O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VRAŽDA A RASISMUS PDF Tisk E-mail
Úterý, 28 říjen 2008

Bylo to před jedenácti roky, kdy jsem se jako novinář vrátil z Toronta s přízviskem rasista a doporučením, abych následujících pět let nežádal o vstupní vízum do Kanady. To vše jen proto, že jsem na požádání největšího ontarijského deníku Globe and Mail napsal článek o Romech. "Jsou Češi rasisty, nebo jen nemají Romy z lidského hlediska rádi?" Tak se můj text jmenoval.

 

 

 

 

 

     Popsal jsem, v něm pouze situace, které se odehrály na Ostravsku v době stoletých záplav, kdy bylo mnohých občanům poskytnuto zdarma ubytování a strava na ostravských školách. To, že jsem napsal, jak to tam nepřizpůsobiví občané zdevastovali, vykradli a že si ještě k ubytování pozvali své příbuzné ze Slovenska, bylo nazváno mým rasismem. A dokonce Helsinský výbor Kongresu USA se vyjádřil v odmítavém stanovisku, že šlo o "zabedněný rasismus"...

 

 

    

     Pak jsem si předvčerem přečetl, jak v Rakovníku „zavraždil někdo někoho", a ta zvěst mě přivedla do smutku, že to u nás jde od deseti k pěti. Uklidnilo mě oficiální prohlášení policie, že se nejednalo o rasově motivovaný čin: „Vylučujeme rasový motiv, o kterém se mluvilo, šlo jen o konflikt při tanci, který bohužel vyústil v tragédii.

 

     Mladíci si to šli vyřídit ven a dopadlo to takhle," uvedl mluvčí rakovnické policie René Černý. "Mohu vyvrátit, že pachatel byl romské národnosti..." Otec mladíka, který je z činu podezírán, řekl: "Můj syn není Rom, jak se uvádí ve zprávách. Byli tak do toho zataženi i Romové, kteří žijí v Rakovníku a kteří s tím nemají vůbec nic společného," uvedl.

 

    Média se opět předvedla a psala o nějakém konfliktu, který „vyvrcholil na Husově náměstí". Nezklamala ani televize NOVA s titulkem: „V ranních hodinách při rvačce zřejmě dvou kamarádů zemřel sedmadvacetiletý mladík. Útočník ho ubodal". Jaká je pravda?

 

      Mám k dispozici autentické svědectví osob přímo z Rakovníka, kteří nezávisle na sobě, aniž by se znaly a zastávaly stejné ideové přesvědčení, vypověděly zcela identicky. Hlasy, které se mi objevily v mých e-mailech a nešlo o spam:

 

  • Počátek incidentu - diskotéka Pralinka. Zde se měli oba mladíci (vrah i jeho oběť) pohádat o bezvýznamnou věc, (šlo o vzájemnou nechtěnou kolizi na tanečním parketu a rozhodně to nebylo něco, za co by normálnímu člověku stálo zmařit lidský život). Vrah, Michal Navrátil (21), si na svoji oběť Jana Strička (27) počkal, až dorazí na Husovo náměstí, což je cca 1 km od počátku konfliktu, tam jej brutálně napadl nožem a zasadil mu dvě rány do hrudníku, obě zasáhly srdeční krajinu a byly smrtelné. Pacient zemřel v době předávání na odd. ARO z vozu RZP. Veškerá resustitace byla bohužel, marná. Obětí se stal do té doby bezkonfliktní občan Chrášťan, vrah je známá problémová osoba, t.č. trvale hlášená na Městském úřadu Rakovník (proč asi?). Gambler, neplatič a člen cikánského minigangu, způsobujícího problémy všude, kde se objeví.Jen mi vadí, jak policie mění a zatajuje údaje. Např. že vrah není Cikán - přitom všichni ho známe a jde o jednoho z největších provokatérů a rváčů - známému při šarvátce před dvěma roky ukousl část prstu. Jeho rodina patří mezi nejhorší nepřizpůsobivé občany Rakovníka, živící se automaty, sociálními dávkami a čorkařením...

 

  • "Honza na jedné rakovnické diskotéce oslavoval své 27. narozeniny, které měl tuto středu. Při tanci u písničky na přání (Holky a mašiny) omylem vrazil do 21tiletého cigána, jenž chtěl tuto banalitu vyřešit konfliktem společně se svou početnou rodinou, ale naštěstí nakonec k ničemu nedošlo. Venku Honza doběhl cigánskou bandu a chtěl oslovit agresora Navrátila. Ten však neváhal a k Janu Stričkovi se otočil rovnou s nožem v ruce a bez váhání a speciáolní přípravy mu zasadil smrtelné rány do srdce a plic..."

 

 

     Emoce jsou zrádné, všichni to víme z každodenních zpráv, přímých přenosů z Parlamentu ČR i z hlášení policejních statistik, které u nás ročně napočítají stovky zabitých osob. Můžu chápat slova policie, protože si tím chránila svoji vlastní kůži. Přiznání, že vrah je Rom by zvedlo jistě adrenalin všem extrémistům. Ovšem, ani v Kanadě v případě vraždy nezůstává rasa pachatele utajena, nebo je vyjádřena určenými slovy, jež odpovídají v češtině temínu "nepřizpůsobivý občan"...

 

     Myslím, že podobné utajování může naopak celou tragédii ještě víc zkomplikovat...

 

 

Břetislav Olšer

 

 

 

 

Komentáře (188)add feed
Břetislave, jak je vidět, : strejda
on o tu pravdu pravdoucí nikdo z úředníků, na jakémkoli postu, kteří mají svá teplá místa jistá, nikdo nestojí. Každý dává od té cikánské otázky ruce pryč a aby měl pokoj, nazve to nemožné soužití s nimi rasismem. Je to jakási časovaná bomba. Ve většině lidí zde, ale ani ve světě, kam se ti "nepřizpůsobiví" přistěhovali, nedříme žádný rasismus, ale přímo odpor s nimi žít. Slovo rasismus má přece úplně jiný význam. Já osobně nemám problém např. se slušným a čistým černochem, ovšem této chráněné menšiny se i štítím. Jsem tedy rasistou nebo jen vyznávám určité hranice chování?
Už i Angláni, kam se jich tehdy dost od nás přestěhovalo, obrátili. Už i oni mluví jinak. Oni už si je nepřejí mít nastěhované ve své blízkosti. Oni už si nepřejí na ně přispívat z daní. Oni už vědí, co je to za vyčůranou cházku. A přitom je tam mnoho Indů, Číňanů, černochů, avšak s nimi nejsou takové problémy. S nimi se tam žádný rasismus nekoná. Proč se stále většina slušných lidí zde musí smiřovat s jejich mentalitou? S jejich způsobem žití?
Já bych udělal jednu věc. Těm jejich zastáncům bych nastěhoval do blízkého okolí, jako milé sousedy, několik takových rodin.
říjen 29, 2008 00:20
co pořád mají s jakou rasou?! : alena puntíkovaná
Cikáni jsou stejné rasy jako my - nejsou ani indiáni, ani černoší ani asiati - jsou běloši, jako my, němci, italov=, španělé atd. atd. atd. Takže jakýpak rasismus.Ať už tento "zločin" chtějí nazývak jakkoli, rasismus to zcela zaručeně není, neboť rasismus je odpor k úříslušníkům jiné rasy, o což v takových případech rozhodně nejde.
říjen 29, 2008 04:07
... : M i k i n
Globe and Mail neni denik ontarijsky, ale spis celokanadsky. Gratulace panu Olserovi za takove konexe.
Ovsem ja si cely konflikt "vygoogloval" (zadal jsem "Rakovnik vrazda") a vypada to tak, ze dotycny mladik byl skinhead a clen NS. A ze vrahounskeho Roma venku sam vyhledal a na odchodu dohonil.....
Takze ono jiste neni od medii hezke ze zatajuji vrahovu rasu ci narodnost, ale rovnez neni hezke od pana Olsera, ze zatajuje vyholenost a mozna i prazdnotu hlavy jeho obeti. Protoze vrazda nevinneho cloveka a rvacka mezi cikanem a skinheadem neni totez.......
Treba pana Olsera v te zle Kanade ze ktere zrovna pisu neoznacili za rasistu tak uplne zbytecne.
říjen 29, 2008 04:47
M i k i n e : NČ
Aby ses z toho nepo****!!!!
říjen 29, 2008 06:48
NČ : Sipik
No lenze Mikin ma pravdu, ak bol dotycny skinhead, tak pravda moze byt uplne inde a rom mohol vytiahnut noz "preventivne". Poznam pripad, kedy niekolki skini napadli suseda cigana, mladeho chalana a domlatili ho. Bola som pred panelakom, ked isli dvaja z tych skinov okolo a stretol ich otec toho zmlateneho cigana. Zrazu boli celi posr.... a "snad nebudeme robit rozruch". Ono, v dave sa to kope lepsie.
říjen 29, 2008 06:59
Rozhodně lepší holá lebka než cikán. : Myška
Ještě se mi nestalo, abych se bála, když míjím skupinu skinů, ale když míjím tlupu cikánů tak vždycky, a hledím radši přejít na druhou stranu ulice. Nemám ráda extremismus a projevy fašismu, ale na druhou stranu skini se nebojí proti cikánům vystoupit. A taky proto jsou solí v očích rádobyhumanistům, vlezdoprdelkům cikánů.
Cikánská otázka řešení má, ale v našem státě není vůle byť jen uplatnit rovnost všech občanů před zákonem, a tak nelze čekat nějakou aktivitu na tomto, prý tak tenkém, ledě.
říjen 29, 2008 08:08
ať to byl kdo to byl : alena puntíkovaná
nikdo s sebou nemá co tahat kudlu. Kdyby si dali normálně "po tlamě", tak se - až na pár boulí a možná rozbitej nos - nikomu nic nestalo. Jeden nemusel bejt v kriminále a ten druhej nemusel bejt mrtvej. Vinen je jasně ten, co měl nůž, ať už byl napaden, nebo byl sám útočníkem. A je naprosto jedno, jaké byl národnosti. Je to vina jeho maminky, která mu dostatečně nevysvětlila, že nůž se do lidí vrážet nemá.
říjen 29, 2008 08:38
Mikine, : bb
extrémismus je vždycky nebezpečný, ale i skin může být, a většinou asi je, nevinný člověk s extrémními názory, jeho vražda je pořád vražda, proč zdůrazňovat, že oběť byla skinem, tj.že měla extrémní názory? to není rasa ani národní příslušnost, nehledě na to, že většina z nich jsou jen mladí hloupí volíci, zfotrovatí a vyrostou z toho
"zabili ho, škoda člověka, ALE! byl to komunista a to mění situaci" - takhle přece ne




říjen 29, 2008 08:44
Myško : bb
Ještě se mi nestalo, abych se bála, když míjím skupinu skinů, ale když míjím tlupu cikánů tak vždycky, a hledím radši přejít na druhou stranu ulice.

no asi nejsi cikánka, naše sousedka (tj. obyvatelka stejné vesnice, tam jsou všichni tak trochu sousedi) se bojí jet sama do krajského města na vánoční nákupy právě kvůli skinům, už několikrát se stala terčem jejich davových rasistických projevů, naštěstí bez násilí, přitom je to chudák slušná holka, po těžké nemoci v ID, manžel tvrdě pracující, syn po vyučení taktéž
Umíš si představit, že si zajedeš na vánoční nákup do města, jdeš po ulici, přemítáš co komu ještě koupit a kam si pak zajdeš na čaj, najednou tě obklopí 7 holých lebek v kanadách a začnou na tebe gestikulovat a řvát Ty kurvo cikánská aj. podobné vánoční blahopřání?
říjen 29, 2008 08:48
aleno p. : bb
taky si myslím, že všechny paní Džamily a pány Uhly aj. podobných názorů by rychle vyléčilo krátkodobé sousedství cikánské tlupy
to bylo povyků kvůli zdi v Matiční, ale bydlet by tam nešel ani jeden, a tak je to vždycky -kázat vodu, pít víno
říjen 29, 2008 08:52
bb, taky se považuji za slušnou holku. : Myška
A není to náhoda, že když jdeš na vánoční nebo jiné nákupy po Brně, pořád se díváš kolem sebe, držíš si jednou rukou kabelku a hledíš se nedostat do blízkosti cikánů. Prohlížíš si zboží, a držíš si kabelku, kontroluješ, zda není "náhodou" rozepnutá. Jedeš šalinou a stále si jednou rukou kontroluješ kabelku, a dáváš pozor, kam se přesunují cikáni, dáváš si dobrý pozor, aby tě neobstoupili. Kde je rozdíl??
Víš, myslím, že skini neútočí na potkání. Ale cikán tě na potkání okrade, a protože to není osamněle "pracující" individuum, ale sehraný gang, i když víš kdo to byl, stejně nemáš šanci, než přijede policie, která nám má pomáhat a chránit nás, tak je cikán fuč, a i když ho poznáš na fotce na policii, stejně se nikdy nic nestane. Případ se nedostane ani k soudu.
říjen 29, 2008 09:07
právě, není v tom rozdíl, obojí je špatné : bb
cikánů je víc a jejich chování proto obtěžuje víc lidí, proto to víc vnímáme, víc se o tom mluví ,ale nepříjemné a nebezpečné je obojí
Navíc je skoro jisté, že i kdyby se nějak vyřešil problém s cikány,tak si skini najdou jiné cíle. Myslím,že u většiny z nich nejde o věc, ale o projev přirozené potřeby patřit k nějaké skupině a tam, zaštítěni davem, se vybít, realizovat.
Jsou to extrémisti, potřebují hromosvod, takže by se časem mohlo stát - kdyby neměli jako objekt ty cikány - že jim budou vadit Slováci, Bulhaři, pak černovlasí, zrzaví, zelenoocí, komunisti, turisti...
říjen 29, 2008 09:26
No, já vidím jako daleko větší problém cikány. : Myška
Napadení cikánů skiny zdaleka není tak běžné a časté, jako okrádání a napadání bílých cikány. Je to proto, že cikánů je víc? Nebo proto, že se trestná činnost cikánů víceméně toleruje, je nepřípustné ve sdělovacích prostředcích uvést, že pachatelem je cikán, naproti tomu pokud dojde ke konfliktu mezi cikány a skiny, je to sousto pro média, a téměř vždycky je za viníka označen skin. A touto kauzou jsou některá média schopná žít i docela dlouho. Nejsem pro zvýhodňování žádné skupiny obyvatel. I proto jsou mi skini bližší.
říjen 29, 2008 09:40
... : bb
to spoustě lidem, už proto by měla vláda s problémem cikánů něco dělat


říjen 29, 2008 09:46
A to se tu mluví o 14ti miliardách : strejda
na výstavbu nových bytů pro ty "nepřizpůsobivé. Svatá prostoto! Každý asi viděl obrázky z Chánova u Mostu, z Ústí - Předlic, z Matiční, teď už se začíná devastovat i Janov u Litvínova a spousta "přizpůsobivých", abych je tedy rozlišil, už se snaží tuto oblast opustit a pokud najdou, stěhují se jinam. Taková je realita. Ovšem nikdo z kompetentních o tom nechce ani slyšet, ani mluvit, ba ani to řešit.
A proč se tu ten sever takto "zanepřizpůsobuje"? Jednoduchá taktika realitních firem. Zde koupí od města za hubičku - řekněme trochu vybydlený panelák, vrazí nějakou tu korunu do oprav a nabídne třeba pražským "nepřizpůsobivým" nebo kladenským "nový" byt s tím, že si neúčtuje roční nájemné. Každá nepřizpůsobivá rodina to z fleku vezme a bez problému opustí pražské bydlení nebo kladenské, ovšem v domech s lukrativní polohou a umístěním na drahých pozemcích. Zmíněná realitka tyto domy a byty nadstandartně opraví nebo i zbourá a vystaví nové a buď je prodá jako celek s obrovským ziskem nebo je pronajímá za vysokou sumu, odpovídající lokalitě. A to vše jim bohatě kryje náklady za podstatně levné nájmy, které tu na rok odpustila těm nepřizpůsobivým, přestěhovaným. Je to legální, čisté, nikdo z těch přesídlených je nemůže dát k soudu, protože nikdo je odtamtud násilně nevystěhoval. A s prací, bude-li tu pro ně nějaká, si oni hlavu nelámou.
Avšak po měsící jsou opravené domy v Janově v podobném stavu, jako před opravou.
To nemluvím o nečistotě, o bordelu a o epidemii žloutenky, která se roznese vždy z takových oblastí.

Chánov - zbylí obyvatelé, chudáci nepřizpůsobiví, si stěžovali na zimu, protože jim chyběly radiátory. Mostecká radnice zacvakla dodání nových radiátorů, ale za týden už se opět objevovaly ve sběrnách.

Mikine, bylo by možné něco takového v Kanadě? Jak by se tam k takovému problému postavily úřady?

Další věcí - víza. Mikine, myslíš si, že naše sdělovací prostředky mluvili o Cikánech, kvůli kterým by se opět mohla zavést víza? Ani v náznaku. Každý je z nich doslova posraný. Bez hvězdiček.

říjen 29, 2008 10:05
Jenže vláda nemá snahu něco dělat. : Myška
A kroky Džamily jsou na nic. Chybí koncepce, a hlavně páka, která by donutila cikány pracovat, chodit do školy a opravdu se učit. A přizpůsobit se životnímu stylu většiny. Zatím mají motivaci pouze rodit co nejvíce dětí, aby mohli pobírat co nejvyšší dávky. Klidně bych jim umožnila zase kočování, ale samozřejmě s pravidly nepoškozujícími ani nás, ani je.
říjen 29, 2008 10:08
... : bb
taky bych jim to umožnila, mohli by odkočovat někam hodně daleko, aby uběhlo aspoň 10 let než dokončí kolečko a přikočují zpátky
tak trošku asi kočují pořád, aspoň tady v činžácích kolem bydlí desítky rodin, potkáváme je na ulicích, zakopáváme o jejich malé děti, po čase se to všechno obmění a objeví se úplně jiní
říjen 29, 2008 10:13
Mno, ono by stačilo, kdyby se úředníci přestali bát : wendy
odhlasovala se nějaká ta menší novela a pak se tvrdě vyžadovalo dodržování všech nastavených pravidel. A ty radiátory kdyby jim nevydali - na to stačí přece stávající zákonná úprava. Jsou to podělanci ti úředníci.
K otázce skíni versus cikáni - skíni nejsou žádná neviňátka, ale když jsem potřebovala jednou na ulici s něčím pomoct, klidně jsem si jim řekla a oni šli a s tou těžkou věcí mi s úsměvem pomohli. Když jdu po ulici a proti mě cikáni, v houfu jak už tak chodí, vím, že si budu muset cestu mezi nima prorazit. A ještě je praštím taškou. Zazipovanou a hlídanou teda. A tak se chovají i v ostatních situacích - naprosto bezohledně. Jen oni a nikdo víc. Jdou jak tank, po chodníku i životem. PAk se diví.
Co se zbraní dotýče - někdo nosí kudlu, někdo pistoli, že. A to do lepších podniků. Michal si koupil boxera a má ho když jde večer v Praze domů. Teď se stěhuje na I.P. Pavlova, ale ono to asi bude pomalu jedno kde v Praze bydlí.
říjen 29, 2008 10:57
zase nesuhlasim, ach : Sipik
Nezda sa Vam mili moji, ze hadzete ludi do jedneho vreca len kvoli farbe pleti? To sa Vam vidi OK? Ja som vyrastla na sidlisku, kde bolo ciganov pozehnane, najvacsi grazel na sidlisku bol aj doteraz je modrooky blondacik s tvarou anjela. Poznam ciganov, ktori maju doma taky poriadok, aky som ja nikdy nemala a viem aj o tom, ze ked sa chce slusny cigan zamestnat, tak nema sancu. Pozru nanho a moze tiahnut. Co im potom akoze ostava, ak chcu prezit? Predtym ako do mna skocite, je mi jasne, ze su aj cele dediny neprisposobivych, ktori od detstva zili v chudobe a robia len to, co videli u rodicov. To aby ste mali pohlad z druhej strany. Takze to zhrniem: 1. Nie je cigan ako cigan a 2. u skinov plati pre zmenu, vrana k vrane sada... spaja ich rasova neznasanlivost a tu ja odmietam. Ako tak sledujem, tak kopa z Vas evidentne nie. A este ku tym zlodejom - U Vas najviac kradnu cigani? U nas politici
říjen 29, 2008 11:20
Sipiku, píšeme zde o nepřizpůsobivých cikánech. : Myška
Ti slušní se ke svému etniku, k té nepřizpůsobivé většině, zpravidla nehlásí. Bohužel, těch slušně žijících je moc málo. Převládají hordy se sotva základním vzděláním, jejichž životní program je plození dětí, zneužívání sociálních dávek, krádeže a výchova svých dětí k trestné činnosti, podpora ignorování vzdělání, a ničení příbytků. Proč si myslíš, že ztroskotaly všechny ty programy na podporu vzdělání? Protože nebyl zájem ze strany cikánů.
A proč jsou všichni proti cikánům? Protože nás štve jejich pozitivní diskriminace, která nemá obdoby vůči žádnému jinému etniku.
Až se budou chovat jako většinová společnost, až se bude všem měřit stejným metrem, tak ubude i nenávisti k cikánům.
říjen 29, 2008 11:32
no jestliže cijkán pobodal : alena puntíkovaná
skina - nebyl to snad rasistickej útok?
říjen 29, 2008 11:38
nojo Sipik : alena puntíkovaná
u vás kradou cikáni míň, protože už se všichni nastěhovali sem - co jste jim sebrali dávky. Takže je hoílt cejtíme víc, než vy politiky.
říjen 29, 2008 11:40
Sipíku : wendy
to není kvůli barvě pleti, to je kvůli chování, víš. Myška má pravdu, ti slušní se k etniku moc nehlásí. A jakmile by žili s nimi, sklouzli by zpátky. Cikánskou rodinu, slušnou, každý stejně sleduje víc než bílou, dětičky proto chodí jak ze škatulky a z podlahy by se u nich dalo jíst. Ale kdybyste slyšeli ty slušné cikány, jak nadávají na svoje nepořádné soukmenovce ! To kdyby si dovoli bílý člověk, tak ho zavřou za projevy "rasismu" až by zčernal. Já když to slyšela poprvé, běžela jsem zalígrovat okna i dveře. Tak to je. Ne barva pleti, ne vyznání, ne jakákoliv orientace, nic podobného. Jen to hrozný chování a příživnictví ruku v ruce s organizovanými krádežemi.
Sipíku, pravdu máš v tom, že zlodějiny a levárny bílých límečků jsou velmi nebezpečné a přijdou nás taky draho.Ale to ty cikány neomlouvá.
smilies/undecided.gif
************
říjen 29, 2008 14:15
bb : M i k i n
bb, vsimni si, ze se nijak nezastavam vrazdy a vraha. Jen jsem se pozastavil nad tim, ze Olserovi vadi mlceni medii o rasovem puvodu vraha a zarovnen sam mlci o rasismu obeti. Nemam rad, kdyz nekdo kaze vodu a pije vino........
říjen 29, 2008 16:43
Mikine, : bb
to je asi tím, že když pan Olšer píše o skinovi, zabitém v Rakovníku, tak se automaticky předpokládá, že je české národnosti, protože v České republice je pořád ještě česká národnost většinová. Proto není třeba - zatím - nějak zvlášť zdůrazňovat, že oběť byla Čech. Když jeho vrah nebyl české národnosti, to už tak obvyklé není, tak popsal které národnosti - romské. Kdyby byl vrahem vietnamec, holanďan, bulhar nebo američan, také by to napsal.
Rom je romské národnosti, ne romské rasy, jde tedy o xenofobii, ne o rasismus, to jen technická poznámka.
říjen 29, 2008 23:09
bb : M i k i n
Umis ty vubec cist ? Olser nepsal o tom, ze zabity byl skin. On se to naopak snazil zatajit. A prave to me vadi.

