O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DOBRÉ RADY - ÚKLIDOVÉ PDF Tisk E-mail
Úterý, 02 prosinec 2008

 "Na mé přání a štičí přikázání - ať je tu všude  uklizeno!" Jéje, to by bylo super, co říkáte? Od dětských let, co si jen tuhle pohádku pamatuju, jsem po něčem podobném toužila.  Ani ta případná tři přání by nebyla k zahození. Ale všichni víte a znáte plno vtipů, kdy to právě s těmi třemi přáníčky nedopadlo zrovna nejlépe. Tak jen nabízím pár porůznu zchrastěných nápadů... Třeba přijdou vhod.

 

 

 

 

 

Podlahy dlaždicové myjeme saponátovými nebo mýdlovým roztoky. Nesmíme je příliš máčet, aby se ve spárách nenarušil tmel. Silně znečištěné dlaždičky umýváme vodou s přídavkem práš­kových čisticích přípravků. Uvolněnou dlaždici přilepíme znovu lepidlem z vodního skla a plavené křídy. Dobře očištěnou dlaždici potřeme naspodu připra­veným lepidlem a naneseme je i na místo, kde dlaždice chybí. Pro­tože tato směs rychle vysychá, dlaždičku hned přiložíme a přitlačí­me. Opravené místo na podlaze přikryjeme prkénkem, aby se dlaž­dice nevyviklala našlapováním, než lepidlo zatvrdne. V prodeji je také speciální lepidlo na dlaždice.

 

 

Obrazy a rámy Obrazy věšíme podle velikosti v různých vyškách. Menší pověšíme níže, větší pověsíme výš. Před zatlučením skobičky přilepíme na zeď překříženou celofánovou pásku. Předejdeme tím prasklinám na zdi, které se někdy utvoří, když skobičky zatloukáme. Místo, kam hodláme obraz pověsit, můžeme označit i navlhčeným prstem. Otisk prstu po zaschnutí spolehlivě zmizí. Obrazy spolehlivě drží ve správné poloze, když na zadní straně rámu dole přilepíme proužek skelného papíru. Zašlý pozlacený rám získá opět svůj lesk, když jej jemně otřeme flanelem namočeným ve vinném octě nebo ve slabém lihovém roztoku.

 

 

Sklo Skleněné desky mají často i po opakovaném otřeni šmouhy. Odstraníte je citrónovou šťávou. Pak desku vyleštěte novinovým papírem. Poškrábané sklo je k zlosti, zvláště pokud na ně padá světlo, vyzkoušejte následující trik; Naneste na utěrku trochu zubní pasty a přejíždějte s ní přes škrábance.

 

 

 

Péče o nábytek Škrábance na nábytku potřeme bílou vazelínou,necháme působit přes noc a poté přeleštíme. Všechny malé škrábance na dřevě se nejdříve pokuste vyhladit vazelínou. Nechtě ji 24 hodin působit, vetřete, zbytky setřete a vyleštěte.

 

K péči o nábytek se dobře hodí např. jablečný ocet. Leštěnku na nábytek si snadno vyrobíte sami: Smíchejte tři polévkové lžíce octa s třemi polévkovými lžícemi oleje. Na silně zašpiněné plochy přidejte do emulze ještě jednu kávovou lžičku soli.

Z jednoho dílu terpentýnu, jednoho dílu fermeže z lněného oleje a jednoho dílu octa si můžete sami vyrobit další skvělou leštěnku na nábytek. Před upotřebením pořádné protřepejte, po nanesení dobře vytřete do sucha a čistým měkkým hadříkem vyleštěte.

Přílišné množství leštěnky odstraníte směsí ze stej­ných dílů vody a octa. Nalijte trochu na hadřík a leštěnku setřete. Pak dřevo hned vysušte čistým hadříkem.

 

 

Zašedlé záclony můžeme ještě zachránit následujícím postupem: 2 dcl peroxidu vodíku 10%, 1 mýdlo na praní, (ne prací prášek), 1 vodní sklo. Vše dostanete koupit v každé dobré drogerii. Mýdlo rozvaříme ve 2 - 3 litrech vody, přidáme peroxid a vodní sklo. Dobře promícháme. Přidáme 65 - 70 °C teplou vodu, tolik, aby byly záclony ponořené. Do roztoku vložíme vyprané záclony /bez aviváže/. Po dvanácti hodinách záclony vymácháme a vypereme. Záclony se musí přežehlit, ale výsledek stojí za námahu. Roztokem můžeme vybělit i bílé prádlo, ručníky i ubrusy. Používejte gumové rukavice!!

