O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

AIDS PDF Tisk E-mail
Středa, 25 červen 2008

Byla jsem na první části předoperačních vyšetření. Až na to, že bylo příšerné vedro, to nebylo nic zlého. Sestřička Monika, velmi příjemná, mne provedla všemi procedurami a v pátek mne čeká druhá část. A také se pak i z výsledků dozvím, jestli na operaci „můžu".  Pevně doufám, že vše bude OK a já se budu moci "předložit k předělání"  :-)))

 

 

 

 

 

     Co mne celkem překvapilo, byl kus papíru, předtištěný formulář, na kterém jsem podepsala souhlas s rozborem krve na AIDS. A tak budu do konce týdne ještě tápat - jsem či nejsem nositelem viru? Pochopitelně, že v mé situaci, kdy něco podobného na 90% jistě nehrozí, nemám takový děs jako by snad měl někdo jiný. Ale spíš jsem si uvědomila, že je to asi nejspíš i z důvodu ochrany těch ostatních - lékařů, ošetřujícího personálu... A ani prý není potřeba, abych si nechala odebrat vlastní krev včas „do rezervy", prý nebude potřeba. I při tom jsem si uvědomila až téměř fyzickou přítomnost strachu z téhle obávané nemoci.

 

     Pořád platí to, co již bylo definováno před více než 15 léty, tj. 3 základní cesty přenosu HIV viru, a to pohlavní styk s nakaženou osobou (jak homosexuální, tak heterosexuální), zanesení krve a různých krevních produktů obsahujících HIV virus (transfuze, srážlivé faktory, transplantované orgány ap.) do krevního oběhu a z infikované matky na dítě (během těhotenství, porodu nebo kojením).

 

     Nové jsou akorát možnosti detekce viru v organismu, jeho kvantifikace a dynamika. Z toho plyne, že virus lze nyní u nakaženého jedince v určitém období infekce prokázat prakticky ve všech tělesných tekutinách. Kromě krve, spermatu, poševního sekretu a a výrazně menší míře mateřského mléka však pouze v takovém množství, které se pouze hypoteticky může podílet na šíření viru. Proto tedy lze virus (a hlavně protilátky proti němu) prokázat i z moči, slin, slz i potu. Této skutečnost se využívá zavedením orientačních testů na přítomnost protilátek proti HIV viru (žargonem AIDS testy), z moči a slin, které se v určité míře používají také u nás.

 

     Rizika přenosu v partnerském vztahu infikovaného a neinfikovaného jedince (na pohlaví nezáleží) jsou předmětem rozsáhlého studia již více než 15 let jak v USA, tak i v záp. Evropě. Výsledky jednoznačně prokazují, že dodržování určitých opatření, zejména zásad bezpečnějšího sexu, redukují i v těchto vztazích riziko přenosu na minimum. Podobně, ale ještě s menším rizikem je to ve společné domácnosti bez sexuálních aktivit.

 

     Takže - ne panika ani strach, ale vzít na vědomí, že ve světě žije víc 30 milionů HIV-pozitivních osob, z kterých naprostá většina o svém nakažení neví, by mohlo pomoci trochu korigovat naše často tak trestuhodně rizikové chování.

 

 

 

Závěrem motto z jednoho serveru,

který se této nemoci věnuje:

 

 

HIV a AIDS stále ovlivňují životy milionů lidí na celém světě.

Dokud nebude nalezen lék nebo vakcína,

největší zbraní v boji proti nim jsou naše znalosti.

 

 

 

d@niela

 

 

 

 

Komentáře (3)add feed
Tak tohle jsem si taky prožila - : saffron
pracovala jsem i s injekčními uživateli drog, dělala jim jednorázové testy na HIV a žloutenky, přicházela jsem do styku s použitými jehlami etc. Onemocněla jsem, začali mi nabíhat uzliny, špatné výsledky - a nezjištěné příčiny. Poslali mě na infekční na komplet testy a tam, když zjistili, kde pracuji, tak mě vyděsili k smrti, protože to okamžitě směrovali na HIV nebo žloutenku C. Na ty dva týdny čekání na komplet výsledky asi nezapomenu - i když to zní jako klišé, tak jsem si vážně zrekapitulovala celý život - jestli jsem nebyla nějak neopatrná v čemkoliv:-). Celá ta anabáze má happy end - příčinou byly zuby moudrosti smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červen 26, 2008 07:02
Ano ano to jsou situace : wendy
stojíš takhle před zrcadlem, a říkáš si : já přece ještě nemůžu umřít, ještě nejsem tak stará, ten novotvar v těle nebude zhoubný, určitě ne, to bylo nespravedlivé, ani vnoučat bych se nedočkala...ne vždy to dopadne dobře. Někdy to dopadne jako v románu Třetí poločas, jindy zase dobře.
smilies/cry.gif
červen 26, 2008 09:03
Držím palce každému, : mamča
kdo s touhle nemocí přišel do styku. Docela náhodou jsem objevila tenhle blog : http://www.e-katerina.eu/page/3/ (doufám, že Daniela tenhle odkaz zveřejní).
Z toho příběhu mladého děvčete mrazí v zádech, ale je v něm i velký kus odvahy žít, a ten čas, který je jí vyměřený, prožít co nejlíp, a ku prospěchu všech.
červen 26, 2008 11:25
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]