O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

OCELOVÁ STRUNA ... PDF Tisk E-mail
Úterý, 06 květen 2008

Jedna celkem drsná historka, která už setsakra dlouho koluje sítí, nás varuje před vrahem.. Huuuu... Ani bych už nespočítala, kolikrát jsem ji v nejrůznějších variantách dostala... Přitom se jedná o historku smyšlenou, rozšířenou po celém světě dokonce od 70. let 20. století a vedle ústního přenosu předávanou  v médiích i právě pomocí internetu.

 

 

 

 

 

     Jedna znama byla nakupovat v hypernove v Pruhonicich, asi v devet vecer. Kdyz skladala veci do auta, prisel za ni chlapek - seriozni pan kolem padesatky, v obleku, s diplomatkou. Ze pry tam mel nejaky jednani a bohuzel mu ujel posledni autobus, tak jestli by ho nevzala na Opatov, pokud jede tim smerem. Ona rekla ze ne, at se nezlobi a manik jako ze OK, ze nevadi, ze to chape.
Kdyz odjizdela, tak tam porad jeste byl, takze se ji ho zzelelo a vzala ho.


Manik hodil diplomatku dozadu a nastoupil. Kdyz zastavili na krizovatce na cervenou, zeptal se, jestli by ji nevadilo, kdyby si radsi sednul dozadu, ze pry se mu dela vepredu spatne. Kdyz vystoupil, blikla zelena, ona najednou asi dostala strach a proste mu ujela.


     Doma to vypravela manzelovi, ten ji samozrejme vynadal, ze je uplne blba, ze ho tam tak nechala a co ted jako s tou jeho taskou.. Tak jeli na policii, at to treba predaji oni, nebo neco. Policajti tu diplomatku otevreli: Nebylo v ni vubec nic, jen rukavice a ocelova struna.

 

 



     Tento fiktivní příběh, který se ve skutečnosti nikdy nestal, je jednou z nejrozšířenějších současných pověstí (urban legend, contemporary legend), mezinárodní folkloristikou označovanou jako The Killer at the Backseat (Vrah na zadním sedadle). Tato fiktivní pověst je rozšířená po celém světě, nemá žádný reálný základ a je pouhým produktem kolektivní masové hysterie. Odráží pouze kolektivní obavy a strach moderní společnosti z násilné kriminality.

     Poprvé zachycena v USA v 60. letech 20. století, od 70. let je známá i ve Velké Británii. V české ústní tradici jsou verze této pověsti známé již od 80. let 20. století. Konkrétní varianta, ve které používá fiktivní vrah škrtící strunu, byla poprvé zachycena v letech 1996-1998 na jižní Moravě, lokalizace příběhu do okolí hypermarketu je známá od konce 90. let 20. století.

 

     V současnosti je vyprávěna o desítkách míst po celé České republice, na kterých se údajně měla odehrát (Praha, Brno, Mladá Boleslav, Ostrava...). Celý příběh je samozřejmě smyšlený a jedná se o typickou ukázku moderního strašidelného folkloru, současné obdoby starobylých mýtů a legend.

 

 

 

d@niela

 

Komentáře (7)add feed
Já bych spíš řek, že to byl kytarista : NČ
kterýmu zrovna při hraní prdla struna E a von si pro ni jen sjel domů.
Ho tam klidně baba nechala bez struny.
květen 06, 2008 07:07
no fujtajbl : alena puntíkovaná
toholeto určitě patzří mezi tzv. nové pověsti české.,.. je jich spousta a jeden větší horror - nebo taky legrace - než druhej.
květen 06, 2008 12:49
NČ : Struny se dají krom hudebního a škrticího, použít i na jiné účely. : mamča
Zrovna nedávno moji synkové vyřezávali okno z auta (vlastního). Existuje na to speciální struna. Tu ovšem někam zabordelili, tak mi vysápli rezervní kytarovou strunu A, a šlo to jako po másle.
Třeba byl ten člověk autosklenář - specialista, a ta baba mu odvezla pracovní nástroj. smilies/wink.gif
květen 06, 2008 15:14
Já mám nejraději tu... : Káča
...jak se v jakési pokojové kytce začali nekontrolovaně množit exotičtí a vysoce jedovatí pavouci (stalo se švagrové jedné známé od kolegyně mojí tchyně).
květen 06, 2008 15:54
Káča : Nemá si kupovat exotické kytky. : mamča
Kdyby si švagrová sestřenice kolegyně tchýně koupila obyčejnou voděnku, tak se jí to nestalo. smilies/cheesy.gif
květen 06, 2008 16:09
jo, a : mura
ve spicce bananu zije strasne nebezpecny cervik smilies/smiley.gif
květen 07, 2008 08:26
... : Dáša
Ha, tuhle verzi neznám, musím si ji zapamatovat. Většinou to bývá tak, že dívka dostane strach, ujede mu a zajede k nejbližším policajtům. To potom - samozřejmě - objeví tu vraždící strunu.
květen 22, 2009 16:23
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]