jiste tezke obdobi, mozna vek, mozna me zalozeni, mozna je to proste lidske - ale tohle je jedna z veci, ktere mne dost pritahuji - a tak spominam na dedecka, ktery zemrel v plynu Sachsenhausenu(jake to asi bylo pro nej?), ctu si knihy(zkuste Skafandr a motyl nebo Vsechno je osvetlene) a snazim se rozumet - i kdyz dospivam k nazoru, ze rozumet se neda. Ziju v USA a tady je dost bezdomovcu - kdysi jsem trochu snad odsuzovala...ted si ale rikam, kazdy ma svuj kriz(3 ze 4 muzu na ulici jsou Vietnamsti veterani, to je oficialni statistika) a aspon jsem se naucila neodsuzovat a dat nejaky dolar - i kdyz mozna jen na alkohol, mozna to je cesta jak resit minulost. Co ja vim.
Ne neumim poradit co delat a jak resit problemy vyse uvedene. Ale mnoho z nas sve zabomysi problemy resit muze a jenom narika.
Coz neni mineno na problemy vise uvedene - jenom pro jistotu


únor 07, 2009 20:16
Aleno, : Petronila
moc pěkný...
únor 07, 2009 20:18
píšu si - nemám používat pro příště zájmeno já . . . :-) : toulavej
v žádných reakcích . . . tak ,co budu používat, asi my? :-) no dobrá . . .
únor 07, 2009 20:19
Toulavej, : Petronila
tím to stejně nezamaskuješ smilies/wink.gif
únor 07, 2009 20:21
ano, Aleno PH, moc pěkně napsaný : toulavej
takhle to cítím i . . . :-) (ještěže jsem se zarazil včas, ale, bylo to o fous :-) )
únor 07, 2009 20:30
Aleno : wendy
co se bezdomovců dotýče, taky si na ně těžko zvykám. A veteráni ? za C-K Rakouska dostávali trafiky, ale mnozí taky jen žebrali. Takže - nic nového pod sluncem. Bohužel. Viděla jsem film NArozen 4.července a to byla fakt síla. Pravda, bolest má mnoho tváří, ale všechny jsou tváře škaredé...
Když si vezmeme tu uvedenou tabulku, něco je v lidech, něco v systému - tedy vlastně taky lidech, protože systém se nenastaví sám, ten musí nastavit zase lidé. Podle mě by se část dala vyřešit penězi. Ovšem nevyřeší to altruismus.
Sedím si v teple u kompu, u nohou mi dříme pes, nevím co bych dobrého do zobáku strčila, mou největší starostí je nákup První dětské encyklopeie pro Nat a přemýšlím o tom, že jsem vlastně šťastný člověk.
smilies/cheesy.gif
únor 07, 2009 20:33
No, to jsem si zavařila:))) : Eva
Tak fajn, konkrétně. Wendy si vybrala (díky), ředitele DD v pohraničí:
asi před 2 týdny mi zavolal 1 takový konkrétní, že by si potřeboval promluvit. Je to člověk neobyčejně schopný, vzdělaný, má rodinu, přátele, je aktivní tuze, velmi osobně statečný a svůj post vykonává již 6 let, tudíž je na ledacos zvyklý. A především má zájem i o své klienty, zaměstnance atd, a ten DD vydupal doslova ze země. Jeho problém spočíval v tom, že měl naprostý pocit marnosti své práce, protože aktuálně má finance do dubna, zkoušel všechno možný, půjčky, granty ap., naděje malá, ale je, a neumí si představit, jak bude vybírat a propouštět personál, který má i tak podstav. Navíc, v místě si lidé práce velmi váží, protože je tam dramatická nezaměstnanost, což on ví. Doslova řekl, že má tolik práce kolem, že nechápe, proč mají žít neustále v takové úplně zbytečně pěstované nejistotě a neustálém provizoriu. A při posledním rozhovoru tento týden ho dorazilo, když viděl, jak situaci dovedou řešit třeba na Plzeňsku ( asi víte, všechny ředitele soc. služeb odvolali, neb prý někteří chybovali, tak pro jistotu odvolali všechny). Připomínám, vyhořelý fakt není. Znáte Vy řešení?
únor 07, 2009 20:49
Evo, : Petronila
tak upřímně řečeno, v tomhle případě řešení neznám. A taky mi to připadá jako lumpárna.

