O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

UCHO NA TEPU NÁRODNÍHO SRDCE PDF Tisk E-mail
Úterý, 29 červenec 2008

Pan architekt Kaplický má zvláštní dar. Sám od sebe ví, čeho si národ český žádá a co podporuje. Tentokrát je to zrovna jeho knihovna. Řekl bych, že nám pan architekt spíše načichl nabubřelou rétorikou Lidového domu. Národ si žádá, průzkumy říkají. Průzkumy odjakživa říkají to, co chce tazatel - a tedy objednatel - slyšet.

 

 

 

 

 

     Nejsem z principu proti budově knihovny, jak ji pan Kaplický navrhl. Považuji její návrh za hezčí z odevzdaných. Osobně je mi milejší pokornější architektura s citem a vtipem, jakou umí třeba Vlado Milunič. Pan Kaplický je spíše sorta Bořka Šípka - přes skandál ku slávě, sláva a umění jedno jest. Buď jak buď, blob mi ani tak nevadí. Navíc s demolicemi na Letenské pláni máme zkušenosti, tak v nejhorším prostě na pár dnů zavřeme nábřeží a sestřelíme bloba do Vltavy za generalissimem. 

 

     To, že mě na rozdíl od mnohých budova knihovny neuráží, a snad se mi i trochu líbí, neznamená, že chci, aby se stavěla. Zcela souhlasím s ministrem Jehličkou, že místa bude v Klementinu po stěhování Technické knihovny dost. Myslím, že Praze více pomůže opravit nepěkně chátrající areál v samém centru Starého Města, než stavba futuristického blobu. Navíc mám vážné obavy, co by se s Klementinem stalo po přesunutí knihovny.

 

     Jak známo, pan ředitel Ježek v minulosti řediteloval Českému rozhlasu a za dob jeho ředitelování se hojně rozprodávaly budovy této instituce. Vím, rozhlas je tu od vysílání a ne od vlastnění budov. Možná by ale stálo za to, podívat se na výhodnost jednotlivých prodejů. Nejčastěji se v této souvislosti mluví o prodeji domu na karlovarské kolonádě. Není náhodou celý projekt nové knihovny motivován něčím jiným než touhou po dobrém uskladnění knih? 

 

     A tak si i já dovolím přiložit ucho na srdce národa a tvrdím: "Ano, národ podporuje knihovnu, ale až bude (národ) jasně vědět, co a za jakých okolností se stane s Klementinem." Ostatně co národ podporuje, se může projevit i tím, kolik peněz napadá do kasiček avizované sbírky...

 

Jan Macúch

 

 

Komentáře (22)add feed
... : Rozmarýna
Osobně si myslím, že do kasičky moc peněz nenapadá. Já nedám ani 1,-- Kč. Jsem ráda, že ta hrůza se stavět nebude a nebude hyzdit Prahu.
červenec 29, 2008 11:41
Ani mně se výtvor pana Kaplického nelíbí. : Myška
Dost dobře nechápu, jak jeho návrh mohl vyhrát, jak někdo mohl schválit takovou hrůzu do prostředí Letné. A to, co předvádí pan Kaplický nyní, to je kapric malého dítěte, které sebou hodí na zem před hračkářstvím, protože ON to chce a chce a chce. Vůbec tihle emigranti mi nějak nesedí - Švejnar, Kaplický,...
červenec 29, 2008 13:25
Za národ : ježibabka
by neměl asi mluvit ani pan Kaplický, ani pan Macúch. Záležitost je ostudná pro trapné průtahy, tanečky kolem, mlžení a absenci jednoznačných vyjádření - vyhrál ten projekt podle vypsané soutěže, nebo ne? Kdo zadal projekt, kolik přesně to stálo peněz, kdo ty peníze vyhodil a kdo je odpovědný za vykrucování, jemuž přihlíží tak dlouho nejen národ, ale třeba i já? Blob se mi líbí, tak jako Tančící dům - mimochodem, škoda, že zůstal bez původně plánovaných barev, tak jako se mi líbí Nová Scéna, Eiffelova věž a Hundertwasserovy domy ve Vídni. Nebo muzeum Salvadora Dalího ve Španělsku. Ale do kasičky nedám ani korunu, a to na nic. Když můžou mocipáni rozhazovat peníze bez účelu, bez odpovědnosti a bez míry, já to léčit nebudu.
Tak asi můj názor.
červenec 29, 2008 14:00
Já holt na moderní umění nemám asi buňky. : Myška
Mám ráda historické styly, obdobím cca do konce 19. století. Takže blob, Tančící dům, vila Tugendhat, palác Omega (v Brně na náměstí Svobody), ... se mi nelíbí.
červenec 29, 2008 14:30
Každá doba : Milena
by měla mít nějaké moderní originální stavby. Ne aby byly z naší doby jen samé takové ocelové prosklené hrozné baráky, které se v Praze staví v každé proluce a na každém možném i nemožném místě, žádný nápad. Například dostavba Karlova náměstí. Knihovna se mě zamlouvá, stejně jako Tančící dům. Ten byl před léty také velmi kritizovaný a teď patří k vyhledávaným místům v Praze. Diskutovala bych možná o umístění knihovny. A to z toho důvodu, že Letná by podle měla být takovou oddychovou zÓnou se zelení. Stačí už ten tunel. Ale nelíbí se mě nepřehlednost situace kolem knihovny a také arogance pana Kaplického s jakou návrh prosazuje. Soutěží, kdy někdo vyhrál a pak se projekt neuskutečnil je mnoho. kolikrát už jen byla soutěž na dostavbu Staroměstské radnice.
červenec 29, 2008 14:47
No ja jsem pro neobvykle stavby, : Giussi
i kdyz tahle je uz trosku dost i na me. Tanicic dum je ale nadherny (podle me) a skvele do toho nabrezi zapada. O knihovne uz to tak jednoznacne rict nelze (zase teda podle meho nazoru).

