O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

LEGRACE NA PLACE - MRAZY, PLYN A BABOUCI PDF Tisk E-mail
Úterý, 06 leden 2009

To se nám toho v poslední době seběhlo... Venku jsou mrazy až praští, meteorologové slibují, že ještě trošku přituhne. Ale - co je našich zatím maximálně mínus pětadvaceti, proti „teplotám", které má za dveřmi Alenka K., „Polárka" - kolem 43 stupínků páně Celsiových pod nulou! Ale proti gustu, žádný dišputát, říká se. Doufejme, že naše středozemní mrazy nebudou klesat až na yukonskou hranici...

 

 

 

 

    

     V televizních zprávách i v novinách byl dramatickými titulky oznamován obrovský nález - nově objevený druh pavouka, respektive jinou barevnou variaci pavouka stepníka. Byl objeven na jižní Moravě v jedné stráni, v jedné noře a je prý jedním z největších, nejpestřejších a zároveň nejjedovatějších pavouků ve střední Evropě. Ale podle všeho je (alespoň v těchto mrazech)  někde zalezlý, protože samečci se ze svých nor vydávají na milostné výlety až koncem léta. Jak ho asi onen badatel objevil...?

 

     A teď chvíli na vážno: V dnešních dnech proudí k nám z Ukrajiny jen 20 procent zemního plynu. Jak víme, tyto problémy s dodávkami způsobuje rusko-ukrajinský spor o plynový dluh. Prostě: dva se hádají, ostatní to odnášejí a situace se stále zhoršuje - Rakousko dostává o 90 procent méně ruského plynu, do Bulharska, Makedonie, Řecka a Turecka plyn z Ruska neproudí vůbec. Turecko by však mohlo dostat část plynu z Íránu. Na nule jsou také dodávky do Chorvatska a Slovinska... Slovensko vyhlásilo nouzový stav.

 

     Naštěstí - relativně naštěstí - i v tom nejhorším scénáři jsou domácnosti na posledním místě, kam by plyn neměl dojít. Tak daleko to jistě nedojde. Nám může být úplně jedno, co je mezi Ukrajinou a Ruskem. Evropa za plyn platí včas a tržní ceny a nemá ho - je to normální vydírání. Pár dní se budou ještě zvyšovat sázky, a pak se nejspíš obchod uzavře. Protože úplné zhroucení odběru ruského plynu přes Ukrajinu není ani v zájmu EU, ani UA, ani Ruska.

 

     A jaké by mělo být řešení do budoucna? Zachovat se taky obchodně: postavit další JE a přehodnotit Bursíkovou teorii o ekologických elektrárnách na plyn.

 

 

Flori@n

 

 