smilies/angry.gif
říjen 30, 2008 03:32
Je jedno : alena puntíkovaná
jaké národnosti byl vrah a jaké oběť. Nicméně fakt je, že normální člověk si nebere na tancovačku kudlu. a když už je na tom tak, že se hodlá servat o holku, tak maximálně veme soka v lásce židlí nebo půllitrem, ale nevráží do něj nůž. Když si někdo vezme na společenskou událost nůž, tak se dá předpokládáat, že jej (ten nůž) také hodlá použít. Čili - má to v úmyslu - a k tomu by měl soud skutečně přihlížet a ne k tomu jaké národnosti a přesvědčení kdo byl. Vražda je vražda a vrah v úmyslu vraždu měl, jinak by tu kudlu s sebou netahal. Trestní zákoník s touto variantou počítá, takže pro soud tady nevidím problém. A zákon se vztahuje rovnou mětrou pro všechny - ať už vypadají jakkoli.
říjen 30, 2008 04:35
No ALeno : wendy
to by taky chlapy mohli pozavírat za znásilnění, protože nástroj na to mají sebou taky. |Já když mám u sebe na chalupě pistoli, nebo Michal po noční Praze chodí s boxerem v kapse, tak jak bys to hodnotila ? Ono to není tak jednoznačné. Ovšem s přihlédnutím ke kádrovému profilu nositele zbraně - tak to by se snad zohlednit dalo.
Přistihla jsem se, že když slyším o tom, že se někde mavzájem vystříleli příslušníci konkurenčních gangů, je mi těch jejich životů nějak pramálo líto. A už to je špatně, jde o lidské životy. Jenže ať dělám co dělám, ty jejich pro mě mají jaksi menší cenu...
říjen 30, 2008 07:13
Wendy : M i k i n
asi mas pravdu, kazdeho zmarneneho zivota je skoda. Ale vetsine nas asi bude opravdu mene lito mrtveho gangstera, nacka, skinheada nebo komunisty. A ono to urcitou logiku ma, protoze ti lide se stali zlocinci dobrovolne a v dospelem veku.
U cikana by to ale podle me tak byt nemelo - ten za svuj puvod nemuze a je zde moznost, ze se jedna o slusneho cloveka. I kdyz treba ne moc velka.... smilies/undecided.gif
říjen 30, 2008 08:24
Cikán nemůže za svůj původ Mikine, to nikdo : wendy
ale nemůže na druhou stranu z důvodu požadavků respektování jiných specifik žádat, aby společnost trpěla jejich prvky chování, které jsou vyloženě obtížné až agresivní. Bezohlednost, nepořádek, hluk ve dne v noci.
A aby sis nemyslel, za každého slušného cikána jsem vděčná, jen houšť a větší kapky. Jinak předpokládám, že ti slušní lidé se fakt po barech s nožem v zubech nepotloukají. Píšu lidé - všiml sis ? Nerozlišuju podle barvy pleti nebo příslušnosti k něčemu.
říjen 30, 2008 09:20
Mikine, jak dlouho jsi pryč z ČR? : Myška
Mluvil bys asi jinak, kdyby ses s cikány denně potkával, a zažíval třeba to co já každou jízdu šalinou.
říjen 30, 2008 09:33
Mikin, číst umím, ale reagovala jsem na to, cos psal o rasovém původu vraha, tady: : bb
bb, vsimni si, ze se nijak nezastavam vrazdy a vraha. Jen jsem se pozastavil nad tim, ze Olserovi vadi mlceni medii o rasovem puvodu vraha a zarovnen sam mlci o rasismu obeti.


myslela jsem,že ti jde o to, že p.Olšer nezdůraznil, že oběť byla české národnosti
Vrahem byl Rom, obětí byl Čech. To je vše. Skinová národnost neexistuje:-) a názorová orientace se u obětí vražd neuvádí. Ale to už jsme řešili výše, ne? Že se nepíše "obětí byl komunista", ale "obětí incidentu byl občan polské národnosti".
říjen 30, 2008 10:43
... : bb
Ale vetsine nas asi bude opravdu mene lito mrtveho gangstera, nacka, skinheada nebo komunisty. A ono to urcitou logiku ma, protoze ti lide se stali zlocinci dobrovolne a v dospelem veku. U cikana by to ale podle me tak byt nemelo - ten za svuj puvod nemuze a je zde moznost, ze se jedna o slusneho cloveka. I kdyz treba ne moc velka....


Nebude mi líto smrti gangstera, když budu vědět, že to byl gangster. Každý člověk s extrémními názory nemusí být lump. Skin je často mladý kluk, který touží někam patřit, má nějaké názory a potřebu se houfovat, ale když nikomu neublíží a časem z toho vyroste, tak co? je jeho smrt přijatelnější proto, že byl skin? není.
Můj dědeček byl přesvědčený komunista, přitom nejslušnější a nejlaskavější člověk co znám. Během života kvůli práci často měnil bydliště. Když zemřel, zbytečně brzy, na jeho pohřeb přišly davy lidí, lidé z podniků, kde pracoval, zorganizovali doslova zájezdy, takže přijelo několik autobusů a desítky aut. Zemřel před 20 lety a dodneška na něj lidi vzpomínají, pro některé jsem pořád "vnučka pana F.B." Se svým synem, mým tátou, měli krásný vztah, vedli dlouhé diskuze o politice a hádali se při nich až se urazili a nemluvili spolu třeba celý den :-) Kdyby dědu zavraždili, byla by jeho vražda přijatelnějí proto, že byl komunistou, tedy přívrženec hnusí, jež ublížilo tisícům lidí? Ne. A stejně tak ten skin.
Navíc, nebyl-li onen skin slušným člověkem,má být potrestán a souzen justicí, ne cikánem s kudlou v kapse.
říjen 30, 2008 10:53
Božemůj, bb, kdo ti sedí na vedení? : Krakonoš
"zároveň sám mlčí o rasismu oběti" Přečti si tuhle větu pomalu a desetkrát. Ta věta neznamená, že mlčí o NÁRODNOSTI oběti, ta věta znamená, že mlčí o tom, k jakýmu hnutí se oběť hlásila.
Jinak stojím názorově tam, kde Sipík a Mikin, znám dost cikánů, který jsou fajn, mám mezi nima i pár přátel. Proto se diskusí na tohle téma nikde na netu zpravidla neúčastním - nemá to cenu.
Jenom tak trochu na odlehčení - "českejch duší" ubejvá, "cikánskejch" přibejvá. Protože osobně věřím v reinkarnaci a karmický zákony, mám za to, že tuším, z jakejch řad se ty nový cikánský duše rekrutujou smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
říjen 30, 2008 11:13
Krakonoši : wendy
já taky znám pár slušných cikánů. Když je potkám ve městě, normálně se pozdravíme, teď jedna mamina porodila, tak jsem jukala do kočárku, povídala si s ní, apod.. Lidi co jsem si kdy všimla, reagovali negativně, ne všici, ale dost. Jakože PROĆ se s nimi tak laskavě vybavuju, to byly někdy pohledy...
Ale většina jejich populace stále je problémová. Bohužel, a to bohužel platí pro ně i pro nás. Takže tak.
říjen 30, 2008 11:33
Krakonoš, nech si ty výpady i vyjadřování puberťáka od cesty... : bb
tak jsem k "rasismu oběti" připletla národnost, která tam nepatřila, ale z dalšího co jsem psala je podstata mého sdělení snad jasná i tobě - tj. to, že NENÍ DŮVOD ZDŮRAZŇOVAT RASISMUS OBĚTI VRAŽDY.

Jo, mezi spoustou slušných lidí co znám je taky několik Romů. No a co jako? Jsou to výjimky v jejich etniku a většinou se distancují od té holoty, která většině lidí leze krkem.
Nemám ráda Němce, ale pár jich znám jako velmi slušných, příjemných lidí, nedávno u nás byli na návštěvě několik dnů a bylo to příjemé. Můj názor na jejich národ jim necpu, ale neměním ho. Stejně tak znám pár slušných komunistů. Taky to nezmění můj názor na toto hnutí.
říjen 30, 2008 12:10
Krakonosi : M i k i n
diky. Ja uz te osobe vyznam jedine, kratke a naprosto srozumitelne vety potreti vysvetlovat veru nehodlam....
říjen 30, 2008 14:03
Přečtěte si tohle : strejda
http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=620729

a pak tohle

http://kucerova.blog.idnes.cz/c/55435/Zeleny-plac-nad-Litvinovem.html

Cítíte v tom rozpory a populismus jakési Džamily?
říjen 30, 2008 15:07
ten druhý odkaz funguje až bez čárek : strejda
říjen 30, 2008 15:10
Mikin, : bb
ber to tak, že v záplavě zařizování a myšlenek na práci, stavbu domu, dušičkový víkend s příbuznými a páteční pohřeb naprosto nečekaně náhle zemřelé velmi dobré známé jsem prostě přehlédla význam té jedné krátké a naprosto srozumitelné věty - asi máte s Krakonošem štěstí a potkáváte vždy jen samé chápající bystré okamžitě správně reagující lidi, když vás to moje přehlédnutí tak dráždí.
Myslím,že na podstatě věci to nic nemění - tvůj názor je ten, že mělo být zveřejněna nejen národnost vraha, ale i názorová "příslušnost" oběti. Můj názor je ten, že národnost vraha je zajímavá,není-li jím Čech, ale to, že oběť se přikláněla k extrémistickému hnutí, se zveřejňovat nemá - už třeba z ohledů k rodině oběti. Oběť, pokud to není prokázaně neřád, zaslouží podle mě mít víc ohledů než vrah, ne stejně.
říjen 30, 2008 15:11
... : Bomb
Víte, dcera byla na učitelské praxi v cigánské škole, v 1 třídě. Jeli s dětma tramvají na sportovní den děti opravdu byly slušné a najednou k nim přistoupila postarší paní a začala těm 6 letým dětem dost sprostě nadávat a že stejně skončí všichni v děcáku a nebo v polepšovně. Dcera se nezmohla na slovo, docela jí to šokovalo. Když vám budou od mala nadávat, nevím, nevím, jak se pak budete chovat. Máme se určitě všichni co učit. Bohužel, problém se vzděláním romů se potáhne ještě celé generace, našla jsem zajimavou statistiku:
V roce 1900 nedovedlo číst a psát 4,26% Čechů, u příslušníků ostatních národností
Na území monarchie byla situace následující: Poláci 40,82%, Ukrajinci 75,79%,
Slovinci 23,92%, Rumuni 71,61%, Maďaři 56,72%, Němci 6,83%.BYLI JSME NEJVZDĚLANĚJŠÍ!!
Co se týče negramotnosti Romů, statistiky z roku 1970 uvádějí, že 60% Romů
v poprodukčním věku je zcela negramotných.
„Je třeba několik generací
k tomu, aby se v rodině vypěstoval vřelý vztah k určité profesi, vzdělání, intelektuálnímu či filosofickému postoji k životu….Bude trvat celé generace, než se takové vztahy vytvoří.
Tím je vysvětleno dosavadní nepochopení Romů vůči vzdělání a pokud je chápáno,
pak je jen málo vůle a úsilí se ho zmocnit.“
Jinak je to celé celkem zajímavé čtení: http://www.varianty.cz/cdrom/podkapitoly/b02romove/18.pdf

říjen 30, 2008 16:08
bb, promiň, : Krakonoš
ale mám-li já vyjadřování puberťáka, pak ty máš argumentaci hlupáka: "Nemám ráda Němce, ale pár jich znám jako velmi slušných....Stejně tak znám pár slušných komunistů. Taky to nezmění můj názor na toto hnutí."

Takže: Němcem (Cikánem, Arabem, Francouzem, homosexuálem atakdál) se člověk rodí bez jakýkoli možnosti s tím něco udělat a tyhle jednotlivý množiny zahrnujou tak naprosto různý jedince, že prohlášení: "Nemám rád celou tuto množinu" svědčí o značným primitivismu prohlašujícího, nebo minimálně veliký míře jeho předsudků. Narozdíl od toho komunistou se člověk ZCELA DOBROVOLNĚ STÁVÁ přihlášením se k určitý ideologii, která, pokud mi připadá dostatečně zrůdná, mě opravňuje k výroku: "nemám rád komunisty", protože všichni mají jednu podstatnou vlastnost společnou - souhlas s onou zrůdnou ideologií.

Pokud nechápeš tenhle rozdíl, je diskuse s tebou velmi ztížená. A taky je ztížená tvým patrně poškozeným sebevědomím, který se projevuje tvou rozčilenou reakcí pokaždý, když tě někdo usvědčí z chybný argumentace. Tak když ti to tak vadí, nediskutuj a místo toho něco dobrýho uvař svejm doma, třeba to oceněj. smilies/grin.gif
říjen 30, 2008 16:17
... : M i k i n
Spousta lidi si mysli, ze na cikany plati jenom bic a ze si s nimi dovedli komunisti poradit lepe nez soucasne demokraticke vlady.
Ale podivejte se na jakoukoliv sousedni zemi kde komunisti tech ctyricet let nevladli a kde se k cikanum chovaly urady lidsky celou dobu.
Aby me nekdo spatne nepochopil - ja mam jako vetsina lidi jen pramaly respekt k nefachcenkum a nasilnikum kteri pobiraji cely zivot socialni davky, ale ten bic neni vzdycky nejvhodnejsi nastroj k naprave.


říjen 30, 2008 16:36
Mikine, Ty tu nežiješ, Ty to všechno vidíš jen z dálky, přes tisk, přes rádio. : strejda
Realita je úplně jiná. Ovšem to, co tu psal(a) Bomb, o té nadávající pizdě, to je opovrženíhodné. Tady, kde mám chalupu, je dětský domov. Odhadl bych, že je tam asi 70 - 80% Cikánků. Ty děti jsou však úplně jiné. Chodí do školy, jsou čistě oblečené a když jdou kolem, tak zdraví. Proti takovým Cikánům tu (a vsadím boty) nikdo nic nemá. To, o čem se tu stále píše (už v několika článcích), nemá s rasismem nic společného. To je jen odpor s touto komunitou sdílet sousedství, případně dům. A když si tuto nepřizpůsobivou množinu nazveš jinak a nepoužiješ názvu etnika, budou se takto chovat třeba Papagájové, bude tu odpor k Papagájům.
A teď se musím zastat BéBé. Ona řekla, že nemá ráda Němce a Krakonš jí chytal za slovíčka.
Já se přiznám, že i já nemám rád Němce. A díky tomu jsem se nechtěl učit němčinu a zvolil jsem raději Angličtinu. Řeknu Ti proč. Jednak to vychází z minulosti, i když jsem se narodil na konci války, z té jejich hegemonie, kterou oni mají v krvi a pokud bych se dostal k současnosti, kam přijdou, jsou doma. Nikde se nechovají jako hosté viz třeba mostecký autodrom. Tam se chovali vždy jako dobytkové až to došlo tak daleko, že tam musela jezdit i německá policie a dělat pořádek. A zde, kam by kamenem dohodil, mám zase hlučné, až přehlučné Sasíky. Ti když jdou kolem, tak řvou jako na lesy. To není o tom, že je přímo nenávidím, nemám je prostě rád, nemusím být v jejich blízkosti a nevyhledávám ani jejich společnost třeba v hospodě. Ale stejně jako BéBé, znám také pár jiných Němců s úplně jinou mentalitou.

Ty bys však potřeboval mít ty Cikány za sousedy, abys byl v obraze. Já nevím, jestli by se Ti líbilo bydlet s někým v jednom domě, kdo ničí vše co se dá, kde je špína a neustálý hluk, ne hluk, to bývá přímo řvaní. Mě stačí, když jedu někdy busem přes ta přeosídlená místa.
Komunisté jim tehdy postavili nový Chánov. Soustředili je do jedné oblasti, ale jak se zakrátko ukázalo, to bylo špatně. Další variantou bylo jejich rozmělnění mezi majoritu a to je příklad Janova. Jenže, ono se to nějak zvrtlo, v bytech, kde má bydlet jedna rodina, bydlí několik lidí, kteří tam nemají co dělat a další zvrt udělal trh, jak jsem psal výše, kdy město prodává levně domy jakési realitce a ta pak sem nastěhovává Cikány z lukrativních oblastí. Tak babo raď! Nejlepší je snad to kočování. Holt se sem tam ztratí nějaká ta slepice... smilies/grin.gif
Ale to, že chce Džamila pro ně apoň 100 pracovních míst, to nic neřeší. To je jen populismus jedné užvaněné momentálně u koryta. Také, kdo by je chtěl zaměstant? A co by dělali? Co umí? Těch pár výkopů pro kabely, které tu jsou třeba někde natáhnout, ty udělá jeden člověk s malinkým bagříčkem za pár dní.

říjen 30, 2008 17:42
Krakonoši, : bb
K vyjadřování puberťáka patří výrazy typu "sedíš si na vedení".
Rozdíl mezi tím, zda se někdo narodí cikánem a někdo se stane z vlastní vůle např. skinem, je mi samozřejmě zřejmý. Nevím už to, oč mi jde, vysvětlit někomu, komu zjevně nesedím a vysvětlovat si nic nechce, chce si spíš důvod své antipatie potvrdit. O čemž svědčí poznámky typu "argumentace hlupáka", "patrně poškozené sebevědomí", "uvař něco dobrýho svejm doma, třeba to oceněj". Nesklouznu na tenhle způsob komunikace, nemám potřebu tě ani urážet, ani si do tebe rejpnout, proto na to nebudu nijak reagovat :-)
To, že moje reakce čteš jako rozčilené, je možná dané internetem, spíš ale dojmem, který sis sám utvořil na základě svých osobních sympatií a antipatií. Možná je to i tím, že když jsem uznala, že jsem se s tou národností sekla, tak jsem si dovolila to podložit pár osobníma poznámkama. Což teda do netové diskuze nepatří a sama to nemám ráda.
Nejsem ani rozčilená, ani nevím čím bych měla mít poškozené sebevědomí, ale jestli je pro tebe příjemnější si to myslet, tak si posluž :-) Já si tu "povídám" a vyjasňuju si věci, nemám potřebu jako ty "usvědčit z chybný argumentace" :-)

Teď se vrátím k těm národnostem - pokud jsi schopný se na okamžik méně soustředit na to mě "usvědčit z chybný argumentace" - jistěže nemůžu za to, že jsem Češka, Romka, Němka. Ale jestliže se často chovám nějak a se mnou další Romové, Češi nebo Němci, nemůžu se divit, že jiná národnost, která se s tímto mým nemilým chováním často setkává, začne přiřazovat tyto vlastnosti k národnosti nebo skupině, ne k jednotlivcům, a pak pociťovat nesympatii k této národnosti, skupině. Tak dlouho, dokud nepozná opak.
Prostě, Rom nemůže za to, že se narodil Romem, ale může za to, že se chová jako cikán :-) a když se tak chová většina z nich, mám k nim averzi obecně, jsem při setkání s nimi opatrná do té doby, než je poznám jinak. Podobně to mám i s Němci, po zkušenostech osobních i pracovních. Můžu si stokrát říkat, že nemůže za to, že se narodil jako Němec. Až ho poznám jinak, tak ta lehká averze zmizí, jinak ne. Kdežto normálně je to naopak, přistupuju ke každému primárně tak, že je to normální slušný dobrý člověk.


