O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DOPISY - ZAPEKLITÁ OTÁZKA PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 08 leden 2009

Tak - v rámci uklízení - jsem našla jeden velmi zajímavý dotaz. Jenže, chybička se vloudila, zapomněla jsem si zaznamenat, která to městská dušička si na kudlanku zapsala... (poznáš-li se, napiš). A protože dotaz rozhodně nebyl zodpovězen (to bych si snad pamatovala i já, supersklerotik), myslím, že by to bylo dobré téma k dnešní diskuzi.... No uznejte:

 

 

 

 

 

     Tahle příhoda je z minulého léta, ale problém, který tehdy vyvstal - ten je stále nevyřešený. Byl to večer na vesnici, kdy všichni po parném dnu a únavných, ač láskyplných pracích na svých zahrádkách zapadli do jediné místní hospůdky na pivko - a najednou byla nastolena taková divná otázka.  Tedy - divná nebyla, jak to, že nikdo neznal odpověď.

 

     Začalo to úplně nevinně - jak to tak většinou bývá - debatou u našeho stolu o houbách, praženici z nich a tímpádem taky o vejcích. A postesknutím kamarádky, že začne asi chovat pštrosy, protože na nasycení svých dvou puberťáků by potřebovala nejspíš vejce pštrosí. Okamžitý protinázor - ale oni nesnášejí vejce denně jako slepice... Tak a byla tu další otázka -  jaký pták snáší vejce jako slepice - bez kohouta - takřka denně?

 

     A proč to vlastně ta slepice dělá?

 

     No, já si v téhle debatě ani neškrtla - já jsem pro ně pořád ještě „městská" a přiznám se, že o tomto tématu ani nic nevím.

Skončilo to nakonec hádkou celé hospody a já mazala domů... Teď bych se chtěla podělit o toto téma s vámi všemi - teda i mne by to fakt zajímalo ... třeba bych pak mohla dělat „chytrou" :- )))

 

 

Tak - znáte někdo odpověď? 

 

 

d@niela

 

 

 

 

Komentáře (35)add feed
Tak mám dojem, že ani slepice nesnáší denně : Vodoměrka
jedno vejce, ale spíš obden nebo dvě vejce za tři dny nebo tak nějak... hahaha... a proč to tak dělá? No aby nějaké to vejce v hnízdě měla, když jí ho pořád někdo bere...hahaha...
Tak tohle asi nebude ta odpověď, kterou jsi čekala, že???? smilies/wink.gif
leden 08, 2009 23:22
tak já to taky nevim a jsem taky zvědavá :-))) : Pavlína.xx
ale zatim:

Přijde žena k doktorovi:
"Pane doktore, cítím se špatně." Lékař jí radí: - "Každé ráno nalačno vypijte jedno syrové vajíčko." - "Pane doktore, ale já vajíčka nesnáším." - "A kdo po vás, proboha, chce, abyste je snášela?"
leden 09, 2009 00:16
Jako bývalá chovatelka slepic můžu potvrdit, : mamča
že slepice nesnáší vejce každý den, ale tak 2 až 6 ks za týden, dle sezóny. Proč to tak je, se mi "holky" nikdy nesvěřily. Zřejmě mají velmi vyvinutý mateřský pud, a protože, jak už řekla Vodoměrka, jim pořád ty vejce někdo bere, tak snášejí a snášejí, aby konečně v hnízdě bylo tolik vajec, aby stálo za to na ně zasednout.
Ale protože slípky jsou hloupé, s každým sneseným vajíčkem se hlasitě chlubí, takže hospodář jim ho zase sebere.
Kohouta bych do toho netahala, nikdo kvočnám neřekl, že bez kohouta vysedí jenom pukavce, a proto kvokají a kvokají... smilies/wink.gif
leden 09, 2009 08:10
... : Sandra
Já jsem tedy panelákové dítě a o slepicích vůbec nic nevím, ale není to třeba tak, že se slepice zbavují přebytečných vajec z toho samého důvodu, proč se ženy každý měsíc zbavují přebytečných vajec?
leden 09, 2009 08:25
hahaha : ivanka
už se vidím, jak s mestruační vložkou pobíhám po bytě jako starej Čejka...
Nojo, ale to bych musela stejně pobíhat i po porodu, žejo?
smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
leden 09, 2009 08:29
to odebirani vajec : mura
by mohl byt duvod. treba papouskum se vejce odebirat nemaji, protoze pani papouskova se pak snazi snusku doplnit a snasi furt a furt a furt. a to ji nedela dobre na zdravi. takze i kdyz je papouskova sama a tudiz je jasny, ze z vajec nic nebude, ma se na nich nechat sedet a nebrat ji je.
leden 09, 2009 08:41
Nevím to jistě :) : Justík
myslím ale, že jsem o tom někdy v minulosti četla článek, že to závisí na délce světelného dne.. Tedy jak říkáte "sezónnosti." A ve velkochovech je "šidí" uměle jim vytváří osvětlením dny a tím získávají cca 1,5 vejcete za 2 dny smilies/cheesy.gif Nebo tak nějak to tuším bylo ...
leden 09, 2009 08:51
no,tak toto : skaz
jsem psala já,jednak mě překvapilo,že na venkově,kde slepice pěstují v každém domku o tom nikdo nic neví,druhak mě fascinovalo,že ve finále se pohádala úplně celá hospoda smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
leden 09, 2009 09:10
No a aby to nebylo úplně tak jednoduchý, : Míša šíša
tak mají slepice ještě takové to "období klidu", kdy snášejí vejce velice sporadicky, např. pouze 1-2 týdně. Bývá to zhruba jeden měsíc v zimním období, většinou kolem Vánoc. Asi na to má vliv úbytek denního světla.

