O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KOLIK JE NA SVĚTĚ PRAVD? PDF Tisk E-mail
Pátek, 29 duben 2022

 Dost možná že většina z vás zná text písně, lépe řečeno árie "Každý jen tu svou má za jedinou". A pro ty, co ve dny, kdy se to učilo ve škole, zrovna chyběli, tak je to árie Kecala z Prodané nevěsty od Bedřicha Smetany. Ale to vlastně není to, co vám dnes chci předhodit, mí drazí. Protože nějak jsem získala povědomí, že někdo si není jist, kolik je na světě pravd...  A hlavně - jste si jisti, že opravdu víte,  co je PRAVDA?

 

 V kterém okamžiku můžeme někomu říci, že má (nebo nemá) pravdu? Nejběžnějším pravidlem je to, že obsah pravdivé věty se musí shodovat se skutečností. Samozřejmě musí být stanoveny postupy, jak zjistíme, že se obsah věty shoduje se skutečností, ale to je celá věda. Známý filosof Tomáš Akvinský to přesně tak definoval - tedy latinsky: Veritas est adaequatio rei et intellectus.

 

Píšete - že každý má svou pravdu, že každý má právo mít svou pravdu... Proboha, lidi, to snad nemyslíte vážně? Mít svou pravdu a mít vlastní názor jsou různé věci.

 

Uvedu příklad:

Věta „venku prší“ je pravdivá tehdy, když venkovní meteorologická situace je taková, že ji označíme výrazem prší. A tato pravda potom platí nezávisle na tom, kolik a jak mocných má zastánců.


Takže:

i když není možné „vlastnit svou pravdu“, ale vůbec to neznamená, že nemáme možnost mít vlastní názor.

 

Pravdu nelze mít, vlastnit, je možné pouze říkat pravdivé věty, ale nezávisle na tom, je možné mít vlastní osobitý názor na cokoli.

Ale v řeči je to třeba také dostatečně odlišit a často tak můžeme předejít mnoha zbytečným sporům.

 

Uvedu příklad:

Stačí prostě místo prohlášení „to pivo je teplé“ říci „to pivo se mi zdá nějak teplé“. V prvním případě totiž stačí vzít teploměr a je po chvíli zřejmé, zda je či není teplé, v případě druhém může mít místo pěny třeba ledový škraloup, ale pokud VY OSOBNĚ skutečně máte takový pocit, je věta pravdivá, jestli nelžete sami sobě.

 

 

Tak to je jen tak mimochodem - pravda není nic politického, co se dá všelijak kroutit.

To své osobní názory můžete vynucovat...

 

d@niela

 

 

Komentáře (8)add feed
... : Jiri Bilina
Vidim to stejne...
Mozna se opakuji - ale pravda je kdyz reknete, jak to opravdu je. K pravde se muzete priblizit, od pravdy se muzete vzdalit, ale ona je furt stejna.
-------------------------------------
Vtipek ze starych casu: prijde chlapik do nebe a najde mistnost, kde cinka zvonecek. Je mu svatym Petrem receno, ze zvonecek zacinka pokazde, kdyz ve Francii nekdo zalze. V dalsim pokoji zase zvonecek cinka, kdyz nekdo zalze v Anglii.
A pak prijdou do obrovske haly, plne obrovskych kostelnich zvonu, ktere biji nepretrzite a ze vsech sil.
To v SSSR zrovna tisknou Pravdu, vysvetluje svaty Petr...
duben 29, 2022 04:00
... : Josef Kouba
Kde čerpám informace jež utváří můj názor na současné dění.

Je to řada odborníků kteří se téměř shodují, přestože se z většiny neznají. Opačný názor slyším denně v USA i Českých oficiálních zprávách, takže mohu posuzovat.

Informace z USA:
Laira Laugam..35 let dělá zahraniční novinařinu. Larry C.Johnson..bývalý analytik CIA. Gravitas TV. Fox news. aj.

Informace z Čech a Slovenska:
Andor Šándor..generál v záloze, bezpečnostní expert. Václav Klaus.. ex president, ekonom. Jaroslav Doubrava..senátor.Prof. Ing Peter Staněk. Jaromír Kohlíček..Europoslanec. Vladimír Štěpán. Max. Kašparů...psychiatr.