říjen 30, 2008 17:50
až teď po odeslání : bb
vidím, že psal Strejda a má to podobně - k těm Němcům, i k těm cikánům
taky myslím Strejdo, že to není rasismus,vždyť jsou stejné rasy, byla by to xenofobie, kdybychom cítili odpor k nim všem bez rozdílu, ale tak to není - je to opatrnost, mírná averze a odtažitost vyvolaná zkušenostmi

krakonoš by třeba zcela bez váhání přijal naprosto cizího cikána do rodiny za zetě, do firmy za pokladníka, já ne

říjen 30, 2008 18:02
ano bb, : Krakonoš
stejně jako "naprosto cizího" Němce či Brita. Do firmy, stejně jako za zetě, přijímáme někoho na základě nějaké osobní zkušenosti s tímto jedincem. V případě zetě to bejvá především osobní a dlouhodobá zkušenost dcery, očekávám, že pokud si moje dcera vybere za muže Cikána, bude k tomu mít nějakej pádnej důvod (jinej, než že má krásný černý voči a líbezně zpívá :-D ). V příoadě zaměstnance firmy mi tento bude muset při vstupní pohovoru taky něco předvést. Cikán, kterej mě přesvědčí o tom, že ho mám přijmout do firmy, bude teda nepochybně řádně vzdělanej a šikovnej. A takovýho se fakt nebudu bát "preventivně". S Cikánama žiju poměrně v úzkým kontaktu, protože jsem tu už psal milionkrát, že žiju v dvoutisícový sudetský prd*li, takže např. cca 20% spolužáků mejch dětí jsou Cikáni. Nepatřej v daný škole k nejproblémovějším dětem, na to tu máme jiný experty z řad našeho etnika. Vím o tom dost, jsem ve školský radě.
Takže trvám na tom, že výroky "nemám rád (Cikány, Němce, atd.)" jsou xenofobní a hloupý. Je to můj názor, vy máte svůj a tím to končí. Jsem založením hodně kosmopolitní, mám dost přátel různejch národností a ras po celý planetě a těžko vode mě můžete slyšet něco jinýho, můj nejlepší kamarád na vejšce byl Němec, například :-).
A ještě k tý osobní averzi, mysli si co chceš, nic takovýho k tobě necejtím. Naopak jsi mi byla v mnoha případech sympatická a mockrát se mi tvoje příspěvky líbily. Jsou ovšem chvíle, kdy se mi zdá, že jsi mimo a přitom taková hrozně přesvědčená vo svý pravdě (to se pak rozjedeš do těch dlouhatánskejch litanií :-) ). Tak si pak někdy třeba i trochu rejpnu a ty hned spolehlivě startuješ. Podívej, taková Alena, ta vyrejvá skoro pořád, nikdo jí to nebere. Ještě štěstí, že vy dvě se většinou shodnete, to by asi byly slovní bitky :-). Prostě při svý kvantitě příspěvků musíš čekat podobnou kvantitu reakcí a holt ti vždycky všichni nebudou jenom pochlebovat, jak jsi skvělá. To je snad obecnej princip internetový diskuse a neměl by pro nikoho bejt problém ho přijmout, v opačným případě mi není úplně jasný, proč na netu diskutuje. Tak pa a ber to trochu s úsměvem, bereš se strašně vážně. smilies/grin.gif smilies/grin.gif
říjen 30, 2008 18:44
Jo a ještě jedna logická poznámka. : Krakonoš
Jestliže výraz "sedíš si na vedení" považuješ za pubertální, pak jsou zřejmě všichni dospělí, včetně důchodců, který znám, v pubertě, neboť ho zcela běžně používají. Tohle slovní spojení mi nepřipadá nikterak urážlivý nebo jinak nepřijatelný v diskusi. Ale je možný, že si jenom sedím na vedení smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif.
říjen 30, 2008 18:49
... : bb
s Alenou kolikrát nesouhlasím a i jsem jí to sdělila, ale mám z ní i přes různé výpady (i ke mně byly) silný pocit velké člověčiny, laskavosti, tak asi proto.
Akorát mi vůbec nepochlebuje jak jsem skvělá, to by měla kapku vypilovat.
říjen 30, 2008 19:11
... : bb
ok, máš povoleno používat výraz "sedí si bb na vedení" - pokud ho doplníš nejméně třemi zubícími se smajly
jinak to budu brát vážně
říjen 30, 2008 19:14
Krakonos : Sipik
Mas u mna 100 bodov ( zo sto ) smilies/wink.gif och, ako keby som citala moje mudrejsie druhe ja smilies/grin.gif
říjen 30, 2008 21:42
strejdo, bb : Sipik
Ja som vyrastla na sidlisku s kopou ciganov. Boli medzi nimi grazli, aj slusni. Mam medzi nimi aj par kamaratov, super chalanov a preto viem, ze akokolvek sa snazia najst si robotu a zit slusnym zivotom ako my bieli, neda sa, pretoze ludia ako Vy ( poniektori ) sa pri pracovnom pohovore nepozeraju na schopnosti, ale na farbu pleti. A bolo mi do placu, ked som stretla kamarata, ktory dlho hladal pracu, zena bola na materskej s babom, super chlap, stal v Hypernove, tesil sa, ze nastupuje do prace a na druhy den mi jeho mama povedala, ze ked ho sef uvidel, tak mu povedal, ze ho neberu. Co by si robila bb, keby sa Ti to stalo po 50ty raz? A potrebovala by si uzivit rodinu? Lahko sa posudzuje tym, ktori nezazili co to je diskriminacia.
říjen 30, 2008 21:48
pem : pampeliska
nevim co tu probirate vzdyt je tolik drbu ze nemuzete vedet co je pravda ja michala znam a verim ze to nebylo jenom proto ze do nej strcil a navic jeste to neni uzavreny jeste se vyslycha plno lidi
říjen 30, 2008 22:25
Sipik, : bb
možná ten vedoucí z Hypernovy udělal už tolikrát špatnou zkušenost se zaměstnanci - cikány, že ho prostě tentokrát nepřijal. Nechce mít v prodejně potíže, přišel by třeba o místo a doma má manželku na mateřské s miminem...Nemusí to být zrovna "rasista".
Proč nechcete slyšet, že s nimi má spousta lidí tak špatné zkušenosti, že se jim prostě vyhýbá a že kdyby měli jiné zkušenosti, tak by jim nevadili?

Znám několik lidí, u kterých jsem už dávno zapomněla, že jsou to vlastně cikáni, vzpomenu si na to vždy jen nad diskuzemi jako je tato. Pak jsou ti druzí a těch je bohužel většina. Patří k nim i ti, co k nám chodili kolem roku 99-2000 "žádat o práci". Nezaměstnanost jak hrom, my jsme nabírali pár nových lidí, zadali jsme požadavek na úřad práce a vyčkávali. Poctivě jsem si se všemi sjednala čas na pohovor. 99% uchazečů o práci mezi dveřmi hlásilo, že chtějí "papírek pro pracák, že nemáte pro mě tu práci, víte". Z nich drtivá většina byli cikáni. Když jsem asi u pátého přestala ztratila trpělivost a přestala chtít podepisovat, že nesplňuje požadavky a chtěla napsat, že práci odmítá, myslela jsem, že mě na místě zmlátí. Tolik sprostých slov co jsem v ty dny slyšela jsem za celý život neslyšela :-)
říjen 31, 2008 01:16
Přímo z praxe lze říci : wendy
že si cikáni vypěstovali holt takový image, oni a nikdo jiný - a bude trvat dlouho než se to změní, tedy až se změní ti, kteří tento image vytvářejí. To jest - zaměstnavatelé s nimi mají skutečně špatné zkušenosti. A tak někdy soudí zbrkle a bez toho, že by si každého příchozího cikána dobře prověřili. Nebo se snaží jako psala bb a je to stejně na draka. Taková JE realita, s tím nic jejich litováním neuděláte lidi ! To je faktum. Ale - musejí začít sami u sebe, v tom jim nepomůže žádný sbor pomahačů ani Brusel.

Ke stastistice kterou uveřejnila značka "bomb" - že bude trvat několik generací, než se naučí chtít se vzdělávat... tzn. než pochopí, že to je nutné, že si tím, že se nevzdělávají, ubližují. Nojo, jenže oni tu jsou už od začátku 15. století (to už je generací, že!) a ani tady, v zemi tak vysoké vzdělanosti, to na nich stále nezanechává stopy. Že by to fakt bylo v jejich povaze, že by to bylo až tak genově zakódóváno, to carpe diem a na druhý den kašleme ? Asi ano.

Ještě k tomu, co tu psal už nevím kdo - cikánské děti z děcáku (a že jich tam je, oni ty své děti tolik milují,tak proč jsou v děcáku? to nikomu nechybí přídavky nebo to jsou pracovní úrazy cikánských prostitutek?) a tyto děti že se chovají dobře. A víte proč ? Nejsou u svých nemožných rodičů, nejsou v komunitě, která by je stáhla ke dnu. ZAtím. Protože to v nich nožná opravdu je, a nechají se pak stáhnout velmi lehce.

A k bydlení - jeden známý hradecký lékař bydlel v domě kde jeho sousedy bylo několi cikánských rodin. Pravidelně, se svým bílým spolusousedem, chodili po tom baráku a hledali, případně zabavovali či vymáhali náhrady za věci, které ti cikáni odmontovali. Ve společných prostorách. To už vážně přestává bavit. To je vám pak k ničemu, že jsou mezi nimi i dobří, že se jim někdy skutečně křivdí atp.

Sudejme si všichni ty brýle, ať černé nebo růžové smilies/cool.gif
říjen 31, 2008 07:29
... : Bomb
Romové byli v minulosti vždy na okraji společnosti. Strýc říkal, že za 1 republiky, když lidé ve vesnici zjistili, že se blíží kočovní cigáni, poslali děti, aby po nich házeli kameny, aby se tam neutábořili. A že prý, když někomu chcíplo třeba prase, oni ho vyhrabali a snědli. Myslím že žili velice nuzně.
"Životní způsob gadžovské populace byl Romům předkládán jako vzor prostřednictvím institucí. V každodenním životě nebyli Romové většinou členů majority přijímáni. Naopak oni sami do své společnosti asimilovali
Neromy, často se jednalo o jedince, kteří do majoritní společnosti nějakým způsobem
nezapadali, kteří například patřili k marginálním společenským skupinám. Tito lidé
jim potom zprostředkovali gadžovské normy a hodnoty. Jaké normy a hodnoty to byly,
je záležitost do velké míry individuální. O něčem však svědčí častá odpověď na otázky
typu: „Proč romské matky opouštějí své děti? Proč je dnes mezi Romy tolik prostitutek?“,
která velice často zní: „Naučili se to od gádžů“. Tato odpověď, která se zdá být pouze
zjednodušením skutečnosti nebo svalováním zodpovědnosti na někoho jiného, je ve
skutečnosti bohužel často velice pravdivá."
http://www.varianty.cz/cdrom/podkapitoly/b02romove/08.pdf
Docela chápu Kanadu, že zakazuje i jen náznakem rasisticky zaměřené hodnocení celé národnosti. Jinak to nejde, i když pisatel měl v mnohém pravdu.
A co se týče odmontovávání věcí v paneláku, já bydlela v komplet novém paneláku s novými světly, pěkně udělaném, o romech zde nebylo vidu a slechu. A během roku naši sousedi pokradli co se dalo :-)))), stříkali jsme dokonce i na žárovky barvu, aby ji nějaký debil neodmontoval a my nechodili zase potmě. A vm že to byli lidi od nás, bohužel

říjen 31, 2008 10:15
... : Bomb
A ještě moje zkušenot s urážením národnosti. Rodiče se přistěhovali do Čech ze Slovenska. Hodně jsme tam jezdili, já se cítila skutečně Čechoslovákem, umím oba jazyky naprosto bravurně, jako dítě jsem považovala slovenštinu za nějaký dialekt. Prostě jsem necítila rozdíl. A když jsem se jednou v 7 třídě zastala Slováka, kterému nadávali, to co se spustilo bylo neskutečné. Najednou jsem byla pro spolužáky blbá čobolka. Byl to pro mě těžký šok. Odnesla jsem si veškerou nenávist, kterou děti slyšely doma, počínaje nějakou přiblblou výstavbou cest na Slovensku a konče prezidentem Husákem.A já Slováky roky tvrdě a vytrvale bránila.Z principu :-P A hlásila se k nim. Proto vím že je to těžké, přiznat barvu :-).Jedna spolužačka - už na střední, mi řekla - proti tobě nic nemám ale Slováky nesnáším. Jsem ráda že se republika rozdělila a mám pocit, že i ta vzájemná nechuť mezi máma už není. Dnes je to naprosto v pohodě a můj muž je dokonce rád že má Slovenku za ženu :-)))) Píšu to proto, že jsem na obličeji neměla nic napsáno a pokud jsem nechtěla nikdo to nevěděl. Cikáni to mají mnohem, mnohem horší.Sestřenice v Kanadě se ke svým kořenům hrdě hlásí, tam prý je každý na svůj původ pyšný :-)
říjen 31, 2008 10:37
Bomb co je to za výraz gádža?? : Myška
Ty se tak nazýváš? Podle toho co vím, tak je to hanlivý název nás bílých. Takže já se gádžou necítím. Proč cikáni přejali od majoritní společnosti jen to špatné, a to dobré a prospěšné ne?
Cikáni kočovali po Evropě od středověku, možná ještě déle. Vždycky kradli, byť to byly drobné krádeže. Nikdy tento způsob života nebyl majoritou tolerován, proč by měl být jejich způsob života tolerován dnes?
Neměli snad dost dlouhou dobu na to, aby se naučili žít tak, jak vyžadují normy majority?
Pomoc jim poskytují různé vládní i nevládní síly, ale cikáni pomoc odmítají, a chtějí jen dávky, dávky, dávky. Nechtějí práci, nechtějí vzdělání, chtějí jen peníze z našich daní.
Ano, ne všichni, jsou i bílé vrány, ale tak jako je málo bílých vran, tak je málo slušných cikánů. A ti se ke svému etniku zpravidla nehlásí, neb se za ně stydí.
říjen 31, 2008 10:39
... : Bomb
Myško, to je zkopírované z toho textu co jsem dala jako odkaz. Proto je to v uvozovkách.I o tom nehlášení k etniku je tam dost napsáno. Podívej se, pokud jim budeme pořád nadávat, nic se nezmění a jeste za 100 let s nima budou potíže.Nadáváte ale řešení nenabízíte. Prostě s náma žijou.......Podle mě se nemá pohlížet zle na celou komunitu, nýbrž na jednotlivce co něco spáchají a zaslouží si to.
říjen 31, 2008 10:49
Už jsem to tu jednou psala : wendy
citát Nostradama :"Cikáni jsou trest boží na lidstvo za jeho hříchy !"
Ať si kdo chce co chce říká, ať si máma slzy utírá, je to tak nějak...

Co se Slováklů dotýče, myslím že jsme byli silně očkovaní informacemi o tom, jak na ně doplácíme. Dva kohouti na jednom dvorku, Klaus a Mečiar dílo zkázy dokonali. Mně osobně to vadilo, Silvestr 1993 byl jediný který byl smutný a dodnes mi chybí pondcělní televizní inscenace.
říjen 31, 2008 10:49
Gádžo - vyjasnění pojmů : Bomb
Hele myško, koukla jsem na net a vidím definici:
Spousta z vás se domnívá, že slovo gádžo je nadávka, nebo má nějaký pejorativní podtext. Mýlíte se. Podívejte se spolu se mnou na jeho slovní základ:
Ga – osada, vesnice
Džo – sedlák
Historický význam tohoto slova je tedy „sedlák z vesnice“ a později byl přenesen pro označení příslušníka „bílé“ většinové společnosti

Takže vidíš, NIC NEVÍŠ.
říjen 31, 2008 10:52
Bomb, ale způsob použití slova gádža je hanlivý výraz pro bílé. : Myška
Poslouchej chvíli cikány, když se baví česky.
říjen 31, 2008 10:57
Bohužel, dokud bude většina cikánů nepřizpůsobivá, : Myška
bude dělat rutiku, krást, nepracovat, pobírat dávky, rodit jak králíci další a další děcka, pohled se nezmění. Nevadí mi to, nemám je ráda. A není divu, od dětství se potkávám jen s problémovými cikány.
říjen 31, 2008 11:01
... : Bomb
Hm, Myško, tobě vadí, když máš pocit že se o tobě někdo snad vyjadřuje hanlivě? To moc holka nevydržíš. :-P Oni se opravdu často chovají jinak než my, zvlášť, když jsou v nějaké větší partičce. Ale my jsme přece ti vzdělanější a tudíž rozumnější a musíme si s tím poradit. Pokud jima budeme pohrdat už jenom za to že jsou Cikáni, nezmění se nic, jak už jsem psala.
říjen 31, 2008 11:05
... : Bomb
To všechno, co jsi popsala, dělají i "nepřizpůsobiví Češi" a skoro ani nemám chuť už psát, kolik mých známých se úmyslně nevzalo jen aby dostávalo sociální dávky, i kdejaký podnikatel si přece pro ně jezdí. A rodinu, co rodila kvůli dávkám děti znám taky, oba bílí, blonďatí, modroocí. Řešili tak manželovu nezaměstnanost, děti pak stejně skončily v děcáku. Ale to je marné,hoďme všechny do jednoho pytle, my jsme přece ti dokonalí a spravedliví :-)))))
říjen 31, 2008 11:18
Bomb - a kam až budeme my rozumnější ustupovat?? : Myška
A proč já si musím nechat líbit, že mi cikán říká gádžo, ale já mu cikán říct nemůžu, protože bych byla nazvána rasistkou? Proč nemohu toto etnikum nazývat jeho historiickým názvem? A proč máme my, rozumnější, vodit tyhle nepřizpůsobivce za ručičku a cpát jim to, o co nestojí - práci a vzdělání??
říjen 31, 2008 11:18
... : Bomb
Cikáni se stoprocentně sami označují cikány. ROM je možná výmysl úředníků, nevím, nepátrám po tom. Ale Myško, určitě lidi oslovuješ jménem, takže s tím přece nemůžeš mít problém. Ani psovi neříkáš pitbule, bernarbýne k noze. Tak těžko budeš lidské bytosti říkat cikáne. Pokud se bavíš o etniku, nemyslím si že by se to nesmělo používat.
A musíme je vodit za ručičku a pomoci jim se zařazením do společnosti proto, abychom třeba za 100 let nebyli na tom stejně jako v Kosovu, víš........Kosovo přece taky bylo původně Srbské. Ale to je zase na jinou doskusi.
říjen 31, 2008 11:29
Bomb, nesouhlasím. : Myška
Oni přece nechtějí naši pomoc, tak jak je nabízena vládou i nevládními organizacemi, nemají zájem o vzdělání, o práci. Jak je k tomu využití pomoci chceš donutit?
S žádným cikánem nemluvím a mluvit nebudu, a i kdyby, jistě ho neoslovím cikáne, ale oni klidně tebe, mě, osloví gádžo. Je to v pořádku??
říjen 31, 2008 11:34
... : Bomb
Mě žádný cikán gádžo neoslovil. Mě říkají paní. Ale moc mě jich v mém životě neoslovilo, jeden borec, co chtěl ať mu přečtu z jeho hodinek kolik je hodin a jedna paní co mi chtěla věštit z ruky :-))))))) Ale naši bílí pubertální hoši na sídlišti se tak oslovují, takže možná proto nechápu, že tě to tak nacítilo.
říjen 31, 2008 11:47
NEMÁ SMYSL JIM POMÁHAT. Ti, co chtějí, se změní a stačí jim neházet klacky pod nohy. : bb
Vození za ručičku je pro ně nedůstojné, urážlivé, protože jsou to slušní inteligentní lidé. Ti ostatní jakoukoli pomoc pouze využijí, tj. přijmou dokud je pro ně výhodná a nic se za ni nechce. Když pomoc ustane, v lepším případě se odvrátí od dárce pomoci, v horším začnou být zlí, ale NIKDY si nepřipustí, vůbec jim to nedojde, že ta pomoc měla jiný smysl, že ji měli využít do budoucna pro lepší život. Berou co přijde a když to přestane přicházet, začnou řvát. Nic víc neumí, NECHTĚJÍ UMĚT. Až na ty světlé výjimky a ti se postarají sami.