Napadá mě pár věcí, ale jsem si vědoma toho, že to jsou hraběcí rady, možná je to úplná blbost: nějaká petice nebo něco podobného sepsaná příbuznými těch lidí z DD a zaměstnanci? Stížnost na kraji?
únor 07, 2009 21:00
Tak jestli má pocit marnosti svého snažení a konání : wendy
tak má k syndromu vyhoření nejen nakročeno. Řešení ? Tady v tomto konkrétním případku to jest o penězích. A ty jsou na jiné věci, z důchodců nikdo nic nemá tak jsou až na konci řady. Podívej,je krize, ale bankovní manažeři po celém světě si vyplácejí tučné odměny.
Je zkrátka krize z nadvýroby a nenažranosti. Ale v DD jde život svým tempem.
Co kdyby začali stávkovat ? A jak by taková stávka měla vypadat ? Že by staroušky na postelích přivezli před ministerstvo ?
únor 07, 2009 21:03
ještě mě napadá : Petronila
rozmáznout to v tisku nebo na Nově? Ať je ten bulvár jednou taky na něco dobrý...
únor 07, 2009 21:03
jo, jestli to chápu, ty jsi něco jako psycholog, psychiatr, že Evo . . . : toulavej
no a z těchto případů odvozuješ, že svět se řítí do záhuby . . .
Nikam se neřítí, jenom to tak možná někomu připadá. TEĎ. POŘÁD jsou někde nějaký problémy. Takhle funguje život. Je třeba to vzít v úvahu, když už jsme se narodili. JINÝ už to nikdy nebude. Jenom někdy těch problémů bude víc a někdy míň, když se bude víc dařit. Není potřeba brát život tak smrtelně vážně, "dokud ještě žijem, je všechno OK" - to je z jedný písničky od Zelenáčů . . .
únor 07, 2009 21:07
No, někdo musí brát život smrtelně vážně už od narození : wendy
protože jiný lidi mu z něj dělají peklo. Ale já doufám, že jednou to jiný bude.
únor 07, 2009 21:22
Po pravdě, on potřeboval hlavně duševní/ duchovní podporu, že jeho práce má stále smysl, : Eva
a že není absolutně divu a ani už vůbec vina, že ho chvíli neviděl.
Kdybych došla do fáze, milý toulavý, že svět se řítí do záhuby, tak jsem jim i sobě platná, jak mrtvýmu zimník
smilies/wink.gif
Má to jen jeden háček, že v tom DD to smrtelně vážné být realisticky může. A nejsou tam jen senioři, plno mladých lidí s roztroušenou sklerózou a tak.
únor 07, 2009 21:30
Evo, : Vodoměrka
pracovala jsem v podobném zařízení, takže vím, jak to s těmi rozpočty v krajských zařízeních je... vždycky byly provizorní rozpočty na první čtvrtletí a strašák, že nebudou další peníze na běžný provoz, natož na jiné potřebné věci. A nakonec vždycky byly. Potvrzený rozpočet došel někdy v květnu, do té doby bylo provizorium a vlastně se nepořizovalo nic, platily se jen základní výdaje a ředitelka strašila, jak bude muset propustit a kolik lidí, když máme na platy přiznanou jen minimální částku... no a v listopadu se najednou přerozdělily peníze a my pro změnu nevěděli, za co je utratit, protože kdybychom to nestihli do konce roku, musíme je zase vrátit... no prostě Kocourkov... myslím, že v tom DD je to to samé, ovšem lidé tam to musí brát mnohem hůře, protože tam jde doslova o lidské životy... jenže udělat z nich výdělečný podnik nejde, protože potom by to bylo zas jen pro ty bohaté a platící... jo, těžký je to, přetěžký...
únor 07, 2009 21:39
a zkoušel už : Petronila
se sejít domluvit s příbuznými těch lidí? Třeba by někdo z nich nastínil nějaké řešení /měl možnost zalobovat?

Vím, že to, co teď navrhuju, není úplně košer, ale snad je to v daném případě ospravedlnitelné...
únor 07, 2009 21:41
Vodoměrko, : Petronila
to, že to s těmi penězi je jen strašení a nakonec se najdou, mě taky napadlo, ale praktické zkušenosti s tím nemám.
únor 07, 2009 21:42
Není to zas až tak dlouho, co televizními zprávami a snad i tiskem proskočila zpráva, : d@niela
že se ze dne na den zavírá jeden Domov důchodců. Ale: přátelé - byl to velice, převelice fajnový domov důchodců, kde si platili svůj pobyt nesmírně vysokými částkami. (Ani jsem nevěděla, že u nás něco takového je.) A - najednou byl "podnik vytunelován" a tak obyvatelům bylo oznámeno, že tedy od pondělí tam už nemají co dělat... (nepamatuju si zas přesná fakta). Ale ještě vím, že mnozí z nich to měli zaplaceno na pěkně dlouho dopředu. Docela by mne zajímalo, jak tahla kauza nakonec dopadla.
Nějak se za tím zavřely vody.
únor 07, 2009 22:31
Na ta rozpočtová provizoria je, pochopitelně zvyklý, : Eva
jenom letos je situace o poznání prý citelně nejhorší (obdrželi 1/3 obvyklého provizoria), neb za vším je ta slavná krize. Já to nechci bagatelizovat, nejsem žádný makroekonom, ale realisticky si myslím, že, podobně jako s vysokou cenou ropy se teď na krizi vymluví a zdůvodní kdeco.
On má ty krizové scénáře docela zmáknutý, mluvil s krajem, obcí, i okolními, jakoby spádovými obcemi, teď o víkendu studuje další podklady pro SFEU, spousta klientů si připlácí, zatím je nechce plašit, ale také nechce z toho udělat nějaký luxusní DD pro vybranou klientelu. Do konce února chce hledat řešení bez zveřejnění. Mně tedy přijde rozhodně, jako člověk na pravém místě.
On zaměstnance vůbec nestraší, není to ten typ "zastrašovacího managera" a asi i díky tomu se mu povedlo, že tam je mimořádně lidská atmosféra. A tak jsme řešili i krajní možnost personálního auditu (což je tedy hnus), leč jisté řešení případného problému propouštění. Ale si myslím, že to osobně ustojí i případně bez něho.
únor 07, 2009 22:35
danielo, : Petronila
přesně totéž si říkám taky. Zavřela se nad tím voda. A podle toho, jak to vypadalo v tisku (což zdaleka nemusí být to, jak to vypadalo doopravdy) to musela být nějaká veliká sviňárna - copak lze takovéhle částky jen tak prošustrovat a dopředu nic nevědět? Ale taky by mě moc zajímalo, jak to dopadlo - IMHO by za tohle měl jít někdo bručet. Bez ohledu na to, zda to byla schválnost nebo špatný podnikatelský záměr (snad jen s rozdílem délky trestu). Plus mu zabavit a prodat veškerý soukromý majetek na náhradu škody.