Ale co jsem slysela nebo cetla a co mi pripada rozhodujici, je, ze v zadani pry bylo, ze knihovna ma byt nadzemni, nebot se knizkam ve sklepe diky vlhkosti samozrejme nedari. No a pokud nemam mylne informace, tak v projektu pana Kaplickeho je prave hodne prostoru v podzemi. Tak se tedy tazi, jak mohl projekt, ktery nesplnoval jednu z hlavnich podminek, vyhrat? Kdo byl vlastne v te "schvalovaci" komisy a mel-li u sebe nejaky mozek?
červenec 29, 2008 15:07
to je právě to.... : alena puntíkovaná
tady ti nikdo neřekne na rovinu co a jak. Jo- asi vyhrál...ale jaké byly další návrhy, kolik jich bylo, kdo to vlastně rozhodl a proč...nikdo neví...je to vždycky ruka ruku myje a kámoš kámošovi..nebo vyhrje ten, kdo nejvíc zaplatí atd. atd. Nechci Kaplického obviňovat, ale zdá se, že ho to vítězství něco stát muselo, když se chová tak arogantně. Anebo má mocného kámoše...kterej třeba už není tak mocnej, jak se původně myslelo. Ale lidí, z jejichž daní se to má zacvakat se nikdo nikdy neptá, natož , aby je pravdivě informoval.
červenec 29, 2008 15:17
Vím, že jsem hodně konzervativní, : mamča
ale když už je ten projekt na světě, tak bych panu Kaplickému tu zelenou obludnost nechala postavit. Když tedy vyhrál tu soutěž. smilies/wink.gif
Ale proč to nepostavit třeba v "JuděFuldě", vedle lochnesky a Ruského kola ? smilies/tongue.gif
Lochnesce by to šlo k pleti... smilies/grin.gif
červenec 29, 2008 16:32
je to des a hruza : Polarka
a nelibi se mi to vubec. A jestli tohle by melo po nas zustat, tak radeji....po nas potopa!
červenec 29, 2008 17:18
mamčo, : Ariana
dobrý nápad smilies/cheesy.gif
Nepatřím k obdivovatelům blobu, ale vedle té lochnesky bych ho snad i zkousla.
Jinak k tomu Klementinu, vždy, když tudy jdu, připadám si, jako když jsem se ocitla v jiném světě. Vyzařuje uprostřed hektického centra plného turistů úžasný poklid. Byla bych jen pro, aby se nenechalo dál chátrat.
červenec 29, 2008 20:50
Flusanec plný knih a EGA? : KITI
Před drahným časem jsem četla názory odborněji zaměřené "veřejnosti" a z toho mála,co mi utkvělo v paměti, bych vypíchla kapacitu knihovny a požární hledisko, nedostatek místa okolo stavby atd., jistě lze pro knihy nalézt vhodnější a levnější prostory. Pan Kaplický mě zajímal jen okrajově,protože jsem nevěřila,že zdravý rozum může stavby podobného charakteru vůbec připustit. Na základě jím poskytnutých rozhovorů v současné době si připadám jako v nějaké hodně černé komedii.
