O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JÁSÁM A DOUFÁM, ŽE I VY PDF Tisk E-mail
Neděle, 12 březen 2023

Opravdu, jsem moc a děsně a strašně a neskutečně RÁDA, jak se situace na kudle zlepšuje. Měla jsem radost z komentářů pod psím článkem Nikoly Bornové, kde nejen, že se nepropíralo její  politické zaměření, ani současná situace rusko-ukrajinské války, natož naši politici. Ale výhradně tam jsou názory lidí, kteří psy mají, a se soužitím s nimi i osobní (a nejen krátkodobou) zkušenost. Hodně jsem se z toho také dozvěděla a je to bezva. K tomu ostatně komentáře jsou, není-liž pravda?

 

 

 

 

Zároveň bych chtěla oslovit nejen Lenku1, ale především majitelky a majitele podobných „živočichů“, jako je ten, co se mnou žije.

 

 

Jo, oficiálně je to pes, podle obecného povědomí kříženec, a věřím tomu, co jsem slyšela, a o čem nehodlám pochybovat: úlet náhodné lásky slečny bišonkové a šarmantního pana toy-čivaváka. Chtěla jsem pidipsa, kterého můžu mít všude, kam se vrtnu, pochopitelně mimo nemocnice a patologie.

Zatím se mnou chodí, jezdí i lítá opravdu všude, tedy i po doktorech.

Díky němu, a to skutečně, nachodím denně minimálně 5 km za každého počasí. Což by bez jeho přítomnosti vskutku nehrozilo, ani omylem.

 

Rovněž díky němu jsem začala podstatně zdravěji jíst. Máme totiž částečně společnou stravu. Tedy nic smaženého, pečeného, nic na cibuli ani na česneku, koření přidávám jen sobě. Převážně vařenou zeleninu, semotamo rýži, brambory.

A ovoce. Haldu. To máme rádi oba.

Já, protože trpím jakousi zvláštní sinusoidou (tzn. úspěšně hubnu, abych po určité době zas úspěšně příbrala), která nebere konce,  se snažím jíst i ta nedávno tu zmiňovaná jablka.

 

 

 

A nabízím vám všem způsob, jak je do sebe dokonce s lahodou dostat:

 

 

 

Jednoduše: jsou nastrouhaná na teninké plátky

Na tomto velkém talíři je -  věřte-nevěřte – jedno jablko…

 

 

 

 Můj drahý není pes luxovací, takž těch pár granulek, které má přes den v misce, si úklidně srovnává a jí dle potřeby (na den má maximálně obsah dvou víček od malé skleničky). Jinak jí syrové kuřecí skelety, krky, žaludky, případně odřezky od masa; když něco uvařím, dostane příděl úměrný jeho postavě. Jíme tedy víceméně stejně: zeleninu, ovoce, jogurty, minimálně maso.

Přiznávám, že na granule jsem si ještě nezvykla.

 

Náš vzájemný vztah je na bázi kamarádského soužití: svou vůli mu nevnucuju, ale náš běžný den má své zažité rituály. Oznámím, že jdeme ven, on si přinese obojek, já se taky obléknu a jdem. Vzhledem k tomu, že naše procházky nemají moc velkou variabilitu, tak jdeme oba „na volno“. Já si občas cestou pokrafnu s kamarádkami, a on se zdržuje poblíž. Nehlídám ho já, hlídá si on mne. Pokud potřebuju jít jinam či jinak, stačí říct.

Za kus sušeného žvance z kapsy vždycky přijde. Je-li to nutné, počká, až mu dám vodítko.

Vůči lidem všeho druhu je snašenlivý, případně blažený za jakékoliv podrbání. Nic však od nikoho nevezme (to je jeho osobní vůle, to jsem ho neučila).

 

 


 

 

Jediný, a to veliký problém nastal, když ho před lety začaly trápit místní háravky. Ne, nevrhal se na ně, ani nemohl, šel spořádaně vedle mne. Na vodítku. Jenže tady, kde bydlíme, a v parku, kam chodíme, se promenuje kvantum těchto psích slečen, a v tom případném období, jsou zdejší psí pánové chudáci.

