O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BYL SVĚT STVOŘEN ZA ŠEST DNÍ? PDF Tisk E-mail
Středa, 29 říjen 2008
Přejít na obsah
BYL SVĚT STVOŘEN ZA ŠEST DNÍ?
Strana 2

V Kongresovém centru Praha právě probíhá (24.10 - 1.11.2008, denně od 19 hodin) cyklus přednášek „Kde jsme ztratili křídla?". Vstup je zdarma. Přednáší neúnavný, vitální pán středního věku, prof. Dr. Walter J. Veith, uváděný jako mezinárodně uznávaný vědec, vedoucí katedry zoologie na Univerzitě Západního Kapska (JAR), poradce tamní vlády, tedy významná osobnost.

 

 

 

 

 

      Obsahem přednášek jsou vybrané otázky původu a budoucnosti vesmíru, života a člověka. Naše veřejnost se má seznámit „s vědeckými objevy, které se ještě nestačily dostat do učebnic biologie a encyklopedií". (Zkušený skeptik zbystří: Nač ten spěch? Proběhly vůbec ty třeskuté objevy náležitou oponenturou? Byly publikovány v odborných žurnálech? Něco tu nebude v pořádku...)

 

 

     

 

     Pořadatelem je neznámé občanské sdružení Maranatha. Na stránkách www.maranatha.cz naleznete podrobný program přednášek uvedeného cyklu, pokud jste se s nimi minuli na ulici nebo v metru. Vydáte-li se na některou přednášku, jděte dříve, abyste se posadili. Vždyť kapacita sálu je pouhých 500 míst. Co je příčinou takového zájmu o vědu?

 

     Především: nejde tu o popularizaci vědy, ale o pseudovědu, které říkáme biblický kreacionismus. V doslovné shodě s Biblí měl svět vzniknout stvořením před několika tisíci léty v šesti obyčejných, tedy 24 hodinových dnech.

 

     Existují i jiné varianty kreacionismu, kriticky o nich a o jejich argumentaci píše Jiří Heřt ve sborníku Věda kontra iracionalita 4 nebo ve Slovníku esoteriky a pavěd. Kupříkladu přesně před třemi roky probíhal ve zdejším Kongresovém centru světový kongres zastánců známější (modernější) verze kreacionismu nazývané „Intelligent Design", který na Bibli nelpí, do značné míry uznává výsledky vědy, aby byl pro vzdělané lidi přijatelnější.

     Vraťme se k našim přednáškám. Návštěvník se předem nedozví, dozví-li se to vůbec, že přednáškový cyklus je náboženskou misií Církve adventistů sedmého dne. Cílem pořadatelů patrně je nenápadné zviditelňování náboženské společnosti a podpora zájmu o biblický mýtus. Pokud budou takové akce příznivě přijímány, stanou se četnějšími.

 

     Později by mohl následovat tlak na omezení školní výuky darwinismu nebo kosmologie, jak to známe z USA i odjinud. Dosud jsem nezachytil žádnou odezvu na tuhle akci, pouze jsem letmo zaslechl z radia, že vědci „opět diskutují o problémové Darwinově teorii".

 

 

 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]