 

 

Drobničky:

 

 Do jakéhokoli tvořítka na led vlijte obyčejný ocet a dejte ho zmrazit. V případě nelibé vůně linoucí se z odpadu vsypte do odtoku prázdného dřezu pár kostek octa a nechte je rozpustit proudem studené vody.

  • Prachovky perte vždy v obyčejném mýdle, protože potom lépe přijímají prach. Nikdy nepoužívejte aviváž.
  • Perlátor, zanesený vodním kamenem může mít netušené důsledky. Občas ho tedy odšroubujte a zkon­trolujte vnitřní stranu sítka. Vápenatá usazenina se skvěle rozpustí pří noční koupelí v horké octové vodě.
  • Upevněné kovové části je možné odšroubovat kleště­mi bez poškrábání, pokud je polepíte několika vrstva­mi krepové pásky.
  • Pokud vaše sprcha sprchuje už jen asi pěti dírkami, není to důvod k zoufání. Ponořte hlavu sprchy přes noc do horké octové vody, nebo pokud je celá kovová, vyvařte ji po dobu čtvrt hodinky ve směsi ze stejných dílů vody a octa.

 

 

RADY JSOU BEZ ZÁRUKY,

ALE POMOHOU-LI, BUDIŽ ZA NĚ DÍK

 

 

Ivanka

 

 

Komentáře (37)add feed
Lepší šedé záclony _ nežli šedej ksicht. : alena puntíkovaná
máte-li ovšem doma chlapa, který bazíruje na bělostných spárách mezi dlaždičkami a kterého iritují otisky prstů, či škrábance na nábytku - vražte mu do ruky ocet, citronovou šťávu, vazelínu, zubní pastu, prášek a rozvařené mýdlo a nechte ho dělat, co umí. Sami ulehněte na gaučík , po ruce kávu, skleničku vína, čokoládu, nebo jinou příjemnost a věnujte se buď četbě detektivky, či sledování telenovely, či napínavého filmu. Důsledně relaxujte a sbírejte energii - budete ji ještě moc potřebovat.
prosinec 02, 2008 23:37
... : Bara
Aleno, cetbou detektivky se dopracovat k perfektni vrazde......
prosinec 03, 2008 00:09
... : bb
na podzim a na jaře
uklízím si ve dvoře
ve světlíku v almaře
uklizím i v truhlíku

jenom tebe milý můj
neuklidím stůj co stůj
schoval ses mi v komoře
zamykáš se v šuplíku

nechám tě tam milý můj
neuklidím stůj co stůj
když už se mnou nevoře
vždyť je to jen hnůj
prosinec 03, 2008 01:34
... : Olina
K tomu sklu, pracuji na jednom beach house , cele dokolecka je same okno a ja si obcas pripadam, ze skoncim brzo v blazinci, jak se snazim vylestit proste nevylestitelne, morsky slany vzduch je previt. Myslite si, ze ta citronova stava pomuze i tady? Ja si pamatuji, ze doma jsme umyvali okna vanilkovym pudinkem a novinama , taky to slo pekne.
prosinec 03, 2008 02:56
Jak kdo Báro : alena puntíkovaná
detektivky čtu od svých pěti let - tedy celkem pětapadesát let - a ještě jsem nikoho nezavraždila. smilies/cheesy.gif
prosinec 03, 2008 04:06
Olino držím palce : wendy
okna řešit nemusím, zvu si úklidovku. (Ostatní gruntování provádím až PO vánocích, jak už jsem zde zdůvodnila.) Šedé záclony vyhodím. Tolik k oknům komplexně.