Zajímavější na celé věci je,jak média zaplňují naši pozornost těmito kauzami (jo a ještě ta Kuřim), jako bychom v současné době a společnosti neměli jiné a vážnější věci na starosti. To se toho kolem nás děje tak málo? Pěkně se přitápí pod kotlem,aby "výživná instantní kaše" hodně nabyla a vyplnila žaludky těch, kteří to ještě snesou. No jo no, chléb a hry. Tak ať si ten pán ještě chvíli užije pozornosti,sbalí svou dle mého mínění dostatečnou odměnu a odejde své velké ego uspokojit tam, kde pro to bude mít dost prostoru, asi na podobné projekty naše malá země ještě nedozrála. Věřím ale, že o tak schopného architekta s jeho nekonvenčními nápady bude všude velký zájem, takže nyní jeho cena ještě stoupne, nemá důvod se zlobit.
červenec 29, 2008 22:59
Já jen doufám, že Kaplického návrh : strejda
nerozdělí národ a ani Kudlanku.cz na dva nesmiřitelné tábory, jak to umí třeba ta pohvězdičkovaná politika. :-)
I když mám rád historické budovy, tato Kaplického vize - vidět trošku dál, dopředu, do budoucna, se mi líbí, stejně jako tančící dům.
Je však třeba si uvědomit několik souvislostí s odmítnutím tohoto návrhu. Bůh, už opět sedící na hradě, kdysi záhy prohlásil, že se mu tento projekt jaksi nelíbí. A od toho už se odvíjí vše ostatní. Včetně rozhodnutí radnice a konkrétně pana Béma a spol. Panu Bémovi, už bych za ten čas a za jeho řeči v médiích, nevěřil ani dobrý den. Tento servilní pán, lezoucí v božskou řiť, se jednou vyjádřil tak, za týden zase onak, ale nikdy konkrétně. Vždy si nechává otevřená vrátka. Co by, kdyby…
Další věcí jsou lukrativní pozemky na Letné, o které má eminentní zájem určitá skupina lidí. Co teď a co potom? Jak to říci národu? Jediné řešení je odmítnutí projektu a mezi lid pak vyhození částky několika miliard nad uvažovanou hranici a tím to celé spláchnout. Ovšem tady jsou ve hře prachy z pozemků... A nemalé...
Teď se zase hovoří o jedné plánované miliardě, kterou je nutné investovat do Klementina, aby splňovalo podmínky uskladnění minimálně 10 milionů svazků v klimatizovaných podmínkách, ale zároveň, investovat je tak, aby se odstranily i stávající závady, vzniklé chátráním a mnohaletou neúdržbou. Otázka zní: Bude stačit ta 1 miliarda? Už se předpokládá, že ne. A kolik bude stát pouhý projekt?
Pana Macúcha ta budova sice neuráží a trochu se mu líbí. Svatá prostato. Buď se mi líbí nebo nelíbí! To mi připomíná tu známou pohádku. Ani neoblečená, ani nahá. Ani bosá, ani obutá… Jinými slovy - stejné myšlení, jaké prezentuje ta pomazaná hlava Prahy. Jděte se vycpat, Vy nerozhodní a servilní!

