O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PROBIĎTE, BÁB RÝBU PDF Tisk E-mail
Neděle, 02 říjen 2022
Zobrazit zdrojový obrázekOchladilo se, dost prší a sluníčko už se objevuje sporadicky. Ale přesto je stále ještě venku krásně – zvláště když se nějaká ta pěkná chvíle (mezi jedním a druhým deštěm) povede. Jenže teď podzimu mnozí podlehli nejrůznějším rýmám, takže potkat kejchajícího kašlavku je teď docela běžné. Vím, že respirátory vám nezajistí bezpečnost proti covidu, ale jsou účinné, pokud máte tu obyčejnou známou virózu a nechcete ji rovnou šířit.

 

 

 

Jak všichni víte, viry se do těla dostávají přes sliznice. Proto doporučuji nedotýkat se očí, nosu nebo úst, pokud nemáte umyté ruce.  Při odkašlávání není vhodné dávat si ruku před ústa.  Zvláště jdete-li do obchodu a tam si pak tou pokašlanou rukou  zcela trestuhodně vybíráte rohlíky či ovoce…

Nejběžnější podzimní trápení je rýma z běžného nachlazení, odbornou terminologií je též nazývána jako respirační viróza. Toto virové nakažlivé onemocnění dýchacích cest postihuje nejčastěji nos a hltan. Nachlazení trvá obvykle 3 - 5 dní, ale zbytkový kašel může přetrvávat až tři týdny.

 

 

Zobrazit zdrojový obrázek

 

 

Hlavní příznaky rýmy

 

  • Zvýšená hlenovitá sekrece - nejprve nachlazení provází vodnatá rýma a poté žlutá rýma, pokud je ale hlavním symptomem zelená rýma, jde už o bakteriální infekci a je nutné vyhledat lékaře.
  • Porucha nosního dýchání – zhoršení průchodnosti nosu až ucpání nosu.
  • Porucha čichu.
  • Nucení ke kašli až kašel (hlen stékající do nosohltanu a dýchacích cest dráždí ke kašli).
  • Nucení ke kýchání.
  • Slzení.

 

Říká se, že neléčená rýma trvá týden a ta léčená sedm dní,

přesto ale existují postupy, které dokáží léčbu respiračních potíží urychlit:

 

  • Hodně pít - příjem zvýšeného množství tekutin podpoří očistu organismu od probíhající infekce. Vhodné jsou bylinné čaje nebo čistá voda.
  • Napařovat - mezi osvědčené babské rady patří napařování nohou horkou vodou. Stejně tak můžete napařit celé tělo - naložte se do vany, která by měla mít přes 40 °
  • Jídlo je důležité - ačkoli respirační potíže provází obvykle nechuť k jídlu, neměli bychom jí podlehnout. Imunitní systém sídlí ve střevech, která produkují protilátky proti probíhající infekci.
  • Existuje celá řada domácích receptur a babských rad. Pokrájenou cibuli zasypte cukrem, zavřete do sklenice a nechte odstát, po chvíli se ve sklenici objeví požadovaná šťáva (tedy onen sirup). Užívat můžete 3-4x denně 1 lžičku.

 
Zobrazit zdrojový obrázek
 

 

A další velký problém nás čeká - chřipka

 

Lékaři očekávají silnější epidemii chřipky než v předchozích letech. Dá se to usuzovat podle vývoje nemoci na jižní polokouli. Například Austrálie měla letos nejvíc případů chřipky za posledních pět let. Viry chřipky velmi pravděpodobně dorazí v obvyklém čase. Příležitostně se budou objevovat už před Vánoci, hlavní nápor však obvykle nastává až po nich. Horší to má být po Novém roce, vrchol v lednu nebo v únoru.

 

Takže hepčík, hepčík,

dávejte na sebe i na ostatní kolem pozor!