Jeden tip pro pejskaře a kočkaře - super vysavač, který si poradí s jejich chlupy. Nevím jak s těmi zapíchanými do koberců od krátko-ostrosrstých miláčků, ale od dlouhosrstých miláčků určitě - typ Miele S 4211.
prosinec 03, 2008 08:00
Ivanko, rady jsou to jistě dobré, : mamča
leč nevlastním doma kompletní sortiment předválečné drogerie, a rovněž nehodlám vařit lektvary Tebou nabízené. To bychom si už mohli doma vařit mýdlo z kostí, nebo vyrábět nepálené cihly z jílu a sušit na ÚT. smilies/grin.gif
Šedivé záclovny vyhodím, a za pár korun koupím nové. Na okna používám Clin, na všechno ostatní Jar, ev. CIF.
Jediné, co z těchhle starých rad používám, je ten horký ocet na vápenaté usazeniny, a na čištění odpadů používám lžíci jedlé sody, a zalití octem (klidně studeným).
Následná chemická reakce protáhne odpady až do čističky v Tróji. smilies/cheesy.gif
prosinec 03, 2008 08:48
wendy : mamča
Věřím, že vysavač typ Miele S 4211 je na zvířecí chlupy skvělý, ale jeho cena pro mě představuje ojeté auto. Tak jsem si radši koupila to auto, a luxování chlupů přenechávám manželovi. Ostatně - kočky jsou především JEHO. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
prosinec 03, 2008 08:50
Ivanko, pěkné rady, ale tak jako mamča, : Myška
raději využiju současné nabídky čistících prostředků před domácí alchymií.
prosinec 03, 2008 08:55
wendy : Tak sorráč, : mamča
TENHLE konkrétní vysavač se cenou vymyká ostatním výrobkům firmy Miele. Za to bych si teda auto (ani hodně ojeté) nekoupila. smilies/cheesy.gif
Leč v neděli jsem dostala zrovna vysavač nový, hned poté, co se mi při luxování obýváku asi 20x rozpadl vysavač starý, a já jsem sebou pleskla s pláčem na podlahu jako malej harant. smilies/cheesy.gif
Do té doby manžel a syn, poklidně se zabývající vlastní důležitou činností, vyskočili jak bodnutí včelou, skočili do auta, a za hodinu byli zpátky i s novým vysavačem. (Miele to bohužel není... smilies/grin.gif
prosinec 03, 2008 09:41
... : bb
Ivanko, u nás je to naopak :-) Luxují muži. Vysavače se sice nerozbíjí, protože po cca 4 letech zasmrádnou psem, tak se zasmrádlý model předá do garáže na dodávku apod. a domů se koupí nový. Ale kdyby ano, budou muži dělat mrtvé brouky :-) Takže já skočím do auta a dovezu - Miele Cat and Dog s turbokartáčem, protože jedině turbo kartáč posbírá z koberců jak psí štětiny, tak dlouhé vlasy žen v naší rodině.

Jinak teda taky používám současná čistidla a než se objeví v časopisech rady k vánočnímu úklidu, máme dávno vygruntíno. Ale moc ráda si ty rady přečtu, a ještě radši tipy a zkušenosti jak se kde slaví svátky. Patří to k předvánočnímu období a náladě. Takže prima, Ivanko :-)

WENDY, byly časy, kdy jsem taky snila o tom, že si jednou zaplatím úklidovku a nechám si vygruntit byt. Teď když bych mohla, tak to neudělám :-)
Vnitřky stejně musíme uklidit my, a vnějšky, to už je pak pohoda, když se jen stírá, přetírá, leští a vymetá. Beru to jako podzimní posilovací cvičení :-)
Ovšem stálou vycepovanou hospodyni, tu bych možná brala. Občas. Sepsat jí večer seznam co má koupit, uvařit, že má vyžehlit a vyčistit kliku od dveří v komoře a tak podobně. Tak na 10 měsíců v roce:-)
prosinec 03, 2008 10:48
Sakryš mamčo, tak to jsem přišla s radou až po funusu... : wendy
no tak příště ! přeji pěkné bydlení vámi vašim kočkám. smilies/grin.gif

některé staré rady nejsou k zahození. Použila jsem podobný roztok, ještě s přidáním dryáku, teď už si honem nevzpomenu, bylo to ale na úrovni nějaké kyseliny nebo co. Měla jsem krásné záclony z NDR, jedny jediné, další rabovací zájezd nikde na obzoru, tak jsem je v tom dryáku vyprala...dobrý. Jen na místě, kde nedošlo k úplnému dokonalému rozpuštění, byla díra.
prosinec 03, 2008 10:49
... : bb
Vlastně, existuje jedna rada, která mě svádí k vyzkoušení - rozmetat po kobercích kysané zelí!! To by byl šrupec.
prosinec 03, 2008 10:50
bb : To zelí funguje. : mamča
Používala to naše babička na pravý perský koberec. Kupodivu to po zametení ani nesmrdělo. Zelí bylo černé, ačkoliv koberec byl předtím vyklepaný. Barvy to nádherně oživilo.
Naštěstí peršan skončil ve starožitnictví, a s našimi celoplošnými koberci se podobné špumprnágle dělat nemusí. smilies/wink.gif
prosinec 03, 2008 11:10
ivanko, : bb
věřím že funguje, zdůvodňuju si to tím, že obsahuje nějakou tu kyselinku co vybělí a oživí a jiné látky, co asi vážou špínu.
Jen ta představa, jak zametám zelí, vlhké a špinavé, z koberců, ta mi nějak nesedí :-) a vysavačem by to asi nebylo dobrý...:-)
možná hráběma
prosinec 03, 2008 11:23
bb : Tak tímhle já vytáčím svojí chorobně pořádnou tchýni. : mamča
Když se mě zeptá, jestli už mám VYGRUNTOVÁNO, tak smečuju tím, že je spousta času, že to pak vezmu hráběma... smilies/grin.gif
prosinec 03, 2008 11:43
... : bb
:-)))

