O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

POPLATKY PRO LÉKÁRNÍKY - PROČ? - III. PDF Tisk E-mail
Úterý, 27 leden 2009

 Je to asi téma dost svárlivé, chvilku se váhy přiklánějí na tu, chvilku na druhou stranu. Ale jak je to opravdu? Díky za odkaz na článek, který sem strejda vložil. Je v něm pohled "manžela lékarnice". Ale: pod článkem je také poměrně vášnivá diskuze, ze které jsem si dovolila ukrást pár z opravdu mnoha otázek. Sama odpovědi nevím a je mi dost líto, že to nikdo oficiálně a věrohodně vysvětlit nehodlá...

 

 

 

 

 

 

  • Když to spočítám, tak mám ve svém okolí v pohodlném dosahu deseti minut pěší chůze osm lékáren (Praha). Z toho jich po roce 1989 přibylo pět. Když jdu kolem, tak kromě období chřipek a viróz je uvnitř každé maximálně jeden zákazník. Takže něco nefunguje, protože kdyby to takhle vypadalo například v potravinách, tak těch obchodů je dnes třetina. Z čeho ty lékárny žijí?

 

  • Rozhodně lékárny nevypadají jako provozovny před krachem - nové výlohy, nové vnitřní vybavení, nové a ještě intenzivnější osvětlení. Před krachem to vypadá jinak, už nám tu v okolí skončilo hodně prodejen a vždy to probíhalo stejně, prodejny chátraly, ubýval sortiment i perzonál až to jednoho dne bylo zavřené.

 

  • Mam lekarnici sestru. Na druhou stranu nemam pocit, ze by slo o nejak vyjimecnou cinnost nad jine postavenou. A nemam pocit, ze bych se az tolik flakal, take jsem musel vystudovat vysokou skolu (prava), take jsem musel udelat rigorozni zkousky a take,jednim skrtnutim pera mohu nadelat paseku v lidskych osudech. I kdyz ne zrovna vydanim spatneho leku, ale vydanim spatneho rozhodnuti. A to nemluvim a sve zene, jez take po vysokoskolskem studiu (vodni stavitelství) jednim spatnym vypoctem muze zabit lidi treba padesat a polovinu pracovni doby travi v terenu, v mrazu zime, pri ruznych merenich atd. -  Ale jeden drobny rozdil tu je - sestra nastupovala za 26 000 a nyni ma 38000, pricemz jsou tam "lekarnice" dve a dalsi 4 osoby "nizsi" a jeji sefova (soukromnice) ma cisty vydelek okolo 120 - 140 000 mesicne. Ja nastupoval za 16 000 hrubeho a nyni mam 22 000 (po 5 letech) a manzelka nastupovala v soucasne dobe za smesnych 15 000. 

 

  • Kolik lékárníků vás upozorní při výdeji léků ovlivňujících pozornost, že není vhodné řídit? A budete takové upozornění dodržovat? I když vám lékař řekl, že můžete? A jak to věděl, že zrovna vás to neutlumí a někam to nenapálíte?  Kolik lékárníků vás upozorní, když si kupujete obyčejný Paralen na sražení teploty, že není dobré ho kombinovat s ostatními přípravky proti chřipce typu Coldrexu nebo Panadolu, protože obsahují vlastně totéž a paracetamol se nemá přehánět?  Mj. MF Dnes dělala v Praze provokačku, šli s recepty na tři léky, které by mohly způsobit selhání ledvin (statin, aminoglykosidové ATB, cyklosporin A). 7 z 10 lékáren by tuto kombinaci vydalo.

 

  • No, jak to vidím z druhé strany: u nás na malém městě (cca 14000 lidí) máme zhruba následující počty: prodejna knih 1x,  papír/hračky 3x, elektro 3x, drogerie 4x, herna 5x, lékárna 5x. Chápu, že provozovat lékárnu je asi řehole, ale proč tedy je u nás tolik řeholníků? Proč neprodávají třeba knížky? Nebo hračky? Navíc na rozdíl od dalších prodejen lékárny zavírají nejpozději v 17:30 (některé mají do 16:00). Nebo jiné věc: naivně jsme 24.12. chtěli nějaký sirup proti kašli pro dceru (holt začal kašlat na Štědrý den). Všude zavřeno. Všechny lékárny se dohodly a otevřely hrdě v pondělí 29.12. Do té doby jsme tady měli  prostě smůlu. Inu vše pro zákazníka. Takže obhajoba toho, jak to mají v lékárnách těžké, u mě opravdu nepadá na úrodnou půdu.

 

  • Pozor, nemylte se, pokud např. babička doplácí 2000 na léky, nezapočítává se do limitu 5000 celé 2000, ale jen doplatek do nejlevnější léku na trhu. Takže třeba 500. Jenže babička nejlevnější lék nesnese, tak si musí doplatit více.

  

  • Jinak k doplatkům: Všechny doplatky se nezapočítávají.    Uznávané jsou jen takové částky, za které lze získat nejlevnější lék se stejným účinkem, jako lék předepsaný lékařem. Proto od ledna mohou lékárníci nabídnout pacientovi lék podobný tomu, který předepsal lékař a který je s nižším doplatkem. Když však lacinější lék nezabere, má pacient smůlu. Na stížnosti nebude brán ohled, protože to bylo jeho rozhodnutí.    Částku, o kterou překročí součet občanem uhrazených započitatelných regulačních poplatků a započitatelných doplatků limit 5 000 Kč, je mu zdravotní pojišťovna povinna uhradit do 60 dnů po ukončení kalendářního čtvrtletí, v němž byl limit překročen - což znamená dosáhnu-li limitu v dubnu,mám nárok na vrácení cca červenec,srpen

 

  • Pokud však lékař označí recept na lék razítkem "Nezaměňovat", lékárník musí toto doporučení plně respektovat. V takovém případě pojišťovny započítají celý doplatek do pěti tisícového ročního limitu. Když pacient tento limit za lékařské poplatky a za recepty překročí, pojišťovny přeplatky čtvrtletně vrátí.    Ale lékaři jsou v jejich rozhodování zda toto razítko použít velice omezeni. Vyhláška Ministerstva zdravotnictví přísně určuje, že doplatky za léky označené razítkem "Nezaměňovat" se započítávají do limitů úhrad za jednoho pacienta a překročení tohoto limitu zaplatí lékař ze svého!!!

 

NU, JE TOHO PLNO....

tak snad to někdo - časem - vysvětlí...

 

 

d@niela

 

 

Komentáře (158)add feed
no očekávám, že xse zas někdo moudrý ozve : alena puntíkovaná
a převede hovor na poplatky u lékaře - a poukáže na naši lakotnost, když remcáme kvůli třiceti korunám. Já mám pocit, že se všichni - ministerstvem zdravotnictví počínaje - brání hovoru o lékárnách. Pročpak asi. V tomto zkorumpovaném státě mě napadá ledacos.
leden 27, 2009 13:17
No, s tím vyúčtováním započitatelných doplatků je to taky kovbojka. : mamča
Můj otec užíval léky s vysokým doplatkem. Jen část doplatku, jak je psáno výše, by se započítávala do "vratných" přeplatků. Když zemřel, způsobně jsem vrátila do lékárny veškeré léky, vč. nenačatých balení. (Otec zrovna začátkem měsíce dostal léky na tři měsíce dopředu).
Doplatek, ani poplatek 30 Kč, mi samozřejmě nikdo nenabízel.
Toto zvláštní účetnictví, ve kterém se započítává "jen něco", je nepochopitelný i pro lékaře a lékárníky, natož pro nějakého důchodce, který je hlavním spotřebitelem léků.
Můj otec byl výjimka, a protože ho to bavilo, prostudoval si všechny předpisy s doplatky souvisejícími. Doma měl vlastní "lékové" účetnictví, ze kterého vyplývalo, že by mu VZP měla nadlimitní částku vrátit. Bohužel zemřel dřív, než o to stačil požádat.
Tak bych chtěla vidět údiv příslušných míst, kdybych o tu částku požádala v rámci dědictví. smilies/grin.gif
leden 27, 2009 14:13
není podstatné, že ten odkaz je ode mě, to jen, že bych nerad popudil strejdu, že jsem to zase způsobil . . . : toulavej
já už asi všechno podstatný na tohle téma řek´, víc nemám potřebu se zviditelňovat . . .
Kdo chápe tohle opatření jako potřebný, tomu není vysvětlovat CO. Kdo ne, taky není co vysvětlovat, jak tu bylo možno viděti. Prostě se dožíváme během 15 let o téměř 10 let déle a to není zadarmo, to stojí hodně peněz. Když má zdravotnictví ve Švýcarech nebo Francii násobný příjmy na léčení a léky a jen o rok dva delší dožití oproti nám, je to jenom za cenu našeho ZADLUŽENÍ. Žijeme na úkor budoucnosti a levici to netrápí, vždycky takhle žila. Pravice to chtěla vyrovnat, ale polovina společnosti s tím nesouhlasí - nevadí jí žít na dluh, zadlužovat svý děti. Navíc tyhle děti mají tu smůlu, že budou ještě živit mnohem víc starých lidí, než živíme my dneska. Jejich rodiče, kteří chtějí pro svý děti jen to nejlepší, tohle kupodivu nezajímá - docela sranda, žejo, jakou jim připravují skvělou budoucnost . . . Amen.
leden 27, 2009 14:31
Poplatky : Johana
Byla jsem s dcerou v prosinci na očkování proti encefalitidě. Lékař si vzal za úkon 50Kč. Dnes jsme byli na druhou dávku u jiné paní doktorky, vzala si 150Kč.V ordinaci jsme byly cca 5min. To jen pro tebe toulavej, jak oddlužuju zdravotnictvi.
leden 27, 2009 16:58
jo toulavej, : alenka bodka
akorát, že předtím, než to vzal do ruky Kaus a jeho melody boys tak zdravotnictví zadlužený nebylo. A taky nechápu, proč mají zdravotnictví a potažmo lékárny oddlužovat zrovna chudý lidi, proč ho neoddlužujou ti co ho vytunelovaly...kolikpak do topho oddlužení vrazili ze svýho Julínek se Skutrem?
leden 27, 2009 17:18
TAdy jde o to, : wendy
že i ze zdravotnictví se dělá kšeft a hučí se do nás, že za vše se musí platit. No dobře - tak ať kšeftují. Ale nechci dotovat lékárníky, protože by možná chudáci měli menší příjmy, a to z různmých důvodů. Jedním z nich je i ten, že je jich jak máku. Jsou to hlavně prodejny a nic jiného stát takto nedotuje.

alenko bodko, ono se dřív tzv. přerozdělovalo a teď jdou zisky soukromým subjektům, není co přerozdělovat. S tím je nutno se smířit.

Četla jsem dnes o tomto návrhu : část povinnmého zdravotního pojištění by šlo do soukromých rukou. Do soukr. pojišťovny. Co vás hned napadne...?
leden 27, 2009 18:46
toulavej, taky tak, navíc výběr otázek mi přijde tendenční : bb
tak si jen dovolím Muro zkopírovat tvoje odpovědi z dílu II, které jsem si přečetla až teď:

justik : mura
Co se stane s regulačním poplatkem, který zaplatím?
Regulační poplatek je ze zákona příjmem lékárny. Na
druhou stranu je u každého balení takto vydaného léku
automaticky snížena jeho cena. Např. při více baleních
dražšího léku může být celková cena položky na receptu
snížena o více než dvojnásobek regulačního poplatku. Pro
Vás to znamená nižší doplatek na lék, pokud není plně
hrazen. Pokud je přípravek hrazen plně, o to méně zaplatí
Vaše zdravotní pojišťovna. Z vybraných regulačních
poplatků musí ještě každá lékárna odvést státu daň ve výši
9 %.



Co je započitatelný doplatek?
Je to doplatek za nejlevnější dostupnou variantu Vašeho
léku. Např. pokud za Váš lék doplácíte 50 Kč a na
nejlevnější variantu se doplácí 10 Kč, do limitu se vám
započítá 10 Kč. O výměnu dražšího přípravku za levnější
můžete požádat přímo v lékárně.
Existují celé skupiny léků, u kterých se doplatky do limitu
vůbec nezapočítávají. Jsou to zejména léky uvedené
v seznamu léčiv k podpůrné a doplňkové léčbě a dále léky
s nízkou úhradou zdravotní pojišťovny (méně než 30 %).