Pro šťouraly a právníky - vím, že to poslední nejspíš podle práva nejde, ale podle spravedlnosti by to myslím bylo.
únor 07, 2009 22:35
tak jsem to našla... bylo to v polovině prosince: : d@niela
"Chtěli v klidu dožít v domově důchodců, a nakonec skončí na ulici. Takový osud potkal dvaadvacet seniorů žijících v luxusním domově Residence Classis v Průhonicích, kde se platí měsíční nájem od 35 do 100 tisíc korun. Žijí tu rodiče manažerů, kteří se přestěhovali ze zahraniční, rodinní příslušníci známých osobností ale i bývalí exulanti, jenž se rozhodli ve stáří vrátit se zemřít do rodné vlasti."

Jak to s nimi asi dopadlo?
únor 07, 2009 22:38
Také jsem tu zprávu zaregistrovala, : Eva
a to je přímo pravý opak ( na první pohled, snad i na druhý smilies/wink.gif) toho, co popisuji já tady.
únor 07, 2009 22:40
no, společné snad mají jen to, že jsou v tom nevinně a nejvíc postiženi ti staří obyvatelé : d@niela
Jinak je vidět, že ani velké vložené peníze nikoho neochrání...
únor 07, 2009 22:43
Zajímavé, : Petronila
zadala jsem do vyhledávače "residence classis" a vyjíždějí mi samé inzeráty na to, jak je to skvělé "ubytování pro movitější seniory". Zatím ani slovo o nějakém krachu. smilies/shocked.gif smilies/shocked.gif smilies/shocked.gif
únor 07, 2009 22:45
Staří, ale i plno 30-40 letých s těmi drsnými diagnózami, : Eva
jak už jsem psala.
Ale k původnímu tématu: asi je něco shnilého v systému, když umožní beztrestně vytunelovat a na druhé straně dělá, co může, aby fungování "normálních" znemožnil.
únor 07, 2009 22:49
No jo, : Vodoměrka
takže to nejspíš bylo soukromé zařízení, takže ze strany poskytovatelů žádná kontrola... přece jen v těch státních, krajských či městských, kde člověk musí prokázat, za co vynaložil poslední halíř, ta jakási kontrola a jistota je, ovšem už se nedá mluvit o možnostech vylepšení, modernizace a podobně... a jako všude, zase to odnesou ti nevinní, co za nich nemůžou...
únor 07, 2009 22:49
Možná ve státním, kde tedy stát hospodaří : wendy
je špatný personál. To víte, stát je špatný hospodář...ale aspoň netuneluje tak jako někteří soukromníci. Je to smutné, taky si na to vzpomínám, ještě jsem se ptala, zda jsem dobře slyšela tu výši plateb za měsíc.
Vystěhovali je nějak na vánoce.
To je hyenismus.
Takže si navzájem držme palce a dobrou noc.
únor 07, 2009 23:22
tak jsem si početla: : ivanka
- V říjnu na sebe firma Residence Classis podala návrh na prohlášení konkurzu, k tomu došlo 17. října. V té době měla firma na hotovosti 1820 korun a dluhy ve výši 283 miliony korun. Hlavními věřiteli jsou Raiffaisenbank a kanadská společnost Hardit Corporation Toronto s pohledávkou ve výši 187 milionů korun.

- Ale jinak - jsem přesvědčená, že se i v budoucnu najde velké procento lidí, kteří raději prodají domek či byt a půjdou bydlet do důstojných domovů, kde mají lékaře, uklid, stravu, bazén venkovní, vnitřní a mnoho dalších služeb, včetně zdarma odvozu do nejbližšího města apod.
Zatim zřejmě znáte jako většina, domovy důchodců, kam se posílají hlavně lidé umírat a kde je péče na hraně se zákonem. Ale možná taky znáte (na západ od Aše) domovy, kde žijí velice čiperní lidé, kteří jezdí auty, mají zdarma výlety po celé Evropě a navíc mají veškerou péči a kvalitu služeb, rozhodli se pro takový život proto, že nechtěli žít uprostřed velkých měst mezi auty a shonem, proto, že nechtěli vytápět a udržovat rodinný dům, když děti žijí úplně někde jinde, proto, že si na to celý život spořili či věnovali peníze z prodaného majetku.
U nás zatim důchodci, pokud ještě mohou, strkají peníze dětem a vnoučatům, zuby nehty se drží v neekonomicky udržitelném bytě, domku. A představa, že by zde měly děti, kteří mají větší platy, zaplatit rodičům něco takového, vzbuzuje u většiny národa údiv a zděšení.
Tak, jak je postaráno o staré lidi, to také určuje vyspělost dané země !

- naše české domovy důchodců mají zájem jen o soběstačné a samostatné seniory. Ty opravdu potřebné, ať již ty nepohyblivé nebo dementní nikdo nechce. Děti,alespoň ty slušnější se postarají, ale víte co to je hlídat 24 hodin denně dementního rodiče? To nejenže nemůžete vůbec chodit do jakékoliv práce, ale ještě se z toho sami málem pomátnete, zvláště, když nemáte nikoho, kdo by vám trochu pomohl. Až potom teprve zjistíte, jak péče o staré lidi v tomto státě absolutně nefunguje a to ani státní ani soukromá.

