O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MUZIKA, MÁ LÁSKA PDF Tisk E-mail
Středa, 30 listopad 2022
Venku je přiměřeně ročnímu období, tedy mrazivo, sychravo a s vysokým obsahem vody ve všech skupenstvích v ovzduší. Vnoučata odjela i s rodiči, manželka šla cvičit do sokola. Tak mám chvilku času na hudbu a vzpomínky, jak to s ní u mne začalo. První byl malý tranzistorák a na něm rádio Luxemburk, pak jsme dostali k Vánocům magnetofon B4 a brácha začal tahat kotouče s těmi největšími peckami rockového světa. Led Zeppelin, Deep Purple, Jimmi Hendrix, Zuzanka Čtverečná a další a další...

 

 

 

 

 

Nejužitečnější vánoční dárek 20. století. Tranzistor slaví 65 let - iDNES.cz

Jak šel čas, přibyl gramofon, zesilovač a bedny, vše většinou samodomo výroba, díky Hifi klubu Svazarmu.

Já už byl na škole ve velkém městě a čtvrtek znamenal frontu před hudebninami a cenný úlovek v podobě LP nějakého váženého interpreta, třeba maďarské Omegy.


Škola úspěšně dokončena, vojna odkroucena, hurá do nového bytu.

V něm také nová věc - CD a počítač a nový hudební zdroj, napřed mp3, pak už kvalitní formáty, bez ztráty kvality.

 

Tak si dnes sedím, koukám do hořícího krbu, v ruce sklenici a v ní podobně barevný doušek rumu, a nestačím se divit, jak to šlo všechno rychle.

 

 

Přišly LP desky a kazety a zase odešly, přišly CD a DVD a zase odešly. Dnes sedím s tabletem na klíně a posílám z domácího disku hudbu do kvalitního síťového přehrávače. Trochu mi chybí ten obal LP, fotky na něm, texty písní, z kterých jsem se učil anglicky.

Už nechodíme ke kamarádům s magnetofonem, protože on má nové album Queen a dovolí mi ho si nahrát. Nechodím ani s bílou tyčinkou zapíchnutou v uších po ulici.

Cítil bych se nebezpečně. Při poslechu musím sedět a mít klid.

 
Manželka přišla ze cvičení a kouká na mě trochu divně, je fakt, že si přehrávám Mariána Vargu a jeho Collegium Musicum.

To není její šálek kávy...

 


Poslouchá vůbec ještě někdo soustředěně hudbu?

Ne jen jako kulisu místo rádia nebo TV.

Poslouchá alba skupin a interpretů dneska vůbec někdo?

 

Petr-vlk-S.

 

 

Komentáře (19)add feed
... : Josef
Dík za připomenutí. Jako bych na chvíli omládl, včetně výroby zesilovačů a beden, taky voskování a leptání printů kyselinou, podle Jandy ze Svazarmu.
Teď už neposlouchám a když někdy náhodou, tak spíš jazz, do kterýho mi celkem zapadá i Collegium Muzicum.
Petr Skoumal: Starej pán sedí a poslouchá jazz a na desce se točí pes.
prosinec 01, 2022 05:14
... : mamča
Poslouchám soustředěně. Podle nálady. Když je mí do vesela, tak country, když smutním, tak klasiku.
To už věděli i moji synkové, že když u nás burácí Bachova Toccata a fuga, že je lepší mi jít z cesty.
prosinec 01, 2022 06:09
... : Markéta
Já si neumím jen tak sednout a dát se do klidu k poslechu, ale v kuchyni... to je jiná! Pěkně na plné pecky a pěkně hlasitě si k tomu pěji. Synek mizí u sebe a utěsňuje dvěře, protože folk, country a modrou trávu moc nemusí.
prosinec 01, 2022 07:41
... : Josef
Country jo, to můžu kdykoliv. To samozřejmě. Ovšem folk a modrou trávu, to zase určitě NIKDY!
Což mi taky dost vadí na country radiu, že skutečný country, aby tam mezi trávou jeden hledal lupou. Mám ho trvale naladěný na jedný předvolbě v autě, tak i vim, o čem píšu.
Taky je srandovní, jak často si pár přestárlejch dědků s kytarama v hospodě říká "country kapela" a přitom tklivě vyjou Pampelišky a Bílý skály. Skutečně country jaksepatří!
Ale nic proti tvýmu gustu, Markétko. Důležitý je, že synek má kam prchnout. Má mý sympatie.

