O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

POTŘEBUJEME DRASLÍK PDF Tisk E-mail
Pondělí, 30 květen 2022
DRASLÍK VE VÝŽIVĚ A ZDRAVÍAsi to bude dost protiřečící si, v jednom článku píšu pozor na ovoce a zeleninu, ve druhém vám tohle vše zas doporučuju. Ale - ono nesmírně záleží na tom, odkud ovoce a zelenina jsou. A hlavně, jestli se na něm nevyřídil nějaký milovník chemických postřikovačů. Zpátky k DRASLÍKU, o kterém bude dnes řeč, a který je tak důležitý pro naše tělo. Nabízím vám několik potravin, které ho hodně  obsahují - takže vybírejte.

 

Draslík je esenciální minerál, který lidské tělo potřebuje pro celou řadu důležitých procesů. Protože si ho neumíme vyrobit, musíme ho přijímat v potravě. Denní doporučená dávka se v Evropě pohybuje od 700 mg po 4 000 mg. Normální hladina draslíku v krvi je 3,8 - 5,4 mmol/l. Je nutný zejména pro zdraví kostí a srdce. Je důležitý zejména u lidí s vysokým krevním tlakem a pomáhá snižovat riziko kardiovaskulárních chorob.

 

 

Bílé fazole

Fazole a luštěniny jsou výborným zdrojem draslíku. Nejvíce ho najdeme v bílých fazolích, a to 829 mg ve 179 gramech, což představuje 18% denní doporučené dávky. Také obsahují velké množství thiaminu (vitamín B1), kyseliny listové (vitamínu B9), železa, hořčíku a manganu. Ve 179 gramech bílých fazolí navíc najdeme 18,6 gramů vlákniny, což představuje téměř 75% denní doporučené dávky. Fazole jsou také skvělým zdrojem rostlinných bílkovin. Fazole též obsahují antioxidanty, které spolu s vlákninou zmírňují zánět v těle. Díky tomu fazole zlepšují zdraví tlustého střeva a snižují riziko onemocnění srdce a cév i diabetu.

 

 

Nedostatek i nadbytek draslíku v těle škodí. Jak se tyto stavy projevují? |  JenŽeny.cz

 

 

Brambory a sladké brambory

Brambory obvykle nejsou považovány za potravinu s vysokým obsahem kvalitních živin. Na druhou stranu ale patří mezi nejlepší potravinové zdroje draslíku. Jedna velká vařená brambora (299 g) vám dodá až 34% denní doporučené dávky. Většina draslíku se nachází v bramborové dužině, ale zhruba 1/3 z celkového množství je ve slupce. Proto, pokud chcete do těla dostat maximum draslíku, jezte brambory ve slupce, tedy neloupané.

Sladké brambory (batáty) jsou rovněž skvělým zdrojem draslíku. Jedna velká sladká brambora (, gramů) tělu dodá až 18% denní doporučené dávky draslíku. Brambory ale nejsou jen bohatým zdrojem draslíku. Obsahují také hodně vitamínů C a B6 a manganu. Sladké brambory jsou navíc doslova nabité vitamínem A. V pouhých 100 gramech sladkých brambor se nachází téměř 400% denní doporučené dávky vitamínu A.

 

 

Červená řepa

Červená řepa je kořenová zelenina, která má přirozeně sladkou chuť a je bohatým zdrojem kyseliny listové a manganu. Navíc obsahuje červené barvivo (pigment), které je velmi silný a účinný antioxidant, který chrání organizmus před oxidačním stresem a zánětem. Červená řepa je výborným zdrojem draslíku (ve 170 gramech červené řepy se nachází až 11% denní doporučené dávky draslíku). Obsahuje také hodně antioxidantů a sloučenin dusíku, které mají řadu kladných účinků na vaše zdraví.

 

 

Špenát

Špenát je rostlina doslova nabitá živinami. Ve 180 gramech vařeného špenátu najdeme až 18% denní doporučené dávky draslíku. Špenát také obsahuje čtyřnásobek denní doporučené dávky vitamínu A, desetinásobek denní doporučené dávky vitamínu K, kolem 30% denní doporučené dávky vápníku a téměř 90% denní doporučené dávky manganu.Tyto živiny jsou důležité pro metabolismus, zdravé oči, pevné kosti a zdravý imunitní systém.

