![DRASLÍK VE VÝŽIVĚ A ZDRAVÍ](https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRufr1GtfQVAADEZSpRSrnw2omVzAkhlfn6fQ&usqp=CAU) Asi to bude dost protiřečící si, v jednom článku píšu pozor na ovoce a zeleninu, ve druhém vám tohle vše zas doporučuju. Ale - ono nesmírně záleží na tom, odkud ovoce a zelenina jsou. A hlavně, jestli se na něm nevyřídil nějaký milovník chemických postřikovačů. Zpátky k DRASLÍKU, o kterém bude dnes řeč, a který je tak důležitý pro naše tělo. Nabízím vám několik potravin, které ho hodně obsahují - takže vybírejte.
Draslík je esenciální minerál, který lidské tělo
potřebuje pro celou řadu důležitých procesů. Protože si ho neumíme vyrobit,
musíme ho přijímat v potravě. Denní doporučená dávka se v Evropě pohybuje od
700 mg po 4 000 mg. Normální hladina draslíku v krvi je 3,8 - 5,4 mmol/l. Je
nutný zejména pro zdraví kostí a srdce. Je důležitý zejména u lidí s vysokým
krevním tlakem a pomáhá snižovat riziko kardiovaskulárních chorob.
Bílé fazole
Fazole a luštěniny jsou
výborným zdrojem draslíku. Nejvíce ho najdeme v bílých fazolích, a to 829
mg ve 179 gramech, což představuje 18% denní doporučené dávky. Také obsahují
velké množství thiaminu (vitamín B1), kyseliny listové (vitamínu B9), železa, hořčíku a manganu. Ve 179 gramech bílých
fazolí navíc najdeme 18,6 gramů vlákniny, což představuje
téměř 75% denní doporučené dávky. Fazole jsou také skvělým zdrojem rostlinných
bílkovin. Fazole též obsahují antioxidanty, které spolu s vlákninou zmírňují zánět v těle. Díky tomu fazole zlepšují
zdraví tlustého střeva a snižují riziko onemocnění srdce a cév i diabetu.
Brambory a
sladké brambory
Brambory obvykle nejsou považovány za potravinu s
vysokým obsahem kvalitních živin. Na druhou stranu ale patří mezi nejlepší
potravinové zdroje draslíku. Jedna velká vařená brambora (299 g) vám dodá až
34% denní doporučené dávky. Většina draslíku se nachází v bramborové dužině,
ale zhruba 1/3 z celkového množství je ve slupce. Proto, pokud chcete do těla
dostat maximum draslíku, jezte brambory ve slupce, tedy neloupané.
Sladké brambory (batáty) jsou rovněž skvělým zdrojem
draslíku. Jedna velká sladká brambora (, gramů) tělu dodá až 18% denní
doporučené dávky draslíku. Brambory ale nejsou jen bohatým zdrojem draslíku.
Obsahují také hodně vitamínů C a B6 a manganu. Sladké brambory jsou navíc
doslova nabité vitamínem A. V pouhých 100 gramech sladkých brambor se nachází
téměř 400% denní doporučené dávky vitamínu A.
Červená řepa
Červená řepa je kořenová zelenina, která má přirozeně
sladkou chuť a je bohatým zdrojem kyseliny listové a manganu. Navíc obsahuje
červené barvivo (pigment), které je velmi silný a účinný antioxidant, který chrání organizmus před
oxidačním stresem a zánětem. Červená řepa je výborným zdrojem draslíku (ve 170
gramech červené řepy se nachází až 11% denní doporučené dávky draslíku). Obsahuje
také hodně antioxidantů a sloučenin dusíku, které mají řadu kladných účinků na
vaše zdraví.