Komentáře (31)add feed
-48 C : Mikin
S tim bych souhlasil. Na tom vychode jaksi chybi spolehlivy obchodni partner.
Jen s tou teplotou na Yukonu muzete klidne pridat (nebo ubrat ?) v techto dnech nam to pada i na -48 C......
leden 07, 2009 00:25
Jo to máš pravdu, ve všem. : wendy
Děsím se scénáře, jak by s námi tito obchnodníci mohli zatočit...
Že v zimě padá sníh, je, nebo by mělo být. normální. Jen jsme tomu už trochu odvykli. Já ještě pamatuju doby, kdy ve městě byly vysoké závěje sněhu, nahrnuté mezi obrubník a silnici, aby se auta i lidi mohli pohybovat. A je to tu zase !!!
leden 07, 2009 06:54
co bratia Cesi? : Sipik
Stale ste pokojni? Tu uz maju velkoodberatelia stanoveny odber len na bezpecnostne minimum, aby sme este nemali plynove prazdniny! smilies/cry.gif Prakticky sme sa stali rukojemnikmi. Hm.
leden 07, 2009 11:24
Pokojní nepokojní, to máš za jedny peníze. : wendy
Jak jsem prskla na jiné téma - Pakli máš dnes málo plynu, dojeď si na Ukrajinu ! -
Živě si vzpomínám, jak před povodní v Praze se do televize ksichtili naši představitelé v čele s Němcem a s úsměvem na rtech tvrdili, že žádná voda nehrozí, nic pod vodou nebude, občané mají zachovat klid. Neměli zařízeno ani zabezpečení metra protipovodními stěnami a dveřmi, nic, nic, jen se usmivali. Vím, že nechtěli nechat propuknout paniku, ale tohle bylo zase příliš moc klidu... no a pak bylo pod vodou úplně všechno, takže ani dnešnímu ubezpečování o tom, že domácnostem nic nehrozí, jednoduše nevěřím. Ale co mám dělat ? Právě v rádiu hlásí o tom, že je ohrožena výroba mléčných výrobků, a na chodbě se hádají nezaměstnaní - tolik jsme jich neměli ani nepamatuju. Aspoň se tu ohřejí. Vzhůru vstříct dalším průserům !
Bratia Slováci, držím vám palce.
smilies/cool.gif
leden 07, 2009 12:25
Nemám zapotřebí stranit ani Amikum ani Rusákum : NČ
Ale nechápu, proč se všichni krz plyn navážej do Rusáků a do Putina.
Zrovna jsem slyšel dost trefný přirovnání: Koho bysme asi odsuzovali, kdyby k nám z Ruska jezdily plný kamiony a cestou by pokaždý byly na Ukrajině zpola vykradený?
Snad teda by se mohl náš Knížepán obtěžovat za budoucim svym kámošem v EÚ Juščenkem. Když mu v neděli jeho první evropská mírová mise zrovna moc nevyšla.
leden 07, 2009 12:30
Jo Wendy, souhlas : NČ
jen s tim vyplavenym metrem to bylo trochu jináč.
Byl tehdá jasně formulovanej tichej příkaz - nechat vyplavit.
Protože stanice metra zoufale potřebovaly generálku a nebyly prachy. Po povodni, v havarijní situaci, prachy byly ihned.
leden 07, 2009 12:39
No vida, zaplavit : wendy
to jsou ty správný souvislostě...dobře dělám, že se rozčiluju jen málo. Je ale smutný že se potřebné věci musejí realizovat pomocí obezliček. Takže kdyby tisíciletá voda nepřišla, metro by bylo mimo provoz možná do dneška...to jsou věci !
smilies/cool.gif
leden 07, 2009 12:53
Tak to já důvěřuju naší straně a vládě, v čele s předsedou EU, že nám, malým, nic nehrozí. : strejda
A proto jsem se předzásobil dřevem. Je to také ekologické, jako plyn, ale ubývá...
Včera -21,5. Některým lidem se však nelíbí vůbec nic. Když tu sněžilo, nadával jsem na Sv. Petra a posílal ho do hvězdičky i s tou bílou studenou hmotou. Tři krát denně jsem odhazoval. Když byl mráz ale nesněžilo, sakroval jsem také, popudil jsem na sebe i Boha a balil vodoměr do kožíšku. Teď tu opět sněží, avšak je tepleji. Jen -6 a kousek. Asi se budu muset smířit s tímto kompromisním stavem.
leden 07, 2009 14:32
Ále, já to nevidím jako kompromisní stav, : wendy
nýbrž jako stav standardně zimní. To Nohavicovu znáš, viď....jak výstižné ! smilies/wink.gif
leden 07, 2009 14:38
Možná, že to Pražáci nevíte, : toulavej
ale Babouci je populární dechovka z jižních Čech . . . :-)
Ledaže by to bylo s malým b . . . :-)))

Jinak mně to připadá kolem toho plynu jako DOSTATEČNÝ názorný příklad pro lidi, který žijí ve skleníku svých panelákových bytů v představě, že kolem nich se už nikdy NIC zásadního směrem k horšímu nemůže stát a jednají podle toho. Nepotřebujeme žádnou ochranu, nemusíme nikomu pomáhat, jsme tu v naprostým bezpečí, nemusíme se ničeho obávat . . . Ta neschopnost uvažovat o zabezpečení se proti všem myslitelným nebezpečím, proti závislosti na surovinách, myslet na zadní vrátka a nežít pořád na dluh, je pro mě nepochopitelná. No nic, snad alespoň někomu tohle teď dojde, že svět NENÍ bezpečný místo pro život . . .

leden 07, 2009 16:51
nojo toulavej : Kamila
a co maj v těch panelákách dělat? Topit dřevem jako naši jistí spoluobčané? To asi ne... Jo a pokud lidem dojde, že svět není bezpečný místo pro život, tak co teď s tím? smilies/grin.gif
leden 07, 2009 16:57
vratila jsem se prave z Whitehorsu : Polarka
nevim kolik bylo....snad padesat. V aute nam zamrzalo predni sklo....bud jsme mohli rozmrazovat nebo poradne topit. Stridali jsme to. Teplota motoru padala dolu. Museli jsme zastavit v Pelly (asi pul cesty a cekat pul hodiny a jenom nechat auto bezet....stejne to moc nepomohlo. Kdyz se nam podarilo predjet velkej truck byl Olin rad.. rikal ze to je nase pojistka kdyby se neco stalo. Jinak jsme nepotkali skoro nikoho kdo by jel, at uz tam nebo zpatky, za celych tech 55o km. Chyba byla, ze jsme nebyli dost dobre obleceni, kdyby se neco stalo.....usli bychom tak kilak. Jen jsem si uvedomila ze muj 17 lety syn je chlap...naprosto se o mne staral. Sam delal vsechno co bylo potreba venku, me posilal do tepla a cele to odridil.Byla to desna cesta, nikdy vic, je to desnej nesmysl jezit v padesati kamkoliv! Kratke dny pochopitelne nepomahaji....svita v jedenact a stmiva se po treti. Predpoved na dalsi tyden....zima zustava, Asi nastala doba ledova. kde je to zatracene oteplovani planety???????
Ale jedna hezka vzpominka. Nekde pred Carmacksem jsme narazili na stado srncu. Jen tak se prochazeli po silnici a nechtelo se jim nikam odchazet. Museli jsme na ne hodne kricet aby nas vubec pustili skrzsmilies/smiley.gif
leden 07, 2009 17:28
Polarka : Sipik
...vy mrznete vonku, my budeme o chvilu vo vnutri ( Bulhari uz mrznu teraz). Rusi nas odskrtili, plyn nejde, nasa mudra vlada na cele s Hranolom - tak vola lud nasho premiera, totiz smeruje na vychod a naco by nam bol plyn z inych krajin, no nie?
leden 07, 2009 17:35
když uznám, že svět není bezpečný, zajistím se třeba tím radarem . . . : toulavej
né že by nás ten samotný radar ochránil, to jen velmoc, které patří si ochrání svůj majetek a území, na kterém stojí . . .