únor 07, 2009 23:48
Ivanko, : Petronila
to co píšeš v posledním odstavci, je bohužel úplně přesná pravda, zažili jsme to několikrát na vlastní kůži.

Ale to v tom předchozím už tolik ne. Myslím, že spousta dětí by velmi ráda svým rodičům přispívala na důstojnou péči, jako alternativu k tomu, co existuje. Teď, když chtějí, aby byla péče důstojná, musí ji obstarat sami osobně, což vede k tomu, co píšeš v tom posledním odstavci.

IMHO by bylo naprosto ideální, kdyby se rodina mohla starat ČÁSTEČNĚ, s podporou klidně i placených služeb. Dneska to vypadá tak, že místa v DD jsou jen pro ty, kdo je de facto nepotřebují (jsou soběstační), jakmile soběstační být přestanou, tak je volba buď LDN (což je pro většinu z nás děsivá představa), nebo vzít si dotyčného domů a starat se o něho 24 hodin denně, přijít tudíž o práci a potenciálně i o rozum. Ano, lze si také načerno najmout různé pečovatelky Ukrajinky (proboha nic proti Ukrajinkám), ale já bych raději, kdyby to šlo oficiálně. Což ale prakticky neříkám nic nového, co bys už neřekla ty.

Myslím, že velká většina normálních lidí by velmi ráda přistoupila na kombinaci - starého nemohoucího rodiče financuji a zčásti se o něj starám sám. Cestou totálního vyčerpání se mnohým ale jít nechce (a já je zcela chápu, mají často na starosti ještě další členy rodiny).
únor 08, 2009 00:19
To jste napsaly, holky moc dobře, : Eva
a tento DD spoustu těch vymožeností má.Berou tam i ležící klienty, když je místo, mají tam i uvnitř bazén, je to takové obrovské atrium, takže i ve špatném počasí tam senioři korzují po stametrových chodbách, sem tam, se společenskými výklenky s křesílky, stolky, televizí, uvnitř atria je kouzelná zahrada se spoustou laviček, mají knihovnu úplně volně k dispozici (tam já expeduju knížky, časopisy, co mám navíc), jídelnu, společenskou místnost, dílnu pro pracovní terapii, svojí kapli atd. Mají možnost si objednat auto, i třeba jen do městečka, kde DD je (za 2 Kč kilometr). Vím to i proto, že tam mám takovou adoptovanou 80letou tetu, která si tam vyloženě lebedí, na pokoji má televizi, telefon, mikrovlnku, ledničku, rychlovarnou konvici, polohovací postel, svoje sociální zařízení, včetně těch nezbytných madel, vysokých mís atd. Není to povinné, něco málo za to připlácí, ale stačí jí na úplně všechno (včetně úklidu,praní prádla, lékaře) 9 tisíc, takže její důchod, nějaké procento jí musí nechat na kapesné, takže doplácí necelých 1.000Kč. Tak jsem tam vzala mezi svátky staršího syna, aby věděl, kde, případně chci strávit někdy své dny.
Mají několik oddělení, můžete si vybrat třeba lacinější dvoják, troják, je tam i oddělení ležících klientů. Ten největší standard je tedy za 9 tisíc a to mi přijde velmi slušné a pro život je to fakt velmi důstojné.
O to víc mne štve, že ten, co to byl schopen vybudovat a zprovoznit, odpadá, má, paradoxně dost peněz na dostavbu posledního křídla, aby objekt uzavřel do obdélníka, leč přestává mít na provoz a mzdy.
Za doplatek 1.000 Kč by to doma nikdo nepořídil, to by nezaplatilo ani odvod sociálního a zdravotního osoby, která by se o seniora starala.
Tak mi fakt přijde, kde to jsme a zda nešetříme na opravdu nesprávných místech!
únor 08, 2009 09:18
Nevím, jestli to bude k tématu - : saffron