já jsem ještě drzejší, já bych řekla Ne, tak to ještě stihneš - rukavice si dovezeš svoje? :-)
prosinec 03, 2008 11:44
... : Bara
Aleno, ja jsem myslela toho buzerujiciho chlapka, takovi jsou na zabiti....
prosinec 03, 2008 11:55
bb : mamča
To by byl můj manžel rázem sirotek, protože by jí kleplo. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
Nebo hůř, ve svých 80ti letech by nám přišla vygruntovat, což i u ní vypadá tak, že stojí (s pomyslným) bičem nad námi, a vydává příkazy, jak se co má dělat. Na mě už to nezkouší, ale dvojčata (27) k tomu ještě "musí" poslouchat, jak to dělají blbě, a že "jsou nemyslící tvorové". smilies/angry.gif
prosinec 03, 2008 11:56
heslo: : Sipik
Moja Nina povie ked chcem upratovat: "Bordel v byte, stastne dite" a mame to vyriesene smilies/wink.gif
prosinec 03, 2008 12:14
mamčo, : bb
dvojčata nechť radostně zvolají My víme, babi, táta říkal, že jsme celá babička :-)
prosinec 03, 2008 12:29
bb : Dvojčata bublají vztekem, ale k babče se chovají asertivně. : mamča
Jednou, když babi ječela na Martina svým obvyklým stylem, tj. MUSÍŠ mi umýt okna (ona každou žádost o něco začíná tímhle "kouzelným" slůvkem), pravil Martin :"Víš babi, já Ti ty okna umeju rád, ale NEMUSÍM" smilies/grin.gif
Načež tchýně zvedla telefon, a sprdla MANŽELA smilies/grin.gif, že má syny nevychovaný spratky. smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
prosinec 03, 2008 12:36
S babkou nic nenaděláta, : wendy
nevím zda byla taková odjakkkživa, ale mnoho seniorů se s vysokým věkem stává klasicky protivnými. To jsou pak státnice z asertivity...

add zelí: to jsem použila na chalupě jen octovou vodu na malý peršánek, kyselý kako kyselý, a barvičky jak vylezly ! vždyť říkám, že staré rady jsou dobré.
prosinec 03, 2008 13:10
wendy : Jo, byla taková odjakživa, : mamča
teď k stáru už je o dost snesitelnější, nebo my otužilejší. smilies/grin.gif

