Černý čaj je hned po vodě nejkonzumovanějším nápojem na světě. Připravuje se spařením listů čajovníku čínského horkou vodou. Pro dosažení různých chutí se někdy přidávají také další rostliny, jako jsou Earl Grey nebo masala chai. Černý čaj má výraznější chuť a obsahuje více kofeinu než ostatní druhy čajů, ale stále je v něm méně kofeinu, než v kávě. Má řadu kladných účinků na zdraví, protože obsahuje antioxidanty a zdraví prospěšné látky s protizánětlivým účinkem.
Jejich dostatečný přísun pomáhá odstranit z organizmu volné
radikály, které poškozují buňky v těle, čímž se snižuje riziko mnoha
chronických onemocnění. Mezi látky s antioxidačnímu účinky, které se nachází v
některých potravinách a nápojích, včetně černého nebo zeleného čaje,
patří například polyfenoly. Další skupinou antioxidantů, které černý čaj obsahuje, jsou látky označované
jako flavonoidy. Ty pomáhají zlepšovat zdraví srdce a cév.
Kromě černého čaje,
je bohatým zdrojem flavonoidů také zelenina, ovoce, červené víno a hořká čokoláda.
Dostatečný přísun flavonoidů v potravě může pomoci v prevenci
kardiovaskulárních onemocnění, protože snižuje řadu rizikových faktorů, jako
jsou vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a triglyceridy v krvi a pomáhají
také v prevenci obezity.
V lidském organizmu najdeme několik lipoproteinů, které slouží pro
"přepravu" cholesterolu v těle. Mezi dva nejhlavnější patří takzvané
lipoproteiny o nízké hustotě (takzvané LDL lipoproteiny, z anglického "Low-Density Lipoproteins")
a lipoproteiny s vysokou hustotou (takzvané HDL lipoproteiny, z anglického "High-Density Lipoproteins").
LDL je považován za "zlý" lipoprotein, protože přivádí cholesterol z
jater do buněk. Naproti tomu HDL je považován za "hodný" cholesterol,
protože odvádí cholesterol z buněk do jater, odkud je pak vyloučen z těla ven. Pokud
je v těle příliš mnoho cholesterolu navázaného na LDL lipoproteiny, může
docházet k jeho usazování v cévách a vznikají tak sklerotické pláty, které cévy
ucpávají, zhoršují proudění krve a zvyšují riziko různých onemocnění, jako jsou
například infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda. Některé studie naznačují, že pití černého
čaje pomáhá snižovat LDL cholesterol v krvi. Jedna
randomizovaná studie naznačuje, že pití 5 šálků černého čaje denně snižuje
hladinu LDL cholesterolu u osob s lehce až středně zvýšeným cholesterolem v
krvi v průměru o 11 %.
Je známo, že některé druhy
střevních baktérií podstatně ovlivňují celkový
zdravotní stav organizmu. V trávicím traktu se nachází miliardy baktérií a také
70 - 80 % celého imunitního systému lidského těla. Zatímco některé střevní
baktérie jsou zdraví prospěšné, jiné mohou naopak škodit. Pravidelné pití černého čaje zlepšuje zdraví
trávicího traktu a střevního mikrobiomu, který hraje důležitou roli v
prevenci střevních zánětlivých onemocnění (například Crohnovy choroby),
diabetu druhého typu, kardiovaskulárních chorob, obezity a dokonce i rakoviny. Vzhledem
k tomu, že černý čaj obsahuje polyfenoly, které pomáhají udržovat zdraví
střevního mikrobiomu, podporují růst zdraví prospěšných střevních baktérií a
naopak potlačují růst zdraví škodlivých baktérií, jako jsou například salmonely,
může se uplatnit i v prevenci výše uvedených onemocnění.
Navíc má černý čaj antimikrobiální vlastnosti a zabíjí zdraví škodlivé
mikroorganizmy, které narušují střevní sliznici. To přispívá ke zlepšení
imunity a současně podporuje růst zdraví prospěšných baktérií ve střevě.
Černý
čaj obsahuje kofein a
také aminokyselinu zvanou L-theanin, které pomáhají zlepšovat bdělost a
soustředění. Tato aminokyselina zvyšuje aktivitu alfa vln v mozku, které
navozují uvolnění a zlepšují soustředění. Proto se lidé, kteří pijí čaj cítí
méně unaveni a lépe se soustředí než lidé, kteří pijí kávu, a to i přes to, že
káva obsahuje více kofeinu než čaj.
Příprava je velmi jednoduchá:
- Nejprve do čajového sítka dejte 2 - 3 gramy čajových lístků
(toto množství vystačí zhruba na jeden šálek o objemu 120 ml).
- Poté uvařte vodu a přelijte jí přes sítko s čajovými lístky a
nechte 3 - 5 minut louhovat podle toho jak silný čaj chcete.
- Vyjměte sítko s čajovými lístky z vody, nechte vychladnout a
užijte si skvělou chuť.
Neexistují žádná konkrétní doporučení ohledně konzumace černého
čaje, nicméně pro většinu lidí platí, že by neměli překračovat 3 - 4 šálky
černého čaje denně (500 ml). Konzumace více než 5 šálků černého čaje denně může
způsobit nežádoucí účinky, jako jsou bušení srdce,
bolesti hlavy, nervozita, průjmy, podráždění, zmatenost, třes, brnění končetin a křeče. Za těmito nežádoucími účinky stojí kofein, jehož nadbytek v těle
je vyvolává. Protože každý druh čaje obsahuje jiné množství kofeinu a navíc
také celkové množství kofeinu závisí na době louhování, jsou výše uvedené denní
doporučená množství černého čaje jen orientační a pokud pijete silnější čaj s
vyšším obsahem kofeinu, je nutné denní množství černého čaje ještě snížit.
MUDr.
Michal Vilímovský
|