O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VŠECHNO UŽ TU BYLO ... PDF Tisk E-mail
Sobota, 30 červenec 2022
ZAČNU OD PAPEŽE...V roce 1445 nastoupil ve španělské Valencii čtrnáctiletý chlapec Rodrigo do svého prvního zaměstnání jako „sakristán“ místní katedrály. Stát se sakristánem byla docela velká zodpovědnost, zvlášť pro kluka; Rodrigo měl v podstatě na starosti účetnictví, záznamy a cenný majetek katedrály. Nebyl to však obyčejný čtrnáctiletý kluk, ale člen významného rodu Borgiů, což byla něco jako rodina Clintonů v 15. století. Není tedy divu, že rychle stoupal v církevních kruzích.


 

V roce 1455, když bylo Rodrigovi 24 let, se jeho strýc Alonso stal papežem Kallixtem III. Téměř okamžitě poté byl Rodrigo jmenován biskupem ve Valencii, poté kardinálem a nakonec vicekancléřem celé katolické církve. Tuto funkci zastával více než tři desetiletí, během nichž svůj úřad plundroval k osobnímu prospěchu.

 

 

Inside Pope Alexander VI's Corrupt And Sinful Reign

Rodrigovo korupční jednání bylo natolik legendární, že se jeho příjmení (Borgia) stalo v italštině synonymem pro úplatkářství, nepotismus a morální degeneraci.

Během svého působení ve funkci vicekancléře zplodil sedm nemanželských dětí s mnoha milenkami.

Pravidelně organizoval a navštěvoval orgie, včetně těch, které se údajně konaly ve Vatikánu.

 

Rozdával úřady svým zkorumpovaným rodinným příslušníkům, vydíral své odpůrce a dokonce využíval papežskou armádu k potlačení svých nepřátel.

A co víc, všichni to věděli.

 

Rodrigo Borgia se ani neobtěžoval skrývat prohřešky, byl to známý zločinec.  Ale na tom mu nezáleželo.

Získal takovou moc, že když 25. července 1492 zemřel papež Inocenc VIII., kardinálské kolegium zvolilo novým papežem Rodriga Borgiu...

 

Když se rozšířila zpráva, že novým papežem se stal zkorumpovaný Rodrigo Borgia, lidé byli naprosto znechuceni. Církevní představitelé všude prodávali úřady, kradli peníze a pokrytecky porušovali přikázání, která hlásali svým stoupencům.

 

Lidé to věděli.

Nebyli hloupí.

Věděli, že jim jejich „vůdci“ lžou.

Věděli, že hniloba a korupce jsou hluboké.

 

 

Ale příliv a odliv se obrátil. Jen o několik let později napsal Martin Luther svých slavných 95 tezí a zahájil tak novou éru ve světě. Historikové toto období dějin nazývají reformací a v jeho průběhu se rychle oslabila moc a autorita církve, což připravilo půdu pro renesanci a další období. Osvícenství, v němž nové inovace výrazně zlepšily kvalitu života.

 

Je důležité si uvědomit, že reformace by nebyla možná, nebýt relativně nové technologie, která se v Evropě objevila - knihtisku. Poprvé v historii mohly nové myšlenky kolovat po celém kontinentu a být široce rozšířeny během několika týdnů. Tiskařský lis dokonce umožnil číst díla autorů, kteří byli zakázáni (a úřady se neostýchaly zlikvidovat každého, koho považovaly za hrozbu). Život na počátku 15. století musel vypadat dost bezútěšně. Důvěra byla na dně a lidé byli frustrovaní.

 

 

Domnívám se, že jsme nyní v podobné situaci.

 

Dnes máme podobnou míru nedůvěry jako lidé v roce 1500. Máme také podobné rozvíjející se technologie. A nemluvím jen o internetu, který je jako novodobý knihtisk.

Máme také relativně novou technologii, jako je blockchain, která byla navržena speciálně pro maximalizaci důvěry a decentralizace. A to je teprve na začátku.

