O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KRUHY V OBILÍ PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 14 srpen 2008

Zatímco v posledních letech se neustále snižoval počet symbolů vyšlapaných circlemakery (tedy tvůrci kruhů v zemědělských plodinách) a to až tak rapidně, že v roce 2007 byl odhalen dokonce pouze jeden jediný, letos se s nimi doslova roztrhl pytel. Do konce července jich bylo objeveno již devět.  

 

 

 

 

 


   Nejvíce kruhů v zemědělských plodinách, hlavně v obilninách, bylo vytvořeno v letech 1998 až 2000. Byla to doba, kdy v Česku fungovalo několik na sobě nezávislých skupin circlemakerů, kteří se tvorbě těchto obilných ekvivalentů graffiti věnovali. V tyto roky vznikalo přes léto okolo třiceti kruhů. Pak jich začalo postupně ubývat. Od roku 2001 do roku 2006 jich bylo objeveno každý rok vždy jen kolem desíti. Jejich kvalita se navíc zhoršovala, jak svou činnost ukončovaly zkušené skupiny kruhošlapců a svou dovednost se občas rozhodli vyzkoušet nadšení amatéři, kteří třeba vyrobili jeden či dva kruhy a pak se na ničení obilných lánů vykašlali.

 

 


     Důvod upadajícího zájmu o tvorbu kruhů spočíval bezesporu v úpadku mediálního a tím i společenského zájmu o esoteriku a záhadologii. Před třemi lety u nás stagnoval prodej záhadologických časopisů a publikací, které svůj boom zažily právě v období mezi lety 1990 až 2000. Hlavní motivací circlemakerů pro vytváření obrazců v polích je mediální zájem. Proč se snažit? Proč riskovat chycení rozzuřenými zemědělci nebo policisty, když ta pravá zábava, tedy šot v hlavní zpravodajské relaci a vyjevení badatelé tvrdící, že jejich dílo je produktem energie Matky Země nebo zašifrovanou zprávou mimozemšťanů z dalekých galaxií či jiných dimenzí se nedostaví.

 

 

     Každý tvůrce chce, aby se jeho dílu někdo obdivoval, aby je někdo zkoumal a psal o něm. Média se v posledních letech přestala o záhady a esoteriku zajímat. Ubylo tím pádem i záhad.

 

 

     Recese záhadologie a esoteriky u nás opět začala zhruba před dvěma lety a troufám si tvrdit, že letos prožíváme její opětovný boom srovnatelný snad jen s dobou od revoluce do roku 2000. Ostatně do této doby spadá i vznik Českého klubu skeptiků Sisyfos, který na tuto vlnu iracionality reagoval. V současné době vychází několik nových záhadologických časopisů (Enigma), vznikly desítky nových internetových stránek o záhadách a esoterice a více se o esoteriku zajímají i zavedená média. Zřejmě nejvíce nové vlně iracionality pomohl i televizní pořad Detektor. Jeden jeho díl byl věnovaný i kruhům v obilí, který tento už skoro zapomenutý fenomén opět veřejnosti připomenul.

 

 

 

 

 

 


     Se svou troškou do mlýna jsem přišel i já se svým článkem o circlemakerech a o tom jak si dělají z napálených záhadologů šprťouchlata. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Na internetu se do mě obula esoterička (členka Klubu psychotroniky a UFO) a nazvala mě hlupákem, který šíří bludy (tak dokonalé kruhy nemůže člověk vytvořit!). Ano, i já jsem pomohl opět zpopularizovat letní fenomén tvořený recesisty a zkoumaný bláznivými záhadology, kteří pak v kruzích pobíhají, fotí si je a snaží se odčerpat zbývající tajemnou energii Matky Země, která v kruzích musela po jejich tvorbě zůstat, nebo rozluštit poselství, které se nám Máti Země snaží sdělit. (Jeden kruh už byl paranoidními badateli dešifrován jako varování před stavbou amerického radaru v Brdech).

     Jen opětovný mediální zájem o kruhy v obilí může za to, že staré party circlemakerů oprášily své nádobíčko a v noci vyrazily znovu na pole a noví nadšenci se rozhodli vyzkoušet a posléze zjistit, jak jednoduchá je tvorba obrazců v obilí. Za svůj podíl na této nové vlně mediálního zájmu o obrazce v zemědělských plodinách se zemědělcům upřímně omlouvám.