červenec 29, 2008 23:42
:-))) : strejda
Tak to je mi úúúplně jedno, dá se říci, že i FUK, jestli je tento pán homo či hetero. Vadí mi spíše to, že o TOM píše tak, že ho ta stavba sice neuráží a trochu se mu líbí... Toť vše. Pán bude asi troškař a možná i obdivovatel vedení radnice. smilies/grin.gif
červenec 30, 2008 00:03
Jsem : Milena
pro jakoukoliv opravu Klementina. To je nesporné. Ale ivestovat do přestavby na knihovnu, když, že je v záplavové oblasti mě přijde fakt divný. Soustředit tisíce svazků, pěkně k vodě a doufat, že velká už nikdy nepřijde?
červenec 30, 2008 08:58
. : Míša šíša
Boha sedícího na Hradě (jak napsal strejda) dvakrát třikrát nemusím, ale ve třech bodech jsem s ním zajedno: v jeho postoji vůči EU, v nesouhlasu s uznáním nezávislého Kosova a v protestu proti umístění chrchlu na Letné.

Pro strejdu: stavba se mi ale "docela" líbí. smilies/grin.gif
červenec 30, 2008 10:58
... : bb
mně se stavba moc líbí, architektonicky zajímavá, vybočuje z průměru, z šedi, je nadčasová a originální - ale ne tam, ne jako národní knihovna ! když vidím chobotničku, vybaví se mi ilustrace z knihy o Neználkovi :-) Jsem konzervativní a Klementinum je pro mě něco posvátného, co si zaslouží úctu, péči, obdiv. Pro národní knihovnu bych si představovala něco bližšího Klementinu, než chobotnici.
Na pana Kaplického nemám názor, neb ho vůbec neznám, ani jako člověka, ani jako architekta. To, co teď předvádí, se mi na první pohled nelíbí, ale kdoví, z čeho to plyne, co je v pozadí. Jestli zadání znělo - projekt Národní knihovny, do soutěže, s tím, že podle vítězného projektu se postaví NK - tak se mu nedivím, že vyvádí, protože na tohle určitě z Anglie zvyklý není, a my se v takvém případě předvedli jako idioti. Pokud to tak bylo, tak se opět stala typická česká švejkovina - něco vymyslíme, uděláme pravidla, a když se nám nelíbí výsledek, tak dodatečně pravidla zpochybníme, změníme, a ještě se divíme, že se to tomu, kdo se těch pravidel držel a spoléhal na ně, rozčiluje. Začneme ho za to zpochybňovat, shazovat ho odborně i lidsky. My jsme prostě pro ostudy, trapnosti a diletanství stvoření.
červenec 30, 2008 14:02
Ale drzel se pan Kaplicky skutecne tech : Giussi
pravidel? Jak jsem uz psala a teda pokud nemam zkreslene informace, je v jeho projektu hodne podzemnich prostor, ktere se pro knihovnu absolutne nehodi, knihy ve sklepe nemaji co delat. Mne je na vsem divne to, ze to tak komis schvalila. Asi si ty podminky neprecetli nebo na ne pri vyberu kaslali a nechali se presvedcit tou neobvyklosti stavby. Je ale fakt, ze to uz ted p. Kaplickeho nemusi zajimat. To je problem te komise.
červenec 30, 2008 14:29
ajeeje : Jan Macuch
Podle nekterych teoretiku umeni ma dilo vyvolat kontroverzi a skandal. Kvalita se hodnoti silou reakce, nezavisle na tom je-li pozitivni. Podle techto umenovedcu je Kaplicky velky umelec. Pokusim se strucne reformulovat, oc v clanku slo - projekt knihovny neni spatny jako takovy, je dobre ozivit mesto novymi svezimi stavbami. Co je spatne jsou reakce nabubreleho jesity Kaplickeho, ktery by se mel mene stykat s povlem z lidoveho domu, retorika kterou tam prebira mu neslusi. Navic - stavba knihovny je mozna chvalyhodna, ale zda se, ze pan reditel NK ma skrytou agendu, ktera se za emotivnimi dohady o knihovne nove muze snadno schovat. Pan reditel NK byval reditelem Ceskeho rozhlasu a zasadil se o privatizaci budov krajskych redakci. Mimo jine lukrativniho domu na kolonade v Karlovych Varech. Mnozi zasvecenejsi hodnoti nektere tyto prodeje jako velmi nevyhodne pro rozhlas. Klementinum je velmi lukrativni nemovitost v centru Prahy. Po vystehovani knihovny bude volne. Bude stale ve sprave Narodni knihovny.

