O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DOPISY - "SVATÁ PROSTOTO!" PDF Tisk E-mail
Úterý, 01 duben 2008

Tohle známé úsloví Enčého mne napadá, když otevírám a čtu e-maily jako je ten dnešní. Já vím, my, kteří v podobném průšvihu nejsme (a věřím, že ani nehrozí, abychom se do něj dostali), se můžeme jen neustále divit, jak je to možné? Jak může být někdo tak strašlivě důvěřivý? Ale - jsou to všechno pozůstatky doby nedávno minulé.

 

 

 

 

 

 

     Pozůstatky té otřesné doby, kdy bylo pevně zakotveno "právo na práci" (a tímpádem bylo plno flákačů, na které pracovali jiní), kdy nikdo nikoho z bytu vyhodit nemohl (a tímpádem byly rodiny, které dlouhá léta beztrestně neplatily ani korunu z nájemného) ... kdy také nebylo možné si jen tak bezstarostně a bezmyšlenkovitě vypůjčit obrovskou sumu peněz. Tak velkou, jakou třeba v životě nemáme ani šanci vydělat... Jenže - doba se změnila. Změnily se zákony, některé pofiderní jistoty zmizely a objevilo se plno nejrůznějších podvodníků, vyžírků - a dodala bych - i novodobých sňatkových podvodníků...

 

     Bohužel, tohle se v žádné škole neučí a škola života nedává možnost reparátu. Před pár dny jsem dostala e-mailem dotaz, na který se dá jen těžko odpovědět a ještě hůř poradit tak, aby pisatelce už nehrozilo žádné velké nebezpečí...

 

 

 

 Milá Kudlanko!

 

      Mám dotaz, potřebuju poradit. Půjčila jsem bývalému partnerovi na dluhy, které si udělal vlastním zaviněním. Z důvodu jeho nízkého přijmu neměl u bankovních sektorů možnost získání úvěru. Jak už to tak bývá, tak na většinu jeho dluhů jsem si vzala úvěr já. Partner vše platil až do doby, než jsme se rozešli.

 

     Po rozchodu jsem věřila ústní dohodě, že mi vše vrátí. Ale bohužel... Několikrát jsem ho kontaktovala, ale marně. Jediné, co mám jako důkaz, je dopis ve kterém mi děkuje, že jsem platila jeho dluhy a že mi vše vrátí.

 

     Proto jsem vás chtěla poprosit o radu, jestli mám šanci (a jakou), že dostojí svým závazkům a případně na jakou instituci bych se měla obrátit o pomoc. Děkuji za radu,  

 

Hana

 

 

 

 

 

     Co teď? 

    Jak zachránit alespoň to, co ještě zůstalo?

 

  • Nejprve je potřeba najít všechny možné doklady, které snad po nezdárném partnerovi zůstaly: cokoliv, co by dokazovalo, že peníze byly použity pouze jím a pro něj.
  • Sehnat si svědky, nechat si o tom napsat od nich "čestné prohlášení".
  • Zjistit, kde se nachází, jeho adresu, pracoviště, bydliště - všechno, co půjde.
  • Průběžně se připravovat na případnou exekuci - tzn. na všechno, co v bytě a ostatním majetku je, sehnat účtenky, svědecká prohlášení, že to není a nebylo jeho.

 

  • A především se co nejrychleji odebrat do nejbližší právní poradny - skoro na každém soudě je bezplatná poradna, není-li v nejbližším okolí, podívat se do vyhledávačů na internetu a NAJÍT JI! - a pak se tam - se vším tím výše uvedeným v ruce -  

 

 

 odebrat,

a honem honem

se snažit zachránit co se dá...

 

 

   Co vy na to, kudlanky a kudlánci?

d@niela

 

 

 