Toto je jen malá část odborníků kteří mají na současnou situaci opačný názor než Mikin z Yukonu a můj názor je jimi tvořen. Takže nadávky kterými jsem častován Yukonským "vzdělancem" na facebooku patří i jim?
duben 29, 2022 05:33
... : Josef
Tohle je, starý barde, ovšem věc ošemetná: "Pravda je, když řeknete, jak to opravdu je."
Jo, je to jednoduchý říct, ale jak nebo odkud vím, že to tak opravdu je, když jsem u toho nebyl? No jasně, vím to třeba z autentickýho pětisekundovýho záběru, jak policajt hrubě zachází se spoluobčanem. Je to pravda? Jasně, že je to pravda, to přeci vidím. Ale co vedlo policajta k jeho hrubýmu jednání? Ohrožoval spoluobčan svým jednáním další osoby včetně policajta? Zkoušel to s ním policajt nejdřív po dobrym? To nevím, protože to na záběru nevidím, takže to už jen musím někomu věřit a tedy vybrat si, komu chci věřit. Takovejch příkladů, kdy autentická pravda je sice nesporná, ale vytržená z kontextu, je spousta. Někde jsem zaslechl od jednoho starýho moudrýho novináře: "Daleko důležitější, než co se píše, je to, co se nepíše. A právě podle toho se liší jednotliví vydavatelé."
[i]Pozn: Teď zrovna jak to píšu, mě napadlo, čeho jsem se právě dopustil. Je pravda, že ten novinář byl starej? Ano, byl nějak hodně po sedmdesátce, takže v tom pravdu mám.
Je pravda, že byl moudrej? To už vůbec pravda bejt nemusí, to si jen já myslim, protože mi jeho osobní vystupování a názory byly sympatický.

Teď se rozmohly všemožný televizní u rádiový politický diskuse. Dost mě vytáčí, když jeden z diskutujících naváže na předchozího slovama "máte pravdu, že ....". Přeci, když kurnik něco říkám, nepotřebuju, aby někdo veřejně potvrzoval, že mám pravdu. Namísto toho by přeci stačilo říct "souhlasím s vámi..."
duben 29, 2022 05:59
... : mamča
"Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba.
Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz."
Karel Havlíček Borovský
duben 29, 2022 06:18
... : Petr Sysala
Pokud jde např. o současnou ČTv, tak platí tvrzení jednoho kulhavého skrčka - pravda je stokrát opakovaná lež.
Dřív jsme si poslechli televizní noviny a v devět večer Hlas Ameriky a bylo celkem jasné, kde je pravda.
duben 29, 2022 06:33
... : Jiri Bilina
Stary brachu Josefe, ja s tebou souhlasim a myslim, ze sis vybral docela dobry priklad.
Kdyz ten policajt do toho cloveka opravdu busi, tak do neho busi. Ale zbytek je uz jen nas nazor.
A to je ten rozdil mezi pravdou a nazorem, o kterym psala Daniela a kterej spousta lidi ne a ne pochopit. Kazdy muzeme mit jiny nazor, ne jinou pravdu.
duben 29, 2022 06:37
... : Josef Kouba
Pravda je dcera času.
Kdo to řekl nevím ale sedí to. Je i pár jiných výroků, jeden slavný. Pravdu píší vítězové. O tom by se dalo hodně diskutovat. Zda pravda či lež, o tom bylo napsáno mnoho tlustých knih. Dost jsem jich přečetl.
Jedna z nich:
Co nesmíte vědět od Michaela Morrise. Doporučuji. (všemu ale nevěřte) Jiná velice zajímavá a poučná.
Ulrich Fleischhauer( soudní znalec) Pravé Protokoly sionských mudrců. Znalecký posudek, vypracovaný z pověření soudního dvora č. V v Bernu. 555 stran o tom, je-li to pravda, není-li to pravda. Dále jsem přelouskal většinu světoznámých spisovatelů. Zrovna pomalu končím se smutným příběhem, Čas žít čas umírat.
Dost se jedinec dozví a může si o světě udělat ucelený obraz. Nakonec je poznání velice jednoduché. Vše je, jen bitva o peníze a moc. Nic víc, nic víc.


duben 29, 2022 09:42
... : doktor
Opravdu je "pravda" tak jednoznačná a je vždy správný pohled ,který by nám měl odhalit PRAVDU všech pravd?
duben 30, 2022 13:31
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]