O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

GRANDEROVA VODA - I. PDF Tisk E-mail
Pondělí, 17 listopad 2008

"Píši tento článek nerad. Jsem velmi rád, že je všechno za mnou. Probdělé noci, existenční obavy, soudní řízení, odborné posudky, prozatímní opatření - to jsou problémy, se kterými je nutné počítat, když si člověk vezme na mušku esoteriku. A i když jsem z toho všeho jako „vítěz" vyvázl se zdravou kůží, nechci už dnes o Granderově vodě nic slyšet."

 

 

 

 

 

autor Dr. Erich Eder, přírodovědecká fakulta Univerzita Vídeň, 

 přeložil Milan Urban

 

 

     Snad ale mohou být mé zkušenosti užitečné pro ty, kteří se dostanou do podobné situace. Tyto zkušenosti ukazují, jak lze pseudovědecké kšefty kritizovat a nevystavovat se současně riziku žaloby a také co dělat, když už je pozdě a dojde k soudu. Krátce po sobě mi byly v roce 2004 doručeny dvě žaloby: Urážka na cti a poškození dobré pověsti s požadavkem zdržet se jednání. Celkem stála soudní pře přibližně 40.000,- €, tedy mnohem více, než činí můj roční příjem jako biologa a universitního lektora. Všechno přitom začalo jen mým krátkým dopisem, který jsem jako rozzlobený čtenář napsal.



Univerzální zázračný prostředek


     Reklamu na Granderovu vodu s heslem „Vodovodní voda s nesmírnou silou do každé rodiny" zveřejnil 17. října 1999 na svých stránkách velký rakouský deník KURIER a v redakčním článku uvedl, že voda upravená pomocí Grander®-Technologie mírní nebo dokonce léčí ekzémy, akné, boreliózu, migrénu, deprese, revma, astma, poruchy krevního oběhu, žaludeční a ledvinové potíže a dokonce rakovinu. To ale nebylo všechno. Při zalévání Granderovou vodou se prý rostlinám lépe daří, zároveň ale ničí řasy (to jsou ovšem také rostliny) v bazénu. Takže univerzální zázračný prostředek. Nemohl jsem jinak než jako rozhořčený čtenář napsat dopis, ve kterém byla formulace, že „se jedná o paravědecký esoterický humbuk, jehož komerční využívání hraničí s podnikatelským podvodem." Tato věta byla jádrem žaloby proti mně, ale až o pět let později, když jedny švýcarské noviny tuto větu (bez mé autorizace) citovaly.



 

 

Proč je Granderova technologie neúčinná

 


     Pro kšeft není dobrá jen Granderova voda plněná do lahví. Největších zisků dosahuje Granderova novozélandská odbytová firma U.V.O. (která tuto vodu prodává), prodejem drahých přístrojů, ve kterých je zavařeno malé množství Granderovy vody. Přístroj se připojí k vodovodnímu potrubí a zázračná voda v přístroji má vodu ve vodovodu aktivovat, aniž by s ní přišla do styku.

 

     Tvrzení, že vodovodní voda, protékající přístrojem je přivedena (bez dodané energie) do stavu vyššího uspořádání, nemůže být správné, protože každý systém přejde bez dodané energie do stavu vyšší entropie, tedy nižšího uspořádání. Údajný mechanismus účinku Granderovy „technologie" odporuje druhé hlavní větě termodynamiky a energeticky odpovídá „perpetuu mobile".

 

 

 


     Normální smrtelníci mají bohužel o základech fyziky, chemie a biologie méně tušení, než my, naivní přírodovědci, jako samozřejmost předpokládáme. Myslím, že obchodník s ojetými auty, který by nějaký sportovní vůz bez motoru vychvaloval jako superdraka by se u soudu musel objevit spíše jako obžalovaný než žalobce. Když už ale soudní řízení běží, platí tato základní pravidla: zůstat klidným, vzít si dobrého advokáta a ... ničemu se nedivit!

 

 

Spojení s Ježíšem


     Granderova voda v lahvích je dražší než leckteré dobré víno. (podívejte se na ceník! - "litr a půl" za 4 litry...) On sám tvrdí, že s Ježíšem, který přeměnil vodu ve víno, je v osobním kontaktu. Zjevil se mu prý asi před 30 lety a od té doby mu dává odpověď na všechny otázky. „I při vývoji mé vody tomu tak bylo - shora jsem dostal pokyn, jak mám vodu vyrábět"...  (Protokol z výslechu, Krajský soud Kützbühel, 13. května 2005).


