O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PŘIHOŘÍVÁ, PŘIHOŘÍVÁ, HOŘÍ! PDF Tisk E-mail
Pátek, 03 červen 2022

Zase hořelo v Roztokách - mezi starejma, a některejma i nesvéprávnejma. A podle toho, co ukazovala televize, byl to fajrák jak hrom. O příčinách zatim nikde ani slovo. Jenže nejde ažtak o příčinu vzniku. Chytnout cokoliv může kdykoliv, kdekoliv, doma, v hotelu, v ubytovně, ve špitále ... To se vyloučit nedá NIKDY! Jde o to, aby se zajistilo včasný zpozorování, zabránilo rozšíření, zajistila se co nejbezpečnější evakuace, zajistily se co nejlepší vnitřní cesty pro zásah hasičů.

 
 

Tyhle baráky pro postižený spadají do režimu staveb pro zdravotnictví, a i když často bejvaj starý a z hlediska požární odolnosti konstrukcí nevyhovující, měly by bejt jejich konstrukční nedostatky kompenzovaný technickejma opatřeníma, též i organizačníma.

 

  • Takže jasný oddělení každý místnosti nebo skupin místností do požárních úseků s požárně odolnejma dveřma vybavenejma samozavíračema,
  • z každýho místa s nejméně dvěma protilehlejma a před ohněm a kouřem chráněnejma únikovejma cestama, který současně po příjezdu hasičů jsou využitý jako cesty zásahový,
  • s detektorama kouře, popř. i stabilníma hasicíma systémama.

 

Jeví se mi jako nemožný, že v relativně malym baráku, pokud vyhovuje současnejm požárním normám, se může rozšířit fajrák po celym baráku a navíc i způsobit smrt a zranění několika lidí, třeba i dementních (s demencí se tam přeci musí počítat v první řadě).

 

 

https://ct24.ceskatelevize.cz/sites/default/files/styles/scale_1180/public/2650786-etnnetew.jpg?itok=0pBMcfG4

 

 

Samozřejmě, že ti lidi, neuhořeli v plamenech, nýbrž se otrávili zplodinama hoření, převážně jedovatejma, protože dneska se bez plastů nevobejde žádnej nábytek ani textílie.

 

Takže tomu pranic nerozumim, jen, podle mýho přesvědčení, tohle už by si konečně měl někdo pořádně, skutečně pořádně a exemplárně vod.rat!

 

Co vy na to – že to zase „vyprchá do ztracena“?