(a pleťte fusekličky)

 

d@niela


Komentáře (15)add feed
... : Josef Kouba
Rada nad zlato: V chřipkové sezoně než vyjdete z domu, vstříkněte si do nosních direk tento roztok.
0.5 dcl vody 10 kapek 3% lékařského peroxidu.
říjen 02, 2022 22:32
... : Jiri Bilina
No, ja bych babske rady zcela nezavrhoval. Babicky casto ledacos vykoumaly. smilies/smiley.gif
Chemickym dryakum z peroxidu bych naopak neveril. Kdyby neco takoveho neskodilo, ale naopak pomahalo, vrhly by se po tom farmaceuticke spolecnosti uz davno.
Podle me jsou na rymu uzitecne rady z clanku, plus ruzne volne dostupne leky. Pokud vam na par hodin zastavi kasel, nebo teceni z nosu a vy si diky tomu odpocinete a vyspite se, dobra vec!
Proti sezonni chripce je nejucinnejsi ockovani. Jako vzdy se vyplati verit vedcum a ne nejakemu silenci, ktery vam bude tvrdit ze: "tchyne se nechala naockovat a malem umrela".
Hodne pomuze take noseni rousek. Mozne ani ne tak vam, ale vasemu okoli. Pokud budete chrchlat a kaslat do rousky, kapenky tak daleko nedoleti.
Ja si lidi s rouskami na hube vsimnul v JV Asii uz pred vice nez 30 lety a bylo me vysvetleno ze je coby nemocni nosi z ohleduplnosti k ostatnim. A ono to docela dava smysl.
Mikin

říjen 03, 2022 03:50
... : Josef Kouba
Na dovolené, kde je nebezpečí průjmu z vody, do 1lt.čajovou lžičku 3% lékařského peroxidu. Recepty s peroxidem jsou od lékaře.
říjen 03, 2022 06:11
... : mamča
Kdo dobře snáší česnek, tak na zprůchodnění dýchacích (i jiných) cest funguje dobře česnečka. Polévka dodá tekutiny, a česnek kudy teče, tudy léčí. Drsná česnečka nám pomohla i v létě, kdy jsme dostali Covid. Né že by ho vyléčila, na to jsme měli podpůrné léky, ale ulevila od nepříjemného kašle.
Cibulový sirup je také proti kašli dobrý. Zvlášť, když máte cibuli i česnek ze zahrádky.
říjen 03, 2022 06:55
... : Iris
Jezdím do Prahy k zubaři, teď zrovna mám naplánované výkony v různých intervalech až skoro do konce roku. A netroufám si jezdit vlastním autem, takže žlutým autobusem - kdysi pohoda.
Ale naučila jsem se nějak všímat si toho, že po usednutí do narvaného autobusu poslouchám bez přehánění půl druhé hodiny kašel, kýchání a nechutné hlasité a procítěné smrkání. Dokolečka dokola. Když se rozhlédnu, kromě mne nemá na hubě nikdo ani blbou roušku. V metru je to podobné. Četla jsem nedávno článek s názvem: "Máte covid? Přistupte blíž". Tak nějak takhle se lidé chovají.

A případným popíračům covidu bych ještě napsala, že i obyčejná blbá viroza, blbá rýma nebo cokoliv jinak blbého respiračního, mě a okolí může touto "ohleduplností" nakazit a vyřadit z provozu. Protože když pochcípáváme, prskáme a není nám dobře, konkrétně třeba k zubaři se nechodí, to je hulvátství. A to nemluvím o koncertech, divadlech i rodinných návštěvách. Kdo touží po tom, aby pořád někdo marodil, protože ho někdo jiný nakazil, když předtím někdo nakazil jeho a když předtím....Jo, bývalo to vždy, ale v sezoně. Teď je to imrvere a už mi to tedy leze na nervy.

Virus jen využívá naší blbosti.