leden 27, 2009 19:52
... : bb
jestli je někomu divné, proč prosperují lékárny, které prodávají naprostou většinu léků volně prodejných plus kosmetiku, potravinové doplňky, pleny, dětskou výživu, opalovací krémy atd., tak už taky nemám co dodat - mně prosperující soukromá zdravotnická zařízení, jako stomatologické ordinace, oční ordinace, optiky, ale i jiné, nevadí
leden 27, 2009 19:54
bb, mě to taky nevadí, ale : Ilona
tam se svobodně rozhodneme a buď tu kosmetiku nebo doplňky koupíme, nebo ne. Kdežto lék si prostě koupit musíme, chceme-li být zdrávi. A ne každému vyhovují léky levné až nejlevnější, které asi mají důvod, proč jsou tak levné.
Schválně - vysvětlila bys mi, v čem je třebas některý ten drahý lék lepší než ten levný? Určitě to nebude jen zářivým obalem. Ale asi těmi vedlejšími účinky!
leden 27, 2009 22:22
Ilono, : bb
taky si myslím, že to nebude jen tím obalem. Chtěla jsem pouze říct, že nevíme, tedy já nevím a ostatní tady se to asi jen domýšlejí, zda lékárny prosperují z doplatků na léky nebo z volného prodeje.
Nejde jen o kosmetiku, volně prodejná je spousta léků, třeba o paralen, acylpyrin, ibalgin, mastičky, nosní kapky, sirupy.
Nezapomínejme na veterinární léčiva, i ta se prodávají v lékárnách běžně a psů a koček přibývá, tedy i tento prodej.
Teď si vzpomínám ještě na homeopatika, ta jsou pokud vím všechna plně placená pacientem a jejich prodej taky stoupá. Přitom jejich nákup není vždy tak jednoduchý jako u běžných léků, ráno poslat mailem objednávku a do dvou dnů to dovezou. Objednávali jsme homeopatika pro psa přes naši lékárnu ve Francii, museli tam nafaxovat recept od veterináře, na základě toho teprve z Francie letecky poslali lék a pak musela lékárna vrátit obálku od léku s vloženým originálem receptu...To vše je spousta času, nákladů a my to zaplatíme, takže i z toho ty lékárny tvoří svůj zisk.
Neříkám, že je všechno košer, ale právě proto, že pozadí až tak neznáme, neměli bychom to vidět jednostranně.
leden 27, 2009 23:29
jak si řekla Bíbí : alena puntíkovaná
lékárny prosperují tak jako tak a prosperovaly by i bez poplatků, které de facto nepotřebují. A tím se tedy dostáváme opět k věci. Proč tedy ty poplatky vybírají - a zdaleka nejde jen údajně směšných třicet korun - a proč je vlastně máme platit. Nemocní lidé - na které to má největší dopad - obvykle moc bohatí nejsou. Já osobně považuji vybírání poplatků na léky za nemravné. Lékaři ovšem těch třicet korun ráda dám.
leden 28, 2009 06:34
Kdo se díval na Jílkovou s lékárníky : wendy
tak ví, že se starým lidem nabízejí levné přípravky (stará babka nemá moc peněz tak ať koupí aspoň něco) a mladším, dobře ustrojeným ty nejdražší (ta na to má, na tu to můžeme zkusit). A taky bych ráda věděla, v čem spočívá ten cenový rozdíl, mnohdy stovkový.
Stále v tom ale vidím hlavně kšeft, který netřeba z našich kapes dotovat.
leden 28, 2009 08:42
ad Jílková : alena puntíkovaná
v té diskusi vyplynula na povrch další věc - tedy, že v lékárnách vás mnohdy neobsluhují magistry, tedy vysokoškolačky, které by vám mohly fundovaně poradit, nýbrž laborantky - tedy středoškolačky - které například o působení a účincích jednotlivých léků a potravních doplňků nemají tušení. A ani ho mít nemusí, neb jsou tam na tio, aby míchaly masti a roztoky a ne aby odborně radily. Samosebou, nejsou podle oblečení například - od magister k nerozeznání, takže vám mohou, jak se následně při průzkumech ukázalo, nejen uškodit, ale dokonce vás i zabít. Tak a teď mi někdo chytrej napište - proč mám za tohle ještě platit navíc.
leden 28, 2009 10:56
nejsou : alena puntíkovaná
- p=odle oblečení například - od magister k rozeznání.... sorry
leden 28, 2009 10:57
... : mia
Ahoj léků beru dost a bylo mi vysvětleno s cenou takhle-je několik léků,které mají naprosto stejnou účinnou složku,ale pouze jedna firma má jakoby originál a tento lék je nejdražší poněvadž zahrnuje náklady na testování atd.Takhle to bylo vysvětleno mně lékařkou.Např.na tlak jsem brala lék inhibace,pak ho pojištovna nahradila levnějším lékem.Mrzelo mně to řekla jsem lékařce,že si budu inhibace plně platit pokud mi ten nový nebude vyhovovat.Ale i ten levnější mi naprosto vyhovuje.Jednou takhle vysvětlovali rozdíl coldrex vervus lacinější přípravky v novinách.Jde o to,že coldrex je dražší protože místo třech levnějších přípravků polykáte jeden drahý.
leden 28, 2009 12:05
... : mia
Takže s tím coldrexem jde o to,že platí zákzník za pohodlnější užívání více
leden 28, 2009 12:24
aleno puntíková, : bb
souhlas, taky bych za lékařskou poradu neplatila laborantce. Kupuju v lékárně neškodné věci, které známe a užíváme roky, a pak věci na předpis od doktora. Když jsem se potřebovala poradit ohledně homeopatik, tak jsem u pultu řekla, že mám dotaz pro magistru, slečna je magistra nebo mi ji zavolá? zavolala dozadu, přišla magistra, probraly jsme to. Tak si ale vem, kolik času jsem jim blokla, a často se setkám s tím, že obzvláště starší lidé potřebují hodně poradit a stráví tam více času. Dokonce jsem byla i svědkem toho, že paní ukazovala magistře koleno, ať se jí na něj mrkne :-) Než jí lékárnice přesvědčila, že ona fakt ordinovat nemůže, že musí za doktorem, ona že jí může nanejvýš nabídnout něco k vyzkoušení, tak většina čekajících tu frontu vzdala.
Tak si Alen prostě řekni o magistru, když si nebudeš jistá. Náplasti a jitrocelový sirup klidně může prodat laborantka :-)
leden 28, 2009 12:39
nojo bíbí. : alena puntíkovaná
ale když si jdu koupit třeba lux nebo televizi, taky u toho potřebuju radu a odbornou pomoc a předvedení...to mi jako má elektra naúčtovat tři pětky navíc, za to, že mě prodavač obsloužil?? A na co jinýho tam ty magistry a laborantky jsou, než na to, aby obsloužily zákazníky a poradili jim????!!!! To tam pak může prodávat bába, která má dvě měšťanky. a efekt bude tentýž. Oni za to, že ti prodaj lék a řeknou ti jak ho užívat a na co dát pozor, jsou placený a ne zrovna špatn ě. Já jim ty prachy nezávidím, ale totéž pro tebe udělá prodavačka v papírnictví, nebo v drogérii zdarma a považuje to za součást své práce.
leden 28, 2009 13:26
jo pamatuju ty časy, kdy tě : alena puntíkovaná
prodavačka v krám ě odbyla, že na tebe nemá čas, že pracuje...Ale ty časy jsou ty tam - alespoň jsem se to domnívala. V lékárnách zřejmě Leninův duch stále vládne.
leden 28, 2009 13:28
To je pravda a-p : wendy
my začali chodit do krámů, kde se nám věnovali a dokázali fundovaně poradit. Tak máme vytipované třeba dvě elektry. Například. Je konkurence, prodejci by si měli legálními prostředky zákazníky získávat a udržet.
leden 28, 2009 13:34
aleno : bb
reagovala jsem spíš na tu část, že neodborná obsluha v lékárně může pacienta ohrozit, čili jak bys třeba mohla postupovat, aby se ti to nestalo
ten poplatek jsem pominula a nemyslím si, že zrovna odborná obsluha je důvod proč ho platit, i když ani s elektrou to nesrovnávám, málo výkonný vysavač mě neohrozí na životě :-)
ty poplatky už asi víc nerozsekneme, to bychom si museli ověřit, zjistit jak to ve skutečnosti je - kdyby to bylo jak píše Mura, tak se lékárníci neobohacují nadměrně na účet pacienta. Kdyby jim to teklo rovnou do kapes, tak nevím, proč by si stát dal takovou práci to zavést, když by z toho nic neměl (daně moc asi ne, protože k příjmu z poplatků promptně vykáže každý lékárník adekvátní výdaje, aby nemusel moc platit). Že by lékárnická lobby byla tak silná se mi nechce věřit. Takže pokud jde o lékárnické poplatky, jsem tam co před týdnem,kdy jsme se tu začali všici dohadovat. Nemám nějak čas se tím zabývat tak, abych věrohodně zjistila jak to je.
leden 29, 2009 01:24
Teda, : NČ
fakt nevim, jestli by někoho někdy v životě vůbec napadlo, kupovat bez porady se študovanym doktorem nějaký závažnější léky. A to ani po doporučení samotnýho študovanýho magistra. Že mi nedělá dobře aspirín na žaludek, to vim dávno, a ví to každej kdo má vředa. A když sem potřeboval malou tubu Flucináru na vyrážku na ruce, stejně mi ji magistra neprodala, musel sem si vystát u praktika frontu jen proto, aby mi pak beze slova a samože bez prohlídnutí (mna co taky?) napsal recepis.
Vynucování si jakýhosi KULTU VÝJIMEČNOSTI magistrů v lekárnách není nic jinýho než zoufalá snaha po udržení si kšeftu. To, co je bez předpisu, to by mělo bejt k mání u každý pumpy (tam aspoň maj furt vodevříno) a v každym márketu. To, co je na předpis, nechť je jen v lekárně ale je mi uplně fuck, jestli mi to přes pult podá mgr nebo "jen" SŠ. Jak to mám užívat, to mi přeci stejně řekne MUDr. Ty lekárnický popisy na krabičkách 3x denně kapku, atd. Sou uplně k prdu. Snad by to mělo bejt uvádený při diagnose: demence, nebo sklerosa... ale to už je uplně v jiný rovině.
leden 29, 2009 07:16
... : NČ
Požaduju aby v každym kšeftu, kde prodávaj alkohol, byl vyškolenej perzonál (nejméně mgr.) kterej mě při koupi vysvětlí, že vylemcnutí litrovky rumu naex hrubě škodí zdraví - poškozuje játra a ledví a též rozum zatemní, též že je velmi škodlivý zdraví míchání kořalky s pivem a vínem. Na každou flašku kořalky aby mi propiskou a nečitelně prodávač napsal max. 6x denně panák, a též aby mi na každou flašku byl umístěnej pyktogram "po požití zákaz řízení motorových i nemotorových vozidel a zákaz i jinejch činností, vyžadujících pozornost", též "po požití zákaz provádění bankovních transakcí a dávání slibu manželství". Chci, abych na todle všecko byl upozorněnej odbornym prodávačem.
Taky žádám aby na každý flašce mlíka (zejména kyselýho) bylo uvedeno "nebezpečí rychlýho a řídkýho posr*ní"! A chci abych na to byl i upozorněnej prodávačem - odborníkem přes sr*čky!
leden 29, 2009 09:28
Teda NČ ty jsi číslo ! : wendy
Musela jsem to zavřít a dočíst až odešel od kolegyně klient.
Já byla dnes na povinné prevenčce a prováděla jsem tam částečný bojkot, neboť to považuju za zbytečné vyhazování peněz. Stejně tě skoro neprohlíží, jen se zeptá na pár věcí, změří tlak a ostatní opsala z not od mé praktické lékařky. U sestry jsem odmítla číst písmenka s tím, že na levé oko stejně nic moc nevidím a na pravé mám v brejlích správné dioptrie od odbroníka. Na všechny potřebné prevenčky chodím pravidelně. No byla jsem asi pěkně hnusná.
No k těm poplatkům jsme si to pěkně vysvětlili, jen se mi zdá, že nám to tzv. odborná veřejnost stále vysvětluje tak složitě, že se stejně jak to je doopravdy nedozvíme. Jestli ono to nebude schválně ?
leden 29, 2009 09:41
Nč : mia
Ty jsi fakt kolík tuhle s tou černoškou a ted tohle ty dovedeš člověka rozesmát.
leden 29, 2009 09:51
no máš pravdu bíbí - lékárenská lobby a potažmo lobby farmaceutických firem neexixstuje, : alena puntíkovaná
země je placatá a voda teče nahoru. Já ti fakt závidím. Je to jenom náhoda, že už doktoři například nesmějí mít v ordinaci léky, které by pacientovi rovnou dali, nebo píchli. Můžou jen napsat recept, hnát pacienta do nejbližší lékárny, načež se pacient vrátí, aby mu mohl lékař píchnou injekci. Ne - to určitě nemá nic společnýho s kšeftama lékáren. Nenene - opak si může myslet jen věčný remcal a oportunista, kterej jenom lékárnám závidí. Julínek to vymyslel geniálně - a von je geniální - skoro jako Lenin. Taky je mu podobnej.
leden 29, 2009 11:06
Mio, s černoškou? Nevim. : NČ
.
leden 29, 2009 11:30
Nč : mia
téma sex není six
leden 29, 2009 11:35
aleno :-) : bb
připomínáš mi jednu sousedku, taky si najde na všem něco a vytáhne jen co se jí hodí...
Neřekla jsem, že lobby lékárníků, ale že se mi nezdá, že by byla tak silná, aby prosadila poplatky pro lékárníky do jejich kapes. Lobbing farmaceutických firem je silný až až, ale proč by lobbovali za to aby si lékárníci mohli kapsovat poplatky, co by z toho firmy vyrábějící léčiva mají? Pro ty by naopak mělo smysl dát co nejvíc léčiv do volného prodeje bez předpisu, tudíž i bez doplatku 30Kč, zavést prodej v těch sámoškách jak píše NČ, u benzinek atd., prostě prosazovat co nejvíc volný prodej co největšího množství léčiv. Samozřejmě i v lékárnách. Takže pokud jde o doplatky 30 KČ za léky, tak v tom farm. společnosti asi moc nelobují, no a samotní lékárníci by ty doplatky nevylobovali jen tak.
Proto se domnívám, že snaha o zavedení doplatků v lékárnách nevzešla od lékárníků :-) ale skutečně od Julínka atd., a že z toho očekávali zisk pro zdravotnictví - pokud by to bylo jak psala Mura, že tedy část ceny léku přenesou tímhle způsobem na pacienta - že lékárně sníží úhrady od pojišťovny a ona si to "vybere" v doplatcích přímo od pacienta (nemá smysl se znovu pouštět do dohad jestli je to správné nebo ne atd).


leden 29, 2009 11:58
oprava, : bb
Neřekla jsem, že lobby lékárníků,
vypadlo slovo neexistuje - "neřekla jsem, že lobby lékárníků NEEXISTUJE..."

leden 29, 2009 12:00
ostatně, : bb
sama na konci píšeš že to vymyslel Julínek, a na začátku zase lobby lékárníků, tak se nediv, buď v tom sama nemáš jasno a trochu guláš jako já, nebo chceš za každou cenu remcat a ne si nic vysvětlovat
leden 29, 2009 12:02
Ajo Mio : NČ
si myslela tu hrůzu hrůzoucí z vobrázku, co k tý samotný hrůze vystrkuje eště další dvě hrůůůzy:-(
leden 29, 2009 12:11
Jistě bíbí : alena puntíkovaná
Julínek to vymyslel z čirého altruismu a nikdo ho neovlivňoval....tak proč se všichni za tento zákon odpovědní tak brání diskusi ausgerechnet na tohle téma, veškeré dotazy a námitky bagatelizují a snaží se odvrátit pozornost hlavně k těm třem pětkám, co se platí doktorům. Dokonce se najdou i tací, kteří tvrdí, že vkůli miernejm třiceti korunám (je zajímavý, že nikdo nepřizná, že jde o několikanásobky třiceti korun .- mluvím o lékárnách, aby bylo jasno) budeme mít potíže v EU. No toje fakt roztomilý.No a je jasný, že já, když odmítám platit dvakrát měšsíčně stopadesát korun navíc, jxsem jen ubohý závistivec, který ničemu nerozumjí a který si nechce nechat nic vysvětlit. Já bych si i nechala, ale krom argumentu, že klesne-li návštěvnou u lékaře, klesnou lékárnám tržby, tu nikdo nic smysluplného neuvedl.
leden 29, 2009 12:25
nč : mia
tvuj komentář v 10.49 h jako reakci na můj dotaz k tý černošce čau
leden 29, 2009 12:31
aleno : bb
ty teda víš přesně jak to s těmi doplatky je? jestli se o tu částku lékárníkům snižují doplatky od pojišťoven, nebo jestli jim to jde všechno do kapsy? tj. do hrubého zisku ke zdanění?
Podle mě každá z variant může vyhovovat jedné straně, ale ne oběma (ne lékárníkům i systému zdr.pojištění), takže Julínek a lobbující lékárníci jít proti sobě.