O výchově cikáňat se velmi hezky, jako z 20letého trauma, vypsala Tereza Boučková v Roku kohouta. Doporučuji přečíst, BOMB :-)

O snaze pomoct cikánské rodině zase natočila dokument Ida Kelarová. Točeno stylem Manželských etud Heleny Třeštíkové, moc zajímavý dokument, doporučila bych shlédnout, bohužel si nepamatuji název.
Ida objevila kdesi v putyce malou velmi talentovanou cikánečku zpěvačku. Svým zpěvem ve špinavých, zakouřených vychlastaných pajzlech živila celou lemrovatou rodinu, včetně zdravých bratrů. Ida se rozhodla pomoct jí k lepšímu životu, kdy by mohla využít svého talentu a rozvíjet ho. Vzala je do Anglie, kde malé zařídila nahrávky, o rodinu bylo postaráno. Po návratu jim zařídila bydlení, práci, lékaře pro matku, zubaře pro otce, vozila nákupy, platila energie, telefon. S tím, že je to dočasné a mezitím si bratři doplní vzdělání v kurzech, opět zařídila, najdou práci - dala jim tipy a kontakty, otec taky práci. Matka měla vařit a starat se o domácnost. Malá měla chodit do školy, věnovat se zpěvu. Manžel jí pomáhal a podporoval. Po čase začala atmosféra houstnout, peníze docházely, nervy tekly, protože celá rodina jen přijímala, využívala pomoc a jinak byli až na malou líní jako vši. Ve chvíli, kdy seznali, že Idě docházejí zdroje, prostě se spakovali a beze slova zmizeli. Ida ještě nějakou dobou po malé pátrala, poslední stopa končila co si pamatuju někde v baru u hranic, kde malá po nocích v oblečení prostitutky zpívala kunčaftům.

BOMB, pověz prosím tě, jak jim lépe a více pomáhat, aby sami sebe přesvědčili, že je mnohem tvrdě makat 8-10 hodin denně, posílat děti do škol, platit jim kroužky, jazykové kurzy, sportovní vybavení, mít 4 týdny dovolené ročně.
Než mít dovolenou 12 měsíců ročně a jednou za půl roku si jít vyřvat sociální dávky?

Slušní mezi nimi jsou a já o nich, asi proto, že jsou normální, nepřemýšlím jako o cikánech. Ti oststní jsou pakáž, pakáží zůstanou a pakáží zůstat chtějí. Taková je moje zkušenost. Jen nechápu, proč pakáži přiznávat větší výhody než těm, co pakáží nejsou.
říjen 31, 2008 12:01
... : Bomb
BB - já fakt nevím co na to napsat. Myslím že bude trvat desítky let, než se to podaří otočit. Ale pokud bude většina na ně pohlížet jako na pakáž, nezmění se to nikdy. Oni často nejsou žádný výkvět inteligence, sociální dávky považují za samozdřejmost, dokonce si myslí, že je dostáváme i my. Viděla jsem to v jednom dokumentu. :-) A Ida Kelerová je cikánka, mimochodem. Myslela to dobře, dopadlo to špatně...myslíš že jednodušší češi by obstáli lépe? To je marnost.
říjen 31, 2008 12:54
Ano, správně, je to marnost. : Myška
Proč vynakládat energii a peníze na asimilaci, když cikánům "stačí" když pobírají dávky? To v lepším případě, v horším páchají trestnou činnost a vedou k ní i své malé děti.
V nejmenším nemám chuť jim cokoliv usnadňovat a chápat je. Pokud se jiná etnika dokážou chovat slušně, pracovat, jejich děti chodit do škol, i když v naší republice zdaleka nežijí tak dlouho jako cikáni, tak je něco špatně v nich, v cikánech. A chceš-li Bomb, v každém jednotlivě.
říjen 31, 2008 13:21
... : Bomb
Myško, když nevynaložíme energii, budou vyrůstat další a další generace, kterým stačí pobírat sociální dávky. Strýc z Kanady řekl, že černoši jsou u nich stejní jako naši cikáni, že když jede v jejich ghetu autem, raději si ho zamkne. Byla jsi někdy ve čtvrti Stalingrad v Paříži? Chánov v bledě modrém.Cytal mě tam děs. V mnoha zemích vyrůstají generace které nikdy neviděly své rodiče pracovat. Tenhle problém je na celém světě, problém chudí x bohatí, vzdělaní x nevzdělaní. Proto Kanada zakazuje ve veřejných zdrojích byť jen náznaky rasizmu. Proto dostal p. Olšar stopku. A přitom jeho knížka Krev podobojí je úžasná a myslím že bych ho nikdy názorově za rasistu neoznačila. Ty a tobě podobní sice můžou neustále argumentovat "aby sami sebe přesvědčili, že je mnohem tvrdě makat 8-10 hodin denně, posílat děti do škol, platit jim kroužky, jazykové kurzy, sportovní vybavení, mít 4 týdny dovolené ročně....atd" Jistě, máte určitě pravdu. Nicméně já, tím že pracuju se mám nekolikanásobně lépe, než kdybych pobírala upocené dávky. A to je třeba aby poznali i oni a pokud jim bude upírána práce kvůli barvě kůže nepoznají to nikdy.
Je to začarovaný kruh a otázka několika generací, nemá smysl se tu dohadovat.
říjen 31, 2008 14:49
Bomb, je jim upírána práce? : Myška
Ti slušní, kteří chtějí pracovat, pracují. Ti, kteří pracovat nechtějí, nebudou. Můj známý má stavební firmu, a stálý nedostatek zaměstnanců. Několikrát na nekvalifikovanou práci přijal cikány (na nekvalifikovanou proto, protože měli pouze základní vzdělání). Nejpozději do týdne se hodili marod, a ještě předtím s nimi zmizelo i svěřené nářadí. Lze se divit, že jiné cikány nezaměstná?
říjen 31, 2008 14:59
... : Bomb
Myško - tak zaměstnává cikány , nebo ne? Píšeš že už ne, a tudíž je jim práce upírána. Co k tomu dodat. Víš co, nech si svůj pohled, už mě to nebaví. Nevidím rozdíl mezi tím co tady prezentuješ a onou postarší paní která si svou špatnou náladu schladila na malých 6 letých cikánských dětech co teprve začaly chodit do školy. Pakáž je pakáž, ne? Do děcáku a do polepšovny s nima. Je mi z toho opravdu zle. Mějte se.
říjen 31, 2008 15:08
Bomb : Sipik
Nema zmysel polemizovat s Myskou, je mladucka a preto ma radikalne nazory prislusiace k jej veku. Ona mozno casom zmudrie smilies/wink.gif
Vcera som nad tym premyslala, ako ludia prichadzaju k takym radikalnym nazorom... asi je to vplyvom prostredia, rodicov,.. mozno keby moji rodicia boli sprosti fasisti, bola by som aj ja. Asi mam stastie, ze mam rodicov, ktori su rozhladeni a neuznavaju rasizmus ani ine triedenia ludi a pozeraju len na to, ci je niekto dobry, alebo zly clovek. A mozno este to, ze som vyrastla na sidlisku kde je dost ciganov. Ono je to podobne ako nas Slota a Madari, nikdy medzi nimi nezil, o to viac ich nenavidi.
říjen 31, 2008 15:21
Myska : Sipik-gadzinka
Gadzo je normalne oznacenie bieleho, to akym sposobom to vyslovis je uz len na Tebe. Ja ked poviem Cigan, nedavam na to nijaky akcent. Mozno Ty vyslovis Cigan tak isto nenavistne, ako Cigani povedia Gadzo. Ja budem kludne aj gadzinka a vobec ma to neurazi..
říjen 31, 2008 15:24
Bohužel, : Krakonoš
Sipíku, věkem se moudří možná v pohádkách, v reálným světě zmoudří možná každej dvacátej smilies/smiley.gif. Tahle diskuse je dobrou ilustrací důvodu, proč se už já do diskusí na tohle téma na internetu v naprostý většině případů nepouštím. Nemá to smysl. Změna situace Cikánů nevede přes to, že jim se rozsvítí a zmoudřej. Změnu musí udělat majoritní společnost. Jakou?
1. Opravdu razantně přestavět sociální stát tak, aby zůstat se válet doma se zatraceně nevyplatilo. Nepodporovat rodiny debilníma přídavkama a porodným ale jen a pouze významnejma daňovejma úlevama. Nepodporovat lidi, který pracovat nechtěj. Vůbec. Nula. Konec socialismu, nakonec ještě před sto lety a všechny ty tisíce let před tím to tak bylo.
2. Všemožně podporovat vzdělání a tohle by měla bejt jediná oblast, kde by se mělo fakt aktivně pomáhat.
3. A to je to nejtěžší - my, vzdělaný, moudrý, schopný ovládat svý emoce, žejo smilies/smiley.gif, my musíme změnit svůj postoj, kterej tady prezentujou "strkači do jednoho pytle". Protože jestli někdo z těch dvou etnik má na to vědomě a se sledováním nějakýho cíle v budoucnu změnit svůj postoj, jsme to my. To je fakt, se krterým nikdo nic nenadělá. Dnes je to tak, že můžete bejt jakkoli skvělej Cikán i s nějakou ambicí to někam dotáhnout, od nejútlejšího dětství pro vás začne mezi bílejma peklo na zemi, protože na vás neustále někdo ukazuje prstem a plive. Co to asi dělá s dětskou duší, hmm? Je to úplně stejný jako jakákoli jiná šikana, která se obecně považuje za velmi škodlivou a potírá se. Protože podagogové a psychologově věděj, k čemu to vede.

Opravdový řešení "romský otázky" teda naráží na dva zásadní problémy:
1. Naši neochotu změnit postoj
2. Neochotu cca 50-60% populace demontovat neadresnej plejtvavej sociální systém, protože by to samozřejmě dopadlo i na ně.
Pokud tohle společnost nepochopí - a zatím není náznak - čekaj nás nakonec pogromy a koncentráky - zatím je tu ještě blahobyt, ale nemusí to trvat věčně.

Končím, nemá to stejně žádnou cenu. Hezkej víkend všem!
říjen 31, 2008 19:21
Krakonos : Sipik
nemam co dodat, tak len aby si vedel, ze som si to precitala smilies/wink.gif muuudro si to povedal
říjen 31, 2008 21:42
Sipik : bb
Nema zmysel polemizovat s Myskou, je mladucka a preto ma radikalne nazory prislusiace k jej veku. Ona mozno casom zmudrie

Myšku neznám osobně, ale z toho co tu píše jsem pochytila, že není nemoudrá, není nedospělá - ani věkem-má 2 skoro dospělé syny tuším, ani duchem.
Má prostě narozdíl od tebe jiné zkušenosti s cikány.
říjen 31, 2008 22:27
BOMB, vždyť ty by ses dopouštěla pozitivní diskriminace :-) : bb
ale proč? proč se k cikánům nechovat stejně jako k nám? stejná pravidla, stejně dbát na jejich dodržování jako u nás
bydlela jsem v nájemním obecním bytě. Ujišťuji tě, že kdybych vytrhala radiátory a odnesla je do výkupu, spálila vnitřní dveře v kamnech s komínem ven z balkonu a po ucpání odpadů bych vylévala špínu z okna - to si nevymýšlím, to se děje v činžácích za našimi kancelářemi zcela běžně - tak by mě dostihli velice rychle, platila bych jak mourovatá náhradu škody, kdyby se mi nechtělo, tak by mi šoupli exekuci na mzdu, v té době jsem byla klasický zaměstnanec, nebo teď na účet.

Když jsme měli jeden čas hodně hluboko do žlabu a děti jsem chtěla vypravit na hory, půjčila jsem si od rodičů, vrátila když bylo líp a hotovo. Cikáni si požádají mimořádný sociální příspěvek na všechno a jak ho nedostanou, začnou řvát "rasismus, diskriminace, Štrasburg". Moje známá dělá v zastupitelstvu práci jako já, v obci kde jich bydlí hodně, ta tohle zná z první ruky.

ale proč? proč se k cikánům nechovat stejně jako k nám? stejná pravidla, stejně dbát na jejich dodržování jako u nás
bydlela jsem v nájemním obecním bytě. Ujišťuji tě, že kdybych vytrhala radiátory a odnesla je do výkupu, spálila vnitřní dveře v kamnech s komínem ven z balkonu a po ucpání odpadů bych vylévala špínu z okna - to si nevymýšlím, to se děje v činžácích za našimi kancelářemi zcela běžně - tak by mě dostihli velice rychle, platila bych jak mourovatá náhradu škody, kdyby se mi nechtělo, tak by mi šoupli exekuci na mzdu, v té době jsem byla klasický zaměstnanec, nebo teď na účet.

Když jsme měli jeden čas hodně hluboko do žlabu a děti jsem chtěla vypravit na hory, půjčila jsem si od rodičů, vrátila když bylo líp a hotovo. Cikáni si požádají mimořádný sociální příspěvek na všechno a jak ho nedostanou, začnou řvát "rasismus, diskriminace, Štrasburg". Moje známá dělá v obecním zastupitelstvu práci jako já, v obci kde jich žije hodně. Zná tuhle realitu velmi dobře.

říjen 31, 2008 22:41
... : bb
Tohle se nějak nepovedlo, tam měla být citace BOMB, ne moje, nejdřív se mi poslední dvě věty odmázly a když jsem to dopsala, tak to takhle dopadlo. Tak znovu:

Myško - tak zaměstnává cikány , nebo ne? Píšeš že už ne, a tudíž je jim práce upírána

Jak myslíš upírána? vždyť se tam psalo, že nejpozději po týdnu skončili s prací - sami. Navíc spolu s nimi vždy zmizelo nějaké nářadí. Proč tedy platit ze své kapsy další nářadí, zaučovat je, nakoupit jim ochranné pracovní pomůcky, montérky, boty, brýle, rukavice, zaplatit jim vstupní prohlídku - když se to nevyplatí ?
DĚLALA BYS TOTÉŽ. Budeš asi tvrdit že ne, ale dělala bys totéž. I pracovníci z charity a různých organizací, kteří se problematikou cikánů zabývají, se zaměstnavatelům nediví, znají své lidi a dbají a sledují jen to, aby měli stejná práva jako my, nebyli diskriminováni předem jen pro barvu kůže a jinou národnost, s čímž naprosto souhlasím. Snaží se ale o změnu zevnitř, změnit jejich postoj k životu. Nesnaží se donutit nás ostatní, abychom akceptovali všechna jejich negativa a smířili se s nimi.
Jen pár fanatiků a také teoretiků, a promiň, ty mi přijdeš jako jedna z těchto dvou skupin, mají podobné názory jako ty smilies/smiley.gif
říjen 31, 2008 22:50
Děkuji bb, líp bych to nenapsala. : Myška zdomu
A jak uvedla bb, jsem ve středním věku, mám dva plnoleté syny. Díky tomu, co zažívám téměř denně cestou z práce pokud nejedu autem ale šalinou, mám na tuto pakáž opravdu radikální názor. Pozor, nemám nic proti slušným cikánům. Ale těch je zatraceně málo!
Doporučuji vám všem, kteří upřednostňujete pozitivní diskriminaci, abyste se přestěhovali do blízkosti jejich bydliště. A hned dám na výběr lokality v Brně - ulice Cejl, Bratislavská, Francouzská, a okolí, Komárov, část Židenic, Husovice, a další, i když tento výběr je snad dostatečný. Doporučuji i jen se těmi ulicemi projít, a občas nakouknout na dvůr pokrytý odpadky.
Radnice Brno - střed nabídla obyvatelům na Bratislavské, že jim zrekonstruuje domy, které sami vybydleli, ale že napřed musí doplatit dlužné nájemné, a pokud se budou podílet na rekonstrukci, tak jim sníží nájemné. Iniciativa ztroskotala, cikánům se nechtělo pracovat, byť vlastně na svém - na zlepšení svého bydlení.
Takže stojí cikáni o naši pomoc?? Ne, stojí jen o námi vydělané peníze.


listopad 01, 2008 11:00
Sipiku, když už mě tady tak pěkně kádruješ, napiš, : Myška z domu
co se dělá pro cikány na Slovensku. Moc ráda si to přečtu. Co já vím, tak jste citelně snížili sociální dávky, s tím lze jen souhlasit. Ale řeší to něco? Začali se cikáni zajímat o práci? A když ji dostali, pracují tak, aby si ji i udrželi? Asi ti, kteří chtějí pracovat, tak jo, ostatní, ta většina, ne. Stačí projet nějakou vesnici na východním Slovensku. Byla jsem tam loni. Krásný divoký kraj Slovenského ráje. A v něm vesnice, kde se snad desetileté holky nepokrytě nabízely výmluvnými gesty každému projíždějícímu autu. Když se člověk rozhlédl, ocitl se o jedno až několik století zpět.
Takže napni síly, protože vy na Slovensku máte zřejmě ještě větší problém, než my v ČR. I když díky neexistenci hranic čím dál víc cikánů ze Slovenska migruje do Česka, a tím se problém přelévá.
listopad 01, 2008 13:14
Milé kočičky : alena puntíkovaná
něco vám povím, kldYsi před lety měly moje děti jen na tábor od národního výboru do Žloukovic. Když jsem to tam byla (na tom národním výboře na sociálce) zaplatit, tak mi ta paní řekla, že škoda, že nejsme cikáni,že bych nemusela platit nic a ještě bych dostala na každé dítě poukaz do dětského domu, kde bych dostala zdrarma kompletní výbavu - tedy teplákdy trička , trenýrky, jarmilky, holínky , pláštěnky, atd. atd. - tedy věci, které jsem pak musela pracně shánět a následně zaplatit. To byla fakt diskriminace - proč oni neměli stejná práva jako já? Proč jim nebylo umožněno jet do Berouna pro teplákny a stát dvě hodinky frontu v Kotvě na holínky? Svého času jsem byla v plném invalidním důchodu, podle njázoru komise jsem se zázračně uzdravila a důchod mi sebrali, byla jsem tenkrát bez prostředků a d§choďáku trvalo tři měsíce,l než mi spočítala částečný důchod. Jelikož jsem byla bez prostředků, došla jsem na sociálku a tam mi řekli, že na sociální výpomoc bych měla nárok, podkud bych byla: a) cikánka, b) propuštěný kriminálník, c) léčící se feťačka. d) víc jak rok nezaměstnaná. Jinak mám smůlu. Čekám, až se ozve Džamila, nebo někdo z EU, aby tyto skupiny obyvatelstva konečně přestaly být takto diskriminovány.
listopad 01, 2008 18:38
Neznám slušného komunistu : WENDY 1
Vážení a milý, jak může někdo být slušný komunista? Nechápu a nepochopím. Může to snad říci jen ten kdo nepoznal minuý režim. Jan na oraj - sám osobně jsem měl těžké problémy za to, že jsem nevstoupil do KSČ.To jen k nějakým názorům.
A to , že vrah není rom a jeho otec je Čech to fakt policie vyřkla, ale už zapoměla dodat kdo je matka!!! Jsem z Rakovníka a tuto rodinu znám - matka je romka.
Zažil jsem také jednání cikánů na úřadech a úředníci než by měli problémy tak vyhoví jakémukoliv požadavku. Pokud tam příjde český občan s tou samou záležitostí, tok to nejde, protože nevyhrožuje rasismem a bílými kur..mi.
Ti hoši, kteří ten pochod v Rakovníku uskutečnili jsou v regionu občany české národnosti vítáni a pokud by zde byli každý víkend byl by zde klid a pořádek.Znám pár lidí, kteří o sobě klidně řeknou cikáni a jsou slušní, ale je jich skutečně minimum.
Uzavřu to-jsou tady, tak se mají chovat jako my, pokud ne můžou táhnout, ale kam? Vlastní zemi nemají a nikde je nechtěj.
listopad 02, 2008 05:20
to BB : Bomb
sorry BB, já nejsem fanatik, jsem člověk a lidem prostě neubližuju. Víš co, nebudu se s takovýma lidma jako jsi ty a Myška vůbec zahazovat něco jim vysvětlovat. Zřejmě budete socky, možná ne majetkem, ale v hlavě určitě.A jste rasistky jak vyšité. Hough!!!
"Rasizmus je diskriminačná teória, ktorá hlása nerovnocennosť ľudských rás. Obvykle je spojená s genocídou, vyhladzovaním menejcennej rasy nadradenou.
Jedná sa o spoločenský konštrukt, presvedčenie, ktoré sme získali výchovou a ktoré môžeme zmeniť. Spravidla sa spája s nejakou ideológiou ako patriotizmus alebo nacionalizmus, teda lásku k vlasti spájame s odstránením nejakej inej rasy alebo národa. Atribúty rasy:
- biologický – rasy ľudí sa delili podľa biologických znakov ako tvar lebky, rast vlasov, farba pleti, postava...
- kultúrny – rasy ľudí si vytvorili špecifické kultúrne vzory
Rasa je však termín, ktorý sa v odbornej terminológii prestáva používať ako prekonaný, nefunkčný!
Je nehumánne deliť ľudí na rasy, lebo všetci ľudia sme jednej rasy – ĽUDSKEJ RASY "
listopad 02, 2008 10:42
Bomb, máš pravdu, nezahazuj se s námi. : Myška
Můžeš mi vysvětlit, proč si máme, pokud si jsme všichni rovni, líbit nadřazování nepřizpůsobivých cikánů nad nás, většinovou, tedy bílou, společnost? Copak to, že mají větší výhody než my, není diskriminační k nám??
Nepovažuji se za rasistku, protože jakkoliv barevný, třeba fialový se zelenými puntíky, pokud se chová slušně, mi nevadí. Ale to ty nepochopíš. Vůbec jsi nepochopil, oč mi jde. O to, aby měli stejná práva i povinnosti jako kterýkoliv jiný občan ČR. Zatím je to tak, že mají větší práva a menší povinnosti. A to ty považuješ za správné??
Pokud by byla správná teorie, že jsou diskriminováni tím, že jim nikdo nedá práci, a tudíž nemají jinou možnost než se válet doma a pobírat sociální dávky, i když by chtěli opravdu moc pracovat, pak mi vysvětli, proč nechodí cikánské děti řádně do školy, řádně se neučí, i když o diskriminaci ve školách nemůže být ani řeči, a jestli, tak pouze o pozitivní. Není to náhodou v nich? Ta nechuť přijmout hodnoty, které jsou pro většinovou společnost samozřejmé?
listopad 02, 2008 11:02
... : Bomb
Myško, opravdu naposled, je mi líto, jsi rasistka.A meleš pořád dokola o nějakých výhodách cikánů, hele, pokud je pro tebe život na sociálních dávkách úchvatný a dostačující, bodni se na práci.Vzdyť můžeš, ne? A užij si to. Ono je to fakt určitě strašně povzbuzující, sedět doma a nedělat.Každý, kdo dlouhodobě sedí doma na dávkách, jde společensky dolů, ale to si ty zřejmě ve své zaslepenosti vůbec neuvědomuješ.A o nepřizpůsobivosti snad naposledy něco vyřvávali fašisti.Opravdu v tom co tu hlásáš a to co hlásala ona nám tehdy nadřazená rasa není rozdíl. Možná jsi chodila do školy, ale zřejmě moc vzdělaná nejsi.Bye.

listopad 02, 2008 14:54
Mikin - Jiří Bilina - cestář a velký demokrat : Kally
Tady je páně Bilinova domovská websajtna, snad netřeba více hodnocení: www.nezvedavec.org
listopad 02, 2008 15:29
WENDY1, taky jen na okraj této diskuze :-) : bb
mně je 40, bývalý režim si ještě trochu pamatuju, slušného komunistu jsem znala, dědu, za slušného ho považovala spousta lidí, taky spoustě lidem pomohl z titulu své ředitelské funkce, ke které se vypracoval nejen proto, že byl komunista, ale proto, že byl pracant, odborník a celý život se vzdělávat. Pomáhal i lidem, kteří - ač v socialistické vlasti, kde nezaměstanost neexistovala, že ano - nemohli najít práci, protože měli škraloup.