Listová zelenina, jako je například špenát, obsahuje též hodně antioxidantů.

 

 

Rajčatová šťáva

Rajčata a výrobky z rajčat (jako například rajčatová šťáva) jsou plná draslíku. Ve 244 ml rajčatové šťávy najdeme až 17% denní doporučené dávky. Rajčata jsou také bohatým zdrojem dalších vitamínů a minerálů, jako jsou například vitamíny A, C, E a B6 nebo měď. Kromě toho rajčata obsahují silný antioxidant lykopen (červené rostlinné barvivo patřící mezi karotenoidy), který pomáhá zmírňovat zánět v těle a snižuje i riziko rakoviny prostaty.

 

 

Pomeranče a pomerančový džus

Citrusové plody, jako například pomeranče jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C, ale obsahují také hodně draslíku. V jedné sklence pomerančového džusu (250 ml) se nachází až 11% denní doporučené dávky. Navíc pomerančový džus obsahuje kyselinu listovou, vitamín A, vitamín B1 (thiamin) a antioxidanty. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že pomerančový džus obsahuje mnohem více cukru a mnohem méně vlákniny než pomeranče.

 

 

Minerál draslík: Projevy nedostatku a cenné zdroje | Bezhladoveni.cz

 

 

Banány

Banány patří mezi nejznámější přírodní zdroje draslíku. Jeden středně velký banán obsahuje 422 mg draslíku, což je zhruba 12% denní doporučené dávky. Navíc je toto chutné ovoce také bohaté na vitamíny C a B6 a obsahuje hodně manganu, hořčíku, vlákniny a antioxidantů. Zralé banány obsahují více cukru než ostatní ovoce. Navíc je velmi snadné zařadit banány do vašeho jídelníčku, což z nich dělá ideální potravinu na rychlé doplnění chybějícího draslíku do organizmu.

 

 

Avokádo

Avokádo je velmi chutné, zdravé a jedinečné ovoce. Obsahuje hodně mononenasycených mastných kyselin, velké množství vlákniny, antioxidantů, vitamínů C, K, B6, B9 (kyselina listová) a B5 (kyselina pantothenová) a proto je avokádo považováno za jednu z nejlepších potravin pro zdravé srdce. Jedno středně velké avokádo vám dodá až 20% denní doporučené dávky draslíku. Konzumace avokáda je spojena s nižším indexem tělesné hmotnosti (BMI), menším obvodem pasu, celkově nižší hmotností a také s podstatně nižším rizikem metabolického syndromu.

 

 

Jogurt

Jogurt je skvělým zdrojem vápníku, riboflavinu (vitamín B2) a draslíku. Ve 245 g jogurtu najdeme až 11% denní doporučené dávky draslíku. A protože se jogurt vyrábí kvašením, obsahuje zdraví prospěšné baktérie (probiotika), které žijí v našem trávicím traktu. Při koupi jogurtu dávejte přednost čistému (přírodnímu) bílému jogurtu bez přísad, protože ochucené jogurty obsahují hodně přidaného cukru.

 

 

Losos

Losos patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Je doslova nabitý vysoce kvalitními bílkovinami, omega-3 mastnými kyselinami a řadou dalších vitamínů a minerálů, včetně draslíku. Půlka filetu z lososa (187 gramů) obsahuje 683 mg draslíku, což je 15% denní doporučené dávky. Strava bohatá na tučné ryby má řadu kladných účinků na lidské zdraví, zejména pak chrání před kardiovaskulárními chorobami.

