O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

HYPERAKTIVNÍ MOČOVÝ MĚCHÝŘ PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 27 říjen 2022
Přejít na obsah
HYPERAKTIVNÍ MOČOVÝ MĚCHÝŘ
Strana 2
Články od autora MUDr. Michal VilímovskýTahle nepříjemnost trápí až pětinu populace. A není to běžným důsledkem stárnutí. Většinou se příznaky vyvíjí postupně - nejprve jsou potíže minimální, ale postupně dochází ke zhoršování. Hlavním příznakem je nutkavá potřeba i v případě, že močový měchýř není plný. Až 8 % mužů má často potíže s hyperaktivitou močového měchýře a u 17 % se vyskytují alespoň občas.

 

 

Bohužel, u žen je toto procento mnohem vyšší (20 % žen trpí syndromem dráždivého močového měchýře velmi často, a až 30 % občas). Studie EPIC zjistila, že u žen spíše dominují příznaky urgence, ale nemají potíže s vypuzováním moči, zatímco pro muže je vypuzování moči častěji obtížnější.

 

 

Způsoby léčby syndromu hyperaktivního močového měchýře můžeme rozdělit do následujících skupin: změna stravovacích návyků, změny životního stylu, léky, trénink močového měchýře, a konečně operace a nervová stimulace.

 

Změna stravovacích návyků

Některé potraviny a nápoje mohou projevy související se tímto syndromem podstatně zhoršovat.

U některých pacientů dochází ke zmírnění poté, co přestanou pít alkoholické nápoje nebo nápoje s obsahem kofeinu. Jak alkohol, tak kofein totiž mají diuretické účinky. Je také vhodné nepít těsně před spaním.

 

Omezit nebo vyloučit následující nápoje a potraviny:

sycené nápoje

nápoje a potraviny s obsahem aspartamu a umělých sladidel

brusinkovou šťávu nebo džus

potraviny a nápoje s kyselinotvorným (acidifikujícím) účinkem,

jako jsou pomerančový džus nebo rajčatová šťáva,

a veškerá kořeněná jídla

 

 

Obezita je přímým rizikovým faktorem pro vznik syndromu hyperaktivního močového měchýře. Proto je zdravá tělesná hmotnost velice důležitá. Navíc u lidí s nadváhou či obezitou může zhubnutí pomoci i v léčbě, protože při snížení tělesné hmotnosti dojde ke snížení tlaku na pánevní dno a tím i ke snížení dráždění močového měchýře.

Kouření - nejlépe ho zcela vypustit, nebo alespoň omezit.

 

 

Cvičení na pánevní dno

 

Některým lidem může pomoci cvičení - jedná se o speciální cvičení (označované též jako Kegelovy cviky) na posílení svalů pánevního dna, které ovládají močení. Toto cvičení spočívá v rytmickém stahování a uvolňování svalů, které ovládají močení. Vždy je potřeba pánevní dno stáhnout, chvíli podržet a poté uvolnit.

Raději tato cvičení provádějte při prázdném močovém měchýři, abyste předešli nechtěným nehodám.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]