O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DO TEPLA, DO THAJSKA - 1. PDF Tisk E-mail
Pondělí, 23 květen 2022
Byl konec měsíce ledna... Rozloučil jsem se na obrovském, poloprázdném letišti v Bangkoku se svou Joanne. Musela chudák coby učitelka zpět do Kanady do práce, zatímco já měl ještě dva týdny volna. Ten měsíc, který jsme spolu a s naší mladší dcerou prožili na jihu Thajska, byl dost zajímavý. Komplikovaný tím, že jsme kvůli epidemii covidu museli vyplnit neuvěřitelné množství formulářů a prožít jednu noc v karanténě drahého hotelu.

 

 

 

 

 

Ale krásný tím, že jsme si mohli za levný peníz užít krásné a zcela prázdné pláže, na které už díky návalům turistů normálně nemá cenu jezdit. Nízkonákladovka Viet jet air mě během hodiny přepravila za levný peníz na sever země, do velice příjemného města Chiang Rai. První, čeho jsem si po rozpáleném Bangkoku všiml, byla příjemná teplota a malý autobus, kterým jsem dojel do centra města. Tam už mě čekal velice fajn hotýlek, obklopený krásnou zahradou a patrovými budovami, takže byl i v centru města slyšet jen zpěv ptáků a cikád...

 

Navíc je majitelka velice příjemná starší thajská dáma, která hovoří dobře anglicky, a která se svým zesnulým anglickým manželem kdysi procestovala celý svět. I v Praze byla.

 

Večer jsem se v místním baru malinko zpil se dvěma Skoty, které jsem poznal v letadle, ráno hodil ruksak přes rameno a šel si vypůjčit motorku. Majitele půjčovny, mladí manželé, si mě pamatovali z doby před dvěma roky a oslovovali mě "James Bond". Jen proto, že jsem jim tehdy dal při registraci vybrat mezi českým a kanadským pasem. Chvíli jsme o tom vtipkovali, ale mluvili také o těžkých časech, který měla jejich půjčovna díky covidu.

 

 


 

 

A pak už jsem odjížděl na malé Hondě Click. Tenhle stroj s motorem o obsahu pouhých 125cc je díky variabilní automatické převodovce a nízké váze překvapivě čiperný. A nechybí mu ani automatické vypínání motoru při čekání na křižovatkách a zásuvka na USB. Ruksak se mi na něm vlezl pohodlně mezi kolena a pocit svobody byl absolutně dokonalý.

 

Prvních 30 km nebylo nic moc. Musel jsem si zvykat na nový stroj, provoz na levé straně silnice a poněkud drsnější pravidla silničního provozu. Nebo spíše na částečnou absenci nějakých pravidel. Zavěsil jsem se proto za starší, rozvážně jedoucí muslimskou motocyklistku, a přidal plyn, až když po čtvrthodině kamsi odbočila.

 

Zastavil jsem jen na snídani u stánku s úžasnou thajskou nudlovou polévkou a pak už byl čas odbočit z dálnice na úzkou, klikatou, ale dobře vyasfaltovanou silnicí, která začala stoupat do hor. A povím vám, že ty serpentiny a prudké kopce jsou snem každého motorkáře. Takže mi bylo skoro líto, když jsem po dvou hodinách dorazil do městečka Mae Salong.

 

 

 

 

Tohle místo se od normálních thajských vesnic odlišuje čajovými plantážemi a obyvatelstvem, které tvoří převážně etničtí Číňané. Jde o potomky vojáků generála Čankajška, kteří se nedostali na Tchaiwan a tak se po porážce Mao-Ce-Tungovou komunistickou armádou uchýlili do Thajska.

 

A nevedou si špatně. Vesnice je díky rozdílnému jídlu a kultuře vyhledávanou turistickou destinací s řadou hotýlků a hospod. Já se ubytoval v dosti spartánském pokojíku v krásné staré dřevěné budově, a vypravil se po nejdelším schodišti světa (aspoň mi to tak připadalo) do buddhistického chrámu na vrcholu kopce.

 

 

Zobrazit zdrojový obrázek

 

 

Po cestě jsem se supěním dohonil skupinu turistů z Barmy, se kterými jsem si padl do noty tak, že mě po prohlídce chrámu a sestupu zpět do vesnice pozvali na večeři do restaurace.

 

Jaké jiné než čínské. Jídlo to bylo vynikající, i když čínské jídlo v Česku nebo v Kanadě vůbec nepřipomínalo. Zejména kynuté knedlíky, plněné jakousi ostrou masovou směsí, byly vynikající. A došlo i na rýžovou kořalku Lao Khao...

 

Ráno jsem se s těmi dobrými lidmi potkal ještě v místní tržnici při snídani a pak zpět do sedla!

A skrz čajové plantáže a džungli vzhůru do hor, na hranici s Barmou a známé jeskyně Tham Luang.