 

Já v tomhle byla nepoučená, takže když jsem ho po několikáté vedla domů téměř bezdechého, s vytřeštěným zrakem a srdíčkem, které se mohlo uklepat, jsem ho jednou v zoufalství odnesla k veterináři, neboť jsem byla jistá, že má minimálně infarkt.

Ano, dost možná jsem to tu psala. Pan psí doktor, když se vychechtal a uklidnil, mu doporučil odstranění toho zbytečného, co v životě stejně nepoužije a co mu tyhle potíže způsobuje.

A bylo to. Kupodivu je stále stejný, jen ho ty holky tak moc neberou. Ano, občas choutky má, rád by si hupsnul (a někdy i hupsne), ale vzhledem k tomu, že je místně známý a všichni vědí, že není nebezpečný, tak to nikdo neřeší.

Nakonec jsem zjistila, že většina jeho psích kolegů je na tom stejně, takže na zdejších zelených pláních se všichni svobodně prohánějí, majitelé si pokrafou a pohoda je vůkol.

 

To je jen malý přípodotek k tomu, že mimo psů, kteří jsou vychováváni a cvičeni k poslušnosti, kteří mají svou perfektní denní náplň, dá se říci práci, jsou i pesani, jejich výhradním životním posláním je oblažovat svého dvounohého kamaráda. A nic víc.

 

 

Ale to je přeci nádherný cíl a nádherná práce, ne?

Srdečný haf,

 

d@niela


 
Komentáře (22)add feed
... : Lenka1
Dani, můj názor na tohle znáš. Kromě toho dopodrobna jsem ho rozepsala v diskuzi k předchozímu článku.

Kdyby ti psi mohli mluvit, věř tomu, že by se svou kastrací nesouhlasili. Svým způsobem můžeš být ráda, že tvoje okolí si svoje zvířata "upravilo k obrazu svému" stejně, takže jsou si víceméně rovni.

Ale dej si pozor na nevykastrované psy dominantních povah. Ti by ti ho mohli během vteřiny zlikvidovat. Nedělám si srandu, ani tě nechci strašit, jen tě na tuhle možnost upozorňuju. A prd platný ti bude vytřeštěný pohled toho druhého majitele a kecy "já to nechápu, on to ještě nikdy neudělal."

A je obrovská škoda, žes narazila na veterináře, kterej nemá ani tu nejzákladnější úctu k živé bytosti a ještě se u toho dobře bavil. Náš veterinář by tě například s kastrací z tohohle důvodu poslal nekompromisně do míst, kde slunce nesvítí.

Beru to tak, že u tebe to byla neznalost a respekt k odborníkovi.

P.S. Sklony k tloustnutí v pozdějším věku, které jsi u Kaya nedávno popisovala, jsou taky jedním z důsledků kastrace. Pokud krmíš pořád stejně a nepřecpáváš ho. To ale musíš vědět ty sama.

březen 12, 2023 17:11
... : *deeres*
Jenže já měla pinče bez počátečních problémů 16 let. Psy nezajímal, myslím že ho po prověření považovali za štěně.
Dostal se ke mně náhodou, byl z Trojského útulku přeplněného po povodních a opakovaně byl vrácen. Paní před námi tvrdila, že není dost mazlivý a proto ho nechce. Důvod byl jiný, nebyl naučen čistotě a stačilo vzít do ruky utěrku a hned vyjel a rafnul. Kdybych nesouhlasila s tím, že si ho vezmu, tak by byl nejspíš uspán. Skoro rok to trvalo, než se srovnal, ale pak plných patnáct let to byl bezva parťák. Máme z útulku i kočku, skoro teriér je z dočasky, taky ho nikdo nechtěl a brabantice z množírny. Bylo to vlastně chovná stanice, ale v životě snad neviděla strom, byla jenom v kleci. Taky jí to trvalo skoro rok, než se srovnala a přestala být rozetřeseným chumáčem chlupů.
Můžou za to lidé, že psi a kočky skončí někde v útulku a jsou problémoví a proto bychom takovým tvorům měli pomáhat.