prosinec 01, 2022 08:09
... : d@niela
country, jééé - ti staří pardálové... mám je moc ráda, znám jejich životy a říkám si, že tohle už by asi teď nešlo opakovat. Prostě jiná doba.
A možná i proto mám ráda novozélandského detektiva Shepherda z Brokenwoodu, protože on je taky velkej ctitel country, což vadí jeho podřízeným mlaďochům :-).
prosinec 01, 2022 08:30
... : mamča
Josef : Mně "kotlíkáři" nevaděj. Vyrostla jsem na tom. Naopak těm "dědkům" fandím, že jsou ještě schopni se sejít a hrát. Takový Miky Ryvola bude hrát zřejmě do smrti, a jeho písně nejsou žádné "Pampelišky". S bráchou Wabim se běžné trempské muzice dost vzdalovali, a v jejich písních je cítit swing, jazz a spousta dalších stylů. To podle tehdejší momentální tvůrčí hladiny alkoholu ve Wabiho žilách. Miky má zase ty písně víc propracované.
A nejsou to jen Ryvolové, těch "dědků" hrajících sobě i jiným pro radost, je víc.
Stačí zajet na nějakou starou osadu, třeba do blízkého Údolí děsu (Koda) na jejich výroční táboráky. Hrají a zpívají tam všichni, od kojenců, po veterány.
A to je snad úkolem hudby, stmelovat lidi, ať je hudba jakákoli.
prosinec 01, 2022 09:02
... : AnickaM
Uplny souhlas s mamcou. Take nam mamka naladila Luxumburk, v lete otevrela okno abychom mohli poslouchat pri pracich na zahradce. Muj hudebni vkus se behem zivota menil a ted jsem se i vratila do dob detstvi. Maminka pochazela z jizni Moravy a rada a dobre si zpivala ty tesklive lidove pisnicky. Pisne v kterych se odrazel tvrdy zivot a zaroven spojeni s prirodou.
prosinec 01, 2022 09:59
... : Josef
A dyk mamčo. Mně taky nevaděj a klidně si s nima po třetim pivu (dřív ne) i rád zabrnkám i zavyju. Dyk jsem stejnej dědek jako voni. Ale to přeci nemá s country nic společnýho! Jen voto mi de! A taky voto, že, aspoň pro mě, tyhle pampeliškový kýče maj svý místo jedině v hospodě nebo u vohýnku. Z rádia nebo jakkoliv reprodukovaný prostě ne!
prosinec 01, 2022 10:18
... : mila1
No já country moc nemusím. Výjimku udělám u Michala Tučného, Kris Kristoffersona nebo Johnyho Cashe. To si občas ráda poslechnu i v rádiu. Dříve jsem hodně poslouchala Springsteena, teď spíš tvrdší muziku a ráda si zajdu na koncert, koncert Metallicy v červnu v Praze byl zážitek na dlouho. Ale v podstatě příliš nerozlišuju mezi hudebními žánry, existuje buď dobrá nebo mizerná hudba. Jo a jako dítě školou povinné jsem hrála dlouho na klavír, takže Bach a Beethoven patří taky k tomu, co neodmítám.
Jednu dobu jsem hodně poslouchala Leonarda Cohena a vzpomínám si na to, jak jeho LP I'm your man vyšlo i u nás a jak jsem ho poslouchala pořád dokola a měla radost, že rozumím textu, protože on má velmi krásnou výslovnost a pro člověka, který se angličtinu učil v totalitním Československu, srozumitelnou.
prosinec 01, 2022 11:35
... : Petr Sysala
V době dávno minulé, kdy britská BBC byla ještě seriózní stanice, směla vysílat populární hudbu jen 30 minut denně. Tak se zrodilo rádio Caroline. Začalo vysílat na středních vlnách 28. března 1964 ze stejnojmenné lodi pojmenované po Caroline Kennedyové, kotvící v mezinárodních vodách u anglického pobřeží, takže nemusela platit za mediální licenci.
Je o tom pěkný film z roku 2009, a pokud vám něco říká seriál IT Crowd, potěší vás několik povědomých tváří.
Jmenuje se Piráti na vlnách.
prosinec 01, 2022 16:13
... : Bara
Petre, stejne se udalo v davnych dobach i v Holandsku. Lod a stejnojmenna radio stanice Veronica plula v Severnim mori a vysilala od 18.4.1960 az do 31.8.1974.......
prosinec 01, 2022 16:45
... : Petr Sysala
Pěkné je na tom všem to, že ty rádia (Luxemburk. Caroline a jiné) dnes chytám přes internet i na bastlu za 100,- (nějaký jednoduchý procesor s Wifi modulem a převodníkem na zvuk). Dřív jsem musel ladit weltempfänger a mít venku anténu, dnes to zvládne školák na průmce, šikovný i na ZŠ.
prosinec 01, 2022 17:19
... : Petr Sysala
Bara
Holandsko - Mariska Veres a skupina Shocking Blue s hitem Venus, super pecka a baba.