 

 

Uff, slibuju pokračování co nejdříve,

Moc vás zdravím,

MIKIN

 

 

 

Komentáře (7)add feed
... : Jiri Bilina
Jasne ze slibuju pokracovani co nejdrive. Vzdy kdyz to vidim otistene, vjede do me nova sila. smilies/smiley.gif
K te fotce motorky s ruksakem - to je fakt vsechno, co s sebou na mesic nebo na dva vozim. Obleceni se da v tropech bleskurychle vyprat i vysusit (casto primo na tele), nebo dokoupit.
A Thajsko ma neuveritelne hustou, mezinarodni sit klimatizovanych obchudku 7-Eleven. Dostanete tam vse od ryze, piva, pres zubni pastu az po nabijecku pro i-Phone. I v Mae Salong ten obchod byl...
Mimochodem - jeskyne Tham Luang v pristim pokracovsani neni jen znama, ale dokonce svetoznama!
smilies/cool.gif
květen 24, 2022 01:18
... : Markéta
Super si takhle cestovat a vše na vlastní kůži zažívat. Nemám odvahu, ale v dobrém závidím smilies/wink.gif
Jo a těším se na pokračování smilies/smiley.gif
květen 24, 2022 07:09
... : Josef Kouba
DO THAJSKA,
jéje, když jsem se před 30 lety ženě zmínil, že bych tam rád zavítal, prohlásila že až po rozvodu. Prý tam jsou hodně volné mravy.
květen 24, 2022 07:59
... : Petr Sysala
V jednom baru v Bangkoku byla i moje žena u vytržení, jen koukala na ty opuchlě anglány a němce jak balí koťátka a jak koťátka balí je. Na mě tam z vedlejšího stolu taky pomrkávala jedna pěkná slečna, ale měla i pěkný ohryzek, takže asi i pěkné koule.

Raději jsme hodili baťužek na rameno a zmizeli do Kanchanaburi k řece Kwai.
květen 24, 2022 08:16
... : Jiri Bilina
Ono je to s temi volnymi mravy v Thajsku vsechno trochu jinak.
Pred lety byl jakysi kanadsky ministr nachytan a vyfocen, jak v Thajsku na sluzebni ceste dovadi v baru s nejakymi spore oblecenymi slecnami. Ten dobry muz se hajil tim, ze to v Bankoku ani jinak nejde, ze se takovym zarizenim neda vyhnout. Jenze ten dobry muz docela sproste lhal.
Kdyby ho totiz v desetimilionovem "Meste andelu" nahodne vysadili a on nevedel kam jit, zadny bar s nahotinkami by nenasel ani za tyden. Thajci maji na oblekani i chovani na verejnosti dost puritanske nazory a tak muzete na plazich videt mistni rodinky koupajici se v dlouhych kalhotech a trickach. A milence, kteri se maximalne drzi za ruce a libani i dalsi kratochvile si nechavaji vyhradne na soukromi.
Ti starsi, opuchli evropane s thajskymi krehotinkami po boku se vyskytuji hlavne v turistickych oblastech, kterym se da nastesti vetsinou vyhnout. Ale pokud se nepovede, muze byt docela sranda cely ten cvrkot pozorovat.
Priklad - obstarozni Ital prozil kouzelne chvile s mladou divkou, kterou potkal v baru. Vzajemne si vyznali lasku, slibili vernost a divka se stydlive priznala k tomu, zeby rada zpet za svymi rodici na ryzovou farmu. Nebo dokonce na studie... Ale nemuze, nebot podporuje nemocneho dedecka a tak ji zbyva jedine prace v tom baru. Italsky pan ji okamzite preda vetsi financni castku a slibi, ze ji bude az do pristi dovolene podporovat. Nasleduje srdceryvne louceni a odjezd. V pripade divky vsak nikoliv odjezd na ryzova pole ci na universitu, ale do nejakeho plazoveho rezortu, kde uz ji ceka roztouzeny, znacne otyly pan z Nemecka, se kterym se divka zna uz 5 let. A tak dale, a tak dale... Hlavni je dodrzovani harmonogramu prace, aby se panove navzajem nepotkali.
Ale ono to funguje i naopak. O gigoly pecujici o starsi damy neni na tropickych plazich take nouze.
Ale to je o turistice. Thajsko jako zeme je o necem uplne jinem.
Je to zeme kterou se nikdy nepodarilo kolonizovat, zeme s tropickou prirodou, unikatni kulturou, uzasnym jidlem a pratelskymi lidmi. Land of Smiles.

smilies/smiley.gif
květen 24, 2022 16:36
... : doktor
Mikine docela se těším.Do Thajska se už nepodívám a tak Mikin děkuju.
květen 25, 2022 12:30
... : Jiri Bilina
I ja dekuju doktore a pisu pokracovani.
Doufam, ze se me podarilo aspon trochu objasnit muj nazor na stereotypy o Thajsku. I kdyz - to ze v Holandsku chodi lidi ve drevakach me taky nikdo nevyvrati. smilies/smiley.gif
květen 25, 2022 15:11
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]