O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TA OŠKLIVĚJŠÍ STRANA ŽIVOTA PDF Tisk E-mail
Pondělí, 11 září 2023

Na tureckých hranicích jsme několik dnů sledovali transporty skotu, mířící z Evropy do Turecka, a mnohdy i dále. Každý den – jak všichni víte - bylo ostré slunce a teploty dosahovaly 35 stupňů. Velké kontejnery plné zvířat stály na hranicích obvykle mnoho dlouhých hodin, kolikrát i dnů na jednom místě. Viděli jsme tam i březí jalovičky (které jsou prý žhavým zbožím), které jely z jižní Moravy.

 

 

 

 

 


 

 

 

Není k dispozici žádný popis fotky.

Transport vyjel z ČR v úterý, na hranicích byl až v pátek, na místo určení dorazil jistě o mnoho dalších hodin či dnů později.

 

Po celou dobu byla zvířata v rozpálených kovových kontejnerech, na přímém slunci. Musí několik dnů ve vysokých teplotách strávit takto v malém prostoru s ostatními, jsou takhle převážena napříč celou Evropou.

Na překladišti byla zvířata z dalekého Dánska, Německa, Polska, Rakouska, České republiky…

 

Nekonečné kontroly, čekání.

 

 

 

Tyhle cesty často trvají několik dnů, mnohdy i týdnů.

Zvěř jednoznačně trpí vedrem, stresem, nedostatkem prostoru, některé kusy umírají.

 

Kdo je za tohle zodpovědný?

 

 

x x x x x

 

V našem kulturním prostředí se zvířata dělí na několik podskupin („užitková“, „divoká“, „domácí mazlíčci“) a ke všem z těchto podskupin máme naprosto odlišný vztah. Tato klasifikace zvířat je paradoxní; od některých se snažíme odlišit, jiná bereme jako komodity (v zemědělství, obchodu či potravinářském průmyslu), další nám nahrazují či doplňují naše sociální vztahy.

 

Ve všech případech jsme však od nich v našem kulturním prostředí odděleni hranicí. Na jedné straně této hranice stojí člověk, na druhé zvíře.

 

 

LUKÁŠ

 

 

 

 

Komentáře (2)add feed
... : Josef
No, ale ono to tak skutečně je, že člověk je člověk a zvíře je zvíře. Je to daný nějak existencí druhý signální soustavy v palici člověka - schopností abstrakce. Což ovšem automaticky neznamená, že spousta lidí se od dobytka ničim neodlišuje. Jmenovat nechci, každej ví. A taky to automaticky neznamená, že člověk by měl zvířata bezohledně tejrat.
září 11, 2023 11:06
... : Josef
Sorry jako, vyšla mi blbá formelace věty po vypuštění a přemístění pár slov.
září 11, 2023 11:08
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]