     Potkal jsem již více lidí, kterým se Ježíš zjevil a jednoho dokonce, který tvrdil, že on sám je Ježíšem. Bez výjimky to byli ale pacienti psychiatrických léčeben, ve kterých jsem před 15 lety byl po odborné stránce nějakou dobu činný.


Přesto - za „objev" Granderovy vody obdržel Johann Grander 21.9.2001 Rakouský Čestný kříž za vědu a umění. Že je božské vnuknutí či inspirace (bez jakékoliv publikační činnosti) uznáváno státem jako „věda" je v každém případě novum...

 

 

 

(pokračování zítra)

 

 

Pozn.:

Výrobky Grander®-Technologie se pod sloganem "Unikátní technologie revitalizace molekulární struktury vody s efektem zlepšení a obnovení kvality" prodávají i v ČR. Českým partnerem rakouských podnikatelů u nás je firma VodaEco.   (podívejte se na ceník!)

 

 

 

 

Komentáře (19)add feed
Podporuji plne pana Grandera a jeho prava : Mikin
Pan Grander ma podle meho nazoru plne pravo prodavat svou zazracnou vodu po celem svete a zit z blbosti lidi kteri ji kupuji. Pokud chce zit treba v luxusni rezidenci na Bahamach ci Seychelskych ostrovech obklopen 19-ti letymi blondynkami pripravenymi splnit i ty jeho nejtajnejsi sny, budiz mu prano.
Kdyz neokrade blbce on, ucini tak nekdo jiny.........
Pokud se ovsem ten dobrak znovu rozhodne zalovat nejakeho vedeckeho pracovnika zpochybnujiciho jeho genia, navrhuji aby byla sarlatanovi odejmuta jeho rezidence na Bahamach vcetne blondynek a aby byl sarlatan po vzoru stredovekeho prava utrpneho macen v kosi ve Vltave (Dunaji).

listopad 18, 2008 06:47
Byla bych byla pro, : wendy
aby tyto středověké manýry byly zapracovány do naší ústavy... neb ani blbci by neměli být okrádáni. Ale taky někdy kroutím hlavou nad tím, na co na všecno lidi naletí !
listopad 18, 2008 07:18
Nenazývala bych uživatele Granderovy vody blbci, ale zoufalci. : mamča
Jestliže ten člověk tvrdí, že jeho voda je "Proti všem" (nemocem), uvádí tak v omyl lidi smrtelně nemocné, co už jsou ochotni vyzkoušet úplně všechno, pro záchranu svého zdraví a života. Zvlášť, pokud za ten "zázrak" dostal nějaké oficiálně uznávané ocenění.
Před nedávnem mi umírala sestra na rakovinu. Všichni jsme sháněli všelijaké "osvědčené" zázraky, kterými bychom jí jakkoli zkvalitnili zbytek života. Jestli myslíte, že různé Ovosany, žraločí chrupavky... a řada dalších, v TV inzerovaných drahých preparátů, má lepší účinky, než zmiňovaná voda, jste na omylu.
Jen se ty zbytečně vyhozené prachy necpou panu Granderovi, ale různým farmaceutickým firmám.
listopad 18, 2008 08:53
Jo, co je na všechno, : wendy
je na ho*no....na lupénku, zlámanou bohu a šedý zákal v jedné lahvičce, to mám taky nejradši.

mamčo, tohle ale chápu - kdo by se nechytal všeho ! od léčitelů po svěcenou vodu a tanec šamana, když doktoři už nepomůžou. Četla jsi knihu Třetí poločas ?
listopad 18, 2008 08:57
O Grandwerově vodě slyším poprvé : alena puntíkovaná
věděla jsem pouze o Diamantové Vodě - ale ta se rozdávala zadarmo.
listopad 18, 2008 09:48
Já si vzpomínám, : Ráchel
že něco podobného prodává a propaguje jedna paní ze Šlapanic u Brna. Viděla jsem to v pořadu Na vlasní oči na Nově. Zjevil se ji místo Krista Michael Jakson a to na místě, kde jsem čekávala mnoho let každý den na autobus. Mě se samozřejmě nezjevil nikdo, takže mám po kšeftu.