Fakt naštvanej NČ


 
Komentáře (18)add feed
... : mamča
Jasně, že to vyprchá do ztracena. Dneska stát nechce provozovat podobná zařízení pro starce, navíc nemocné a nesvéprávné. Proto bují především zařízení soukromá, v nevyhovujících prostorách. A protože ty lidi je třeba "někam uklidit", zavřou příslušné orgány obě oči, jen aby už to zařízení fungovalo. Příbuzní těch nemocných starců platí nemalé prostředky, plus Příspěvek na péči plus důchod těch staříků a stařenek, a to je pak "dobrým základem k podnikání" s lidskou bídou. Péče o takového člověka je velmi náročná, a když je jich více pohromadě, náklady se snižují.
Člověk s Alzheimrem nemůže být sám doma, a jeho děti chodí zpravidla do práce.
Nějaké Požární předpisy jsou až na posledním místě.
červen 04, 2022 07:26
... : AnickaM
Marie to napsala uplne presne. Neni co dodat. Nechci se ohanet Amerikou, tam je toho spoustu veci, co nejsou spravne, ale tohleto se tam nestavalo, tohle by si majitele tezce odskakali.
červen 04, 2022 11:21
... : Josef
No, mě to zasáhlo hned dvakrát. Jednak jako bejvalýho, celkem slušnýho, žádanýho a ceněnýho, projektanta požární bezpečnosti staveb a technologií, takže si troufnu říct, že o tom dost vim.
A druhak, coby současnýho vážnýho zájemce o dožití ve staro binci.
Když jsem se onehdá v jednom tom binci o dožití ucházel, vykopli mě s tim, že dokud si sám bez pomoci dokážu vytřít záď novinama, nejsem pro ně vhodnej. Namítl jsem, že až si nedokážu vytřít záď, tak už si nedokážu najít ani starobynec. Marný taky bylo, když jsem jim, mimo samozřejmou platbu podle ceníku, naprosto zdarma nabízel komplexní péči o požární prevenci, školení, dokumentaci... Nepotřebujou to ode mě, mají na to zjednanou firmu.
Tak právě voto mi de! Dokud nebude pár takhle zjednanejch "firem" likvidačně postiženejch, nezmění se nic!
červen 04, 2022 11:35
... : *deeres*
Ten penzion je , nebo spíš byl, moc pěkný. Naproti je zámek a za ním hned Vltava. Hasiči jsou kilometr nad ním. Co vím já, tak to je jeden z těch lepších pečovatelskych domů pro lidi s Alzheimerovou nemocí. Nechápu, jak se mohlo něco takového stát, protože i úroveň personálu tam byla vždy slušná. To znám mnohem horší domy pro seniory a to nejsou duševně postižení. Nebudu říkat, že nikdy, ale dobrovolně by mne do DD nikdo nedostal. To najdu jiné řešení.
červen 04, 2022 16:16
... : Josef
Jaký řešení, Deer?
červen 04, 2022 17:11
... : Josef
Sorry, odklep jsem to dřív.
Jaký řešení, Deer? Mě žádný nenapadá a docela bych inspiraci přivítal.
červen 04, 2022 17:14
... : Marie
Pepiku, taky mám v plánu jiné řešení. Zůstanu ve svém, jídlo si nechám vozit až ke dvěřím, nákupy taky, služby na úklid se taky dají objednat a do poslední chvíle budu pánem svého času, v domovech se musí jíst na povel, koupání 1x za týden. Opravdu existují sociální služby, které mi pomůžou vykoupat se. Všechno za peníze, ale na to je ten důchod. Pokud nebudu moct ani tohle, to už není život, tak se prostě doma uchlastám. Tak to provedl 82 letý tatínek mé kolegyně a usnul ve vlastní posteli.
červen 04, 2022 17:54
... : *deeres*
Existují bytové domy, kde máš vlastní bytovou jednotku a zajištěné sociální služby. Blbý je, že jsi ze Žižkova odešel,spadají pod jednotlivé městské části Prahy. Čeká se dlouho a asi to i dost stojí. Pro mne představa, že budu bydlet na pokoji s nějakou další babou a bude se pro mne připravovat kulturní program, je přímo děsivá, to bych si radši hodila mašli, nebo k tomu donutila spolubydlící. Zajdi si na odbor sociální péče, hned tě nikam nevezmou, ale ať jsi alespoň v registru. Zapsat tě musí jako čekatele alespoň na ten DD.

