O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SCHOOL GUARD´S V ČECHÁCH PDF Tisk E-mail
Úterý, 13 leden 2009

Jak tak jsem chodila na Manhattanu po ulicích, nemohla jsem si nevšimnout ráno a odpoledne „schoolguards", starších paní v uniformách, které každé ráno a pak po skončení vyučování dohlížely na bezpečí dětí kolem škol a především na přechodech přes silnice. Říkala jsem si, jak je to prima, že i když tam auta zas tak rychle nejezdí, je to přeci jen jistější.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Brala jsem to jako vyloženě americkou specialitu... A ejhle - je to pár dnů, co se tahle správná věc zavedla i u nás, v Čechách. Zatím je to jen jedna jediná škola - ZŠ U lesa v Karviné. Pět tamějších rodičů se rozhodlo a po proškolení policisty se každé ráno postarají, aby děti pohodlně a v bezpečí se dostaly do svých tříd.

 

     Bylo by určitě fajn, kdyby se to rozšířilo i do ostatních škol, protože u nás se to bohužel s bezpečností na silnicích - především kolem škol - moc nepřehání. Jen namátkou: bydlím na pražském Jižním Městě a blízká křižovatka si kulatý ostrůvek a světla "vysloužila" teprve až po několika smrťácích a mnoha bouračkách... A přitom je na cestě do školy...

 

d@niela

 

 

 

Komentáře (16)add feed
Mne se to take velice libi, : Alena PH
ze tady v USA vsechny krizovatky v blizkosti skol maji sve proskolene "hlidace". Myslim, ze zlepsi to pocit rodicum deti, ktere chodi do skoly pesky. Prece jenom deti umi byt nepozorne anebo az prilis vesele. A ted jeste navrch ctu, ze tento dobry zvyk zavedli i v Karvine a zrovinka blizoucko meho ceskeho bydliste. Sice je to taky ne prilis rusna cast mesta - ale tohle je jeden z americkych zvyklosti, kterymi by se v CS mohli inspirovat. Tady to delaji duchodci - a malicko si pri tom privydelaji a jeste maji pocit, ze jsou potrebni - no a decka jsou bezpecnejsi. Diky Danielo za to, ze si me privedla domu - aspon zminkou o Karvine. :-)
leden 14, 2009 02:35
bydlim tez v ceskem meste : mura
a jen v okoli meho bydliste stoji policajti rano, kdyz jdou deti do skoly, minimalne na trech prechodech uz nekolik let. ted, pravda, na jednom udelali svetelnou krizovatku, takze tam uz nestavaji.
leden 14, 2009 07:46
U nás na sídlišti je ZŠ jazykovka, : mamča
takže sem dojíždějí děti z celé Prahy. Každé ráno cca od 7.15 do 8.10 hod. stojí na přechodu u stanice autobusu dva policisté, a zastavují dopravu, aby školáci mohli přejít.
leden 14, 2009 08:35
u nás na moravě : vusha
též tato věc funguje už kolik let.Já už mám sice děti dospělé,ale jsem moc ráda,když vidím,že rodiče mohou být klidní,když jejich dítko vyráží za vzděláním bezpečně.
leden 14, 2009 08:35
jo, také jsem to v tv slyšela - : ivanka
ale Daniela nejspíš nemyslela policisty, ale ty "proškolené rodiče", což jsou ti "praví" school guardi smilies/smiley.gif
Policie by to měla hlídat snad i z důvodu svého "pomáhat a chránit" smilies/grin.gif
leden 14, 2009 09:43
obavam se, : mura
ze guard z rad beznych obcanu je v cechach a ve velkem meste spis utopie. dovedu si to predstavit, ze se takhle domluvi rodice z male nebo specializovane skoly, kde se znaji a prece jen to neni bezny vzorek rodicu, ale sidlistni velkochovy... to tezko...

dani: v ty emerice, je to placene nebo to duchodci a uvedomeli rodice delaji z lasky k potomkum?
leden 14, 2009 10:22
... : Milene
jako brigáda pro důchodce, je to hezký nápad. Už se vidím u nás u školy, jak tam stojím v slušivé vestičce, usměvavá, zdravím známé děti a vnoučata pokřikují: To je naše babička.
leden 14, 2009 10:34
JAK JE TO ZA VELKOU LOUŽÍ: : d@niela
Protože se snažím "naučit emeryčtinu", občas se někoho na něco poptám. A tak, když jsem tak každodenně sledovala jednu buclatou babču, která v jakési uniformě a na ní žluté vestě s oním nápisem usměrňovala každý den dopravu a občas i některé dětičky, ty malé dokonce vzala hezky za tlapku a sama převedla, tak jsem se jí jednou na to vše vyptala.
A dozvěděla jsem se: ona konkrétně byla policajtka v důchodu, která si
za a) tímhle trošku přivydělávala (nebylo to moc, tak akorát),
za b) se dostala ještě do ulic. Prostě ráno a pak kolem poledne.

Takže rozhodně ne zadarmo, ale zas to nebylo nic světabornýho. Myslím, že to má v režii ta každá škola. Rozhodně se jí to vyplatí, rodiče vidí, že se o jejich děcánka starají. Je těch "dopravních pomocníčků" dost, takže se určitě prostřídávají.