 

ANDREA

čtěte pozorně, a ještě pozorněji nakupujte

 

 

Komentáře (6)add feed
... : Josef
Zaujal mě špenát, doslova nabitej živinami. Vim, že je to taková zmrzlá kostka nebo placka, doporučuje se přikládat na boule na palici. O živinách nemám moc ponětí.
Vim, že se to taky někdy jí, párkrát jsem to zkusil ještě ve školní jídelně a bylo to nepoživatelný. Od tý doby ani ťuk. Tak by mě zajímalo, co se s tim musí udělat, aby se to poživatelnym stalo. Snad by poradil Pepek?
květen 30, 2022 08:45
... : AnickaM
Pepo, kdysi Americani doporucovali spenat kvuli vysokemu obsahu useless a pouzili k tomu popularniho Pepka namornika. Pozdeji se zjistilo, ze nekdo udelal chybu v desetinne carce, takze je ho tam desetkrat min, nez se hlasalo, haha. Ale kdybych ho mela jist, tak jak ho Amici pripravuji, tak mi nepomuze ani deset Pepku. Vetsinou ho jen vysypaji z plechovky a ohreji, fujtajbl! Draslik ma opravdu vyznacnou roli, zazila jsem nekolik pacientu s nedostatkem drasliku v organismu a zmenilo jim to i mysleni, tedy se chovali jako blazni.
květen 30, 2022 18:49
... : AnickaM
Ale ne useless, ale zeleza...
květen 30, 2022 18:50
... : AnickaM
Jo, jeste recept na muj spenat, aby byl i pro me pozivatelny. Ja ho taky nenavidela, ze vseho nejvic mi pripominal husince. Kdyz nas syn zacal jist tuzsi stravu, tak jsem se zamyslela, jak to zaonacit, abych to jedla taky a byla mu prikladem. To jsem jeste verila na to zelezo.Kdyz mam cerstvy spenat, tak ho rozmixuju. Kdyz ho nemam, poslouzi mrazeny. Rozpustim v kastrole kus masla, zpenim cibulku, pak pridam naskrabany cesnek a dal trochu zpenim. Pak pridam asi lzicku mouky a provarim. Pak spenat a asi dve, tri vejce, osolim, opet provarim a je to. Pro sebe si to nevarim, ale syn ho miluje, a tak kdyz syn prijede, tak mu ho rada udelam.
květen 30, 2022 19:35
... : mamča
Hodně draslíku obsahují také meruňky, a jsou o moc chutnější než fazole nebo špenát.
květen 30, 2022 21:11
... : Josef
Aha. Tak to vypadá, že na starý kolena už se špenátem nezačnu. Díky vám za poučení, na jehož základě jsem mrknul i na googla:
"Draslík patří k prvkům nezbytných pro lidský organismus. Podílí se na udržování rovnováhy minerálů v tělních tekutinách, ovlivňuje činnost svalů, podílí se na regulací krevního tlaku i srdečního tepu a na funkci některých enzymů. Draslík je i přirozeným diuretikem, které zvyšuje odvod vody z organismu.[2] Dlouhodobá nerovnováha mezi vysokým příjmem sodíku a nízkým přívodem draslíku je jedním z rizikových faktorů vzniku hypertenze. Vysoký obsah draslíku najdeme kakau, v sóje a sójových výrobcích, ve fazolích, čočce, rozinkách, hrachu či vlašských ořechách.[3] Draslík je obsažen také v mléčných výrobcích, ovoci, zelenině, obilovinách, bramborách nebo kávě. Organismus se špatně vyrovnává jak s nedostatkem, tak s přebytkem draslíku (problémy jsou u diabetiků, onkologických pacientů, pacientů s chorobami srdce, ledvin a jater).[4] Jeho denní doporučená dávka nebyla pro člověka přesně stanovena."
Omluvám se redakci za volíznutou stať, snad zase ne ažtak dlouhou. Tak si řikám, že kdybych měl žít zdravě, musel bych do orkanismu pobrat celou Mendělejevovu tabulku, což se zřejmě i děje, ovšem v různejch nerovnováhách, podle chuti a dostupnosti. Tak jsem ještě koukl na hlavní složku mý výživy a s uspokojením konstatuju, že o svý zdraví se starám přímo příkladně, a to nemluvě o spoustě vitamínů:
"V pivu najdeme fluor, selen, hořčík, mangan, měď i zinek. Abyste pokryli nějaké signifikantní množství z doporučeného denního příjmu, museli byste vypít několik litrů." (jasně, i množství souhlasí).
Brejtro tady, brounoc za oceán.
květen 31, 2022 05:00
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]