Jinak jsou taky dobré debaty na téma, která úprava vejce je zdravější: zda vejce vařené naměkko anebo připravované jako "ztracené" čili pošírované.
leden 09, 2009 09:11
Míša šíša : Houby úbytek světla ! : mamča
Kolem Vánoc, když potřebuješ nejvíc vajíček do cukroví, to je slepičí revolta. Nesnášej a nesnášej, i kdybys je prosila, nebo jim svítila.
Je to obdoba uzavřených kohoutů se zemním plynem. Taky hezky načasováno na období extrémních mrazů. smilies/wink.gif
leden 09, 2009 09:16
No vida, tak slepičí revolta : Míša šíša
A že bysme si teda vzali ze slepic příklad? Když po nás bude chtít někdo víc práce, tak se na to vyprdnem úplně? To je docela dobrý, to se mi líbí smilies/kiss.gif
leden 09, 2009 09:22
Míša šíša : mamča
Myslím, že slepice jsou na tom líp. Nikdo je pro porušení pracovní kázně nepropustí, maximálně jim ufikne hlavu a uvaří z nich polívku... smilies/cheesy.gif
leden 09, 2009 09:36
není to xsice k tématu : alena puntíkovaná
ale tady jezdí autobusák, kterýmu všichni říkají slepice, nebo slepička.Tak jsem jednou nastoupila do busu a vexsele pozdravila :"Dobrý den, pane Slepička." no a on se zatvářil tak nějak divně a cestující se začli pochechtávat...pak mi někdo vysvětlil, že ten řidič se jmenuje Snášel.
leden 09, 2009 09:53
Aleno - jako vždy - nááááááádhernej fór! : ivanka
smilies/grin.gif
leden 09, 2009 10:31
Jo, parádní : Míša šíša
Už jsem to tu psala několikrát, ale bez odezvy, takže znovu: nešlo by to nějak uspořádat, ty Aleniny historky ze života, do jakéhosi celku?
Že já blbec jsem si všechny ty příhody posané v komentářích i v článcích od začátku nekopírovala, mohla jsem teď z toho sepsat knihu - věřím, že by to byl bestseller.
leden 09, 2009 11:25
jeden a pul slepice : mura
snese jeden a pul vejce za jeden a pul dne. kolik vajec snese 9 slepic za 9 dni?
leden 09, 2009 11:44
... : bb
81, ne?

((9:1,5)x1,5 jedna slépka)x9
leden 09, 2009 12:18
mura : mamča
To je podobnej početní příklad jako :
Kolik stojí kilo hrušek, když jedna stojí v širém poli..? smilies/cheesy.gif
leden 09, 2009 12:31
mura 11:44 : mamča
Kde se prodávají takové slepice - údernice ? Vzala bych si 10 kousků. smilies/wink.gif
leden 09, 2009 12:35
U slepic jde o evolučně úspěšnou strategii přežití a rozmnožování. : Milan
Díky tomu, že slepice hojně snášejí vajíčka, a to i neoplodněná, se stal kur domácí nejrozšířenějším ptákem na této planetě.
Kdyby to slípky nedělaly, lidé by je ty tisíce let nechovali.

