O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JSEM PO TATÍNKOVI ČINGISCHÁN? PDF Tisk E-mail
Úterý, 05 duben 2022
Kdo nechce nebo nedokáže naplnit svůj reprodukční potenciál, může být z evolučního hlediska vyhodnocen jako zbytečný. Ukazuje se, že to je přesně případ více než poloviny mužů v historii! Mezi našimi předky je zhruba dvakrát tolik žen než mužů. Tento na první pohled absurdní fakt se periodicky vrací, většinou když ho nějaký učenec použije v diskuzi a vyvolá tak vlnu nechápavých až negativních reakcí. Jak by něco takového mohlo být vůbec možné?


 

Vždyť všichni máme jednoho otce a jednu matku (alespoň na biologické úrovni), jak by se tedy mohlo stát, že se v naší rodové linii vyskytuje o tolik více žen než mužů? A přesto je to pravda.

Polovina mužů se totiž nerozmnožuje.

 

Biolog Jason Wilder přišel v roce 2004 se složitým výzkumem lidské DNA, s jejíž pomocí se snažil rozklíčovat naše genetické kořeny. Část dědičné informace se totiž předává jen od jednoho pohlaví (nejjednodušeji se jedná o chromozomy Y od otců), jiné části zase pocházejí od obou rodičů. Díky tomuto detektivnímu pátrání v našich genech se podařilo zjistit, že do naší genetické minulosti se propsalo zhruba o polovinu více žen než mužů.

 

Čingischán | Nový Věk | vojevůdce | youtube BBC | Mongolsko

 

To samozřejmě neznamená, že bychom v rodinách měli více matek než otců.

Historicky se však rozmnožilo kolem 80 procent žen, zatímco mužů pouze 40 procent.

Částečně to bylo dáno už úmrtími novorozenců a malých dětí, což postihovalo spíše chlapce.

 

Stejně tak i nebezpečnější život spojený s lovem, válkami a prostě bojem obecně si vyžádal vyšší mortalitu na straně mužské poloviny populace.

Vliv nejspíše měla i zvýšená šance na smrt matky při porodu, po níž se muž obvykle znovu oženil – a tím pádem se ocitl ve více rodových liniích.

 

A konečně a především hrála roli polygamie, v mnoha společenských uspořádáních minulosti zcela standardní jev, která vedla k tomu, že se spousta mužů nedokázala rozmnožit a namísto nich do dědičného genetického fondu přispěla jen nejvýše postavená menšina – ale zato s většinou žen.

 

 

Dobře to pak ilustrují extrémní případy jako například slavný dobyvatel (a bezesporu i kvalitní milovník) Čingischán, který se dokázal rozmnožit do takové míry, že dodnes jeho genetický odkaz v sobě nosí půl procenta světové populace, což mimochodem znamená, že obrovské spoustě jiných mužů v podstatě zabránil, aby právě oni poslali své geny dál.

 

Ostatně Čingischán byl množstvím manželek a dětí proslulý. K tomu měl i obsáhlý počet konkubín, kterých bylo prý kolem osmi stovek. Jenom nejstarší syn měl čtyřicet legitimních synů. Asi také není překvapením, že muži z rodu Čingischána mírností zrovna neoplývali, a během plenění si bez dovolení brali ženy, které jim zkřížily cestu.

 

 

Takže - nejste také potomek Čingischána?

Podle genetického výzkumu jich na světě žije víc než 16 milionů...

 

d@niela

 

 

Komentáře (2)add feed
... : doktor
Kdo ví?Můj praprapra předek byl hunský ( maďarský ) loupeživý šlechtic.

duben 06, 2022 13:00
... : Viktorka
musel to být úžasný chlap. Žádné ořezávátko... smilies/smiley.gif
duben 06, 2022 20:17
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]