také pracuji v sociálních službách a dnes a denně bojujeme s beznadějí, jak v rámci špatně nastaveného systému, skutečně pomáhat lidem. S tím se musí vyrovnat každý pomáhající pracovník a kdo to neudělá, vyhoří a skončí - to je bohužel realita. Chtěla jsem ale napsat toto - systém těchto služeb je špatně nastavený už v základu. Je to proto, že se od revoluce látá to nejnutnější a teď se záplaty prošoupaly a začínají být vidět díry. Celé to prozatím funguje jen kvůli několika desetisícům pracovníků, kteří tento systém drží při životě svojí prací - kdy dělají (v těchto podmínkách) téměř nemožné, aby zabránily destruktivním dopadům na klienty - bohužel za cenu vlastního sebezničení.Pomáhají udržovat tento hybryd při životě, ale je to proto, že nechtějí trestat svoje klienty za chyby jiných. Evi, řekni mu, že horou nepohne. Ta beznaděj pramení z toho, že to všechno stahuje na sebe, ale není spasitel a nemá všechnu potřebnou moc ve svých rukou - realita je přeci jiná. Dnes už vím, že teprve až dojde opravdu k velkým průserům, které nejdou zamaskovat - teprve pak se začne přemýšlet o potřebných reformách (bohužel to odskáčí nevinní). Jinak se budou političtí představitelé pořád spoléhat na to, že to nějak půjde a bude se to flikovat a zachraňovat na pár dalších měsíců - třeba do voleb, protože vždycky bude něco naléhavějšího, co je více vidět. Musíme asi více řvát na správných místech - teď to není agitka pro konkrétní politickou stranu, protože se tak chovají všichni, kdo jsou u moci - zatím to pro ně není dostatečně palčivý problém.
únor 08, 2009 09:52
Podporuje se domácí péče s tím, : wendy
že o seniora bude postaráno v domácím prostředí, za účinné pomoci a asistence placených sil. Zdravotní sestra, pečovatelka. NA to si lidé budou muset zvykat. V současných podmínkách není ve všech rodinách dost dobře únosné, aby jeden ekonomicky činný člen rodiny zůstal doma a staral se.
Jako nejlepší bych viděla solidni a spolehlivé domovy, kde by lidé důstojně dožili a měli třeba mořnost dát si tam svůj nábytek, znáte stařečky jak na svých věcech lpějí. A nedivímm se jim. Mnmoho z nich si taky připadá u mladýxh jaksi na obtíž a co se výše jmenovaných demencí dotýče, co já už vyslechla příběhů o pomatených staroušcích, kteří nevědí ani jak se jmenují, a potřebují celodenní a celonoční dohled. Aby se neztratili, neublířili si nebo nepodpálili barák.
Tak jsme si postěžovali a já jdu vařit guláš.
únor 08, 2009 10:18
Centrum služeb : Lidka
doufám, že to nevyzní jako reklama. V Sokolově už asi 10 let funguje Centrum služeb. Můžete si na smlouvu domluvit asistentku. Ta chodí do domácnosti a dělá společnici, pomáhá s podáváním léků, podává jídlo, doprovodí k doktorovi, doprovodí na procházku, pomůže při hygieně, ale neuklízí a nevaří. Dá se domluvit na 8 hodin denně nebo jen jednu hodinu týdně - prostě podle potřeby a financí.
Vím, že mají každý rok problémy s financováním. Samozřejmě je to placená služba, ale když chcete podnikat přesně podle pravidel, tak není šance si něco vydělat. Od klientů dostávají nějaké peníze, ale ty nestačí na platy všech asistentek (kdyby klienti měli platit na pokrytí superhrubé mzdy, tak si asistentku nemůže nikdo dovolit). A tak pořád shání granty a pořád mají nějaké půjčky. Občas to s penězi nevyjde a tak asistentky skončí na pracáku. A pak přijde grant, tak zase nastoupí.
Jsou to nervy, ale na druhou stranu dělají potřebnou práci a klienti je milují a chválí.
A mě příšerně štve, že na takových obětavých lidech parazitují politici, kteří spoléhají na to, že se systém nezhroutí.
únor 08, 2009 15:31
Saffron, to jsi vylíčila přesně "jádro pudla" : Eva
a jenom k tomu řediteli: nemá ambice hýbat horou a jeho beznaděj nepramení ani tolik z jeho pocitu osobního selhání, jako spíš fakt nechápe, co jako systém s těmi seniory hodlá dělat, když všechny otráví, vyhoří...altruismus v něm je, nikterak fanatický, na spasitele si nehraje, jeho ta práce zatím bavila, ale sám říká, že může existovat i kdekoliv jinde. Sice by třeba postrádal u jiné práce ten smysl, ale žil by pohodlněji.

