O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

GPS - GDĚ, PREBOHA, SOM? PDF Tisk E-mail
Úterý, 10 červen 2008

Pokud je nějaký systém primárně vyvíjen v zájmu vojenského využití, pak je jeho vývoj dotován neuvěřitelně vysokými částkami, řádově i ve stovkách milionů dolarů. Typickým příkladem, se kterým se dnes setkáváme všichni, je globální družicový navigační systém - GPS, zabývající se přesným určením geografické polohy pomocí stáda ušlechtilých plnokrevníků - satelitů.

Ty obíhají Zemi na šesti různých dráhách a nepřetržitě vysílají signály, které přijímá rozsáhlá síť pozemních terminálů.

 

 

 

 



     Zlí jazykové tvrdí, že autorem zkratky GPS je český génius Jára Cimrman, který prý po nešťastném přistání svého balónu na Slovensku udiveně zvolal: „ Gdě preboha som?" Pravda je však prozaičtější, Global Positioning Systém vyvinuli američtí vojenští specialisté pro armádu USA už v roce 1973. Vypilovaný k naprosté dokonalosti, dokáže dnes GPS lokalizovat pozici prakticky kdekoliv na Zemi s přesností do patnácti metrů. 

     Mapami GPS jsou spolehlivě navigovány tisíce automobilů v celém světě. Mocnou zbraň však dostali do rukou i majitelé firem, když bez vědomí řidičů mohou nepřetržitě online sledovat celý svůj vozový park, lépe kontrolovat činnost řidičů, včetně jejich identifikace, snadno rozlišit soukromé jízdy od služebních, a tak mít dokonalý přehled o aktuální poloze i historii pohybu a technickém stavu veškerých svých vozidel. Absolutní kontrolou mohou i značně snížit provozní náklady vozidlového parku.

 

 

     Krom navigací pro automobily přirozeně existují i navigace pro motocykly, ruční, běžecké, cyklistické i spousta dalších. A kdo má systém GPS aktivován i ve svém mobilním telefonu, za pouhých pár vteřin může zjistit, jak daleko má k hledané ulici. Jistě také ocení, kde a jak jsou vzdáleny nejbližší nemocnice, bankomat, benzinová pumpa, hotel či restaurace.

 

     A to je jistě užitečné a pohodlné, nemyslíte?

 

 


     V rukávu mám skutečný příběh ze života právě na toto téma. Můj kolega je alergický na včelí a vosí píchnutí. Společně s manželkou a dvěma malými dětmi byl na výletě hluboko v Podkomorských lesích nad brněnskou přehradou, když ho ta malá žlutá bestie píchla do krku. Vzhledem ke své alergii rychle otékal a situace už vypadala opravdu kriticky, neboť mu hrozilo v nejbližších minutách zadušení. Ale že není žádný diletant, zkusil mobilem mezinárodní nouzové volání 112. Přes satelit ho přesně lokalizovali a za chvíli až na místo samé dojela sanitka s lékařem a především s nutnou injekcí, jež mu vlastně zachránila život; pro silný otok už byl doslova u konce s dechem... Principem záchrany lidského života tu bylo precizní fungování GSM sítě a trianglová digitální lokalizace zaměřením z několika základnových stanic. Zázračný digitální svět, který nám druhdy hrozí ztrátou soukromí, mu tak zachránil život.


     Ocitli jsme se na začátku třetího tisíciletí a vyspělá digitální technika nám slouží v rozsahu, o jakém se nám ještě nedávno ani nezdálo. Je jako oheň - dokáže být dobrý sluha, ale i zlý pán. A je plně na člověku, aby techniku využíval především ke svému prospěchu.

 

 

 

anquetil

 

 