březen 12, 2023 18:17
... : d@niela
Jo, pochopitelně, že nechodím nikam, kde by mu (či mně) mohlo hrozit nějaké nebezpečí podobného typu. Tady je to v podstatě nesmírně mírumilovné, a kdyby se tu nějaký ten více dominantní pes vyskytoval, asi by se na něj vzápětí všichni zdejší pejskaři upozornili. Jak jsem napsala - někam, kam to neznáme, jde na vodítku. A když to tak vezmu - chodíme jen tady "vokolo", pak po nejbližších ulicích "tam za vodou", případně je u dcery na její veliké zahradě. Ale ano, i tam jednou téměř přišel o život, když se rozhodl ještě s jejím psem si jít zaplavat do rybníku, který měl propachtovaný aligátor. Naštěstí to dopadlo dobře...
smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
březen 12, 2023 18:46
... : Josef Kouba
Doby kdy byl pes jen na hlídání a uvázán celý život na řetězu u boudy již minuly. Pár případů jsem ještě zažil. Hrůza. Když se jeho "obliba" z vesnických stavení přesunula i do měst, tak časem, vzhledem k přírodnímu pudu a občasným útokům na člověka se kastrování rozšířilo. V městě kde bydlím takoví pejsci Lenky1 by pravděpodobně způsobili problém. Jsou drženi od kontaktů s jinými soukmenovci a tvrdou rukou. (nějaké očůrávání patníků jim jednoduše nedovolím) Takže si nedovedu představit že by Lenka1 v našem lesoparku vypustila bez vodítka své tři miláčky a zvládli by bez rvačky přítomnost smečky 10 psů všech možných ras. Zázraky se ale občas dějí.
březen 13, 2023 07:32
... : Marie
Danielo, k pejskovi nic nemám, protože jsem žádného nikdy neměla, ale k tomu jablíčku se dá stejně nakrájet i mrkev a během dne to člověk sní ani neví jak. Pak mám ještě radu: hrst vlašských ořechů namočit do vody nejlépe přes noc, ale stačí i pár hodin během dne a pak mají chuť jak čersté.
březen 13, 2023 08:14
... : d@niela
Maruško - N Á D H E R A !!!
díky moc za radu, tu mrkev bych taky měla, a tohle je stopro způsob, jak ji do sebe dostat čerstvou. Oříšky... super!!!
Hele, my budeme tak zdravé ...
smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
březen 13, 2023 09:22
... : Marie
Dani, o tom to je, člověk se snaží být zdravý, aby občas mohl zase zahřešit
březen 13, 2023 15:32
... : Lenka1
Pepo,

že si něco neumíš představit, neznamená, že to neexistuje.

Je mi líto, jestli jsi dopěl k závěru, že pokud mám psy vychované, tak to znamená, že jsou drženi tvrdou rukou.

Někdo holt dá místo výchovy přednost kastraci a ještě se prsí, jakýmže to není milovníkem zvířat.

Hezký den.
březen 13, 2023 17:38
... : Lenka1
P.S. Psy mám dva, ne tři. A při setkání s cizím psem po dohodě s druhým majitelem nemám problém svoje psy pustit k tomu cizímu. Samozřejmě už od začátku sleduju signály psí komunikace, kterými psi jasně dávají najevo, jestli bude rvačka nebo ne. A i ta rvačka je v podstatě jen hierarchické porovnávání. Spousta vrčení a cvakání zubama, ale v reálu si ti psi doopravdy nic neudělají.

Už takhle x-krát lítali s cizím psem ve trojici kolem místního rybníka a žádný problém nebyl.

A představ si, že už jsem potkala i majitele, kteří s případnou "rvačkou" neměli problém, protože věděli to, co já. Jednou si to kluci mezi sebou vyjasní a pak už je klid napořád.

Už takhle x-krát lítali s cizím psem ve trojici kolem místního rybníka a žádný problém nebyl.

V současnosti oba moji psi fungují jako socializační prostředek pro štěně jorkšíra, kterého si nedávno pořídila moje sousedka po tom, co jí její starý jorkšír umřel.