Jinak Wendy,jak se momentálně podporuje domácí péče o seniory, tak to leda v nějakých ideových předvolebních proklamacích. Ale se mi to nechce konkrétně psát, protože by se to mohlo vysvětlovat, některými, že sháním po světě jen negativa. Bůh chraň.
únor 08, 2009 16:17
jo, Evo, : bb
o těch odvolaných ředitelích úspéček vím, našeho to taky potrefilo jak jsem tu před víkendem psala, bohužel, bohužel za tím nejsou ani finance, jen a pouze politika, a to je opravdu smutný, protože ten "náš" fungoval a peníze jim nechyběly víc než jindy, a díky podpoře obcí to zvládali docela dobře, stařečci mají pokoje po 2-3, 4-6lůžáky jsou tam už jen dva, ostatní byly rozdělené, personálu skoro plný stav, asi že na dojíždění jinam je to daleko, tak je zájem o práci zde, kulturní program, animační programy, strava velmi dobrá včetně doplňků jako ovoce, jogurty, pudinky, moučníky, 1x týdně oběd na přání, zájezdy do bazénu, do divadla, do kina, na poutě atd.
O místa je velký zájem,čeká se i několik měsíců, a důvod odvolání ředitele je čistě politický, což je zlý, hloupý a pro pacienty-klienty to nejhorší.
únor 08, 2009 18:03
... : bb
jinak naprostý souhlas s Petronilou, Alenou PH a Toulavým
únor 08, 2009 18:04
... : bb
domácí péče se nepodporuje vůbec, ale zlepšení vidím aspoň v možnosti obstarat jinou než domácí a jinou než státní ústavní péči, i to je pokrok. Našeho seniora týden ! po mrtvici odvezli domů z nemocnice a to tak, že zavolali "vezeme vám ho domů, za hodinu jsme tam, jestli nebude nikdo doma, necháme ho u domu na trávníku".
Takže fofrem organizovat "služby", přičemž starouška tak tak zvládli dva silní dospěláci, pro jednoho bylo nemožné ho přebalit, vykoupat. K tomu se musely honem shánět info co potřebuje, nakoupit pleny, podložky, masti a pomůcky proti proleženinám aj. Týden po mrtvici měl ještě zasažené dýchací a polykací svalstvo, dusil se při jídle, vleže, ale vsedě pro bolesti nevydržel. Trpěl na noční můry, kašlal, zvracel. Museli jsme se postarat, jiná možnost nebyla, štěstí bylo, že nás na to bylo víc, ale i tak to bylo složité, po vyčerpání OČR a dovolených si ti, co byli klasičtí zaměstnanci, brali neplacené volno, a ve finále jsme byli rádi, že se uvolnilo místo v ÚSP. Šel tam už zrehabilitovaný, částečně chodící (s oporou), trochu mluvící, polykající, sám se najedl a napil, byť stylem malého dítěte, řekl si o bažanta apod. Bohužel ho nehlídali v noci, nechtěl obtěžovat, vstal na záchod, sehnul se pro přezůvky no a další mrtvice. S námi strávil 3 měsíce, tam přežil 3 týdny. Myslím, že takové podobné zážitky má většina lidí, ne? Ale pokud vím, s tímhle se potýká celý svět.
únor 08, 2009 18:16
Péče se podporuje verbálně : wendy
a agitačně. Prakticky a penězi už míň. Bylo by pro všechny instituce nejpohodlnější, kdyby ta domácí péče fungovala. Určitě se k tomu dospěje. Aspoň doufám. Je spousta lidí,ktečí si uvědomují - jako ten ředitel - že problém se bude hromadit a jednou se bude muset efektivněji řešit. Želbohu si to neuvědomují, nebo na to kašlou ti, kteří by s tím balvanem pohnout mohli.
Lidé z různých institucí u nás se skutečně dost snaží a v mnoha rodinách to zde fungovat začíná. Je mi líto, že máte jiné zkušenosti, nakonec i ty křikalvé příklady z TV nesvědčí o plošném úspěchu. Chápu.
únor 08, 2009 21:16
Není příjemné na to myslet, ale nastat to může - : Myška
tedy doba, kdy bude moje maminka potřebovat celodenní péči. Ale kdo jí ji zajistí? Bydlím v domě bez výtahu ve čtvrtém patře, jsem rozvedená a sama. Tedy s klukama, ale ti budou mít svých starostí dost, plánují rodiny, budou muset vydělávat na svoje bydlení a další potřeby. Takže vzhledem k tomu, že jsem sama, nebudu si moci dovolit zůstat doma a pečovat celodenně o maminku. Uvítala bych, kdybych ji mohla umístit do důstojného prostředí, kde by byla sama ve svém pokoji, mohla tam mít svoje vybavení a celodenní kvalitní péči. Vím, že by to maminka velice těžce nesla, ostatně jako snad každý, ale bylo by to jediné východisko. My spolu máme výborný vztah, můžeme mluvit o čemkoliv, a toto bylo jedno z témat, které iniciovala právě maminka. Hrozí se doby, kdy už nebude moci se o sebe postarat, a nechce, abychom se obětovali. Je to strašně těžké, ale vím, že má pravdu, nebudu se o ni moci celodenně starat, nebudu si moci dovolit přijít o práci a tím o jediný příjem. A taky ji nebudu moci zavřít v bytě, z kterého, třeba pro pohybové potíže, nebude úniku.
únor 09, 2009 07:04
... : bb
právě, a ne všichni mají možnost našetřit předem na soukromou pečovatelku apod.