Problémy z toho, že otec vystoupil z KSČ ne potichu, ale nahlas dal vědět proč, jsme měli všichni. Protože byl vyhledávaný odborník v pro ČR důležité oblasti průmyslu, dostal od ministra výjimku, aby mohl dělat práci kterou dělal i bez pokorného návratu ke straně. Jakému tlaku z jejich strany musel čelit, si možná umíš možná neumíš představit.
Nejstarší sestra, než mohla jít studovat SŠ, co chtěla, musela na dva roky na učiliště. To byla podmínka, jinak na školu mohla zapomenout. To učiliště bylo samozřejmě daleko, takže byla na intru, zato si mohla(tj.musela) udělat řidičák na jeřáb, hehe. Pak teprve, zocelena dělnickou třídou, mohla jít studovat. Já to měla s gymplem snazší, v 80.letech už povolili, ale s vysokou jsem se do sametu rozloučila. Protože jsem si nevybrala tu správnou. Mohla jsem jít na zemědělskou :-) nebo by mě schovala pod křídly bývalá ředitelka gymplu, poté profesorka na pedagogické fakultě. Nic z toho jsem nechtěla.
To nefńukám, ani náhodou, ani není proč, máme se parádně, teď, všechno má svůj čas a možná bych si toho dřív nevážila, taky bych nepotkala lidi co jsem potkala atd. To jen že mi vadí smýšlení, že co komunista to hajzl, co rodina komunisty, to protekce. No, tak u nás nefunguje ani jedno ze jmenovaných klišé :-)
listopad 02, 2008 16:30
BOMB, no rasistka jsi spíš ty :-) to ty pořád meleš o rasách :-) : bb
jednak nemluvím v souvislosti s Romy,cikány o jiné rase, ale o jiné národnosti, jiném etniku a jiném, většinou problematickém způsobu života
a za druhé - jen fanatik a teoretik nechce slyšet fakta, pomíjí je, odmítá se k nim vyjadřovat a dokola opakuje své teze, což děláš ty.
Život na sociálních dávkách úchvatný není pro toho, komu připadá nedůstojný. Ten se snaží se z takového života vymanit, najít si trvalou práci, doplnit vzdělání, a hlavně se bojí, aby tak neskončily jeho děti, takže je posílá do školy. Škola je zdarma a na základní pomůcky rodiče vydělají prací, nebo dostanou sociální příspěvky, přídavky na dítě apod.
Cikánům život na sociálních dávkách VĚTŠINOU nedůstojný nepřipadá, protože se nesnaží ani o zvýšení vzdělání, ani o trvalou práci. Oni to prostě nevydrží, až na výjimky.
Mnohem přirozenější je pro ně ukrást co se dá, zpeněžit co se dá, dostat zadarmo co se dá. Jejich děti, školou povinné, pobíhají od května do listopadu po ulicích kolem našich kanceláří, ačkoli škola je od nás asi 300 metrů. Proč tam nechodí, proč je tam rodiče neodvedou? Některé tam chodí, jejich nepracující rodiče, vykrmení, ověšení zlatem a mobily a nikdy ne v obnošeném oblečení na ně čekají a vyrážejí na návštěvy, houfují se na ulici pod našimi okny, tlachají,baví se.
Já jsem byla mezi prací rok doma, kvůli škole, půl roku jsem brala podporu v nezaměstnanosti, protože jsem předtím pracovala, jinak mě živil manžel a brigády. Během toho roku jsem si pro jistotu ještě udělala dva rekvalifikační kurzy, účetnictví a počítače, abych měla co nabídnout kdyby něco, starala jsem se o dvě malé děti, nakupovala jsem v sekáčích. Nijak mě to nepoznamenalo.
Pověz, ty rasistko, proč zaměstnavatelé dovážejí pracovní síly z Bulharska, Slovenska, Mongolska, když se ti cikáni tak hrnou do práce? :-)

(píše se howgh, ne hough, tak se nekasej na Myšku se vzděláním:-)

listopad 02, 2008 16:44
docela by mě zajímalo, : bb
kolik práce s cikány jsi udělala, jak dlouho řešíš tu problematiku v praxi, v nějaké organizaci, nebo na úřadě
myslím s dospělými cikány žijícími pohromadě, ne s jednotlivci, kteří se od cikánského způsobu života odtrhli a žijí jinak
když nejsi ani fanatik, ani teoretik, jak říkáš
listopad 02, 2008 16:49
Bomb, odpovím ti, i když vidím, že je to zbytečné. : Myška
proč mě nazýváš rasistkou, když volám po tom, aby se na VŠECHNY obyvatele ČR pohlíželo stejně? Proč má být někdo zvýhodněn?? Protože je cikán? Žádné jiné etnikum v našem státě nemá výhody cikánů. Je tedy náš stát, který je zvýhodňuje rasistický? Asi ano...
Nevolám po vyhlazení cikánů ani nikoho jiného, jak mi podsouváš, volám jen po rovnosti všech obyvatel.
Ještě k válení na sociálních dávkách - za svého dosavadního života jsem byla dvakrát registrována na pracáku, poprvé po mateřské po propuštění pro nadbytečnost, tři měsíce trvalo, než jsem si našla práci, kde mě vzali i když jsem měla malé děti, a hrozilo, že s nimi budu muset bývat na paragrafu. Podruhé měsíc a půl, když mi nevyšla již sjednaná práce. V obou případech jsem se velmi snažila nalézt si co nejdříve práci, protože se mi příčí parazitovat. A tak jsem si rozhodně nemusela připadat, protože jsem do sociálního systému nasypala mnohonásobně víc, než činili mé dávky v nezaměstnanosti. Ale jsou lidé, kterým život na sociálních dávkách připadá atraktivnější než život pracujícího člověka. A v cikánském etniku je jich většina. Samozřejmě i pro některé bílé, zvlášť s nízkým vzděláním, je tento způsob života atraktivní.
listopad 02, 2008 19:13
Milý bobmbe : alena puntíkovaná
už jsem to tu jednou říkala - tak znovu. Do Štěchovic se mnou jezdívala paní, která pracovala ve veljkém řeznictví na Smíchově. Přžed rokem šla do důchodu. No a tenkrát byla zástupkyně vedoucího. Do toho řeznictví chodily pravidelně nakupovat dvě romské dámy, matka s dcerou- vždycky elegantně oblečeny, chovaly se slušn ě kupovaly jen to nejlepší maso. Jednou přišly, že viděly na dvěřích prodejny ceduli, že se shánějí prodavačky. Má známá jim řekla, no podívejte se, vedoucí tu bude ve středu, ale já jsem zástupkyně, tak já vám dám dotazníky, ty si vyplňte a napište si životopis, hoďte to sem a já mu to dám. Obě dámy se zarazily a pak jí vysvětlili, že ony nehledají práci, ale razítko obchodu pro sociálku, že je řeznictví do práce odmítlo vzít. Známá to "jako" nepochopila a říká:"A tak to teda ne, já tu žádnej rasismus trpět nebudu, jen si sem ty dotazníky pěkně dejte, já vás obě znám a zaručím se za vás. Jsem zástupkyně a vedoucí na mý slovo dá. Jen se nebojte -já se postarám, abyste tu práci dostaly". No a dámy odešly a už se v tom krámě neukázaly. Tolik k ochotě cikánů pracovat.
listopad 02, 2008 19:59
To Bomb, bb, Myska : Sipik
Bomb:Ja uz sa dalej nevyjadrujem, nema to zmysel, tak ako to napisal Krakonos. Zbytocne odpovedas, pretoze to nema zmysel. Len potom zienky nevidim aky je rozdiel medzi nazormi Vas ( bb, Myska)a toho magora, co tu vypisoval, ze nenavidi zidov. Nenavidiet niekoho podla farby pleti alebo viery je od zakladov chore. A neviem ako u Vas, ale u nas na socialke nedavaju ziadne prispevky podla farby pleti, len podla toho, ci to clovek potrebuje, alebo nie. Predstavte si, ze kedze som slobodna matka a na predlzenej materskej s malou kvoli jej zdravotnemu stavu, bolo mi ponuknute, ze mi stat poskytne prispevok na byvanie aj na stravu. Neberiem ich, lebo som prilis leniva vybavovat si kvoli par korunam milion papierov a asi na to nie som az tak odkazana ako ini. Alebo zeby som bola tiez ciganka? Asi hej, ked mi stat chcel pomoct. Ty kokso! Musim to povedat rodicom,ze uz viem aky mam povod. Spadla som ciganom z voza! Olaskym, preto som blond.

listopad 02, 2008 20:14
Sipiku, přečetla sis dobře to, co jsem napsala?? : Myška
Asi ne, jinak bys tu nemlela pořád dokola, že kohokoliv nenávidím kvůli barvě pleti nebo víry. Cikány, ty nepřizpůsobivé, problémové, nemám ráda právě proto, že pořád jen řvou o diskriminaci, žijí ze sociálních dávek a krádeží, domáhají se svých domnělých práv, a vinou různých takových lidumilů jako jsi ty, se jim to daří. Stejně nemám ráda nepřizpůsobivé bílé. Ale nepřizpůsobivých cikánů je mnohonásobně víc než nepřizpůsobivých bílých. Nemám nic proti jejich etniku, tak jako nemám nic proti asiatům, černochům a indiánům. A jestli ty jsi cikánka nebo ne, je mi srdečně jedno. Tak stejně jak je mi jedno, jestli jsi nebo nejsi líná si shánět potvrzení, abys pobírala sociální dávky. A vidíš, cikáni líní nejsou. Nebo že by potvrzení nepotřebovali?
listopad 02, 2008 20:28
Sipik ale prosím tě, ty už taky? : bb
Neumíš číst nebo nechceš připustit, že s cikány jsou problémy a velké a že řešením je přistupovat k nim tak, jako k nám ostatním? Proč pořád opakujete něco o barvě pleti, kvůli které je nenávidíme? Když tu píšu o našich dobrých známých a sousedech, cikánech, se kterými dobře vycházíme už desetiletí, tak to znamená, že svou nenávist k jejich barvě kůže dobře maskuju, nebo co jako? Promiň, ale vy jste jak umanuté, obě dvě. U Bomb tak nějak tuším mladistvý zápal naivního člověka, ale ty mě překvapuješ svým černobílým pohledem.
A ještě sem připleť židy, čili náboženskou otázku:-)

To s těmi sociálními dávkami snad radši nekomentuju, to je taková ptákovina cos napsala, že to nemá smysl se tím zabývat.
listopad 02, 2008 20:38
Bb, myslím, že Bomb psala, že její dcera byla na učitelské praxi v cikánské škole. : Myška
Nerada bych se mýlila, ale asi není mladistvě zapálená, nebo že by?
listopad 02, 2008 20:41
Sipik, : bb
přečti si nahoře co píše Alena o své zkušenosti s výpravou dětí na letní tábor od bývalého národního výboru, a ono to platí podobně i teď, protože cikáni skutečně nejsou líní jít na obvodní úřad a tak dlouho vyvádět, až si vydupou sociální příspěvek a že nejde o stokoruny, to tě ujišťuju
zeptej se některé z vašich sociálních pracovnic na Slovensku, naše by ti pověděly, co si musí vyslechnout od cikánů za sprostárny za 12-15 tisíc čistého, a co teprve, když na ně místo peněz vytáhnout poukázky na jídlo, oblečení, to je virvál
to si naši lidi nedovolí a Asiaty na sociálce skoro nepotkáš

listopad 02, 2008 20:46
bb : Sipik
Jezis, to nemyslis vazne, ze to co som napisala o socialnych davkach je hovadina. Akoze ktora cast? Chces mi povedat, ze Vas socialny system je nastaveny tak, ze keby si bola v nudzi, tak nedostanes ani fuka, ale cigan ano? Si myslis ze som spadla na hlavu? smilies/wink.gif
Ja sa tiez nezastavam vsetkych, ale mam dojem, ze my by sme poniektori chceli byt prilis uniformni, nie? A kazdy kto sa vymyka nasej predstave spravneho zivota by mal byt spacifikovany, nie? Cigani boli cele storocia kocovni, az ked prisli k moci komunisti, tak boli nasilne "spacifikovani" a kocovanie bolo zakazane.
A v akej rodine ste sa zienky narodili? Predpokladam ze cosi ako 'stredna vrstva" by to bolo,nie? Lebo keby ste sa narodili ako spodina, tak by ste mali len malu sancu sa z toho vyhrabat a surfovat sa teraz po webe. ...priklad: V sestrinej triede na zakladnej bola ohromne sikovna ciganocka. Nosila same jednotky, bola peknucka, mila. Aj na gymnaziu bola jedna z najlepsich, preto sa na vysoku skolu dostala bez prijimaciek. V druhom rocniku musela ale zo skoly odist, pretoze mamu mala choru, prepustili ju z prace medzi prvymi, otec jej zomrel a rodinu bolo treba uzivit. Nastastie je pekna, tak sa zamestnala ako casnicka a tak to asi aj ostane...
dalsi pripad: biela rodina, chudobna, susedia, mama tazko pracujuca, rozvedena,tri deti. Mama mala tazky zivot, drela v hydinarnach v minus 18, cele roky. Pockala kym najstarsia dcera mala 18 a potom sa obesila. Vsetky tri deti museli zacat makat len co to slo. Ziadna vyska, ziadny lahky zivot...
a iny priklad: bohati rodicia, zaplatia dietatu skolu v USA, potom dobru skolu u nas, aj sprosty moze vystudovat, ak ma dost penazi... suhlasite??
Takze fakt je to tak, ze nasa spolocnost je rovnako spravodliva ku vsetkym? To by tu musel byt komunizmus - cize utopia.

listopad 02, 2008 21:56
ano Sipik, úpřesně tak : alena puntíkovaná
náš sociální systém je takto nastavený. Vyzkoušela jsem si to na vlastní kůži. Například, byla jsem samoživitelka, nemocná a protože můj bývalý muž zemřel, nedostávala jsem alimenty a důchoďáku trvalo sedm měsíců, než mi něco poslal. Na sociálce mi vysloveně řekli, že nemám nárok, že existuje vyživovací povinnost prarodičů..takže se místo na sociálku mám obrátit na svou matku - tak jako tak bych bez ní nepřežila - a jediná výjímka z toho jsou cikáni. a platí to dodnes. Jestli je tomu u vás jinak, tak to máš kliku. a taky chápu, proč se cikáni ze Slovenska houfně stěhují k nám. Já mám v čerstvé paměti povodně. Spousta lidí musela být evakuována, byl to opravdu děs a spousta lidí přišla o domovy a o majetek. Ti, kteří nebyli tolik postiženi vybírali peníze, kupovali jídlo, deky, vody a podobně, aby postiženým pomohli. Všichni až na cikány!!! Ti si naopak pozvali své příbuzné ze Slovenska a odjinud - aby se zadarmo najedli a přebytky jídla prodali. A taky byli jediní, kdo nebyl s jídlem zadarmo obdrženým spokojen. Odmítali jíst polévky, které dodali ve velkém Vietnamci a dožadovali se kuřecích baget. Tohle není rasismus - oni jsou stejné rasy jako ty a já. Je to zkušenost. I já znám slušné cikány - ale ty na sociálce teda rozhodně neuvidíš.
listopad 02, 2008 22:20
Sipiku, pěkně jsi se rozohnila. : Myška
No vidíš a ta cikánka pracuje. Sice nedodělala výšku, ale i tak dokázala daleko víc, než většina jejích soukmenovců. Proč ona ano a oni ne? Protože ona chtěla. A že to nevyšlo? Není jediná, která musela měnit plány.
I přesto co jsi vylíčila si myslím, že práva a povinosti mají mít všichni občané stejné, jako si mají být rovni před zákonem.

listopad 02, 2008 22:21
Myška, : bb
je to možné, že mi to s dcerou učitelkou uniklo
tím víc zarážející postoje pro mě
listopad 02, 2008 23:13
Sipik, ale no tak, tragédie se nedějí jen cikánečkám... : bb
skutečné sociální případy se najdou v každé skupině společnosti a mohla bych ti vysypat z rukávu spousty lidských tragédií, neštěstí nebo jen "smůly", v důsledku kterých nemohly děti studovat, matky se musely ohánět za tři aby uživily děti apod. Tvoje spolužačka měla veliké štěstí, že se jí to stalo až v dospělosti, během studia na VŠ, to si může - pokud je šikovná, schopná a opravdu pracovitá - dokončit při kombinovaném studiu, distančním apod.
Základ, tj. maturitu měla. Mohla bych vyprávět jiné příběhy, i horší. Cikánů i necikánů. To bychom mohli vyprávět do rána.
Podstatné je, jak se se situací lidé vypořádají.
Jsou lidi, kteří opravdu bez sociální výpomoci nemohou být, pro ty tu ten systém je, jenže ti kolikrát zdaleka nedosáhnou na všechny možné dávky, protože nemají sílu, možnosti si je vyřídit, nebo o nich ani nevědí.
Pak jsou lidi, kteří je potřebují krátkodobě, než se dostanou z potíží, a jedou dál.
A pak lidi, a o těch je řeč, kteří si pečlivě vydloubají každou korunu na kterou mají nárok a i tehdy, kdy je jejich nárok sporný, jen aby proboha nemuseli do práce, budou dokola otravovat sociálky, doktory, jen aby dostali.
Takových je mezi námi menšin, mezi cikány většina. Okamžitě se zorientují v tom, co je pro ně dobré, a velice nahlas se dožadují - to umí. Ihned zaznamenali, že svět slyší na rasismus, že se bojíme Bruselu, tak mají páky, jak dosáhnout svého. A v tom je ten rozdíl, že slušný člověk tyhle páky použije jen v nejvyšší nouzi, nikoli proto, aby proboha nemusel se starat sám o sebe.