Ale jak jsem psala, u vás je asi běžnou normou psy mrzačit. Je to rychlé a bez námahy. Kdežto o psech něco doopravdy znát a vychovat je zabere čas a práci. Ukázkový příklad zvrácenosti naší současné, prý vyspělé, civilizace.
březen 13, 2023 17:54
... : *deeres*
K tomu mohu jenom dodat, že útulky jsou věčně přeplněné. Ale, ještě, že jsou. Pokud by to tak nebylo a rozmnožovací schopnosti by nechtěným psům a kočkám nebyly odebrány, tak by se po ulicích toulaly smečky hladových a nemocných zvířat, jako na Balkáně, nebo v Azii. Pořádali by se na ně razie a zvířata by byla utracena.
Možná máš jiné řešení, já ho neznám.

březen 13, 2023 18:21
... : d@niela
Leni, musíš rozlišovat psy pracovní a psy, kteří jsou vlastně "chlupatí lidé". Když má nějaká bába malýho čoklíka neurčité rasy, kterého má jen jako živého společníka na celé dny a noci, tak ho rozhodně nemůže cvičit... A ani by to neuměla. Moře lidí je nesmírně rádo, že je ten jejich pes alespoň vytáhne na pár chvil kolem domu...

Neber to tedy jako "snahu psy mrzačit. Kdežto o psech něco doopravdy znát a vychovat je zabere čas a práci. Ukázkový příklad zvrácenosti naší současné, prý vyspělé, civilizace."

Nemůžeš chtít od opravdu starších lidí, aby chodili na cvičák...
A v tom případě, že by nechodili, tak jim psa zakázat?

Mj. u lidí ostatně je taky něco podobného... když ženská nechce děti a a nechce se celý život krmit antikoncepcí, případně muž se chce milovat bez kondomu - tak proč ne?
Nebuď tak rezolutní...
vše v klidu, ok?
březen 13, 2023 18:52
... : Lenka1
deeres:

Nejdřív jen poznámka na okraj: Teď, kdy píšu tenhle komentář, tak starší pes leží rozvalenej na zemi na svém oblíbeném "strategickém" místě, odkud má perfektní přehled a mladší v křesle naproti gauči, kde v pohodlí vleže píšu, hlavu má opřenou o moje rameno, funí mi do ucha a vypadá spokojeně. Tolik k té "tvrdé ruce", jak je mi tady podsouváno.

A teď k tématu. Tohle dle mého názoru nelze řešit jednotlivě odděleně od ostatního. Už jsme se tady my dvě shodly vícekrát, že naše společnost degeneruje a klesá čím dál víc na úplné morální dno. Důkazy vidíme všude dnes a denně.

Za mě je řešení osvěta lidí, o tom, co to kastrace doopravdy je, co způsobuje, přičemž nehorší zvěrstvo je kastrace nedospělých štěňat.

Jak už jsem psala, chci věřit tomu, že většina lidí to dělá z neznalosti a ne ze sadismu, lhostejnosti, krutosti a neúcty k životu jiné bytosti. Byť zvířecí.

Pokud budeme argumentovat tím, že bez kastrací bude těch zvířat tolik, že se budou utrácet, tak se nikam nepohneme.
Tenhle fakt je pravdivý, nicméně není možné nechat se tímto vydírat.

Koneckonců - kastrace bez zdravotní indikace jsou v rozporu se Zákonem na ochranu zvířat proti týrání, takže vydírání útulků - prý milovníci zvířat, cha! - že když když odmítnete kastraci, tak psa utratí, je trestné.

Stejně tak i nehorázně drzé adopční smlouvy, kde výslovně požadují, že kastraci provede nový majitel zvířete na svoje náklady nebo mu zvíře bude odebráno - takové smlouvy jsou právně nevymahatelné. Tohle by lidi měli vědět a ne se nechat zastrašovat.

Idioti, feťáci, alkoholici, sadisti, nezodpovědní blbci a další - ti budou vždycky - ale to přece neznamená, že to jako celek vzdáme.

Za mě - chovám se v souladu se svým přesvědčením i s tím, že mi to může přinést komplikace v životě. Nebudu dělat něco jen proto, že je to pohodlné, protože to dělá většina.