druhá věc je to, a to tedy není k Myšce, že spousta starších lidí má našetřeno tzv. na stáří, ale dělají vše pro to, aby peníze neutratily a dostaly je děti. Ty je pak ale nepoužijí na zajištění péče o rodiče, ale pro sebe a své děti.
únor 09, 2009 09:43
ano, tak to je - : AktaK
a mnohdy si to "děti" vezmou včas.
Nejspíš bude hodně málo rodičů, co by měli našetřeno a připraveno na neurčitý počet let, co budou potřebovat nějakou větší péči. Jen si to uvědomte, může se to stát každému z nás, kdykoliv. Stačí špatný pád, náraz auta a je z vás ochrnuté tělo.
A co pak?
Víte, co by s vámi bylo? Strašná představa, ale kolikrát i tvrdá realita!!!
únor 09, 2009 14:23
víte : skaz
nechci působit jako pesimista,ale představa bb - asi dobrá u dnešních 30 - 40let,pokud na to budou mít -jinak to dřív nikdo neřešil - asi chyba,ale nebylo to nutné/tím se nezastávám minulého režimu/,prostě to tak bylo - dnešní senior bude rád,když zaplatí nájem a něco málo jídla - další věci hodně rychle škrtne,o tom,že by podporoval potomky nemůže být řeč.Pokud to nestačí - matka samoživitelka /46/- dcera studuje,její příjem za 196 - až 210 hod v práci 10.600,-čistého - ,nabídka,v podstatě nutnost odkoupit státní byt za pouhých 760.000,- na který ji nikdo nedá hypotéku vzhledem k platu,si na na horší časy prostě nenašetří.Matka 5leté dcery se stejným příjmem nemá bydlení,platí podnájem 8.000,- měsíčně,nemá nikoho,kdo by ji sponzoroval,kolik myslíš bb,že si našetří na horší časy.Ono je sice skvělý,mít takový start/rodinné prostředí/jako ty,ale spousta lidí to nemá.Věřím tomu,že fakt "makáte" celá rodina - no je tam poznat taky něco jinýho - něco jako sytý hladovému nevěří,nebo tak nějak.Skoro jako u těch politiků.A opravdu to není a nebude vždycky problém těch nejhůř postižených.
únor 09, 2009 22:16
Neboj, Skazíčku, podle některých jsem největší pesimista na Kudle já, : Eva
a hned potom depresivní ředitel DD smilies/cheesy.gif
Já si ho ale nesmírně vážím, protože se snaží lokálně vyřešit, že senioři, kterým je dnes tak přes 80, v aktivním věku žili výhradně v minulém režimu a tudíž i ti nejosvícenější z nich měli jaksi tristní podmínky pro vyrovnávání se s tržními požadavky, výsledkem čehož je, že horkotěžko ušetří na vlastní funus (to tato generace považuje za standard). Jasně, můžou si za to sami, nikdy se nám neděje nic, co si sami nezasloužíme: už jsem na některé takové demagogické proklamace alergická.
Senioři mají přece děti: živě si vzpomínám, jak moje mamka moc chtěla, abych jí řekla, že až nebude moci, bude bydlet u mne. Samozřejmě, že jsem jí to opakovala ráda mockrát. Sice mi dělalo potíže, jak to provedu, ale jsem si zvykla to řešit, až nastane. Neb, když muž zemřel, tak jsem měla 2 kluky tehdy na SŠ, sice trochu nadprůměrný příjem, ale kdo by nás všechny živil? Mamka zemřela, kluci pomalu končí VŠ a já mám už od tenkrát nějakou komplikovanou životní pojistku, aby případně aspoň dostudovali a až mně bude 65, tak mi vyplatí slušnou částku, asi tak na kratší život s pečovatelkou nebo v důchoďáku (kéž by mi ten ředitel těch aspoň 20 let vydržel
smilies/cheesy.gif)
Ono to totiž není celé o penězích, ale o totální aroganci moci, nepřítomnosti elementární etiky a machrování, jak já jsem vysmátej, tudíž Evu a její problémové jedince, musíme usvědčit z minimálně nervové lability. Zaplať přírodo, že se s těmi lidmi- nerváky potkávám, protože začínám tušit, jak vybraná společnost se dala potkat třeba u PTP nebo v 50. letech v politickém vězení smilies/wink.gif
únor 09, 2009 23:00
Evi, : skaz
strašně vím,o čem píšeš - asi jsem na stejné straně jako ty - potkávám se s lidma,kteří na tom nejsou jako bb a toulavej - já se potkávám s těma,co jsou na tom jinak - a proto mám hrůzu z toho co bude - ne za sebe - za ty,co fakt nemůžou a nejsou to vyžírky - opravdu pracují,snaží se a absolutně nemají šanci zvládat - natožpak si něco našetřit.Lidem jako ty a pan ředitel budu vždycky hluboce vděčná za lidskou "spoluúčast".Díky.
únor 09, 2009 23:58
Myško : skaz
takto jsem hypoteticky uvažovala celý život - no potom jsem v jednom mžiku věděla,že to prostě jde zvládnout - nebo spíš - pokud to neudělám okamžitě,nikdy si sama sebe nebudu moci vážit - ale to člověk nepozná,dokud situace nenastane.Nejvíc ze všeho mne překvapil manžel,který to vzal jako daný fakt - ne,že by byl nadšený - viděl spíš ty mínusy,ale nechal mne.Jo,šla jsem z nadprůměrného výdělku do nuly/tři roky před důchodem/,potom mámě přiznali 4.000,- na opatrování.Kdybych měla počítat - diabetická strava,pleny,veškeré potřeby pro hygienu,soustavné topení,aby měla teplo - to by nemělo smysl.Jenom ti můžu říct - už tady není - a je to pro mne strašný.A peníze,který bych mohla mít na kontě - bb - ty pro mne nejsou podstatný.No,pro mne je podstatný,že se nemusím stydět sama před sebou.
Ale každý to vidíme jinak - mně moje tři děti řekly,že jsou na mne hrdý.A to mi možná stačí.
únor 10, 2009 00:31
skaz : alena
v dnešní době,kdy se většina lidí ženě za penězi a kariérou a lidí,kteří jdou trochu "proti proudu" a snaží se pomáhat starým a postiženým lidem a umožnit jim důstojnější život,tak těmhle lidem je třeba vzdát obrovský dík.Tahle práce je vyčerpávající a přitom výsledky minimální tj.zlepšení stavu.Přitom společenské ocenění téhle práce?Víme všichni.Znám fakt výborného ředitele LDNky škoda,že neexistovala v době,kdy mamka ještě žila.Za těch 11 let co ležela jsme ji taky museli občas dát na injekce.S dcerou jsem chodila do klubu postižených dětí jeho vedoucí,sama nemocná a matka 2 postiž.dětí úžasná ženská a když těmhle lidem chce ještě někdo házet klacky pod nohy,že se musí potýkat s tolika problémy,kde to jsme??
únor 10, 2009 07:21
... : mia
Samozřejmě jsem mia zaregistrovala jsem se a tak tam naskočilo alena.
únor 10, 2009 07:29
Skaz - nezdá se ti, že jsi, nebo jsi byla přece jen v jiné situaci, : Myška
než někdo, kdo žije bez manžela, bez partnera, tedy bez osoby, která bude zajišťovat finanční příjem, když jsi musela skončit s prací, aby ses mohla starat o maminku? Asi těžko by sis to mohla dovolit, kdybys žila sama, že.
únor 10, 2009 09:35
skaz : bb
nepsala jsem to jako radu, doporučení, všimni si:
právě, a ne všichni mají možnost našetřit předem na soukromou pečovatelku apod.

