O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

CO MOŽNÁ NEVÍTE - MYŠ PDF Tisk E-mail
Pondělí, 04 prosinec 2023
Jedna dnes už běžná součást našich životů, počítačová myš, je už setsakra stará. No, třiašedesát let je dost, ne? Potvůrka, se kterou jezdíme po desce stolu, a která předává naše přání do počítače. Jak se tu ocitla? Kdo ji vymyslel? Byl to Douglas Engelbart, mj. autor mnoha dalších patentů. Některé vyvinul již za svých studií na kalifornské univerzitě v Berkeley, kde také v roce 1955 získal doktorát. A kde také vážně začal přemýšlet o počítačích…



 

Douglas Engelbart

měl spoustu báječných a užitečných nápadů pro grafické uživatelské prostředí daleko dříve, než se počítače poprvé staly "běžnou" součástí domácností.

Už v roce 1962 vydal studii s plánem "rozšířit lidský intelekt". Jeho myšlenky vedly k založení několika výzkumných center, zabývajících se informačními technologiemi. Po absolvování zůstal na univerzitě ještě nějakou dobu učit, ale brzy přijal pozici ve Standfordském výzkumném institutu - SRI (neziskový výzkumný vědecký institut).

 

Postupně si nechal zaregistrovat několik patentů, což vedlo k tomu, že získal financování od dalších agentur, jako byla například ARPA (Agentura ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty).

Společně se svým týmem pak vyvinul počítač s prvním grafickým rozhraním. To znamená okna a myš.

 

Vymyslel i další podpůrné mechanismy pro ovládání počítače; avšak co nedokázal, bylo přenést své nápady do reálného života. Světově slavným ho udělal až patent ze 17. listopadu 1970, známý pod číslem US3541541A.   Původně se konceptu přezdívalo brouk, ale časem se pro něj vžilo dnes běžné označení myš.

 

 

Zemřel vynálezce počítačové myši Douglas Engelbart | Svět hardware

 

 

Jeho myš předběhla svou dobu.

 

Vznikla daleko dříve než počítače, ke kterým by se hodila. Byla vyráběna ze všech možných materiálů. Ze dřeva, dóz na koření, pingpongových míčků. Jejich použití tak bylo zpočátku značně nepohodlné. Dnes, v době ergonomických myší, je to nepředstavitelné :- ))).

 

O patent sice požádal už roku 1967, získal ho ale až o tři roky později. Šlo tehdy o dřevěnou krabičku se dvěma kovovými koly, kterou vlastnoručně vyrobil jeho přítel, Bill English. A s ním také roku 1971 myš odešla ke Xeroxu, který patent zakoupil. Tehdy ji také zaopatřil inovací, kuličkou, která usnadnila její ovládání.

 

Nejstarší myši používaly pro snímání pohybu dvě na sebe kolmá kolečka. Patent na myš s kuličkou, jejíž pohyb snímala čtyři kolečka, byl udělen až v roce 1974. Snímání dvojicí osiček s jednou přítlačnou kladkou bylo patentováno v roce 1976. A konečně myš s optickým snímáním vynalezl kolem roku 1980 Steve Kirsch.

 

První významné využití přinesla až firma Apple na svých počítačích Macintosh v roce 1984. V té době šlo samozřejmě o mechanickou myš, založenou na kuličce, která přenášela pohyb na dvě hřídele.

Dnes se používají optické myši, pracující na principu snímání povrchu pod sebou optickým snímačem. I možnosti připojení se měnily, v minulosti se používal sériový port, poté PS/2, dnes USB rozhraní.

A jsou už i další – laserové a bůhvíjaké ještě….



 

Měla jsem různé, nakonec jsem si oblíbila tu úplně nejjednodušší,

co mi tak akorát padne do dlaně.

Kolikátou myšičku už máte vy? Kolik jich máte doma?

 

 

KUDLANKA

 


 

Komentáře (1)add feed
... : Josef
Bez myše ani ránu! Zkoušel jsem ovládání i tim obdélníkem na noubuku, řiká se mu, myslim, tačped, ale to prostě nejde. Myš je myš! Díky za ni.
prosinec 05, 2023 15:14
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]