Špenát
Špenát je rostlina doslova nabitá živinami. Ve 180
gramech vařeného špenátu najdeme až 18% denní doporučené dávky draslíku. Špenát
také obsahuje čtyřnásobek denní doporučené dávky vitamínu A, desetinásobek denní doporučené dávky
vitamínu K, kolem 30% denní doporučené dávky vápníku a téměř 90% denní
doporučené dávky manganu.Tyto živiny jsou důležité pro metabolismus, zdravé oči, pevné kosti a zdravý imunitní systém.
Listová zelenina, jako je například špenát, obsahuje
též hodně antioxidantů.
Rajčatová
šťáva
Rajčata a výrobky z rajčat (jako například rajčatová
šťáva) jsou plná draslíku. Ve 244 ml rajčatové šťávy najdeme až 17% denní
doporučené dávky. Rajčata jsou také bohatým zdrojem dalších vitamínů a
minerálů, jako jsou například vitamíny A, C, E a B6 nebo měď. Kromě toho
rajčata obsahují silný antioxidant lykopen (červené rostlinné barvivo patřící
mezi karotenoidy), který pomáhá zmírňovat zánět v těle a snižuje i riziko
rakoviny prostaty.
Pomeranče a
pomerančový džus
Citrusové plody, jako
například pomeranče jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C, ale obsahují také
hodně draslíku. V jedné sklence pomerančového džusu (250 ml) se nachází až 11%
denní doporučené dávky. Navíc pomerančový džus obsahuje kyselinu listovou,
vitamín A, vitamín B1 (thiamin) a antioxidanty. Na druhou stranu je potřeba si
uvědomit, že pomerančový džus obsahuje mnohem více cukru a mnohem méně vlákniny
než pomeranče.
Banány
Banány patří mezi
nejznámější přírodní zdroje draslíku. Jeden středně velký banán obsahuje 422 mg
draslíku, což je zhruba 12% denní doporučené dávky. Navíc je toto chutné ovoce
také bohaté na vitamíny C a B6 a obsahuje hodně manganu, hořčíku, vlákniny a
antioxidantů. Zralé banány obsahují více cukru než ostatní ovoce. Navíc
je velmi snadné zařadit banány do vašeho jídelníčku, což z nich dělá ideální
potravinu na rychlé doplnění chybějícího draslíku do organizmu.
Avokádo
Avokádo je velmi chutné, zdravé a jedinečné ovoce. Obsahuje
hodně mononenasycených mastných kyselin, velké množství vlákniny, antioxidantů,
vitamínů C, K, B6, B9 (kyselina listová) a B5 (kyselina pantothenová) a proto
je avokádo považováno za jednu z nejlepších potravin pro zdravé srdce. Jedno
středně velké avokádo vám dodá až 20% denní doporučené dávky draslíku. Konzumace
avokáda je spojena s nižším indexem tělesné hmotnosti (BMI), menším obvodem
pasu, celkově nižší hmotností a také s podstatně nižším rizikem metabolického
syndromu.
Jogurt
Jogurt je skvělým zdrojem vápníku, riboflavinu
(vitamín B2) a draslíku. Ve 245 g jogurtu najdeme až 11% denní doporučené dávky
draslíku. A protože se jogurt vyrábí kvašením,
obsahuje zdraví prospěšné baktérie (probiotika), které žijí v našem trávicím traktu. Při
koupi jogurtu dávejte přednost čistému (přírodnímu) bílému jogurtu bez přísad,
protože ochucené jogurty obsahují hodně přidaného cukru.
Losos
Losos patří mezi
nejzdravější potraviny vůbec. Je doslova nabitý vysoce kvalitními bílkovinami,
omega-3 mastnými kyselinami a řadou dalších vitamínů a minerálů, včetně
draslíku. Půlka filetu z lososa (187 gramů) obsahuje 683 mg draslíku, což je
15% denní doporučené dávky. Strava bohatá na tučné ryby má řadu kladných účinků na lidské
zdraví, zejména pak chrání před kardiovaskulárními chorobami.
ANDREA
čtěte pozorně, a ještě pozorněji
nakupujte
|