 

 


 

Když jsem pro deník Právo vloni na podzim připravoval článek Nastává konec kruhů v obilí? (vyšel ve Zpravodaji č. 4/2007), netušil jsem co tím způsobím. Vím, že vina nepadá jen na mou hlavu, přesto mi nezbývá než se pokorně zemědělcům za jejich zničenou úrodu omluvit...

 


 

Leoš Kyša, Sisyfos

 

Komentáře (28)add feed
Když se tak vžiju do kůže zemědělců, : David
tak chytit takové gaunery při ničení úrody, asi by to nepřežili ve zdraví a bylo by mi jedno, jestli jsou to pozemšťané, víly matičky Země nebo můžíčci z Marsu. Naložil bych jim na záda tak, že by se zastavili až za Alfa Centauri.
Stejně si myslím, že nejvíc mrtvých mimozemšťanů není v laboratořích US army - zdaleka nejvíc jich visí stažených z kůže někde v kůlnách nahvězdičkovaných zemědělců.
srpen 15, 2008 07:37
No nevím nevím... : wendy
jeden z prních kruhů v obilí viděl pilot letecké pošty v Anglii. Přelétal lány pole poblíž Stonehege a nebylo tam nic. Asi za půl hoďky se vracel zpátky - a byly tam. Složité kruhové útvary. Kecal ? Zpráv je mnoho, pár tvořitelů odhaleno taky bylo, ale mě zaujala jedna věc. Bylo to otištěno v časopisu Vesmír, který vycházel dávno před boomem kruhů. Pár entomologů na místě činu zjistilo, že těmto kruhům se vyhýbá hmyz, myši, všechno živé ze zvířecí říše. Ani mouchy nad kruhy nějaký čas nepřelétaly. No zvířata s jejich šestým smyslem nezblbnete, hmyz nevycvičíte. Tak to mě zviklalo. Nejsem fanatický bojovník za tu či onu verzi, je to prosté - chtěla bych znát pravdu.
A viděla jsem je i na vlastní oči, letos, když jsme se vraceli z Egypta, tak kousek před Prahou, v poli vojtěšky, byly tam a byly krásné. Jednoduché, možná dílo srandistů, atrakce pro turisty....takže tak.
srpen 15, 2008 07:55
Vtipné, Davi, : wendy
teď právě vypráví nějaký doktor věd v rádiu, že Rooswell taky nebyl dosud uspokojivě vysvětlen. Všechno nevysvětlíš srandistama, umělým boomem vyvolaným v zájmu médií apod. To spíš v zájmu utajení pozemských výzkumů.Předhodíme lidem ufonky a budeme si v klidu bádat dál. Když na nás něco praskne, svede se to na UFO, my to budeme jako vyvacet, ale tak průhledně, že si lidi řeknou - takhle nás neoblbnete, UFO existuje, naučte se líp lhát..a a mají to v kabeli. Ale stejně bych chtěla vědět, jak to bylo nebo JE doopravdy.
smilies/undecided.gif
***********************
srpen 15, 2008 08:00
Tý úrody je škoda, ale je to hezký. : mamča
Pokud je to dílo srandistů, tak vzhledem k rozměrům, aspoň jeden z nich musí být geodet... smilies/wink.gif
srpen 15, 2008 08:33
UFO : alena puntíkovaná
znamená "Unidentified Flying Object" - čili neidentifikovaný létající předmět - ergo - nikdo dosud nepřišel na to, co by to vlastně mohlo být. A že je spousta věcí mezi nebem a zemí, které - přes veškerý vědecko-technický pokroki - zůstávají nevysvětleny, víme všichni. Namyslím si, že všechno, co nelze nijak rozumně vysvětlit, je dílem srandistů.
srpen 15, 2008 08:33
Ano, to je jasný : wendy
nevíme, neznáme mnohé, proto jsou to - pro nás, s našimi znalostmi a možnostmi - zatím jevy NEIDENTIFIKOVATELNÉ. Není to ostuda a už není k smíchu pochybovat i o těch mimozemských fenomenech. Je to jen jedno z možných vysvětlení. Nic víc, nic míň. Co je na tom ?
Jinou věcí je úmyslné zavádění, ale i to jednou praskne.
srpen 15, 2008 08:52
S těmi obrazci v obilí : Míša šíša
jsem taky na vážkách. Hlavně nechápu, jak by někoho mohlo bavit několik hodin šlapat v obilí, aby něco tak složitého vzniklo. Už jenom musí být problém zachovat linii, to si to nějak vyměřujou? Tady fakt tápu.
Ale já mám horší problém. Bolí mě naražené koleno a za dva týdny mám jet na Korsiku do hor. Neznáte nějakého šarlatána, který by mi zaříkáváním to koleno uzdravil? smilies/smiley.gif
srpen 15, 2008 09:14
Znám. : wendy
Naší léčitelku. Nedělá ze sebe zázračnou, klidně řekne - na tohle nestačím, když si neví rady. A taky jsem před dovolenou měla nohu po úrazu, nemohla jsem ohnout koleno a čekaly mě dva dny v autobuse. Šla jsem za ní, ona mi položila nohu na židli, nějak mi ji ohmátla, dlaň pak přiblížila ke kolenu, přeskočila jakási statická elektřina a bylo to jako když ti z toho kolena něco vytáhla. Byla jsem za ní ještě dvakrát v průběhu asi 3 dnů a nožka jako rybička ! Mohla jsem ako vždy půl cesty sedět ve své oblíbené poloze s nohama skrčenýma na sedadle. Léčitelství není žádný kec ani zázrak, prostě někteří z nás tu schopnost mají. A to mě doktor předtím jen politoval a nabídl ortézu...jenom jsme dost z ruky, což ? Poptej se ve svém okolí po nějaké léčitelce nebo léčiteli s dobrou pověstí. Takže tak.