leden 29, 2009 12:44
... : bb
"spíš museli" jít proti sobě...

si ještě vzpomínám, když se s těmi poplatky v lékárnách přišlo, že lékárníci remcali, že budou mít se vším jen víc práce, víc administrativy a ještě jim budou lidi nadávat, že je okrádají
Tak jak to je? Soudě z toho, jak mi intenzivně naznačuješ, že jsem pitomě mimo, víš přesně jak se věci mají.
leden 29, 2009 12:46
vis, co aleno : mura1
zajdi do lékarny a zeptej se, kolik stal nektery z tvych leku pred 1.1.2008, kolik na nej tehdy doplacela pojistovna, kolik ty a odecti 5% dph. stejne tak se zeptej, kolik stoji lek ted, kolik ti doplaci pojistovna ted, kolik doplacis ty, pricti poplatek 30 kc (nezapomen ho rozpocitat na jednotliva baleni, pokud ti doktor predepisuje vic nez 1) a odecti 9% dph. a z rozdilu bude uplne jasne kdo na tom vydelal a kolik.
leden 29, 2009 12:55
Jo, jasně Mio. Čau : NČ
.
leden 29, 2009 12:58
jo Aleno : NČ
ptej se a sčítej, násob, vodčítej, pak se zase ptej, vodčítej....zrovna když tam bude fronta.
Věřim, že jistě ti mile, trpělivě a rádi budou vodpovidat.
leden 29, 2009 13:01
Z výše uvedeného nakonec vyplývá : wendy
že kdyby se do toho ministerstvo nestaralo a poplatky nevymýšlelo, bylo by v českých luzích klidněji.
leden 29, 2009 13:02
jaka fronta? : mura1
Když to spočítám, tak mám ve svém okolí v pohodlném dosahu deseti minut pěší chůze osm lékáren (Praha). Z toho jich po roce 1989 přibylo pět. Když jdu kolem, tak kromě období chřipek a viróz je uvnitř každé maximálně jeden zákazník.

leden 29, 2009 13:05
... : bb
mura :-)))))))
leden 29, 2009 13:08
... : bb
wendy, to bezesporu, taky kdyby nezavedli dálniční známky, mýtné, školkovné, školné ani jiné...akorát že tohle se vždy týkalo skupiny obyvatel,řidiči, špeditéři, rodiče...a lékárny se více či méně týkají všech
leden 29, 2009 13:09
můro 1 : NČ
Jo, tak to jsem ani nezaregistroval, jak krásně to Julča zařídil a jak snížil nemocnost. Nevim, v lekárně jsem byl naposledy někdy v letě pro mastičku, žádná epidémie nebyla a stál jsem frontu. Asi se na Žižkově víc marodí, než ve zbytku republiky. Nebo teda víc marodilo. Než to Julča a skutr zredukovali (mi to připomíná Švejka u odvodu: schopen!!!!!).
leden 29, 2009 13:11
NČ, jestli je těch lékáren hodně a pořád přibývají, jak tvrdí třeba strejda - protože je to skvělá výdělečná činnost, : toulavej
NEMOHOU být v lékárnách velké fronty . . . Ledaže by těch lékáren bylo pořád málo . . .
leden 29, 2009 13:42
Heleďse Puntíkatá, vemu to stručně . . . : toulavej
POPLATKY lékařům ti NEVADÍ, jak jsi uvedla a tyhle poplatky mínus daň ze zisku, JSOU PŘÍJMEM lékaře – NAVÍC, tedy jakoby PŘILEPŠENÍM, ve skutečnosti vyrovnáním ušlého zisku z úbytku pacientů odrazených zaplacením poplatků.

POPLATKY v lékárně za léky ti VADÍ a přitom tyhle poplatky, jak se tu společným úsilím zjistilo, nic neoddlužují, ale mají VYROVNÁVAT rozdíl mezi výdaji a příjmy ze ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ, protože příjmy jsou menší, než výdaje. Ty poplatky v lékárně ŠETŘÍ společné peníze vybrané ze zdravotního pojištění od všech občanů, zdravých i nemocných. Šetří je na zaplacení nejdražších léků a nejdražšího léčení takových nemocí, jako je roztroušená skleróza nebo operace pětinásobného bypasu srdce, na které by si občan s průměrným příjmem nenašetřil ani za 300 let. A taky je šetří třeba na zakoupení dalšího gama nože, aby se dostalo v přiměřeném čase na operaci všech potřebných, než umřou a nedočkají se, protože jeden nebo dvě taková to zařízení na 10 milionový národ nestačí. A šetří je proto, že část částky hrazené zdravotní pojišťovnou za léky lékárně HRADÍ PACIENT. A ON je hradí proto, že ty léky jsou určeny PRO NĚHO, ne pro souseda. Proto se na té úhradě podílí on. Ta SOLIDARITA SPOLEČNOSTI s nemocným spočívá v tom, že mu na ČÁST ceny léků přispívá každý z toho povinného zdravotního pojištění, takže pacient neplatí PLNOU cenu předepsaného léku. Když mám hlad a potřebuju jídlo, taky nebudu požadovat po sousedovi, aby mně ho zaplatil jenom proto, že mám hlad, když si ho mohu koupit sám. Když se chci dostat rychleji z Plzně do Prahy autem a použiju dálnici, tak si já musím PŘIPLATIT zakoupením dálniční známky. Nepůjdu za sousedem, aby mně ji koupil. Takže nemocní těmi poplatky ŠETŘÍ společné peníze PRO VŠECHNY POTŘEBNÉ, TEDY NEMOCNÉ, TEDY následně zase i PRO SEBE !!! Protože zdraví do toho systému jen přispívají, ale zatím ho nevyužívají, tak proč by měli přispívat ještě znovu, nad rámec zdravotního pojištění, které už platí.

Jestli ani tohle není srozumitelný, tak to už ale VOPRAVDU nevím . . .

leden 29, 2009 13:46
Toulavej, : NČ
na Žižkově další za poslední půlrok nepřibyla žádná. Stejně chodim jen k Matce Boží, tu mám nejblíž, ale Žižkov mám celkem prochozenej. Taky je ale teda možný, že lidi jezděj ze Žižkova do krajskejch nemocenskejch Ráthovejch lekáren :-)))
leden 29, 2009 13:48
Toulavej, dovolim si podotknout : NČ
Srozumitelný to je. Jenže naprosto demagogický a uplně mimo WC.
leden 29, 2009 13:55
A jak tenhle problém TRVALÉHO SCHODKU mezi vybranými penězi z povinného zdravotního pojištění : toulavej
a vydáními za zdravotní služby – léky – ošetření vyřešila vláda pana Paroubka, tedy ministr Rath : nejprve vyrovnal dluhy NĚKTERÝCH pojišťoven ze státního rozpočtu zvýšením jeho zadlužení. Vyměnil vedení VZP za své loajální lidi ze socdem a ABY ZNOVU DLUHY NEPŘIBÝVALY, zastropoval výdaje. Takže, když jsi jako pacient něco potřeboval, co ale nebylo úplně akutní, na umření a přišel jsi 16., už po vyčerpání limitu na daný měsíc, „tak zase až prvního příští měsíc, pane paciente, jinak bych to musel zaplatit ze svýho“ – mu řekl doktor v ordinaci – a to platilo na ošetření i LÉKY . . . A pan Rath se všude chlubil, jak ten problém elegantně a hned vyřešil, HLUPÁK (chytrák – vyberte si). A lidi, kteří tehdy ani nepípli, že budou čekat na endoprotézu v 75 letech DVA ROKY, jak to řekli před třemi lety tátovi mojí kolegyně v práci, MLČELI, PROTOŽE NIKDO PO NICH ŽÁDNÝ DALŠÍ PENÍZE NECHTĚL i když v jejich letech se jí už nemuseli dočkat . . . A dneska tihle lidé protestují proti poplatkům, které jim zajistí, ABY ŠLI NA TU OPERACI UŽ TŘEBA ZA MĚSÍC . . . Tihle lidé si dobrovolně vybrali, že budou zase čekat ty dva roky nebo čtrnáct dní na prvního další měsíc, protože se přece KVŮLI SOBĚ nebudou uskrovňovat . . . A to je ten největší fór, kterej si pro ně vymyslely špičky socdem, využívajíce jejich hlouposti a závisti, aby se čistě náhodou na nich nedej bože nechtěl někdo – zlý kapitalista – obohatit . . . Vedení socdem ale VŮBEC NEZAJÍMAJÍ HLOUPÍ ZÁVISTIVÍ PACIENTI, jejich blaho. Zajímá je JENOM M O C, protože ta je opojná, rozhodovat o životě jiných . . .

NČ - nějakého protiargumentu, KDE a v ČEM je ta demagogie se ASI nedočkám, nemýlím-li se :-)

Jestli za poslední půlrok žádná lékárna nepřibyla i když je tohle podnikání tak výhodný, buď tak výhodný není, nebo u vás žijí lidé, kteří nechtějí rychle zbohatnout na chudácích pacientech - jsou uvědomělí, protože všude jinde jich prej přibylo jako hub po dešti, za úplňku. Aspoň strejda tu něco v tom smyslu tvrdil. Pod zkratkou WC si představuju ve svý prostoduchosti jen splachovací záchod, ale co ten má společnýho s tímhle tématem mně nějak není úplně jasný . . . ledaže by zase VTIP ? . . .
leden 29, 2009 14:26
malý doplněk : toulavej
Každej dluh ve slušný společnosti se musí splatit a to včetně úroků. Takže NORMÁLNÍ je si nepůjčovat a když musím, DĚLAT PRO PŘÍŠTĚ TAKOVÁ OPATŘENÍ, ABYCH SI UŽ PŮJČOVAT DÁL NEMUSEL. NIC TAKOVÉHO ale ŽÁDNÁ PŘEDCHOZÍ VLÁDA NEDĚLALA. Když se někdo z PRAVICE pokusil ZAMEZIT SCHODKŮM ve zdravotnictví, rychle toho nechal, protože viděl, že politická protistrana by to hned ZNEUŽILA, aby se tak udělala hodná před voliči a v příštích volbách zvítězila. Levice tohle řešit nemusela, protože dluhy dělala tak jako tak a jestli budou o 10 miliard vyšší nebo ne, je přece v 70 miliardách či 100, úplně fuk. Až přišel polovinou národa teď vysmívaný Julínek a protože BYL ZODPOVĚDNÝ, rozhodl se s tím NĚCO udělat, aby dále peníze nechyběly. MOHL, jak navrhoval NČ, zvýšit zdravotní pojištění. V době prosperity by to prošlo a pár let by nebyl s penězi velký problém. V době krize by ale peníze chyběly (vyšší nezaměstnanost=menší příjmy ze zdravotního pojištění, ale neměnný počet pacientů). Taky si mohl zase půjčit na dorovnání nových dluhů. V tom biliónu, co už dlužíme jako stát, se pár DALŠÍCH miliard ztratí . . . A on začal ŠETŘENÍM=REGULAČNÍMI POPLATKY. ODPOVĚDNÁ OPOZICE by mlčela a byla ráda, že někdo jinej vyřeší tenhle problém a nebude to muset dělat sama. Dnešní opozice neví, co je to ODPOVĚDNOST, dluhy jí slouží na UPLÁCENÍ VOLIČŮ, kteří NEVĚDÍ, že ty dluhy budou platit zítra právě oni . . . takže o to méně budou zítra mít. To zítra bude ZNATELNÉ ale až za 10 – 20 let . . . Předáci socdem v té době už budou většinou v důchodu s velkým důchodem, takže ZA VODOU, na rozdíl od svých dnešních mladých voličů a dětí jejich dnešních starých voličů . . .
leden 29, 2009 15:31
chodím pořád do jedné a té samé lékárny : alena puntíkovaná
pro tytéž léky. Pokaždé platím jinou částku...a to je zajímavý - nikdy ne menší než před tím. Kde je ta sleva, co kvůli ní platím za každý lék o tři pětky navíc?
leden 29, 2009 18:34
o SLEVĚ jsem tu nepsal . . . : toulavej
psal jsem o tom, že kdybys ty a kdokoliv jiný, potřebný, POTŘEBOVALA "zázračný" nový lék třeba na nějakou vážnou nemoc, tak KDYŽ NA NĚJ BUDOU PENÍZE, dostaneš ho s doplatkem nebo bez doplatku podle toho, na co bude určený. Když ty peníze ve zdravotnictví nebudou, tak holt nebude ani ten lék a nebo bude jenom pro někoho třeba náhodně vybraného, ale ty bys jistě dodala z protekce. Možná z protekce jenom pro někoho, ale když bude těch peněz dost, tak protekce nebude nutná.
leden 29, 2009 19:14
hele toulavej, : alena puntíkovaná
a jak si myslíš, že to dneska chodí?
leden 29, 2009 22:10
aleno, : bb
někdy se začít se změnami musí a výsledky se neprojeví hned, tedy na za rok, ale za dva, pět nebo třeba u tvých synů až jim bude tolik co tobě

neodpověděla jsi mi ještě jak jsem se tě ptala předtím:
aleno : bb
ty teda víš přesně jak to s těmi doplatky je? jestli se o tu částku lékárníkům snižují doplatky od pojišťoven, nebo jestli jim to jde všechno do kapsy? tj. do hrubého zisku ke zdanění?

leden 30, 2009 00:37
já to přesně nevím : alena puntíkovaná
a zdá se, že to neví vůbec nikdo.Alespoň to nikdy nikdo jasně neřekl. Právě nic neříkající kecy, kterými se okolo toho mlží, ve mně vzbuzují podezření.
leden 30, 2009 07:28
Toulavej : NČ
Nedočkáš. To nemá smysl.

leden 30, 2009 07:34
NČ, já to věděl, že budu mít dobrej vodhad . . . : toulavej
.
leden 30, 2009 09:16
Toulavej: BINGO :-))) : NČ
Kur*a, tak promiň, nic přeci vezlym!!!
leden 30, 2009 09:35
pro muru : myšákovci
zástupkyně lékárníků v pořadu s Jílkovou pořád dokola mlela, aby si lidi našli tu svoji, dobrou léárnu. Tak asi v těch dobrejch jsou fronty a v těch špatnejch nikoliv...

bb já vím, že stát zavádí poplatky různé. Těch 30 u lékárníků není zas tak horentní suma (i když za položku, to chápu že to lidi nazvedlo), ale že to štve tolik lidí, to myslím nebude jen a jen tím, že se to týká všech a ne jen určité skupiny. Možná to chtělo víc citu a v tomto případku míň chrastit kasičkou. Nojo nojo já vím, všechno ve zdravotnictví chtít zadarmo nebo skoro zadarmo a platit jen pojistné a léky, to nelze, i zdraví je nákup-
prodej, atd.
leden 30, 2009 09:55
Teda myšákovci : NČ
Někdo chce něco zadarmo? To se snad platí málo? Pojišťovny nevykazujou desetimiliardový přebytky? Nevim, jestli je to málo, má se to uvést dopořádku.
Ale tohle, takhle nastavený, to je docela normální tzv. spoluúčast, jako při stanovování vejšky pojistnýho při pojištění auta. Teda - když budeš nevopatrnej lempl a budeš bourat, tak si určitou část zaplatíš sám. Do určitý vejšky, a to podle smlouvy. Když tě nabourá někdo jinej a ty za to moct nebudeš, nebudeš doplácet - na to se vztahuje povinný ručení toho druhýho. No dobře, budiž.
Jenže lidský zdraví nejni fáro! Z 90ti procent vůbec nedokážu ovlivnit jeho nabourání!
leden 30, 2009 10:26
To máš těžký NČ : myšákovci
pak by se to muselo posuzovat ad hoc. Fetuješ, jsi stálým hostem na záchytce, hulíš jak za nároďák, máš nadváhu z přežírání brambůrkama, nechodíš na prevenčky - budeš holt platit víc než ti pořádní. To by byla regulace ! Bože, to jsem dneska přísná.
Tak - pěkný víkend bando. Bude hůř.
W smilies/cheesy.gif
leden 30, 2009 14:40
Svatá prostato, tady to pořád ještě pokračuje... : strejda
Jsem pro logiku. Jsem pro 30ti korunový poplatek při první návštěvě lékaře (zubaře). Nikoli při každém objednání.
Jsem pro zaplacení poplatku za chutné i nechutné jídlo v nemocnici. Vrcholně nelogické jsou však poplatky za ty pitomé recepty, natož za každou položku. A nic na tom nemění ty obsáhlé přednášky toulavého zde.