teď jsem si vzpomněla na reportáž, kdy reportér televize strávil den s policisty při jejich běžné činnosti. Vyjeli k jednomu případu, drobné nehodě, kamion při předjíždění poškodil otevřené dveře stojícího auta, mercedesu. Řidič cikán, v rozhalence se mu blýskal zlatý řetěz. Rozčiloval se, že kamion jel moc rychle, proto si nevšiml otevřených dveří a že mu musí škodu uhradit. Kamionák tvrdil, že dveře byly zavřené a otevřít se musely až když ho předjížděl. Policajt ho poslouchal, druhý prohlížel kamion. Na předním blatníku nic, ani nikde v přední části kamionu, odřeniny a barvu mercedesu našel až na zadní části. Kdyby byly dveře otevřené od začátku,kamion by je zachytil přední částí, zachytil je zadní částí, dveře musel otevřít řidič právě ve chvíli, kdy ho míjel kamion - prostě ze nepozornosti.
To byl cirkus - a samozřejmě to skončilo vykřikováním o rasismu, o Štrasburgu, o Bruselu :-)) úplný závěr musel být vypípán
listopad 02, 2008 23:48
nebudete tomu věřit, : alena puntíkovaná
ale oni (teda někteří z nich) si fakt myslí, že je můžeme uhranout - nebo tak něco. Kdeysi dávno jsem pracovala jako recepční v jednom malém hotýlku. Uklízečku tam dělala nějaká Boženka, cikánská dívka, které bylo tenkrát sedmnáct. Byla to hezká holka, veselá, uklízela dobře a byla s ní legrace.Měla vážnou známost, její ženich byl vyučenej a pracoval u nějaké stavební firmy, od které dostal byt. Tedy ne od sociálky - ale byl to byt podnikový. Když Bylo Božence osmnáct, tak se vdala, my jsme se jí složilli na svatební dar a ona nám pak přinesla ukázat fotky. Opravdu to byla príma holka a my jsme ji měli rádi. Když se vdala, sekla s prací a byla vdaná paní v domácnosti. Po čase jsem ji potkala s kočárkem. V něm vypulírované miminko v modré soupravičce - chlapeček jak z cukru, krajkový peřinky a Boženka byla náležitě pyšná matka. Tak jsme se spolu zastavily, - a znáte tyhlety kecy dvou ženskejch nad miminkem. Já jukala na chlapečka, ten se chechtal a Boženka líčila okolnosti porodu, křtiny atd. A najednou se taym objevil nějakej starej dědek - podle všeho cikán a něco na tu Boženku zasyčel. Ona se začala smát a řekla česky :"Ale né, tu já znám, to je moje bývalá kolegyně z práce" - on se na mě tak zle podíval a řekl česky: "Tahle ta, že by s tebou pracovala?!" a odešel. Tak jsem z Boženky ždímala , co tžen chlápek řekl a ona na to, abych si toho nevšímala, že je to pěknej vůj a nakonec z ní vypadlo, že jí řekl, aby mě k tomu dítěti nepouštěla, že jí ho uřknu. Mně se úplně zastavilo srdce - "Ježiš Boženko, přece nevěříš, že já bych mohla nějakýmu dítěti ublížit - vždyť mám sama dvě děti..." Ale ona se tomu jen smála...pak jsme ještě probraly nějaké detaily stran porodu, kojení, šťáviček a tak podobně. ale z toho chlápka mám dodneška mizernej pocit.
listopad 03, 2008 04:43
Dobře... : wendy
ale rasismus je fakt něco jiného, než pro co nemáme v oblibě spoustu cikánů. Je to jejich chování. Rodinná výchova většinou nula. Žijí stylem carpe diem, ze dne na den, proto v jejich hodnotovém žebříčku stojí vzdělanost až hodně dole. To nemá s naším pohledem na ně NIC společného. Malé dětičky jdou do 1. třídy mnohdy nedostatečně jazykově vybavené a to je brzdí od začátku ve výuce. A toto jsou ta fakta, která stojí na počátku všeho trápmní. Takoví malí Vietnamci mívají prospěch dobrý, velmi dobrý. V čem to asi bude...
Jinak- pracuji 17 let přímo u zdroje - zaměstnávání cikánů. Mám i teoretickou průpravu. Rozhodně nejsem Všeználek, to nejsme tady nikdo, ale pro ty, co se tak rozhořčují nad tím, jak cikány nemáme rádi - přikláním se na stranu vašich oponentů s jsem přesvědčena o tom, že vím, proč. Vím velmi dobře, o čem mluvím. Taky od začátku tvrdím, že na vině jsou i nedůslední úředníci. Takže asi tak.
listopad 03, 2008 08:20
Tečkovaná, : Krakonoš
prosím přesnou citaci paragrafu nějaký mně zřejmě neznámý prováděcí vyhlášky Občanskýho zákoníku, kterej říká, že vyživovací povinnost prarodičů se nevztahuje na cikány. Děkuju předem.
P.S. Pořád si tu někdo nechce přiznat, že PRAVIDLA NASTAVUJE JEN A POUZE MAJORITA A PROTO JEN A POUZE MAJORITA JE ZODPOVĚDNÁ ZA SOUČASNEJ STAV VĚCÍ. Nazdar!
listopad 03, 2008 12:21
... : bb
jistěže za rozmazlování cikánů je vina vládnoucí majoritní část společnosti, o tom tu ale nikdo nezapochyboval, ne?
akorát že stejná majorita nastavuje pravidla jiným minoritám a s těmi výše jmenované potíže nejsou
zdar!
listopad 03, 2008 12:53
Jo Krakonoši : Puntíkovaná
asi to pro ně platí taky ale ještě se nenašel nikdo, kdo by tohle byl schopen a měl tu odvahu, říci to cikánovi, který si přijde pro dávky. A jak říká Wendy..cikáni nejsou jediná minorita v tomto státě - a taky jsou jediní, kteří si neustále stežují a chtějí víc a víc.
listopad 03, 2008 12:59
Beru přesně na vědomí, že jsem majorita : wendy
a ještě ke všemu úřednickostátní. Ale u mě si ještě žádný cikán nic nevykřičel - a žiju. Dokonce mě část z nich ve městě i zdraví. Jenže Nečas si mě za poradce nevezme.
Pravdu má i bb - s jinými minoritami potíže podobného rázu nejsou, takže vina nebude JEN na státě a jeho pravidlech.
Venku svítí sluníčko - aspoň tohle funguje... smilies/cheesy.gif
listopad 03, 2008 13:21
Koukám jako blázen, : strejda
tady se ještě diskutuje o té problematické menšině.
Tak si přečtěšte ještě tohle. Jsou i tací, kteří se nebojej otevřít hubu a nazývají Cikány Cikány a nikoli tzv. nezařazenými, jak někdo pomazaný nedávno vymyslel hlavou.

http://lajdar.blog.idnes.cz/c/55949/Soudruzicikani.html
listopad 03, 2008 17:33
opět malá změna v nefunkčním odkazu : strejda
listopad 03, 2008 17:35
No bodejť by se nediskutovalo, : wendy
problém to je. Podle mě by na začátek stačilo, abychom se jich přestali bát. No když jich půjde nažhavená podnapilá parta, tak asi uteču a zavolám stašího bráchu. Jen se obávám okamžiku, kdy se začnou vytahovat pistole.
LAjdar je dobrej. Lajdar na Hrad !
listopad 04, 2008 07:28
Dobrej článek : Myška
a ještě lepší diskuze pod ním. Vystihuje názor většiny obyvatel.
listopad 04, 2008 07:59
Nejsem rasista, ale....... : Mikin
Nejsem rasista, ale.......... Temihle slovy zacinala pred lety propagacni kampan kanadske vlady. Stejne vlady ktera byla tak zla na chudaka pana Olsera. V kampani se tvrdilo, ze kazdy komentar ktery nasleduje po slove "ale" je nevyhnutelne rasisticky.
Ja myslim, ze je to pravda. A neprekvapuje me, ze to "ale" slysim od vetsiny diskutujicich.
Dokud se vazena rasisticka vetsino nezacnete na kazdeho cloveka divat JEN jako na cloveka, tak se situace kolem zlocinnosti a flakacstvi velke casti cikanu nezlepsi.
Jiste, bude to tezke a protoze jste strasne pozadu za zememi ktere nepoznaly komunistickou diktaturu tak to bude trvat nejspis nekolik generaci. Ale kdyz to dokazali Americani kteri si dneska pravdepodobne zvoli za prezidenta cernocha s muslimskym jmenem, tak to snad dokazete i vy.

listopad 04, 2008 09:16
Mikine : Bomb
Napsal(a) jsi to moc pěkně. Ty asi nežiješ ve střední evropě,onom pupku světa :-), že ne? Naše přizpůsobivá bílá většina zde diskutující neví, že problémy s lidmi kteří uvízli v sociální síti mají všude a je úplně jedno jaké jsou ti lidé národnosti. :-)
listopad 04, 2008 09:34
Mikine, a po čem tu voláme? : Myška
Po tom, aby se na každého pohlíželo jako na rovnocenného člověka. Aby to, co platí pro bílé, tedy pro majoritu, platilo i pro minoritu. V případě minority vietnamské, čínské, a jakékoliv jiné než cikánské to funguje. Proč se stejně nepohlíží na cikány? Proč máme být, my, majorita, obětí pozitivní diskriminace cikánů?
Radí se ti dobře zpoza oceánu, když v tom nemusíš žít?
listopad 04, 2008 09:39
|To je ono : wendy
problémy s lidmi, kteří uvízli v sociální síti. Kdopak nám to tam vězí a proč? A je mi jedno jakou mají barvu kůže. To, že tam patří hodně cikánů, je prostě a pouze statistický fakt. Je mi líto, že se nemůžeme na tomto prostém faktu domluvit. Co je na tom tak nepochopitelného ? Ano, musíme jim pomoci, solidárnost je jednou z pěkných vlastností člověka. Jenže když ti do té ruky stokrát někdo kopne a ješět se ti vysměje, jdeš pomáhat jinam, kde to má efekt. Tak my jsme zaostalí, my, jo ? I chytráci z Bruselu po několika inspekcích uznali, že to vážně není tak jednoduché, jak se to zdálky jevilo. Je to problém ale není snad potřeba se kvůli tomu napadat.
listopad 04, 2008 09:49
Mikine ještě jednou : wendy
rasismus je v tomto kontextu uváděn zcela scestně, neboť se o žádný rasismus nejedná.Není zde nevole kvůli barvě kůže, nýbrž kvůli chování. Jasný ? Tento termín jim nalil někdo do hlavy a oni to jsou, kdo jej používají. Jasný ? Přijeď sem udělat osvětu, jak je dovést k tomu, aby se vzdělávali. Děkuji.
listopad 04, 2008 09:53
Jo, : alena puntíkovaná
chceme, aby všichni - říkám všichni bwez rozdílu - museli respektovat zákony té které země. Kradeš? tak půjdeš za mříže, Přepadl jsi někoho a ublížil mu, případně honzabil? Kriminál tě nemine. Nepracuješ? no tak nebudeš mít peníze. Tvůj problém, nepracovat máš právo - ale nikdo nemá povinnost tě živit. Sociální síť ano, ale pro skutečně potřebné - ne pro zdravé lidi produktivního věku. Zničíš byt ve kterém bydlíš? Tak holt půjdeš pod most - ale škodu musíš nahradit. Opustil jsi svůj byt a odstěhoval se? Pak nemáš nárok se tam vrátit, pokud s tím nebude majitel bytu souhlasit. Emigroval si a poožádal jinde o azyl? Pak nemáš nárok na sociální dávky v zemi svého původu. To platí všude na světě. Neposíláš své děti do školy? Tak ti sebereme přídavky na děti. Posíláš je krást? No tak půjdou kočičky do děcáku a ty pěkně do kriminálu za narušování mravní výchovy dětí. Neovládají tvé děti jazyk země, kde se narodily a kde celý život bydlí? Tak to je tvoje vina pusinko - ty ses měl postarat, aby sde tvým dětem ulehčil život a postarat se, aby děti zvládly přinejmenším oba jazyky - svůj rodný a jazyk země, kde žijí. Jak vlastně mluvěj ti cikáni v nerasistický americe nebo kanadě? to se jako všichni okolo rázem naučili cikánsky? Protože nutit je mluvit francouzsky nebo anglicky - to by byl přece rasismus, ne? a jak tam mluvěj jejich děti - to tam mají extra romský školy?
listopad 04, 2008 09:58
Před chvílí hlásili v rádiu, : wendy
že Obama stále vede. Tak toho bych si zde za prezidenta dokázala představit. Ten určitě odpadky z okna nevyhazuje. Držím mu palce.
smilies/grin.gif smilies/wink.gif
listopad 04, 2008 10:23
Wendy, : Myška
tak, tak.
listopad 04, 2008 10:25
mně osobně je to nějak jedno : alena puntíkovaná
ale fakt je, že Obama je mladej a lidi ho považujou za druhýho Kennedyho - teď jen, aby chudák neskončil jako on až "sáhne někomu na zoubek".
listopad 04, 2008 10:28
Ali, mě je to víceméně taky fuk, kdo bude prezidentem v USA, : Myška
ale přeji mu to, protože je jednak mladý, a jednak zřejmě nezatížený vazbami z minulosti.
listopad 04, 2008 10:35
odlehčení : Bomb
Trochu si teď na webu hledám informace k tomuto problému (BB,opravdu nejsem zapálená ...jen prostě ze zásady neubližuji nevinným lidem a tudíž nestrkám nikoho do jednoho pytle) a našla jsem v jedné diskusi tohle: "Cikánské přísloví říká :"Jaký gádžo taký cigáň". V Norsku, kde se všeobecně nekrade, nekradou ani Romové a jsou takovou milou národnostní menšinou." A tak si říkám, není na tom nakonec něco??? :-p


listopad 04, 2008 10:44
Na Ali zatím si odstřelili 4 prezidenty : wendy
snad už jsou civilizovanější... smilies/wink.gif
listopad 04, 2008 10:45
Mikine, Ty jsi ale fanatik. : strejda
...pokud následuje slovo "ale", je komentář nevyhnutelně rasistický. No tohle? K tomu se snad nedá vůbec nic říct? To si snad děláš kozy, Mikine, z poza té louže! To už hraničí s bludy. :-))
Jo a abych nezapomněl, udělej si tam ještě, s toulavým, další černý puntík i pro mne. Já jsem, kromě rasisty, jak jinak, ještě i nepřítel všech náboženství a sekt!!! smilies/grin.gif A to by v Kanadě už vůbec neprošlo...:-))) Za to bych tam šel asi sedět!!!
Jestli já, a v šichni ostatní, kteří tu diskutujeme a kterým se nelíbí jejich chování (je jasné, že mluvím o Cikánech) a celkové parazitování na majoritě, jsme označováni za rasisty, pak Ty jsi ovšem demagogicky oblbnutý sektář.
Z několika diskusních vět s toulavým mám však takový dojem, že mezi Vámi dvěma a panem Olšerem je něco mnohem víc, jakási averze k jeho článkům všeobecně. Nevím však proč?
Pokud však budeš mít čas, přečti se ještě tohle. Je to dlopuhé. Manžel té Kláry (mj. ona je to velmi chytrá a vzdělaná ženská a ví o čem mluví a píše), je Cikán jako poleno.

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/klara-samkova-vesela-.php?itemid=4983
poklud to nebude fungovat, odstraň si z odkazu pomlčky.

To, o čem se tu celou dobu bavíme, ona ve svém článku popisuje. Ona se nebojí popsat ty problémy majoritní společnosti s menšinou. Podle Tebe a podle jakéhosi falešného přístupu kanadských úřadů k problematice rasismu, by ani tato její celková analýza problému v Kanadě neprošla.

Ještě další příklad k tomu, tzv. "rasismu", který se tu stále plete a zaměňuje se slovem odpor či neobliba k něčemu, k někomu: Nesnáším tzv. fotbalové fanoušky, kteří, posilněni alkoholem a kryti davem, se jezdí na fotbalová utkání utkávat s protivníky, kteří ničí vagóny, busy a výbavu stadiónů. Nevím, proč jsou v médiích tato ožralá individua nazývána slovem "fanoušek"??? A to opakovaně. Proč tam jezdí státní policie? Proč??? Proč máme investovat do fotbalových bossů??? Proč?
Tito grázlíci si zaslouží tvrdý postih, stejně jako horda Cikánů, která vybydlí a zdemoluje nový byt, která přepadne a okrade opačně se chovajícího občana.. Tečka.

Příklad vět, které by, dle Tebe, v Kanadě neprošly: Cikáni dostali nové byty, ale za rok už byly zralé na demolici.
Cikáni dostali práci. Kopali kabelový výkop, ale pět ze šesti se stále opíralo o lopatu.
Chtěl jsem si sednout na náměstí na lavičku, ale všechny, do jedné, byly obsazeny hlučnými Cikány.
To stačí, už nebudu dál házet hrách na zeď. To je zbytečné.
Ještě jeden paradox, pane Vaněk:
Dívám-li se ze Země na Mars, na Venuši, také se mi líbí. Nemám vůbec nic proti těmto planetám, ale žít bych tam nechtěl.



listopad 04, 2008 10:56
Jo Klára Veselá- Samková...zeď možná někdy marně hrachem poházíme, strejdo, : wendy
ale to už nám to někdy prostě jinak nedá.

Bomb - to tedy je odlehčení, tady se krade tak oni se prostě jen přidali. Kdys byla naposledy v Norsku? Ono jich tam je jak šafránu a pokud vím, již v červenci 1999 pozastavilo Norsko bezvízový styk se SR a to z toho důvodu, že se obávalo zvýšeného přílivu cikánů ze Slovenska...
listopad 04, 2008 11:42
jo Samková-Veselá : alena puntíkovaná
tuýhle jsem od ní něco četla, vyjádřila se v tiom smyslu, že pro cikány už nehne oprstemj. Čeveňákovi, kterým vymohla devětset tisíc, jí dosud nezaplatili ani korunu.
listopad 04, 2008 12:08
Ale ale, to od ní není hezké : wendy
měla by jim i nadále pomáhat, všichni jsou na ně tak zlí... nebo že by k nim přistupovala bez pozitivní diskriminace a brala je jako každé jiné neplatící klienty ? Co pro ně asi bude lepší ?
listopad 04, 2008 12:14
Bomb, no vidíš, : bb
taky se snažím neubližovat a ještě navíc i pomáhat, a jak jsem řekla, koho jsem poznala jako slušného normálního člověka, s tím vycházím a vůbec neřeším že je to cikán, v podstatě na to u těch lidí nikdy nemyslím. Jejich kulturní odlišnosti, jiné zvyklosti chápu, nevnucuji jim svoje. Nechci je omezovat, neomezuji, nechť neomezují oni mě, ani nepřímo skrze větší tolerantnost úřadů, a bude to v pořádku. Zatím se ale cítím omezována a v podstatě diskriminována.
listopad 04, 2008 13:55
MIKIN, kdy že to byly v nerasistických skvělých USA zrušeny segregační zákony? : bb
odpověz a moc se tu nerozkřikuj :-) zaprvé jsi Čech a Čechem zůstaneš, zadruhé buď rád, protože tak jak BYLA A JSOU RASISTICKÉ USA, tak my nebyli a věřím nikdy nebudeme. Ne že bych si dělala iluze že jsme lepší, to ani náhodou, ale prostě na to jsme moc malá země, u vás se té špíny schová víc.
Slušně čistě oblečenou cikánku s malým dítětem neodmítnou vpustit na záchodky jen proto, že má jinou barvu kůže. Nebo do cukrárny pro zmrzku. Nebo do kina. Být tvoje maminka černoška, tak by si takové příhody ještě pamatovala. Tak se moc nefamfrň. To je pořád povyku a přitom ještě v době, kdy jsem se narodila, a to nejsem tak stará,tam vesele kvetla diskriminace jak hrom. Tak si toho nech, hm? Jsi papežštější než papež :-)


listopad 04, 2008 14:07
ALE ALE, strejdo, to se na to podívejme . . . : toulavej
k této diskusi jsem zatím nenapsal ani Ń a už mě tu zmiňuješ. Černé puntíky nedávám nikomu, jen občas PLUS :-), ale zcela výjimečně . . . za zásluhy :-), tak jak můžeš vědět, že mám opačný názor než ty ? Ovšem, když se sám udáváš, že jsi rasista, tak to budu ještě muset popřemýšlet, co s tebou. A pamatuju si ještě, že ani ty krtky nemáš rád, hmm . . .