srpen 15, 2008 09:23
No jo, Wendy, : Míša šíša
když já jsem k těm léčitelům tak skeptická, že by to na mě určitě nezabralo. Ale je pravda, že to tvé vyprávění o vaší léčitelce zní zajímavě.
No nic, asi začnu mazat koleno slivovicí. Zevnitř.
srpen 15, 2008 09:30
Míša šíša : mamča
Začni mazat i navrch, např. osvědčeným Opodeldokem. (V lékárně to fakt ještě prodávaj.)
Pak máš zaručeno, že budeš mít autobus jen pro sebe, (aspoň v okruhu tří metrů) a můžeš si klidně lehnout. smilies/grin.gif
Na léčitele nevěřím, ale můžu nabídnout kontakt na dobrého akupunkturistu a chiropraktika (v Praze). Je to MUDr. ukrajinské národnosti, a podle toho jedná s pacienty jako s odolnými sovětskými čelověééky. Ale výsledky má dobré.
srpen 15, 2008 09:46
Já na "léčitele" obecně taky ne, : wendy
ale co jsem prožila osobně, to je neoddiskutovatelné a funkční. On ten akupunkturista, akupresurista, apod. nemá od léčitele zase tak moc daleko...
Slivovicí taky nic nezkazíš, aspoň ti pak bude všechno jedno.
srpen 15, 2008 10:02
miso, za 2 tydny : mura
uz budes ok. jsem si pred 14 dnima narazila docela solidne rameno a uz neboli smilies/smiley.gif
srpen 15, 2008 10:21
Nerušte mé kruhy : Milena
Já možná chápu, že obrazce v obilí vytváří nějaká neidentifikovaná skupina lidí, ale jak??? Jak udělají takové velké dokonalé obrazce uprostřed!!! pole?
srpen 15, 2008 11:03
hi hi : karl
dejte mi pole k dospozici, pustím na ně svoje králiky smilies/wink.gifto budete mrkat jaký tam dovedou udělat obrazce smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif a ještě se u toho nažerou smilies/grin.gif
srpen 15, 2008 11:40
karl : mamča
To bys musela udělat šablonu s cestičkama, a pak tam ty králíky pustit. Ale myslím, že na poli by se akorát ztratili. Zatím jsem nepotkala králíka, co by se živil obilím. smilies/cheesy.gif
Ale i na louce s jetelinou bych to neviděla růžově. Jednak králíci žerou jenom čtyřlístky, a druhak by se mohli po mokrém jeteli nafouknout. smilies/wink.gif
Geometrické útvary by zvládly spíš ovce. Taková uvázaná ovečka udělá kruh jedna báseň. U nás mají ovečky na údržbu okrajových částí golfového areálu. Ovce jde, a hlavou otáčí ze strany na stranu, a za ní jsou krásně vypasené obloučky jak od sekačky.
srpen 15, 2008 11:55
stačí morčata : alena puntíkovaná
sousedi dávali morčata na trávník v takový drátěný ohrádce - a trávník posekanej jak v Anglii
srpen 15, 2008 11:59
hele Leoši : Inka
Ty jsi asi nikdy nešlapal v obilí co??? Některé obrazce jsou moc krásné, nemyslím, že by je vyrobila nějaká lidská duše. Jak říkají nahoře holky, jsou prostě věci mezi nebem a zemí, kterým nerozumíme a přestou existují, tak jako kruhy v obilí nebo paní léčitelka. Všechno co nás v životě potká nám má něco sdělit, možná to nebude o tom jak to kdo udělal, ale proč a co nám tím chce říci.
srpen 15, 2008 12:35
Některé obrazce jsou fak velice složité : wendy
stébla nezlámaná, cestičky pro příchod a odchod tvůrcců veškeré žádné. Až se to jednou vysvětlí, tak se tady sejdeme a odškrtneme si jednu záhadu.
srpen 15, 2008 12:53
Leoš : Milena
by nám mohl postup stvořitelů kruhu vysvětlit. smilies/wink.gif smilies/wink.gif Prahnu po informacích.
srpen 15, 2008 13:10
OK, dám vám sem návody... : d@niela
mj. je toho plnej internet - a je to velmi jednoduchý...
srpen 15, 2008 13:26
To je pravda, jsou tam dost podrobné návody : wendy
jak vyrobit ve vlhkém obilí pomocí tří lidí, a soustavy prken a provazů vyrábět obrazce. Ale taky se tam píše, že tyto obrazce se vyskytují už od začátku 17. století. Obávám se, že v této době lidi neměli ani čas ani náladu kružit v obilí...
srpen 15, 2008 13:40
Nicméně vám všem přeji pěkný víkend : wendy
a jestli nějaký agroobrazec vyrobíte, nafoťte a pošlete Kudlance ! smilies/grin.gif smilies/grin.gif
srpen 15, 2008 14:06
Tady jsou zajímavé odkazy : Leoš
Mrkněte sem:
http://www.circlemakers.wz.cz/
http://www.circlemakers.org/
http://www.ian.cz/detart_fr.php?id=847&nadpis=Kruhy v obilí aneb jak to vidí Circlemakeři