listopad 18, 2008 09:49
mamco : Mikin
No dobre, jsou to zoufalci. Clovek ktery umira vyzkousi casto opravdu vsechno a ani na penezich mu nezalezi. Lide kteri tohle zneuzivaji jsou opravdu hyeny........
Ale proc do toho tahas i farmaceuticke firmy ? Jiste - ruzne leky maji ruzne procento ucinnosti ale treba pred vynalezem antibiotik lidi kapali i na obycejny zaklad plic.
listopad 18, 2008 09:55
Rakušáci jsou největší hlupáci ze všech Němců. : Milan
V Rakousku se dokonce prodává odlučovat atomové elektřiny - má ji ze zásuvky vracet zpět do sítě a do domácího spotřebiče propustit jenom elektřinu nejaderného původu.
Není divu, že v takové zemi plné hlupáků dostane podvodník a šarlatán státní vyznamenání za vědecký přínos.

listopad 18, 2008 10:02
Tohle vyvracení účinků, : NČ
zdůvodněný vědeckejma argumentama mi připomíná vědecký argumenty středověku.
Např: Je UPLNEJ NESMYSL, že Země je kulatá. Vždyť přeci "kdyby byla Země kulatá, nic by se na ní neudrželo, všechno, včetně lidí, by samozřejmě muselo spadnout."
Konec, odsouhlaseno, vyhlášeno!
listopad 18, 2008 11:43
NČ, : Petronila
a Ty tomu věříš? Nebo bys použil jiné argumenty?
listopad 18, 2008 12:04
Péťo, : NČ
čim větší vobjevy věda vobjevuje, tim víc je mi jasný, že sotva a s bídou teprve nakukujeme (myslim tim soudobou "osvícenou" část lidstva) nepatrnejma skulinkama skrz černý neprůsvitný vokno. Odmítám odsuzovat cokoliv jen na základě vědeckejch protiargumentů k čemukoli, s poukazem, že třeba ta či jiná síla (energie, vlnění, záření) nejni měřitelná a proto neexistuje.
Neřikám tim ale, že já věřim, že to MUSÍ existovat, jen nemám rád nabubřelou samolibou přezíravost "vševědů", kteří o přírodních jevech vědí jen to, co jim dosavadní vývoj (určitě nikdy neukončený) poznání umožňuje vědět.
listopad 18, 2008 12:30
tak moment, von jako NĚKDO tvrdí, že Země může být kulatá ? :-))) : toulavej
je doufám každýmu jasný, že kdyby byla, nic by se na ní neudrželo, TO DÁ ROZUM PŘECE . . . :-))) Nebo ne ?
listopad 18, 2008 17:47
zazracna spirala : Mikin
Moji kamaradce namaloval jisty zazracny lecitel na papir spiralu a kdyz se na ten papir postavi lahev s vodou, tak ta voda ziska naprosto zarucene zazracne lecive ucinky. Na pozadani a po zaslani castky 100 euro na mou adresu ten papir projedu pres scanner a kopii poslu. Vedcum neverte. Dekuji predem..........
listopad 18, 2008 20:03
enčé, : Petronila
ale v tom případě by musely existovat nějaké důkazy toho, že to fakt funguje, případně že už samotný princip "vyšší uspořádání vody" je něco, co "vynálezce" dokáže aspoň elementárně odůvodnit odborné veřejnosti. Ne? Jasně že se vědci v minulosti už dostkrát sekli, ale s tou zavařenou Granderovou vodou bych spíš dala na ně. Protože to mému - pravda laickému - rozumu taky zní jako pěkná pytlovina.
listopad 18, 2008 22:28
... : Jirka T.
Videa a ohlasy jsou prinejmensim zajimave...
http://www.vodaeco.cz/
listopad 19, 2008 00:14
Péťo : NČ
to je přesně tovono. Von to ani nemusí bejt "Velkej Vynálezce". Buď mi dokáže, že to funkuje, nebo mi to nedokáže. Muj protest byl proti apriornim vědeckejm zdůvodňovánim, proč nejni možný aby něco (cokoliv) funkovalo. Vadí mi tohle vodjaktěživo, protože jestliže něco skutečně funkuje, navzdory dneska vyučovanejm přírodnim zákonum, pak je spíš namístě změnit ty zákony, než se jima vohánět.
Co se tejče týdle konkrétní vody, tak nevim, nemám informace, taky si myslim, že to funkovat nebude a docela určitě bysem nekupoval, ale docela určitě za DŮKAZ její nefunkčnosti nepovažuju tvrzení, že: "Údajný mechanismus účinku Granderovy „technologie" odporuje druhé hlavní větě termodynamiky a energeticky odpovídá „perpetuu mobile".
Tak votodle mi de!