V nemocnici jsem byl kdysi dávno asi týden a to pouze 1x za život. A to jsem ještě smlouval...
Také jsem musel chodit na povinné preventivky. Vypadalo to asi takto. Tlak, dýchat/nedýchat, krev, moč, tentgen plic a asi 2x nebo 3x mi vytočili i graf, jak mi bouchá motor.
Jednou mi naše doktorka našla zvýšený cholesterol a nakazovala mi co smím, co nesmím atd. Při té příležitosti mi nabídla i nějaké svinstvo za 800 Kč, prý na omlazení organismu. Neuspěla hokynářka...
Při dalším opakovaném odběru krve jsem měl cholesterol v normě a přitom jsem za těch 14 dní pro to neudělal ani ň.
Věřím, že kdyby mě navštívila doktorka Cajthamlová, určitě by mi z lednice vyházela úplně vše a nechala by mi tu jen jabka a pomaranč. I to pivo by mi vyhodila, čarodějnice...
leden 31, 2009 13:48
přesně to co říkám : alena puntíkovaná
tři pětky doktorovi, v nemocnici a tak - ty jdou jasně do zdravotnictví a proti tomu nikdo nic nemá. Ale tuhle jsem se dočetla, že když nebudeme platit třipětky za recept v lékárně, tak že nebude na silnice.....teda nezlobte se, ale co mají silnice co dělat ze zdravotnictvím. Neplatí se snad mýtné a dálniční známky? A kam jdou teda ty peníze - zubařům - nebo jak? To, že budou naše děti platit jen dluhy - to neříkejte lidem, ktešrý celej život makaj a platěj daně a pojištění, to říkejte frajerům, co si kámoš kámošovi za hubičku rozprodali celou republiku a následně vytunelovali co šlo. Teď chtějí prodat české aerolinie a potažmo pražské letiště rusákům. A Topolánek je tou myšlenkou nadšen...tak mi teď vysvětlete, jakej je rozdíl mezi ním a komunistama. Copak mu za to asi slíbili?
leden 31, 2009 14:21
puntíkatá, starší lidi, co celej život platili poctivě daně a polovinu toho času za vlády bolševika, : toulavej
mají smůlu v tom, že ty daně šly do jedinýho pytle a z něj se platily všechny potřeby, výdaje státu. Kromě léků třeba taky oprava silnic nebo oprava ostnatýho drátu na hranicích, taky všechny přehrady, elektrárny, kterých jsme tolik nepotřebovali, kdybychom nemuseli vyrábět železo na tanky, děla a rakety. Taky 120 tisícová armáda se z toho platila, všechny prvomájový průvody, taky plechový cedule hlásající světlý zítřky pod vedením KSČ. Takže vlastně voni ani ŽÁDNÝ PENÍZE nezbyly, když se jich většina prošustrovala za nesmysly . . . A to ještě dávno před nástupem tunelářů z ODS.

Ale, mám pro tebe dobrou zprávu – někdo ze socdem si před krajskými volbami vzpomněl na jednu povídku od Šimka a Grossmana, zvláště pak myšlenku „nechci slevu zadarmo . . .“ A tady je už ten výsledek snah oranžových šál pomoci nezištně lidem :
http://zpravy.idnes.cz/lekarny-bez-poplatku-zazily-razii-rath-mluvi-o-sikane-pfu-/domaci.asp?c=A090131_1130974_domaci_kot
. . . když k tomu připočteme např. jen namátkou oznámení ZVÝŠENÍ JÍZDNÉHO třeba v Brně, ovládaného socdem, protože jim chybí na dotace MHD peníze, tak lze lehce spočítat fandům oranžových šál, které si před několika měsíci DOBROVOLNĚ ZVOLILI, že jim ta sleva ceny léků s regulačními poplatky=dar kraje, přijde pěkně draho . . . Takže, nejlépe na tom budou lidé, kteří jsou nemocní, upoutáni na lůžku doma . . . „ušetří“ poplatky za léky, kterým se zdvihne marže na povolenou hranici, takže budou MNOHEM DRAŽŠÍ než předtím a ušetří za zdraženou dopravu . . . Kdo by to byl řekl, že finančně výhodnější bude být nemocný a nepohyblivý třeba v Brně a jistě brzy i v jiných částech naší země. Ono se totiž dá zvýšit jízdné také v autobusech příměstské dopravy. A nahradit je jízdou vlakem moc nepůjde, vedení kraje např v severních Čechách už má naplánováno mnoho vlakových spojů zrušit tam, kde jezdí i autobusy . . . Jó, koho jsi příznivci oranžových šál vybrali, toho mají. Tak ať jen si to užijí, že . . .
leden 31, 2009 16:53
já nejsem zastáncem soc. dem. a Paroubka z duše nesnáším : alena puntíkovaná
a myslím si, že je to a stejnej grázl jako Topolánek, kterej kouká akorát na vlastní prosp ěch a osud jeho vlastní země je mu ukradenej. Bohužel, nastavili si to hoši tak, že nikoho jinýho nelze zvolit. Pokud vím, tak se zdražuje i za modrejch ptáků - a ne málo - nebo ty ses jdeště nedolechl io zdražování elektřiny? Tak to bucdeš příjemně překvapenej.Ale prodat něco tak strategicjkýho jajko aerolinky a letiště rusákům - to já považuju za vlastizradu.
leden 31, 2009 17:18
Pokud jde o zdražování elektřiny za vlády vedené ODS, tak ÚPLNĚ STEJNĚ se zdražovala i za vlády vedené socdem. : toulavej
A ti přece mají s chudým lidem soucit, ani ta jí nezlevnila . . . A mohla by bývala – vždyť za ten dluh 800 miliard by mohla být možná i několik let ZADARMO. A pokud jde o aerolinky, ty jsou stejně tak strategické, jako Škoda Auto v Mladé Boleslavi nebo výroba lokomotiv, tedy nic zvláštního. Ale letiště já bych asi neprodal. I když, vláda socdem taky klidně prodala plynovod a ropovod CIZÍ soukromé firmě a z těch peněz už dávno nezbylo NIC. A BANKY jsou soukromé všechny a ani nejsou české. Já bych se té privatizace tolik nebál, když jsou ti Rusové našimi přáteli a tak žádný radar namířený na východ tu přece není potřeba, žádné nebezpečí přece odtud nehrozí. Nebo hrozí ? :-)))
Nic ve zlým, to jen, že mě to teď tak najednou napadlo.
leden 31, 2009 18:46
strejdo, cholesterol a prevenčka... : bb
příbuzný, 52 let, byl v prosinci na preventivní, odchytili ho při očkování proti chřipce. Protože si platil očkování, neplatil žádných 30 Kč a rovnou mu vypsali papíry na vyšetření - jako ty, tlak, dýchání, srdce, moč, krev, HEMO test. Za nic z toho neplatil nic. Oběhal si to teď v lednu a s výsledky a pro výsledky zašel pak do ambulance. Vše OK, ale zvýšený cholesterol. Rovnou v ordinaci dostal leták s doporučenou životosprávou, preparát na cholesterol za 480 Kč, nedoplácel na lék ani korunu, zaplatil za recept a za návštěvu celkem 60 Kč.
Takže za 60 Kč plus pojištění všechno, což nám přijde přijatelné. Přitom ale úplně rozdílná zkušenost než máš ty - je to v lidech, nebo v systému ?
únor 01, 2009 17:07
ale furt! : NČ
přijatelnejch / nepřijatelnejch 30kčs.
Jasněže to je zanedbatelný a přijatelný pro každýho. Jenže!!!! PROČ??? Na co??? Když už existuje jedna platba, tak proč další dvě???
Pro mě to taky nejni nic likvidačního. Ale!!! To mi jako třeba příště může topol se svym modrym ptákem, nebo Skutr, nařídit zákonem, že POVINNĚ MUSIM dát pokaždý pětku každýmu bezdomáčovi kerýho potkám! Protože jim to pomůže, a třeba nebudou tak smrdět v MHD? Ho*no!!! Dávám klidně pětku nebo dvacku když houmless někde žebrá, přestože vim, že to nemá na žrádlo ale na pivo nebo na krabicák, i cikára dávám. Ale dávám protože CHCI a když chci! Ne proto, že mi to nařídí nějakej dementní zákon, když už uplně stejnoúčelová a neporovnatelně vyšší taxa je uzákoněná dávno a já ji pravidelně a poctivě platim každej měsíc!
únor 02, 2009 06:47
Milý NČ : wendy
kdybys nebyl tak poctivej, možná bys byl v balíku a na Bahamách...lid dělný vždycky musel makat a platit, tak tomu bylo co svět světem stojí a civilizace tu řádí. Nebo znáš snad nějakou třetí cestu ?
smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
únor 02, 2009 07:37
Milá Wendy : NČ
Spíš, kdybych nebyl tak BLBEJ!
Jinak souhlasim, ale v tomdle konkrétnim případě jsem to už psal kdesi nahoře! Jestli maj ti mrzácký šmejdi furt málo peněz, tak ať vybíraj vo procento víc, ale ať taky zajistěj, aby desítky miliard přebytků zdravotních pojišťoven šly JEDINĚ do zdravotnictví. Ale ÚČELNĚ! Ne na uměle a záměrně nekřesťansky předražovaný léky, který si výrobci můžou dovolit předražovat JEDINĚ proto, že vědí, že jim budou bezproblémů pojišťovnama uhrazený (a pojišťovny za to zase nejsou škodný, žejo. Ruka ruku vomeje).
únor 02, 2009 08:04
Toulavej, : Míša šíša
nemáš pravdu v tom, že "daně šly vždy do jedinýho pytle a z něj se platily všechny potřeby, výdaje státu..." Vzpomínám si, že např. v tzv.důchodovém fondu byly za léta komunismu nasyslené docela slušné peníze. Jenže pak přišel vynikající ministr financí V.K., prohlásil, že peníze nemají mašličky, dal všechny prachy do kupy - a ejhle, po x letech najednou není na vyplácení důchodů.
No, to jen tak mimo téma.
únor 02, 2009 08:39
Bude to téma dost ožehavé Míšo : wendy
jestli začnou důchodOvé fondy přivatizovat. To bych to snad všechno vybrala...
únor 02, 2009 08:47
jo Wen : NČ
svuj díl si nejlíp zprivatizuješ sama, žejo :-)))
Máš recht, hlavně to včas stihnout, než ti to zprivatizuje do svý kapsy někdo rychlejší.
A že budou hodně rychlí. Už teď "lobbujou" a číhaj v kuloárech PS a privatizovat začnou dřív než na zákoně uschne ingoust. To se musí, když téměř vše už bylo ukradeno, pardon - zprivatizováno, když už jen moc málo zbejvá, a kdo zaváhá.....
únor 02, 2009 08:58
Zdravím tě Míšo při pondělku a bohužel tě musím zarmoutit. : toulavej
Všechny vybraný peníze za vlády bolševika se možná rozdělovaly do několika pytlů, každej s jiným označením na něco jinýho. JENŽE, všechny ty pytle BYLY PROPOJENÝ zároveň na státní rozpočet a když v nějakém pytli CHYBĚLY prachy, tak se DOPLNILY ze státního rozpočtu. Čili, důchodový systém byl JAKOBY oddělený, ale v případě potřeby by tam chybějící peníze doplnil stát. Takže, BYLO TO ÚPLNĚ STEJNÉ, JAKO JE TO STÁLE I DNES. Až vlády vedené VK měly snahu ODDĚLIT důchodový systém a zdravotní systém od napojení na státní rozpočet. Ten problém je, že se v těch systémech mění počet plátců a počet spotřebitelů, tedy jak zajistit, aby byly finance stále v rovnováze. A proto jsou ty systémy STÁLE ještě napojeny na státní rozpočet, který vyrovná v případě potřeby chybějící rozdíl. Ostatně v tom dnešním ZDRAVOTNICTVÍ je tohle TEN DŮVOD, PROČ se zavedly ty regulační poplatky – aby se nemusely stále doplňovat schodky ze státního rozpočtu . . .
únor 02, 2009 09:03
... : mia
Ještě by mne zajímalo pokud někdo ví,jak pojištovny kontrolují,zda pacient dostal veškeré výkony,které lékař naúčtuje pojištovně.To samozřejmě nesouvisí s tématem lékáren.To asi lze těžko ohlídat.
únor 02, 2009 09:09
Toulavej, mě zarmucují úplně jiné věci : Míša šíša
Hele, ty nemáš tu televizi, tak jsi to asi nemohl vidět, ale včera v ČT 1 ukazovali, jak v Německu mladí lidé z vysokých škol projevují enormní zájem o díla Marxe a Engelse. Dle slov jedné studentky kapitalistický systém (respektive tržní hospodářství) nefunguje, a tak hledají alternativu v systému jiném. Kapitál tam má vysokou prodejnost a dokonce byl podle něj natočen jakýsi film, který se úspěšně prodává na DVD. Koukala jsem teda na to jen jedním oken neb tím druhým jsem četla, takže to možná nepředkládám úplně přesně - třeba mě někdo doplní.
To jsou věci, co? Říkám si, čeho se ještě na starý kolena dočkám. Budování novodobého komunismu nebo 3.světové? Začíná to na té naší planetě docela smrdět.
únor 02, 2009 09:25
mio - to víš že kontrola pokulhává : wendy
každou chvíli praskne, že nějaký doktor naúčtuje úkony které vůbez neudělal. U nás třeba zubařka.Manželovi spravovala čtyřikrát zub, na který měl zuákrok jen jeden a bylo toho víc, vyhodili ji na hodinu. aky vyhodili posudkářku, která dávala důchody za úplatky. A to jen namátkou. To víš, příležitost dělá zloděje...v každém zřízení, je to fakt na lidech.

