O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NE, UŽ VŮBEC NIC KOVIDOVÝHO! PDF Tisk E-mail
Úterý, 25 leden 2022
Všimli jste si, že se všude ve světě, tedy ne všude, ale v hodně zemích, dost uvolňuje? Přesto, že počet nakažených stále víc stoupá? Snad je to jen další pokus, jak se bránit. Já jse se rozhodla - a tedy se snažím, vám předkládat čtení jen zajímavé, veselé či vesele poučné. Dnes například vám napíšu o DEKAMERONU. Nebude to sice čtení veskrze veselé, ale zas - třebas se dozvíte něco, co jste nevěděli... 

 



Jistě ho znáte – nebo alespoň jeho slavné dílo - velkou a obsažnou knihu Giovanni Boccaccia, autora tohoto nádherného souboru, který obsahuje sto novel o lásce.

 

 

Fil:Giovanni Boccaccio and Florentines who have fled from the plague.jpg –  Wikipedia

 

Ty kouzelné příběhy plné milování, smíchu i dalších rozmarností -  si vypráví tři mladí muži a sedm mladých žen, kteří utekli z města na venkov, aby se zachránili před smrtí. Ve Florencii totiž právě vypukla epidemie vražedného moru...

Začalo to všechno tím, že jednoho dne se v tamějším kostele Santa Maria Novella zcela náhodně sejdou.
Přišli se totiž pomodlit za své blízké zemřelé.

 

Celá společnost se seznámí a spontánně se rozhodnou společně uprchnout na venkov, za zábavou. Na místě se domluví, že si každý den budou vyprávět rozličné příběhy. Takto mohou přeci jen zapomenout na strasti současného života.

(Jestli pak víte, jak vznikl samotný název díla? Spojením řeckých slov déka (deset) a hémerá (den) – Dekameron, tedy deset dní.)

 

 

 

 

Po desátém dni se však znovu vrátí do Florencie, do kostela, ve kterém se poprvé setkali. Rozloučí se, a každý z nich jde svou cestou…

Dekameron byl na tehdejší dobu dílo poměrně neslušné, ale zas tak hezké, že bylo čtené a obdivované od samého začátku. 

 

 

  

 

 

A teď pár faktů:

Florencie, ležící na řece Arno, byla ve středověku  významnou metropolí italského Toskánska. V letech 1348–1349 tam řádil mor.  Na konci středověku měl mor na svědomí život 20 milionů Evropanů a Evropanek. České území zasáhla morová epidemie několikrát. Poprvé v roce 1349, naposledy v letech 1711-1715. Z Evropy mor postupoval do Afriky. Do Spojených států se nemoc dostala teprve v 19. století přes přístavy v San Francisku a Los Angeles.

Z poslední studie, na níž se pod vedením Marka Achtmana z Irska podíleli vědci z Číny, Francie, Německa, Madagaskaru a Spojených států, vyplývá, že morová bakterie se přizpůsobovala vždy novým zeměpisným podmínkám a tvořila stále nové a nové mutace.

"Mužům i ženám začala otékat podpaží. Otoky byly nejdříve velké jako vejce, potom jako jablko. Po těle se jim začaly objevovat také modré a černé skvrny. To bylo vždy znamení smrti," popisoval příznaky nemoci Boccacio.

 

Yersinia pestis je bakterie způsobující morová onemocnění vyznačující se vysokou infekčností, která je důvodem rychlého šíření nemoci v populacích po celém světě. Postihuje člověka i zvířata, a to s velmi vysokou úmrtností. Hlavním přenašečem moru v minulosti byly blechy, které unikaly pozornosti lékařům, proto byla léčba moru po dlouhou dobu neznámá.

Později se ukázalo, že se mor velmi úspěšně šířil také kapénkovou infekcí, a to velkou rychlostí. Tato forma onemocnění je velmi progresivní a má až 100% smrtnost.

Morová onemocnění ještě nejsou zcela vymýcena a představují tedy hrozbu v podobě vypuknutí dalších epidemií.