Nojo, ocet - ten umí zázraky !
prosinec 03, 2008 13:17
Mamčo, : Míša šíša
koukám, že máš naprosto roztomiloučkou tchýni. A přemýšlím, jestli nemá někde nějaký svůj klon smilies/grin.gif
prosinec 03, 2008 13:18
jeden její klon zemřel před pěti lety : alena puntíkovaná
moje maminka. Přesně , jako bys popisovala její metody. Kdybych nevěděla, že máma byla jedináček, tak bych řekla, že se jedná o její dvojče. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
prosinec 03, 2008 13:25
Jak to tady tak pročítám : wendy
nezbývá mi než zvolat - Dej Bůh věčnou slávu mé zesnulé tchýni !
Doufám, že o mě nic podobného, jak píší některé z vás, jednou MArtina psát nebude muset...
prosinec 03, 2008 13:42
alena puntíkovaná : No potěš Tě dodatečně Pánbůh ! : mamča
smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif Matky dcer jsou většinou vstřícnější.
Ale je fakt, že tyhle "čertovy babičky" si tu Pánbůh nechává co nejdýl, aby mu tady nadělaly co nejvíc hříšníků. Nebe má omezenou kapacitu, tak aby nedopad, jako porodnice v ČR. smilies/grin.gif
prosinec 03, 2008 13:55
já mám stále malej přehlednej, : Inka
uklízím každý týden, police přerovnávám průběžně a přebírám co nepotřebuji, nosím opravit .... a ani na Vánoce to nehrotím zbytečnou činností, vyjma adventní výzdoby bytu což moc pěkně prožívám, mám to prostě ráda. Prostě v klídku a pohodě. smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
Dlažbu každý pátek vytírám přidáník nějakého lehkého vosku.
Obrazy ještě nemám zavěšené, kempuji
Sklo leštím když je to potřeba běžným prostředkem
Starý nábytek jsem vojela voskem na parkety, prima to voní a ještě lépe vypadá
Záclony nemám a mít nebudu, škoda krásného výhledu do lesa okolí, večer zatahuji závěsy
Drobnostma se zbytečně naztežuji, život je krátkej
smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
prosinec 03, 2008 21:30
Inko jsi můj člověk : wendy
až na ty záclony, ale to je věc osobního vkusu a rozhodnutí. Mně byt bez záclon připadá jako těsně před stěhováním, neúplný. Okno z obýváku, kde je taky výhled do přírody, jsem tedy pořešila jen krátkými lapačemi prachu...
prosinec 04, 2008 08:03
K té opravě dlažby mám výhrady. : strejda
Prasklá či uvolněná dlaždice ne nemůže přilepit další vrstvou lepidla i když je to jen z vodního skla. To je fušeřina!
Nejlepší postup je ten, že uvolněnou či prasklou dlaždici vyjmeme, vezmeme si flexku s kotoučem na dlažbu, opatrně obřízneme a tím i očistíme původní dlaždice kolem vyměněné od zbytku spárovací hmoty, místo pod dlaždicí vysekáme tak hluboko, aby tam šla nanést opětná vrstva lepidla na dlažbu a vadnou či chybějící dlaždici opět přilepíme, poklepeme, dáme do váhy s ostatními dlaždicemi a opět vyspárujeme.
Jen tak máme jistotu, že o přilepenou dlaždici nebudeme zkopávat a je to se zárukou na x let.
prosinec 07, 2008 18:58
milý strejdo : alena puntíkovaná
co je to flexa?
prosinec 07, 2008 19:58
Co je to flexka? :-))) : strejda
Flexka je KDYŽ: smilies/grin.gif

Když se to rychle točí a přitom to řeže. Dle koutouče ocel, kámen, dlaždice, cihly, atd. 10000 ot/m.
Koupíš v každém hobby. Příkon 600 - 2500W. Dle použití.
prosinec 07, 2008 20:49
Ještě dodatek - správně česky se to jmenuje úhlová bruska. : strejda
To ale nevím proč.
prosinec 07, 2008 21:05
... : bb
třeba proto, že se zpracovávaným povrchem svírá úhel? narozdíl od klasické brusky, která při normální práci se zpracovávaným povrchem nesvírá žádný úhel, jelikož jej opracovává vodorovně, tj. v rovnoběžné poloze...?
prosinec 08, 2008 00:07
Tak se nám to tady zvrtlo v polemiku kolem flexky. Že já jsem nemlčel... : strejda
Ale je to lepší téma než ty neustálé omšelé nevěry, zhrzené lásky a podvodíci(ce) všech kalibrů.
Řekl bych, bébé, že i normální bruska - strojní, ta co visí na zdi, ne ta na broušení parket, svírá s broušeným předmětem pravý úhel, - nějaké ty drobné stupníčky. Dle potřeby.
Zrovna tak úhlová bruska při řezání (zrovna dnes, tedy jak vidím už včera, jsem řezal vingly a hned je také brousil, aby nebyly ostré), svírá rovněž pravý úhel s řezaným předmětem, protože jen tak je možný nejhlubší a také rovný řez a využití celého poloměru řezného kotouče. Ale při tom ubrušování - šmrdlání hran stranou kotouče je možné využití všech možných úhlů. Proto asi úhlová bruska. To jsou věci...
Avšak flexka je mnohem lepší, výstižnější a známější slovo, protože zmíněná bruska je vlastně flexibilní a víceúčelový nástroj, připravený k okamžitému použití ve všech možných polohách.
prosinec 08, 2008 01:26
nevidím polemiku : bb
vidím tipy, proč se flexa nazývá úhlová bruska
já tipla ten úhel, aby se tím odlišila běžná bruska od této, tj. úhlové - Nacházíme se v kategorii elektrického ručního, nikoli stolního nářadí :-)
ale je to jen má domněnka, my jinak než flexa taky neřekneme

prosinec 08, 2008 01:33
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]