prosinec 01, 2022 17:23
... : Jiri Bilina
Vsak oni taky trampsti muzikanti hrajici s bluegrassovymi nastroji nazyvaji svou muziku "trampgrass" a vetsinou se moc vazne neberou. Hraji proste pro radost a o tom to je...
On je bluegrass diky vsem tem solum a krizovym vokalum technicky dost narocnej a v Cesku to jen tak nekdo nezvladne. Krestan s Druhou travou, plzensky Cop, Malina Brothers... Krestan je uzasnej pri svych vyletech do jinych hudebnich zanru - treba "dylanovky" v cestine jsou temer nemozna vec, az na Roberta...
Ja v posledni dobe poslouchal dost The Petersens. To je maminka, syn a tri dcery. Jen hrac na dobro je privandrovalec. I ti se obcas pousti do jinych zanru. Treba do Bohemian Rhapsody.
https://www.youtube.com/watch?v=X_XVrm6zXmw
prosinec 01, 2022 17:39
... : mila1
Petr Sysala: díky za tip na film. Určitě shlídnu.
prosinec 01, 2022 18:20
... : Krakonoš
Můj kamarád poslouchá skutečně v křesle a soustředěně, celý alba, to je poslední člověk, kterýho znám vosobně. Já poslouchám už míň soustředěně, ale opět celý alba, nejčastěji z mp3 (snažím se dostat k těm nejtučnějším 320kbps případně si je vyrobit), a to při jízdách autem a pak do sluchátek při každý manuální práci. Jasně, hifista by mě zabil, ale ztráta kvality v reprodukci, ať už jde o to auto nebo ty sluchátka, je mnohem významnější, než rozdíl mezi mp3 a třeba flac formátem. Až budu jednou v důchodu takovým, že si zase k hudbě sednu, chci se vrátit ke gramodeskám, kterejch skladuju docela dost, ale to je hudba hodně vzdálený budoucnosti. A hudbu poslouchám velmi rozmanitou, folk, folkrock, (vůbec mám rád fúze, takže z country nejradši countryrock či countryblues, jazzrock je pro mě nejlepší způsob jazzu atd.), rock, klidně i tvrdší, pokud to není tupý, snesu i různý experimenty, když se ty lidi neberou vážně (třeba Frantu Štorma), pop když je dělanej vkusně mně taky dovede potěšit. Zrovna bluegrass mě moc nebere, stejně tak metal či free jazz. Dechovka mi způsobuje nervovej kolaps (bohužel podobný účinky na mě má i opera). Muzika je náramnej lék, jak se pravilo v Portýru, nejhezčí je vzít nástroj, potkat se se stejně naladěnou duší (dušema) a zahrát si s nima, ale těch příležitostí přece jen ubejvá.
prosinec 01, 2022 19:45
... : Petr Sysala
Kdysi jsem si dělal mp3 z LP desek, co jsem měl (mám furt) doma, na té 386/20MHz to byla práce na celý večer. Jenže po pořízení lepšího aparátu to už nešlo poslouchat, takže někde sice ty alba jsou, ale už ani nevím, na kterém HDD. Všechno znova a buď ve FLAC nebo DSD formátu. To vše na SSD disk samostatně zapojený do routeru a v Onkyu dostupné coby Home media.
Ale ten rituál, najít desku, vytáhnout na třech prstech z obalu, položit na talíř, štětečkem setřít neviditelný prach a pak už jen zvuk dosednutí přenosky a cca 20 minut hudby. To mi občas chybí. Někde si udělám Tesla Hifi koutek a znova to tam narovnám hezky na sebe. Už proto, že mám jako jeden nemnoha AZS224 (a ten nemá ani Jarda, znalci vědí ...)
prosinec 01, 2022 20:17
... : mamča
Petr Sysala : Taky si hýčkám hi-fi sestavu značky Tesla a vinylové desky, kterých mám tak "na rozpažení". Děti mají pocit, že doba pokročila, a že s tou tehdejší technikou jsme 100 let za opicema.
Ale přesně ten pocit, vyndat desku z obalu, nasadit na gramec, a pak nábožně poslouchat muziku, kterou žádné MP3, apod. mini média nenahradí.
Mám ráda i ty obaly desek, kde jsou krom fotografií i názvy všech skladeb, a další informace.
Kdysi, např. u Simona a Garfunkela byly i texty písní s českými překlady.

prosinec 02, 2022 07:01
... : Petr Sysala
Nesmím zapomenout na tři jména, které mě naučili sednout a poslouchat.
První byl pan Wojtek Mann z Polského radia 3 a jeho pořád "W tonacji Trójki", kde pouštěl celá alba bez řečí, pak Jaromir Tůma, no a samozřejmě Jirka Černý a jeho antidiskoteky.
prosinec 02, 2022 07:21
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]