a s těma panelákama je to podobné - stát se nemá spoléhat na nespolehlivé partnery, v tomto případě z východu a zabezpečit si energii i z jiných zdrojů. Slováci pod Mečiarovým vedením, které si zvolili, se dlouhé roky hodně kamarádili s Ruskem a spoléhali se na to, že to je pro ně výhodné. Tak nedělali nic pro další zajištění ropy a plynu odjinud ani zásobníky plynu nebudovali a teď jsou překvapeni. Je to pořád stejné - koho si zvolíš, tak se potom budeš mít. Volíš Zelené, nemáš jaderné elektrárny, jsi závislý na plynu a ropě, Volíš socdem nebo bolševiky, kamarádíš se s Ruskem a Čínou, ale když jde do tuhého, tihle kamarádi ti nepomohou . . . Všechno souvisí se vším. Špatně sis vybral partnera, neseš si následky celý život . . . Rozhodl ses pro byt v paneláku . . .
leden 07, 2009 17:38
Polárko, jste fakt hrdinové . . . : toulavej
ozvu se mailem, mám tu trochu chaos . . .
leden 07, 2009 17:52
Toulavej, tam kde jsi, tam je Tě škoda. : strejda
Neuvažuješ o vstupu do politiky?
leden 07, 2009 19:58
Toulavej : Polarka
spis jsme blbi...ale Misha se potreboval nutne vratit do skoly a tak jsme to riskli. Jak je videt tak docela duvodne predpoved na dalsich pet dnu je porad blizko k padesatkam, ne-li primo na ni....Kennedy ovsem nespal hruzou, ten si predpoved precetl. Jemu totiz na rozdil ode mne bylo jasne ze jakmile se motor podchladi natolik, ze auto prestane fungovat....jsme ztraceni. A pomoc bychom nedostali od nikoho, protoze pamatujes si tu cestu vid...a to jsi ji jel v lete a ve dne. Takze materska obetavost k Mishovi taky mohla stat Olinuv i muj zivot
leden 07, 2009 20:10
Sipiku ale lidi maji topeni na plyn! : Polarka
co budou delat? To uz neni ted? A ny jsme se Toulavej nejak zaezpecili?
leden 07, 2009 20:15
... : bb
Toulavej, my jedeme v bytě na uhlí, v baráku na el. a dřevo, plynu se bojím, tak není a nebude, taky máme kousek lesa a pilu za humny, ale jak to tedy mají, dělat lidi v panelácích, všichni do lesa a stavět zemljanky :-)