leden 09, 2009 14:04
z čehož se dá i usuzovat, : d@niela
že nazve-li nás někdo slepicemi, jedná se vlastně o hold našim schopnostem :-)))
leden 09, 2009 14:14
nevím : katka*
nevím proč to dělají, hlavně že se moje Dorotky snaží smilies/wink.gif
je mi jich líto, jak v tom mraze chodí po sněhu s holými pařátky, už jsem přemýšlela, jestli jim nemám uplést něco jako ponožky... ale to by asi nechtěly...
Vždycky jsem si myslela, že když už tedy bydlím na venkově, vesničan ze mě nebude. hm a ono jo. A dokonce mě to baví... smilies/grin.gif
leden 09, 2009 14:40
bb : mura
spatne
leden 09, 2009 17:08
manca : mura
nikoli, to je uplne obycejnej priklad, zadna slovni hricka. vysledkem je cele kladne cislo smilies/smiley.gif
leden 09, 2009 17:10
milan : mura
Díky tomu, že slepice hojně snášejí vajíčka, a to i neoplodněná

i jini ptaci snasi neoplodnena vajicka, ackoli teda ne tak hojne jako slepice. proste, kdyz chce pani ptakova snaset, tak snasi
leden 09, 2009 17:14
tak devět slepic snese : Ariana
za devět dnů 54 vajec. Namalovala jsem si časový diagram a z toho mi vyšlo, že 1,5 slepice snese 9 vajec za 9 dnů. No a pak stačí vydělit 9 slepic : 1,5 slepicí a vyjde 6, čili 9 x 6 je 54. Jinak se to dá vypočítat složitější trojčlenkou, ale když já si raděj maluju smilies/cheesy.gif.
Jinak co se týká slepic a snášení vajec, to je zajímavá otázka. Koukla jsem do googlu a tam našla např. http://www.ohz.cz/Zviratka/otazky/vejce.html. Jenže jsem tam našla i další článek na téma chovu slepic a tak teď nevím, zda je konzumace vajec a kuřecího vůbec ještě zdravá - viz http://www.ohz.cz/old_web/Aktivity/resdrub2003.html smilies/sad.gif
leden 09, 2009 18:19
ariana : mura
spravne.

no, taky jsem si trosku zagooglila a na chvili me prepadla myslenka chovat vlastni slepice. radsi bych teda chovala pstrosa, ale to je docela slozity. musi mit velkej vybeh (je norma na 1 pstrosa) a desne vysoky oploceni a docela dost velkou zimni ubikaci. pak ti to prijdou zkontrolovat a teprve pak je muzes chovat. a nesmi byt sam. idealni skupina jsou prej 2 pstrosice a 1 pstros. tak asi holt budu bez pstrosu.
leden 09, 2009 21:13
mura : Pštrosy nebrat ! : mamča
Nejen, že by Tě příslušná kontrolní komise vystěhovala z baráku, aby měli pštrosíci dost pohodlí, a Ty bys skončila v kurníku, ale vidělas někdy, jaké mají pštrosi nohy ?
Půjdeš sbírat vejce, pštrosovi se to pochopitelně nebude líbit, a kdyby Tě tou obrovskou nohou nakopnul, tak strávíš zbytek života v kotrmelcích. smilies/grin.gif
Když jsem byla s dětmi doma, trávila jsem od jara do podzimka na chatě, a chovala při té příležitosti hejno slepic. Protože mi bylo smutno, chodila jsem si se slípkami povídat, vodila jsem je "na pastvu", a slepičky se naučily přede mnou sedat, a nechaly se drbat na zádech. Nejradši měly ovšem drbání od manžela, který jim o víkendech snaživě nahrazoval kohouta. smilies/cheesy.gif Tak jsme holkám slepičím koupili kohouta, aby sexuálně nestrádaly. Ze začátku si kohoutek moc nevrznul, protože slípky byly dospělé harcovnice, zatímco on byl teprv dorostenec. Nepouštěly ho k žrádlu, a semotamo utržil nějaký klovanec. Když ovšem dorostl, natřel to nejen slepicím, ale i nám. Byl to takový zlokohout, že se do výběhu nedalo jít jinak, než s koštětem, kterým se ten zločinec držel na dištanc, abychom vůbec mohli nasypat krmení, apod.
Takže stačí jeden cca tříkilový kohout, chraň nás Pánbůh před pštrosem ! smilies/cheesy.gif
Taky by mě zajímalo, jak se takový pštros humánně usmrtí ? Asi jedině střelbou "na komoru" ?
leden 10, 2009 08:34
jezis : mura
ja si ty slepice fakt asi poridim. miluju ptactvo. akorat, ze jsem se docetla, ze slepice ma nejkratsi kratkodobou pamet. kdyz ji prijde jina slepice zobat z krmitka, tak se rozbehne ji vyhnat, a pri tom vyhaneni zapomene, ze byla zobat, takze k ubranenemu krmitku se uz nevrati. proto maji mit slepice dlouhe krmitko (ne misku), aby se tam vsechny vesly a nehasterily se. tak ja nevim. blby ptactvo zas moje sympatie moc nema.

