O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ARCHIV - JAK SE VLASTNĚ DĚLAJÍ DĚTI? PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 08 květen 2008

Debatu na toto téma vyslechla paní má včera v tramvaji. Dva studenti mateřské školky řešili problém vzhledem k věku poměrně fundovaně, jen se nějak nedokázali přesně shodnout, jestli si musí lehnout tatínek na maminku nebo maminka na tatínka a jak moc přitom musí být oblečeni.

Svůj spor předložili paní učitelce, která jim s moudrostí vlastní mnohým učitelům na mnohých školách všech stupňů, sdělila, že děti nosí čáp.

 

 

 

 

      Jistěže tramvaj není nejvhodnějším prostředím pro přednášku o dělání dětí, bohužel se mi ale zdá, že pro některé „vzdělavátele" není vhodné prostředí zřejmě nikde. Když mi manželka tu historku vyprávěla, oba jsme si vzpomněli na základní pedagogickou poučku, že dětem se dá vysvětlit v podstatě cokoliv a oni to pochopí a akceptují, pokud je vysvětlení přiměřené jejich věku. A báchorka o čápech podle mě není především přiměřená tomuto století. 


     Pochybuji, že paní učitelka si později udělala čas a pokusila se uvést ve vhodnější situaci ,záležitost na pravou míru". (Ale můžu se mýlit, už se staly divnější věci, například když Bobošíková kandidovala proti Dolly Buster; kdo by to byl kdy řekl, že se tyhle dvě stanou soupeřkami), ale to jsem dost odbočil...  Docela by mě zajímalo, jestli mají učitelé v mateřských školkách nějaký pokyn, jak dělat z dětí blbce, nebo jestli to byla soukromá iniciativa této konkrétní  „pančelky". 

 

     Hodně jsem si lámal hlavu, než jsem si vzpomněl, jak jsme v tomhle věku odpovídali na podobné dotazy našim dětem a přitom lámání se mi vybavilo, že naše dcera nás podobných rozpaků ušetřila. Ačkoliv, vlastně nás jen přivedla do jiných. Stalo se to, když jí táhlo na devátý rok. Šel jsem s dcerou do knihovny a jak mám ve zvyku, skoro hodinu se toulal mezi regály. Ne, že by knihovna byla tak velká, jen já jsem strašně vybíravý. Když jsme měli vybráno, ,jen letmo jsem zkontroloval, co si půjčila dcera. Mimo jiné, jakýsi komiks. Neručím za název „Petr, Ida a miminko", ale ručím za to, že byl švédský. Na zadní straně sešitu jsem zahlédl jakési varování. Přelétl jsem jej očima, pak jsem sešit otevřel, a na straně 76 bylo úplně všechno a bylo to popsaný. Jednalo se o komiks , který ve Švédsku  kupují rodiče dětem před narozením sourozence. Vysvětlení zde podané bylo vkusné, neucintané, svým způsobem věcné  a nevynechalo ani orgasmus.

 

     Divím, se, že to tu někdo prudérní nezrazil a kdoví jestli se dílko dočká dalších vydání, nebo jestli tiše nezmizí z regálů a už se nevrátí. Přesto se přiznám, že v první chvíli jsem se zarazil a řekl dceři, že možná bude lepší, když si tu knížku napřed prohlédneme s maminkou. A moje dcera, přímo před vyvalenými zraky obou knihovnic, opáčila, že nechápe proč, poněvadž knihu četla už loni a půjčuje si jí proto, že se jí hodně líbila.  Zatvářil jsem se poměrně nejapně, podrbal se ve zbytcích vlasů a odvětil :  „Aha". Nic jiného se dělat nedalo.

