O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
VŠUDYPŘÍTOMNÉ MIKROPLASTY – HOROR BUDOUCNOSTI |
![]() |
![]() |
![]() |
Pondělí, 18 červenec 2022 | |||
Nadále jsou i poslem špatných zpráv. Ta poslední uvádí - podle studie zveřejněné v Environmental Pollution, že mikroplasty slouží jako schránky pro viry, které díky jim mohou přežít podstatně déle. Stručně řečeno, viry, například rotaviry, které šíří gastroenteritidu, se přichytí k plastovým částicím menším než 5 mm. A ve vodě proto zůstávají aktivní po dobu nejméně 3 dnů. Takže i tak krátká doba stačí na to, aby viry, které se dostaly z odpadních vod na běžnou veřejnou pláž, nakazili spoustu lidí. A to zejména proto, že úpravny vody nejsou schopny všechny mikroplasty zachytit. Vzhledem k velikosti těchto částic vědci poukazují na to, že je mohou spolknout plavci, kterým se voda, ve které plavou, dostane do těla.
Jejich nepatrná velikost a pomalá degradace je předurčuje k snadnému šíření celým životním prostředím. Takže se dá bez uzardění předpokládat, že jejich expozici budou ve větší či menší míře vystaveny všechny živočišné druhy světa. Aktuálně produkujeme kolem 400 milionů tun ročně a podle všeho to do roku 2050 bude dvakrát tolik. Z tohoto ohromného objemu vyrobených plastů se pak určitá část stane odpadem ukládaným na skládkách a/nebo nesprávně likvidovaným/odkládaným odpadem. Tedy potenciálním zdrojem pro vznik mikroplastů. Dá se tedy prohlásit, že potenciální problém s mikroplasty kolem nás bude neustále růst.
Jenže těmi to nekončí. Ze svých nepatrných mikroměřítek se rozkládají dál, na ještě menší částečky, nanoplasty. Platí pro ně vše, co už bylo zmíněno. S dodatkem, že jako násobně menší částice mohou skutečně pronikat snadno opravdu kamkoliv, a jejich vliv - navzdory nepatrné velikosti - na lidské zdraví tak může násobně větší. Zkoumat vliv nanoplastů je pořádná výzva i pro současné vědce a badatele. I s dostupnou technologií jsou naše možnosti nanoplasty „alespoň zahlédnout“ dost omezené. U nejvýkonnějších elektronových mikroskopů světa se totiž dostáváme k rozlišení 0,5 nm, takže nám nano-svět mikroplastů zatím dočista uniká…
Jídlo Každý den spolu s jídlem člověk zkonzumuje i části mikroplastů, které se na něj dostaly buď díky obalům, ve kterých bylo zabalené, nebo přímo přes znečištěnou půdu, kde plodina rostla.
Sáčky od čaje Jen ve Velké Británii se každý den použije až 160 milionů čajových sáčků. Většina z nich přitom obsahuje kousky plastů, díky kterým dokážou udržet obsah i tvar, ale také odolat vroucí vodě. Přestože se v dnešní době objevují i sáčky, které jsou stoprocentně ekologické, ve většině běžných čajových balení lze stále nalézt stopy plastu. Žvýkačky Životnost dnešních žvýkaček je vskutku obdivuhodná. Důvod, proč je člověk může žvýkat tak dlouho, je jednoduchá – obsahují plasty. Konkrétně se jedná o plastovou složku s názvem polyizobutylen, používaný například i při výrobě pneumatik. Lze v nich však najít i polyvinyl, který se vyskytuje i v lepidlech či gumách. I kvůli tomu bychom žvýkačky neměli spolknout. Mořská sůl Se znečištěním moří a oceánů plasty kráčí ruku v ruce i znečištění mořské soli, kterou si mnozí dochucují své pokrmy. Výzkumy odhalily, že až v 90 procentech případů se v mořské soli vyskytovaly mikroplasty. Člověk, který si jídlo dochucuje mořskou solí, tak může za rok v průměru sníst až dva tisíce plastových mikročástic. Oblečení V současnosti se při výrobě do oblečení dostane velké množství mikroplastů, které se později při praní uvolní do vody. Takto znečištěná voda následně skončí v řekách, mořích či oceánech, kde se dostane do ryb a nakonec se v potravinovém cyklu vrátí zpět k člověku. Vlhčené ubrousky Spotřeba vlhčených ubrousků se zvýšila i kvůli pandemii koronaviru s tím, jak lidé jimi častěji umývají povrchy nebo věci. Aby dlouho vydržely, vyrábějí se i ze směsi bavlny a polyesteru, kvůli čemu může jejich rozklad trvat stovky let. Velkým problémem vlhčených ubrousků je i to, že je lidé splachují, přičemž se nejen zacpává odpad, ale pochopitelně končí v mořích a oceánech.
Dobrou chuť, pokud právě něco jíte … d@niela
|
< Předch. | Další > |
---|