zrovna ucim papouska rikat svou adresu. vysledek je, ze papousek rve: kde bydlis? a ja poslusne odpovidam. asi nejsem dobra ucitelka.
leden 10, 2009 14:10
mura : U slepic snad není důležitá paměť ani IQ, : mamča
ale "nosnost" ! smilies/wink.gif
A můžu Tě ujistit, že slepice vůbec není blbá. Moje pacholátka, tehdy ve věku silně předškolním, sledovali jak zahradničím, a všimli si, že kosáci čekají, až vyreju nějakou žížalu, že jim jí hodím a oni jí sezobnou. I usoudili milí synkové, že když žížala chutná kosákovi, bude chutnat i slepicím. A tak mi byli v patách a nosili slepičkám kdeco, co se po vyrytí ze země hýbalo. Občas ulovili nějakého slimáka (fuj !) a šup s ním ke slípkám. (podotýkám, že lavór s vodou byl pro jistotu stále na verandě). smilies/grin.gif
Slípky přešly na žížalo-slimáčí stravu, a když k nim do výběhu zabloudil šnek, chňapla ho slepice do zobáku, a mydlila s ním o šutr, až se dostala na masíčko. (A pak že nástroje umí používat jen lidoopové ! ) smilies/cheesy.gif
Přes zimu jsme se stěhovali do Prahy, a slípky k babičce, na terasu vysoko nad barákem. Děda slípkám přilepšoval drcenými kostmi, a jedna z pipek si ho tak oblíbila, že riskovala let z výšky cca 2.p., aby si za ním došla až do kuchyně.
leden 10, 2009 15:50
mura : Ještě mě napadlo k tomu papouchovi : : mamča
Moje sestra měla anduláka, který každému příchozímu hlasitě a srozumitelně sděloval : "Jsem strrrašný orrrel !" smilies/cheesy.gif
leden 10, 2009 16:27
mamca : mura
no, nevim, jestli to zrovna svedci o vysoke inteligenci, ale vezmeme to do uvahy smilies/grin.gif prichylnost se take ceni.
jinak oblibena veta jedno z nasich papouchu je: "co ty, muro?"
"jsem strasny orel" je doost dobry a hned dneska to zacnem trenovat smilies/grin.gif

jeste k tem slimakum. nasi znami si slepice tema skvelejma slimakama, co se tu v poslednich letech tak rozmnozili, slepice otravili. asi vseho moc skodi. smilies/grin.gif
leden 10, 2009 18:15
mura : mamča
Ti oranžoví slimáci, co se tu v poslední době rozmnožili, tehdy ještě nebyli. My jsme měli jen slimáky "domácí". Ono je to už přes dvacet let, co jsem si hrála na Betty McDonaldovou na slepičí farmě.
Teď už se těším, jestli se dožiju důchodu, že si pořídím domácí zvěřinec. Jen nevím, kam se slepicemi a kozou přes zimu ? V paneláku to nebude to pravý ořechový... smilies/grin.gif
leden 10, 2009 18:31
... : bb
jasně, Mura, opět jsem si připomněla, že co mi shůry není dáno, v apatyce nekoupim, i kdybych se rozkrájela :-) přesně jako na gymplu - "začátky máte dobré, ale pak uhnete neznámo kam", pravila vždy paní profesorka matematiky
nespočítala jsem kolik snese 9 slepic, ale 13,5 slepice :-) čili (9:1,5)*9, nikoli (9:1,5)*1,5*9
leden 11, 2009 11:57
Tak to já se ještě vrátím k Aleně a Snášelovi :-)) : Hani
Před x lety jsem se přistěhovala sem, do malého městečka, kde se všichni znají. A tak když mně můj muž poslal ke Šroubkovi do železářství, nic netušíc jsem šla. Povídám-pane šroubek máte....už nevím co to bylo. No dodnes si ze mně všichni utahujou. A je fakt, že tento pán už pracuje v jiném železářství v nedalekém větším městě a pořád mu říkají Šroubek. A on se nezlobí :-))
leden 11, 2009 22:19
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]