O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VÝZNAM BAREV - ZELENÁ PDF Tisk E-mail
Neděle, 25 květen 2008

Nad topolem podél skal, zelený mužík zatleskal... znáte, že? V tomto případě zelená nic dobrého nevěstila a všechna ostatní, podobně zbarvená havěť (různé jezinky, bludičky atd.) taky moc kladného nepobrala a veskrze nám, nebo našim oblíbeným hrdinům ráda škodí. Zelená je barvou zlých duchů a démonů, zelený vodník s mokrým šosem loví dušičky ...

 

 

 

 

 

 

a strašidlům kosmického věku, Marťanům, co unášejí občany z naší planety, aby ve svých kulatých korábech na nich prováděli ty nejzvrhlejší pokusy, dává lidská fantazie obvykle podobu ošklivých zelených mužíčků. Kdekdo může zezelenat závistí a takový greenhorn, nebo chcete-li zelenáč, dostal svůj název nejspíše od barvy nezralého ovoce. Samozřejmě, existují  výjimky, ale ty i v tomto případě jen potvrzují pravidlo..

 

 

I přes to zelená je dobrá - jarní, voňavá, svěží..

Pokud je vaší barvou nejoblíbenější,

tak následující řádky jsou

hlavně pro vás:

 

 

 

     

     Ten, kdo dává přednost této barvě, bude zřejmě za všech okolností stát na svém a nezalekne se žádných překážek. Má sklon pečovat o druhé, ale také je rád ovládá a kontroluje. Touží po obdivu a uznání. Zelenou volí lidé stateční, houževnatí, ale také umínění a málo přizpůsobiví - ti, co se o nich říká, že jsou schopni "jít hlavou proti zdi".

 

     Díky spojitosti s přírodou symbolizuje zelená barva ekologická hnutí např. Greenpeace, do svého názvu si ji vybrala i jedna z našich politických stran.  Zelená je také tradiční barva islámu. Zelená barva se také používá na semaforech jako signál volno. Kvůli schopnosti kamufláže je tradiční barvou vojenských uniforem.

 

     Zelená byla rovněž barvou řecké Afrodity, zrozené ze zeleného moře, i barvou staroitalské bohyně jara Venuše. Višnu, indický bůh udržující svět, vystupuje v jedné ze svých avatár, převtělení, jako zelená želva. Aztékové vkládali mrtvým panovníkům do těla místo srdce zelený kámen chalchihuitl, symbol znovuzrození, egyptští mumifikátoři používali ke stejnému účelu posvátného brouka skarabea zhotoveného ze zeleného drahokamu smaragdu.

 

     Ona totiž tahle barva byla vždy symbolem života, svěžesti a mládí, přírody, jara a naděje a v tom se shodovala všechna náboženství, víry a kulty. Každé zelené jaro ujišťuje člověka, že smrt byla zažehnána, že se znovu obnoví život. Je to barva symbolizující naději, mládí, bezpečí a jistotu. Má vliv na city a lásku, a také může ovlivnit lidské ego. Zelená barva posiluje vztah k vnímání krásy. Může působit teple i chladně. Je tichá, vyrovnaná, ochraňující a hrdá.

 

     Poukazuje na princip přirozeného, zdravého růstu a schopnost vyživovat rostoucí věci. Jde o symbol matky přírody samotné. Zelená, taková až brčálově tmavá, s hnědým nádechem, stejně jako krásná zeleňoučká a svěží jako jarní louka.

 

 

     Že barva trávy a lesa má na lidskou psýchu uklidňující účinky, potvrdí každý, kdo o víkendech pravidelně uniká před městským ruchem do přírody. Vždyť zelená působí příznivě nejen na naši náladu a nervovou soustavu, kterou nenásilně léčí a hýčká, ale také prokazatelně svědčí našemu zraku, srdci a krevnímu oběhu, snižuje napětí a celkově harmonizuje organismus.

 

 

 

 

     Protože nám v interiéru evokuje přírodu, usnadňuje regeneraci sil a zlepšuje soustředění. Má výjimečnou schopnost pocitově zklidnit hlučné místnosti. Tyto přednosti ji předurčují k použití v pracovnách, knihovnách nebo ložnicích a relaxačních místnostech, kde je významnou a dosud podceňovanou konkurentkou modré.

 

     Zelená, ačkoliv patří do skupiny studených barev, nepůsobí tak chladně jako modrá. Protože vzniká kombinací modré se žlutou, má v sobě znatelně více tepla. Obě tyto studené barvy jsou pasivní, meditativní a klidné, prostoru dodají lehkost, svěžest a eleganci.

 

 

     A tak, je-li vám občas ouzko, proč se nenechat poléčit samotnou matkou přírodou? Není nic jednoduššího, než se vydat ven, tam kde roste tráva, šumí stromy.

 

     Starosti velké a malé nechte doma, otevřete oči dokořán a nechte se léčit. Zelené je přeci všude dost a pro všechny.