 


      Díky modernímu švédskému přístupu a asi i díky tomu, že kniha nějak proklouzla cenzurou, jsme byli ušetřeni jedné rodičovské povinnosti, která se tak u nás omezila na otázku, ,jestli v knize něčemu nerozuměla. Řekla, že rozuměla všemu a tvářila se skoro dotčeně. Někdo by v tom mohl vidět předčasnou pubertu. Dnes dceři táhne na čtrnáct a zatím se nezdá, že by ranná četba švédských textů na ní zanechala nějaké následky. Vlasy si barví na rozumné barvy (žádná zelená) , netouží po piercingu na žádné části těla, pokud kouří trávu, tak to velice dobře tají, ani cigarety se mi neztrácejí - zkrátka, docela přijatelný teenager.

 

     Uvidíme, jestli se nevyskytnou nějaké neblahé projevy později. Můj strýc mi už od jejího narození říkal : „Malý děti, malý potíže". Když bude hodně zle, pořád ještě můžu žalovat toho nakladatele...

 

 

 

Martin Marx, Praha

 

 

 

Komentáře (11)add feed
hahahaha : alena puntíkovaná
já řešila porod a přicházení děti na svět u Lvice Elsy - je tam scéna, kdy rodí gazela a já říkala dětem:"Tak a teď dávejte oba pozor a pečlivě se dívejte - přesně takhle přicházejí na svět všichni savci - kočičky, pejskové, zajíškové, telátka, hříbátka, opičky, malý děti, myšičkyx, veveřátka - no prostě všechna mláďátka." a bylo. Když došlo na pubertu, moje kamarádka Ivana zakoupila svým synkům knihu Pondělíčkové Mašlové a Pondělíčka Mašleho "Dospíváme v muže", i já jsem si příla, ab y si moji synci tu knihu přečetli, ale znala jsem své pappenheimské. Nařídila jsem staršímu Ivaninému synovi, aby tu knihu k nám propašoval na holém tělě, s tím, že ji já v žádném případě nesmím ani okem spatřit a děsně tajdův ji půjčit Mirkovi (tomu staršímu) s tím, že když to udělá dostane velkou čokoládu, jestli to neudělá, vím o jeho různých průšvizích, které v případě nutnosti prozradím jeho otci. Za dva dny jsem knížku manželů Pondělíčko-Mašlových našla ohmatanou a očtenou, pečlivě zastlanou v posteli. Koupila jsem tedy velkou čokoládu a věřila, že chlapci jsou náležitě poučeni. Dneska si říkám, jestli jsemse na to tenkrát neměla vykašlat - chlapcům již táhne na čtyřicítku a vnoučátka v nedohlednu. Člověk se nemá do přírody moc montovat - může se mu to pěkně vymstít.
květen 08, 2008 10:20
Aleno, jestli ono to nebude tím, : mamča
že chlapci sice za pomoci literatury dospěli v muže, ale o zodpovědném otcovství tam nebyla ani zmínka. To by chtělo nějakou jinou knížku, a HLAVNĚ, ze zorného úhlu synů odstranit všechny nevychované spratky, kteří působí antikoncepčně.
Můj syn s přítelkyní občas hlídá kamarádům jednoho úžasného pohodového mrňouse, a vypadá to nadějně... smilies/wink.gif
květen 08, 2008 10:52
jinak "JAK SE VLASTNĚ DĚLAJÍ DĚTI? " : mamča
No přece radostně ! To je ten nejpříjemnější okamžik, pak už jsou to skoro samé starosti. smilies/cheesy.gif
květen 08, 2008 10:58
no já se tenkrát bála, : alena puntíkovaná
abych nemusela synky dávat zplnoleťovat - dneska si říkám, že jsem se bála neopodstatněně, kdybych se na to vykašlala, tak už jsem třeba mohla být prababička. Jedna mohle spolužačka, co se musela vdávat v šestnácti už jí je.
květen 08, 2008 11:37
No vida : Žirafička
jaké jsou dneska možnosti, já si to musela najít sama. Během času. A úplnou pravdu jsem zjistila až někdy kolem plnoletosti... To už je dáááááávno smilies/smiley.gif
květen 08, 2008 18:53
Kdyz byl synek malej, : Cesky