druhá věc je to, a to tedy není k Myšce, že spousta starších lidí má našetřeno tzv. na stáří, ale dělají vše pro to, aby peníze neutratily a dostaly je děti. Ty je pak ale nepoužijí na zajištění péče o rodiče, ale pro sebe a své děti.


Vím, že jsou lidi, kteří na to nemají, ale taky znám hodně starších lidí,kteří šetřili a šetří pro děti, ne pro sebe. Víš, to je tak. Na venkově se dědí majetky z generace na generaci a každá nová má tím o něco snazší život než ta předchozí. Prababička se přivdala do chalupy, pradědeček přistavěl hospodářské budovy. Zdědil to jejich syn, dědeček, vylepšil dům a přistavěl vejminek pro rodiče. Dostal to jejich syn, přistavěl patro. Když se vdala jeho dcera, patro už jen vylepšili, do přízemí šli rodiče, do vejminku prarodiče. 4 generace bez nájmu a všichni společně se dělí o energie. Staří pohlídají děti, uvaří řemeslníkům a okopou mrkev, aby mladí mohli stavět, podnikat, udělat si druhou vysokou atd. Vnoučata studují doma i v zahraničí. Majetek a peníze se tak po generace rozmnožují. To jsou ti nejmajetnější,
Ale i ti méně majetní si spoří. Spousta starších lidí má penzijní připojištění, stavební spoření a co myslíš, kdyby se jim něco stalo, zaplatí si z toho pečovatelku apod.? Kdepak, půjdou do LDN a peníze dostanou děti, vnoučata.
Vidím to u svých blízkých příbuzných, mají dospělé samostatné děti, zrenovované domky a byty, zánovní auta a mají penzijní připojištění, stavební spoření. Většina z nich ještě pracuje. Šetří už pro vnoučata, protože "mladí mají hypotéky, potřebují nové auto, chtějí k moři a na hory"...Nešetří pro sebe,na domácí rehabilitačku, na ošetřovatelku.

K tomu, že sytý hladovému nevěří - ano, tak to bývá. Já věřím, hladová jsem byla delší čas než sytá:-) A pak si dovolím zopakovat, že pocit sytosti je hodně individuální, mně k němu stačí mít krytou hypotéku a koupit si kdykoli co potřebuju, tj. oblečení, jídlo, apod. Jsou lidé, kteří jsou "sytí", nebo "za vodou" a nehodnotí to tak.

únor 10, 2009 09:47
skaz : bb
A peníze,který bych mohla mít na kontě - bb - ty pro mne nejsou podstatný.No,pro mne je podstatný,že se nemusím stydět sama před sebou.

Nějak nemůžu přijít na to, proč se s tím obracíš na mne:-) ale budiž.
Že ses postarala o mámu je výborné, ale zřejmě už jsi měla děti samostatné a manžel ti byl oporou. Myška popsala jinou situaci - sama, rozvedená, těžko by mohla jít s příjmem na nulu, protože z čeho by si zaplatila byt, jídlo atd.
únor 10, 2009 09:51
Ano bb, to je fakt přesně popsaná "sedlácká životní filozofie", : Eva
a nemyslím to ani omylem hanlivě.
A máš úplnou pravdu v tom, že lidi očekávají, že ta zdravotní a sociální péče bude zadarmo, protože prostě nějaká dlouho byla. Nějakou generaci bude trvat, než se to přetrvávající chybné myšlení, bude měnit.
Na druhé straně nemohu souhlasit s tím, že ti, co tu moc mají, dělají mrtvého brouka a čekají, až generace dnešních 80-50átníků, pěkně v tichosti nekomplikovaně zemřou.
únor 10, 2009 10:01
... : bb
ty 4000 na opatrování, to dostala k důchodu předpokládám. Prababička je v DD, platí za to cca 7000 z důchodu, takže jí moc nezbude a to spoří. Její děti jí nabízeli, že by mohla být na střídačku u nich, což by stálo mnohem méně, také že by dostala příspěvek na opatrování, něco by doplatili a dohromady by to dalo na pečovatelku, která by s ní byla přes den. Kdepak, ani slyšet, bude celý den s cizí ženskou a ještě jí platit, ani nápad. Raději je na pokoji s dalšími 2 babičkami, mají si co povídat. A komandují sestry :-)
únor 10, 2009 10:01
jo, Evo, to je přesný název :-)) : bb
Mám výhodu pozorovatele, protože od narození žiju střídavě půl života velkoměsto, půl venkov, třetinu dětství na horách. Vidím tedy jak to uvažování lidí formuje. Venkov mi přijde přece jen o něco zdravější a přirozenější.
únor 10, 2009 10:48
asi to bude v nás a v naší neschopností : Inka
změnit systém, ale to bude asi v genech. Upřímně mě fascinuje jak ve Francii jdou do stávky každou chvíli a jak jsou schopní tím opravdu něco změnit, jakou velkou váhu ty stávky mají.
Možná to bude tím, česko-francouzským maželstvím smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif vždycky když se rozčiluju nad něčím co změnit nemohu, tak mi manžel udiveně říká: tak proč nestávkujete??? A moje odpověď vždy zní: no protože nejsme francouzi. smilies/undecided.gif smilies/undecided.gif smilies/undecided.gif


únor 12, 2009 04:53
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]