Myslím, že u nás by to mělo jít taky, nevidím důvod, proč ne?
Vzpomínám si, že i učitelky z MŠ, když někam chodily s dětmi, tak také měly nějakou tu svou "plácačku" a mohly zastavit dopravu a uvolnit cestu pro svá housátka...
A věřím, že když by to zdejší školy taky vzaly do své režie, tak by rodiče - když by se to rozpočítalo - těch pár korunek jistě rádi věnovali, určitě by to bylo "na rodinu/pár Kč"
leden 14, 2009 10:58
... : Milene
Vypadá to jednoduše ale známe to. U nás většinou co je moc jednoduchý, tak to nejde. Jako, třeba, že nikdo, kdo není policajt si nemůže dovolit zastavit dopravu. A není na to zákon a předpis a vyhláška a povolení ...... smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif Je pravda, že v Praze ráno u škol policajti stojí, někdy i dva. To už mě připadá dost zbytečný.
leden 14, 2009 12:01
... : Olina
Je to vec dobra, ze deti jsou opravdu tak nejak chraneny pred pripadnou srazkou autem, ale na druhou stranu nejsou vychovavany k pozornosti. Vzdy kdyz je skola, tak pozoruju, jak tyto deti prechazi ulice, vystupuji ze skolnich autobusu atd. a nadavam. Pomalu se to soura pres cestu, bere to automaticky, ze nikdy nic preci nepojede. A pak presne se to chova i tam , kde zadna takovato school guard neni.
Jinak loni byla v nasem meste asi nejaka velka akce k naboru techto lidicek co stoji se stopkou na prechodech, ze nam stale volali na domaci telefony s naborem. Plati se 6.50 na hodinu , cirka to denne veme tri . Je to opravdu jako privydelek k duchodu.
leden 14, 2009 13:12
Mě třeba dost udivuje, že tohle třeba nenabízí/neváže jako povinnost úřad práce : toulavej
dlouhodobě nezaměstnaným ve městech. Samozřejmě s příslušnou legislativou . . .
Pokud jde o Státy, myslím, že ani neukázněné děti tam nejsou mimo školu moc ohroženy, určitě míň, než v Čechách. Řidiči tam nezávodí a rozhodně si dávají ohromný pozor v místech, kde mohou lidé chodit, aby někoho nepřejeli. Někdy je to popojíždění v místě, kde se vyskytují chodci, až směšné z našeho pohledu. Ale ta dopravní pravidla tam jsou většinou velmi rozumná – omezení rychlosti u škol JEN v době příchodu a odchodu dětí, jen v blízkosti školy, když zastaví školní autobus, co sváží děti z okolí do školy, nesmí kolem auta projíždět, dokud se opět nerozjede. A nerozjede se dřív, než děti zmizí ve škole nebo se zavře autobus. A porušit to si nedovolí vůbec nikdo ani někde v zemi nikoho . . .
Ve státech takhle řeší zapojení starších lidí do společnosti, aby si nepřipadali někteří zbyteční.

leden 14, 2009 15:42
... : mura
Mě třeba dost udivuje, že tohle třeba nenabízí/neváže jako povinnost úřad práce

tak me zas ne. jednak by to muselo byt radne pracovni misto, ktere nabizi konkretni zamestnavatel. a druhak mezi nezamestnanymi jsou jiste lide pracoviti a zodpovedni, ale stejne i ruzni lemplove. a takovej by mit v rukou bezpecnost deti mit nemel.
leden 14, 2009 16:13
no myslím, že je návrh, aby musel každý nezaměstnaný odpracovat určitý počet hodin za týden : toulavej
jako veřejně prospěšné práce a pracovnice na úřadu práce by mohla vybrat, koho ano a koho určutě ne.
leden 14, 2009 17:03
taky u nás : Krakonoš
to už spoustu let dělaj strážníci a myslím, že k tomu jsou určený a je to tak dobře. Nevidím důvod, proč by to mělo bejt jinak, aspoň jsou využitý a každej magor, když vidí uniformu, sundá nohu z plynu.
leden 14, 2009 22:21
Toulavej, : Vodoměrka
takže ti slušnější a lepší by museli "pracovat" a ti lemplové, nemakačenka a spol by z toho zase vyšli bez práce a s podporou??? To by bylo pěkně nespravedlivé...
Tuhle práci by měli dělat dobrovolníci... nebo měštští strážníci... dělají to u nás už hezkých pár let... a určitě je lepší, když stojí před školou a dávají pozor, než aby jen seděli na služebně a čekali, až se někde něco šustne...
leden 14, 2009 22:27
né tak, Vodoměrko . . . : toulavej
ten návrh - jestli už neexistuje stanovuje POVINNOST odpracovat určitý počet hodin v rámci veřejně prospěšných prací každému, kdo chce příspěvek v nezaměstnanosti - jinak ho nedostaneš. ALE, JAKÝ DRUH PRÁCE to bude, se dá přidělit nebo si vybrat a to může ovlivnit úřad práce. Nemakačenka nebudou mít podporu, když nemají zájem a nemakají.
Městští strážníci se nemají co válet na služebně, mají být venku mezi lidmi. Na dobrovolníky bych u nás moc nesázel, stačí se podívat na/do některé/rých paneláků v jakém jsou stavu, jaký je nezájem lidí o své okolí. Tahle činnost by mohla být jako další pracovní místa - pro důchodce nebo ty nezaměstnané. Když jsou lidi v práci, tak nezlobí :-)
leden 15, 2009 10:17
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]