meli jsme malou cubinku, ktera mela nejmin jednou za rok mlady... takze nebylo moc co resit, synek mi obcas i pomahal u porodu smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
Diky tyhle maly pejskovy teda docela urcite biologicky nevzdelanej nebyl...
květen 08, 2008 20:37
jo to jsem učila děti ve Slapech angličtinu : alena puntíkovaná
a jednou jsme šli ze školy domů a míjeli jsme domek s plochou střechou, u na níž byl tzv. kočičí sněm - najednou se jeden kocour rozhoupal a šek s nejbližší kočičkou dělat "směšné pohyby" - a dwětui volaly - podívejtese paní učitelko - von jí dělá koťátka. Takže děti ve Slapech nad Vltavou jsou dobře proškoleny.
květen 08, 2008 21:14
Já jsem si poměrně dlouho myslela, : Káča
že děti vznikají polibkem u svatebního obřadu. Pravda, problém narození druhého, třetího a dalších dětí to příliš neřešilo, ale se svou teorií jsem byla celkem spokojená. Asi ve druhé třídě přišla na řadu Pondělíčková-Mašlová a za další rok barevné a bohatě ilustrované Lidské tělo a bylo jasno...nejvíc nás devítileté slečny vystrašila menstruace. Celkem vážně jsme diskutovaly o tom, jak naše spolužačka Alička vyřeší s tatínkem (maminku neměla) tuhle prekérní situaci. Na jednu stranu cítila povinnost mu takovou závažnou událost oznámit, na straně druhé si lámala hlavu, jak to vysvětlit někomu, kdo nemá o fungování ženského těla nejmenší potuchy (což jsme o mužích tak nějak automaticky předpokládaly).
květen 08, 2008 23:18
když jsem čekala synka, : Inka
dceři Dášence byli dva roky a ptala se mně jak se bratříček narodí, řekla jsem jí tenkrát, protože jsem měla strašně velký bříško, že pupík je uzlík a ten se rozváže a miminko se vyndá. Nějak to zůstalo v rodinném povědomí a dodnes se tomu oba smějí: "no přece Marťo to je jasný, maminka rozvázala ten uzlík na pupíku a vynadala Tě ven" smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif
květen 09, 2008 11:06
Ten skvělý komix : Lidka
jsem dostala od kamarádky při narození prvního syna. V průběhu let mi komix někdo nevrátil, to se skvělým knížkám stává. A tak oba kluci byli odmalinka vzděláváni ve všech choulostivých otázkách. A velmi brzy potvory vycítily, že když se ptají mě, tak to není taková sranda, jako když se ptají babičky. Ona se tak skvěle červenala i při velmi nevinných otázkách a když došlo na tvrdší zboží, tak radši opouštěla bojiště smilies/wink.gif Na mě to pak zkoušeli taky, ale doběhli mě jen jednou, když se mě v dálkovém autobuse velmi hlasitě začali vyptávat, jak se dělají dvojčátka. Nevím proč, ale poslouchal tenkrát celý autobus. smilies/grin.gif
květen 09, 2008 19:25
... : bb
mé dceři byly taky 2 roky, když jsme čekali jejího bráchu. Když mu byl asi rok a jí tři, byl u nás jednou švagr. Přišla na to téma nějak řeč a on malou škádlil a ptal se, zdalipak víš, kde se brácha najednou vzal? Vím, vyrodil se mamince z břicha, hlásila hrdě a hned předvedla - plácla sebou na záda, na břicho položila medvěda, šup a medvěd se "vyrodil" na svět. Takhle, pravila, a bylo. Ale strejda zase: no to jo, ale jestlipak víš, jak se tam do břicha k mámě ten brácha dostal? Pyšně jsem čekala, jak malá převypráví nesčetněkrát omletou povídanku o semínku, co zasel tatínek mamince do bříška, když ji měl rád a oba chtěli další takové báječné škvrně, jako je ona, a semínko rostlo a rostlo atd.
Hmm...koukla malá na bráchu...To teda nevim, jak ho tam narvali, on má strašně velkou hlavu!
květen 10, 2008 03:10
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]