O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KDYBY VŠICHNI CHLAPI SVĚTA... PDF Tisk E-mail
Středa, 28 květen 2008

Pamětníci z řad ctitelů stříbrného plátna jistě obdivně hvízdnou. Pod tímto názvem jim v roce 1955 země galského kohouta naservírovala skutečnou delikatesu - dramatický příběh o záchraně rybářské lodě „Lutèce", jejíž posádka těžce onemocněla. Kapitán volal o pomoc krátkovlnnou amatérskou vysílačkou a jeho SOS zachytil vášnivý radioamatér v severní Africe.

 

 

 

 

 

     Místní lékař podle příznaků konstatoval, že posádce hrozí smrt otravou botulinem, nedostane-li neprodleně účinné sérum. Naléhavou výzvu o pomoc zachytil radioamatér v Paříži, podařilo se mu získat sérum a okamžitě je vypravit na sever. Přes rozdělený Berlín se pak lék zásluhou amerického vojáka a sovětského policejního důstojníka, dostal včas do Norska a z letadla byl shozen do moře poblíž lodě. Lék vylovil jediný zdravý člen posádky, Arab Mohamed, a tím zachránil i celou posádku.

 


     Zmíněný francouzský film o solidaritě lidí, kteří zachránili deset neznámých námořníků, byl promítán i na MFF v Karlových Varech, kde právem získal nejvyšší ocenění - Křišťálový globus. V té době se svět zmítal ve studené válce, u nás probíhaly drastické politické čistky a vlivem rudé propagandy byla v hlavách celé naší veřejnosti zakořeněna spojitost krátkovlnného vysílání s ilegální zpravodajskou činností. Nadčasovost filmu spočívala v přesvědčení milionů diváků, že radioamatérské stanice mohou být i společensky prospěšné. A nejen to, ve jménu dobra si ve filmu podaly ruce desítky neznámých lidí, a to bez rozdílu národnosti, rasy i náboženského a politického přesvědčení.


     Uplynulo půlstoletí. Padesát let, které jsou ve vývoji lidstva zcela určitě zanedbatelné. Ale věda a technika za tu dobu učinily obrovský krok vpřed. V naší slovní zásobě se objevil pojem digitalizace. V sázce byla nejdřív digitalizace veřejné telefonní sítě a telekomunikace jsou už plně digitalizovány. Televizní a rozhlasové vysílání sice ještě z velké části fungují analogově, ale z líhně kabelových společností už vzlétly první vlaštovky převodu analogového signálu na digitální. Ten už nedočkavě přešlapuje před našimi dveřmi a čeká na svůj boom v druhé polovině letošního roku.

     Někdejší klasické fotoaparáty a kamery byly vytlačeny digitálními s vysokým rozlišením a rychlým přenosem dat. Ze svého fotoaparátu Canon nafilmuji videosekvenci i se zvukem a už za pouhých pár minut se na ni prostřednictvím internetu dívá můj známý až kdesi v Austrálii. Jasný důkaz, že i ty nejsmělejší sny vzaly za své...

 

    

     Strmý rozvoj počítačové techniky a příjemný propad jejích cen způsobily hotovou invazi počítačů do našich domácností. Celosvětová síť internetu nám otevřela dveře do největší knihovny světa, která se svými miliony webových stránek je nepřebernou studnicí aktuálních informací, vzdělání i zábavy. 

 

 

     Lišák internet vypálil rybník i mobilním společnostem, když přes messengery lze zcela zdarma komunikovat s celým světem....

 

 

anquetil

 

 

 

Komentáře (5)add feed
Nicméně : Vodoměrka
radioamatéři nevymřeli, jsou a doufám, že i budou nadále... protože jsou to příjemní, milí a ochotní lidičkové... smilies/smiley.gif smilies/wink.gif
květen 28, 2008 11:55
Ó děkuji, Vodoměrko, tolik milých slov naráz potěší. : strejda
smilies/cheesy.gif
A jestlipak víš, co jsi mi tím připomněla? Že mi propadla koncese. Já to věděl, že pro samou práci nebudu mít čas ani umřít. Kdo si to má taky pamatovat. Jednou je to občanka, pak zase pas, řidičák, všechno se furt mění...nic není na furt!
Ale zkusím zavolat na ČTU, tam byla taková hodná paní, paní Bočková. Zesmutním, poprosím a uvidíme co se dá dělat...
Takže dík!
květen 28, 2008 22:26
No jo, Strejdo, : Vodoměrka
zatracená koncese... no tak co, požádáš o prodloužení, zaplatíš poplatek a bude to? Myslím, že nejsi jedniný, ani první ani poslední... hahaha... tohle je časté téma, když se pár postižených jedinců sejde... to už jsem slyšela tolikrát... smilies/smiley.gif smilies/wink.gif
květen 29, 2008 10:48
Hlásím se z řad radioamatérských : wendy
jsem sice pasivní uživatel, aktivista je manžel. Kolkkrát už jsem slyšela nadšené výkřiky od přístroje : "Právě jsem se spojil s Urundi Burundi! Čekám na expedici z Himálaje! Mám příležitostnou!" Dráťáci blázniví...Co se pomoci dotýče, vždycky mě dojmou situace, kdy cizí lidé jdou pomáhat cizím lidem a to tak, že zcela obětavě. Ať už se jedná o trosečníky, tsunami nebo kobylky. Jsou zkrátka situce, kdy se lidé chovají tak, že dělají svému názvu homo sapiens čest.
smilies/kiss.gif
květen 29, 2008 10:49
Zavádějící reklama.... : plch
V článku jsou vyzdvihovány jen klady digitální techniky,ale ani slovo o jejích záporech. Příklad:
kde se v analogovém záznamu objeví "drop out",tedy chyba záznamu zvuku nebo obrazu (prasknutí,
mrknutí obrazu a pod.),tam celý digitální záznam zkolabuje. Analogový záznam lze tedy přes případné drobné chyby sledovat,digitální nikoliv. A chvála Internetu a jeho záplavě informací?
Každý uživatel Internetu z praxe ví,jak dalece jsou jeho informace pravdivé a seriozní....
leden 23, 2016 23:50
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]