O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DOPISY - MEJDLÍČKA A PAMĚTNÍCI PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 22 leden 2009
Přejít na obsah
DOPISY - MEJDLÍČKA A PAMĚTNÍCI
Strana 2

"Jezisi, ludkovia, co su to tie mejdlicka, ja som si najskor myslela, ze to je na umyvanie ruk, ale vy to jete, tak fakt neviem :-))) Hm?" Milá Růženko šípková, to mejdlíčko našich ranných dětských let bylo úžasné, stálo desetník, celé platíčko padesátník, mělo různé barvy a chuť, která se nedá popsat. Hryzalo se o dolní zuby a jedli jsme ho pořád. Na to se fakt nedá zapomenout...

 

 

 

 

    

    

 

     Nikdy taky nezapomenu na žu-žu, malé barevné kostečky za 2,- Kčs (v hospodě s přirážkou 2,20), pokud mě paměť neklame, byly německé, měly vynikající chuť, dneska jim žádné želé nesahá ani po spodní okraj sáčku. Stejně tak naše české Oskarky - nenarazila jsem na žádné želé, které by mělo srovnatelnou chuť, škoda. No a mražené ovocné dřeně bývaly opravdu ovocné a byly v nich takové ledové krystalky... dnes je to jenom jakási barevná jednolitá pasta.

 

     Zelenina a ovoce bylo dozráté na sluníčku, takže se nemohlo stát, že vám rajče v nezměněném stavu vydrželo v lednici třeba měsíc, což dnešní umělohmotné klidně dokáže. Ale co naděláme, můžeme už jenom vzpomínat a pátrat mezi dnešními výrobky, jestli náhodou nenarazíme na chuť, která nás vrátí zpět do dob, kdy jsme byli malí.

 

     Vzpomínám i na polárkové dorty, které vyráběl v šedesátých letech Laktos Praha, byly ručně zdobené a balené v papírových voskovaných krabicích s eskymákem a sloganem "Dort s polárky, dárek nad dárky". Vyráběly se z poctivé smetany a másla a poleva byla z hořké čokolády, na tu chuť se nedá zapomenout.

 

 

     Dnešní polárkové dorty, vyráběné v chemicko-mlékárenském průmyslu, se s tím nedají srovnávat. Tenkrát to byl rituál, kdy po nedělním obědě se běželo do cukrárny pro polárkáč, pamatuji, že se vyráběly malé - 10 Kčs a velké 18 Kčs a paní prodavačka i ukrojila množství, kolik kdo chtěl.

 

 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]