listopad 19, 2008 06:01
Je fakt, : wendy
že mnoho vědátorů, než by uznali pokrok, křečovitě trvají na tom, co třeba 30 let vyučovali. Jakoby se shodili tím, že byly učiněny nové objevy, nehodlají nic korigovat a chovají se jako zkameněliny. Škoda.
listopad 19, 2008 08:06
zkuste to : Delča29
Přoč to nezkusit a rovnou zavrhovat, máme dvouletou dcerku dostala dvě úplně stejné skleničky z vodou ,jedna byla ta granderova druhá z vodovodu odstátá, sama si vybrala tu granderovu vodu,po třech letech mi bude kvést orchidej ,kterou už jsem chtěla hodit do koše,manžela stála 500kč,tak jsem jí zkusila zalévat granderovou vodou a pustila šlahou na květy, mě osobně se po dvou měsících zlepšilo akné na tolik ,že mi stačí jen lehké opečování pleti nemusím si tam patlat 3 krát denně tunu prostředků které mě měsíčně stály 300kč a ještě nezabíraly ,neutrácíme za minerálky v plastu tolik,ne že bychom si je nekoupily.. ,ale né v takovém množství,takže finanční návratnost je ,tím pádem to nepovažuji za podvod,máme granderovu desku(2500kč) na kterou si dáváme vodu ve džbánku,nedokáži to vědecky o důvodnit,ale voda chutná lépe,tím pádem jí pijete více a možná v tom je ten úspěch,tělo je zavodněné,odbourá škodliviny a zázrak je na světě,já se po té vodě opravdu cítím líp,o vánocích jsem pekla každý den do tří do rána a ráno 7h stávala k dcerce,nepila jsem žadný kofeiny,ale g.vodu a vše jsem vzládla a neomarodila jsem jako jindy,přestaly mě tolik bolet klouby,nejsme tolik nemocní,ještě jedna věc ta voda se nekazí,dáte do ní bylinky ze zahrádky a ony tam vydrží 4 dny v normální voda smrdí po dvou dnech a bylinky pojdou, měli jsme 3 lg.vody na výletě,normální voda by se po 12h nedala ve 30 stupních pít ,ale ta g.voda super ,mému tatínkovi se povedla ještě jedna věc ,do práce si vzal vodu do pet láhve od mattoni a kolegyně měly žízeň tak se napily od něho a chválily tu vodu až do nebes a všechnu ji hned vypily aniž by tušily ,že pijí gran.vodu,ta voda je prostě chuťově lepší a člověk nemusí pít produkty typu sladkých limonád atd.není tam co2 a hlavně sáhněte si do svědomí kolik vody vypijete denně jestli dáte alespoň 1,5l a pokud pijete kofeinové nápoje tak si odečtěte množství z pitného režimu. A proč vlastně nepijeme tolik vody?Voda z kohoutku nám nechutná,ale z gran.desky je chutná 1 1=2,neříkám že je to vše lék,ale zlepšuje to kvalitu života a to už stojí za úvahu.
květen 15, 2012 12:15
souhlas s delča29 : František
Mám do posledního detailu přesně stejné zkušenosti z granderovou vodou z destičky. Co tam funguje nevím, ale je to tak, včetně bylinek, těžkého akné leta nákladně léčeného a zázračně již několik měsíců téměř bez výsevu. Sám jsem měl leta opary minimálně lx měsíčně. Za poslední l rok s granderovou vodou jsem měl jeden a malý. Afty po výplachu dutiny ústní G. vodou se téměř zázračně hojí během 24 hodin za výrazně nižší bolestivosti. Cizí člověk, bez upozornění, tuto vodu ve srovnání s neupravenou vždy hodnotí lépe a pije ji (desítky zkušeností). Jako degustátor vína jsem musel při slepém pokusu potvrdit, že tato voda je chuťově dosti rozdílná od vody původní. Prosím všechny skeptiky toto vyzkoušet a pak hodnotit. Pokus s bylinkami je opravdu markatní- doporučuji libeček.
květen 24, 2012 14:04
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]