O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BAREVNÁ KRÁSA PDF Tisk E-mail
Středa, 12 duben 2023
Václav Ziegler životopis | Databáze knihSvětově uznávaný geolog, přírodovědec, geolog a paleontolog, „písmák“ i sběratel, docent Václav Ziegler, je skutečným znalcem přírody. Dlouhé roky pracoval v Muzeu Českého ráje v Turnově, byl prvním profesionálním pracovníkem CHKO Český ráj a nyní je dlouhodobým předsedou správní rady Geoparku UNESCO Český ráj. Nepřetržitě sleduje a studuje přírodu Českého ráje a Podkrkonoší již od počátku šedesátých let minulého století. Je znám i jako skvělý vypravěč a popularizátor přírody... Následujících pár řádek o těchto současných jarních dnech, z ruky pana profesora, nám poslal Pepa Kouba.

 

 

 

To jsem jel tuhle - bylo to 27. března - autobusem do svého Městečka za kočkami. Déšť, který byl doma ve velkém městě, vystřídal sníh, který pokryl nejen silnici a příkopy kolem ní, ale i skály, domečky i les a hlavně pole a louky. Nicméně mezi tím bílým sněhem bylo zřetelně vidět řádky zelenajících se ozimů a na loukách a stráních, ba i v těch příkopech, chomáče zelené trávy. A vzpomněl jsem si, že naši předci, staří Slované - ani nevím, v které knížce jsem to četl, snad o tom psal Karel Jaromír Erben - měli rok rozdělen na bílé, zelené, červené a žluté období. A tak mě napadlo, jak výstižné je jejich přirovnání k našim pojmům jaro, léto, podzim a zima.

 

Český ráj to na pohled a na procházky - obálka knihy

Ostatně také názvy slovanského původu. Toto výstižné přisuzování barev se odráží i v názvech některých našich měsíců, když nekopírujeme otrocky názvy latinské a od nich odvozené názvy německé, anglické a ba i ruské. 

Zejména pojmenování červen a červenec sedí, no jako… Jsou bezesporu nepokrytou odezvou toho, že po kýženě očekávaném období šťastné jarní zeleně se tu i onde, zpočátku pouze nesměle - vzpomeňte na třešně májovky, ale postupem času zcela nepřehlédnutelně, že získává naše krajina stále více na červenosti.

Květy pumpavy, kohoutku lučního, kuklíku potočního, knotovky lesní a všech těch kyseláčů, vstavačů, kakostů, všivců, smolničky, hlaváčku letního, hvozdíků a zejména vlčích máků a kdysi i koukolu polního a růže šípkové, se naše krajina promění v červenou. 

Do toho zapadnou i aleje třešní, pokud je zlovolná ruka nevykácela, a červená znamená teplo a vše se spojí ve zrajícím obilí a slavnostmi žní, jimž nakonec stejně vévodí červené barvy dožínek.

 

Jak krásná je v tu chvíli naše vlast. Však postupně rozkvetou slunečnice a žlutá barva se objeví ve svých nejčistších tónech posledního obilí a žlutá barva se stává představitelkou jasu, světla a vznešenosti. Zlátnoucí plody jabloní, hrušní, ba i mirabelek vnímáme prostřednictvím našich smyslů jako pocity jemně vzrušujícího nadšení ze žlutohnědých barev opálených lidských těl, aniž bychom si uvědomili to, že nad hlavami nám začnou žloutnout listy javorů, lip a dalších mnohých stromů.

 Podzim převzal vládu a dal lesům houbové nadělení mnohdy se žlutohnědými hlavičkami mnohých hub. Brzy se budeme brouzdat tím nádherně barevným spadaným listím i žloutnoucí trávou našimi lesy, zahradami, sady, parky a jemně sejmeme z modřínu jeho žluté jehlice. Na polích zežloutne kukuřice a ba i listy a stonky bramborové a země vydá svou úrodu. Také chmelové šišky, zbylé na chmelnicích, přejdou ze zelené barvy do žluté a žlutá je i barva pěnivého moku. Postupně se žlutá však změní v hnědou barvu (i ta je odstínem žluté, říkejte si, co chcete, já to tak vidím!) zoraných polí a půda vonící samou svou podstatou vyvolá v nás pocit bezpečí. 

Již brzy ji přikryje bílá barva jinovatky, námraz a sněhu, průsvitný led spoutá potoky a nad vypuštěnými rybníky se budou válet těžké, však bílé, pozdně podzimní mlhy. Bílá je barva klidu, kéž by nás neopustil. Bílá však bývala i barvou smutku a smrti, a z ní tu a tam vyzařovala pro jistotu zelená barva smrčků, jedliček i borovic, coby barva naděje v lepší příští.

Jsem si jist, že samotné vnímání barev je přitom tak silné a ohlušující, že velice často překračuje hranice pouhých zrakových vjemů. Ano, uvědomil jsem si to v tom autobuse, který po šedivé silnici míjel bílá pole, pokrytá sněhem, z něhož, ne tu a tam a sporadicky, bylo vidět řádky zelených ozimů a zelené chomáče trav na loukách a v příkopech. Zelená se drala vzhůru, zelená je barva naděje, v kterou věříme a věřit nepřestaneme. Ona přijde, a přijde s ní jaro, co na modrou oblohu sluncem ozářenou vyžene bílé obláčky. To proto, abychom nezapomněli! Budiž požehnané barvy naší přírody, tohoto chrámu, jemuž bychom se měli kořit a ne ubližovat! A vězte, že zelená je barva Vzkříšení! A ve Vzkříšení je naše naděje!

A prosím, odpusťte mi to barvené velikonoční zamyšlení!

Václav Ziegler

 

 

Komentáře (4)add feed
... : *deeres*
Nádhera!
duben 13, 2023 04:58
... : *deeres*
Rozzářený jarním sluncem
i sněhem zapadaný
vstoupí nám do života zvesela
obestřen hádankami,
apríl,
radují se staří, mladí,
ptačí zpěv se rozléhá
ve městech polích a lesích
vrbové proutky
pomlázka
kraslice malované
zas duben krajem kráčí,
s ním
ticho zvonů svázaných,
čas smutku i vzkříšení…
čas Velikonoční!

Autor Dana Kolářová i60


A venku zrovna leje jak z konve.
duben 14, 2023 06:01
... : Milene
A venku leje a leje. Tak se těším na zahradu a pořád mi to nevychází. Na jednu stranu mám ráda, jak na jaře všechno raší takovou svěží zelenou, ale taky raší plevel. Ty na podzim připravené záhonky, jsou taky celé zelené, jenomže plevelem. Určitě přijde teplé jaro. smilies/wink.gif smilies/wink.gif
duben 14, 2023 11:32
... : *deeres*
Už aby to bylo, zahradu máme pod vodou,česnek v háji a brzy na zahradě budeme plavat.
duben 14, 2023 12:24
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]