O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BOLEJ NOŽIČKY, BOLEJ? PDF Tisk E-mail
Pondělí, 15 duben 2024

Když vás často trápí pocit unavených nohou, případně máte k varixům genetické dispozice nebo se začínají objevovat jejich první známky, nenechávejte vše jen na lékařích. Stačí si osvojit několik jednoduchých zásad, které mohou již existující potíže zmírnit nebo jejich vzniku úplně či částečně zabránit. Když přijdete po dlouhém náročném dni domů, na chvíli si lehněte a nohy si natáhněte nahoru na úroveň srdce. V této poloze zkuste vydržet ideálně půl hodiny. Díky tomu umožníte odtok krve, která se celý den v namáhaných končetinách hromadila.

 

 

Křečové žíly jsou onemocnění, na kterém má z 80 procent vinu genetika. Pokud se s žilní nedostatečností potýkali rodiče a prarodiče, s velkou pravděpodobností postihne i jejich potomky. Ženy jsou ke vzniku křečových žil náchylnější než muži. Souvisí to s těhotenstvím, porody, hormonálními změnami i anatomickou stavbou pánve. Pohled na nohy protkané nateklými žilami pěkný není, ale ani zdaleka nejde jen o estetický problém.

 

Neléčené žíly hrozí závažnými zdravotními komplikacemi. Záněty povrchových i hlubokých žil, kožními problémy, krvácením z otevřených žil, bércovými vředy, trombózou i život ohrožující embolií. Podceňovat počáteční projevy nemoci, mezi které patří noční křeče, klidové bolesti lýtek, otoky, výskyt pavučinkových žilních metliček či svědění vystouplých žil (nikdy je neškrábejte, mohou začít krvácet) se nevyplácí.

 

Chirurgické řešení, které je vhodné pro hodně postižené žíly, známe už sto let. Spočívá v tom, že se na noze udělá pěti až deseticentimetrový řez, kterým se pak nefunkční žíla podváže a odstraní. Zákrok se provádí buď od třísla do podkolenní jamky, nebo od podkolenní jamky k bérci. Vše v celkové narkóze pacienta. Tuto metodu hradí pojišťovny, ale velkou nevýhodou je několikatýdenní pracovní neschopnost a dlouhá rekonvalescence. Přesto se tato klasika uplatňuje stále.

 

 

 

 

 

 

 

Tady je nášup dalšího cvičení…

 

Cvik č. 1

Lehněte si na měkký povrch a obě nohy zvedněte do vzduchu. Pozorujte barvu dolních končetin – jakmile se změní v bělavou, pomalu nohy položte na podložku a posaďte se. Vyčkejte, až se narůžovělý odstín navrátí zpět. Poté si znovu lehněte a několik minut odpočívejte s nohama ve stejné rovině, jako je vaše hlava. Cvičení několikrát opakujte.

Cvik č. 2

Položte se na záda a zvedněte obě nohy nahoru. Jednu končetinu natáhněte směrem k obloze a druhou pokrčte v koleni. Současně vyměňujte pozice nohou – pohyb je podobný jízdě na kole. Důležité je nohu směřující nahoru vždy úplně natáhnout.

Cvik č. 3

Lehněte si na podložku nebo si dejte pod boky polštář. Jednu nohu natáhněte do vzduchu, druhou pokrčte v koleni a pomocí paží si ji přitáhněte k hrudi. Začněte kroužit kotníkem pokrčené nohy, pravidelně měňte směr rotace. Tento pohyb provádějte asi 30 sekund, poté vyměňte končetiny a cvičení zopakujte.

Cvik č. 4

Postavte se na schod vysoký maximálně sedm až deset centimetrů. Zaujměte pozici tak, aby paty přesahovaly přes hranu schodu, a váhu přeneste na bříška nohou. Pomalu přejděte do výponu na špičkách. Vraťte se zpátky až do pozice, kdy paty budou lehce pod úrovní schodu. Měli byste cítit lehké protažení lýtkových svalů. Pokud máte problém s rovnováhou, přidržte se zdi či jiného pevného bodu. Vše opakujte 40krát.

Cvik č. 5

Běžte na pomalou procházku nebo si zaplavat. Třicet minut podobného lehkého pohybu čtyřikrát týdně vám pomůže zlepšit příznaky křečových žil.

 

Velmi účinné je střídání teplé a studené sprchy.

Doma si můžete vyrobit i tzv. Kneippův chodník. Napusťte si dva lavory – jeden se studenou a druhý s teplou vodou, vložte do nich oblázky a v pravidelných intervalech střídavě přešlapujte.

 

Zaměřte se také na stravu bohatou na vlákninu, bioflavonoidy a rutin a do svého jídelníčku pravidelně zařaďte pohanku, červenou řepu, luštěniny, rýži, citrusové plody a zeleninu obecně.

Naopak se pokud možno vyhněte smaženým a tučným jídlům a velkému množství sladkostí a soli.

 

 

 

Co vy na žíly používáte?

Máte nějaké zázračné mazání?

 

d@niela

 

Komentáře (0)add feed
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]