 

 

Takže – těchto emidemií a pandemií už tady bylo…

Jo, lidstvo to trošku „probere“, to ano…

d@niela

 

 

Komentáře (8)add feed
... : Josef
Kdysi, co by děcko, jsem Dekameron přečetl, hlavně proto, že to bylo dětem nějak nepřístupný. Nějaký čuňárničky jsem tam našel (o nic jinýho mi ani nešlo), ovšem v porovnání s jinejma zakázanejma knihama, vlastně přímo instruktážníma, který jsem v dospívajícím věku zhltal, byl Dekameron vpodstatě čajíček.
Co se týče současný epidemie corony, trvale mi vyskakuje věta prof. MUDr. Prymuly, pronesená někdy v březnu 2020, tedy ode dneška před dvěma léty, že corona a proticoronový opatření budou trvat zhruba dva roky. Tehdá to byla předpověď zcela nemyslitelná, p. Prymulovi se všichni vychechtali, že jde o nesmyslnej blábol. I proto si ho vážím a budu vážit! Taky nikdy nezapomenu p. Babišovi to, jak ho nepodržel, coby ministra, po celkem hloupý půldenní mediální smršti, kvůli minutu nenasazenym náhubku o půlnoci, cestou do auta. Babiše jinak uznávám, ale tohle mi dělat teda fakt neměl. Dojeli jsme na to všichni. Další ministři, včetně i toho současnýho, byli a jsou, oproti osobnosti pana Prymuly, jen trapní trpasíci.
leden 26, 2022 11:45
... : Josef
"Coby děcko" ne "co by", tam patří. Se vomlouvám, to je tim, že občas něco přepíšu, vodmáznu... a vodklepnu, už to po sobě nečtu.
leden 26, 2022 11:52
... : doktor
Hezké a poučné.
leden 26, 2022 12:49
... : strejda
Nojo, Dekameron... Také jsem ho kdysy dávno, tehdy jako puberťák, četl. Už je to však tak dávno, že si na nějaké vzrušující detaily vůbec nepamatuji. Na tehdejší dobu to asi nebylo nic peprného, viď Pepo?
Ale doba covidová, to je jako 19. století páry.
leden 26, 2022 13:05
... : Marie
Podle méno názoru pan Prymula rád vycouval a celou akci si takto naplánoval. Proč jinak by tam byl ten fotograf??? Na těch vakcínách vydělává daleko víc i se svou dcerou. Takhle to alespoň dělají "VIP lidé", že si ty fotografy objednávají a mnohdy nechají i něco zaplatit.
leden 26, 2022 14:17
... : Josef
Fotografy určitě někdo zavolal. Ale že by to byl Prymula, nevěřím. Spíš někdo z opačnýho konce, když už. Já bych ovšem řekl, že nejspíš někdo ze šoférů, kteří za prachy zavolají, když čuchají, že by mohlo něco kápnout. V každym případě to ovšem byla prkotina, sice ochotnou ČT nafouknutá k prasknutí, ale pořád jen prkotina. Kdyby se Babiš hned to dopoledne nepodělal (ale třeba se právě chtěl podělat) a Prymulu podržel (ale třeba právě podržet nechtěl), za tejden by si nikdo na nic nevzpomněl.
leden 26, 2022 16:09
... : d@niela
Tak nevím, pánové, jak komentovat vaše komentáře, abych moc nenarazila...

Píše se o Dekameronu, o rozkošných chvílích, o láskování, laškování - a vy co?
Vy se bavíte o politice...
smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
leden 26, 2022 20:05
... : strejda
"Jen počkej zajíci..." Vlastně Danielo.
My už jsme si své vyrozkošnili, vyláskovali i vylaškovali. Až Ti bude 77, budeš se na každé procházce s psíčkem dívat, kde je jaká lavička. A politika? To je jen třešnička na dortu. Aby řeč nestála.
leden 28, 2022 18:00
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]