O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

CIBULE NAŠE VEZDEJŠÍ PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 02 březen 2023
Klipart Cibule. Ke stažení zdarma v .PNG nebo vektorovém formátu | CreazillaNěco za cibuli něco za křen, něco zaplatíme něco zapřem, ty stará kovárno, pod jabloní... Jo, Češi byli vždycky koumáci a frajeři. Rozhodně cibulenku měli rádi už v dávno, dávnověku. A nejen Češi. Vždyť je pěstována již přes 7 000 let. V minulosti byla populární především pro své léčivé schopnosti a účinky. Teprve v průběhu času se stala základní a nepostradatelnou surovinou naší stravy a každé kuchyně.Cibule má mj. vysoký obsah vody a téměř žádný tuk, proto je to velmi nízkokalorická zelenina, vhodná pro tlusťochy a tlusťošky.

 

 

 

-   Cibule obsahuje vitamíny skupiny B včetně kyseliny listové, dále vitamíny C, E, karoteny a z minerálů pak draslík, fosfor, hořčík, mangan, vápník, zinek, železo, síru a další.  Jsou v ní také flavonoidy, které snižují riziko onemocnění srdce a cév, působí také jako antioxidanty, mají antibakteriální a protinádorové účinky, podporují produkci hormonů a zvyšují obranyschopnost organismu.

 

 Unterschätztes Gemüse: Zwiebeln.

 

 

  Z pohledu lidového léčitelství, které využívá cibuli již od starověku, je velmi důležitou látkou pro zdraví zejména alicin, který je obsažen v cibuli a česneku. Tato látka má antivirové i antibakteriální účinky, působí tedy jako přírodní antibiotikum. Navíc se zkoumají její účinky proti kornatění tepen a při snižování krevního tlaku. Alicin brání tvorbě sraženin, má protizánětlivé účinky a působí i  jako antioxidant. Další látkou obsaženou v cibuli je cholin, což je neurotransmiter, jehož nedostatek je spojován s některými nemocemi jako je třeba Alzeihemerova choroba a další onemocnění související s poruchami paměti. (uff – zítra jdu pro cibuli!)

 

 

Raw onion, chopped very small cubes on a wooden board 

 

-   Cibule také napomáhá trávení, dezinfikuje střeva, čistí krev, odhleňuje dýchací cesty, pročišťuje ledviny a močové cesty, upravuje metabolismus, snižuje krevní tlak, obsah cukru v krvi (cibule zpomaluje rozklad inzulinu a prodlužuje jeho účinek v těle, je tedy vhodná i při onemocnění cukrovkou) a rovněž snižuje hladinu škodlivého cholesterolu. Cibule je výborným podpůrným prostředkem při léčbě nachlazení, chřipky či angíny. 

 

 

Cibulový čaj

 

Odvar z cibule se používá k léčbě kašle, rýmy a nachlazení. Připravíte jej pětiminutovým povařením jedné cibule nakrájené na čtvrtky v půl litru vody. Mírně vychladlý čaj scedíme, přidáme do něj med (pokud na něj nejste alergičtí) a případně ochutíme citronovou šťávou. Čaj pijeme 3x denně. Do cibulového čaje můžeme při vaření přidat také zázvor nebo další koření, např. skořici či hřebíček.

 

Dry Cough Remedies That You Can Make at Home

 

Cibulový sirup

Cibuli nakrájenou na kolečka smícháme se 2 - 3 lžícemi cukru nebo medu. Šťávu, kterou cibule pustí, podáváme alespoň 3 x denně (stačí jen lžičku). Sirup působí proti kašli a zahlenění a je vhodný i pro malé děti.

 Zwiebelsaft gegen Husten selber machen: Zwiebelhustensaft

 

 

Vdechování cibule 

Vdechování výparů z čerstvě rozkrojené cibule pomůže při rýmě a zánětech dutin.

 

Cibulové ponožky

Cibulové ponožky doslova zázračně pomáhají při léčbě chřipky, nachlazení, kašle, uvolňují hlen, zmírňují bolest. Léčivé účinky cibule se díky reflexním bodům na chodidlech dostanou do celého těla. A jak je připravíme? Nakrájíme najemno velkou cibuli, rozložíme ji na bavlněný šátek, rozmačkáme a ohřejeme na pečicím papíru např. na topení nebo na obrácené pokličce hrnce. Tedy jen nahřejeme! Šátek umístíme tak, aby se nakrájená cibule dotýkala chodidla, natáhneme si na to teplé ponožky a udržujeme nohy v teple. Ponožky si na nohou necháme po celou nocZabere to i v případě, že máte teplotu. Cibule z vás veškerou horkost vytáhne.

 

Keep Onions On Your Feet Before Sleeping, And You'll see these Results!

 

 

Pár rad o cibuli navíc:

Nejdůležitější léčivé látky se z cibule uvolňují oxidací, po rozkrájení ji tedy nechte asi 10 minut odstát.

Červená cibule není tolik štiplavá, proto ji ocení hlavně děti.

Namočte si krájecí prkénko do octa. Při krájení nedýchejte nosem, ale pusou, a je dobré žvýkat kousek chleba.

Rozkrojená cibule čistí obrazy a rámy obrazů, lakovanou obuv a kabelky.
Cibule chrání maso před mouchami a odstraňuje skvrny po žehlení.
Šťáva z cibule velmi dobře lepí papír na kov.

 

Závěrem jedno hezké přísloví o cibulce:

 

„Muži jsou jako cibule.

Člověk loupe jednu slupku za druhou a to, co nakonec zbyde,  je k pláči. “

 

 

Tak hodně zdraví všem,

 

cíplá d@niela

 

Komentáře (2)add feed
... : mamča
Pěstuju čtyři druhy cibule. Žlutou, bílou, červenou a šalotku. Šalotku pro tchýni, bílou pro sousedku na saláty a tu žlutou a červenou pro nás. Bláhově jsem se domnívala, že předzásobím snachy, ale děvčata. krom jedné, skoro nevaří. Přes týden jedí všichni ve škole/školce/v práci, a o víkendech mají jiný program, než stát u plotny.
Tak jsem přebytky většinou rozdala. Letos už budu poučená... smilies/wink.gif
březen 03, 2023 06:33
... : Petr Sysala
nejlepší je čerstvá a syrová, do rybičkové pomazanky, k tlačence s octem, do tataráku, vařit ani není třeba. A když je hlad, tak chleba se sádlem a cibulí to jistí, ale to by dnes asi mládí a bio/eko/natural matky asi nedali.
březen 03, 2023 07:15
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]