Komentáře (10)add feed
Jo! A hlavně si pospěš!!! : NČ
Jsou tam nějaký promlčecí lhůty!
Obávám se ale, že ten jeho dopis, jako jedinej písemnej doklad o přiznání jeho dluhu vůči tobě, ti moc platnej nebude, pokud v něm není výslovně napsáno, o jak vysokou částku se jednalo.
A jinak? S výjimkou nejbližší rodiny půjčuju KOMUKOLIV jenom tolik, o kolik si můžu dovolit bez větší újmy přijít!!! Totéž platí i o ručitelství či zástavách. A je uplně fuk, jestli na to mám úpis nebo jen "čestný" slovo. V dnešní době právní tmy jsou úpisy stejně uplně naprd.
duben 02, 2008 06:42
Snad ještě - mě napadlo : NČ
Snad by to za zkoušku stálo, pokazit tím nic nemůžeš. Napiš mu DOPORUČENEJ dopis (kopii a podací lístek pečlivě uschovej) s přehlednym vylíčenim, přesně kdy a přesně jaký dluhy ti způsobil, kdy a kolik ti vrátil, co ti ještě dluží. A navrhni mu splátky, třeba na 6 měsíců. Pokud ti odpoví cokoliv ve smyslu, že dluh uznává (třeba i, že na to teď prachy nemá, to je fuk), budeš mít v ruce dost dobrej doklad, a taky ti znova poběží celá promlčecí doba. A s tim okamžitě mazej za právníkem! Teda - pokud ti prachy vrátit nehodlá a nejni uplně padlej na hlavu, tak ti neodpoví vůbec. Ale za tu zkoušku nic nedáš (jen asi 20,-Kčs za dopor. dopis).
duben 02, 2008 06:59
Pokud vím, tak bohužel : wendy
ti doporučený poslání právník rozcupuje. Jak dokážeš, žes neposlal prázdnou obálku nebo něco úplně jinýho v tom, na co máš doklad z pošty ? Kopií si každej vyrobí hejno. ZA obsah obálky pošta neručí, to by neobstálo. Nusel by to poslat notář. Fakt.
duben 02, 2008 07:49
asi : BaBu
paní nemá moc problém s penězi...vždyť nakonec-peníze budou a my nebudem, tak co, když to jde, tak ať se na to vykašle, stejně ji nikdo nic nedá a ten bývalý určitě né
duben 02, 2008 08:15
No jasně Wen. : NČ
Dyť taky ten JEJÍ dopis nemá jinej smysl, než se pokusit ho přimět k odpovědi. Teprve ta odpověď by měla dost solidní cenu, a to právě v souvislosti s tím jejím psaním. Musel by ale odpovědět, což je nepravděpodobný, ale ne vyloučený! Mně osobně to vyšlo už dvakrát. No a další psaní pak už od právníka, samože!
Se ale pokoušíme radit a ani nevíme o jaký pohledávky se jedná. Např. kvůli 18ti tis. bych se do tý kalvárie ani nepouštěl. Jestli ale hrozí třeba zabavení nějaký nemovitostní záruky nebo jde o daleko větší sumu, tak určitě ano.
duben 02, 2008 08:33
Opatrnosti nikdy dosti : wendy
známe případy, kdy člověk přišel exekucí o všechno, ač nebyl sám dlužníkem... smilies/cry.gif
duben 02, 2008 08:45
bohužel, je to všechno čím dál tím víc horší : d@niela
takže:
neznáte někdo někoho, nějakého exekutora či někoho jiného chytrého, který by nám napsal jakýs takýs manuál pro blbé?

Například - jeden velký problém: co s dětmi, které progemblujou a profetujou všechno a přitom jsou "trvale hlášené doma" a rodičům tím pádem seberou střechu nad hlavou.
Je nějaká obrana?

Kdož víte, napište...

duben 02, 2008 11:32
Z pohledu laika - tvrďase : wendy
bych to viděla takto : do 18 let jsou rodiče zodpovědní, takže mají smůlu. Ledaže by je vydelegovali do pasťáku. A po 18 vyhodit z domu a požádat o zrušení TB - to už se tu řešilo, že. Zákon č. 133/2000, § 10, odst. 2!
A co na to odborníci ?
smilies/shocked.gif smilies/sad.gif
duben 02, 2008 11:42
Daní, proboha, všechno, co je možno jsi tu už dopodrobna vypsala, : Eva
TB, schovávat účtenky atd...A je to horší proto, že žádná zaručeně účinná ochrana před exekucí prostě neexistuje!!! Nezachrání nikoho ani odhlášení trvalého pobytu, jsme na exekutorskou komoru prostě krátcí, jejich vnitřní pravidla jsou naprosto, ale naprosto nemravná, stačí, že je někdo někde občas viděn a hotovo! Jasně můžeme se později léta s nimi handrkovat a soudit, že to bylo neoprávněné, ale do té doby máme jasnou smůlu. A proč? Kvůli "svatému" zisku, protože to právní systém beztrestně dovoluje a není žádná vůle to změnit! A pro všechny "chytrý", co si myslí, že jim se to stát nemůže: MŮŽE!! A převelice snadno! To je hned!
duben 02, 2008 12:18
Nemravná pravidla, nemravné zisky, špatná vymahataelnost práva : wendy
každý systém má své mouchy, ale tohle je v lidech, v blbých a ještě blbějších politicích a skrytých státotvorcích...škoda.
duben 03, 2008 07:27
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]