No a pokud jde o pana Obamu a POZITIVNÍ OČEKÁVÁNÍ, která u některých vzbuzuje a jeho jakoby nezávislost a svěží vítr, nevím, PODLE ČEHO tak usuzují ti, co se v něm vidí. Mládí NENÍ přednost v odpovědné funkci ředitele Zeměkoule, tam je potřeba spíše ZKUŠENOSTÍ. A ta nezávislost je dobře vidět na vybraných příspěvcích na volební kampaň. Myslí si tu někdo vážně, že darované peníze od podnikatelů jsou dávány NEZIŠTNĚ ? a nebude za ně nic požadováno ? To by byl hodně naivní názor. Já vidím pana Obamu jako velkého populistu a nepřál bych sobě, tedy ani světu a Americe, aby zvítězil. Opět bychom byli blíže ke komunismu . . . i když většina lidí by to ani nevěděla. To ale nevěděla i v roce 46, když volila KSČ a šťastnou budoucnost a mír . . .
listopad 04, 2008 14:22
nojo : alena puntíkovaná
v šedesátých letech mi bylo dvacet - a to zastřelili Mrtina Lutzhera Kinga a v nerasistickejch spojenejch státech se konaly protirasistické pochody a černoši začali jezdit busama pro bílý...USA fakt může poučovat ostatní, co je to rasismus a co ne? Av kteréže to zemi vznikl KUkluxklan - že by v Ústí v Matiční?
listopad 04, 2008 17:45
... : Mikin
Well, nereagoval jsem na nesmyslne vyroky o slusnych komunistech, nebudu raeagovat ani na strejdu a bb. S rozrusenymi lidmi tezko diskutovati. Hlavne kdyz sahnou k osobnim utokum......
Nerad bych jen, aby me ostatni pochopili spatne. Ja byl v mladi od romske presily krute zbit hned nekolikrat. Jeste dodnes nechapu, proc me ti dobri lide po dukladnem okradeni a prosacovani jeste na zemi dokopali....... smilies/sad.gif
Chapu take vsechny komentare ktere pozaduji pro vsechny obcany absolutni rovnost.
Problem je v tom, ze s mensinami je problem. A ten se da resit ruznymi zpusoby.
V dobe, kdy soudruh Gottwald bral kocujicim Romum jejich koniky, cvicene medvedy, opice a naradi na dratovani hrncu, v te stejne dobe postupovali policiste, statni urednici i obycejni obcane v zemich "vedeckym socialismem" nepostizenych mnohem citliveji. A vysledky muze kazdy posoudit........
Autoritativni reseni po vzoru nacistu nebo komunistu v dnesni dobe ve stredni Evrope mozne neni, tak zbyva jen ta trpelivost, tolerance a hlavne - spousta penez. Ze to neni spravedlive ? Pochopitelne ze to neni spravedlive. Dokonce je to svinsky nespravedlive a primo na bliti, ale co nadelate.
A ono to pujde to rychleji (a levneji), kdyz kazdy prilozi ruku k dilu. Treba pozvanim romske rodiny ktera se pristehovala do domu na nedelni obed. Nebo tim, ze priste misto vety "je to cikan, ale slusny clovek" rekne jen "je to slusny clovek".




listopad 04, 2008 17:54
Mikine, mně nevadí ignorance mého příspěvku, vůbec ne, A rozrušený už vůbec nejsem. :-)) : strejda
naopak teď souhlasím s tím, co jsi naposledy napsal.

Vážení, já mám takový dojem, že se tu pletou pojmy. Slovo rasismus je zde zmiňováno ve zcela jiném významu, než jaký tu všichni donekonečna omíláme.
Také bych si přál, abysme si byli před zákony všichni rovni a také, aby bylo všem měřeno stejným metrem. Nic víc! Také bych si přál jakýsi zvrat, opak jakéhosi primitivizmu ze strany romské komunity vůči zaměstancům třeba sociálního úřadu či pošty, jak jsem byl nedávno svědkem. Jedna primitivka tam sprostě nadávala paní za přepážkou, protože jí na jakýsi cár papíru odkudsi nechtěla vydat peníze... Za to sklidila spoustu zvířecích a anatomických názvů. Ach jo.

Toulavej, zmínil jsem tě tu proto, protože jsem četl některé vaše komenty s Mikinem. Proto. Omlouvám se však za to, že jsem zmiňoval Tvůj nick v době, kdy jsi byl zřejmě nepřítomen.
A k těm krtkům, které jsem nakonec vyhnal pomocí nepříjemného zvuku v zemi, si přidej ještě 6 úlovků hryzce, kterého naopak bezmilosrdně a bez slitování chytám do pastí a ještě dnešní poražení jednoho jasanu, který mi tu děsně vadil, protože stínil a rodil přehršel listí. Takže klíďo, píďo jsem rasista a navíc člověk, který nenávidí přírodu. To si tam ještě dej.
Jinak k volbám v USA - vidíš, jak se lišíme? Není mi do toho vůbec nic, ale myslím si, že by bylo pro svět mnohem lepší, zvítězil-li by Obama. Mám to reozebírat? Proč? Já myslím, že nemusím. Jen poznámka - kdybych byl rasistou, asi bych to vítězství Obamovi ze srdce i z principu nepřál, že?

listopad 04, 2008 18:50
... : Mikin
No dobre strejdo, ona vypenila a okrikovat zacala hlavne bb. Zda se, ze ji ani nedoslo co vlastne napsala. Jiste - segregace byla ve Spojenych Statech zrusena teprve pred padesati lety. Ale o to prave jde. Ze zatimco v Cesku to jde bohuzel ve vztahu k cikanum od deseti k peti, v Americe za tu dobu dosli od segregovanych skol a autobusu k prvnimu cernemu presidentovi. Jenze tam se na tom tvrde pracovalo a clen KKK je tam pro vetsinu lidi povl a ne aby mu jako skinovi v Cesku poklepavali na rameno a rikali "on to neni zlej kluk, jen mu vadi ze cigosi kradou"...........
listopad 04, 2008 21:52
ale kdeže, vůbec nejsem rozrušená, Mikine, : bb
jen mi poučování od Čecha Čechů, jak se mají chovat k dobrotivým cikánům, kteří ho kdysi zkopali a okradli, přijde nepatřičné. Víš proč? Zavání mi to fanatismem, stejně jako Svědci Jehovovi a jiné podobné skupiny. Čím mi tvůj postoj zavání fanatismem? Tím, že vnucuješ druhým lidem to co tobě nevadí - protože předokládám, že mluvíš pravdu, když říkáš, že ti nevadí dobrotiví lidé, kteří tě okradli/okradou, zbili/zbijí apod..

Copak to, že mi vadí když se někdo chová tak, že mě to ohrožuje,omezuje, ubližuje, znamená že jsem rasista, nebo alespoň nesnášenlivost? A to, že lidem jako ty to nevadí, že pro to máte pochopení a najdete tedy v sobě dost tolerance, znamená nutně, že nejste rasisté ani nesnášenliví?
Pokud ano, pak jste rasisté k bílým, protože předpokládám, že mít za sousedy rodinu bílých Čechů, kteří by ti vytloukli okna, rozbili kliku u dveří, ukradli rohožku, vykradli auto, sklep a nakáleli do společné chodby, by ti vadili. Nebo ne?

Ale tohle, to mě pobavilo :-) kdyby to nebylo skoro až arogantní
Treba pozvanim romske rodiny ktera se pristehovala do domu na nedelni obed.

zaprvé - jak si dovoluješ někomu navrhovat, že by měl někoho k sobě pozvat jen na základě jeho odlišné barvy pleti? Promiň, ale já k sobě zvu lidi, kteří jsou mi nějak příjemní, něčím zajímaví, něco nás spojuje. Nepozvu k sobě někoho, kdo je mi od pohledu nesympatický, nepříjemný, což špinavý zlodějský pobude pro mě je, ať už má jakoukoli barvu pleti.
Zvu k sobě především LIDI, například Eriku Gáborovou, ale nějak člověče nepřemýšlím o tom, že je to cikánka. Je mi milým člověkem.

Prostě si vybírám s kým se budu stýkat a není to podle barvy pleti, a překvapuje mě, že něco takového jako pozvat cikána na oběd protože je cikán, navrhuje zastánce antirasismu.

Mimochodem, pořádáme oslavy svátků, narozenin dětí, odmalička. Teď už je to v jejich režii, ale když byli malí, zvali si oni děti ze školky a kamarády z okolí a do toho jsme nezasahovali a my pozvali děti našich známých prostřednictvím jejich rodičů.
S těmi ze školky a okolí přišly pokaždé i děti ze dvou rodin, jedné cikánské, druhé smíšené, nevalné pověsti. Hádej, kdo pokaždé odnášel v mikině, v kapuci, pod bundičkou hračky, kazety, dvd, cukroví. Zpočátku u maličkých to bylo spíš úsměvné, ale jak rostly a při 2-3 akcích do roka to začínalo být mírně otravné, z principu mi to vadilo. Děti stejně od nás dostávaly sebou "výslužku", cukroví, krabičku perníčků, maličký dárek apod. Jak děti braly rozum, samy je přestaly zvát, ale ony se občas přihlásily samy a odmítni dítě u dveří co přišlo na oslavu,v ruce žmoulajíc jablíčko nebo způlky ořezanou tužku jako dárek. Mizely vždycky v nejlepším, nikdy na konci. Když jsem šla vynést za jedním z nich odpadky, venku na něj čekal bratr - ukaž co máš, prohlídli úlovek a šli.
Mně je to nepříjemné, tak se tomu vyhýbám. Co je na tom nepochopitelného, rasistického.
listopad 04, 2008 22:49
nojo, ten oběd :-))) : strejda
smilies/grin.gif Ale BéBé, taková cikánská hovězí pečeně s moravským knedlíkem, k tomu žejdlík piva. Jéééé! Na tom není vůbec nic rasistického. Naopak!
Herr Gott. Už se to nedá vydržet. Mám hlad. Cikán/necikán, Obama/neobama, jdu jíst...) smilies/grin.gif
listopad 04, 2008 23:58
Takhle pozdě se cpeš ? : wendy
To se ti bude těžko usínat, ne ?

Mikine, jen malé upřesnění, už toho nechám - nesoudruh Masaryk už dávno před soudruhem Gottwaldem zakazoval cikánům kočování, neb kromě jiného kam přišli se svými medvědy tak kradli jak straky. I jinak obtěžovali obce, které si pak stěžovaly. O osvíceném Josefu II. ani nemluvě !

toulavej - já vím, že mládí není zásluha, ale nemoc, ze které se den za dnem uzdravujeme. Je jasný, že je dobrý znát sponzory Obamy, zrovna cestou do práce jsme se bavili o tom, že to není zdarmo, nastane silný lobbismus dárců. A pro radar je Obama taky. Ale je to docela příjemné, že se mnoha Američanům splnil sen o změně a budou třeba pár dní šťastní. NAkonec - uvidíme. První černoch na trůně. Doufám jen, že nebude pátým na odstřel...
listopad 05, 2008 07:18
bb : Mikin
Vsak jo bb.
Nikomu nepomahej, nic nedelej a nezapomen do konce zivota temne huhlat a stezovat si na jiny.
Hlavne na "rasistickou USA" kde si prave zvolili za prezidenta cernocha.
listopad 05, 2008 07:49
Mikine, já Obamovi vítězství přeju. : Myška
Všimni si, že zvítězil kultivovaný vzdělaný člověk, který se v životě snaží jít dál. Ne špinavá socka potácející se na sociálních dávkách. A o tom to je, o využití možnosti chodit do školy, vzdělávat se, poctivě a svědomitě pracovat, a tím se dostat dál. Ale k tomu musí být vůle v tom konkrétním člověku. Ta se žádným sociálním programem do mozků nenalije.
listopad 05, 2008 09:42
Myska : Sipik
Uz som si povedala, ze nema zmysel reagovat, ale Myska, ta spinava socka, to muselo byt? To si fakt taka plna nenavisti? Skodi to na plet. Ja mam rada vsetkych ludi a vies aka som krasna? smilies/wink.gif
A este jedna vec mi tu vadi, a to fest, reci o tom, ze samozrejme prizivnici ku Vam prikocovali zo Slovenska.
Mam tu ja dake sproste reci na Cechov?
listopad 05, 2008 09:49
Sipiku, a myslíš, že by mohla vyhrát volby špinavá socka na sociálních dávkách a se základním vzděláním?? : Myška
To, že se k nám do ČR táhnou cikáni ze Slovenska, to je skutečnost, ne urážka. Je to známý fakt, táhli sem za první republiky, za socialismu, a samozřejmě i teď. V současnosti se stěhují za štědřejším sociálním systémem. Je to naše chyba, samozřejmě. Kdybychom nastavili stejné podmínky jak na Slovensku, tak se jich sem bude stěhovat možná méně. Ale všeobecně se k nám vždy stěhovali za lepšími životními podmínkami. A řekni že ne, když se podíváš do cikánských osad na východním Slovensku, kde se zastavil čas tak před stoletím a možná dřív...
listopad 05, 2008 10:02
Sipíku, taky si myslím, že to nebylo míněno nijak dehonestujícím způsobem : wendy
prostě různí lidé sem jdou ze Slovenska jako z Vietnamu. Někteří kvůli dávkám, jiní za prací. Za to nemůžeš ty ani my.
listopad 05, 2008 10:16
Mikin, : bb
ale co pořád já, napiš jak pomáháš lidem z ghett ty, konkrétně :-) teoretizuje se pěkně, těžší je sebrat auto a vyrazit, tak co konkrétního děláš ty? poděl se o zkušenosti, můžou se hodit i nám

nepomáhám cikánům, nepotřebují charitu, pro nemocné a nemohoucí je tu stejný systém jako pro mě, kdybych byla nemocná a nemohoucí, a zdraví kteří chtějí, si cestu najdou,práce je dost, aspoň tady u nás ano, vozí se lidi z Mongolska, ze Slovenska, z Bulharska, protože nejsou pracovníci
pokud ti, kteří chtějí pracovat a starat se o děti, se snaží, pak je na místě jim v té snaze pomoct, radou, pomocí do začátku, právní pomocí aby jim nebyly házeny klacky pod nohy atd. - ale adresně, ne plošně !!! to nemá efekt
Já pomáhám prostě lidem v nouzi, opravdové nouzi a hlavně nezaviněné nouzi, ne zdravým lidem, co nemakají a spoléhají na sociální dávky, krádeže a nelegální obchod.

listopad 05, 2008 10:20
BB : Bomb
máš skoro úplně ve všem v podstatě pravdu. My se tady ale celou dobu bavíme úplně o jiných věcech. O zobecňování, házení do jednoho pytle.
Vienamci na tržištích v ČR často prodávají falsifikáty, pašovaný alkohol, cigarety: Dokonce jsem v TV zahlídla, že snad distribují i drogy. Ale nikdo tady neřekne že "Vietnamci okrádají stát na daních".
V tom je ten rozdíl. Já žádném Romovi adresně nepomáhám, nezvu si nikoho cizího na oběd, budu ráda když z mých daní půjdou peníze pouze potřebným - to ať zajisí laskavě stát.
Ale když potkám romské dítě, případně Roma v samoobsluze, nebudu se blbě tvářit, nebo hůř, nadávat. A ani nebudu do žádné diskuse psát takové věci o celém národu, protože, přiznám se, pokud si to tohle co se výše psalo přečte nějaký Rom, je mi ho fakt líto. Dost jsem si za těch pár dní přečetla, opravdu to bylo zajímavé. Jsem žena, takže vcítění do druhého mi není cizí a je mi z toho všeho opravdu smutno. To je právě asi to co v Kanadě mysleli tím "Nejsem rasista, ale....."
listopad 05, 2008 13:41
Milá Bomb : wendy
nemusíš se potkavše Róma, neboli cikána, tvářit v té samošce blbě, ani mu nenadávej, to bys to taky mohla schytat. Ale hlavně si dávej pozor na kapsy, na tašku, na peněženku. Troufám si tvrdit, že toho slušného cikána většinou bezpečně poznáš a můžeš polevit v pozornosti. Netvrdím, že jiní nekradou, ale toto jsou specialisté. To je fakt, statistika z kriminalistických ročenek, smutné zkušenosti občanů. Jsem taky žena, taky se dovedu vcítit, jenže nežiju v Kanadě, a tak nerozdávám rozumy Kanaďanům. Mluvím o tom, co jsem poznala na vlastní kůži.
Víš, kdyby cikáni uvažovali jako ty, tak by si třeba řekli, že s tím sami musejí něco dělat - a udělali by a situace by se zlepšila. Jenže oni tak neuvažují, oni to nečtou - ti, kterých se to týká. Kdo je nutí k tomu, aby kradli ? Ty máš dojem, že se jim křivdí a ubližuje, ale to není pravda.
listopad 05, 2008 15:37
Bomb, : bb
nenadávám :-) to je ten internet, jeden napíše, že nemá rád pobudy a hned si ho představujou kdovíjak neni zlej:-) většinou si jich ani nevšimnu, chodíme na obědy do restaurace, pravidelně nás obsluhuje jedna milá slečná a mě docela zarazilo, když kolega povídá "kdyby všichni byli takoví"...kdo,jak takoví?..."no cikáni přece" - do té doby jsem si nevšimla ničeho jiného než je hbitá a tichá, nevtíravě všímavá, to je u obsluhy příjemný
Když si jich všimnu, znamená to většinou že je s nimi něco v nepořádku, nenadávám ale začnu být ostražitá, nedívám se na ně, nepoutám pozornost a držím si nenápadně kabelku u těla.

S těmi Vietnamci máš pravdu. Asi nám nevadí okrádání státu na daních tolik, jako okrádání přímo nás osobně, pokud ten co okrádá stát jinak nikoho neohrožuje, chová se normálně, nedělá binec, stará se o svou rodinu atd. a pokud nevyčerpává sociální systém a žije za své.
Je to taky tím, že na náš osobní majetek jsme si museli většinou pracně vydělat, našetřit. Kdežto na okrádání státu jsme zvyklí a ve velkém, viz miliardové aféry, vytunelované firmy, fondy, banky - vedle toho nám stánkaři přijdou jako andělský sbor neviňátek :-)

A pak - ne že bych to schvalovala - ale pořád ještě nevnímáme duševní vlastnictví - zdá se nám tedy, že krádeží čokolády za 25 Kč vznikne větší škoda než vypálením pirátské kopie filmu, hudebního alba na nosič za pětikačku.
Hlavně ale budeme tolerovat okrádání státu na daních i proto, že se ho dopouštíme všichni sami jak to jen jde, byť třeba ne velkém - v duchu hesla "kdo neokrádá stát, okrádá rodinu". Nákupy tzv. na firmu, tj. doklady do firemního účetnictví, domů zásoby papírů, cd, dvd, propisek, počítačů, foťáků, psacích stolů, pracovních židlí, skenerů, kuponů do mobilů, poštovních známek, úklidových prostředků, samozřejmě benzin a samozřejmě fixlované cesťáky.
A já to schvaluju, protože tohle ekonomiku státu rozhodně nepoloží a na ty věci si ty firmy musely nejdřív vydělat, až pak mohl někdo vzít peníze a nakoupit to, čímž udržuje ekonomiku státu také v chodu, tak proč by ještě měl za to platit vyšší daně než už platí. (jestli neplatí žádné daně, je na státu, aby si to ohlídal)