Hlavně prosím nevykládejte, jak je nemožné, aby to dělali lidé. Pyramidy také nemohli postavit a letadla létají jenom díky, magii, že? smilies/grin.gif

A proč to dělají? No, proč lidé dělají graffiti na ulici? Nebo, že by graffiti dělali taky ufouni?
srpen 19, 2008 15:17
Nikdo netvrdí, že kruhy nedělají i lidé, dělají, s provazy a prkny viz výše : wendy
ale zřejmě ne všechny. Co jsi takový načuřený černobílý ? No, na netu umíme hledat všichni, letadla JSOU technicky jasná a graffiti také, tvoje argumenty jsou stylu kolik hrušek tolik višní. Pěkný den. smilies/cheesy.gif
srpen 20, 2008 07:25
no, ale vzhledem k tomu, že se kruhy : alena puntíkovaná
vYskytují již několik set let...a tenkrát na takový voloviny nikdo neměl čas, celosvětová medializace neexistovala, ale hlavně, bylo to OBILÍ - a obilí znamená JÍDLO!!!! Ničení "chleba našeho vezdejšího" by jen tak někomun neprošlo, "umělci" by hrozilo třeba i upálení. Upalovali se lidi pro míň. Nevim, nevim....vím, že jsou věci, které se - možná zatím --vysvětlit prostě nedají. Nikdo nic porádně neví, ani ti, co tvrdí, že je jim všecko naprosto jasný.
srpen 20, 2008 08:33
Už 5 století... : wendy
něco na tom bude...
srpen 21, 2008 06:57
Já bych už konečně rád viděl důkaz, : Leoš
že se kruhy v obilí začaly objevovat před první světovou válkou. To, že to píše nějaký ulhaný záhadolog, není důkaz.
srpen 27, 2008 11:31
Omezenofos : shodushi
Sisyfos alias Banda omezených "Pánů tvorstva", kteří se bojí nahlédnout pravdě do očí.
To, co člověk nechápe a čemu nerozumí, neznamená, že to nemůže existovat. Staví se tak potom do pozice tvora, který již na všechno přišel a vše je mu jasné a nebo má prostě jednoduše strach z neznámého. Svět je bohatší než si myslíme. smilies/cool.gif
květen 16, 2009 01:11
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]