A proti letošní chřipce se prosím nechme očkovat, hlavně my tady, starší ročníky. Nemá žádné vedlejší účinky, ani to zvýšení teploty, co je u očkování proti covidu.
říjen 03, 2022 10:16
... : Bara
V letosnim roce uz ne, ale vloni a predloni jsme dostavali u zubare nez nam sahl do ust 1% roztok peroxidu a museli jsme minutu proplachovat usta.....takze neco na tom bude.....
říjen 03, 2022 15:29
... : Josef
Rýma je svině, ale zase ne tak velká. Stačí rum s čajem.
Daleko horší je, že už asi tři tejdny sháním po lekárnách jódový tabletky nebo kapsle. Vyprodáno!
říjen 03, 2022 16:30
... : Josef Kouba
Zmínil jsem se o použití peroxidu. Začíná chřipková sezona a pokud zapnu PS již se v anglicky psaných zprávách opět straší s Kovidem. Odkaz č. 1 je video kde doktor o všestraném použítí peroxidu mluví.
č.2 je také o peroxidu, ale dotyčná slečna dělá reklamu více produktům.
Přeji zvládnout letošní zimu v teple, bez červeného nosu či kovidu.

1 https://youtu.be/1YAphhiUvCU

2 https://youtu.be/BKhTX-zRVUQ .
říjen 03, 2022 21:03
... : Josef Kouba
Pokud začne opět řádit Korona. Stačí si poslechnout prvních 10 min.

https://youtu.be/tRauKe29rb0 Oxid chlořičitý.
říjen 03, 2022 22:52
... : andrea
ty jodový tabletky - to je proti uhranutí uranem?
říjen 05, 2022 19:35
... : Jiri Bilina
Jodove tabletky, peroxid a alobalovou cepicku. smilies/smiley.gif
Jinak - ten titulek me pripomnel slavne cimrmanovske: Debil v divadle a ja bdela prebieru!
říjen 05, 2022 20:40
... : Iris
Jodové tablety mají ochránit štítnou žlázu. Ale mohou jí také odbouchnout, pokud se vezme amatérsky, nepoučeně a zbytečně. Já například ve své zprávě z endokrinologie mám tučně napsáno - nezajodovat!

Pokud jde o peroxid, tak jeho účinky všichni známe. Ale že by to byl v dnešní době zázrak? Já nevím, mě asi před 40 lety učili na zdrávce v předmětu "péče o pacienta" hygienu dutiny ústní a tam se vytírala peroxidem dutina ústní u ležáků. Zkoušely jsme si to na sobě a tedy ,je to dost hnus. Zatímco dnes existuje celá škála moderních desinfekčních připravků na kloktání apod. Ale třeba se vracíme do pravěku, zkusímsi o tom něco načíst, třeba se pletu.
říjen 06, 2022 08:31
... : Josef Kouba
Jiri Bilina
Jodove tabletky, peroxid a alobalovou cepicku. smilies/smiley.gif
Jinak - ten titulek me pripomnel slavne cimrmanovske: Debil v divadle a ja bdela prebieru!

Poslech si Mikin, jež ví vše od politiky, přes medicinu, toto a poté vyblil tento názor?? https://youtu.be/1YAphhiUvCU
říjen 06, 2022 09:45
... : Iris
Josefe Koubo, tvůj problém je ve vyhledávání a konzumaci informací, které ti vyhovují a imponují. V tom je celý problém. Zdroje informací. Proč by měl být názor tohoto specialisty na hirudoterapii správnější a vědečtější, než názory opravdových vědeckých a lékařských kapacit celého světa?
Proč by si Mikin tohle měl poslouchat? To poslouchat ani nejde, s prominutím.

Tak jo, nasadíme pijavice.

Nejsem proti zkoušení alternativních metod v méně závažných indikacích, pandemie covidu ale není ten případ.
říjen 06, 2022 10:43
... : Josef Kouba
Iris
Doktor mluví o prevenci a možném použití peroxidu jako ochrany před nákazou.
https://youtu.be/1YAphhiUvCU

https://youtu.be/tRauKe29rb0 Oxid chlořičitý.
Zde zase o jiné metodě léčení kovidu. V současné době jsou čísla úmrtí po očkování utajována. Je to bohužel tím, že parta co propaguje očkování, vlasní veškerá hlavní media. Jakýkoliv jiný názor na kovid je umlčen.
Nás stařenky a starce tak milují, že jejich velké přání je abychom se po očkování dožili nejméně 100 let.
říjen 08, 2022 09:40
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]