Něco za cibuli něco za křen, něco zaplatíme něco zapřem, ty stará kovárno, pod jabloní... Jo, Češi byli vždycky koumáci a frajeři. Rozhodně cibulenku měli rádi už v dávno, dávnověku. A nejen Češi. Vždyť je pěstována již přes 7 000 let. V minulosti byla populární především pro
své léčivé schopnosti a účinky. Teprve v průběhu času se
stala základní a nepostradatelnou surovinou naší stravy a každé
kuchyně. Cibule má mj. vysoký obsah vody a téměř žádný tuk, proto je to velmi nízkokalorická zelenina, vhodná pro tlusťochy a tlusťošky.
- Cibule obsahuje vitamíny skupiny B včetně kyseliny
listové, dále vitamíny C, E, karoteny a z minerálů pak draslík, fosfor, hořčík,
mangan, vápník, zinek, železo, síru a další.
Jsou v ní také flavonoidy, které snižují riziko onemocnění srdce a cév,
působí také jako antioxidanty, mají antibakteriální a protinádorové účinky,
podporují produkci hormonů a zvyšují obranyschopnost organismu. - Z pohledu lidového léčitelství, které využívá cibuli
již od starověku, je velmi důležitou látkou pro zdraví zejména alicin, který je
obsažen v cibuli a česneku. Tato látka má antivirové i antibakteriální účinky,
působí tedy jako přírodní antibiotikum. Navíc se zkoumají její účinky proti
kornatění tepen a při snižování krevního tlaku. Alicin brání tvorbě sraženin,
má protizánětlivé účinky a působí i jako
antioxidant. Další látkou obsaženou v cibuli je cholin, což je neurotransmiter,
jehož nedostatek je spojován s některými nemocemi jako je třeba Alzeihemerova
choroba a další onemocnění související s poruchami paměti. (uff – zítra jdu pro cibuli!)
- Cibule také napomáhá trávení, dezinfikuje střeva, čistí
krev, odhleňuje dýchací cesty, pročišťuje ledviny a močové cesty, upravuje
metabolismus, snižuje krevní tlak, obsah cukru v krvi (cibule zpomaluje rozklad
inzulinu a prodlužuje jeho účinek v těle, je tedy vhodná i při onemocnění
cukrovkou) a rovněž snižuje hladinu škodlivého cholesterolu. Cibule je výborným
podpůrným prostředkem při léčbě nachlazení, chřipky či angíny.
Cibulový
čaj
Odvar
z cibule se používá k léčbě kašle, rýmy a nachlazení. Připravíte jej pětiminutovým
povařením jedné cibule nakrájené na čtvrtky v půl litru vody. Mírně vychladlý
čaj scedíme, přidáme do něj med (pokud na něj nejste alergičtí) a případně
ochutíme citronovou šťávou. Čaj pijeme 3x denně. Do cibulového čaje můžeme při
vaření přidat také zázvor nebo další koření, např. skořici či hřebíček.
Cibulový sirup
Cibuli
nakrájenou na kolečka smícháme se 2 - 3 lžícemi cukru nebo medu. Šťávu, kterou cibule
pustí, podáváme alespoň 3 x denně (stačí jen
lžičku). Sirup působí proti kašli a zahlenění a je vhodný i pro malé děti.
Vdechování cibule
Vdechování
výparů z čerstvě rozkrojené cibule pomůže při rýmě a zánětech dutin.
Cibulové ponožky
Cibulové
ponožky doslova zázračně pomáhají při léčbě chřipky, nachlazení, kašle,
uvolňují hlen, zmírňují bolest. Léčivé účinky cibule se díky reflexním
bodům na chodidlech dostanou do celého těla. A jak je
připravíme? Nakrájíme najemno velkou cibuli,
rozložíme ji na bavlněný šátek, rozmačkáme a ohřejeme na pečicím papíru např.
na topení nebo na obrácené pokličce hrnce. Tedy
jen nahřejeme! Šátek umístíme tak, aby se nakrájená cibule dotýkala
chodidla, natáhneme si na to teplé
ponožky a udržujeme nohy v teple. Ponožky si na nohou
necháme po celou noc. Zabere to i v případě, že máte teplotu. Cibule z vás veškerou horkost vytáhne.
Pár rad o cibuli navíc:
Nejdůležitější léčivé látky se z
cibule uvolňují oxidací, po rozkrájení ji tedy nechte asi 10 minut odstát.
Červená cibule není tolik
štiplavá, proto ji ocení hlavně děti.
Namočte si krájecí prkénko do
octa. Při krájení nedýchejte nosem, ale pusou, a je dobré žvýkat kousek chleba.
Rozkrojená cibule čistí
obrazy a rámy obrazů, lakovanou obuv a kabelky.
Cibule chrání maso před mouchami a odstraňuje skvrny po žehlení.
Šťáva z cibule velmi dobře lepí papír na kov.
Závěrem jedno
hezké přísloví o cibulce:
„Muži jsou
jako cibule. Člověk loupe jednu slupku za druhou a to, co nakonec zbyde, je k pláči. “
Tak hodně zdraví všem,
cíplá d@niela
|