Míšo, on ten film bude asi trochu parodie. Ale mladí z Německa nejsou blbí a jak už jsem psala, MArx byl největším počtem hlasů zvolen v anketě GB jako největší osobnost tisíciletí. Taky mi to hlava nebere. Je to pořád živé, ne sice úplně všechno, ale něco na tom být musí, ne ? Nebo že by to bylo jen tím, že jsou lidi nas*aní na současný stav ?

A maličký návrat k tématu - za jídlo v nemocnici platit- ANO. Pojištění se přece nevztahuje na kantýnu, nýbrž na lékařské výkony. Dotovat prodejny léků - NE.

smilies/angry.gif smilies/grin.gif
únor 02, 2009 09:39
PS.: : wendy
pro toulavého - ne že bychom my brblalové chtěli návrat starých pořádků - jen jsme zklamaní. Představovali jsme si, že to bude fungovat líp - a ono by to líp šlo, kdyby to nedělali lidi...některý.
únor 02, 2009 09:42
nč, no já rozumím, : bb
jenže všichni neplatí a nemyslím důchodce,děti atd. Proč by na tom měli být stejně ti, co neplatí nic, žebráci, socky, lemry, feťáci jako my co platíme? Za posledních 15 let jsem odvedla do zdr.pojištění a firma za mě tolik, že by z toho byl byt. U doktora jsem akorát na očkování za své,kromě tetanovky a to poslední chřipkové nám proplatili - 271 Kč. Neschopenku jsem od narození syna v r.91 čerpala 2x, ale to už se zdravotního netýká, to je sociální, takže nic. Z konta VZP jsem ještě vybrala asi 4x antibiotika. Paraleny atd. si odjakživa kupuju sama, i před 89. Krev jsem dávala taky zdarma:-) Moje příbuzná za posledních 15 let odpracovala dohromady 4 roky, od doktorů vydyndala snad i náplast na kuří oko, po odpracování dvou měsíců půl roku marodí, pak půl roku podpora v nezaměstnanosti a pak si zase odskočí na chvíli do práce. Tak jsem si řekla, že tyhle lidi aspoň ať zaplatí ty poplatky u doktora, za léky atd...
Souhlasím s tím, aby to neplatili důchodci nad 65, ne proto, že oni si zaplatili už dost - v tom soulhasím s toulavým, že léčba se vyvíjí, je dražší, léčí se to co před lety nešlo atd., takže předplaceno asi nemá nikdo - ale proto, že ti starší žili a pracovali v jiném systému a nikdo je nepřipravil na to, co je čeká a neměli šanci našetřit nějaké penzijní připojištění.
Ale proč by si lempl, co je zdravý, jen líný, do pojištění ani korunu a u doktora má všechno zdarma, neměl zaplatit 30 korun.
Logický by asi bylo, aby si zaplatil všechno, ale to je bez šance a pak si říkám, že i u těchto lidí musí fungovat princip solidarity, i když ne absolutně. Tak aspoň těch 30 kč.
únor 02, 2009 10:41
Spousta starejch pořádků : NČ
byla lepší než dneska. Jiná spousta starejch pořádků zase horší. To jak to který bandě zrovna vyhovovalo.
A tak nemám rád takovýty kecy, že TO NEJDE JINAK, než buď TODLE se všim hnusem, anebo TAMTO se všim hnusem, jak to vyhovuje zase tý dnešní bandě. A občane, přeci bys nechtěl TAMTEN hnus. To my ti nabízíme TENDLE hnus a ty nad nim MUSÍŠ uchcá*at blahem!


únor 02, 2009 10:42
wendy, : bb
taky nechci dotovat prodejny čehokoli, ale u těch lékáren pořád ještě nevíme, zda dotujeme prodejnu nebo zdravotní pojišťění...Podle toho, co psala Mura, by to bylo pojištění.


únor 02, 2009 10:43
... : bb
ovšem ten chlív, co se rozpoutal v lékárnách teď, to je přesný obraz sociální demokracie posledních 10 let...
Kromě toho,že dali voličům na srozuměnou,že zákony jsou od toho, aby se obcházely, že to pro ČSSD není žádná překážka...
únor 02, 2009 10:46
... : bb
už toho radši nechám, nebo se tu zase zhádáme :-)
únor 02, 2009 10:47
Chlív do lekáren nasr*li teprve Julínek a Skutr : NČ
Jestli někdo považuje za pořádek menšinový protlačení uzákonění NESMYSLNEJCH poplatků s pomocí dvou zrádců, pak teda pardón!
No, je ale jasný, že obdivovatelum modrýho ptáka bude za ideál pořádku připadat klid na hřbitově. Nikdo neremcá, všichni poslušně ležej...
únor 02, 2009 10:56
nč : mia
Komu říkáš Skutr?
únor 02, 2009 11:00
mia, pojišťovna NEMÁ MOŽNOST zkontrolovat víc, než, že jsi byla na operaci : toulavej
a bylo o tebe pak postaráno standardním způsobem, jak bylo na faktuře z nemocnice k proplacení, čili kontroluje jenom finance. Jestli to a to ošetření bylo potřeba, nebylo navíc. Jestli chybělo, to nezjišťuje. Také NEMŮŽE vědět, jestli doktor naúčtoval výkon, který ale neprovedl, když k tomu nepotřeboval speciální vyšetření, které by se dalo dokladovat. To mezi pacientem a doktorem může kontrolovat JEDINĚ pacient. A nebo pojišťovna NA PODNĚT pacienta. Dnes se dá nechat si udělat výpis všech poskytnutých služeb každému pacientovi a z toho se dozvíš, co si na tebe kdo naúčtoval proplatit. Určitě se najde dost lékařů, kteří si na bezproblémové pacienty mohou naúčtovat nějaké výkony a oni se to nedozví, nemají důvod to zjišťovat. Já jsem u doktora jen jednou ročně na preventivní prohlídce organizované podnikem. Tak nemám ponětí, jestli si na mě doktor něco neúčtuje i během roku, nezajímám se o to. A pojišťovna nemá možnost jak zjistit, jestli to nějaký lékař dělá než dotazem a konfrontací pacienta.
Pan Cikrt, mluvčí na ministerstvu zdravotnictví, je takto panem NČ označen, jako Skutr. Jak výstižně, že . . .
únor 02, 2009 11:09
... : bb
dva zrádci nebo pět, podstatné je to, že to prošlo sněmovnou a teď si někdo usmyslí, že si to udělá jinak a hotovo, udělá to jinak.
Kdyby nešlo o populární zrušení poplatků, ale nepopulární zavedení nové daně, tak by tenhle nezákonný postup neschválil ani obdivovatel třešní. Ale na populistický gesto skočí každý.
Ostatně, zrádci - teď to ČSSD vrátí plnou parou, už dělá nábor na slabší ODS, že?
obdivovatel modrého ptáka nejsem, takže ta poslední věta se mě netýká :-)
únor 02, 2009 11:09
mia, : bb
takhle zdvořilí lidé v oranžových dresech přezdívají pana Cikrta...je malý a dělal mluvčího min. zdrav. v době zavádění poplatků, tak ho za tu odvahu lidi přezdívají Skurveným trpaslíkem...odtud Skutr. Jo, češi jsou smějící se bestie.

Jestli doktor účtuje jen to co udělal se dá zjistit z výpisu pacienta, na požádání ti to pošle ZP až domů.
únor 02, 2009 11:12
No tak vida, ta diskuse měla NĚJAKÝ VÝZNAZ – POSUNULI jsme se k tomu, : toulavej
ŽE TĚCH 30, 60, 90 Kč násobky za počet léků NENÍ NIC LIKVIDAČNÍHO, na co by zdejší obyvatelé neměli. Názor – už jsem jednou něco zaplatil, nemám potřebu platit znovu, AŤ KAŽDÉMU ZVÝŠÍ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ je to, co jsem tu už vysvětloval – solidarita společnosti je to, co už dnes každý platí. Ten NEUSTÁLÝ SCHODEK ve zdravotnictví by měli spíš doplácet pacienti, pokud na to mají a dohodli jsme se, že na to mají. A SCHODEK je daný NEUSTÁLE ZAVÁDĚNÝMI NOVÝMI, TEDY DRAHÝMI, METODAMI LÉČBY LÉKY, které NEUSTÁLE ještě prodlužují a zkvalitňují život. ŽÁDNÁ smysluplná opatření na úsporu – zlevnění léků tu za 8 let socdem NEPŘEDVEDLA, NIC se jí omezit NEPODAŘILO – a jistě měla snahu, vždyť blaho těch nejchudších jí obzvláště leží na srdci. TAKŽE – zřejmě to nejde . . . Čili – vedlo by to buď k NEUSTÁLÉMU zvyšování pojištění nebo NEUSTÁLÉMU doplácení schodku ze státního rozpočtu, jeho ZADLUŽOVÁNÍ. To je v dobách krize obzvlášť NEŠŤASTNÉ ŘEŠENÍ . . .
Zdejší lidé by se moc rádi dostali na úroveň Německa nebo aspoň Rakouska. Ale, tam v různé formě, ty poplatky mají zavedeny také. Nejde si vzít z toho systému jenom co se mně hodí. S tím systémem musíme bohužel převzít i nepopulární věci, aby ten systém fungoval . . . A to zdejší nějak nechtějí, chtěli by jenom tu smetanu, plné obchody a plné peněženky . . .
A teď už vidím, že si NČ pořád myslí, že z NEDOKONALÉHO systému, jakým funguje kapitalismus, se dají vyzobávat jen ty výhody a to ostatní nemusíme použít . . . A TŘETÍ CESTA je tu opět.
únor 02, 2009 11:14
toulavej : mia
že si já mohu nechat udělat výpis to vím.Ale tady nešlo o mě,i když vím,že si na mě jistý lékař naúčtoval neprováděné výkony.To jsem se ale dozvěděla aniž bych chtěla.Mně šlo obecně o to,jak se hospodaří s vybranými penězi rozumíme si?
únor 02, 2009 11:16
Míšo, TOHLE je ten DŮVOD, PROČ tu něco píšu. : toulavej
Mohl bych být v klidu – svobodnej, zdravej, žádný vážný problémy, práce . . . spokojenej člověk. Ale, po sametový jsem si psal se svým strejdou Láďou z Kalifornie – skvělej, MOUDREJ člověk. Holt se to dědí :-))). A ty dopisy, to je jedna pecka za druhou. Až časem jsem na to přišel. A taky v jednom píše, že DEMOKRACIE není SAMOZŘEJMOST, O NÍ SE MUSÍ POŘÁD PEČOVAT, hlídat politiky, aby to nesklouzlo někam jinam a nebylo hůř. A LEVICOVÝ MYŠLENKY, to je jako ďábel, pořád lidi ponoukají, nabízí ráj na Zemi a pečené holuby. A když je krize, problémy dané PODSTATOU toho kapitalismu, tak má levice šanci, že zvítězí. A to přesto, že už ukázala, že její myšlenky jsou NEREÉLNÉ – S LIDMI USKUTEČNIT. I NČ věří, že nejsou špatný, že je to jenom v lidech, že se ten ráj nepovedlo vybudovat. Nepovedlo se to PRÁVĚ PROTO, ŽE SE V TÉ TEORII NEPOČÍTÁ S LIDSKÝMI VLASTNOSTMI, ALE S IDEÁLNÍMI BYTOSTMI, které jsou uvědomělé. A tak pečuju o demokracii tím, že vyvracím LŽI a hlouposti. Tohle např. současná vláda nedělá. Tohle je její velký dluh. Pak lidé, kteří se o politiku nezajímají, přejímají HLASITÉ LŽI takového Ratha, protože vláda k tomu MLČÍ, přechází je a nereaguje, protože se naivně domnívá, že lež přece pozná každý. Na to je GENIÁLNÍ písnička Vysockého – Nohavici - Pravda a lež „. . . jistěže nakonec na světě zvítězí pravda, ale až dokáže to, co dokáže lež . . .“ čili, když se pravda nedokáže ubránit, tak nezvítězí. Tak já bráním pravdu před lží.
únor 02, 2009 11:17
Děti, děti :-) : NČ
Jste takové hravé, hašteřivé. Ale milé.
únor 02, 2009 11:20
Ale hlavu vzhůru, bude líp: : NČ
Z dnešních zpráv:
Středočeský hejtman David Rath v rozhovoru pro Právo: Udělám vše pro to, aby za čtyři roky ČSSD uspěla a měla svého prezidenta. A tím prezidentem byl Jiří Paroubek.
únor 02, 2009 11:27
No tak už aby to bylo . . . Jirka president, David ministerský předseda a ráj za dveřmi. : toulavej
Eště abych se toho dožil, je to přecejc jenom daleko a čert nikdá nespí. A Aby se toho dožili i naši hoši s oranžovou šálou . . . Vono, mladá žena a nebo dokonce dvě najednou, to unaví časem každýho . . .
únor 02, 2009 11:34
Jo omlovám se, zapomněl sem, už naposled : NČ
To, že třetí cesta je nesmysl, to právě do nás vtloukaj ti zastavači JEDINEJCH DVOU CEST, jedinejch dvou možnejch režimů. A s nima samosebou i vděční volizovači jejich myšlenek, když jim jejich vlastní nějak nepřicházej.
Já teda osobně, když zjistim, že obě cesty, jedna nalevo a druhá napravo, končej ve sr***ách, hledám klidně třetí. A nevim, co je na tom špatnýho a proč bych se za to měl stydět. Je taky SAMOZŘEJMÝ, že ani taxikář přežírající se z levý cesty ani taxikář přežírající se z pravý cesty, mi fandit nebudou. Navopak mě zesměšňovat, zlehčovat před svejma kejvačema, pak i ti jejich kejvači.......
únor 02, 2009 11:40
Taky jsem to četla : Míša šíša
A stále ještě přemýšlím o tom, jestli si Rath dělal z novinářů legraci anebo to myslel vážně.
únor 02, 2009 11:41
toulavej : mia
Vůbec těm vašim žabomyším šarvátkám nerozumím,ale představ si takovou situaci-jsem apolitická pravice mě zklamala svou arogancí,levice dluhy nereálné sliby.Když se tě zeptám na otázku jak se hospodaří v tomhle státě tak mi povykládáš,že stát je špatný hospodář a nějakou tu omáčku okolo takže v podstatě uznáváš i krakonoš,že z určitýho pohlrdu je tato země v p...Jak bys přesvědčil člověka jako jsem já,že má jít k volbám.A takových lidí jako já znám mraky.Svůj dotaz pokládám v klidu opravdu to nemyslím nijak konfrontačně.
únor 02, 2009 12:00
toulavec uznává : wendy
že každá idea počítá s dokonalými lidskými bytostmi, jenže ty nejsou na skladě. Jsou jen více poctiví a méně poctiví a gauneři. Já od začátku tvrdím, že z ničeho nelze vyzobávat jen ty rozinky, musíme to brát i s tím špatným. Jak u člověka, kterého máte rádi.
Musíme tedy připustit, že někteří lidé lžou a kradou a podvádějí, a to jak za minulého, tak i současného režimu. Jako v USa tak v Němcích tak na Kubě.
A jak potom chceš, aby tady současní představitelé vysvětlovali nějaké lži, když sami mají máslo na hlavě ? To máslo nelze vidět jen na hlavě nějakého narcisty Rátha.A nakonec u některých kauz my, obyčejní lidé, nemůžeme vědět, CO je vlastně pravda. Ono se to někdy jen tak jeví. Jako třeba se zbraněmi hromadného ničení. A to byly vážné věci. Poplatky o život neusilují. Jen zbavují důvěryhdnosti naši politickou scénu - celou. Je rozhádaná.
únor 02, 2009 12:29
wendy, TOHLE je ale to ÚPLNĚ ZÁSADNÍ – každá idea NEPOČÍTÁ s ideálními bytostmi. Jen ta bolševická!!!!! s nimi počítá. : toulavej
Že lidi budou UVĚDOMĚLÍ a budou se chovat JENOM SLUŠNĚ.
Kapitalistický tržní systém naopak v DEMOKRACII počítá, že lidi NEJSOU andělé a myslí PŘEDEVŠÍM JENOM NA SEBE. ALE, ten systém VYUŽÍVÁ tohohle fenoménu, že lidi nejsou samaritáni, ale sobci, ALE JE TO PRO SPOLEČNOST VÝHODNÉ, že myslí jenom na sebe. Vyrábí totiž výrobky za peníze PRO JINÉ, poskytují služby za peníze PRO JINÉ. Každému jde o sebe, ale zároveň tím „pomáhá“, uspokojuje potřebu někomu jinému tím, že mu vyrobil zboží, poskytl službu. S ŽÁDNÝMI UVĚDOMĚLÝMI LIDMI NEPOČÍTÁ. Takže i být samaritán, dělat charitu, je tam výhodné – jako reklama, společenská prestiž apod. Počítá s tím, že UVĚDOMĚLÍ lidé nejsou ani v politice, proto MUSÍ být pravidelně volby, proto se velmi často MUSÍ po nějakém období lidi vystřídat i když je s nimi veřejnost spokojena. Moc totiž časem zachutná každému, i tomu nejspravedlivějšímu . . .
MOŽNÁ lze vymyslet lepší systém, než je ten demokratický kapitalistický, ale ještě se to nikomu nepodařilo. Ten bolševickej selhal – evidentně NEFUNGUJE. Ten tržní má hodně slabin, ale s výhradami funguje. NIC JINÝHO zatím nemáme. Já jsem konzervativní člověk a tak FUNGUJÍCÍ věci neměním za chiméry, TŘETÍ CESTY, POKUSY. Mám už totiž málo času, abych za 30 let zjistil, že ta třetí cesta byla slepá a stála mě zbytek života, který jsem mohl prožít lépe . . .

