O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

AUUU - MÁM KŘEČ V NOZE ... PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 10 listopad 2022
Články od autora MUDr. Michal VilímovskýKřeče v nohách jsou časté a většinou nezávažné onemocnění, které se projevuje náhlým, vůlí neovladatelným stažením a bolestí některých svalů na nohou. Nejčastěji postihují svaly lýtka, ale mohou se vyskytnout kdekoli na noze, včetně chodidel či okolí kyčelního kloubu. Bolest a pocit napětí v postižených svalech přetrvávají až několik hodin po odeznění křečí. Tři ze čtyř případů se vyskytují v noci, během spánku. Někdy se příčinu křečí nohou nepodaří vůbec zjistit.
 


 

 

V takovém případě hovoříme o takzvaných primárních neboli idiopatických křečích v nohou. I když příčina idiopatických křečí  není známá, existuje řada teorií o tom, co je může způsobovat. Mezi možné příčiny primárních křečí v nohách, mimo jiné, patří:

 

-       abnormální nervové přenosy během spánku, které vedou k mimovolné svalové kontrakci a křečím

-       přetěžování svalů na nohou nadměrnou fyzickou námahou nebo cvičením

-       náhlé, krátkodobé přerušení toku krve do svalů, což vede ke křečím v důsledku nedostatku kyslíku a živin

 

Protože se s přibývajícím věkem šlachy zkracují, jsou křečemi více ohroženi starší lidé. Šlachy jsou pevné vazivové provazce, kterými se svaly připojují ke kosti. Pokud dojde k jejich výraznému zkrácení (například ve vyšším věku), může to vyvolat mimovolní stah a křeč. Primární (idiopatické) křeče v nohou se léčí kombinací vhodného cvičení a léků proti bolesti.

V případě, že po záchvatu křečí bolest v postižené noze přetrvává, můžete si vzít některý z volně prodejných léků proti bolesti, jako je Paralen, či Ibuprofen.

 

 

Účinný cvik na křeče v lýtkách. Zastavte je okamžitě | JenŽeny.cz

 

 

Pokud za vznikem křečí v nohách stojí nějaké jiné onemocnění, hovoříme o takzvaných sekundárních křečích. Mezi nejčastější příčiny, mimo jiné, patří:

 

  • těhotenství: vzhledem k tomu, že v těhotenství se zvyšuje tělesná hmotnost budoucí maminky,  dochází k podstatnému zvýšení zátěže na svaly dolních končetin, které jsou tak náchylnější ke  vzniku křečí. U žen patří těhotenství mezi jednu z nejčastějších příčin křečí v nohou
  • cvičení a fyzická námaha: křeče v nohou se často vyskytují při odpočinku po cvičení, sportování nebo dlouhé chůzi
  • některá neurologická onemocnění (choroby, které postihují nervy v nohou), jako jsou onemocnění motorických neuronů (motoneuronů) nebo periferní neuropatie
  • onemocnění jater: při zhoršení funkce jater dochází k hromadění toxinů v krvi, což může způsobit svalové křeče
  • infekční onemocnění: některé bakteriální infekce, jako je například tetanus, mohou způsobit svalové křeče
  • toxiny v krvi: lidé, kteří pracují nebo žijí ve znečištěném prostředí nebo konzumují nezdravé potraviny či nápoje ve velkém, mohou mít v krvi vyšší koncentraci jedovatých látek, jako jsou rtuť nebo olovo, což může vést ke vzniku křečí
  • dehydratace: u některých lidí vede dehydratace (nedostatek vody v těle) k poklesu koncentrace elektrolytů a minerálů potřebných ke správnému fungování svalů a nervů, což může způsobit křeče v nohou a dalších částech těla. Proto je důležité dbát na dostatečný přísun tekutin
  • vysoký vápník v krvi (hyperkalcémie): abnormálně zvýšená hladina vápníku v krvi může způsobit bolesti svalů a kostí, včetně křečí.

 

Léčba sekundárních křečí v nohách spočívá v léčbě onemocnění, které tento problém vyvolalo. Proto lékař pacientovi může předepsat léky na uvolnění svalového napětí (myorelaxancia), které pomáhají zabránit vzniku křečí.

 Cvičení

Ve většině případů na léčbu křečí nohou stačí cvičení. Cvičení na uvolnění křečí lze rozdělit do dvou skupin, a to na:

-       cvičení léčebné, prováděné v průběhu záchvatu křečí za účelem zmírnění bolesti a uvolnění,

-       cvičení preventivní, s cílem snížit riziko výskytu křečí.

 

Při záchvatu křečí do nohou je nutné protáhnout a rozmasírovat postižené svaly.  Pokud vás například chytne křeč do svalů lýtka, postupujte takto:

-       natáhněte nohou a přitáhněte špičky prstů směrem nahoru ohnutím nohy v kotníku tak, aby prsty směřovaly směrem k lýtku. Pomáhá i několik minut chodit po patách.

 

Pokud chcete preventivně snížit riziko křečí v nohou, je vhodné protahovat svaly nohou alespoň třikrát denně. Takže vyzkoušejte následující cvičení:

-       stoupněte si jeden metr ode zdi, natáhněte paže před sebe a předkloňte se tak, abyste se nataženými pažemi opřeli o zeď. Nohy musí zůstat celé na zemi (tedy nesmíte stát na špičkách, ale na celé plosce nohy) – následně vydržte v této poloze 5 sekund, a pak se uvolněte. Pak opakujte toto cvičení po dobu pěti minut. Nejlepších výsledků dosáhnete, když toto cvičení budete provádět alespoň třikrát denně, z toho jednou těsně před spaním.

-      Jezte více draslíku -– banány, pomeranče nebo avokáda. Můžete si koupit také draslíkové tablety. Jezte dostatek vápníku i hořčíku a pokud vám tyto živiny chybí, pořiďte si potravinové doplňky ve formě tablet. Nejlepšími zdroji jsou ovšem mléčné výrobky a ořechy.

 

 

Noční křeče nohou spraví minerálka s hořčíkem - Vitalia.cz


 

Pokud vás křeče v nohách trápí jen občas, není to většinou důvod k obavám a není nutné hned běžet k lékaři. Svého praktického lékaře byste měli navštívit pouze v případě, kdy máte křeče nohou velmi často, nebo vám způsobují takové bolesti, které narušují spánek a podstatně zhoršují kvalitu života.

 MUDr. Michal Vilímovský

 

Komentáře (5)add feed
... : Marie
Někdy pomůže šumivý hořčík
listopad 10, 2022 19:21
... : AnickaM
Ja pouzivam horcik s draslikem pred spanim, rano sumivou tabletu horciku. Funguje to. Take pomaha pred spanim stridave koupele nohou v horke a ledove vode. Ale na to jsem lina.
listopad 10, 2022 22:50
... : andrea
jo, hořčík. Taky ho beru.
hned poté, co se hopkající bolestně na bolavé noze, natolik rozpohybuju, abych doskákala do kuchyně a vzala si ho (šumivej)
listopad 11, 2022 17:02
... : andrea
mj. ty nožičky, co tady nahoře koukají, ty asi žádné křeče nemají smilies/wink.gif
listopad 11, 2022 17:03
... : Josef
Hořčík nevim. Snad bych radši zkusil s magnéziem.
listopad 12, 2022 11:24
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]