Snažit se být tím nejlepším člověkem, kterým můžeme být - to je podle mě smysl našeho života tady na této planetě. A bezdůvodně neubližovat zvířatům, která za nic nemůžou, je jednou z těch věcí, které mám ve svých rukou.




březen 13, 2023 18:58
... : Lenka1
Ach jo, pořád dokola stejné klišé:

Nemůžeš chtít od opravdu starších lidí, aby chodili na cvičák...
A v tom případě, že by nechodili, tak jim psa zakázat?


Kde píšu něco o cvičácích? Výchova pro běžný provoz ani zdaleka neznamená chodit na cvičák. To je další z hluboko zakořeněných omylů.

Myslíš si třeba, že jeden můj dobrý kamarád, který má v současnosti 11-letou kavkazandu, 2-letého středoasiata a 7-letého pomerona - všichni NEVYKASTROVANÍ! - s nimi někdy v životě byl na cvičáku?

Ne, nebyl, protože je ví, že jednak s těmito plemeny je to holý nesmysl (ne, všichni psi opravdu nejsou NO ani BOM a nefungují na povely) a jednak taky ví, že výchova je něco jiného než výcvik.

Smečka funguje, on je pro všechny 3 alfou, mezi sebou psi mají hierarchii taky jasně danou a s tím středoasiatem chodí mezi lidi normálně bez košíku a není problém.

Ale - jak říkám - chtělo to se tomu zvířeti (všem 3) věnovat a VYCHOVAT ho. Velkými písmeny to píšu proto, aby si to někdo opět nepletl s výcvikem.

A je to stejné jako s auty - když se nechceš naučit řídit, tak prostě nemůžeš jezdit autem.
Pokud se někdo nechce věnovat výchově psa, tak ho prostě mít nemá. Tečka.

Sorry jako, z lenosti a pohodlnosti mrzačit živou bytost je zvrácené a v tomhle jsem a budu vždycky rezolutní.

P.S. Tomu kamarádovi je 66. To jen kdyby někdo argumentoval, že "dědkové" a "báby" jsou na tom jinak.
březen 13, 2023 19:48
... : Lenka1
Mj. u lidí ostatně je taky něco podobného... když ženská nechce děti a a nechce se celý život krmit antikoncepcí, případně muž se chce milovat bez kondomu - tak proč ne?

U lidí je mi to jedno. Ať si klidně uříznou nohu. Rozhodují sami za sebe a o sobě. Ne za někoho, kdo ponese všechny následky a nemůže do toho vůbec mluvit.
Když má nějaká bába malýho čoklíka neurčité rasy, kterého má jen jako živého společníka na celé dny a noci,

Trochu si protiřečíš. Tak takováhle bába nemá čas na výchovu? Hm, pořídí si společníka, protože bez něj jen sedí doma a čučí na bednu a pak jako na něj nemá čas?
Jenom potvrzuješ, že všechno, co jsem napsala o zvrácené společnosti, je pravda. A taky se nám to začíná vracet, jako lidem obecně. Ony se totiž tyhle věci vždycky vracejí, jen to lidi dosud nepochopili.

březen 13, 2023 20:00
... : Lenka1
pomeron = pomeranian.
březen 13, 2023 20:02
... : *deeres*
Teď, když píši svůj komentář, tak Žůža i "asociál" Frigo jsou svalený na mně. Boxera jsem včera vrátila majitelům, už se vrátili z hor. Ten kastrován není a žádné konflikty zde nebyly. Kdyby tu ještě byl, svalil by se mně na nohy taky. Když jsou mladí v práci,tak tu oblejzá i jejich drsňačka.
Pořád jsem od tebe nečetla, jak jinak vyřešit přemnožení zvířat, aby se nakonec hladové a zubožené ve smečkách netoulali v ulicích. Ne každý je zodpovědný chovatel a ke zvířákům se chová jako hovado a ty, když mají štěstí, tak skončí alespoň v tom útulku. Bez zásahu lidí, by k něčemu takovému nedošlo, tam by fungoval přirozený řád. Jenže my jsme do toho vstoupili a tedy i my jsme povinni se o ta zvířata postarat. Kastrace je to menší zlo. Za mnohem horší považuji takovou plemenitbu, kde se dává přednost vzhledu, před funkčností zvířete. Ano mám brabantíka, taky jsem k holce přišla náhodou, nikdy bych si já nevybrala psa bez čumáku. Zdravotní problémy mopsů, grifonků, buldoků, buldočků, šarpejů jsou všeobecně známé. Teď nová zkušenost s šestiletým boxerem, kdy ranní procházky v lese na 2-3 hodiny, nemohl udýchat. Ne,není tlustý, má jenom čumák vražený dovnitř.
březen 13, 2023 20:03
... : Lenka1
deeres:

Svůj názor jsem ti napsala. Nepodporovat to, pokud můžu. Nehájit to tím, že kastrace je menší zlo. Nenechat se vydírat útulky, protože zákon je na tvojí straně, pokud jsi proti kastracím.

Tvrdě začít konečně trestat lidi, kteří si pořídí psa, a pak ho nechají uvázaného na řetězu v lese u stromu. Nebo ho vyhodí z okna. Nebo mu svážou packy a čumák izolepou a hodí ho do vody. Nebo ukopou k smrti štěně, aby se pomstili přítelkyni, která se s nimi rozešla a které pes patřil.

Tvrdě trestat množírny.

Tvrdě trestat chovatele, které do feny rvou hormony, aby hárala třikrát ročně. I ty, kteří zabíjejí štěňata dřív, než k nim pustí poradce chovu, jen proto, že se jim nehodí. Slušný veterinář se svědomím to neudělá, tak dotyčný chovatel štěněti omlátí hlavu o zeď.

To všechno se už tady stalo. A mnohem víc. U nás v Čechách.


Jestli chceš ale podrobný plán s body od a) až do z), tak tě bohužel asi zklamu.


březen 13, 2023 20:28
... : d@niela
No, Leni, když je někomu přes 60, a je zdravý, tak je to něco jiného, než když je např. ženská kolem osmdesátky, osamělá, ne zrovna moc zdravá... Mám kamarádky, a že jich mám hodně, a jsou většinou "opsené". Každá to řešila nějak jinak.
Ale věř mi, že tady teď řešíš dva problémy: kastraci a výchovu.
Já mám pejska kastrovaného, protože jsem ho právě nechtěla trápit. Ty to vidíš jinak, já ti to neberu. Je ti taky o polovinu míň, než mně.
Ohledně výchovy - měla jsem úžasnou kliku, že můj pejsek (možná i díky té kastraci), je neskutečně hodný a poslušný. Nemusím se bát, že mi tady zdrhne nečekaně za zajícem - kterých je tu docela dost - že nečekaně vletí do silnice, aby na druhé straně pozdravil nějakou fenku, nic a od nikoho venku nevezme; když si s někým povídám, je opodál. Na nikoho neskáče... Stejně tak doma se chová dobře.
Mám ho strašně moc ráda a věřím, že má rád i on mě. No, to snad stačí, jako báječné soužití, ne?
březen 13, 2023 20:31
... : Lenka1
např. ženská kolem osmdesátky, osamělá, ne zrovna moc zdravá... Mám kamarádky, a že jich mám hodně, a jsou většinou "opsené".


Taková si má pořídit andulku. Pokud si pořídí psa a pak "achich ouvej, já nemůžu tohleto a támhleto a já jsem nemocná, a von je takovej divokej, tak ho vykastruju" - tak je to jen opět nezodpovědnost. Alibismus a snaha o zachování tváře. Pro mě neomluvitelné.

Jestli si prosadím svoji, že JÁ PROSTĚ TOHO PSA CHCI A CHCI A CHCI i za cenu toho, že mu ublížím, protože jinak bych ho nezvládla, tak si za to taky ponesu následky. Přinejmenším negativní postoj od lidí, kteří k těm zvířatům mají skutečný vztah.