nechápu, proč se všichni krz plyn navážej do Rusáků
a do koho by se měli navážet, když Rusko to stoplo a manipuluje plynem (jako Paroubek hlasem lidu)
leden 07, 2009 21:12
Hej hej, m jsme si bydlení v paneláku : wendy
tak úplně nevybrali, tak to tady dřív chodilo a od doby kdy našim předkům byla znárodněny živnosti, jsme se už na další nezmohli, takže dřepíme v panelech. Co mají další statisíce paneláčníků asi dělat ? Za všechno, co se člověku děje, si vždycky sám nemůže, k něčemu tak nějak přijdeš. Topit můžeš několika málo způsoby a není úniku.
Co se plynu dotýče, nevím co s tím má radar společného - Ukrajina, bývala republika SSSR, asi skutečně Rusákům dluží za plyn. Myslíte, že kdyby se tak chovala k Němcům nebo Amikům, že by k tomu mlčeli ? Pochybuju. Je to kšeft jako každý jiný, máme smůlu, že jde plynovod k nám přes Ukrajince, známe je jací jsou, a že je zima zimovatá. Ať žije Norsko ! Krásná země...
Polárko, ty dobrodružko, neprovokuj svého anděla strážného, asi ti to bud muset nařídit ! Pozdravuj své kluky - je to fajn, mít dospěláckého syna, viď ? smilies/cheesy.gif
leden 08, 2009 07:37
Některý věci nejsou tak jednoduchý, jak se na první pohled jeví. : toulavej
S tím plynem je to tak, což se ale nikde nepíše, že v dřívějších dobách, když byla Ukrajina součástí SSSR, tak ze svého území ze svých ložisek plynu dodávala plyn do Ruska, čili vlastně ZADARMO. Po „rozvodu“ rozpadu SSSR měli spolu ještě nadstandardní vztahy, protože ruská námořní flotila využívá Krym jako svoji vojenskou základnu a bylo potřeba mít spojence proti Západu. Tak i cena plynu byla velmi nízká oproti světovým cenám. Jenže, Ukrajina se začala orientovat na Západ a když teď klesla cena ropy, nemá Rusko potřebný příjem, peníze na důchody, armádu apod. a těžko může Putin říct lidem, že najednou peníze nejsou, když celá země mu uvěřila, že dobře řídí Rusko a dokonce se na něj skládají oslavné písně. Lidi jsou tam ještě hloupější než u nás a tak je nezajímá, kde k těm penězům na důchody vláda přišla. Lidi si myslí, že dobrým hospodařením. A kdy je nejlepší doba na zdražování – když druhý NUTNĚ potřebuje to, co prodávám. Čili zdražit plyn v zimě je nejlepší – každej zaplatí, když mrzne . . .
A ten radar má z tím plynem společné to, že se má člověk orientovat na silného a spolehlivého partnera, když je slabý a nemá mít jenom jednoho kamaráda, co by mu pomohl ( tedy jedinou rouru, kterou teče ropa nebo proudí plyn ), ale, KDYŽ TO JDE, má se ZABEZPEČIT i jinak. A to ve všech oblastech. Jasně, že lidi v paneláku se nemohou bránit, když není plyn nebo elektřina. Mohou ale nevolit Zelené, když ti sázejí na plyn a odmítají jaderné elektrárny. Mohou volit strany, které orientují stát na spolehlivější partnery. Je to na lidech, koho si zvolí, tak se budou i mít. Stačí obyčejný selský rozum.

leden 08, 2009 10:05
bb, s tím navážením se do Rusáků to nebylo ke mně, že, Já nic takového nepsal :-) : toulavej
Polárko, ČR má zásobu plynu ve vytěžených ložiscích po ropě na Moravě asi na 40 dní běžné spotřeby, čili, kdyby třeba už žádný nepřišel, tak po 14 dnech by začalo omezování v průmyslu. Myslím, že pro obyvatelstvo by ta zásoba vydržela na víc jak 3 měsíce a za tu dobu se dá nějaký zkapalněný plyn dovézt. Lidi v ČR se téhle zimy bát nemusí.
leden 08, 2009 10:20
strejdo, jak jsi to poznal :-))) : toulavej
.
leden 08, 2009 10:20
. : Míša šíša
"...Lidi jsou tam ještě hloupější než u nás..."

Ještě že U NÁS máme aspoň pár těch chytrejch, kteří těm hloupým ukážou správný směr.

leden 08, 2009 10:36
Jo Míšo : NČ
myslíš ty chytrý, co, narozdíl vod těch nás blbejch, používaj zdravej selskej rozum, žejo.
Tak ty miluju. Vždycky při takovejchhle sebechválách se mi vybaví scéna z léčebny, kde všichni chovanci řvou, že jsou normální. A 4 je v tom, že voni tomu vopravdu věřej:-(
leden 08, 2009 10:50
NČ, : Míša šíša
tak nějak.
leden 08, 2009 11:16
no Míšo, když přes 80% lidí v Rusku věří Putinovi, : toulavej
nejdřív ovládal zem jako president, teď jako premiér i bez změny ústavy a když se to hodí, tak se ústava změní a lidem je to fuk, ASI tam těch rozumných moc nebude . . .
leden 08, 2009 11:44
Nebo ti rozumní moc nezmůžou : wendy
to spíše...
leden 08, 2009 12:58
ještě k tomu výše zmíněnému pavoukovi . . . : toulavej
jen pro zajímavost - první potravou těchto pavoučích dětí je prý jejich matka . . . takže, kudlanka je na tom nepoměrně lepší . . .
leden 08, 2009 14:52
vim vo dost dětech, : NČ
kerý svý rodiče nežeby žrali, ale dočista vycucávaj. Zvlášť v den, kdy přichází důchod.
leden 09, 2009 11:06
jó, jak si je vychovali, takový je maj . . . : toulavej
ty pavoučí to dělaj jaksi spontánně, i bez výchovy.
leden 09, 2009 11:35
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]