O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KANADSKÉ ZAJÍMAVOSTI - 1. PDF Tisk E-mail
Středa, 14 prosinec 2022
Přejít na obsah
KANADSKÉ ZAJÍMAVOSTI - 1.
Strana 2
Strana 3

Ano, Češi všude jsou... Ta opravdu masivní česká migrace do Kanady začala v druhé polovině 19. století. Nejprve vedly Čechy k emigraci ekonomické důvody, ale v období let 1945-1989 šlo už o politické uprchlíky, kteří opustili domov, aby se vyhnuli komunistickému režimu. Většinu českých uprchlíků z let 1948-1951 tvořili vysoce vzdělaní lidé.

Jednalo se o lékaře, právníky, politiky, vědce, zákonodárce, obchodníky a řemeslníky, kteří byli zpočátku nuceni přijmout práci, neodpovídající jejich kvalifikaci.

 

 

Po roce 1968 jich přijelo už přes 25 tisíc... Nyní v Kanadě žije kolem 95 000 českých krajanů.

 

KANADA je rozlohou druhá největší země světa (9,98 milionu kilometrů čtverečních), rozkládající se v severní části Severní Ameriky. Hraničí se Severním ledovým oceánem (sever), Atlantikem (východ), USA (jih a severozápad) a Tichým oceánem (západ). Vznikla na území osídleném Indiány a Inuity jako unie britských zámořských teritorií a kolonií, z nichž některé byly předtím součástí francouzské koloniální říše.

 

Kana

 

 

Navzdory své obrovské rozloze ale má Kanada poměrně málo obyvatel, asi 38 milionu lidí, a tedy i nízkou hustotu osídlení. Například u nás máme hustotu zalidnění 134,2 obyvatel/km². Kanada naproti tomu pouze 3,5 obyvatel/km². (Aby měli stejné zalidnění jako my, tak by museli přijmout 1 304 319 034 uprchlíků.)

 

Národní složení obyvatelstva se podstatně měnilo během kolonizace, kdy Evropané masivně zaplavili severoamerické země. V období od šestnáctého až sedmnáctého století u zahraničních návštěvníků převládala angličtina. Pak začali hromadně přijíždět francouzsky mluvící.

 

Tak se stalo, že je nyní zemí dvoujazyčnou (oficiální jazyky jsou angličtina a francouzština), ale v teritoriu Nunavut je oficiálním jazykem domorodá inuitština. Přes tuto migraci byl přirozený přírůstek obyvatelstva byl velmi nízký, protože přistěhovalci s sebou přinesli nemoci, alkohol, kvantum střelných zbraní. Potyčky, ve kterých byli zabiti původní domorodci, byly běžné.

 

 

Kanadská centrální banka ustupuje. Zemi hrozí výbuch realitního trhu |  Hospodářské noviny (HN.cz)

 

 

Jde o nesmírně technicky vyspělou zemi disponující rozsáhlými přírodními a nerostnými zdroji.

Kanada je jedním z nejbohatších států světa s vysokými příjmy na jednoho obyvatele.

Tamější životní úroveň je proto velmi vysoká.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]