Jak jsem psala, všechno, co v životě uděláme, to dobré i to špatné, se nám nějakým způsobem vrátí. Univerzální zákony platí pro každého a naštěstí se s nimi nedá vyjebat jako s těmi našimi lidskými. A je to tak dobře.

Proti bezdůvodným kastracím (a že nemám na výchovu čas opravdu důvod není) budu stát vždycky.




březen 13, 2023 20:51
... : Josef Kouba
Informace o pejscích z Jižní Ameriky.
V Mexiku jsem ještě nebyl, na pláži se nudím. Manželka tam byla častokrát a i na Kubě. Psi tam bez kontroly běhají po stovkách bez majitelů po ulicích a můj syn si objednal z Mexika pejska aby byl in. Tedy jeho žena. Na otázku proč si nevezmou pejska z útulku ve svém městě neodpověděl. Hold pes z Mexika je In. Na procházkách jsem skutečně potkal pár pejsků z Mexika. Jsou fajn a vděční.
Tak jsem zvědav jak to dopadne.
Měli jsme 14 let starého černého knírače, o život jej připravil kuguár. Perfektní pes. Dnes je našemu dalšímu knírači 9 let. Rozkazy nevydáváme, pokud je rozkaz, " mazej s předního sedadla auta dozadu nebo tě ženuška přerazí".
No a on hups a skočí do zadu.
březen 14, 2023 06:44
... : Milena Nováková
Můj názor je, že kastrace slouží hlavně k vyloučení jedince z reprodukce. Proto se kastrují např. odchycené toulavé kočky (utratit se nesmí), kastrují se hřebci, o čemž jsem již psala, opět primárně kvůli tomu, aby mohli být s klisnami a neobskočili je. Teprve pak si mnozí všimli, že kastráti bývají klidnější a ovladatelnější. Platí tedy u samců, u samic patrně nebude zklidnění tak výrazné. Pohodlnost kastrovaného jedince může následně vést k obezitě.
Poznámka na okraj - jak víte, zabývám se chovem poníků od r. 1988. Kdysi, když poníků bylo málo a dost často měl majitel jen jednoho, byla kastrace hřebečků velikou vzácností. On ten hřebeček byl i tak hodný, vychovaný, a žádné klisny "neohrožoval". Dnes je valachů i u nejmenších poníků mnohem, mnohem více. A není to, že by se lidi nechtěli výcviku věnovat, naopak místo koníka "na dvorku" se s poníky různě sportuje, tedy i trénuje a jsou tedy více využíváni. Ale dnes každý má koní víc než jednoho, což je dobré pro psychiku koní, jsou to stádová zvířata, tím ale víc hrozí nežádoucí kontakt hřebce a klisny, vyřešený kastrací koně.
A Lenka má pravdu v tom, že pokud si zvíře již upevnilo nějaký vzorec chování před kastrací, mnohdy mu zůstane nežádoucí chování i po kastraci.
Myslím si, že i psi a feny se kastrují hlavně proto, že nechceme nežádoucí štěňata. Lenka předpokládá, že si někdo pořídí pejska, nechce ho cvičit a vychovávat a tak ho vykastruje? A tím ho naučí čistotnosti, chodit na vodítku, přiběhnout na zavolání? To je nesmysl, že?
Větší zlo než kastrace bývalo tupírování uší nebo krácení ocásků u plemen, která to měla ve standardu. Zbytečné, jen aby zvíře vypadalo jinak, než ho příroda stvořila.
A šlechtění krátkých čumáků u některých plemen, zdrobňování jedinců do extrému, šikmá záda u NO atd. tedy chovatelská činnost, která v extrémní podobě plodí zvířata v podstatě zdravotně postižená. Příkladů by se našlo velmi mnoho.

březen 14, 2023 17:03
... : Josef Kouba
Ještě ke kastraci. Bydlím ve městě domkařů. Obchody jsou soustředěné jen v jednom místě. Velký problém jsou jeleni. Pohybují se po zahradách a páchají na keřích velkou škodu. Prochází po ulicích i ve dne. Nemají problém přeskočit i 170 cm plot. Takže probíhá odchyt a kastrace jež brání přemnožení.
březen 14, 2023 23:14
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]