únor 02, 2009 14:07
... : bb
toulavej :-)
únor 02, 2009 14:30
mia – máš se řídit SELSKÝM ROZUMEM a to i v politice. : toulavej
Máš se držet při zemi, poznat, co je REÁLNÉ a co jsou LŽI, jenom sliby. A NEVOLIT ty, co lžou v ZÁSADNÍCH VĚCECH PRO TEBE. Lež se pozná snadno, když ti někdo slibuje bezpracný pohodlný život a PŮJČUJE si na to. Kdyby dával ze svého, tak klidně, ale, když si na to půjčuje a jsou to jako VEŘEJNÉ peníze, tak je jasný, že splácet ten dluh a úroky BUDEŠ TY – to není bezpracný blahobyt, který ti slíbili. Termíny jako AROGANCE, hrdost, čest, apod, na to se můžeš klidně vykašlat, nejsi přece malý dítě, tím se nenajíš, to si můžou dovolit bohatý lidi. Jasně, že MORÁLKA je důležitá, ale v politice s ní nepočítej, U NÁS NENÍ NEJDŮLEŽITĚJŠÍ, protože na ni se nedívá přísně ani politik, ale ani jeho voliči. VYBÍREJ SI MENŠÍ ZLO . . . A vybírej si ho TY, jinak si vybere někdo jinej za tebe a možná pro něj bude to zlo a dobro něco jiného, než pro tebe a může se snadno stát, že i PRO TEBE si JINÍ vyberou jinak, než ti bude vyhovovat. Ale, už bude pozdě bycha honit, žes nešla volit.

Tato země NENÍ NA TOM NIJAK ZLE – ZATÍM. Dalším zadlužováním by se to ale RYCHLE mohlo stát. No a to záleží JENOM na lidech, koho si vyberou, aby jim vládl. Není tak úplně podstatné, jestli je to levice – pravice i když já dávám přednost pravicovému řízení společnosti. PODSTATNÉ je, aby ti politici byli ZODPOVĚDNÍ a chovali se při správě státu jako by to byla jejich rodina, ne něco cizího, na čem v podstatě nezáleží. Podstatné je, aby přijímané zákony život lidem USNADŇOVALY, NE KOMPLIKOVALI. No a stačí se podívat do minulosti, kdo co pro lidi udělal lepšího a kolik toho bylo. Nebudu ti ani moc napovídat – stačí si probrat všechny ministry všech levicových a pravicových vlád, jejich dobré skutky a průšvihy, podvody. U mě těch problémových bylo v levicových vládách asi tak 10x víc . . . Někteří byli dokonce ve vězení, někteří dostali našetřený peníze od strejdy z krabice pod postelí. A přitom - nebyli vůbec arogantní . . .

únor 02, 2009 14:45
toulavej : mia
Já bych si představovala v politice takové lidi jako byl a ted doufám,že jsem to nepopletla,pan Olejník z NKU.Byl dost nemocný,měl Bechtěrevovu nemoc a pak zemřel v cizině na nějakou srdeční příhodu.Ten na mě působil dost přesvědčivě,ale samozřejmě nevím o něm nic bližšího.
únor 02, 2009 15:05
já ti rozumím, mia . . . : toulavej
mně se třeba zdála seriozní Hana Marvanová. JENŽE, tihle lidé se v politice a to nejen u nás, NEUDRŽÍ, jsou to IDEALISTÉ a v politice musí být PRAGMATICI, REALISTÉ. Čili, i z dobrých nápadů se prosadí JENOM NĚCO a výsledek toho kompromisu může být někdy horší, než kdyby se nedělalo nic. Politika je neustálé vyjednávání, ve společnosti je mnoho protichůdných zájmů jedinců i různých zájmových skupin a není jednoduchý se vyznat v tom, komu co prospěje a v čí je to zájmu. Takže, to podstatný nakonec je, KAM SE TO UBÍRÁ, JAKÝM SMĚREM, tedy TREND. Podle toho by se měl člověk rozhodovat. Takže, zase příklad z Ameriky - v politice by měli být BOHATÍ lidé, kteří mají politiku jako koníčka, jako SPOLEČENSKOU PRESTIŽ. U nás jsou v politice "chudí" lidé, kterým politika slouží jako výdělečná činnost, dostat se ke kontaktům, k dobře placeným místům, až z ní odejdou, k "všimnému". Také jsou tam lidé, kteří chtějí něco zásadního změnit, zlepšit a peníze nejsou u nich na prvním místě (Julínek, Pospíšil), ale dělají kontroverzní věci a ten duch bolševika tu pořád dříme v lidech a stačí ho vždy jen probudit a už řádí. Bohatství, kterým se na Západě lidé ukazují, protože je znakem ÚSPĚCHU, tady lidé berou jako neřest, něco moc špatného. To je ZÁVISTÍ, malostí, kterou bolševik umně přiživuje, přináší mu totiž bezpracně politické body, aby jednou, až lidé zapomenou . . .
únor 02, 2009 16:11
To není jenom závist : wendy
i když taky - ale rozhodně nejen ta. Já se malostí přiživovanou nějakým bolševikem asi zblbnout nedám. Je potřeba počítat i s těmi, kteří nezávidí, ale ledacos se jim právem nelíbí. Nesváděj prosím všechno na to, že se lidi dají zmást a svést bolševickými tahy. Že všichni kritici jsou přízemní závistiví pitomci. Neber to jako nesmiřitelný boj za svržení kapitalismu, ale jako oprávněnou kritiku. Na to mají občané demokratického státu přece právo.
Až budoucnost - asi vzdálená - rozhodne, jak to má nebo mělo správně být.

únor 02, 2009 16:37
toulavej : mia
Já si taky myslím,že mě nikdo "rohlíkem neopije".Vidím věci,které se mi nelíbí a přemýšlím asi takhle-dokud budu nadávat a pak k volbám stejně půjdu,tak si řeknou"pes co štěká nekouše."Když ale k volbám stejně jako spousta mých známých nejdu tak jim spadne čelist a uvědomí si,že nás něco štve.A největší pitomost by byla z trucu dát hlas opozici,to bych tedy neudělala.
únor 02, 2009 16:53
Jenže, mia, nejít k volbám JE STEJNÁ POŠETILOST, jako z trucu volit opozici, : toulavej
někoho, kdo mně NEVYHOVUJE!!! Na trucování jsou malé děti, né dospělí lidé. Tady jde přece o VÁŽNÉ VĚCI, které rozhodují o tvém životě. To není počítačová virtuální hra. Vždyť jsem to už psal – jenom z trucu, z PÓZY nevolit a nechat tak o sobě, o svých životních zájmech, rozhodovat jiné, kteří ale mají SVÉ a možná že JINÉ ŽIVOTNÍ ZÁJMY, přece ROZUMNÝ člověk neudělá. To by musel být blázen, aby mohl vyjádřit svůj názor – dát něčemu svůj hlas – a dobrovolně to neudělal, protože chtěl „potrestat“ někoho, kdo zlobí, nechová se DOKONALE, jak bych chtěl, ale nastavuje pravidla hry v tom směru, který mně celkem vyhovuje ze všech ostatních nabízených směrů nejvíc. Když tohle udělá – to „potrestání“ víc lidí, může se taky stát, že to dostanou do rukou lidé, kteří to otočí ale úplně jiným směrem, který ti bude vyhovovat ze všeho nejmíň. Přece trucovat, trestat, to nemá mezi DOSPĚLÝMI lidmi co pohledávat. To si má nechat člověk na doma, když ho to baví . . . Tady jde přece o něho, o jeho život, to NENÍ HRA . . . SVOBODNÉ VOLBY, to je VÁŽNÁ VĚC. A pořád je hodně zemí, kde tuhle vymoženost nemají. Člověk si přece vybírá stranu se kterou najde nejmenší společný jmenovatel, nabízí mu hájit NEJVÍC pro něho NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH věcí. Ale strana, která by mu splnila všechny jeho požadavky, taková neexistuje. Takže, vybírá nejmenší zlo . . .
únor 02, 2009 17:40
toulavej : mia
Vím,že to není dobrý řešení.Sakra dobře to vím,ale.... uvidíme co bude dál.hezký zbytek dne ahoj
únor 02, 2009 17:47
njo dobře... : alena puntíkovaná
ale koho sakra volit, když nikdo jinej, než tyhle dvě strany /kterých už mám každej plný zuby/ nemá šanci. O minulejch volbách volili lidi z čirého zoufalství zelené...no a taky si nepomohli....
únor 03, 2009 01:45
Agitace k volbám je dobrá věc : wendy
ovšem - kdyby k urnám přišlo např. jen 22 % všech občanů nad 18 let, to by byl mazec, co ? Ale oni voliči jistých stran chodí ukázněně. To není moc reálné. Přesto se tou myšlenkou někdy kochám. Třeba pak by se trochu vyděsili a začali by pracovat pro vlast a pro národ ! Hurá !
aleno puntíku, to je právě ten kardinální problém. A to je podhoubí pro vznik diktátorů. Přijde ranař, podaří se mu vyřešit jeden jediný palčivý problém, a lidi nadšení po době zoufalství jdou za ním jak ovce. To si to ti pitomci nejsou schopni uvědomit ? Kdo se nepoučí z dějin, musí si je pěkně zopakovat...
smilies/angry.gif
únor 03, 2009 07:09
wendy, přesně tak, kdo se nepoučí z dějin . . . : toulavej
JENŽE, v tom jsou VŠICHNI, nejen politici. Občané stejně tak. Lidi si pořád myslí, že se má starat někdo jinej, né voni . . . Takže, neházet to jen na politiky, každej může začít nejdřív u sebe . . . Nebýt pasivní, když se mu něco ale hodně nelíbí.
únor 03, 2009 08:41
Ježišmarjá : NČ
to je jak z kafemlejnku
únor 03, 2009 09:14
Těmi pitomci jsem myslela obě strany : wendy
jenže občanská veřejnost to někdy má fakt ze zoufalství a politici ze zpovykanosti. Větší díl zodpovědnosti mají oni.
Vzhůru do aktivity !
únor 03, 2009 09:15
ZAvírám kafemlejnek a uklízím ho do skříně : wendy
až budeme mlet z posledního, tak ho zase vyndám.
smilies/wink.gif
únor 03, 2009 10:15
Wendy :-))) : NČ
Kafemlejnkem jsem myslel ty neustále vomílaný a už uplně neposlouchatelný hlody:
1) Každej musí k volbám (koho volit, to už ale neřekne)
2) Politik je jen vzorkem charakteru (spíš teda necharakteru) občanů.
3) Nikdo nevymyslel nic lepšího než kapitalizmus.
4) Kapitalizmus je sice svinctvo ale existujou eště větší svinctva, takže chtějme to nejmenší svinctvo.
5) Kdo nechce kapitalizmus, zaslouží nejhorší opovržení, je to bolševickej šmejd a komunista.
---------------------
Tak TODLE slýchám už cca 15 let v TV z těch nejnevěrohodnějších a historií už dávno profláknutejch drštěk! A teď tady zase...JEŽIŠMARJÁ!
únor 03, 2009 10:37
To máš těžký NČ : wendy
co jinýho můžou říkat ? 100x nic - nebo 100x opakovaná lež - znáš to.
Někdo tomu vážně věří, jinému to vyhovuje, někdo je k tomu dotlačený, někoho to baví, další se raduje z peněz co mu to přináší a dřív se mu o nich ani nezdálo. Vždyť to jsou jen lidi...
Taky mě vadí, že kritici si vyslouží titul bolševik, kryptokomunista a další blbosti, jakej já jsem proboha komunista ? A to máš vidět, jakej, na jiných chatech. Tady je to ještě civilizovaný. Taky závistivci jsme. Prdlačky starý bartačky. Zapomínat bychom neměli, to je fakt, ale v tom případku na nic. A na nikoho. Ježíšmarjá, já z toho musí jít na oběd...
únor 03, 2009 10:51
Bobrou chuť, Wendy : NČ
jo, v TV už od nich nic jinýho nečekám. Ale že i tady.....
únor 03, 2009 10:58
NČ, : strejda
to, že jsi normální, se všemi fungujícími smysly, to už vím dávno. Jen Tě vítám mezi pamětníky. smilies/grin.gif
To, co jsi psal Wendy, v 10:37, to jsem slýchávávávávávávávávával také. Svatá prostato...