Komentáře (13)add feed
Také to oceňuji. A zvláště v noci. : strejda
I když jsem zjistil, že v silničních databázích, i v těch nejnovějších verzích, které se dají stahovat z internetu, bývají mnohdy i chyby. Např. si zadáte trasu z A do B a ono vás to najednou hodí třeba TO LEFT a vy zjišťujete, že už nejedete po silnici, ale po jakési šotolině, po úzké cestě, která je vhodná snad pouze pro lesáky. Obrátíte se, vyjedete opět na silnici, ono si to přepočítá a přežvýká trasu a za chvíli už vás baba s příjemným hlasem naviguje správně. To se mi stalo letos, kdy jsme si řekli, že se pojedeme vykoupat do Němec, do termálních lázní v nedalekém Wiesenbadu, kde můžete být i za nepřízně počasí celý den. Když mě to navedlo na tu lesní cestu - ono si to našlo vlastně zkratku na Šebestiána, (no jo, ale kdo ji tam vlastně uvedl???) řekl jsem mu, "ty jedno, blbé, nedokonalé, americké, GPS...a pohrozil jsem mu". smilies/grin.gif "Jen počkej, zající, až budeme mít ten svůj, EU systém..."
Ale jinak i samotný "prístroj", s 20 GB paměti, je vynikající mošnou paměti jednak pro MP3, ale třeba i pro fotky.
Jak se však tvoří ty databáze? To při svém stáří opravdu nevím. A proto se ptám.
Už jednou jsme tu s kolegou dali řeč na toto téma, ale nějak jsme se nedobrali k závěru, jak se vlastně "dělá ta cesta"? Jak se vyrábí? Pokud by to bylo snímáno pomocí satelitů - viz třeba NASA animace Google Earth, která je velmi přesná a podrobná, kde se však mnohé cesty a silnice ztrácejí v lesích a vynoří se pak opět někde, kam už je "shora vidět", bylo by to nepřesné, např na zatáčky, na křižovatky, na vzdálenost a pod. Pokud se však každá trasa, cesta, silnice, dálnice, projíždí, zaznamenává se vše, měří se vše, od benzínových pump až po významné památky a restaurace v té které oblasti, neumím si představit tu pracnost, tu mravenčí práci jakéhosi týmu lidí s mapováním terénu. To opravdu nevím, jak se dělá. Babo raď!
Jako ke všemu, i k tomuto systému, už homosapiens vymyslel fígle. Jsou to sice neoficiální, ale stále opravované žůžo dodatky databází, kde si můžete stáhnout pravidelně se vyskytující policejní hlídky v celé EU. Před těmi vás pak včas upozorní houkačka a na displeji se ukáže malý policajtík. To je lidová tvořivost pro blaho uživatelů. smilies/grin.gif Kdo holt šetří, má za tři! smilies/grin.gif smilies/grin.gif

červen 10, 2008 23:21
Jako tenkrat v polovine 90.let, : Layla
kdy kamaradka,jejiz manzel byl podnikatel,mela mobilni telefon. Byla na zenskem na nejakem zakroku a neco se nepovedlo,tak pomerne dost krvacela. Diky mobilu,dalo by se rict zachranila zivot. smilies/tongue.gif A zrovna nedavno jsem jela s jednou znamou v aute,co ma GPS. Ja sama jsem dost orientovana,tak jsem ji rikala,kudy kam,ale poslouchala tu bednu,ktera ji kolikrat nasmerovala upne zbytecne,kam ja bych ani nejala,protoze vim kam jet. Prvni co jsem premyslela,ze podud budou lidi GPS pouzivat,tak totalne zdementni. Ta znama je fakt zoufala pri rizeni,tak jak se pise vyse,dobry sluha,ale zly pan... smilies/cry.gif
červen 11, 2008 01:45
Měří se to ručně, je to nejen piplačka, ale taky pěkně drahé. : Lidka
smilies/smiley.gif
červen 11, 2008 04:28
Ten titulek je slovensky ? : ptery
Špatná slovenština - gdě!!! Správně je - Kde preboha som?
červen 11, 2008 06:41
Ále ty šťouro, : wendy
třeba kbelík taky vyslovuješ jako gbelík...takže neboj, nejsi v Rusku.
NAšemu starému sousedovi-houbaři, taky mobil zachránil v lese život. JAk se tu výše píše - dobrý sluha, zlý pán. Nevyčítejme technice, lidí se ptejme.
smilies/kiss.gif
červen 11, 2008 07:32
ptery : Kamila
nejsem autor, ale evidentně jde o parafrázi zkratky GPS!
červen 11, 2008 10:14
Gdery zřejmě zas bojuje o : alena puntíkovaná
samostatnost Slovenska - akorát si nevšiml, že v nesprávným státě. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červen 11, 2008 11:37
Do naší rodiny GPS už taky pronikla. : mamča
Uznávám, že pro orientaci v neznámém městě je to skvělá věc. Jen mě děsí, že celá civilizace je závislá na "baterkách". Když dojdou (ev. vypnou proud), jsme ve hvězdě.
My, co jsme jezdili BOAS, a ještě k tomu se nestydíme zeptat na cestu, nejsme ztraceni. Ale používáním GPS možná brzy zdegenerujem na úroveň většinové populace.
červen 11, 2008 12:26
preboha, čopak neznátě starého dobrého pánka Cimroša? : KVĚTA
Priatelkovia, dyk to je přeci vynález a tím pádem i název slavného českého vynálezce -

JARDY DA CIMRMANA - tím názvem mj. vyjádřil soucítění se stavem Slovenska...

červen 11, 2008 12:27
Zatím : Krakonoš
mi vždycky stačila mapa a mozek. Doufám, že tak i umřu smilies/smiley.gif
červen 11, 2008 18:50
S mozklem v hlavě a s mapou v ruce ... : wendy
krásná smrt !!!
červen 12, 2008 10:48
Jé , já jsme ti naordinovala do hlavy vedle mozku ještě mozkl ! : wendy
To budeš mít hlavu jak pátrací balon. smilies/grin.gif
červen 12, 2008 10:49
S mapou v hlavě a s mozkem v ruce! : Krakonoš
To by se to umíralo! smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červen 12, 2008 17:57
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]