 

zdroj: The Daily Bell

 Simon Black

 

všechny vás moc zdraví

Pepa Kouba

 

 

Pokud vás zajímá, co je blockchain:

 

Blockchain je databáze. V IT databáze slouží jako takový sklad pro data, kde skladují například fotky z instagramu, videa, eshopové produkty a další. Obyčejnou databázi si můžete představit jako velké datové centrum, ve kterém najdete velké množství serverů a pevných disků, přes které neustále protékají různé informace.

Jenomže taková obyčejná databáze má jeden zásadní problém – je centralizovaná (má nějaké hlavní uložiště). Když zničíte, poškodíte anebo vypnete toto hlavní datové centrum, zničíte nejen servery a pevné disky, ale spolu s nimi také všechna data, a to je problém.

Toto u blockchainu nehrozí.

 

Blockchain nemá žádnou centrální autoritu, nemůže ji kontrolovat žádná banka, vláda ani jakékoli jiné instituce, prostě nikdo (narozdíl od centralizované databáze). Nikdo ji také nemůže zničit a to jsou hlavní důvody, proč je kolem této technologie takový rozruch a proč se o ní lidi začali zajímat.

Dá se říci, že je všude, je nekonečná a věčná. Můžete si ji představit jako takovou nikdy nekončící účetní knihu či tabulku v excelu, která se neustále rozšiřuje o nové záznamy a není možné ji smazat nebo vypnout.

 

Čo je to vlastne ten blockchain? | Alza.sk

 

 

Nick Szabo (možný spoluautor Bitcoinu) přirovnal blockchain k jantaru. Ale ne jen tak o nějakém obyčejném jantaru, ale o jantaru, ve kterém kdysi před mnoha miliony lety uvízla vážka. Ta vážka vypadá dnes úplně stejně jako tehdy, nic, dokonce ani čas, na tom nedokázal cokoli změnit. Je v něm uvězněná navždy, stejně tak jako data v blockchainu.

zdroj: internet

 

 
Komentáře (15)add feed
... : Jiri Bilina
Nezlob se Danielo, ale druha polovina clanku je bez udani skutecneho autora doslovne okopirovana odsud: https://warengo.com/stories/147947-technologie-blockchain-a-investovani-do-ni-ne-do-kryptomen
Mikin
červenec 30, 2022 17:01
... : Josef
Sorry jako, Pepane. Ale nepochopil jsem z toho vůbec nic. Což ovšem u mě není nic divnýho. Nechápu ani bitcoin.
červenec 30, 2022 17:03
... : d@niela
hele, Mikine, tohle věčné cenzúrování mne docela štve.
Také tohle děláš u článků na ostatních webech?

Prosím, pokud se ti tedy styl a způsob, jakým je kudlanka provozovaná, jaké tu jsou články a kdo je píše, či kdo na ně reaguje - tak moc nelíbí....
červenec 30, 2022 17:10
... : d@niela
Pepo, ten článek nebyl specificky o blockchainu.
Byl o papeži Rodrigo Borgiovi a době, ve které žil. A myslím, že je docela pochopitelný-

Blockchain byl ve článku zmíněn jedním slovem v jedné větě. A vysvětlení, co je, tam je také.
Jinak ho chápu, že je to způsob, jak zamezit jakýmkoli podvodům, podfukům. Viz to krásné přirovnání k vážce.
Ale - znovu opakuji: je to článek o jednom neřádovi, co dlouhou dobu zcela pohodově vládnul.
A co mu taky jednou dokapala svíce...
červenec 30, 2022 17:15
... : Jiri Bilina
Danielo - jak jiste vis, pisi jen na Kudlanku. A pak na iDnes, coz ovsem neni web. Pokud ti nevadi zjevne plagiatorstvi, tak se omlouvam a priste budu drzet hubu. smilies/smiley.gif
K tomu clanku bych mel jeste jednu poznamku ohledne rodu Borgiu - to byl v 15. stoleti rod, ktery lze prirovnat k mnoha mafianskym rodinkam dneska, ale rozhodne ne ke Clintonum.
Tam jde vicemene jen manzelsky par Bill a Hillary, tedy lidi kteri vysostli z docela skromnych pomeru.
Mikin
červenec 30, 2022 17:29
... : d@niela
nechápu to tvé slovo "plagiátorství".