Jen namátkou hlody a fráze před 89. rokem: Normalizace - uvedení čehosi nenormálního do normálu. Pak to byla transformace - nikdo však neříkal ani nepsal, zda se jednalo o transformační poměr vzestupný či sestupný, protože elektrické zařízení zvané transformátor - jak víme - umí to i ono. Záleží pouze na tom, jak a KÝM je navržen. Zda elektroodborníkem či ekonomem. To však ti transormátoři opomněli dodat. Když už se nevědělo ANI CO, ANI JAK a ANI KAM, byla tu spása z Ruska - pěrestrooojka, reforma, atd. atd.

Frekventované hlody a fráze po 89. roce: "40 let". Kdo tehdy ve sdělovacích prostředcích neřekl "40 let", jako by nebyl. A protože "chtěl být", musel se zviditelnit. Pak to byla velmi frekventovaná privatizace, rekvalifikace (to zní a bude znít stále), restruktualizace, napříč politickým spektrem..., globalizace a další a další. A v dávných dobách vzniku OF ještě fialová saka.
A to jsem nevzpomenul dřívější, ale i současné hlody ve formě obrovských hesel.
Dle mého názoru však platí a stále bude platit - i napříč politickým spektrem, to dříve omšelé :" Jak budeme dnes pracovat, tak budeme zítra žít". To však bude platit převážně u normálních lidí. Jako jsi např. Ty, já...
Jo a ještě jedno důležité heslo, upravené pro dnešek: "Lidé bděte a neblbněte!"




únor 03, 2009 13:22
Chacha, Strejdo. Dost dobrý! : NČ
Vono ale něco z toho mohlo i fungovat. Např. takovej vnitrofabrickej "chozrazčot", to už zavedl kdysi Baťa v Gottwaldově.
Jo, ale fialovejma sakama si mi udělal fakt uplně největší radost!!!!! To bylo!!!! A člověk ihned viděl, s kym má tu čest, a to von eště ani nemusel vodevřít tlamu.
únor 03, 2009 13:52
strejdo, zřejmě jsi nepochopil tak prostou věc, že některé věty používají lidé už tisíce let a přesto to nejsou žádné fráze. : toulavej
Jen namátkou - mám hlad, jdu spát, dnes přijdu pozdě . . . to říká mnoho lidí stále a vůbec to neznamená, že to jsou fráze, protože to vystihuje danou situaci, tedy pravdu. Že si lidé zde ještě nezvykli STARAT SE O SEBE a myslí si, že někdo za ně všechno zařídí, dohlédne, aby zdravě žili, zařídí, aby jim někdo vybral, kdo jim má vládnout, vybere práci, která je bude bavit a dobře živit . . . tak to je omyl. Lidi se mají sami starat, v jakém prostředí, v jakém státě budou žít. Když to neudělají oni, VŽDYCKY se najde nějaký šikula, jako jsou pánové ze současného vedení socdem, kteří to všechno za ně udělají, zařídí, ale doplatí na to jenom tihle pasivní lidi nakonec. A TO NEJSOU ŽÁDNÝ FRÁZE, jak se ti zdá. Pravdu můžeš označit hanlivě jako frázi, ale nic se tím nezmění, dál zůstává pravdou. Méně předpojatosti, více praktického přístupu k životu, by ti určitě prospělo, strejdo . . .
únor 03, 2009 15:42
Toulavej, čeho je moc, toho je příliš. : strejda
Jdi už do prdele s tím svým neustálým poučováním, s temi vyčtenými frázemi. Přečti si několik svých článků zpětně a poznáš, jak se trapně, až fanaticky opakuješ.
A prosím o jedno, neoslovuj mně už. Namám na Tebe náladu!!!
Děkuji.

únor 03, 2009 16:12
já bych řekla, že toulavej někde kandiduje na poslance, neb tak něco : Alena Puntík
- a znáte to...koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Taky se musí zviditelnit, že? aby si ho nahře všimli....
únor 03, 2009 17:07
někteří lidé nechtějí slyšet pravdu, no ale, co já s tím . . . : toulavej
Puntíku - nezlob . . . já nepotřebuju se před nikým klanět a opakovat něčí názory, mám svoje a za těmi si zkrátka stojím. Mám je podepřeny argumenty, což se o jiných tu nedá říci - zřejmě žádné nemají, protože jinak by je jistě používaly. Leč, nedělají to, používají jen fráze typu - to už tu bylo, to jsem někde slašel, opakuješ pořád to samé ap. Jenomže, proč si něco jiného ještě vymýšlet, když pravda je tak prostá. Jenom ji poslouchat a zamyslet se nad ní.
únor 03, 2009 20:31
... : bb
ale vy jste taky pořád dokola, jen z druhé strany a hlavně vztek, ironie a rejpání, čím víc druhý argumentuje, čím je trpělivější a klidnější, tím jste jízlivější, hrubší, ironičtější - strašně vás to vytáčí, přitom ale nic konkrétního kromě toho, že všichni z ods jsou zloději a lékárníky nebudete podporovat v obohacování, z vás nevypadne. Toulavej mluví o demokracii jako jediném možném, ne ideálním ale života schopném zřízení. Vy nemluvíte o žádném, jen všechno cupujete na kousky. Hlavně aby se nikdo nezmínil o bolševikách, na to jste strašně citliví, ale do blbých modrých ptáků, utajených poslanců a já nevím čeho ještě nadáváte jen to fičí. 50 let byli pro smích a strach a vztek komunisti, na západ se zíralo s otevřenou čuminou a to všichni, netvrďte opak, jenže jsme viděli jen to, co tu nebylo v regálech, Fa, Sony, JVC, Honda, Mercedesa a záviděli svobodu slova, jejíž střípky se tu lovily mezi řádky v divadle, v kabaretu, kde si klauni dělali dvosmyslnou švandu.. Pak přišl 89 a co jste mysleli, že tu budou plné regály, do jugošky bez doložky a přitom "někdo" ohlídá, aby to ostatní bylo jako dřív, aby k nám nemohl přes hranice šunt a podvodné půjčky apod.? Kdo byl teda naivní? Když návštěvy ze Západu říkaly, že u nich taky mají problémy a určitě tam nelítají pečení holubi do pusy, tak se mávalo rukou a říkalo "jo, ty tak něco povídej, co vy víte o problémech, boty si vybíráte, jezdíte kam chcete, my sháníme vložky a gumičky do stěračů". Vyjma lidských tragédií naše představa o potížích začínala a končila tím, že není k sehnání těsnění a ten dopis z Anglie přišel zase přelepenej, na 1. máje má pršet, škoda, ale na dovolenou pojedeme s ROH na Balaton, hurá. Když jsem čekala první mimčo, jezdila jsem v roce 87 k zubaři do okresního městečka, protože mi tak bylo nařízeno v poradně a protože moje zubařka zůstala v místě původního bydliště. Bohužel ta ordinace na okrese nebyla asi nic moc, zubaři se tam střídali ob týden, takže mi celé těhotenství léčili jeden jediný pochroumaný zub, postupně několik zubařů, každý to rozdělal a nedodělal, nástupce to rozbagroval, že to předělá, ale opět to nestačil, tak to šlo dokola, byl to přední zub, mně bylo 19, 31 bílých zdravých perel, ale to nikoho nezajímalo, ubagrovaná špička a následná díra předního zubu byla nastavená žlutou plombou z divné hmoty, vytažený nerv, rozbitá sklovina, vše na zubu patrné, takže jsem půl roku skrývala úsměv,k tomu bolest, stres z toho, jak to bude vypadat, no hrůza. Na námitku že to tak nechci bylo řečeno že vdaná už jsem, dítě mám, pěkná a mladá a do pusy mi nikdo koukat nebude, tak co....Měla jsem pocit, že jsem v Gulagu. Pár měsíců po narození mimina ta žlutá hrůza vypadla, tak mě rodiče odvezli k naší bývalé zubařce, udělala mi bílou korunku z materiálů, které jí pašovali příbuzní z Anglie a tu tajnou bílou neznatelnou korunku mám doteď. To byl socialismus. Teď si vybíráme zubaře, boty i školy pro děti, a platíme za to. To je demokracie.
únor 04, 2009 01:36
vypadlo nejen penězi : bb
Teď si vybíráme zubaře, boty i školy pro děti, a platíme za to NEJEN PENĚZI. To je demokracie.

únor 04, 2009 01:38
Nojo, strejdo : NČ
Blahoslavení chudí duchem.
Voni zřejmě doufaj v Království nebeské, tak se snažej, seč jim mdlej rozum dovolí. Ale moc jim toho nedovolí :-(
únor 04, 2009 06:25
NČ, s tím blahoslavení chudí duchem, jak to tak už vypadá, ses zase trefil . . . : toulavej
únor 04, 2009 07:24
Bébé, : strejda
Už naposled se k tomu vyjadřuju. Z toho, cos napsala, i z těch dlouhých vět, je vidět, žes byla rozčilena. Já se však s Tebou nechci hádat, protože vím, že jsi v jádru hodná ženská a že to myslíš dobře. Je mi i jasné, že Ty, živnostnice, nebudeš podporovat žádnou jinou stranu, krom té pravotočivé. Z toho vycházím. Ale neříkej tady, že jen rejpeme, že jsme ironičtí a že nadáváme neoprávněně a bez jakýchkoli argumentů. To není pravda. Já už jsem tu v mnoha příspěvcích, pod mnoha články, s podobnou tématikou podrobně popisoval, proč říkám tomuto státu Kocourkov, který má od skutečné demokracie ještě velmi daleko. Zahraniční pozorovatelé kroutí hlavou, co je všechno možné v tomto státě. A protože už jsem to tu dávno rozebral a nastínil i PROČ, příčiny, prvopočátky, je mi protivné to neustále opakovat tak, jak to dělá náš školitel – teoretik. To jsme tu snad samí blbci a dementi, kteří potřebují neustálou polopatickou osvětu? Když tu popisuju všechny ty nešvary, školitel - teoretik napíše, že je to v lidech. Ne, to není v lidech. To je v systému, který umožňuje, aby se tito lidé chovali tak, jak se chovají. A protože lobování a vzájemné vazby zákonodárců a vlivných podnikatelů jsou jako pupeční šňůra, jsou i zákony této země dělané tak, aby vyhovovaly oběma stranám. A to je to shnilé a od toho se pak odvíjí i všechno ostatní i na komunální úrovni. Mafie. Kdyby žil Havlíček Borovský, ten by to dokázal říci ve verších. Ale všimni si, že i ten, kdo zde dělal politickou satiru, tady i na Slovensku, byl trnem v oku všem lumpům, o kterých se zmínil a proto musel skončit.
Podobně skončil i Ivan Hofman. Který na Radiožurnálu pranýřoval praktiky vlády a protože je rozhlasová Rada samý ODESák, musel skončit už před tou zparchantělou volbou prezidenta, aby do toho nemohl rýt na celostátní úrovni. A tak bych mohl pokračovat, ale nehodlám se opakovat. Jen mi prosím neříkej, že tu jen plácáme, že popichujeme, že nemáme argumenty. Já jich mám tolik, že by to bylo na několik stran A4ky. Ale dokážu si i z toho politického hnusu a špíny dělat srandu i když je to k pláči. A s 30ti korunami, což je pro mne jedno a půl piva, to vůbec, ale vůbec nesouvisí.

únor 04, 2009 10:04
Strejdo, fakt tě to ještě baví? : NČ
Házet perly svinim?
únor 04, 2009 10:25
NČ, : strejda
trochu toho hrachu, trochu perel... smilies/grin.gif
Když já se na tu bébé nemohu zlobit, protože je to ženská a navíc je v místním zastupitelstvu, kde tohle všecno asi neznají. A sprostý už být vůbec nemohu. To je nedůstojné. Protože já mám ženské rád. Ale rád jí nechám to poslední slovo. To mají ženské rády. smilies/grin.gif
únor 04, 2009 11:02
strejdo : bb
ale já vůbec nebyla rozčílená, jen otrávená z toho, co tu čtu, přepadá mě z toho skepse, že takle se prostě nikdy ani naše vnoučata nikam nedostanou.
No a nepřejdu ani neustálé napadání toulavého a těch, co vyjádří podobný názor. Však se podívej na NČ, nezmůže se na nic než na trapné pokusy o urážky, sprosťárny apod., to už ani nemá cenu komentovat, prostě ho to baví a potřebuje se trošku odreagovat, tak mu tu perlu občas hodíme, že? :-) Ti, koho nebaví se o tom bavit, diskutovat, porovnávat si názory, se prostě neúčastní a obejdou se bez toho, aby někoho sprostě a ironicky napadali, budiž, každý nemá takové vychování, ani sebevědomí, aby respektoval prostor druhých.

Pokud jde o mé volební preference, Strejdo, ty už jsem tu taky zveřejnila, já nemám koho si vybrat, volila jsem 1x ODS, 1x ČSSD, komunisty by měli zakázat a modrá frakce zelených je pro mě takový politický úlet, že se o nich ani nebavím. ČSSD jsem kdysi věřila, tedy jejím myšlenkám, principům, znala jsem je z vyprávění a debat doma, takže jsem ji nadšeně pomáhala zakládat, kdysi dávno, euforie mě brzy přešla, ale to už jsem tu taky vypsala.

Strejdo, ale já, myslím že ani Toulavej, nepopíráme to, co se tu děje, ten chlívek a Kocourkov, jsem z toho znechucená stejně jako ty nebo jiní. Jen to neházím automaticky na
ODS, ale ani na ČSSD. A už vůbec ne na ODS jen proto, že to tvrdí Paroubek a Rath, když Paroubek je posedlý mocí a Rath penězi, sám soukromý podnikatel tělem i duší, však to má v krvi, a jen tak mimochodem politický přeběhlík.

