O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

HYPERAKTIVNÍ MOČOVÝ MĚCHÝŘ PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 27 říjen 2022
Přejít na obsah
HYPERAKTIVNÍ MOČOVÝ MĚCHÝŘ
Strana 2

 

 

 

Dalším vhodným způsobem jak zmírnit příznaky hyperaktivního močového měchýře je jeho trénink.

Nejprve se naučíte potlačit nucení na močení jen na několik minut a postupně se takto interval mezi jednotlivými návštěvami toalety prodlouží do normálu.

 

 

Existuje řada mýtů kolem tohoto syndromu

 

Mezi ně nejčastější patří názor, že hyperaktivní močový měchýř je důsledek stárnutí a nedá se léčit (není to pravda, se stárnutím souvisí jen častější močení, ale nikoli urgence a další projevy). Stejně tak není pravda, že neexistuje léčba, naopak je k dispozici řadu možností a mnoho lidem to opravdu pomůže.

 

Dalším mýtem je názor, že nejlepší léčbou hyperaktivního močového měchýře je omezit příjem tekutin. Tento názor je nebezpečný, protože naopak dehydratace zhoršuje příznaky hyperaktivního močového měchýře a vyvolává další dráždění, což urgenci a četnost močení ještě více zhoršuje.

Řada lidí si také myslí, že se jedná o typicky mužský problém (související se zvětšenou prostatou) nebo naopak ženský problém.

Ani jedno z toho není pravda.

 

 

Stresová inkontinence

 

Ne, to opravdu není totéž, co syndrom hyperaktivního močového měchýře.

Ale je to situace, kdy například smích, kašel nebo kýchnutí (tedy „stresová“ situace) vyvolá samovolný (nechtěný) únik.

K tomu může dojít již při pouhém vstávání, protahování se, předklonu nebo při chůzi. A nemluvě ani o tanci…

 

Ovšem na rozdíl od pacientů s hyperaktivním močovým měchýřem, nemají lidé se stresovou inkontinencí potíže s četností močení ani s urgencí (nucením na močení).

Pouze u nich dochází k onomu občasnému samovolnému úniku malého množství.

A velmi nepříjemná čísla: stresovou inkontinencí trpí až 1/3 žen.

 

 

MUDr. Michal Vilímovský

 

 

Komentáře (2)add feed
... : Josef
Hm. Denně 2 litry piva, k tomu litr kafe, sem tam nějaká poblívka ze sáčku... Tak snad příjem tekutin nepodceňuju. Hyperaktivitu nějak nepociťuju, ale taky už jsem dlouho neměl důvod, se pořádně vychechtat.
říjen 28, 2022 07:00
... : Milena Nováková
Hm, tak já zřejmě patřím k těm postiženým. Naučila jsem se s tím žít, na WC si zaskočím před každým odchodem z domova, ve městě mám "zmapovány" veřejné nebo veřejně dostupné toalety, protože když mi cesta pěšky (preferuji před autobusem) trvá cca 40 minut tam a 40 minut zpět, plus tam nejdu na otočku, mohl by jinak při zpáteční cestě nastat problém. Pánové to mají v nouzi lepší, na rozdíl od nás holek.
Když potřebuji přesto vydržet delší dobu bez možnosti si "odskočit", míněno 3 a 1/2 - 4 hodiny ve dne (naštěstí výjimečně), řeším to omezením pití, a pak to plánovaně doháním odpoledne nebo večer.
říjen 28, 2022 09:53
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]