O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PÁR VÁNOČNÍCH NEBEZPEČÍ PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 24 listopad 2022
Výsledek obrázku pro Děložní myomNic nevylepší vánoční atmosféru tak, jako kuchyně provoněná čerstvě upečeným štrúdlem nebo vánočkou a talíř nejrůznějších dobrot. Mnoho potravin však s sebou nese i zdravotní rizika. Společným jmenovatelem je vysoký obsah tuku, cukru a soli. Musíme mít na paměti, že jedna miska arašídů nebo slaných chipsů, zkonzumovaná během sledování televizního programu, může vyčerpat denní příjem soli na několik dní dopředu.


 

Jiné to není ani v případě voňavého štrúdlu z listového těsta, které obsahuje nejméně 30 % tuku, což se v případě snědení více kousků tohoto sladkého dezertu jistě neobejde bez následků. Existují ale i další zdravotní rizika spojená s trvanlivostí a kvalitou potravin.

 

Asi jen v málokteré z tuzemských domácností se štědrovečerní večeře obejde bez bramborového či vlašského salátu. Složení a pracovní postup se liší, v naprosté většině však nechybí majonéza. Ti, kteří zvolí doma vyráběné majonézy, musí dát pozor na potenciální riziko mikrobiologické nákazy. Doporučujeme tedy opravdu co nejčerstvější vajíčka a šikovného robota nebo mixér, který si s majonézou opravdu dokáže poradit.

 

 

Bistro Mayonnaise - Cookidoo® – oficiální platforma receptů Thermomix®

 

 

U balených majonéz je rada poměrně jednoduchá – je třeba hlídat, aby kupovaná majonéza měla co nejvyšší obsah vajec a co nejméně konzervačních látek. Obsah tuku se může pohybovat v rozmezí 50 až 85 % a obsah tepelně ošetřených žloutků musí tvořit nejméně 2 % hmotnosti balení, tedy nejméně dvacet gramů žloutku na kilogram majonézy. Čím vyšší je obsah tuku, tím méně přátelské prostředí to představuje pro mikroorganismy. Čím více žloutků, tím více chuti.

 

A další důležitá věc - čím méně přídatných látek, tím menší zátěž organismu koktejlem chemických látek. Ale dále - protože z hlediska trvanlivosti je majonéza choulostivý výrobek, musí se uchovávat při teplotě od 0 do 15 °C a po otevření urychleně spotřebovat, protože již není zaručena nezávadnost. Stejně tak nezapomínejte, že drtivá většina majonéz se bez konzervantů neobejde.

 

 

T0P 11 nejznámější ořechy, oříšky, semena

 

 

Obezřetnost se určitě vyplatí zejména při nákupu ořechů, u nichž doporučujeme vybírat zboží v průhledných obalech umožňujících kontrolu. Vždy pohledem zkontrolujte, zda nejsou ořechy přespříliš mechanicky poškozené. Vysoký výskyt půlených jader u lískových ořechů, či ořechů s hluboko zasahujícím poškozením slupky je na škodu. Rovněž pozorně sledujte, zda se v balení neobjevují mrtví či živí škůdci, případně stopy po nich, například pavučinky.

Je nutno i kontrolovat datum minimální trvanlivosti.

 

Všechny ořechy obsahují vysoký podíl oleje, který v průběhu času stárne, žlukne a dává oříškům nepříjemnou pachuť a pach. U arašídů hrozí také výskyt nebezpečných mykotoxinů, ale ten bohužel nelze senzoricky zjistit. Neplatí ani často zmiňovaná mylná poučka, že pražené arašídy jsou v tomto ohledu bezpečnější než suché ve skořápce. Ani vysoká teplota pražení mykotoxiny totiž nezlikviduje.

 

ANDREA

 

Převzato z dTestu

 

 
Komentáře (2)add feed
... : Josef
Už dávno nic takovýho neprovozuju. Ale dřív jsem majonézu dělal vždycky sám doma. Teď, když potřebuju, tak hrnek nebo dva hotovýho br.salátu prostě koupim. Ze svý zkušenosti můžu ještě doporučit náhradu majonézy jogurtem. Chutná to bezva a kdo o tý náhradě neví, nepozná to.
listopad 25, 2022 06:51
... : Jiri Bilina
Dik za zajimavy clanek. Daji se ovsem arasidy rostouci pod zemi vubec zaradit mezi orechy? Cetl jsem na to tema par clanku a porad nevim...
My se s manzelkou vzdycky rozcilovali nad tim, ze nase nejoblibenejsi orechy cashew nuts (kešu) jsou vetsinou i nejdrazsi. Az do sveho pobytu na ostrove Koh Phayam, kde je to nejdulezitejsi plodina.
Tyhle potvory rostou na stromech, pod kterymi se musi neustale likvidovat vegetace. A rostou ve forme zluteho ci cerveneho ovoce, ze ktereho couha dole jediny orech. To ovoce samo neni vubec k jidlu, akorat se z neho da delat vino. Ale to nestoji za nic. Proto asi ta cena... smilies/undecided.gif
Mikin
listopad 26, 2022 17:09
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]