Jsem totiž přesvědčená, že za ten hnůj tady mohou komunisté a 50 let jejich vlády, to jsou ti jediní skuteční vinící, to, co tu bylo několik desetiletí, máme bohužel všichni vklíněné do hlavy, nánosy a pozůstatky těch 50 let se odráží v tom, co se děje. Je to podle mě hnusný, bolestivý proces léčení, který asi musíme protrpět a nedá se asi urychlit. Ony ty demokracie, po kterých jsme pokukovali a pokukujeme, že "tam by tohle nebylo možné" a "tam si to jinak ohlídají" a "tam by dávno s hanbou odstoupili, to jen u nás zůstane ve funkci dál", ony taky nevznikly a nezačaly fungovat během 10 let.

Přece se shodneme, že komunistická diktatura je zlo, viz Kuba, viz Čína, která sice ekonomicky šla nahoru, ale pořád tam naprostá většina lidí žije v bídě, strachu a bez perspektivy, socialismus je dlouhodobě neudržitelný, tak co zbývá - kapitalistismus, demokracie.
Ale tohle když tu někdo vysloví, tak se dozví, že je blb a modrej pták, otevřeně nebo zaobaleně, aniž by autor dodal "B", tj. co on považuje za možné, schopné zřízení?
Ano, s poplatky to nemá přímo nic společného, ale v reakcích na to se odráží právě ta naše historie. I to, že si něco uzákoníme a pak to zase hochštapleři jen tak z plezíru, teda kvůli blížícím se volbám, zruší, i to je pozůstatek komunismu, to je součást postkomunistického bordelu.

únor 04, 2009 11:13
... : bb
ne, 2x ČSSD
je to ale jedno, prašť jako uho´d, kdo byl v ČSSD, je v ODS, kdo byl modrej, je teď oranžovej
únor 04, 2009 11:15
... : bb
strejdo, komunální politika je jiná, to máš pravdu, ale protože nejsem jen v obecní radě ale dělám i jiné věci, tak to co popisuješ znám, to že podnikáme neznamená, že jsme slepí hluší.
únor 04, 2009 11:38
jo Strejdo, : NČ
Jak si to tak přesně mohl vědět? S tim poslednim slovem?
únor 04, 2009 12:28
... : bb
někteří čtenáři musí pronést svou repliku děj se co děj, i když nemají co říct
holt když musí, tak musí
únor 04, 2009 12:38
... : bb
Strejdo, doufám, že poslední slovo budeš mít ty a napíšeš něco k mým posledním 2 odstavcům. Zatím.
únor 04, 2009 12:39
:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) : NČ
.
únor 04, 2009 12:49
bébé : strejda
tak dobře. Já s Tebou ve velké části souhlasím, dá se říci, že skoro ve všem, ale musíš souhlasit i s tím, že tato demokracie je jen jakousi plenkovou modifikací skutečných demokracií. A to vlivem několika jedinců. Stovek jedinců, tisíců jedinců...
Příklad. V USA teď musel odstoupit Obamův ministr financí, protože měl nějaké techtle mechtle s daněmi. Až se tohle stane u nás, budu tvrdit, že už je tu ta - nikoli pouze teoretická demokracie. A ne ten bordel, jaký je dnes zaveden vinou šarvátek mezi opozicí a vládnoucí stranou v lékárnách. Třeba... Ale našel bych i mnoho dalšího. Jéje! Ale už nechci hledat. Ty to na té komunální oblasti můžeš pozitivně ovlivnit. Já ne. já o tom mohu pouze plkat a dělat si z toho doslova prdel. smilies/grin.gif
únor 04, 2009 13:05
strejdo, : bb
no, ale vždyť to samé jinými slovy tady píšu už několik dní
Já jen ty plínky chápu a doufám, že z nich vyrosteme. Akorát ne hned. Moji rodiče po sametu říkali, že oni už se toho nedočkají, ale my že snad ano. Teď říkáme spolu s nimi, že naše děti už by mohly.

V komunální neovlivním nic, tam řešíme praktické záležitosti na komunální úrovni, s tzv. velkou politikou to nemá skoro nic společného, spíš pocitujeme její důsledky.
Ted je všude chaos, projekty, dotace stagnují, protože se mění osazenstvo a nikdo s ničím nehýbá, práce stojí, peníze nám utíkají.

Jo, ted nám oranžoví odvolali ředitele ÚSP, že musí být nové výběrové řízení, protože dělal špatně svou práci. My o tom nic nevíme, ani nikdo z kompetentních, ani sám ředitel nic netušil :-) Smůla je, že není jiný uchazeč, který by splňoval předpoklady, tak mají oranžoví docela horké chvilky, jak to zařídit, vypadá to, že ve výběrovém řízení budou muset vybrat z jediného uchazeče opět původního ředitele...Ať žije oranžový bolševik :-)))
únor 04, 2009 13:19
Tak to je tady ale mazec :-)))) : Krakonoš
Hele, strejdo, a teď taková kardinální votázka: Říkáš, že tady je prd a né demokracije, že ta skutečná demokracije, ta, kterou bysme měli včickni rádi (možná i nýče smilies/smiley.gif ), ať levotočivý nebo pravotočivý, je v jinejch zemích. (A já říkám: souhlas!!!)
A teď se tě zeptám: JAKEJŽE SPOLEČNSKOEKONOMICKEJ SYSTÉM JE V TĚCH ZEMÍCH, CO MAJ TU SKUTEČNOU DEMOKRACII?

A když si na tuhletu votázku upřímně a pravdivě vodpovíš, nebude už třeba dál psát tuhle pitomou diskusi. Protože když si na to vodpovíš, nemusíš už řešit, jetli je chyba v systému.

Btw: Za starý dobrý endéer sem cestoval MHD tramvají po Drážďanech. Měli tam naprsto úchvatnej systém placení jízdnýho: Na tyči byl buben s klikou, kterou sis moh vytočit lístků třeba jak hajzlpapíru. Vedle kasička, do který jsi za lístek hodil drobáky, asi jako v kostele, z dohledu šoféra. NĚMCI hodili těch povinnejch třicet feniků a vytočili si JEDEN lístek. ČEŠI hodili taky třcet feniků, někdo trochu míň, někdo trochu víc, a vytočili si každej třeba deset, dvacet lístků, aby měli další jízdy zadarmo. Byli jsme všichni zmasírovaný stejným SYSTÉMEM, ten systém tady v tom konkrétním případě byl nastavenej tak, že šlo bezproblémů jezdit zadarmo, nehrozil žádnej průser, postih, nešlo to zkontrolovat. Ale zneužili toho jenom některý lidi. Tak co, může za všechno SYSTÉM, nebo LIDI?

A ještě jedna věc. Volby a delegování veškerýho rozhodování na zastupitele jsou málo, takhle žádná úspěšná demokracie nefunguje. Společnost je zdravá jen v případě, že fungujou mraky nepolitickejch vobčanskejch aktivit zdola, už jsem tu vo tom psal. Takže je hovno platný bejt nespokojenej a zklamanej ze stavu věcí a dělat prd, jen blejt svý frustrace na internetovejch diskusích. Na úrovni vobcí, vobčanskejch sdružení atakdál se dá udělat neskutečný moře práce, která přinese hezčí život, dokonce i v takový zemi, kde by prezidentoval Paroubek smilies/grin.gif. Tak tu neztrácejte čas a děte něco dělat (já už dělám, kdyby někdo něco smilies/tongue.gif).
únor 04, 2009 16:29
ježíš : bb
já se do tebe snad zamiluju
únor 04, 2009 17:19
bb, do Krakonoše jo a do mě né ? :-))) : toulavej
tak já zasejc až druhej . . .
únor 04, 2009 18:14
... : bb
nene, tys byl samozřejmě první, mám srdce jak panelák, tam se vejdete

únor 04, 2009 18:29
Ouplně se červenám! : Krakonoš
Ani sem netušil, jak pěknej je to pocit bejt milovanej samotnou bb! Jo, toulavej, když zatáhnem břicha, bude místa dost pro voba smilies/wink.gif. Možná by časem mohlo zbejt i kousíček na enčého, von taky potřebuje bejt milovanej, to je na něm přece vidět. smilies/wink.gif smilies/wink.gif
únor 04, 2009 18:44
já si to jenom myslím, ale řekl bych, že NČ by tam, kde budu já, určitě nechtěl i když by šlo o bb . . . : toulavej
no a kdybych se mýlil a von chtěl, tak URČITĚ bych nechtěl já . . . já sem totiž prevít na lidi vybíravej.
únor 04, 2009 19:06
Toulavej, naprostej souhlas : NČ
V tomdle kongrétnim případě docela URČITĚ NECHTĚL! Dík, vopravdu nemusim mít vode všeho.
únor 05, 2009 06:27
tak ještě jeden ze zajímavých příspěvků z diskuse pod následujícím článkem . . . : toulavej
http://blog2.idnes.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A090204_68578_blogidnes
Re: A ještě k poplatkům... (karel60, mail, 05.02.2009 13:29 )

Ta věc s léky je poněkud nepřehledná. J C zavedením regulačního poplatku za položku na receptu předpokládali, že lékárníci "solidárně" s pacienty sníží své marže. Uvedu zkušenost s jedním z léků, který užívám na chronické onemocnění již řadu let. Lék odebírám ve stále stejné lékárně se stejnými dealery. V roce 2007 jsem doplácel 256 Kč/balení, v roce 2008 to bylo 244 Kč/balení 30 Kč poplatek. Doplatek tedy skutečně po zavedení reg.poplatků klesl o 12 Kč/balení. Při 3 baleních (na 3 měsíce) byl doplatek na lék i při regulačním poplatku nižší o 6 Kč. Od listopadu se změnila léková vyhláška a doplatek na lék se ještě snížil na 232 Kč/balení., tedy proti roku 2007 rozdíl v můj prospěch 42 Kč/3 balení. Od 1.1.2009 převzala provoz lékárny okresní nemocnice a nabízí 30 Kč dotaci z rozpočtu kraje. OVŠEM, doplatek od 1.1.2009 je 262 Kč/balení. Podivná shoda náhod, že doplatek je o 30 Kč vyšší než v roce 2008? Je to jen náhoda?
únor 05, 2009 17:00
... : bb
:-)
únor 05, 2009 17:34
ani tohle není špatný i když už to nikdo číst nebude . . . : toulavej
únor 05, 2009 19:30
... : bb
hmm, asi nebude, a kdyby jo, tak stejně ne. případně se dozvíš od nějaké babči či mamči, že jsme to tam stejně psali my.

únor 06, 2009 15:56
no ,třeba nás, nepoddajné, odsud vyloučí pro nepřizpůsobivost se obecnému vkusu a bude po diskusi . . . : toulavej
:-)
únor 06, 2009 16:07
??? : Justík
myslím, že poceňujete zdejší návštěvníky.. Už to,že dál sledují komentář si překládám jako to, že se chtějí dozvědět, jak to je opravdu.Proto si(snad) přečtou i tento článek.. smilies/cheesy.gif
Hm.. To jako že by se demokraticky vylučovalo ? smilies/grin.gif smilies/grin.gif No aspoň v něčem by demokracie zvítězila smilies/wink.gif
únor 06, 2009 16:48
tak dobře - MINIMÁLNÍ MENŠINA se sem ještě MOŽNÁ koukne :-) : toulavej
kdyby šlo o VĚTŠINU, tak na to už je vymyšlený hojně využívaný obrat - DRTIVÁ většina, ale na MENŠINU se zatím nic nevymyslelo . . .

Justíku, jsi ještě mladá, život máš před sebou a DOBROU POVĚST jenom jednu, tak si ji nepokaž zájmem o pochybné názory nás dvou, mě a bb . . .
jinak z předcházejícího článku myslím JASNĚ vyplynulo, že ty poplatky, co se vybraly peníze navíc, JSOU Z TĚCH POPLATKŮ ZA LÉKY, tedy není to příjem lékáren, ale jde to ZPĚT DO SYSTÉMU ZDRAVOTNICTVÍ. Bohužel, socdem se podařilo využít BEZBRANNOST současné vlády tím, že NEODPOVÍDALA na LŽI socdem, protože je považovala za tak absurdní, že to musí každý vidět. A lidi to bohužel neviděli a nevidí . . . Proto platí zásada, že NA KAŽDOU LEŽ, která se týká ZÁSADNÍCH VĚCÍ, se MUSÍ ODPOVĚDĚT a to VŽDYCKY. Jinak si lidi budou myslet, že nemáš argumenty na její vyvrácení, tedy, že to není lež, ale pravda. A to nemůže člověk nikdy dopustit, když jde i o jeho život . . .
únor 06, 2009 17:12
... : bb
a 100x opakovaná lež se stává pravdou...


Toulavej, jsem přesvědčená, že dokud Kudlanku bude mít Kudlanka, nehrozí odlišným názorníkům vyoobcování :-) a kdyby čistě hypoteticky ano, tak v tu chvíli by ztratila diskuze smysl a pak by nebylo proč litovat vyoobcování, že.
únor 06, 2009 20:02
Hm.. Drtivá menšina : Justík
to zní taky dobře smilies/cheesy.gif. Toulavej nevím, kde bereš jistotu,že dobrou pověst mám (byť jen jednu ) smilies/grin.gif ..
únor 06, 2009 20:40
jde o to, bb, aby to nepřestalo člověka přece jen někdy bavit a ZNECHUCENĚ neodešel sám . . . : toulavej
což by mnozí/hé jistě přivítali/y . . .
únor 06, 2009 21:06
Justíku, dobrá pověst se ztrácí jenom, když člověk v očích ČESKÉ společnosti provede něco VOPRAVDU HROZNÝHO. : toulavej
A to se ti určitě ještě nepovedlo. Vždyť i dvě ženy - manželka a milenka v jedné vesnici, dvě děti, každé s jednou z nich, veřejně přiznaná bigamie, podvody v lékařském odborovém klubu při vydávání tiskovin, vlastnictví dvou SOUKROMÝCH zdravotnických zařízení a přitom odpůrce privatizace, člověk, který potlačuje ústavu vázáním mandátu na poslušnost straně socdem když ústava zaručuje svobodné rozhodování na základě vlastního svědomí zastupitelů ve středočeském kraji a mnoho dalšího, není důvodem pro ztrátu dobré pověsti pana Rátha, který si jako jediný nechá říkat doktor, jakoby tam byl pouze on, on jediný měl nějaký titul . . .
únor 06, 2009 21:18
Určitě nepřivítali, ani nepřivítaly : NČ
Bez vás už by to nebyla ta sranda.
únor 09, 2009 06:30
Chtěl sem eště něco napsat, : Krakonoš
ale zarazilo mě, jaký znaky bych musel vopsat: mrdtk. Tak radši už nic smilies/grin.gif.
únor 09, 2009 11:55
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]