listopad 05, 2008 15:53
Tvoje pocity z posledního odstavce chápu. : bb
Taky mi nebylo dobře, když jsme se blížili k parkovišti u motorestu ve Francii a ostatní byli varováni, že se blíží Češi...Ale nevyčítám to jim, stydím se, ale nedivím se - to je náš problém, že jsme si udělali takovou pověst.
Stejně tak je mi trapně, když k nám přijede návštěva ze SRN a bojí se vzít si sebou na výlet foťák, děti mají nakázáno nechat mobily v bytě. Fotíme my a pak jim to přeposíláme mailem a u každé fotky se mi připomene důvod, proč to dělám a je mi hrozně, ale co nadělám, to není jejich chyba.
listopad 05, 2008 15:54
Ach jo bb : wendy
a to jsme se vážně nedomluvily...
Zajímalo by mě, kolik necikánských Čechů se stydí za to, že někteří z nich nám dělají takovou to image!
listopad 05, 2008 16:00
wendy, : bb
bohužel se obávám, že se nejenže nestydí,ale že si o nás navíc myslí, že jsme blbí :-)
listopad 05, 2008 16:08
... : bb
myslím ti, co dělají tu image
listopad 05, 2008 18:00
Taky dost dobrý počtení po ránu :-) : NČ
Ten, co si řiká Mikin, je zjevně řízenej satelitem prostřednictvim voperovanýho čipu.
Nejni prostě možný, že by se takhle vyjadřovala samostatně myslicí bytost.
listopad 06, 2008 06:51
Ale nemusí to být tak zlý : wendy
jenom mi připadá, že radilové ze zahraničí jsou skutečně mimo naši realitu, jak jinak, to je normální, ale že to nechtějí uznat, že se mohou i mýlit. Na jiné téma se s nimi můžeš pobavit, na tohle ne.
listopad 06, 2008 08:37
Třeba není zlý : NČ
ale blahoslavený.
listopad 06, 2008 08:46
Docela dobře mentalitu zmiňované minority ilustruje nejnovější případ - : Myška
cikánce, rodivší ve 21 letech své druhé dítě opět císařem nabídli sterilizaci, což přijala a podepsala. Teď, ve 32 letech, se soudí s nemocnicí a požaduje milion odškodného! A soud? Ten jí ho přiklepl. Naštěstí je nárok na odškodné již promlčen. A slova dotyčné "poškozené" - půjdeme dál (Štrasburk, Brusel?). Myslíte, že by se někomu nám z majority tohle podařilo? Že bychom uspěli se zpochybněním svého podpisu?
listopad 06, 2008 09:02
To se odráží od toho : wendy
že nyní se tvrdí, že cikánky nevěděly, že podepisují sterilizaci, neb byly 1/po porodu omámené, za 2/ neznaly význam toho slova a za 3/ doktoři toho zneužívali, neboť cikánů jej již dost. To známe.
listopad 06, 2008 09:40
Šmarjá, tady to ještě stále žije... : strejda
a pořád o tém menšině. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
Docela by mně zajímalo, jako statistika - amatéra, který článek měl kdy nejvíce reakcí. smilies/grin.gif
listopad 06, 2008 11:08
No, milá bb, : Krakonoš
to je hezký, jak tady stavíš na odiv svůj nerasismus tím, že vlastně si ani nevšimneš, že mluvíš s Cikánem. Tak to já, starej cikánofil, klidně přiznám, že když na mě promluví Angličan, hned si uvědomím, že mluvím s Angličanem, když na mě promluví Němec, ani na chvíli nezapochybuju vo tom, že mluvím s Němcem, když se bavím s černochem (neboli afroblabla, panebože na co to je, tohle idiotský názvosloví?), všimnu si, že se bavím s černochem a když mě osloví Cikán, fakt si fšimnu, že je to Cikán. Jsem teda z tohodle pohledu rasista jak prase a nijak mě to nese*e. smilies/wink.gif Pro mě je důležitý, že se ani jeden z nich v mejch očích nestává hovadem jen proto, že k tý který národnosti či skupině patří. Ve svým příspěvku jsi ale naťukla jednu důležitou věc, kterou vy, který se cejtíte bejt lepšíma lidma než ty Cikáni, nechcete vidět. V Česku nejvíc krade bílej Čech. Protože je vzdělanej, dělá to chytře, ale krade kam přijde. Vokrádá stát na daních. Vokrádá svý zákazníky, vokrádá svýho zaměstnavatele nebo navopak svý zaměstnance. Je známou věcí, že největší bolestí českýho podníkání je ABSENCE DLOUHODOBÝHO CÍLE A SNAHA PO CO NEJRYCHLEJŠÍM A NEJMÍŇ PRACNÝM ZISKU. To je ale přesnej popis toho, co označujete za "cikánskou mentalitu". Rozdíl je jenom v provedení. Kdokoli si otevřel hospodu a nabral zaměstnance, zjistil, že mají (bílí a majoritní) tendenci mu tu hospodu za jeho zádama rozkrást. Vo tunelování firem snad vám, většinou levicově orientovanejm, nemusím vyprávět. Vo korupci, jánabráchismech, výběrovejch řízeních ve veřejnejch zakázkách asi taky nemusím dlouho plantat, žene? Veškerá tahle zlodějna majoritní bílý populace působí hospodářství týhle země katastrofální ekonomický škody, proti kterejm jsou všechny čórky a zneužitý sociální dávky naprostou banalitkou. Navíc tohle klima šmejdovi z řad Cikánů poskytuje krásnej pocit, že gadžové kradou jak straky a já bych byl debil, kdybych nevokrad zase je. Takže v přístupu k onomu "nepokradeš" mezi našema etnikama fakt rozdíl nevidím; to, že někdo umí krást krásně, elegantně a tak, že se na to ani třeba nepřijde a druhej to svejma schopnostma dotáh jen na tu šrajtofli z kapsy v tlačenici, mi nepřijde jako podstatnej rozdíl.
Loučím se mottem:

Všichni Cikáni vod těch časů, co touhle zemí začali kočovat, nenakradli tolik, co námi demokraticky zvolený politici za posledních dvacet let. A kdybych k tomu přidal ty všechny soudruhy z režimu předchozího, za to už by se možná dolo koupit zpátky Slezsko a podkarpatská Rus smilies/grin.gif.
listopad 06, 2008 11:24
No, tak vlastně buďme rádi, že nám cikáni ukradnou jen kabelku! : Myška
Jen aby nezačali krást ve velkým jak my, bílý. Teda Krakonoši, to jsi to rozťal.
listopad 06, 2008 11:31
--- : Krakonoš
Nepochopila. smilies/wink.gif
listopad 06, 2008 11:43
Já myslím, že pochopila. : Myška
Ale nehodlám se smiřovat s tím, že mě cikán okrade, jen proto, protože kradou i bílí.

listopad 06, 2008 11:48
O kriminalitě bílých límečků : wendy
jsem už určitě taky psala. To je na další kapitolu. Ale nezlob se na mě, to ty cikány neomlouvá. To je takové to - "oni taky". A ještě píšeš, nebo podsouváš nám, že se cítíme nějak nadřazení. Nikoliv, jen diskriminováni. Víš, tak jako cikány nelze házet do jednoho sášku, tak ani ty bílé nelze.

listopad 06, 2008 11:53
To byla pochopitelně reakce na Krakonošíka, Myško : wendy
nějak jsi mi tam vlezla, bylas rychlejší. Ale stejně nevím, zda to nemám brát jako diskriminácyji.
smilies/cheesy.gif smilies/wink.gif
listopad 06, 2008 11:55
krakonoš : bb
nestavím na odiv nic, to je problém toho, kdo to tak chápe, ne můj :-)
Němce, Angličana poznám podle jiné řeči, podle vzhledu málokdy, asi proto, že jsou stejné rasy...smilies/wink.gif černocha naopak poznám na dálku, proč asi...
Cikána ne vždycky, dnešní mladé cikánky nevypadají (snad vlivem míšení) tak jako jejich babičky zamlada, a když je ve stejnokroji číšníka a já se soustředím na oběd a řeči u stolu, tak je to pro mě prostě člověk.

Ale může to být i tím, že můj chlap je černovlasý, černooký, přirozeně snědý, v létě hnědý jak cikán, na Heathrow si z něj chlapi dělali srandu, že bude prolustrován a vrácen coby osoba nežádoucí zpět .-)
listopad 06, 2008 12:44
Myško : Bomb
Mě ukradli kolo. A ten zloděj byl bílý jako sníh. Zatím co já lezla z obchodu, v každé ruce tašku a chtěla si svého araba odemknout a odfičet domů (auto jsem tehdy nevlastnila) tak koukám, jak se k mému kolu přitočil střihoruký Edward, cvak, zámek byl v mžiku na zemi, a než jsem se vzpamatovala, on naskočil a odjížděl. Já pustila tašky a začala ho honit, zcela zbytečně samozdřejmě :-)))))))))))). O kolo jsem přišla, policajti se mi v podstatě vysmáli. Dále mi ukradli mobil - před měsícem - v restauraci, nechala jsem ho při placení na stole. Byli tam u jednoho stolu 2 hosti a 2 číšníci, jinak nikde nikdo. Vrátila jsem se za chvíli, oni tam ještě byli všichni a nic neviděli a neslyšeli....No a v pondělí jsem si kupovala v lahůdkách chlebíčky - ptám se, jsou čerstvé? Jasně, dnešní. Když jsem je pak doma zkusila, schly tam minimálně druhý den, to je přece taky krádež. :-)))))) Kdyby mě okradl Rom, taky budu zuřit, ale ještě se mi to fakt nestalo.Tebe myško Rom okradl? Nebo proč si myslíš, že by ses s tím měla smiřovat? Tak to Krakonoš přece nemyslel.
listopad 06, 2008 13:15
Tak to máš teda smůlu... : wendy
no asi by to chtělo dvě platformy a statistiku. Faktem je, že "oni taky" není omluva pro nikoho. Nechci taky nikomu křivdit, ale ani nikoho omlouvat. Každému, co jeho jest.
Pěkný den. smilies/cheesy.gif
listopad 06, 2008 13:31
ZATÍM mě cikán neokradl. Ale proč ne? : Myška
Protože se velmi snažím takové situaci předcházet. Ale jednou se to jedné cikánce v šalině málem podařilo. Kdybych nebyla dostatečně duchapřítomná, tak jsem byla bez peněženky. A co myslíš? Hlasitě jsem se ozvala a varovala ostatní cestující, a těch nadávek co jsem od ní a jejích soukmenovců schytala...
listopad 06, 2008 13:38
bb NC : Mikin
bb - my tady mame cikana jen jednoho. Je to umelecky fotograf a jeste jsem o nem neslysel nikoho rict "je to cikan, ale slusnej". Mame tady akorat indiany a to tak, ze hodne. I muj sef je indian. Ja jim pomaham tak, ze je beru jako normalni lidi, oni me to oplaceji stejne. Pochybuju, ze to pochopis.......
-----------------------
NC - strc si sve pritrouble urazky ktere nemaji s diskusi nic spolecne do sve komunisticke zadnice. :-)
Nazdar !!!
listopad 06, 2008 18:08
mierna odbocka inym smerom... o nenavisti k inym : Sipik
Ono to asi folklor nasich narodov chce, aby sme nadavali na Ciganov, alebo Madarov... nebudeme predsa nadavat na svojich vlastnych, hoci aj zlodejov. A najlepsie sa nadava na tych, ktorych vobec nepozname. Preto je medzi nasimi slovakmi zo severu Slovenska tolko nenavisti voci Madarom a preto ti, ktori nepoznate ciganov, nenavidite ich. Ked som bola v Anglicku, vsetci sa s patricnou nechutou vyjadrovali podobne o Pakistancoch. Aj cierni su, asi ako nasi cigani, tak sa dobre rozoznavalo. A cuduj sa svete, bola som pracovne na dlhsie v Pakistane a stretla som tam samych uzasnych, milych a pohostinnych ludi.
Asi som mala to stastie, ze som nestretla Talibancov, ti by sa s primeranym pohrdanim v hlase isto vyjadrili "Beloska a zena!" ...
listopad 06, 2008 21:54
Sipíku, a víš, co je v Pakistánu zajímavého? : strejda
Krom památek, tamní architektury a Mrtvého moře také skutečnost, že se tam nekrade. A proč?
Protože se tam za krádeže řežou prsty a pak i celé ruce. Podle závažnosti činu. Dobré, ne? A výchovné... smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
U nás by bylo jednorukých...Ale aj u vás, čo povieš? smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
listopad 06, 2008 23:51
Sipíku, ono to je skutečně zbytečné... : wendy
po tom všem co tady bylo řečeno, nám napíšeš : "...proto ti, ktorí nepoznáte cigánov, ich nenávidíte." Co to je za nesmysl ? To není o nenávisti, ale o oprávnění kritice vůči některým cikánům. Nebo co doparoma myslíš tím, že ich nepoznáme ? Poznáme ich velmi dobre. A Pákistánci ? Po rozdpadu impéria, nad kterým slunce nezapadalo, měli Angláni trochu špatné svědomí vůči Indii a přilehlému okolí. A od toho se odvíjí zase tento problém. Nevím,jak přesně se tito přisthovalci v ANglii nyní chovají. Dopisovala jsem si jen s jedním indickým doktorem z Londýna.
Zrovna tak Mikin - ty pomáháš Indiánům tím, že se k nim chováš jako k normálním lidem. A máš to jako zásluhu...to je dobrý, hezký od tebe. To mi zní trochu jako byste ale nemuseli nebo co. Vždyť běloši je málem vyvraždili, tak se k tomu zbytku chovejte pěkně. Je to ale zajímavé - běloši přitáhli do Ameriky jen cca o 100 let později než Cikáni do Evropy, ale teď už se bílí chovají celkem civilizovaně, bez problémů v základních věcech, žejo. Některým to zkrátka jde, jiným ne.
listopad 07, 2008 08:34
Wendy : Mikin
ha, ha, tys to rozhrabla. smilies/grin.gif Bili skoro vyvrazdili indiany..... Well, cemu se divim. Vira v princip kolektivni viny je skoro totez co rasismus......
Vis ze Cesi privandrovali do ceske kotliny z sirych stepi mezi rekami Dneprem a Dnestrem a ze domaci germanske kmeny nejspis neodesly dobrovolne ? Citis se vinna ? Asi ne, ja taky ne, protoze jsem zadneho rudocha odnikud nevyhnal ani nesnazil vyhubit....... smilies/grin.gif
listopad 07, 2008 09:30
Nesnažil, nevyhnal : wendy
ale je to pozůstatek toho, co tam zavedli první osadníci. To je faktum,to není o pocitu kolektivní viny, to jste, nechtěně, prostě zdědili. Vím, odkud jsme přivandrovlali my, je mi známa historie slovanské etnogeneze, která začala už v době bronzové (Slované se vyčlenili z indoevropského etnika, o tom už se zmiňovala Puntíkatá, taky mnozí z nás mohli tedy skončit v cikánském ležení - odešli jsme původně prakticky ze stejného území) a přes ten Dněpr došli až sem, kde došlo k asimilaci - té podlehly některé germánské kmeny. Taky jsme se s tím na počátku 7. století nemazali, to jistě ne. No a od té doby se oni, Germáni, zuby nehty snaží dostat zpátky do české kotliny, po dobrém nebo po zlém. Historie je velmi zajímavá, myslím že ti taky není neznámá. Nyní se píše historie nová, a tu můžeme ovlivnit. A můj pocit viny ? No nějaký jistě mám. Jako Zeměkoulan.
listopad 07, 2008 09:55
Mikin, : bb
ale tvůj postoj je velmi rasistický a ani si to neuvědomuješ :-))
Proč bys jinak zdůrazňoval, že se k Indiánům chováš jako k normálním lidem. To je snad samozřejmé, ne.
Víš, že tady by snad nikoho nenapadlo říct "můj šéf je Asiat (Japonců je tady opravdu hodně a většina z nich je v manažerských funkcích) a chovám se k němu jako k normálnímu člověku" ? Měla jsem zubaře Araba a též jsem se k němu chovala jako k normálnímu člověku - pokud mi dal injekci :-)))
Chovám se snad normálně k normálním lidem, tj. k lidem, kteří mě nijak neomezují,neohrožují, nenapadají apod., a nerozlišuju pak jestli je to Anička nebo Eržika.
K pakáži se chovám jako k pakáži - nepomáhám, přehlížím, vyhýbáám se, dávám si pozor. Většina pakáže se u nás rekrutuje z řad cikánů, tak to prostě je. Proč zavírat oči před fakty. Když budu žít někde, kde operují houfy zlodějek bulharek a rumunek, taky si dám pozor. Nenechám se obtěžovat, okrádat jen proto, abych mohla říct "nejsem rasista".
I když je mezi Rumuny a Bulhary hodně skvělých a schopných lidí, lékařů, hudebníků, u nás jsou bohužel hlavně ti druzí.

Pomáhám lidem v tísni, nezaviněně. Tzn. že nepomáhám feťákům, ale nevadí mi organizace, které jim pomáhájí a naprosto schvaluju že na to jdou peníze ze státní kasy. Ale že bych šla na ulici rozdávat jednorázové stříkačky, to ne.
K lidem, kteří jsou v tísni a pomáhám jim, se nechovám jako k normálním lidem. Od normálních lidí očekávám, že se starají o svě věco sami a já jim do toho nekafrám. Od lidí v tísni neočekávám, že jsou toho schopni, proto potřebují mou pomoc, na oplátku čekám, že si ode mne nechají určitým způsobem zasahovat do života. Důležitý je zachovat důstojnost.

Jinak asi už nemám k tématu co říct, je to pořád dokola.
Člověk, který se ohání nerasistickým postojem a pomocí bližním na základě toho, že se k šéfovi indiánovi chová jako k normálnímu člověku, není pro mě partner do diskuze na toto téma.
Loučím se rasistickým Howgh :-))
listopad 07, 2008 12:40
bb : Mikin
Jiste bb.
Lide kteri povazuji vsechny narody a rasy za rovnocenne jsou rasisti a rasisticti Amici vesi cernochy. :-)
Nazdar !
listopad 07, 2008 17:19
... : bb
ale ty je nepovažuješ za rovnocenné, jinak by tě nenapadlo zdůrazňovat, že se ke svému šéfovi chováš normálně, i když je indián
je to snad člověk, ne, a jestli nedělá nic špatnýho, jakože ti nevykrádá o polední pauze peněženku,mobil ze skříňky apod., tak není třeba zmiňovat, že se k němu chováš normálně

jenže tyto jemné nuance ti zjevně unikají, takže opravdu nemá cenu dál debatovat
zdar
listopad 07, 2008 17:28
bb : Mikin
mila bb, zduraznil jsem to poprve v zivote a to jen proto, ze jsem se potkal s rasistkou smilies/angry.gif
listopad 08, 2008 04:22
mikine - tys mi připomněl tenhle vtip: : alena puntíkovaná
Přijde Kanadskej Indián za náčelníkem a říká:"Mám dvě zprávy - jednu dobrou a jednu špatnou. Ta špatná je, že se k nám houfně stěhujou cikáni z Čech" "A ta dobrá?" ptá se náčelník? - "Chutnají jako bizoni"
listopad 08, 2008 13:37
Mikine : alena puntíkovaná
rasismus je nenávist k lidem jiné rasy - což cikáni nejsou. Takže BB rasistka není, může být maximálně xenofob - což je člověk, který má strach z cizích lidí - tedy i cizinců. Ale naši cikáni cizinci nejsou - pokud již nedostali kanadské občanství.Jinak i já si pečlivě držím kabelku, pokud do tramvaje přistupují dámy se "šátry" přes ruku. A nazývej si to jak chceš. ale slušnej člověk jakékoli rasy, barvy pleti, národnosti a náboženství, nechodí na zábavu ozbrojen kudlou.
listopad 08, 2008 20:12
aleno p. : Mikin
Zastavam se snad nekde toho vraha ?
A cikani jina rasa jsou - prisli puvodne z Indie a rozhodne to nejsou belosi......
listopad 09, 2008 15:41
pak kdo z nás dvou je rasista : alena puntíkovaná
milž Mikine, Indové, Švédové, Norové, slovani, germáni a ostatní jsozu indoevropani - sorry,ale jsou. Indoevropani jsou totiž tou nejbarevnější rasou vůbec - od úplně bílé po skoro černou. vlasy mají od úplně černé po úplně bílé a kudrnaté i úplně rovné....ovšem genetické znaky - jako např. tvar těla, tvar lebky a podobně máme všichni stejné - neboť pocházíme "z jednoho hnízda". Možná to nechápeš, ale i Slovani přišli z Indie. Mimochodem, já nApříklad - přestože jsem rodilá Češka mám tmavší pleť než můj kolega, který je cikán.Takže cikáni jsou stejné rasy jako ty a já - teda pokud nejseš Afričan, nebo Asiat - nebo Indián.
listopad 09, 2008 16:20
aleno p : Mikin
Well, proto se tzv. aryans rozdeluji na euro-aryans a indo-aryans. Romove kteri jsou puvodne z Indie jsou v te druhe skupine.
Rasista je vetsinou clovek, ktery se na prislusniky jine rasy diva zvrchu, coz ja rozhodne nejsem. Pro me neni barva pleti rozhodujici. A pro tebe ?
listopad 09, 2008 18:30
... : bb
řekla bych, že pro Alenu stejně jako pro mne je rozhodující chování člověka. Proto neměla potřebu zmiňovat, že se ke kolegovi cikánovi chová normálně, protože se chová normálně ke každému normálnímu člověku. Stejně tak já nemám potřebu zdůrazňovat, že se k našim známým a cikánům chováme normálně, protože my naše dobré známé a dobré sousedy nerozlišujeme podle barvy pleti. Tak jako ta má oblíbená číšnice dostává od nás pěkné spropitné pro to, jak obsluhuje, nikoli proto, že je cikánka. Čili proto, jak se chová.

Většina českých cikánů se chová blbě. To je bohužel fakt. Jen hlupák označuje za rasistu člověka, který tenhle fakt řekne a který se této situaci přizpůsobí tím, že si dává pozor.
Možná, že až tě někde v okrajové čtvrti v temné uličce obklopí parta podezřelých individuí tmavší pleti, vytáhnou kudly a budou na tebe něco vykřikovat, dáš jim lekci o rasismu. Já ne, prostě se jim radši vyhnu. Akorát že u nás, protože jsme malá země a všichni mají všude blízko, je to s tím vyhýbáním horší. Proto máme realitu víc na očích než ty, a proto tvoje řeči považujeme za přeřdnášky teoretika. Mluvil bys zcela jinak, až bys pár týdnů bydlel s touto pakáží, a že bys bydlel, protože tady nejsou sociální vrstvy až tak oddělené jako u vás, ne všude.
listopad 09, 2008 19:22
... : bb
oddělením sociálních vrstev myslím právě to bydlení, tady je pořád ještě běžné, že v činžáku jsou v přízemí kanceláře právníka, ordinace zubaře, v prvním patře byt učitele na penzi a vedle něj byt 2plus1 a v něm se střídá v bydlení 8-15 dospělých cikánů, z blíže neurčitelného počtu rodin s blíže neurčitelným počtem malých dětí
A zatímco právník a zubař si platí uklízečku, která umyje i chodbu, učitel v.v. vytírá sám s vypětím sil, tak ti "méně přizpůsobiví" dělají tak dlouho brajgl a smrad, až se zubař i právník odstěhují jinam, učitel v.v. do DD a majitel činžáku si rve vlasy, protože mu tam zůstali akorát ti s regulovaným nájmem, kterých se jen tak snadno nezbaví, zato na výběr nájmu aby si vždy najal ochranku

listopad 09, 2008 19:28
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]