ježišmarjá!!!
vždyť je tam napsáno zdroj: The Daily Bell, Simon Black
červenec 30, 2022 17:36
... : Josef
Hm, na mou jednoduchou náturu je tohle příliš náročný. No neva. Zase umim skvělý houskový knedlíky.
červenec 30, 2022 17:43
... : Lenka 1
Jestli to chápu dobře, tak v článku byla nastíněna historická paralela se současnou situací a tedy určitá naděje, že až všechno dojde na hranu, za kterou to už prostě nebude dál možné, tak se to otočí k lepšímu?
červenec 30, 2022 17:58
... : Jiri Bilina
Ano, Danielo. Prvni cast clanku je zrejme prelozena z anglictiny a pokud je uveden zdroj, neni na tom nic neobvykleho.
Druha cast je bez uvedeni zdroje jednoduse okopirovana z cestiny a to je plagiatorstvi, cili zlodejna. Ja osobne bych si ve svych clancich nic takoveho nedovolil ani ve snu.
Ale znovu - pokud ti to nevadi, budu priste opravdu drzet hubu. smilies/smiley.gif
Mikin
červenec 30, 2022 18:01
... : AnickaM
Hned jak jsem zacala cist, tak mi jasne, kam Josef smeruje. Kez by novodoby Luther King prisel a dal to tady do poradku. Vzdyt staci tenhle maly vzorek na Kudle. Podezrivame se, hadame se, cteme mezi radky co tam neni, vztahujeme to na sebe. Ale proc? Proc uz nedokazeme myslet primocare, proc hledame porad nejake hacky? Ja dostavam takovych hruznych emailu, ze si nemuzu pomoci nemyslet si, ze si potrebuji masirovat svoje ega, vylepsovat sebevedomi. To opravdu nebylo mysleno na Lenku, vidim to vsude kolem.
A Mikine cos jako od Josefa chtel? Zdroj "internet" ti nestaci? To se tady fakt budeme pretahovat o slovicka?
červenec 30, 2022 18:06
... : Josef
To sice jo, Lenko. Jenže teď zrovna to vypadá, že se všechno otáčí k horšímu. K lepšímu možná někdy pozdějc, v budoucnu, ty se toho třeba ještě dožiješ. Možná, ale i kdyby, stejně to ani pak nevydrží. Nemůže, bylo by to proti samotný lidský přirozenosti.
červenec 30, 2022 18:17
... : Jiri Bilina
Zdravim Anicko a souhlasim. Az na ty zdroje - ten puvodni clanek, tak jak ho Josef Kouba poslal a jak zde byl publikovan zadne zdroje neuvadel. Ani The Daily Bell, ani "internet".
Ty zdroje byly dodany az po mem upozorneni.
Mikin
červenec 30, 2022 18:40
... : Josef
Sv. Pros!
červenec 30, 2022 18:41
... : AnickaM
Ale no tak, trochu tolerance, kdyz nejde o zivot, tak jde o vis co. Tady jde opravdu o tu paralelu s dneskem.A
Ale jak pise Pepa, my uz se lepsiho nedockame a lidi jsou jenom lidi.
červenec 30, 2022 19:44
... : Jiri Bilina
Jasne Anicko, vsak ja jsem za to hocha rozhodne nechtel zalovat, moje stranky to nejsou.
Jen jsem upozornil na to, ze co on vydava za sve vlastni dilo je bez uvedeni zdroju od zacatku do konce opsane.
Vsak se clanek take jmenuje - Uz tu vsechno bylo. smilies/smiley.gif
Kdyby se ti nebo komukoliv nekdy chtelo, napiste me na mojevlastnijmeno@gmail.com
Mikin
červenec 30, 2022 19:56
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]