červen 04, 2022 18:06
... : *deeres*
Zadej si do vyhledávače "byt s pečovatelskou sluzbou",vyhodí ti to informace s kým jednat a jaké jsou podmínky.
červen 04, 2022 18:14
... : mamča
Josef : https://uss4.cz/poradenstvi-a-bydleni/domy-s-pecovatelskou-sluzbou/
Když si to rozklikneš, a zjistíš, jaké doklady musíš přiložit, tak zjistíš, že nejsi ještě dost starý a bezmocný, aby Ti byt v Domě s pečovatelskou službou přidělili.
červen 04, 2022 18:21
... : Josef
Radši se uchlastat, to není vůbec od věci. Ale přecijen bych to nechal až na poslední možnost, kdy už to fakt jináč nepůjde. Jediný, co nikdy nepřipustim, bejt na krku svejm dětem. Sice věřim, že by to podstoupily, ale JÁ NE!
Tyhle představy, že bych měl ve starobinci skončit někde na nějakym dvojáku s jinym dědkem, ty si vůbec nepřipouštim a samozřejmě něco takovýho vůbec nepřipadá v úvahu. Jak se tak o to zajímám, jsou ve všech reklamách jednolůžáky, často i s balkónkem. Společný aktivity nepovinný, takže by mělo jít jen o žrádlo, který by mi zřejmě moc nevadilo, aspoň bych nemusel mejt nádobí, což je pro mě naprosto nejodpudivější práce. Vařim sice docela dobře, ale často se tomu vyhejbám právě z představy, co mě pak čeká. Mytí nádobí, to je hnus hnusů! Takže radši něco méně chutný podle gusta, ale bez nádobí! I teď si často radši namáznu chleby margarínem a hodim na to pár plátků salámu, než třeba vypečenej bůček, nebo muj skvělej guláž s mejma skvělejma knedlikama.
No prostě teď fakt nevim. Ale dětem na krku nezvostanu, to se radši uchlastám.
červen 04, 2022 18:37
... : AnickaM
Pepo, ano existuji jednoluzkace s pomernym soukromim. Aktivity dobrovolne, jidlo a zdravotnici zajisteni, ale musis si zazadat vcas, tedy i nekolik let dopredu. Kdyz to nevyuzijes, taky dobry, anebo, kdyz na tebe dojde rada a jeste to nebudes potrebovat, tak se nechas preskocit. Tak to aspon funkuje tady v CT jak v pecovaku, tak i v domech pro seniory.Ja jsem kdysi rekla synovi, ze jestli me najde na zemi se zlomenym krckem, tak at me dorazi, ale nesouhlasil s tim. Kdyz budu potrebovat pecovak, tak uz mi to bude asi jedno. Ja doufam, ze jednou takhle v mym vecnym kalupu zaskobrtnu a udelam kotrmelec a bude vymalovano.
červen 04, 2022 19:12
... : Josef
Koukám, jak jsme se od ohníčku převexlovali ke starobincum obecně, což ani nebylo záměrem mýho nasr..ýho článku.
Díky vám za rady i názory. Za ty dva roky, co to sleduju podrobnějc už mám taky ledascos zjištěno, ono se ale teď hyperinflací a válkou toho dost mění. Taky mám už dva roky podanou žádost v jednom baráku, kterej se mi jeví sympatickej, ovšem tam mě hned upozornili, že délka žádosti nehraje roli, že rozhodující je momentální zdravotní stav. Zkoušim i mimo Prahu, bez úspěchu, většinou i bez odpovědi. Tak uvidim, jestli se dřív někde dočkám nebo uchlastám.
Přeju všem bezva letní neděli.
červen 05, 2022 05:15
... : Jiri Bilina
Tož jsem nevedel zda prispet se svou story, ale nakonec to udelam...
Moji rodice se pred par lety, kdyz uz se o sebe nemohli sami starat, dostali do velice slusneho zarizeni na predmesti s hezkym okolim, vetsinou prijemnymi zamestnanci a s tim, ze jejich pokoj s presini a koupelnou je jen svobodarna. Ale pokud jim to bude stacit, bude to mit vyhodu ze az jeden z nich odejde, muze tam ten druhy zit bez problemu sam.
Kdyz prisel Covid, souhlasili s ockovanim a meli byt coby seniori na rade mezi prvnimi. Doslo ale k mesicnimu zpozdeni a do te doby Covidem oba onemocneli. Mamu odvezli do nemocnice,kde behem 8 dni zemrela. Tata to sice prezil, ale v bidnem stavu. Uz nechodil, byl velice zeslably a mel znicene plice.
Vedeni domova maminy veci dosti bezohledne temer okamzite vyklidilo a nam oznamilo, ze na uvolnenou postel prijde dalsi klient. Na zadne sliby z minula ohledne "svobodarny" si nedokazali vzpomenout. Nakonec z nich vylezlo, ze zarizeni (i kdyz neni statni) tak dostane od statu vetsi prispevek. Tata byl rozhodne proti, my to s brachou oddalovali a byli ochotni zaplatit rozdil, plus nejaky sponzorsky dar. Nakonec jsme dostali prislib toho, ze se na ten pokoj (slovy NČ) "zadnej dalsi dedek" jeste par mesicu stehovat nebude, ale fakt jen par mesicu.
Mezitim dostal tata zapal plic, ktery ve svem stavu nemohl prezit. V dubnu to byl rok, co nam odesel i on...
Doporucoval bych mit jakekoliv sliby v pisemne forme a overene.
červen 05, 2022 19:42
... : doktor
Opakuje se tento hrůzný nešvar a nic se k odstranění požárů u těchto domovů nedělá - jen ukazují děsnou skutečnost.Souhlas s NČ.
červen 06, 2022 13:10
... : magdalenka
Jestli tam hořelo něco z plynový kotelny na půdě, tak to muselo být rychlý. Každopádně dýchat se nedalo ani na protějším břehu v Klecanech a kouř byl vidět na kilometry daleko. Škoda, že zaměstnanci ani nevěděli, kolik tam mají klientů a utekli jako první. Já bych to s tou chválou tolik nepřeháněla...
červen 08, 2022 19:17
... : Josef
Dokáže si někdo představit to masmediální zemětřesení, kdyby tam přišel o život i jedinej romskej uprchlík z ukrajiny? Já teda ne.
Ale byli to jen Češi, takže už vlastně ani není, o čem psát.
červen 10, 2022 13:39
... : Jiri Bilina
Tož to jsi napsal Josefe peknej nesmysl...
červen 11, 2022 05:16
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]