To strejda:

preformuluji pro vas "trochu se libi". Stavba jako takova je zajimava, obsahuje nove prvky, ma sva pozitiva. Videl jsem mnoho modernich knihoven v USA a Kanade a nektere me oslovily vice. Mam velmi rad knihovnu v Seattlu, ktera sice z venku nevypada jako futuristicka socha, zato ma velmi krasny interier, ktery je zcela podroben funkcnosti knihovny a pohodli ctenaru, presto vsak velmi krasny. Mel jsem moznost prostudovat si zadani souteze a myslim, ze mohl vzniknout navrh lepsi. Videl jsem treba zajimavy (a bohuzel neodevzdany) koncept jednoho architektonickeho atelieru, ktery pojal knihovnu jako areal ve kterem bylo misto nejen pro imitace organickych tvaru, ale i pro stromy a nebe. Proto nechci vyplytvat slova velkeho nadseni na neco, co je jen nadprumerne dobre. Ja proste neverim umeni ktere touzi jen po silne reakci a preferuji poctive remeslo. A posledni poznamka, nez se na vasi zadost pujdu vycpat: Nevyhraneny nazor nemusi byt znakem servility ci nerozhodnosti. Muze to byt proste jen selhani moderniho umelce, ktery me, zrejme jako jednoho z mala, nedonutil k extremni reakci. To by chtelo vetsi kalibr. Takze opakuji, knihovna se mi trosku libi, vase mentorovani me lehoulince prinasralo a mozna bych si dal neco maleho k snedku. Mozna. Velke reakce si rezervuji pro Rubensova platna, Bendovy fletnove koncerty a dortík Chocolathé z francouzske pâtisserie.

to bb: Dovolim si s vami polemizovat. Nadcasova stavba podle mne dokaze skloubit originalni a neotrele s pokorou k okoli. Stavba, ktera je poplatna nastupujicimu trendu a ignoruje souvislosti mista, stavba, ktera se chce tycit nad mestem jako "landmark" a podrobuje tomuto velikaskemu cili ucelnost nemusi byt nutne spatna, ale rozhodne neni nadcasova.
červenec 30, 2008 15:36
... : bb
Jane Macúchu, bohužel (pro mě) nejsem partner do fundované diskuze o architektuře, natož oponent v polemice. Diskutovat by mohl můj otec, já můžu nanejvýš vysvětlit, v čem já laik vidím nadčasovost stavby. Nadčasové je podle mě to, co jakoby plyne nad časem, není vázané ke konkrétnímu časovému úseku. To, co třeba na začátku vzbudilo i negativní emoce, mělo své odpůrce, časem se s okolím sžívá, nikoli splývá. Stavba na začátku zatracovaná, protože nejsme vizionáři a vidíme hlavně to, co je teď, najednou srůstá s místem. Až přijde jednou čas, kdy okolí kolem ní bude proměněné a stavba do něj zapadne "jako zadek na hrnec", ačkoli se narodila o pět generací dřív. A teprve tehdy lidi uvidí a ocení její kvality. Tak si myslím, že ten čas jednou pro chobotnici přijde a v tom je tedy Kaplického knihovna pro mě nadčasová. Ale jak jsem už napsala, architekt nejsem, je to jen můj pohled na nadčasovost.
červenec 31, 2008 02:40
Jan Macúch : Míša šíša
Dobře napsáno!
červenec 31, 2008 10:08
Giussi : Mikin
Pokud vim, tak v podminkach slo o to, aby byly knihy chraneny v pripade povodne. A ta na Letne nehrozi.
Jinak si myslim, ze podobne namitky ktere ma vetsina lidi proti knihovne na Letne byly treba uz pred stavbou ohavne supermoderni konstrukce, kterou chtel inzenyr Eiffel znicit krasu historicke Parize.

Pamatuji si take na cast jedne knihy panu Rady a Zaka, kdy knize Svatopluk vyslal stavebni komisi vymerit zaklady pro Vysehrad a komise byla konfrontovana podivnym muzikem, ktery rekl, ze je "predsedie clubu za Staru Pragu" a ze jim zakazuje "ohavnu modernu skatulu ze zakladau vyzdvihovati, nebot krovie ktere na Vysehrade - vrchu rastie cenu ohromnau historickau ma".........
srpen 01, 2008 19:33
Jo to se ti Míšo povedlo : wendy
chtěla jsem napsat to samo. Nejsa pražák, nevím přesně kde je která záplavová oblast, tak mě taky zaujala zmínka Mileny. A jak znám naše vedení, kdyby nedej bože zae něco, zase by to dopadlo špatně a nikdo by zase za nic nemohl a knihy zničené...
Každý sloh měl něco charakteristického. Co bude mít naše doba ?
srpen 04, 2008 13:04
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]