 

 

 

 

 

Pokud jste se v této barvě našli - výborně, pokud to bylo šlápnutí vedle - nevadí. Bylo by moc škoda na zelenou zanevřít, zelená vám totiž může pomoci vyléčit nejeden tělesný neduh.  Moc dobře se osvědčuje při nervových potížích, pakostnici, bronchitickém kataru a černém kašli. Mimoto působí pozitivně na tvorbu kostí, posiluje kůži, napomáhá při léčení ekzémů. Zmírňuje srdeční bolesti, působí kompenzačně při vysokém krevním tlaku, projevech vyčerpání a malátnosti. Užívá se také při vředech, cystách a očních onemocněních. Rovněž poruchy spánku se dají zelenou barvou příznivě ovlivnit. 

 

Paula

 

 

Význam barev - fialová

 

 

 

Komentáře (11)add feed
mám ráda zelenou : alena puntíkovaná
asi budu bludička, vodník nebo mimozemšťan.
květen 25, 2008 19:05
jéje, ta je roztomilá, : ivanka
to je správná bludice smilies/smiley.gif)))
květen 25, 2008 19:53
jeeej Paulinka : Sipik
Ahoooj, ja som myslela ze si uz zanikla niekde na webe. To som rada ze tu este pobehujes, dakujem ti za podporu ked som bola tehulka, ex-brusko uz ma 4 roky a je riadna drzka. Ozaj, ja sice v zelenej vyzeram ako zaplesneta, ale inac ju mam rada, hlavne tu jasno zelenu farbu prave puciacich stromov a jarnej travicky, to vie potesit smilies/grin.gif
květen 26, 2008 00:07
Sipi, co já vim, tak Paula : ivanka
má tři ex-bruška... teď čerstvé chlapisko smilies/grin.gif
květen 26, 2008 09:23
zelenou mám moc ráda : Inka
a vůbec téměř všechny její varianty, sluší mi mám totiž velké zelené oči a dlouhé blond vlasy, kdysi dávno když jsem dělala ještě v projektovém atelieru, tak tam kamarád Marco měl takové obrovské pastelky s kterými maloval návrhy a když se naslinily, tak jste se s nimi mohly namalovat jako s očními tužkymi, měl jich úžasnou škálu barev, chodila jsem si tam po ránu doladit barevné oční linky. Pamatuju se jak jsem si malovala linku nahoře na víčku krásně modrou a dole pod očkem zářivě zelenou t komu jsem měla syté mordý svetřík a zelenou minisukni a modrými botkami na vysokém podpadku....bylo to super extrémní. Bohužel ten popis na mě sedí, miluju jaro když se vše okolo zelená, miluju přírodu, zelená mě uklidňuje smilies/wink.gif smilies/wink.gif
květen 26, 2008 11:58
pro Sipik : Paula
to musí být nějaký omyl, před čtyřma rokama jsem ještě ani náhodou nevěděla, že nějaká Kudlanka existuje, sorry

Mám teď čerstvé skoro tříměsíční chlapisko a to doslova smilies/grin.gif
květen 26, 2008 17:41
Tak tohle je pravda pravdoucí, : strejda
zvláště ten odstavec, začínající slovy Že barva trávy a lesa má na lidskou psýchu uklidňující účinky. To mohu podepsat.
Od té doby, co žiju v přírodě, mám mnohem lepší náladu. Skoro nic mě nerozhází. Ani Puntíkovaná s jejím odporem k nám, kteří máme "přístroj", ani Toulavej s jeho láskou k vládnoucí straně. Snad jen manželka, když mi omezuje kouření nebo mi nutí vitamíny. Herr Gott! Zrovna včera jsem posekal zahradu, sedl jsem si na lavici, otevřel si pivko a zkoušel jsem spočítat všechny odstíny zelené. Nepodařilo se mi to. Když jsem pak zalil, bylo jich opět víc. A krásně přecházely od tmavé až ke světle zelené, na právě vyrašených koncích jehličnanů. Do toho všeho pár žlutých kytek, klubající se starorůžovo červená poupata rododendronu - no nádhera.
Ta zelená množina barev by se dala krásně nazvat barvou jara. smilies/cheesy.gif
květen 26, 2008 22:30
pre Paula : Sipik
Ach jaj smilies/angry.gif smilies/cry.gif takze som Paulu nenasla... teda ano, ale inu... Ako to zvladas este sa aj surfovat po webe s takym malym kuriatkom? Ja som v tom case bola rada ze vladzem dychat. Alebo je to praxou??
květen 27, 2008 09:10
no vidíš, Inko, : bb
já mám taky zelené oči, dlouhé černé vlasy, ale trávová zeleň mi vůbec nesluší
jen modrozelené - tyrkysová apod. , a žlutozelené - limetková
květen 27, 2008 13:19
no to já bych na sobě : Inka
zase neustála fialovou v jakékoliv podobě.
květen 27, 2008 15:02
... : bb
to ti radí intuice dobře, blondýnky v ní vypadají strašně - nezdravě, vybledle, nesympaticky
můj kamarád, co si rád utahuje z blondýnek, říká, že asi proto, že to je duchovní barva :-))
já vypadám strašně v tmavší modré, která naopak velmi sluší mé blond sestře
květen 27, 2008 21:31
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]